2020-04-12 nap bejegyzései

(3159) Becsapott minket a vírus, de most végre feltárult a titka.

Tibor bá’ fordítása online

 

Tibor bá’: két különböző helyről jutott hozzám két esszé. az egyiket lebutítom, hogy bárki számára érthető legyen, és kellően lerövidítem, mert ugye engem nem a poszt hossza szerint díjaznak. A másikból átveszem azt, ami aláhúzza az első, meglehetősen meredek lényegét.

Az elmúlt napokban rengeteg bizonyíték jött elő New-Yorkból, Olaszországból, Spanyolországból a COVID-19-el, és azon páciensekkel kapcsolatban, akik súlyosan megbetegedtek. Kiderült, hogy a múltban sok apró jelzés hibás volt.

A lényeg, nincs tüdőgyulladás, nincs ADRS (akut légúti disztressz szindróma, vagyis az életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak.) Ventiláció (erőltetett légcsere) nem csak rossz megoldás, de a nagynyomású intubálás (csövön bevezetett oxigén) károsodást okozhat a tüdőben, gyulladást és fekélyt a légcsőben, az intubálás időtartalmától függően. Vagyis új gyógymód megteremtésére van szükség.

Mi a helyzet? A vörös vérsejtek szállítanak oxigént a tüdőből az összes szervhez a test többi részébe. A vörösvérsejt ezt a benne lévő hemoglobin segítségével végzi, ami egy 4 heam-mel ellátott protein. A heam „tározójában” vas-ion (Fe2+) található, ami szabad állapotban mérgező. Amikor a vörösvértest bejut a tüdő apró légzsákjába, hozzá kötődik az oxigén, mert a Fe2+ átvált Fe3+ formára. Ezt követve a vörösvértest megindul útjára, hogy leszállítsa az O2-t. Nem akarom a folyamatot részletesen lefordítani, mert nincs értelme. A lényeg, hogy a COVID-19 felszabadítja a vasat a hemoglobinból. A véráram tehát nem szállít oxigént, a vas pedig mérgez, ami a tüdő gyulladásához vezet. A CT vizsgálat ezt mutatja ki, méghozzá párhuzamosan mind a két oldalon, ami valódi tüdőgyulladásnál ritka, COVID-19 esetében mindig.

És akkor nézzük a másik esszét!

Heart Damage in COVID-19 Patients Puzzles Doctors   (COVID-19 pácienseinek szívelégtelenségét nem értik az orvosok)

Miközben a COVID-19 páciensekkel kapcsolatban respirációs problémák lépnek fel és a megfelelő mennyiségű lélegeztetést iparkodnak biztosítani, az orvosoknak szembe kell nézni egy új gyógyászati rejtéllyel. Úgy tűnik, hogy minden ötödik betengek szívvel kapcsolatos tünetei vannak. A kardiológusok megpróbálnak rájönni, hogy a vírus megtámadja-e a szívet. A tüdőgyulladás mellett a betegeknek szívvel kapcsolatos problémáik is vannak, és a végén ez lesz a haláluk.

Akit érdekel angolul:

While the focus of the COVID-19 pandemic has been on respiratory problems and securing enough ventilators, doctors on the front lines are grappling with a new medical mystery.

Heart Damage in COVID-19 Patients Puzzles Doctors

Up to one in five hospitalized patients have signs of heart injury. Cardiologists are trying to learn whether the virus attacks the organ. In addition to lung damage, many COVID-19 patients are also developing heart problems—and dying of cardiac arrest.

Hát persze. A kardiológus csak a szívhez ért, a pulmonológus csak a tüdőhöz, és mind a kettő végzi a dolgát. Közben a vírus pedig arat. Mi történik valójában? Mint az első rész végén írtam: a véráram nem szállít oxigént. A szív koszorúerei nem dugulnak el, mint az infarktusban, de hiába jut vér beléjük, nincs benne oxigén. Tehát megáll a szív, pont úgy, mint az infarktus esetében. Közben a vas-ion pedig gyulladásba hozza a tüdőt, ahová teljesen feleslegesen nyomják az oxigént. A páciensnek vérátömlesztésre (benne hemoglobinnal) van szüksége addig, amíg az immunrendszere legyőzi a vírust.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3158) Karácsonynak nincs igaza

Tibor bá’ online

 

Budapest főpolgármestere nekem nagyon szimpatikus, de most a vele szemben álló Orbán megbízottjainak van (majdnem) igaza.

Mint közismert a XV. kerületi Pesti úton van egy idősek otthona, ahol valaki megfertőzött 182 bentlakót, akik közül többen már meg is haltak. Ezt a tényt Orbán Viktor politikusi ügyességgel Karácsony Gergelyre akarja áthárítani. Karácsony azonban lefedezte magát papírokkal, amiket nyilvánosságra is hozott.

Ezek szerint: A főpolgármester levélben kérte, ne küldjenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus teszt nélkül.

Erre a következő választ kapták: „Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás á lbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban.”

Sajnos, ez a választ szakmailag hibátlan. Ha azt a személyt, aki megfertőzte az otthont, tesztelték volna, az eredmény bizonyosan negatív lett volna. Hazaengedték volna, és néhány napon belül elkezdte volna fertőzni a többieket.

Álláspontom szerint, Karácsonynak nem leveleket kellett volna küldözgetni, hanem elrendelni, hogy a kórházat megjárt otthon lakót helyezzék két hétre karanténba, mondjuk az otthonban egy elzárt különszobába.

Viszont, Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba  helyettes fővárosi és megyei tiszti főorvos a fent idézett tájékoztatásában megemlíthette volna, hogy teszt kérés helyett helyezzék a kórházat megjárt otthonlakót két hét vesztegzárba. Nem tette hozzá. Nem ért a szakmájához? Frászkarikát! Ért, de 182 ember élete árán politikai gólt akar lőni a másik kapujába. A hatalomért való harcban mi emberek nem számítunk.

És a fővárosi oldalon? Nos, tudjátok, amit a butaság megmagyaráz, ott nincs szükség a gonoszság keresésére. Végül is Karácsony nem virológus.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________