2021-06-16 nap bejegyzései

(3571) Putyin berágott

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az USA vezetésével a Nyugat iparkodik ignorálni a Szovjetunió szerepét a II. világháborúban. Odáig mentek, hogy két éve a Normandiai Partraszállás 75 évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre, Putyint meg se hívták. Úgy tesznek, mintha a Szovjetunió nem vesztett volna el 25 millió állampolgárt, és mintha az CCCP nélkül is meg tudták volna nyerni a háborút. Miközben az igazság az, hogy Hitler hadseregének 80 százaléka a keletik fronton harcolt.

Ebből lett Putyinnak elege. „Majd mi befogjuk a mocskos pofátokat” fakadt ki az orosz elnök és kijelentette: „Oroszország szembeszáll a II. Világháború történetének az átírásával egy mindenki számára igénybe vehető archívum központ létrehozásával.”

A központban korabeli dokumentumok, fényképek, filmfelvételek lesznek, és bárki számára elérhető lesz. Putyin állítja, hogy Moszkva követni fogja  Tel Aviv példáját, ahol nem engedik, hogy bárkik elfelejtse a Holokauszt szörnyűségeit.

Putyin ötlete akkor valósul meg, amikor Moszkva és Varsó között élénk vita folyik a Második Világháborúhoz vezető út eseményeit illetően. A lengyelek átformálták a korabeli konfliktust, iparkodva megszabadulni saját felelősségüktől, magukat beállítják a németek és az oroszok áldozatának. Itt, azonban nem állnak meg, egy „billiót” kérnek a németektől az elszenvedett háborús károk fejében, gondosan elhallgatva a zsidók ellen elkövetett bűneiket a megszállás alatt. Ez utóbbi miatt van is némi nézetelnézésük Izraellel.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________