2020-04-10 nap bejegyzései

(3156) COVID-19 antitest

Tibor bá’ fordítása online

 

A világ első szisztematikus vizsgálatát Sanghajban végezték a Public Health Klinikán, ahol 175 gyógyult páciensnél vizsgálták vérük antitest tartalmát. Azt találták, hogy a volt betegek egyharmadánál igen alacsony COVID-19 antitest szint volt kimutatható. Egyes esetekben nulla antitestet találtak. Nyilvánvaló, hogy ezeknél az újra fertőződés nem kizárható, de ezzel kapcsolatban kell még  kutatást végezni.

A vizsgálatba bevont összes volt páciens a betegség enyhe tüneteiből szabadult fel. Az intenzív kezelésből kigyógyultakat azért nem vették be a vizsgálatba, mert vérátömlesztésen estek át, amikor is kívülről kaphattak antitesteket

A vizsgált betegek enyhe tüneteket mutattak, és a vírustámadást az immunrendszerük más egységei végezhették, mint T-sejtek, citokinek. Hogy ez miként történt az még nem világos.

A kísérletet felügyelő Huang szerint, ha a valódi vírus nem váltott ki antitestet, akkor a vakcinában lévő legyengült vírus kevésbé lenne rá képes.

A kísérlet során az is kiderült, hogy a COVID-19 antiteste összekapcsolódhat távoli rokon koronavírussal a SARS-sal, ami 2003-ban tört ki. Azonban az összekapcsolódás nem akadályozza meg a SARS vírus szaporodását a sejtekben, ami elnyomja a remény, hogy olyan vakcinát fejlesszenek ki, ami több koronavírus ellen is hatna.

A COVID-19 vírussal kapcsolatban több kérdés is megválaszolatlanul marad. Például hogy ugrik át állatról emberre. Az egyik ember miért hal bele a fertőzésbe, míg a másiknak még szimptómái sincsenek. És miért marad pozitív néhány gyógyult páciens?

A központi kormány egészségügyi tanácsadója Wang Chen hétfőn közölte az állami médiával, hogy Kínában még korai lenne győzelmet deklarálni a vírus felett, annak ellenére, hogy a helyzetnek már urai.

„Ki tudja megmondani, hogy az a járvány szezonálissá válik-e, mint az influenza, vagy krónikus betegség a hepatitisz B mintájára, esetleg eltűnik, mint a SARS?” Idézte őt a Science and Technology Daily.

Tibor bá’: A fenti adatokból világosan kiderül, hogy mind egy megbízható vakcina létrehozása, mind pedig a betegségből való kigyógyulásnak az immunitást kialakító hatása bizonytalan. Az én megítélésem szerint az emberiség nagy szarban van.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________