2020-04-11 nap bejegyzései

(3157) A szállópor árnyékoló hatása

Tibor bá online

 

Évekkel a COVID-19 megjelenése előtt Guy McPherson jelezte, hogy az ipari tevékenységből származó szállópor árnyékolja a földet, azaz hűti. A Föld átlaghőmérséklete egy teljes Celsius fokot melegedne a jelenlegi ipari tevékenység mindössze 20 százalékos csökkenésére. Az ipari tevékenység csökkenése most bekövetkezett. Nézzük McPherson honnan vette ezt az állítását!

Hansen and colleagues (2011),

Levy and colleagues (2013),

Rosenfeld and colleagues (2019).

2011-ben megjelent esszé Hansen and társai tollából nagymértékben ugyanarra a következtetésre jutott, mint 1929-en Angström (Geografiska Annaler, “On the Atmospheric Transmission of Sun Radiation and on Dust in the Air,” volume 11, pages 156-166): Vagyis „Az ipari tevékenység teljes leállása rövid időn belül 1,2 ± 0,2 °C átlaghőmérséklet emelkedést jelentene a Földön. Ezt követve Levy és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az ipari tevékenység mindössze 35 százalékos csökkenése a Föld átlaghőmérsékletét 1 °C-al megemelné. Bár  Rosenfeld és társainak az esszéje nem tér ki Levy adataira, egy interjúban  Rosenfeld jelezte, hogy Levy és társai ötven százalékkal alulbecsülték a hatást ennek megfelelően az ipari tevékenység kevesebb, mint 21 százalékos csökkenése egy gyors, 1 °C-os hőmérséklet emelkedést eredményezne.

Ezekre támaszkodva McPherson ismételten kitért arra, hogy a környezetváltozás sebessége rendkívül fontos abból a szempontból, hogy a fajok tudjanak hozzá alkalmazkodni. A kérdés tehát az, hogy az aerosolok kihullása az atmoszférából milyen gyorsan változtatja meg a Föld hőmérsékletét. A 2011-es esszé után készült egy videó, amit 2013 január 5-én kiadtak. Ebben James Hansen világosan jelezte, hogy az aerosolok kihullását követve 5 napon belül következi be a hőmérséklet emelkedés. Más klímakutatók azonban ezt az időt 6 hétre teszik. Az eltérés lényegtelen, mivel nincs olyan faj, ami ilyen rövid idő alatt képes magát adaptálni a megváltozott környezethez.

Mindez természetesen a COVID-19 előtt volt, amikor az aerosolok kihullása az atmoszférában mindössze elméleti téma lehetett. Most viszont hirtelen gyökeresen megváltozott a helyzet. Az ipari tevékenység (az utas és áruforgalommal együtt) hatalmasat zuhant. A fenti okoskodás valóság tartalmáról hamarosan meggyőződhetünk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________