2020-04-05 nap bejegyzései

(3151) Nem vagyunk egyenlők

Tibor bá’ fordítása online

 

Hiába ágálnak a nők, férfi/nő nem egyenlő, és ez statisztikailag kimutatható.

A halálozási arány a COVID-19 esetében férfi és nő között az alábbi:
Olaszország:   13,3 kontra 7,4
Kína:                   4,7 kontra 2,8
Spanyolország: 8,4 kontra 4,7
Hollandia:        10,6 kontra 6,6
Írország:              4,0 kontra 1,7

Ez a néhány példa egyértelműen bizonyítja a tényt, hogy a férfiakra halálosabb a vírus, mint a nőkre. A másik megfigyelés, hogy főleg az idősek esnek áldozatul. Illetve, 40 év felett a halálozási ráta szép lassan emelkedni kezd. Igaz, itt-ott vannak kivételek, és egészen fiatal ember is meghal.

Akkor spekuláljunk együtt. Vannak olyan hangok, hogy a vírusnak elsősorban a tüdőnek kell ellenállnia. A tüdőt viszont megviseli a dohányzás és ugye több férfi dohányzik, mint nő. Azt is megfigyelték, hogy a levegő minősége is kihat a terjedésre. Ez azonban nem magyaráz meg mindent.

Egy másik elképzelés, amivel nagyon egyet tudok érteni az, hogy a vírus hatékonyság egyenes arányban van a test elhasználódásával. Vizsgáljuk ezt meg!

Az idős ember teste nyilván jobban el van használódva, különösen akkor, ha időskori betegsége van: diabétesz, hipertónia, szív érrendszeri betegség. Az egy-egy meglepően fiatal halálánál fel nem ismert betegségre kell gyanakodni. És most jön a meglepetés, egér kísérleteknél kimutatták, hogy a nőstények nagyobb ellenálló képessége megszűnik a petefészek kioperálása után. A kulcs az ösztrogén jelenléte. Mivel változókor után az ösztrogén termelés leáll, fenn áll a talány, miért marad meg az egyenlőtlenség idős korban is.

Ekkor jön a legmeglepőbb magyarázat. A férfiak teste jobban elhasználódik, egyszerűen azért mert férfiak. A férfiak többet vállalnak, többet teljesítenek, felelőtlenebbül vállalnak fel extra feladatokat. Nem én mondom. Én csak elolvastam és lefordítottam. Aki tud angolul annak mellékelem az eredeti szöveget.

Risky Behaviour & Unhealthy Lifestyle

„I think the best answer to begin with is – we don’t hundred percent know why, right?” says Dr Bharat Pankhania, senior clinical lecturer at University of Exeter Medical School, the UK. „We have many theories as to why. But the best answer is for unexplained reasons men seem to have more attrition than women”. To illustrate his point Dr Pankhania suggests that „men undertake more hazardous activities starting from early life onwards” being exposed to more challenges to their health.`

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________