2020. május hónap bejegyzései

(3208) A gyermekkori trauma évtizedekkel később az egészségedre törhet

Tibor bá’ fordítása online

 

Tibor bá’ recenziója: Különböző diszciplínákról lévén szó, sose derül volna rá fény, de egy élelmes, szociológia területén dolgozó orvos észrevette, hogy a gyermekkori traumák (szülők elválása, valamelyik szülő halála, letöltendő börtönre ítélése, családon belüli abuzus, stb.) statisztikailag hatalmas mértékben megdobja az egyén hajlamát különböző betegségekre. Szorgalmas kutatómunka feltárta, hogy a fejlődés alatt álló gyermeki agy egyes részeinek a funkcionális megromlása okozza a kivédhetetlen egészségkárosodást, akár 40-50 évvel később is. A mechanizmus az immunrendszer, hormonrendszer, a DNS dekódolásának megváltozása (eltorzulása) útján történik.

___________________________________________________________________________

Az eredeti cím: Childhood Trauma Can Destroy Your Health Decades Later, Yet America Ignores It

Szerző:  Dr. Nadine Burke Harris

 

Trauma egy életen át üldözhet minket

Az „Adverse Childhood Experiences” (hátrányos gyermekkori megtapasztalás=ACE) egy olyan jelenség, amiről mindenkinek tudnia kellene. Mi tartozik ide? Fizikai, érzelmi és szexuális abúzus, fizikai vagy érzelmi elhanyagoltság, beteg elmeállapotú szülő, mélyszegénység, börtönbe vetés, szülők elválása, családon belüli erőszak.

Mik a tények? Az ACE előfordulása igen gyakori. A népesség 67 százaléka a gyermekkorban legalább egyet elszenvedett a felsoroltak közül, 12,6 százaléka négyet szenvedett el közülük. Ami a legfontosabb, igen szoros kapcsolat áll fenn az ACE pontok és az egészség megőrzés között. Minél több ACE-t él át valaki, annál rosszabbak az egészségi kilátásai. Négy ACE ponttal a háta mögött az egyén nulla ponthoz képest két és félszer nagyobb eséllyel kap tüdőgyulladást, hepatitiszt, négy és félszer nagyobb eséllyel válik depresszióssá, és tizenkétszer nagyobb eséllyel követ el öngyilkosságot, de megháromszorozza a tüdőrák, érelmeszesedési fogékonyságot is.

A fenti adatok láttán, van aki előáll azzal, hogy hátrányos gyermekkor után az emberek könnyebben szoknak rá a dohányzásra, az ivásra és minden olyasmire, ami károsan befolyásolja az egészséget. Itt mindössze kártékony életvitelről van szó a megfelelő következményekkel.

Ekkor lép közbe a tudomány. intenzív kutatómunka eredményeként ma már sokkal jobban értjük hogyan hat ki károsan a fejlődés alatt álló emberi agyra a gyermekkorban elszenvedett hátrányos tényezők. Olyan agyi területekre hat, mint a nukleusz akkumbens, vagyis az a terület, ahol az élvezet és a kellem jelentkezik. Rontja a prefrontális kortex működését, aminek igen fontos szerepe van az impulzusszabályozás és a végrehajtás funkcióknál. Ez a tanulás egyik kritikus területe. MRI leképezésnél mérhető különbség mutatkozik az amigdalában, ami az agy félelem-reakció központja. Vagyis tényleges neurológiai oka van annak, hogy a hátrányos körülményeken átesők miért viselkednek veszélyesen.

Úgy tűnik, ha viselkedésed nem is jelent nagy rizikót, még mindig nagyobb az esélyed szív-érrendszeri betegségre és rákra. Ennek az okát a hipotalamikus-pituitári-adrenál együttesben kereshető. Ott, ahol az agy reagál a vészhelyzetre és eldöntik, hogy felveszi a harcot, vagy elmenekül. Hogyan is működik ez? Képzeld el, hogy sétálsz az erdőben, majd hirtelen megpillantasz egy barnamedvét. Ebben a pillanatban a hipotalamusz jelet küld a hipofizisnek (agyalapi mirigy), ami jelet küld az adrenal mirigynek, hogy azonnal lökjön a véráramlatba adrenalint és kortizolt. Ennek az a hatása, hogy a szív elkezd erőteljesen dolgozni. A pupillád kinyílik, légútjaid kitágulnak, izmaid megfeszülnek. A tested kész, hogy felvegye a harcot a medvével, vagy teljes erőből elfusson. Ez egy rendkívül jó elrendezés arra az igen ritka esetre, amikor összefutsz egy medvével. De mi van akkor, ha a medve minden egyes éjszaka meglep, és a fent leírt rendszer minden áldott nap aktiválódik. Ez előbb vagy utóbb az egészség rovására megy.

Erre a folyamatosan ismétlődő stressz helyzetre a gyerekek különösen érzékenyek, mert testük és az agyuk fejlődés alatt áll. Ez az állapot nem csak az agyszerkezetre hat ki, de kihat az immunrendszer, hormonrendszer fejlődésére, és a DNS dekódolásra is.

Most, hogy tudunk róla, fokozottabb mértékben kell figyelembe venni a hátrányos gyermekkori megtapasztalást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3207) Tüdőgyulladás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Nagy kérdés, amikor valaki belehal a SARS CoV-2 fertőzésbe az alvó Klaminia Pneumonia lehet-e a felelős.

A kérdést két orvos tette fel: Dr Jaideep Dogra Jaipur-ban és Dr Luvdeep Dogra Osmania University.

A Covid-19 páciensek 85 százalékának influenzaszerű betegséghez tartozó szimptómái vannak, 10-15 százalékuk azonban hirtelen fuldokolni kezd és rohannak velük a sürgősségire. Valószínűleg ez utóbbi csoportba tartozó pácienseknél a szunnyadó Klaminia Pneumonia baktériumok aktiválódnak, amikor a Covid-19 semlegesíti az immunrendszert. Ez a fertőző baktérium hajlamos trombózis előállítására az artériákban (koagulopátia).

COVID-19 járványban 38 elhuny betegen boncolást hajtottak végre két olasz kórházban. 86 százalékuknál (38-ból 33-nál) keskeny tüdő artériák el voltak dugulva (trombózis).

Hogy a páciensek 10-15 százalékánál miért lép föl hirtelen légzési zavar az egyelőre megoldatlan talány. Érdekes jelenség még, hogy ezeknél a betegeknél a nagy nyomással bevezetett oxigén rontja az állapotukat, míg az egyszerű, nem invazív oxigénadás jobb eredménnyel jár.

A tüdőgyulladás ellen alkalmazott Azitromicin a COVID-19 pácienseknél pozitív eredménnyel jár, de nem a vírus ellen hat, hanem megakadályozhatja a Klamidia Pneumonia kifejlődését.

A koronavírus fertőzés korai szakaszában alkalmazott, megfelelő dózisú Azitromicin csökkentheti a halálozási rátát. A két orvos hipotézisüket el akarják küldeni amerikai Intézményekbe, hogy feltevésüket igazolhassák.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3206) Budapest at Night

Tibor bá’ online

 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautája készített egy fényképet Budapestről, éjszaka, 2020. március 18-án, egy NIKON D5 digitális fényképezőgéppel, 200 mm-es teleobjektívvel. A képen jól látható a főváros két része, Buda és Pest, valamint a két részt elválasztó Duna. Sőt jól kivehetők a hidak, sőt a Margit-sziget vékony fénycsíkja is. Akinek van kedve böngészheti tovább, mert sok mindenre lehet következtetni.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3205) Miért nem biztos, hogy lesz vakcina a koronavírus ellen

Eredetileg VIP fordításnak készült, de annyira fontos információkat tartalmaz, hogy nem volt szívem elzárni a potyázók elől.

 

Forrás:[The Guardian – Ian Sample tudományos munkatárs]

Lehetetlenség túlhangsúlyozni, milyen fontos kifejleszteni egy vakcinát a Sars-CoV-2 vírus ellen. Ez tűnik a leggyorsabb lehetőségnek visszatérni a normális élethez. Ez az oka annak, hogy az Egészségügyi Miniszter, Matt Hancock szerint az Egyesült Királyság „teljes gőzzel megy neki a vakcina fejlesztésnek”.

Miközben a tesztek beindultak, és a gyártással kapcsolatos szerződéseket aláírták – az Oxfordi Egyetem 10.000 önkéntest toboroz a kutatás következő fázisához – a miniszterek és tanácsadóik az utóbbi napokban óvatosabbakká váltak. Hogy miért, arra itt a válasz:

Mi lehet az oka annak, hogy nem lesz vakcina?

E hét elején (05.18.) Anglia tisztifőorvos helyettese, Jonathan Van-tam szájából olyan mondat hangzott el, amit senki se akar hallani: „Nem lehetünk biztosak abban, hogy sikerül létrehozni egy vakcinát.” Felmerül a kérdés, igaza volt-e?

Elvileg a vakcina egyszerű, de a gyakorlati kivitelezése összetett. Az ideális vakcina védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, megakadályozza a betegség terjedését, és mindezt biztonságosan végzi. Azonban ezt nem könnyű elérni, amit a fejlesztési erőfeszítések bizonyítanak.

Az Aids betegséget okozó HIV vírus izolációja után több min 30 év telt el, és még nincs ellene vakcina. A Dengue láz vírusát 1943-ban azonosították, de az első vakcinát a múlt évben fejlesztették ki, és fennáll a lehetősége annak, hogy bizonyos esetekben a fertőzés rosszabb lesz az oltóanyag hatására.

A vírus genetikai stabilitása is közrejátszik. Bizonyos vírusok, mint például az influenza vírusa olyan gyorsan mutál, hogy a vakcina gyártóknak minden évben új vakcinával kell előállni. A HIV vírus gyors mutációja az oka annak, hogy nincsen rá vakcinánk.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a Sars-CoV-2 koronavírus meglehetősen stabil, de mutál, ahogy miden vírus teszi. Bizonyos genetikai változást már észleltek a vírus fehérje tüskéinél, ami a legtöbb vakcina gyártás alapja. A tüskékben lévő fehérje túl gyakran mutál, a vakcina által előállított antitest hamar elavulttá válik, és nem kötődik a vírushoz, így nem akadályozza meg a fertőzést.

Még egy kihívás: legyen a vakcina biztonságos

A vakcina fejlesztési versenyben mostanra több mint százan futnak – miközben a biztonságnak elsőbbsége van. Ellentétben kísérleti gyógyszerekkel, amiket a súlyos betegeknek adnak be, a vakcinával sok milliárd egészséges embert oltanak be.

Ez azt jelenti, hogy a kutatásnál rendkívül körültekintően kell eljárni, figyelve a veszélyes mellékhatásokra. Például 2004-ben a SARS vakcina fejlesztésénél azt találták, hogy az egyik vakcina jelölt hepatitiszt okozott görényekben. A másik dolog, amire figyelni kell, az „antitest által keltett felfokozódás”, amikor is a vakcinával gerjesztett antitest a későbbi fertőzést kellemetlenebbé teszi. Egy adott kísérleti vakcina állatoknál veszélyes tüdőkárosodást okozott, mind a Sars, mind pedig a Mers esetében.

A Francis Crick Intézménynél a Világ Influenza Központ igazgatója, John McCauley állítja, időbe telik megérteni azt, hogy egy adott vakcina milyen kihívásokkal jár. „Nem ismered a nehézségeket, a specifikus nehézségeket, amit egy-egy vakcina okoz. És nekünk semmi gyakorlatunk nincs ezzel a vírussal, vagy alkotóival kapcsolatban.

A végén lesz valami… de ez mit jelent?

Amikor Boris Johnson, a miniszterelnök, a No 10 sajtóértekezleten azt mondta, hogy a vakcina kifejlesztésére „nincs garancia” a fő tudományos tanácsadója, Patrfick Vallance ezzel egyetértett, de hozzátette, „meg lennék lepődve, ha a végén nem lenne valami”. És ezzel a véleménnyel több kutató is egyetért.

Minden valószínűség szerint, a koronavírus vakcina nem lesz 100 százalékosan hatásos. A fejlesztés legalább 8 különböző megközelítés szerint folyik, a legyengített inaktív vírustól olyan technikáig, ahol genetikai kódot csempészek be a fogadó sejtekbe, ami aztán tüske fehérjéket kever ki az immunrendszer részére, hogy fejlesszen ki ellene antitestet.

Reális esetben a vakcina erős antitesteket hoz létre, ami kisöpri a vírusokat, de T-segítő sejteket is gerjeszt, ami a megtámadott sejteket megsemmisíti. De minden vakcina más és más, valamint manapság senki nem tudja, hogy milyen immunválasz elégséges.

David Heymann aki a WHO-t vezette a SARS idején, azt mondta, hogy „azt se tudjuk, hogy egy vakcina olyan immunválaszt vált-e ki, ami védelmet nyújt későbbi fertőzés ellen.”

Két frontvonalban futó vakcina korai eredményei azt sugallják, hogy lesz némi hasznosíthatóságuk. A Moderna amerikai biocég jelentése szerint a vakcina által keltett antitestszint hasonló ahhoz, amit gyógyult betegeknél észlelnek, a vakcinával beoltottak 25 százalékánál.

Az Oxfordi Egyetemen előállított vakcina nem akadályozta meg, hogy majmok megfertőzését, de úgy tűnik, megakadályozza, hogy a beteg majmok tüdőgyulladást kapjanak, ami a koronavírus páciensek vezető haláloka. Ember esetében ugyanez történik, a beteg ember terjeszti a vírust, de kisebb eséllyel hal meg.

Egy vakcina hasznosságát befolyásolja, hogyan alkalmazzák. Hatékony vakcinával, ami több évre nyújt immunitást, célba lehet venni a nyáj immunitást azzal, hogy a lakosság minimum két harmadát beoltják.

Koronavírus esetében a beteg átlagosan három másik embernek adja át a fertőzést, de ha abból legalább kettő immunis, a járvány kitörése elmarad. Ez lenne a legjobb eset. Ennél valószínűbb, hogy olyan vakcinánk lesz, ami csak részben hatékony.

Az olyan vakcina, amiben legyengített vírus van, idősebb emberek esetében veszélyes lehet, de beadható fiatalabbaknak, akiknek az immunrendszere erősebb. Ezzel csökkenteni lehet a fertőzés terjedését.

Idősebb embereknek olyan vakcinát kell beadni, ami megakadályozza a fertőzés előrelépését, az  életet veszélyeztető tüdőgyulladás felé. McCauley szerint „ha az immunrendszeredet nem lehet begyújtani, akkor ki kell alakítani egy stratégiát, aminek segítségével a fertőzés eldurvulását lehet megakadályozni.”

De a részben hatékony vakcinának meg van a saját problémája. Egy olyan vakcina, ami nem állítja le a vírus szaporodását, oda hathat, hogy a rezisztens törzsek fejlődnek ki, hatékonytalanná téve a vakcinát.

És akkor, a vírus itt marad velünk? Az egyszerű válasz: IGEN

Egy víruskihalás a vakcinával kezdődik, de ott nem áll meg. Ha kénytelenek vagyunk beérni egy olyan vakcinával, amely csak egy évre szóló védettséget biztosít, akkor a COVID-19 endémiássá válik, vagyis örökre velünk marad. Ezt a vírust nem lehet legyűrni, ha csak olyan vakcinánk van, ami egy évre szóló védelmet biztosít.

Ezt a virust nehezebb lesz legyűrni a himlőnél, mert annál legalább világos volt ki van megfertőzve. Ezzel szemben a koronavírust a beteg szórhatja szanaszét, anélkül, hogy tudnánk róla. A legnagyobb probléma, hogy ha a fertőzés egy országban fellángol, minden más ország veszélybe kerül.

David Salisbury az Egészségügyi Minisztérium Immunizációs osztályának korábbi igazgatója szerint: „Hacsak nem lesz vakcinánk elképesztő mennyiségben, ami nagyon gyorsan beadható a világ összes országában, nem tudjuk megakadályozni, hogy a vírus körbe járjon a Földön.” Ezt szellemesen megtoldotta: „A vírus ide-oda fog ugrálni időben és térben.”

Valamifajta nemzetközi megállapodásra lenne szükség a vakcina elterjesztéséhez, vagy annak kitalálásához, mit tegyünk, ha nem lesz vakcinánk.

Hogy fogunk együtt élni a vírussal?

Az embereknek alkalmazkodni kell az új helyzethez, mert az élet meg fog változni. Heymann szerint hozzá kell szoknunk a folyamatos fertőzési veszélyre való figyelésre, hogy egy fertőzés gyors terjedését megakadályozzuk. Szükség lesz az emberek együttműködésére a folyamatos kézmosás, távolságtartás betartása, és a zárt helyű tömeges összejövetelek elkerülése terén.

Korábbi gyógyszerek újra használatba vételének bevizsgálása a koronavírus ellen gyorsabb, mint a vakcinák kifejlesztése. Ezért hamarabb lehet gyógyszeres kezelésünk, mint egy használható vakcinánk. A fertőzött egyén szimptómáinak megjelenése után bevethető egy azonnali gyógyszeres kezelés, ami legalább a halálozási rátát képes csökkenteni.

Yuen Kwok-yung a Hong Kongi Egyetem Fertőző betegségek professzora azt tanácsolta a kormányának, hogy a társadalmi távolságtartás feloldható, de csak akkor, ha az emberek zárt helyen (irodák, villamos, stb.) maszkot viselnek, ezen kívül a mozikban, színházakban nem esznek, és nem isznak.

Éttermekben az asztalokat el kell egymástól szigetelni és a pincéreknek szigorú szabályokat kell betartani a vírus szétszórásának megakadályozása végett. A legfontosabb védekezés az újra hasznosítható maszkok helyes viselése.

A Central Lancasshire Egyetem pszichológusa Sarita Jane Robinson némi tanulmányozás után állítja, hogy a bevezetett új normákhoz szokott emberek büntetések bevezetése nélkül hamarosan visszacsúsznak a régi szokásokhoz.

Az élet visszarendeződése után, a média érdeklődésének csökkenésére, a COVID-19 okozta halálozásokkal szembe fásulttá válhatunk, de a betegség súlyossága miatt nem lehet megfeledkezni róla.

A tudósok egy része azon töpreng, hogy a múltban a megfázás koronavírusa miután átment az emberre, nem okozott-e hasonlóan súlyos betegséget mielőtt itt maradt közöttünk. „Ha a vírus nem változik, akkor nincs ok arra gondolni, hogy öt év múlva nem fog tüdőgyulladást okozni. De most abban reménykedünk, hogy a végén egy sokkal enyhébb vírus lesz belőle, amitől csak egy ronda megfázást kaphatunk.”

Heymann állítja, hogy még nem tudhatjuk, a pandémia hogy fogja magát kifutni. „Nem ismerjük a vírus jövőjét. Nem tudjuk, hogy az első támadása után itt marad-e? Vagy más fertőző vírushoz hasonlóan eltűnik, esetleg kevésbé lesz fertőző.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3204) A pornográfia lenyűgöző története

Tibor bá’ fordítása online

 

Pornográfia mindig volt, és mindig lesz. Pornográfia az, amit mindenki hangosan elutasít, de amivel a felszín alatt, többnyire titokban, mindenki él. Többnyire? Néhány éve Simon Louis Lajeunesse tanulmányozni szerette volna miként hat a pornográfia a fiatal férfiakra, mert sejtései szerint a pornófogyasztásnak komoly következményei lehetnek. A tervezett tanulmányból nem lett semmi, mert képtelen volt összehozni egy kontroll csoportot. Vagyis nem talált olyan huszonéves férfit, aki ne nézett volna pornót.

És akkor a címben ígért történelem: A willendorfi Vénusz az egyik legrégebbi meztelen emberi testet ábrázoló lelet, amit az osztrák Duna-szakasz partján találtak. A kb. 10 cm magas szobrocska több mint 25.000 éves. Na, ez mit jelent? Nem túl kedvező életkörülmények között, valamelyik ősünk ritkán előforduló szabadidejében meztelen nőt faragott ki. Nyilván fontos lehetett neki, ráadásul már 25 ezer éve is így álltunk.

A görögök és a rómaiak számtalan emléket hagytak hátra heteró-szexuális, homo-szexuális, orális-szex, és szex-orgiák vonatkozásában.  Az ókori erotika legnagyobb gyűjteményével Pompeji romjai szolgáltatnak, ahol az ásatások nyomán sok száz explicit kép, szobor, freskó került elő kuplerájokból, fürdőkből, és egyszerű lakóházakból. Ezek közül a leghíresebb ahol Pan az isten egy kecskével közösül. Viszont az aktus megjelenítése az emberekből látványos (de koránt se őszinte) finnyásságot vált ki. Pompeji öröksége, több száz szobor, freskó a Nápolyi Archeológiai Múzeumban került kiállításra, ahol I. Ferenc nápolyi király is megtekintette a tárlatot, ami után parancsban megtiltotta a kiállítás anyagának nyilvánosságát. Így több mint 100 évig nem volt látogatható.

Eközben a Kama Sutra a XIII. századból mind a mai napig az érzéki élet kulturális alapkövét nyújtja.

Korszakokon át a pornográfia össze volt kötve a termékenységgel. A bibliai Kánaánban Asherah istenasszonyt és fiát imádták. A leletek szerint Asherah meztelen női testén hatalmas emlők voltak kihangsúlyozva. Az imádói megpróbálták elnyerni kegyeit rituális szexuális aktussal, amit „szimpatikus szexuál-mágiának” nevez a szakirodalom. Ez azonban számtalan termékenységi kultuszban megjelenik. Babilonban Ishtar imádása, Egyiptomban Isis, az araboknál Al-Uzza, Kis Ázsiában Cybele, Szíriában Anath, Efézusban Diana, Korinthoszban Afrodité, Rómában Vénusz.

A tanulságok szerint a technikai fejlődés első felhasználói minden időkben a pornográfia volt. Gutenberg 1440-ben találta fel a nyomtatást, de 1524-ben már megjelent az első erotikus metszetek. 1749-ben John Cleland erotikus regényt írt Memoirs of a Woman of Pleasure címen, ami napjainkban Fanny Hill (Egy örömlány emlékiratai) néven ismert. Azonban Clelandot és kiadóját közvetlenül a könyv megjelenése után letartóztatták és bebörtönözték. Nem csoda, a könyv foglalkozott biszexualitással, kukkolással, csoportos szex-szel és szex-szadizmussal is. Hivatalos megítélés szerint a könyv az obszcén kategóriába tartozott és egészen 1966-ig tiltott listán volt.

A fényképezés elődjét, a dagerrotípiát 1839-ben fedezték fel. Ne is mondjuk, néhány vállalkozó szellemű egyén hamarosan (1846) befogta pornográfiára. A képen egy meglehetősen ünnepélyes férfi behelyezi péniszét egy hasonlóan ünnepélyes, középkorú hölgy vaginájába. [képet sajnos nem tudok mellékelni, mert mindenhova csak bizonyos díj (20-30 $) ellenében lehet belépni]. Viszont ezt követve még 11 évet kellett várni, hogy maga a szó „pornográfia” bekerüljön az angol szóhasználatba. Az akkori Oxford szótár szerint, pornográfia = prostituáltakkal kapcsolatos iromány.

Ahogy az várható volt, a mozgókép következett. Thomas Edison The Kiss (a csók) című műve 1896-ban látott napvilágot. A címnek megfelelően mozgóvásznon ekkor volt először látható egy csók. Ma ez kissé nevetségesnek tűnik, de akkor a film botrányos volt. Ennek ellenére nem kellett sokáig várni, hogy igazi „piszkos” filmek is szülessenek.

Az 1900-as évek elejére tehető, amikor a kb. 10-12 perces „agglegényeket megcélzó” filmek megjelentek a feketekereskedelemben 8, 16 mm-es és Supe8 filmeken, szigorúan férfiak részére.

Ezzel egy időben, „magánforgalomban” tonna számra jelentek meg a különböző pornó irományok, ezer meg ezer amatőr író tollából.

Alfred Kinsey 1948-ban megírta a Sexual Behavior in the Human Male, majd 5 évvel később, 1953-ban a Sexual Behavior in the Human Female című könyveit (Férfi és nő szexuális szokásai), ami végeredményben tudományos formába öntött pornográfia, ahogy erre 50 év távlatából rámutattak.

Végül is mindenfajta tiltás, és „elítélés” ellenére a pornó élt és virult, aminek hatására 1951-ben bevezették az X-kategóriájú filmeket. Két évvel később pedig a 27 éves Hugh Hefner létrehozta a Playboy magazint. Mindezeket összevetve megállapítható, hogy az 50-es évek elején beindult az úgynevezett szexuális forradalom.

A pornóipar megteremtőjének talán Lasse Braun-t lehet tekinteni, aki elsőnek készített „hardcore” pornófilmeket színesben, amiket társa Reuben Sturman forgalmazott igen eredeti módon. Amerika szerte felállított 60.000 fülkét, ahol résen bedobott érme ellenében nézhető volt az adott film. A kukkoláshoz mellékeltek egy doboz papír zsebkendőt is, kitalálható, hogy milyen célból.

És akkor 1976-ban megjelentek a piacon a videó kazetták, amelyek forgalmazásának 76 százaléka pornó volt. Ezeket a kazettákat nem csak megvenni lehetett, lehetőség volt a kölcsönzésre is. Gomba módra nőttek a videotékák, ahol a később CD-ket is kölcsönöztek a DVD megjelenése után. A lejátszók-felvevők egyre tökéletesebb kivitele (gyors előre, gyors hátra, kimerevítés, stb.) lehetővé tette, hogy bárki elkészítse saját pornó felvételeit. Azt hihetné az ember, hogy ez a pornó ipar non plusz ultrája, de nem.

Az 1990-es évektől kezdve egyre népszerűbb lett az Internet, a többit pedig tudjuk. Élő show-k, ismerkedések, és speciális web site-ok. Ma a legmenőbb: https://www.pornhub.com/

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3203)A férfiasság megöli a férfiakat

Tibor bá’ fordítása online

 

Tibor bá’ bevezetése: Jóval a kamaszkor előtt a fiúk gyakran hallják „katonadolog”, amikor megütik, vagy megvágják magukat. Esetleg azt, hogy „milyen férfi (ember) lesz belőled”, ha esetleg a gyerek el is sírná magát. A fiúgyerek időben megtanulja, hogy a szülei, na meg a társadalom „elvárja” tőle a férfiasságot, ami egyértelműen a tűréshatár kitolását jelenti az életben előforduló kellemetlenségekkel szemben.

Ez mellet viszont a leánygyerek számára előírtan elvárható a gyengédség, az elnézés, sőt a pátyolgatás is. Saját visszaemlékezésem szerint a néhai Vasedény raktárában ki volt függesztve egy tábla a következő szöveggel: Férfiak számára 50 kg, nők számára 20 kg a maximális tehercipelés. Tehát a férfiak 2 és félszer (250 %) jobban leterhelhetők, mint a nők, miközben a sportteljesítményeknél a nők legfeljebb 10 százalékkal maradnak le a férfiaktól. Az átlag férfi nem erősebb két és félszer az átlag nőnél, de el van tőle várva ez az aránytalan teljesítmény. A kérdés, van-e ennek hátrányos következménye? Erről szól a lefordított cikk.

Joe Ehrmann, volt első osztályos focista és edző szerint, a négy legpusztítóbb szó, amit minden egye fiúgyereknek mondanak: milyen férfi lesz belőled? – Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor bevalljuk, mindig is tudtuk, hogy a férfiasság megöli a férfiakat. A társadalmi elvárás szerint a nők legyenek karcsúak, szépek, alkalmazkodók, és egy elérhetetlen egyensúlyt mutassanak a szüzesség és a baszhatóság között. Ezzel szemben a férfiasságtól elvárják, hogy egy férfi bizonyítsa, sőt újra és újra bizonyítsa, hogy ő – na persze – egy férfi.

Mindkét elvárás mérgező és potenciálisan romboló, de statisztikailag az elvárásokat kielégítő, illetve azokra kényszerített férfiak és a viszonylag rövidebb élettartamuk bizonyítja, hogy a férfiasság egy igen hatásos gyilkos.

A férfiasság által kiváltott halál konkrét okai: alkoholizálás, agyonhajszoltság, és erőszak. Ha ezek ténylegesen nem is gyilkolnak, ok lehet egy fajta spirituális halálra. Jelentős számú férfit traumatizál, disszociál és feltáratlanul depresszióba dönt. Ráadásul számtalan férfinél jóval a férfivé válás előtt bekövetkeznek ezek a rendellenességek.

Fiúknál az emocionálisan romboló maszkulinizáció jóval a kamaszkor előtt beindul, már csecsemőkorban. Terry Real pszichológus az 1998-ban megjelent könyvében [I Don’t Want to Talk About It: Overcoming the Secret Legacy of Male Depression = Nem akarok beszélni róla: A rejtett hím depresszió hagyatékának a legyűrése]. Több tanulmányt is ismertet, amelyek szerint igen gyakran a szülők tudatukon kívül „férfiasságot” sugallnak már csecsemőkorban is fiúgyerek esetében, aminek következménye a felé nyújtott kényelem, védelem, kényeztetés, és a szeretés igényének a csökkenése.

Újszülöttek esetében viselkedési különbség a fiúk és a lányok között nincs. Vagyis mindkét nemhez tartozó csecsemők azonos kifejező készséggel, ellátási függőséggel, és kényeztetési igénnyel bírnak. Ebben a korban mind a fiúk, mind pedig a lányok tipikusan „nők”. Ha mégis létezik némi különbség közöttük, akkor az mondható, hogy a fiúcsecsemők valamivel érzékenyebbek, mint a lánycsecsemők, könnyebben sírják el magukat, könnyebben frusztrálhatók, jobban kétségbeesnek, amikor a gondozó elhagyja a szobát.

Ennek ellenére a szülők tapasztalni vélnek a csecsemők nemével kapcsolatos különbségeket. Amikor a kutatók a csecsemők súlyáról, testhosszáról, figyelmességéről, és fizikai erejéről érdeklődtek, a válaszokból kitűnt, hogy a leánycsecsemők érzékenyebbek, „finomabbak” voltak, mint a fiúcsecsemők. Amikor 204 szülőnek videó felvételen ugyanazt a csecsemőt bemutatták, de hol fiúnak, hol pedig leánynak állították be, a szülők a csecsemő sírását a nemétől függően másképp ítélték meg. A feltételezett leánycsecsemő esetében a sírás okául a „félelmet” jelölték meg, míg a feltételezett fiúcsecsemő esetében a „mérgességét”.

Ezek a „különbségek” kihatnak a csecsemő fejlődésére. Az nyilvánvaló, hogy ha a szülő feltételezi a „félelmet” akkor arról a csecsemőről jobban fog gondoskodni. Real következetesen úgy találta, hogy fiúkhoz a születés pillanatától kezdve kevesebb beszélnek, kevesebb gondoskodást és figyelmet kapnak. Egyszerű szavakkal kifejezve. Születésétől kezdve a fiuk már az életük legsebezhetőbb szakaszában érzelmileg meg vannak rövidítve.

Ezt a hozzáállást a szülők a gyermekkor végéig mutatják. Egy másik kutatás szerint mind az anyák, mind pedig az apám fiaik részére kihangsúlyozzák az eredményesség és versenyképesség fontosságát, és arra tanítják őket, hogy fogják vissza érzelmeiket. Másképp megfogalmazva, a fiúkat arra utasítják, hogy érzelmi igényüket fogják vissza. Ugyancsak mindkét szülő esetében igaz, hogy fiúkat könnyebben büntetnek, minden valószínűség szerint azért, mert a fiúk „kibírják”.

A néhai Beverly I. Fagot a következő könyv szerzője:  The Influence of Sex of Child on Parental Reactions to Toddler Children, (A totyis gyerek neme miként befolyásolja a szülők hozzáállását) úgy találta, hogy a nemek egyenlőségében hívő szülők is pozitíven reagálnak kisfiúk építőkövekkel észlelt játékára, míg negatívan reagálta leányuk sportos játékára. Miközben úgy nyilatkoztak, hogy a nemek egyenlők, valójában tudat alatt gyermekeiket a nemekkel kapcsolatos elvárásoknak megfelelően szocializálták.

Real szerint már 5 éves fiúk is megtanulják érzelmeik eltitkolását, mert addigra számukra kiderült, hogy az érzelmek feltárása nem egy jó ötlet. Az általános társadalmi felfogás szerint a fiúból nem az évek múlásával lesz férfi, hanem a fentiekben vázol szocializáció sikeressége árán. Real szerint az lenne az egészséges, ha minden fiú tudatában lenne annak, hogy a férfiasságot nem kell kifejleszteni, az teljesen magától következik be.

Lehetetlenség túl becsülni a médiából kiáramló befolyás fontosságát, ami a férfiasságot illeti. A felkínált választékból kisüt a férfiasság igazi értéke: Erő, bátorság, függetlenség, képesség az eltartásra, a védelemnyújtásra. Ugyanakkor van árnyoldal is. Statisztikai adatok szerint, mire az amerikai fiú 18 éves lesz a televízió segítségével kb. 26.000 gyilkosságot látott, amelyek túlnyomó többségét férfi követte el.

A fiú gyerek eltitkolt érzelmének a következménye, valamint annak, hogy a társadalom ezt egy emberként elvárja azt eredményezi, hogy a serdülő fiú, később a felnőtt férfi nem tud mit kezdeni az érzelmeivel. Marvin Allen kijelenti a következő könyvében: Why Men Can’t Feel, (Miért nem érzelmesek a férfiak). Ez a felállás készteti a fiúkat a versengésre, a sikerességre való összpontosításra, a fizikai fájdalom tűrésére és sebezhető érzelmeinek az elfojtására. Amikor egy fiú megsérti ezeket az elvárásokat, általában kigúnyolják érte, nevetség tárgyává teszik őket. Miközben (Real szerint) a természetes emberi érzések szándékos elfojtása, traumatizál.

Ez a trauma felszínre kerül, amint egy férfi emocionális szükségletét megpróbálja kiélni, de míg a nők a depressziójukat kifelé megmutatják, a férfiak iparkodnak elrejteni, ami így nem válik nyilvánvalóvá és nem kerül kezelés alá. Ez az önpusztító viselkedés olyan formákat ölthet, mint a munkába való temetkezés, vagy a BTK szerint büntethető drogozás és erőszak. És akkor a következmények.

A férfiak olyan mértékben hanyagolják el a testi gyengeséget és a fájdalmat, hogy az életük statisztikai rövidüléséhez vezet. A nők és férfiak átlagos élettartama közötti 10 év különbség a vizsgálatok szerint semmi esetre se vezethető vissza genetikai okokra. Sok férfi azért hal meg korábban, mint az szükséges lenne, mert nem törődik az egészségével. A férfiak betegségének észlelésére később kerül sor, később kapnak segítséget, és ha betegségük kezelésére kerül sor, rendszerint nem tartják be az orvosi utasításokat, a férfiasság oltárán.

Arról a férfiasságról van szó, amelyet nehéz elérni és lehetetlen fenntartani – Real véleménye szerint – a törékeny hím ego miatt. Ugyanis a férfi önbecsülés fenntartása önpusztító. A szégyen elkerülése egyes férfiakat veszélyes vizekre evezteti. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiakat fel kell menteni a felelősségük alól, de tudomásul kell venni, hogy a tetteket nem lehet elbírálni a háttérben lapuló igazi okoktól függetlenül.

James Gilligan a Harvard Medical School-hoz tartozó Erőszakos Viselkedést Vizsgáló Központ korábbi igazgatójának 2013-ban megjelent könyvében Az élve maradt férfiak interjúja kijelentette: „Még nem láttam egyetlen egy olyan komoly erőszakos bűntényt sem, amelynek a hátterében ne a megszégyenítés, nevetségessé válás, megalázás, illetve ezek megelőzése vagy kiküszöbölése állt volna.”

Igen gyakran a férfiak egyedül szenvednek, miközben azt hiszik, hogy ha feltárják szenvedéseiket, akkor férfiasságuk szenved csorbát. A társadalom többre becsüli a rejtett sebesülését bátran viselőt, mint azt, aki feltárja fájdalma okát. pedig a társadalom részére sokkal drágább a férfi traumák elhallgatása, mint azok gyógyítása. Súlyos ára van annak, amit kisfiúkkal teszünk, mert a kifejlesztett férfiasság érzelmileg debilis férfiakat eredményez.

Ha a férfiasság lényege egy abszurd és félrevezető ötlet, aminek értelemében akkor férfi egy férfi, ha önmagát megtagadja, akkor a következmények elengedhetetlenül lélekrombolók. Az eredmény a szükséget szenvedő férfiak kiszolgáltatottsága és kihasználhatósága. Éppen ezért nagyon szem előtt kellene tartani a következőket. Míg a depresszióban vergődő nőt a fájdalma meggyengíti, és kommunikációs készségét lecsökkenti, addig a depresszióba süllyed férfi fájdalmának enyhítésére tett kísérlete pszichológiailag veszélyessé tehetik.

Végül is egy olyan méltánytalan és elérhetetlen sztenderdet állítottunk fel, aminek betartása azt eredményezi, hogy a férfiak nagy hányada lassan, de biztosan megöli magát. A férfiassággal kapcsolatos elképzelés messze idejét múlta. El kell kezdenünk úgy tekinteni a férfiakra, ahogy megszülettek, ne kelljen nekik önmaguk felé bizonygatni, hogy férfiak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3202) Biztos, hogy volt Ősrobbanás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy kvantum egyenlet szerint a világmindenségnek nem volt kezdete.

A fenti kép egy grafikus munkája, amit a NASA  megbízásából  készített,  jól  ábrázolva a tér tágulását,  beleértve  a  Világmindenség  meg  nem  figyelhető  részét  is.  Figyeljétek meg a kezdeti  időszak  drámai  tágulását,  majd  középmezőben  a  tágulás  gyorsulását.  Egészen balra, domináló kék színben a WMAP kép látható [WMAP = Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (Wilkinson mikrohullámú anizotropikus szonda)] Ennek a NASA műholdnak az volt a feladata, hogy felderítse az Ősrobbanásból  származó mikrohullámú háttérsugárzás térbeli hőmérséklet-ingadozásait (anizotrópiáját). Később pedig megfigyelhetők a csillagok  a  fej-lődés megfelelő pontjainál.

A Phys.org-ban megjelent cikkben a szerzők állítják, nem kizárt, hogy az Univerzum mindig is létezett, ami egy új keletű modellből következik. A modell Einstein általános relativitáselméletét célozza kiegészíteni alkalmazott kvantum korrekcióval, de kiterjed a sötét anyagra, valamint a sötét energiára, megoldva ezzel egyszerre több problémát is.

A Világmindenség széles körben elfogadott életkora az általános relativitáselmélet szerint 13,8 milliárd év. A kezdetben minden egy végtelenül sűrű pontban, úgynevezett szingularitásban létezett, amiből egy „Ősrobbanásnak” nevezett kiterjedés indult be.

Bár az általános relativitáselméletből közvetlenül, és elkerülhetetlenül következik az Ősrobbanás szingularitása, egyes tudósok ezt problematikusnak találják, mert matematikailag csak az magyarázható meg, ami az Ősrobbanás után, nem pedig ami előtte, vagy alatta történt.

Kijelenthető, hogy az Ősrobbanás az általános relativitáselmélet legnagyobb problémája, mert a fizika törvényei ennél a pontnál érvényüket vesztik. – Állítják Ahmed Farag Ali a Benha Egyetemről (Egyiptom), valamint Saurya Das a Lethbridge Egyetemről (Kanada), akik kimutatták, hogy az ősrobbanás szingularitásának problémája megoldható egy olyan új modellel, ahol se kezdet se vég nincs.

Felújított régi elképzelés

A két fizikus kihangsúlyozza, hogy a kvantum korrekciójukat nem azért hozták létre, hogy kifejezetten az ősrobbanás szingularitását kiküszöböljék. Munkájuk alapja David Bohm fizikus elméleti elképzelése, akinek jól ismert a fizikai filozófia terén kifejtett tevékenysége. Az 1950-es évektől kezdve Bohm a klasszikus geodéziket (egy görbült felületen lévő két pont közötti legrövidebb út) kvantum röppályával cserélte fel.

Munkájukban Ali és Das ezeket a Bohm féle röppályákat alkalmazták egy olyan egyenletben, amit az 1950-es években Amal Kumar Raychaudhuri (Presidency Egyetem – Kalkuta, India) fejlesztett ki. Raychaudhuri akkor volt Das tanára, amikor Das az egyetemen hallgató volt a 90-es években.

A kvantum korrekciós Raychaudhuri egyenletének az alkalmazásával Ali és Das deriválták a kvantum korrekciós Friedmann egyenleteket, amelyek leírják a Világegyetem kiterjedését és fejlődését (beleértve az ősrobbanást is) az általános relativitáselmélet keretein belül. Bár a kvantum gravitációnak ez nem egy valós elmélete, a modell tartalmazza mind a kvantumfizika, mind pedig az általános relativitáselmélet elemeit. Ali és Das azt várják, hogy az eredmények akkor is érvényesek maradjanak, amikor a kvantum gravitáció teljes elméletét figyelembe veszik.

Ha nincs szingularitás, akkor nincs sötét anyag se

Az mellet, hogy nem jelzi előre az Ősrobbanás szingularitását, az új modell nem jelzi előre az Összeroskadás szingularitását se. Az általános relativitáselmélet szerint a Világmindenség a végén zsugorodásba kezd, mígnem a végén újra egy végtelenül sűrű pontba esik össze.

Ali és Das munkájukban kifejtik, hogy a modelljük azért kerüli el a szingularitást, mert kulcsfontosságú különbség van a klasszikus geodézik és a Bohm féle röppálya között. A klasszikus geodéziák a végén keresztezik egymást, és a konvergáló pontjaik szingularitásokat adnak. Ezzel ellentétben a Bohm féle röppályák sose keresztezik egymást, tehát az egyenletekben sose fordul elő szingularitás.

Kozmológiai tényezőkkel a két tudós elmagyarázza, hogy a kvantum korrekciók felfoghatók úgy is, mint kozmológiai állandók (sötét energia bevezetésének szükséglete nélkül) és sugárzás. Ezek a tényezők a Világmindenséget véges méretűnek tartják, amiből az következik, hogy akkor a kornak végtelennek kell lenni. A tényezők előre jeleznek olyan tényeket, amelyek szorosan egyebesnek a jelenlegi megfigyelésekből származó kozmológiai állandóval és az Univerzum sűrűségével.

Új gravitációs részecske

Fizikai értelemben a modell úgy írfja le a Világmindenséget, hogy az fel van töltve kvantum fluidummal. A fizikusok azt javasolják, hogy ez a fluidum gavitronokból álljon, ami hipotetikusan tömeg nélküli részecskék, amik a gravitációs erőt továbbítják. Amennyiben léteznek gravitronok, akkor azoknak fontos szerepük van a kvantum gravitációs elméletben.

Cikkükben Das és egy másik együttműködő, Rajat Bhaduri (McMaster Egyetem – Kanada) további bizonyítékokkal szolgálnak ezen modell érvényessége mellett. Kimutatták, hogy a gravitronok Bose-Einstein kondenzátumot alakíthatnak ki olyan hőmérsékleten, amely minden korszakban létezhetett.

Mivel a modell várhatóan megoldja az Ősrobbanás szingularitásának problémáját, és számot vet a sötét anyaggal, valamint a sötét energiával, a fizikusok tervbe vették a modell alaposabb kivizsgálását. Ezzel kapcsolatban az elvégzendő munka a modell teljes mértékű áttekintése, figyelembe véve kisebb inhomogenitásokat, és anizotropikus perturbációkat. Azonban arra nem számítanak, hogy kisméretű perturbációk jelentősen kihatnának az eredményekre. Das szerint, „megelégedéssel tölt el annak észlelése, hogy egy ilyen egyértelmű korrekció egyszerre több talányt is megold.”

Engem meg az elégít ki, hogy abba lehet hagyni a sötét anyaggal való bizonyítást Isten létével kapcsolatban. És talán nem is olyan nagy hülyeség az általam favorizált öröktől való létezés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3201) Vakcinával kapcsolatos hírek

Tibor bá’ fordítása online

 

A Kínában kifejlesztett vakcina biztonságos és a tudósok szerint védhet a vírus ellen

Az angol nyelvű poszt fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető az lehet egy évre, aki 10.000 forint adománnyal hozzájárul a honlap fenntartásához.

___________________________________________________________________________

A vaccine developed in China appears to be safe and may offer protection against the virus, scientists say.

The early-stage trial, published in the Lancet, was conducted by researchers at several laboratories and included 108 participants. Subjects who got the vaccine mounted a moderate immune response to the virus, which peaked 28 days after the inoculation, the researchers found.

A vaccine to the new coronavirus is considered to be the best long-term solution to ending the pandemic and helping countries reopen their societies. Nearly 100 teams worldwide are racing to test various candidates.

On Monday, Moderna announced that its RNA vaccine appears to be safe and effective, based on results from eight people in its trial. On Wednesday, researchers in Boston said a prototype vaccine protected monkeys from coronavirus infection.

The vaccine reported today was created with another virus, an adenovirus called Ad5 that easily enters human cells.

But the virus is one that many people already have been exposed to, and some experts have worried that too many already have antibodies to Ad5, limiting its usefulness as a way to deliver a vaccine.

Although the vaccine did elicit some immune response, the results are based on data from just a short period. It is not clear how long-lasting the protection might be.

Apart from pain at the injection site, close to half of the participants also reported fever, fatigue and headaches, and about one in five had muscle pain.

The participants knew whether they were receiving a low, medium or high dose, however, which may have influenced their perceptions of the side effects.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3200) Az öt felé szakadt társadalom

Tibor bá’ fordítása online

 

Elvileg, amikor nagy a baj, az emberek összefognak. Ez a szabály a mai esetre nem vonatkozik, feltételezésem szerint a különböző érdekek miatt. Ugye, ha jön a tatár vagy a török, mindenki életben akar maradni, aminek egyetlen módja a török vagy tatár leverése. Most azonban az életben maradás többféle képen képzelhető el. És a hangsúly az elképzelésen van. Az igazság, a tények ennél elérhetetlenebb. Na de nézzük a stratégiákat!

Maradj otthon hívők

Ezek az emberek semmi körülmények között, elvből nem hagyják el otthonaikat. Teljesen véletlenül ezeknek hatalmas kertes házaik vannak, valamint munkájukat el tudják látni otthonról. A karantén szigorú betartásának oka nem fegyelmezettség, hanem önelégültség, ami lerí arcukról, amikor vigyorogva elmondják neked skájpon keresztül, hogy hány hete nem hagyták el a házat.

A karatén ellenesek

Tök egyértelmű, amikor ezt hallod: „ez csak egy másfajta influenza” vagy „a nagypapa különben is meghalt volna”. És persze ez szerintük indokolt. Találkozhatsz velük, mérgesen követelve jogaikat a virágzó gazdasággal kapcsolatban, vagy amint éppen gyógyultan elhagyják a kórházat.

A hipokriták

A hipokriták a maradj otthon hívők és a karatén ellenesek furcsa keveréke. Felületes megfigyelő láthatja rajtuk az önelégültséget, akik betartanak minden szabályt. Otthon maradnak és lesik a beszámolókat, de ne dőlj be nekik. Ezek naponta háromszor mennek megvenni a szükséges dolgokat. Naponta kétszer tornáznak, pedig „békében” még a busz után se futnak 5 métert.

A besúgók

Azok a szomszédok, akik egész nap az ablak előtt ülnek és vágyakozva néznek a semmibe, de amikkor meglátnak téged kimenni a kapun, hogy kenyeret és tejet vegyél a családnak, hívják a rendőrséget, hogy betartassák veled a karatén előírásokat.

Az összeesküvésben hívők

Ezek úgy gondolják, hogy a COVID-19 Bill Gates szüleménye, amivel arra kényszerít, hogy megvedd a Windows 27-et. Vagy a kormány meg akar szabadulni a nyugdíjasoktól, de csak tőlük. Vagy a 5G terjeszti a vírust bele az agyakba. Mindegy mi az elmélet, fontos része, hogy nincs rá bizonyíték. Süket szöveg a nagyvilágba.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3199) Génjeinkbe kódolt földönkívüli üzenet?

Tibor bá’ fordítása online

 

Már jó ideje foglalkoztatja a kozmológia iránt érdeklődőket, hogy egyedül vagyunk-e a Világmindenségben, vagy máshol is van élet a Földön kívül. Erre a kérdésre a válasz valószínűleg ott van az orrunk előtt, egészen pontosan minden egyes sejtünkbe kódolva.

Lehetséges lenne, hogy a génjeinkbe be van pecsételve egy „védjegy”, amit eonokkal (korszakokkal) ezelőtt egy értelmes tervező hozott létre valahol az általunk is lakott galaxisban? Úgy tűnik, igen.

Ez a védjegy egy kitörölhetetlen jelzés lehet egy olyan földönkívüli civilizációtól, amely évmilliokkal előzött meg minket a fejlődésben, majd utolsó hagyatékukként ráütötték bélyegüket a Tejút minden élőlényére?

Vladimir I. sh-Cherbak of al-Farabi Kazakh National University of Kazakhstan, & Maxim A. Makukov of the Fesenkov Astrophysical Institute — előálltak egy hipotézissel, ami szerint intelligens alkotótól származó jelzés van behelyezve az emberi genomba. Ez egy olyan matematikai üzenet lehet, amit a darwini evolúció nem hozhatott létre. A kutatók elnevezték „biológiai SETI”-nek. Ráadásul ez a séma sokkal időállóbb, és nagyobb esélyt ad az ET érzékelésére, mint a földön kívülről eredő rádióhullámok.

Beszámolójuk az Icarus-ban jelent meg:  „Miután a kódot génsebészetileg beépítették, az változatlanul megmarad beláthatatlan időkön át. Valójában ennél időállóbb konstrukció nem létezhet a természetben. Éppen ezért egy intelligens lény aláírásának egy rendkívül megbízható tárolása lehet. Amikor egy genom megfelelően újra íródik, az új kód az „aláírással” együtt rögzítődik a sejtben, újra és újra tökéletesen hibátlanul.

A két tudós részletes analízisükre támaszkodva azt állítja, hogy az emberi genomba (az alábbi ábra) be van építve az aminosavak közé egy aritmatikus minta adta szimbolikus nyelv. Megítélésük szerint a jelzés tartalmazza a tízes számrendszert, logikai transzformációt, és a nulla alkalmazását. Pontos és szisztematikus, ami a precíz logika és számítás terméke.

Összegezve: Egy intelligens lény nem csak génsebészetileg besegített a természetes evolúcióba, hogy emberré válhassunk, de kitörölhetetlenül otthagyta keze nyomát. Ha ez így van, akkora pánspermium elmélet megerősítést nyert.

Zavaró még, hogy az istenhívők kisajátították az intelligens létrehozó (ID) fogalmát, ami alatt istent értik. Itt nem erről van szó, de az elmondható, hogy megoldódott az élet eredetével kapcsolatos probléma, mert ha el is fogadjuk, hogy egy intelligens lény belebabrált az emberi genomba, kvázi létrehozott minket, ki hozta őt létre?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3198) Vörös hajú nők

Tibor bá’ fordítása online

 

A vörös hajú nők tüzesek, és veszélyesek, vagy bolondosok és gyengék. Emberek előtt teljesen uncsik, de a hálószobában vadak, mint egy anyatigris. Nincs lelkük, ezért ellopják a tiedet. A vörös hajúakkal kapcsolatos mítoszoknak és sztereotípiáknak se vége, se hossza. Ez jól bemutatja, hogy ezzel a ritka jelenséggel megáldott embereket hogyan bélyegzik meg.

A helyzet az, hogy a vörös hajjal megáldottaknak van olyan tulajdonságuk, amik a szőke vagy barna hajúakból hiányzik. Mik ezek a tulajdonságok? Mitől lesz oly csodálatos a hajuk, oly halovány a bőrük?

Vörös hajúnak lenni nem olyan, mint szőkének, vagy barnának lenni. Hajfestéssel elérni a valódi hatást éppenséggel lehetetlen. A különbség genetikai. A helyzet az, hogy a haj színéért felelős MC1R gén egy mutáns.

Mit tesz a mutáció, és miért lesz mondjuk Reba McEntire hajfürjei oly csodásak? Röviden, ez a gén fokozza a testben lévő vörös pigmentet termelését (faeomelanin), és csökkenti a sötét pigmenteket (eumelanin). Ettől lesz a vörös hajúaknak halovány bőrük, szeplői, és színtelen szivárványhártyájuk a vörös haj mellett. És ezért kell a vörös hajúaknak óvatosnak lenni a Napon, mert nem tudnak lebarnulni az eumelanin hiánya miatt.

Szinte hihetetlen, e a vörös hajúak aránya a társadalomban mindössze két százalék. Ennek oka, hogy a vörös hajért felelős gén recesszív. Ez azt jelenti, hogy mind a két szülőnek rendelkezni kell a megfelelő génből legalább eggyel. Ezek szerint, nem feltétlenül kell nekik is vörös hajúnak lenni, mert ahhoz két MC1R génre van szükség.

Ennél is ritkábban jelentkezik az, amikor a vörös hajú személynek kék a szeme. Ennek oka az, hogy a kék szemért felelős gén is recesszív.

Annak ellenére, hogy a vörös hajúak aránya igen kicsi, a tévénél, a szórakoztató iparban sokkal többen vannak jelen. Hogy miért van olyan sok vörös hajú nő ezeken a helyeken azt könnyű kitalálni. Ha nem megy, akkor nézd meg az alábbi képet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3197) Koronavírus

A koronavírus vakcinájának első emberen kipróbált tesztje: egyelőre minden rendben

Az angol cikk teljes fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető egy évre az lehet, aki 10.000 forint adománnyal hozzájárul a honlap fenntartásához.

___________________________________________________________________________

First human test of a vaccine: So far, so good

We got an encouraging report on Monday about the first coronavirus vaccine to be tested in people, and not just in the lab. The manufacturer said the vaccine appeared to be safe and able to stimulate an immune response in a Phase 1 trial.

That doesn’t prove it works. It was a small trial — just eight people, all healthy volunteers between 18 and 55 — and the data hasn’t been shared publicly. Still, it would appear to be an important step in the right direction, one the world has been desperate to take.
A company called Moderna is collaborating on the vaccine with the agency led by Dr. Anthony Fauci, the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, which has been leading the clinical trials (more are being conducted).

The company said the eight volunteers all produced at least as many virus-neutralizing antibodies as you would see in someone who recovered from Covid-19. That’s the point of a vaccine, to get the body to produce those antibodies without becoming sick. And when they were tested in the lab, Moderna said, the antibodies stopped the virus from replicating — another good sign.

It will take larger, longer studies to determine whether this vaccine can protect people from getting the virus in real-world conditions. It’s not even certain yet that antibodies can do that for this virus, or how long the protection might last.
Moderna’s technology, involving genetic material called mRNA, is relatively new and has yet to produce an approved vaccine for any disease. Even so, the positive signs for this one thrilled Wall Street.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3196) Leállt az élet?

Tibor bá’ fordítása online

 

Az alábbi világtérképen láthatók az olajat szállító tankerek pozíciói, amelyek többnyire tele vannak olajjal. Ezek csak úgy lézengenek, mintha zátonyra futottak volna, mert szállítmányuktól nem tudnak megszabadulni, mivel a tároló tartályok, szállítócsövek dugig vannak a nyersolaj iránti kereslet hiánya miatt. Mivel nincs kereset, senki se vesz olajat, miközben a tankerek napi költsége 30.000 $ körül van.

Az újkori történelemben a nyersolaj iránti keresletben ilyen drasztikus csökkenés nem volt még tapasztalható. Az olaj vesztegelése az óceánokon, a tároló tartályokban és a csövekben világosan jelzi a probléma nagyságát, amivel a modern kapitalizmusnak szembe kell nézni. Ugyanis a dollár szinten tartásának alapja a nyersolaj árjegyzése volt, természetesen dollárban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3195) Végre egy jó hír

 

A koronavírus magától kiég a vakcina elkészülése előtt, állítja, Karol Sikora, a WHO volt fő onkológusa, amire – szerinte – tényleg van valódi esély.

Az angol cikk telje fordítását Emailben elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető egy évre az lehet, aki a honlap fenntartásához 10.000 forinttal hozájárul.

___________________________________________________________________________

Coronavirus to burn out ‘naturally’ BEFORE vaccine? Former top WHO oncologist Karol Sikora says there’s ‘REAL CHANCE’ of that.

Covid-19 could be “petering out by itself” before the world comes up with any vaccine, a leading academic, formerly the World Health Organization’s (WHO) top oncologist has said.

“There’s a real chance that the virus will burn out naturally before any vaccine is developed,” Karol Sikora, the dean of the University of Buckingham’s medical school, wrote on Twitter.

We’re seeing a roughly similar pattern everywhere – I suspect we have more immunity than estimated. We need to keep slowing the virus, but it could be petering out by itself.

The statement triggered quite a response, making Sikora later clarify that it was hi personal opinion and he was positing a “feasible scenario” that might be possible in the current “unknown situation.” The scientist went on to say that no one knows “what will happen for sure” and urged the public to stick to social distancing rules.

Countries and companies across the world have been racing to develop a vaccine against Covid-19, which has claimed more than 312,000 lives thus far, according to Johns Hopkins University.

Earlier this week, the WHO revealed that eight vaccine candidates are currently undergoing clinical trials, while another 110 candidates are now under pre-clinical evaluation. Nations including Britain and China have begun testing vaccines on humans.

However, it is still unclear when an effective cure will be ready, given that successful development is projected to take months or even years.

Moreover, the head of the US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, warns there is “no guarantee that the vaccine is actually going to be effective.”

Despite years of research and testing, there is still no vaccine for the severe acute respiratory syndrome, known as SARS, which had its first outbreak in 2002, or for the Middle East respiratory syndrome (MERS), which started its rapid spread in 2012.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3194) Étrend kiegészítők

Tibor bá’ online

 

A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

Miért lehetnek veszélyesek a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények? — Az étrend kiegészítő iparnak a körmére kellene nézni.

Ha ezt a posztot nem ugrod át, akkor valószínűleg neked is van kedvenc étrend kiegészítőd. Persze nekem is van, és úgy tűnik, hogy elérem vele a célomat, ráadásul a jelek szerint a klinikai próbánál is megállta a helyét. De a rablókapitalizmus étrend kiegészítő alrendszerénél biztos lehetsz-e abban, hogy amit drága pénzen megvettél, az meg fogja teremteni az ígért hatást, illetve az van-e benne, ami rá van írva a felragasztott cetlikre? De a legfontosabb, nem fog-e ártani a szedése? A válasz: egyáltalán nem lehetsz biztos egyikben sem. A Big Herba = Big Business, és amikor profitról van szó, okosabb, ha a vevő alaposan kinyitja a szemét.

[Mielőtt folytatnám a fordítást, felhívom a figyelmeteket, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend kiegészítők nagy részben az USA-ból származnak, nem egyszer eredeti csomagolásban és feliratokkal.]

Nem túl rég a new yorki ügyészség több hipermarketet felszólított, hogy vegyenek le a polcaikról több saját márkanév alatt árusított étkezés kiegészítőt, mert a vizsgálatok szerint más van a tégelyekben, mint ami rá van írva. Például a Gingko Biloba tégelyben egyáltalán nem gingko biloba volt. A legtöbb termékben olcsó töltőanyag van, legtöbbször valami növény származék, például búzaliszt, ami súlyos allergiát válthat ki azokból a gyanútlan felhasználók körében, akik allergiásak a gluténra.

Ez azonban csak a legutóbbi botrány. A becsapós, és potenciálisan veszélyes étrend kiegészítőkről szóló jelentések évek óta gyűlnek. 2012-ben  az USA Egészségügyi minisztériumához tartozó Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint a fogalomban lévő étrend kiegészítők 20 százalékánál komoly súlycsökkenés fedezhető fel, és egyszerűen hiányzanak azok az adalék vitaminok, amiket hirdetnek. Mintavétel után kiderül, hogy az étrend kiegészítők nagyobb része egyszerűen nem tartja be az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) ajánlásokat.

2013-ban a New York Times közzétett egy cikket amiben több problémát is felvetettek különböző termékekkel kapcsolatban. A vevők rendszeresen át vannak verve. Az amerikaiak évente 5 milliárd dollárt (1600 milliárd forint) költenek olyan  ellenőrizetlen étrend kiegészítőkre amelyek ígérnek megfázás megelőzéstől kezdve, memória felfrissítésig mindent, ami belefér. Az is kiderült, hogy a gyógyfüvek nagy része nem más, mint rizspor és közönséges szárított fű.

Ugyanebben az évben Harvardi kutatók kimutatták, hogy 2004 és 2012 között 237 olyan étrend kiegészítőt vontak ki a forgalomból, melyek nagy valószínűséggel súlyosan egészségkárosítók, sőt akár halált okozók is lehettek volna.

A New York Times arra is kitért, hogy  étrend kiegészítőktől bizonyítottan járvány tört ki, például 2013-ban 72 személy kapott hepatitiszt, amit sikerül visszavezetni egy bizonyos szennyezett termékhez. A 72 beteg közül egy meghalt, kettő pedig májátültetésen esett át. Egy másik esetben egy haldokló csecsemő került kórházba, mint a nyomozás kiderítette a neki beadott vitaminkészítményben, oda nem való élesztő volt.

Egy fogyasztó védelmi jelentés szerint 54.000 étrend kiegészítőnek mindössze egy harmadának van tudományos bizonylata a biztonságossággal kapcsolatban. A jelentés felhívja a figyelmet az előfordulható szív, máj és vese megbetegedésekre az olyan szennyeződések miatt, mint például nehéz fémek, vagy Kínából származó fertőző anyagok, ahol a biztonságra senki se ügyel.

A helyzet az, hogy ellentétben a gyógyszerekkel az étrend kiegészítők nem tartoznak az FDA alá, vagyis a gyártók szigorú ellenőrzés nélkül azt tesznek, amit akarnak. Különben az FDA-t 1906-ban állították fel, mert hatalmas mértékben terjedt a „csoda gyógyszerek” árusítása, amikben titkos alkotórészek voltak. Viszont az étrend kiegészítő ipar és a törvényhozás között kialakult szoros kapcsolat következtében 1994-ben Orrin Hatch szenátor bábáskodása mellett megszületett az Étrend Kiegészítő, Egészség és Oktatási törvény, ami lehetővé tette az értrend kiegészítők laza kezelését. Például a címkén nem kell feltüntetni az esetleges mellékhatásokat. Olyan esetben, amikor a termék egyértelműen egészségkárosító az FDA nehéz helyzetben van. Vegyük például a ephedra súlycsökkentőt, amiben bizonyítottan egészségkárosító volt, néhány halálesettel. A 2004-es betiltást a gyártó bíróságon támadta meg, és nyert. Két év kellett hozzá, hogy a legfelső bíróság visszaállítsa a tilalmat.

Be kell ismerni, hogy van néhány kisebb cég, akik lelkiismeretesen járnak el, de ezek csak apró részét képezik az évi 23 milliárd dolláros piac ellátóknak. Sajnos azonban ezek kiszűrése az átlag állampolgár részére problematikus.

https://oig.hhs.gov/oei/reports/oei-01-11-00210.asp

http://www.nytimes.com/2013/11/05/science/herbal-supplements-are-often-not-what-they-seem.html?_r=2&

http://topics.nytimes.com/top/news/health/diseasesconditionsandhealthtopics/dietarysupplementsandherbalremedies/index.html?inline=nyt-classifier

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/?_r=0

http://www.consumerreports.org/cro/2012/05/dangerous-supplements/index.htm

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3193) A legmelegebb év?

Tibor bá’ online

 

Általános jóslat 2020-ra, hogy rekord meleg év lesz. A helyzet az, hogy az 1951-1980 közötti átlag értékhez képest az alábbi ábrán látható, hogy a 2016 rekord év mennyivel volt melegebb. A 2020, vagyis a jelenlegi évhez képest a 2016. második és harmadik hónapja melegebb volt, mint az idei, de 2016 Al Nino év volt, míg a jelenlegi Al Nino semleges. Ennek ellenére április egy egészen kicsivel melegebb volt, mint a 2016 áprilisa. Ebből azonban nem következik az, hogy az előttünk álló hőnapokban is ez lesz a helyzet.

Mindenesetre az utóbbi napok szokatlan hideg időjárása Magyarországra vonatkozik és ugye a Világ több mint Magyarország. Természetesen nem lehetetlen, hogy 2020 rekord meleg év legyen, de ez egyáltalán nem garantált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3192) A paleo étrend is egy átverés?

Tibor bá’ fordítása online

 

Egyre több  tudós állítja, hogy a paleo étrend mögött meghúzódó elv az evolúció működésének kolosszális félreértésén nyugszik. A paleo étrend alapfeltételezés szerint (lásd: Szendi Gábor paleo mániáját) az emberi genetika az elmúlt 10.000 év alatt nem változott, nem evolvált, ma is pontosan olyan, mint a mezőgazdálkodás elkezdése előtt volt, miközben számtalan bizonyíték létezik arra, hogy az emberi gének változtak az elmúlt néhány ezer év alatt.

Az már önmagában ironikus, hogy az amerikai tudós, Loren Cordain az étrendet kinevezte: „Optimális étrend, amire az ember genetikailag a legalkalmasabb.” Miközben senki se tudja, hogy a gyüjtögető-halászó-vadászó korai ember pontosan mit evett.

Marlene Zuk a Minnesotai Egyetem evolúciós biológusa szerint a napjainkban rendelkezésre álló élelmiszerek majd kivétel nélkül mind messze elütnek attól, amit a Paleolit korban élő elődeink ehettek. Ez nem azt jelenti, hogy nem ettek fagylaltot, hasábburgonyát vagy pizzát, de a mai megjelenési formában nem fogyasztottak húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket sem. Tehát az, amit a paleo étrend harcosai hirdetnek, az egyértelmű csalás, és persze számukra jó üzlet.

Pete Evans, ausztrál celeb, a „My Kitchen Rules” (az én konyhám uralkodik) TV műsor sztárjának könyve (“Bubba Yum Yum: The Paleo Way,”) ami Jamie Oliver, celeb főszakács szerint a gyerekeket veszélybe sodorja a benne található receptek miatt, pedig a könyv szerzője állítja, hogy a paleo étrend megakadályozza az autizmus kialakulását a gyermekekben, és még egy csomó más kedvező hatása is van. Ez viszont a komoly hozzáértők szerint „lószar”. Persze a paleo étrend apostolai sok minden mást is ígérnek totálisan alaptalanul, mert az emberek imádnak hinni extrém dolgokban.

A paleo értendert követők úgy gondolják, hogy azt esznek, amit az ősök ettek a kőkorszakban, ami 2,6 milliótól ezelőtt 10.000 évig tartott, és lényege a tejtermékek, gabona származékok és feldolgozott élelmiszerek elkerülése.

Liz Kellett, az Ausztrál Dietetikusok Egyesületének elnöke szerint „a paleo étrend követők meg lehetnek elégedve és egészségesnek érezhetik magukat, de fontos tápláléktól fosztják meg magukat, mint például kalcium és rostanyag, ami hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet, ahelyett, hogy megoldják azokat.

Elsősorban tinédzser lányokra leselkedik veszély, mert ebben a korban alakul ki az a csonttömeg, ami igen jól jön a késői korban megjelenő csontritkuláskor.

Az egyesek által szorgalmazott paleo étrend elsősorban a mezőgazdaságból származó termékeket hagyja el, vagyis rengeteg szénhidrátot. Sokan azért gondolják, hogy a paleo étrend egészséges, mert első nekifutásra veszítenek a súlyukból – állítja  Jane Scott a Curtin Egyetem kutatója. Ennek oka nem más, mint a szénhidrátok lecsökkentése, de ezekkel egy időben a paleo étrend követői elhagynak egy rakás silány ételt is: felesleges finomított cukrokat, süteményeket, kekszeket, főtt tésztákat, apró harapnivalókat.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egészen a II. világháborút követő időkig, még a fejlett Nyugaton is, az emberi élet fenntartásához szükséges kalória nagy részét a szénhidrátok adták. Kínában és Délkelet Ázsiában még ma is milliók egész életük alatt a főtápláléka a rizs – 100 % szénhidrát, mindenfajta egészségkárosodás nélkül. Persze a puszta szénhidrát és napi 24 óra tétlenség, nem egy kedvező kombináció.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3191) The New York Times böngészéséből

Tibor bá’ online

A félelmetes második hullám hamarosan beléphet életünkbe

Több tucat amerikai (és néhány európai) állam elkezd nyitni, reménykedve abban, hogy enyhülni fog a gazdasági visszaesés, amit a pandémia elleni harc okozott. Azonban ez a lépés, a biztonságos nyitás kritériumának minimális tejesítése nélkül, katasztrófába torkolhat, írja a The New York Times tudományos tudósítója Donald G. McNeil Jr.

Donald szerint, azok az államok, amelyek feloldják a megszorításokat „egy álomvilágban élnek”. Kétségbeesetten akarják megnyitni a gazdaságot, ami érthető. De közben meggyőzték magukat, hogy ez biztonságos, pedig nem az. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fertőzés őszre várt második hulláma előbb bekövetkezhet. Korai, vaktában végzett újranyitás, új fertőzéshullámot okozhat, megjósolhatatlan következményekkel.

Az Obama adminisztráció alatt a CDC igazgatója, Thomas R. Frieden szerint, „mi nem tudományos alapon nyitunk újra, mi politikai alapon, és állampolgári nyomásra nyitunk újra, és szerintem ennek csúnya vége lesz.”

És még egy apró hír: A WHO hivatalosan figyelmeztet, hogy a koronavírus „lehet, hogy sose hagyja el az emberiséget, és nem valószínű, hogy vakcinával kiirtható.

Tegnap (csütörtök) este az ATV csatorna, „Egyenes beszéd” műsorából kiderült, hogy 10 gyógyult betegből csak egynél alakul ki immunitás, és az is csak rövid ideig. Tehát kilenc újra fertőzhető, a tizedik csak egy kicsit később. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor a hőn áhított nyáj immunitás sose fog bekövetezni, mert ahhoz a lakosság 60-70 százalékának kell immunisnak lenni. Különben a szezonális influenza esetében sincs nyáj immunitás. Nem is tudom miért beszélnek róla annyit, miért hitegetik saját magukat is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3190) Soros György

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt napokban Sorossali volt tele a magyar média egyik része, mert azt találta mondani, hogy Orbán diktátort csinált magából a koronavírus árnyékában.

Ezzel a témával a nyugati média nemigen foglalkozott, de volt helyette más, szintén Soros szájából, ami ennél érdekesebb volt.

Ezek szerint a milliárdos valuta spekuláns George Soros üdvözli a COVID-19 pandémiát, mint élete alatt kialakult legnagyobb krízist, ami lehetőség lehet egy társadalom újjászervezésére, és mint ilyen ez egy „forradalmi pillanatnak” tekinthető.

„Még a pandémia kialakulása előtt észleltem, hogy forradalomra érett helyzetben vagyunk, ahol nem csak lehetségessé vált az, amire korábban gondolni se lehetett, de valószínűleg abszolút szükségessé vált.” Árulta el magát Soros, és erre beütött a COVID-19.

Elfogadva a „Példátlan helyzetet, ami ebben a kombinációban valószínűleg sose történt meg, valóban veszélyezteti civilizációnk túlélését.” figyelmeztetett a filantróp Soros „Nem fogunk oda visszatérni, ahol a pandémia előtt voltunk.”

Soros végszava: „Bármi lehetséges. Nem hiszem, hogy bárki tudná mivé válik a kapitalizmus.” Majd meglátjuk mekkora a jóstehetsége. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3189) Sigmund Freud

Tibor bá’ online

 

Freud közismert téziseit az emberi pszichével kapcsolatban, már több mint 100 éve vetette papírra, amikben feltárta és elméletekbe öntötte az álmot, a kultúrát, a gyermekkori kifejlődést, a szexualitást és a mentálhigiéniát. Ezeknek egy részét azóta cáfolták, de többségéről kiderült, hogy mind a mai napig megállják a helyüket, értesülhetünk a  Discover Magazineból.

Van azonban Freudnak olyan tézised is, amit csak kevesen hajlandók elfogadni, pedig sarkköve a pszichológiának: Nem ismerjük magunkat. Fogalmunk sincs, mi motivál minket, és miért tesszük azt, amit teszünk. Öntudatunk csak a mentális jéghegyünk csúcsa. Talán érdemes ezzel foglalkozni most Májusban, a mentálhigiénia hónapjában, aminek apropóján összegyűjtöttek 12 olyan freudi tételt, amivel a mester megajándékozta az emberiséget. Lássuk őket!

A tudatalatti

Szexualitás az emberek leggyengébb és legerősebb oldala.

A „szivar” sose csak szivar (kivéve, ha tényleg az).

Az emberi test valamennyi része erotikus zóna.

A gondolat a vágyak körbejárása.

A gyógyító kibeszélés magunkból.

Védekező mechanizmus.

A változás ellenzése

A múlt kihat a jelenre.

Átvitel

Fejlődés

A civilizáció ára a neurotikus elégedetlenség.

A tudatalatti: Semmi se jön elő a nagy semmiből. Fraud rájött arra, hogy nem létezik se véletlen, se spontán egybeesés. A „csak úgy” ránk szakadt érzés, ötletek, indíték, óhajok, események és cselekedetek a legtöbb esetben a tudatalattiból lépnek elő. Aki találkozott már „freudi elszólással”, amit röstelkedés követ, érzékelhette, hogy milyen fontos tudatalatti értelme van annak, amit az ember tesz vagy mond. Például, ha a kulcscsomódat a szeretőd lakásában felejted, az lehet egy véletlen, de sokkal valószínűbb, hogy folytatni akarod a kapcsolatot. — Az álomtól, a freudi elszóláson át a szabad asszociációig, ha kikutatjuk a tudatalattit, megtalálhatjuk az eltitkolt vagy elrejtett fantáziákat, traumákat vagy motivációkat, amelyek igen fontosak az emberi viselkedéssel kapcsolatos teljes igazság feltárásánál.

Szexualitás az emberek leggyengébb és legerősebb oldala: A szex minden ember számára a legfontosabb ösztökélő erő, de erről nem akarunk tudomást szerezni. Freud a viktoriánus Bécsben jogosan mutatott rá (ma már aligha érvényes), hogy rengeteg energiát ölünk életünk sötét részének a tagadásával. A legpuritánabb egyedek is nehezen győzik le szexuális vágyaikat. Erre jó példa a Vatikán, és élvonalbeli politikusokkal kapcsolatos botrányok sorozata.

A „szivar” sose csak szivar (kivéve, ha tényleg az): A mai pszichológiában általánosan elfogadott nézet, hogy mindent több tényező határoz meg és az egyedre nézve meghatározó. Tehát semmi se határozható meg egyszerűen. Finomkodásról lenne szó? Persze. Egy pénisz? Na, ne már. Egy szivar? Természetesen. Persze semmi se abszolút. Szívj el egy szivart! 😀

A emberi test valamennyi része erotikus zóna: Freud biztos volt benne, hogy az Ember a kezdettől fogva egy szexuális lény. Mind a mai napig sokan nem képesek felfogni és elfogadni, hogy a szexualitás kiélése nem kizárólagosan a nemi szervekkel kapcsolatos. Az élvezet az emberi test egyéb területeinek az igénybevételével is lehetséges.

A gondolat a vágyak körbejárása: Freud rájött arra, hogy a puszta gondolkodás önmagában örömforrás. Tény az, hogy pszicho-analizálók és psycho-therapisták rendszeresen észlelik, hogy a fantázia fizikailag és mentálisan sokkal kielégítőbb, mint a tényleges cselekedet, amire a fantázia épül. Csoda-e, ha a valóság nem ér fel az élénk fantáziával? Fraud megfigyelése, ami szerint az Ember iparkodik a fantáziájával belépni a valóságba, ma már teljes mértékben elfogadott az agykutatók körében.

A gyógyító, magunkból történő kibeszélés: Freud XXV. előadását azzal kezdte, „Ha valaki megszólal, megkönnyebbül tőle.” A freudi pszichoanalízis gyakorlása közben minden pszichológusnak feltűnik, hogy a kibeszélés csökkenti az érzelmi szimptómákat, az izgatottságot, és felszabadítja a beteg gondolatvilágát. Míg a gyógyszeres kezelés gyakran hatásosan csökkenti a tüneteket, a kibeszélés, mint terápia igen hatásos lehet. A kezelésben az egész ember részt vesz, nem csak néhány tünet, vagy maga a diagnózis. Ebből következik, hogy alaposabb és tovább tartó változás válik lehetségessé.

Védekező mechanizmus: Az emberi viselkedés megértésében a „védekező mechanizmus” kifejezés magától érthető. És igen, ez egy másik összeállítás, amit Freud és leánya, Anna öntött elméletbe. Ezek szerint a védekező mechanizmus egy pszichés stratégia, amit a tudatalatti azért hoz be a képbe, hogy a valóságot eltorzítsa, manipuláljon vele, vagy éppen tagadja annak érdekében, hogy védelmet adjon a szorongással és/vagy az elfogadhatatlan impulzusokkal szemben. Freud által kitalált számtalan védekező mechanizmus között a legismertebbek, például az elfojtás, racionalizálás, én kivetítés, tagadás. A tagadás annak az elfogadhatatlansága, hogy valami történt, vagy éppen történik. [Tibor bá’: Figyeljük meg, hogy egyesek milyen vehemensen tagadják a klímaváltozást, a nukleáris háború bekövetkezhetőségét, vagy éppen a Holokauszt létezését] A tagadás lehet személyes, például tagadja az alkoholizálást, vagy egy keserves élethelyzet megélését. Azonban a tagadás kiterjedhet tudományos, társadalmi vagy kulturális jelenségekre is.

A változás ellenzése: Agyunk alapvetően és felépítésileg ellenáll a változásnak. Ha valamik új, akkor az fenyegető, nem kérünk belőle, még akkor se, ha az jó irányú. A pszicho-analízis ezt a mindenhonnan előugró ellenállást kezelni tudja, mert megtalálta a módját annak, hogy felhozza a tudatos szintre, legyőzve makacs készségét az előrehaladással szembeni akadályokat megszüntetésére.

A múlt kihat a jelenre: Most, 2020-ben ez magától érthető mindenki számára, de több mint100 évvel ezelőtt újszerű tézis volt. Manapság a gyermek fejlődése és a korai élet tapasztalatainak a hatása az egyén későbbi viselkedésére olyan tényező, ami nagymértékben segít olyan páciensek kezelésében, akiknek az élete leakadt a folyamatos ismétlődésekbe.

Átvitel:  A múlt kihatása a jelenre koncepció jó példája az átvitel, ami egy másik széles körben elismert Freudi találmány, és amit a mai pszichológiában is alkalmaznak. Az átvitel lényege egy igen erős érzés, remény vagy félelem, amit a gyermekkorból származik, tudat alatt visszük magunkkal, és erősen kihat a jelenlegi kapcsolatainkra.

Fejlődés: A fejlődés az embert egész élete folyamán kíséri. A sikeres élet függ a velünk szembe jövő változásokhoz szükséges adaptálási készségtől. Az élet minden egyes új állomásai kihívást jelentenek, de egyben lehetőséget is nyújt, hogy átértékeljük személyes céljainkat és azok értékeit.

A civilizáció ára a neurotikus elégedetlenség: Freud szerint „A civilizáció legnagyobb akadályát az agressziós hajlamunk alkotja.” Kevés gondolkodó olyan megingathatatlan az emberi agresszióval szemben, mint Freud. Ő volt az, aki megalkotta „ember – emberének a farkasa” kifejezést. Freud 1929-ben tett megállapítása ma érvényesebb, mint valaha: „Folyamatosan ellenséget keresünk… ami mi magunk vagyunk. Ha nem leszünk képesek megváltozni, mi lesz a civilizációnkkal? [Tibor bá’: erre a kérdésre ma már tudjuk a választ.]

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

(3188) Az öntudatról

Tibor bá’ online

 

A tudósok legjava se képes megoldani az emberi öntudat lényegét. Miért több az emberi elme egy igen bonyolult biológiai robotnál? — Oliver Burkeman, The Guardian-ben megjelenő, gondolatainak az összefoglaló fordítása:

1994-ben, az Arizonai Tucson-ban, a David Chalmers nevű, ismeretlen filozófus előadást tartott az öntudatról, ami alatt azt az észlelőt kell érteni, ami a fejedben van, vagyis a „lelkedet” (csak hogy frászt hozzunk a neurológusokra).  😀 Az ifjú ausztrál titán előadása háborút indított el a tudósok és a filozófusok között, miután sikerült rámutatnia az emberi lét központi rejtélyére, na meg arra, hogy milyen messze állunk attól, hogy magyarázatot találjunk rá.

Az a bizonyos arizonai szimpózium unalmasan indult, a résztvevők hatalmasakat ásítoztak, amikor Dave, a harmadik előadó, felállt a pódiumra és beszélni kezdett. A 27 éves fiatalember hosszú hajával úgy nézet ki, mint aki egy metál koncertről érkezett, de szövegére mindenki felfigyelt. „Az emberi agy mindenféle, megoldásra váró problémát vet fel. Hogyan tanulunk, tároljuk az emlékeinket, gondolkodás nélkül rántjuk ki a kezünket a forró vízből, vagy halljuk meg nevünket nyüzsgő embertömegben is? Csakhogy ezek egyszerű problémák, amikre a megfelelő anyagi ösztönzés után a szakemberek meg fogják találni a választ. Van azonban egy valóban nehéz feladvány, mi valójában az öntudat?”

A szimpózium után következő hónapokban a szakértők csupa nagybetűvel említették az ÖNTUDATOT. Mert ugye, hogy az ördögben lehet, hogy az összes bonyolult agyi tevékenységet „belülről” látjuk? Miért nem vagyunk csak rendkívül okos robotok, akik tárolják az információkat, reagálnak zajokra és szagokra? Ez az 1400 gramm kocsonyás tömeg a koponyában hogyan képes olyan titokzatos dologra, mint a létezés érzékelése, és miként azonosul azzal a testtel, ami körülötte helyezkedik el? Két évtizeddel később, vagyis napjainkban már rengeteg mindent tudunk az emberi agyról. Szinte nem telik el hét, hogy valami újdonságról ne értesülnénk. Például, amikor felkelés után, véletlenül belerúgok az asztal lábába, bármely medika meg tudja mondani, hogy egy úgynevezett C-szövet üzenetet küld a hátgerincbe, ahonnan neurotranszmitterek indulnak el az agyvelő thalamusz tartományába, ahol aktiválódik a limbikus rendszer. Ez oké, de hogy jön ezzel párhuzamosan létre egy kellemetlen fájdalom érzete? Különben is, mi a fájdalom, és pontosan ki az, aki érzi? Az ilyen kérdések, amelyek a tudomány és a filozófia közötti határvonalon helyezkedik el, a szakértők egy részét felbosszantja, mert egyeseket arra készteti, hogy kijelentsék a tudat felszínére érkező érzetek, mint például a fájdalom, valójában nem létezik, függetlenül attól hogyan ugrálok fél lábon a szobában. Ugyanakkor néhány neurológus szerint a probléma az, hogy amit ma tudunk azon nem léphetünk túl. Másfelől többen úgy gondolják, hogy idővel megtalálható a megoldás, de csak akkor, ha elfogadjuk, hogy idővel a számítógépek is öntudatra ébredhetnek. Jó, de ezzel nem kerülünk közelebb a megoldáshoz: mi az öntudat, és miért létezik?

Csakhogy amikor valaki elkezd gondolkodni rajta, automatikusan eszébe jut megkérdezni magától, hogy mi az élet értelme? Christof Koch, agykutató, aki ifjabb korában még úgy gondolta, hogy isten helyezte be a lelket az ember agyába, napjainkban teljes komolysággal hivatkozik a kutatás mai állására, ami szerint nem kizárt, hogy a mobiltelefonnak van fájdalma. Ezt az átlagember nevetségesnek találja, de a kutatási eredmények és a logika nem zárják ki. Akkor most már világosan látható, hogy a tudomány hosszú időn át miért ignorálta az öntudat adta problémát, nem tud vele mit kezdeni. Az aggyal kell megérteni az agy működését. Hogy lehet egy mérőszalaggal megmérni a mérőszalag pontosságát? Sehogy. Éppen ezért ignorálta a tudomány az öntudat megfejtésének a problémáját, és ezt nem tegnap kezdte el.

Az 1600-as években René Descartes azonosította a dilemmát, ami a filozófusokat hosszú évekre lebénította. Egyfelől Descartes rájött, hogy semmi se annyira nyilvánvaló, mint az, hogy van öntudatunk. Minden más, amit tudunk a minket körülvevő világról lehet egy illúzió is, amit azért hoztak össze, hogy becsapjanak minket. (ha eszedbe jut a Mátrix, ne csodálkozz) Viszont az öntudatod nem lehet illúzió. Ezzel szemben ez a biztos és ismert „jelenség” nem engedelmeskedik a tudomány szokásos törvényeinek. Nem kapcsolódik anyaghoz. Nem figyelhető meg, kivéve belülről az öntudat tulajdonosa által. Még csak meg se határozható. Ezért Descartes arra a megállapításra jutott, hogy az emberi elme valami speciális, anyagtalan dologból áll, ami nem engedelmeskedik a természet törvényeinek. Ezt csakis isten szabhatta ránk.

Ez a vallásos, és legfeljebb közvetett bizonyítékot Cartesian dualizmusnak nevezték (Descartes latin megfelelője: Cartesius), ami a XVIII. századig megmaradt elfogadott feltételezésnek, amikor már elkezdődtek az emberi agy tanulmányozásai. Azt viszont észre kell venni, hogy Descartes erősen sejtette a lélek létezését, ami csatasorba állította az egyre szekulárisabb tudományos közösséget, de ennek ellenére, és a XX. század agykutatásai se voltak képesek előállni meggyőző alternatívával. Így aztán az öntudat tabu témává vált.

Azt ugyan kevesen vitatták, hogy az agy(brain) és az elme(mind) szoros kapcsolatban áll egymással. De, hogy miként vannak összefonódva, vagy, hogy a kettő ugyanaz-e, azok olyan titokzatosságok, amiket legokosabb a filozófusokra bízni. A Nemzetközi pszichológiai szótárba még 1989-ben is a következő, meglehetősen türelmetlen bejegyzés jelent meg Stuart Sutherland angol filozófus tollából: „Lehetetlenség meghatározni mi az öntudat, mit tesz, és miért fejlődött ki. Ezzel kapcsolatban érdemleges írás még nem jelent meg.”

1990-ben  Francis Crick, a kettős spirál egyik felfedezője – felhasználva tudományos hírnevét – megtörte a csendet. Véleménye szerint az agykutatás már untig eleget tett le az asztalra ahhoz, hogy az öntudaton ne kelljen már átlépni. Elfogadhatatlannak találta, hogy se a kognitív tudomány, se az agykutatás ne tegyen említést az öntudatról. Szerinte bizonyos neuronok, adott frekvencián bocsátanak ki jeleket, ami valahogy az emberi öntudatot váltja ki, de persze nem világos hogyan. Az általános vélemény szerint a Nobel-díjas Francis, mint egy félisten, megtehette, hogy nyilatkozik, de aki még nincs véglegesítve a tudományos szamárlétrán annak óvatosabbnak kell lenni. Okosabb, ha a ragaszkodik a tudomány fősodrához, nem mondhat olyat, amiről percek alatt kiderülhet, hogy hülyeség. Chalmers ma már túl van az ötvenen, haja rendezett az akadémiai íratlan szabályoknak megfelelően, már nem visel farmer nadrágot, de ötletei semmivel se kevésbé hevimetál jellegűek, mint korábban. Íme: Tételezzük fel, hogy van egy hasonmásod, aki fizikailag pontosan olyan, mint te, valamint pontosan úgy viselkedik, ahogy te. Beszélget, eszik, alszik, sugárzik róla a boldogság, vagy izgatottá válik, pontosan úgy, mint te. Egyetlen egy apró különbség van, éspedig az, hogy a hasonmásodnak nincs öntudata. Filozófiai zsargon ezt nevezi zombinak. Ilyen öntudatlan emberi lény természetesen nincs (illetve okosabb azt mondani, hogy tudtommal én nem vagyok ilyen, persze abszolút biztos abban nem lehetek, hogy te se vagy ilyen) Viszont elvileg a lényeg az, hogy ilyen lény létezhetne. Az evolúció létrehozhatott volna ilyen lényt, aki atomról atomra pontosan megfelelne egy embernek azzal a különbséggel, hogy nem lenne öntudata, azaz nem tudna önmaga létezéséről. Én most beszélek hozzád, és látom, hogy miként viselkedsz, leszkenelhetném az agyadat és láthatnám, pontosan mi megy végbe az agyadban, de amit találnék, ahhoz nem lenne szükség arra, hogy neked legyen öntudatod. Ha te odajönnél hozzám és a hasonmásomhoz, nem tudva melyikünk melyik, a legmodernebb agyszkenellel se tudnád megmondani melyikünk a zombi, és melyikünknek van öntudata. Ebből világosan látszik, hogy az öntudat nem állhat kizárólag csak közönséges atomokból. Vagyis az öntudat ennél valamivel több kell, hogy legyen. Kell lenni benne egy természet adta extra alkotóelemnek, ami független a fizikai világtól.

Talán mondani se kell, hogy ezt az argumentumot nem mindenki tudta megemészteni, (Tibor bá’: én se) amit Chalmers előadott az 1996-ban megjelent könyvében: The Conscious Mind. (Az önmagáról tudó elme) Az ellenvéleményesek táborának elképzelését Massimo Pigliucci filozófus foglalta össze: Valóban sokan úgy gondoljuk, hogy az öntudat több mint sima fizikai valóság, de ezt elfogadni tudományos princípiumnak egyenlő lenne a fizikai törvények átírásával. Minden, amit a világmindenségről tudunk, azt mondja, hogy a valóság kizárólag fizikai dolgokból tevődik össze. Atomokból és a hozzájuk tartozó részecskékből. Máskülönben, ha ez a nem-fizikai mentális dolog létezik, hogy tudna fizikai változásokat előidézni, például: fájdalomérzésre hogyan rántom vissza a fájdalmat okozó tárgytól? Ennek ellenére a tudomány néha előáll meglepő dolgokkal. Az 1970-es években a Londoni Nemzeti Kórház Idegosztályán Lawrence Weiskrants neurológus egyik betegének (DB hivatkozással) volt egy vakfoltja a bal szemében, amit agykárosodás okozott. A kezelőorvos párhuzamos vonalakat tett a beteg elé, hogy azt nézze csak a bal szemével, de úgy helyezte el, hogy azok pont a vakfoltra vetítődtek. A kérdés az volt, hogy a vonalak vízszintes vagy függőleges irányba terjednek-e. A beteg természetesen tiltakozott, hiszen nem látott semmit. Az orvos viszont ragaszkodott a válaszadáshoz. A sokszoros kísérlet során kiderült, hogy a beteg az esetek 90 százalékában eltalálta azt, amit nem látott. Erről arra következtettek, hogy a beteg agya felfogta a képet anélkül, hogy az elme tudott volna róla.

Az tehát világos, hogy a neurológusok két csoportja élesen ellenkező véleményen van, de olyan vehemensen, hogy egymás elképzeléseit egyenesen nevetségesnek találják. Példa lehet erre Ted Honderich kanadai filozófus könyve, aminek Colin McGinn kritikájában a következő jelzők voltak: banális és céltalan, gyötrelmes, abszurd, befutja a teljes skálát a kisszerűségtől a komikuson át, egészen a simán elfogadhatatlanig. Amihez McGinn még hozzátette a lábjegyzetben, hogy kritikája ennél jóval élesebb volt, de a kiadó megkérte, legyen szíves finomítson rajta.

Ezzel azonban nem merültek ki az ötletadók. Daniel Dennett, a Bostoni Tufts Egyetem ateista professzora szerint az öntudat, ahogy arról mi vélekedünk, csak egy illúzió. Az agyon kívül nincs ott semmi más, és ez az agy nem teremt öntudatot. Szerinte az öntudat olyan, mint egy groteszk trükk. Az agy normál funkciója szerint úgy tűnik, mintha lenne ott valami nem fizikai világból való. Egy valóságos, tényleges dolgot keresni, amit öntudatnak nevezünk, pontosan olyan butaság, mint azt állítani, hogy olyan karaktereket, mint például Sherlock Holmes, vagy Harry Potter egészen biztos fiktoplazma nevű anyagból vannak összegyúrva. Ezt állítani abszurd és felesleges, elsősorban azért, mert a karakterek nem is léteznek. Ez az a pont, ahol a vita nevetésbe fullad, mert egyik tábor se hiszi el azt, amit a másik állít. Mert ugye senki se tud előállni semmiféle bizonyítékkal, mindenki csak feltételez valamit, amit aztán el is hisz.

Az egyik oldal tagadja annak létezését, amiben mindenki biztos, hogy van: a látás, szaglás, érzések, stb. belső észlelését. Olyan ez, mintha valaki állítaná, hogy rák nem létezik, majd azzal állna elő, hogy meggyógyította a rákot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3187) Miért hálok 50 év felettiekkel (egy amerikai újságírónő vallomása)

Vannak itt női olvasók is

 

Látványosan feszülő kemény izmok, formásan feszes segg. Gyors ütemben tépi le rólad a ruhát. Érzed, hogy pulzusod egyre gyorsul. Kinyitod a szemed és magad előtt látsz egy huszonöt éves férfi arcát, amiből lángoló éhes szemek merednek rád. Rettenetesen kíván téged. Te megörülsz a vágytól. Vadul csókoljátok egymást, mélyen, szenvedélyesen. Egyre gyorsabban lélegzel. Ő egyre gyorsabban és egyre erőteljesebben löki beléd hímtagját.

Jól hangzik, mi? De mielőtt válaszolsz, ne feledd el, az egész jelenet csak néhány percig, esetleg csak másodpercig tart. Szerencsére a srác gyorsan magához tér és ha szerencséd van, az egészet megismétli. Ez alkalommal, ha jól jön ki a lépés, el is élvezel, vagy ha nem, és ez a rosszabb, úgy érezheted, hogy meg kell játszanod. A srác természetesen meg van róla győződve, hogy megdöglesz érte, és miért ne lenne, hiszen újra és újra mondod neki, mert nekünk, mint nőknek így illik. De mindent összevetve a jelenet szenvedélyes volt, ahol a hangsúly a teljesítményre, nem pedig a minőségre volt fektetve.
Lehetne a szex sokkal kellemesebb, ha valahogy közölhetnéd vele, hogy egy kicsit lassabban, kényeztess, játsszál velem, úgy csináld, ahogy szeretem, de erre nemigen van esély. A szex „kényes téma” akár több év házasság után is, tehát a párok nem beszélnek, csak cselekszenek. A fiatal férfiak pedig egyszerűen vannak programozva: erekció, ejakuláció, amihez mi csak asszisztálhatunk.
De elárulok neked valamit. Ezt lehet sokkal jobban csinálni,…… Eredeti:  https://www.cosmopolitan.com/uk/love-sex/sex/news/a40977/women-sex-older-men/
Lányok! Szóljatok hozzá. Érdekel a véleményetek.
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(3186) MangaMonguz gondolatai

Vitaindító

Trump hatalomra kerülésével valós közelségbe került egy nemzetállami fordulat az Egyesült Államok esetében, ami minden volt, csak kívánatos nem a globalizmusban érdekelt és a globalizmuson a legnagyobbakat kaszáló elitnek. Amikor Trump kereskedelmi háborút indított Kína ellen, akkor ezzel egyetemben háborút indított a globalista amerikai elit ellen is, hiszen ezek szorosan összefonódtak. A COVID világjárvány beindítása voltaképpen ennek a hatalmi centrumnak volt a válasza, aminek az igazi célpontja maga Trump és a trumpi elnökség lett. Itt az egyik oldalon az amerikai globalista elit (elsősorban a Demokrata Párt mögött álló lobbik) és a kínai újgazdag elit áll, a másik oldalon az alapvetően a lokalista elit/lobbi által támogatott Trump és vele együtt a nemzetállami érdekeket előtérbe helyező Amerika. Elég megfigyelni például azt, hogy az USA-ban többnyire a Demokrata Párt kormányzói által vezetett államokat zárták le a legjobban és Trump pont ezen államok esetében biztatta a Twitteren a saját lakosságát adott államok ”felszabadítására” és a tüntetések folytatására is. Nem kicsit tudathasadásos ez az állapot egyébként. A pandémia következménye – többek között – közel 30 millió amerikai munkanélküli lett és rövid úton elpárologtatták azokat az eredményeket az amerikai gazdaság és munkaerőpiac vonatkozásában, ami Trump elnöksége alatt ez idáig realizálódott. Ez egyben magyarázatot is ad a Trump kormány egyre vehemensebb Kína ellenes retorikájára is, miközben keresi a kapcsolatot Putyin Oroszországával. A mostani világhelyzetben az egyik oldalon áll a globalizmusban felemelkedett és kvázi szuperhatalommá váló Kína (kínai elit), az AIIB-t is azonnal támogató Crown (London), az amerikai globalista elit (neoliberális és neokonzervatív vonal) valamint a jelenlegi EU vezetése. A másik oldalra került Trump és az America First jelszavát magáénak valló nemzetállami Amerika, valamint természetes szövetségeseként Putyin Oroszországa – és ismét kicsit tudathasadásos módon – Boris Johnson EU-mentes Nagy-Britanniája. Azért Putyin Oroszországának nevezem a Nagy Földet, mert az orosz belső hatalmi viszonyokat talán az orosz címerben is látható kétfejű sas fejezi ki a legjobban, amelyiknek az egyik feje keletre, a másik nyugatra néz. Azaz az orosz hatalmi elit egyik része nyugati, a másik eurázsiai orientációt követ, így a mindenkori orosz vezetőnek igen ügyesen kell manővereznie a hatalom csúcsán ahhoz, hogy ott is maradjon. A látszólagos USA-Kína párviadalt – bármilyen furcsa is – de végső soron Oroszország fogja majd eldönteni azzal, hogy melyik centrum oldalára áll. Ez a felszínen az USA vagy Kína lehet, de valójában a globalista, illetve a lokalista világelit csapata között kell választania. Ez pedig nagyban függ attól, hogy az orosz belső hatalmi viszonyok hogyan alakulnak majd, de azt látni kell, hogy például a harsány neokon nyomulás és oroszellenes propaganda Moszkvát direkt Kína irányába tolja, ami egyébként a Trump ellenes globalista elit fő célja, ha ugyanis elérik azt, hogy Oroszország teljesen besorol Kína mögé, akkor Trumpot és a nemzetállami Amerikát már könnyű lesz utána „buktatni”. Van még egy igen fontos tényező ebben a játszmában, mégpedig India. Oroszországnak geopolitikai érdekütközése van az USA-val és Kínával szemben is, más-más területen. Nyilván az USA és Kína között is komoly geopolitikai ellentét van, ugyanakkor Oroszország és India között nincs valós geopolitikai érdekellentét! Véleményem szerint az eljövendő új világkorszak nagyban múlik majd az orosz-indiai tengely közös mozgásán is, hiszen India egyben stratégia riválisa is Kínának, ugyanakkor kapocs is Nagy-Britannia, pontosabban a Crown felé. Hihetetlenül bonyolult a rendszer, ezt nem lehet pár sorban leírni, ráadásul az adott hatalmi centrumokon belül is folyik egyfajta harc, így per pillanat még az is bizonytalan, hogy végül melyik hatalom melyik oldalhoz fog besorolni. Ha sikerül kvázi kiegyenlíteni az erőviszonyokat, akkor van esély a békés megegyezésre/kiegyezésre, de ha bármelyik oldal is kerül túlsúlyba, az szinte garantáltan belépő a forró háborúba, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon az ellenlábas erőközponttal. Remélem valamennyire érthető és emészthető volt, amiről írni próbáltam, természetesen nem állítom, hogy igazam van, így nyugodtan lehet kritizálni.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3185) Legújabb hírek

Tibor bá’ fürkészésének eredménye online

 

Egészen friss, most értesültem róla. Nem  az öregek halnak meg a COVID-19-ben, hanem azok akik Statint szednek. És kik szednek Statint, azok, akiknek a vérében magas a koleszterin szint. És kiknek magas a koleszterinjük? Az időseknek. Valószínűnek tartom azt, hogy a 93 és hason korú gyógyultak nem szedtek Statint. Na és ez miért baj?

A helyzet az, hogy az LDL koleszterinnek (Low-Density Lipoprotein) vírusölő tulajdonsága van. A Statinok csökkentik a vér koleszterin szintjét és ezzel eltörlik az emberi test vírusölő képességét.

Tehát, ha idős vagy és valamilyen Statint szedetnek veled (mellesleg tök feleslegesen, mert a koleszterin frász egy profit célból fenntartott hülyeség), akkor sürgősen hagyd abba és szedj minimum 6000 NE D3 vitamint, ami szintén segít a vírus elleni küzdelemben.

Eredetiben: in BMJ as a Rapid Response

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3184) Itt a „tüske D614G” új, és veszélyesebb koronavírus törzs

Az angol cikk fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm E-mailben. VIP előfizető az lehet egy évre, aki 10.000 forint adománnyal hozzájárul a honlap fenntartásához.

VIP előfizetők: Tudom, hogy mindenkinek tele van a hócipője a koronavírussal, de sajnos ez korunk legfontosabb témája. Megpróbálok olyan cikkeket fordítani, amelyek valós értékeket hordoznak.

___________________________________________________________________________

A new strain has come: Meet Spike D614G, the new & improved coronavirus

Fears that the coronavirus would mutate into a more dangerous strain appear to have been borne out, as research has identified that a new, more contagious strain of SARS-CoV-2 has become the dominant form worldwide.

The new strain, which has been dubbed ‘Spike D614G’ has been proliferating in Europe since at least mid-February, and spread to become the dominant form during the month of March. It is far more contagious than the original strain which emerged from Wuhan, for reasons as yet unknown.

Wherever it emerged it became dominant very quickly, and in some countries it became the only common strain within weeks. The paper notes that the rapid global spread of the coronavirus has provided it with “ample opportunity for natural selection to act upon rare but favorable mutations.’’ Furthermore, if the virus does not wane away as the weather warms in summer there will be nothing to stop it mutating into more and more strains.

 

Warning call

The research, which was carried out by a joint American and British team led by Los Alamos National Laboratory, has been released ahead of peer review as ‘an early warning’ to other researchers. As it stands, scientists studying the coronavirus around the world may be analysing the genetic sequence of the older strain, and therefore it is crucial that they collaborate with this team to get the latest information. “We cannot afford to be blindsided as we move vaccines and antibodies into clinical testing,” the lead author Dr Bette Korber, known for her work on HIV, said.

Because the paper has not yet been peer-reviewed, it has been published online on the server BioRxiv. However, the reputations of the scientists involved suggest that the findings are sound and must be taken with the utmost seriousness — the report is 33 pages long, and short on laughs. “This is hard news,’’ said Korber of the findings.

 

 Covid-19 mutations underestimated, Chinese scientists warn, as DEADLIEST strains grip Europe and US

The scientists’ methodology involved running computer analysis of over 6,000 coronavirus DNA sequences collected from around the world. Although they remark that “observed diversity among pandemic SARS-CoV-2 sequences is low’’ there were no fewer than 14 different mutations in the Spike protein sequences, just one of which is the strain that has everybody worried.

This is the strain with the D614G mutation, which is probably causing the increased contagiousness. The mutation affects the ‘Spike proteins’ on the outside of the virus, which allow the virus to invade human cells. For this reason, these spikes have until now been the main target of those trying to design vaccines or antiviral drugs to combat the virus. There are currently at least 62 vaccines in development, and most of these are focused on the Spike proteins.

 

Wasted efforts

Although there is not really any good news here, this may not be as bad as it sounds. There is at present no suggestion that Spike D614G is any more deadly than the original. The British team calculated that people were no more likely to be hospitalized by it, although they did seem to have higher viral loads (more of the virus in their body).

But even if Spike D614G is not meaningfully different from the old strain, it does not mean that nothing has changed. The problems introduced by multiple forms of a virus have everything to do with immunity and vaccination. If a person had contracted and been ill with one strain, that would still be no guarantee of immunity to another. Epidemiologists could be left every winter having to guess what the commonest strain of coronavirus will be, as they do with the flu.

Furthermore, the development of a vaccine relies on designing the antibodies to match perfectly to the specific ‘Spikes’ on the outside of the virus. If these are mutated, any potential vaccine might not be specific enough to target that strain. Receiving the vaccine would provide no guarantee of immunity. This possibility is especially worrying to the study’s authors.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3183) Fehér kontra fekete

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt napokban Curix kezdeményezésére kialakult egy késhegyre menő vita a fehér ember felelősségéről, illetve a színesek kihasználásáról, valamint a rátermettségről és intelligenciáról. Gondolom itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Különösen mert egyesek meg vannak győződve arról, hogy ők ülnek a bölcsek kövén.

A természet arról szól, hogy aki/ami teheti élősködik a másikon, elsősorban az erőforrások birtoklása miatt. Megfigyeltek csimpánz csoportokat, amint megtámadnak egy másik csimpánz csoportot. Létezett egy Népvándorlás kora Kr.u. 4-6 században, amikor egyes népek elfoglalták mások területeit. Mi magyarok is „honfoglaltunk”. A spanyolok majd teljesen kiirtották Dél Amerikát. Az angol telepesek majd teljesen kiirtották Észak Amerikát és ellátták magukat afrikai rabszolgákkal. Miért? Mert megtehették, és meg is tették a kellemesebb élet reményében. Majd egymással harcoltak a rabszolgák birtoklásáért, mert az ipari forradalomnak szüksége volt munkáskézre. 620.000 fehér ember halt bele a négy éves polgárháborúba. Sokkal több, mint ahány rabszolgát halálra vertek, vagy felakasztottak, vélt vagy valós bűntényért. Az erőforrásokért ma is megy a hadakozás, a gyilkolás ember és ember között. Ez a természet rendje, mert az ösztönök ezt diktálják. Nincs rossz és gonosz (fehér) ember és sajnálatos (színes) áldozat. Ezt nem érdemes ragozni.

Ragozni lehet viszont az egyes ember típusok kollektív tulajdonságait. Az nem véletlen, hogy Európában születtek meg a természettudományok, itt indult be az ipari forradalom. Ennek oka az európai ember judeo-kristián erkölcsi háttere. Szorgalom, iparkodás, morális életvitel, kulturált viselkedés, nemes célok  kitűzése, kötelességtudat.

Erre vannak hazai példák. Meg kell nézni, hogy élnek egy azon falúban a magyarok és a cigányok. De hasonló különbséget lelhetünk fel (csak más dimenziókban) a sváb falvak és a magyar falvak között. A svábok szorgalmasabbak, rendszeretőbbek, ezért jobban gyarapodnak.

Nézzük meg az érem másik oldalát! A színes bőrűek kényelmesek, felelőtlenek, hanyagok, nem kötelesség tudóak. Állításaimat jól lehet tesztelni a Dél-afrikai Unióban. Amikor odamentek a búr telepesek, nem volt semmi, a törzsi életet folytató négereken kívül. Néhány évtized alatt csináltak belőle egy Kánaánt, ahol egy fehér munkás bére többszöröse volt a néger munkásénak. Miért? Mert kötelességtudó volt, amit rábíztak, azt elvégezte, ellentétben a léha négerrel. Ez persze a négereknek nem tetszett és a balliberális közszellem (nevezhetném Curix szellemnek is) elnevezte apartheid rezsimnek. A végén a feketék átvették a hatalmat, a fehérek nagy része elmenekült. A gazdaság romokban. Nem megteremteni nem tudták, a megteremtettet nem voltak képesek fenntartani.

Ez a valóság, és az, hogy aki nem tudja megteremteni magának azt, amire szüksége van, annak előbb vagy utóbb eszébe jut elrabolni attól, akinek van, beleértve a nőket is. Ezt diktálja a természet, de hülye az, aki ezt hagyja. Bálint rámutatott, a fehér faj kipusztul, mert nem képes magát megvédeni.

Lehetne még felhozni számtalan példát, de a lényeget leírtam. Nem a képességek közti különbség a lényeg, az vagy van, vagy nincs. A lényeg a kultúrájuk, ami teljesen szembe megy az európai kultúrával.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

(3182) Elsietett halál

Tibor bá’ online

 

Bizonyára észrevettétek már, hogy amikor bejelentik a mai 12 halálos áldozatot, akkor hozzáteszik, hogy átlagos életkoruk 83 év volt, és valamennyinek volt alapbetegsége. Tulajdonképpen mindenképpen meghaltak volna, szinte napokon belül. A koronavírus (és a magyar egészségügy) nem csinált mást, mint egy kicsit előrehozta az elkerülhetetlen halált. Máskülönben a nem idősekért, abszolút szakszerűséggel, mindent megtesznek a gyógyulásuk érdekében. Beteg öreg embereken viszont nem lehet segíteni.

Hát kérem, ez nem magyar sajátosság, az egész világ ezt teszi. És akkor jött Peter Andrews, a Londonban élő, ír, tudományos tudósító, aki  a Glasgowi Egyetem terméke, végzett egy kis kutatást a COVID-19 jóvoltából elhalálozott emberek esetével kapcsolatban.

A helyzet az, hogy szinte az első perctől fogva abszolút világossá vált, hogy a vírus elsősorban az idősekre nézve halálos. Az elhunyt betegek óriási többsége legalább egy alapbetegségben szenvedett, amik: magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri betegség.

Egy teljesen új modellezés szerint kiderült, hogy a COVID-19 járványban meghalt férfiaknak átlagosan még 13 évük lett volna, nőknek pedig 11. A feltételezés, hogy a küszöbön álló elhalálozás némileg előbbre jött, teljesen hibás. Ezek a betegek, koronavírus fertőzés nélkül, még egy évtizedet élhettek volna.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3181) A 61 éves modell

Tibor bá’ online

 

Nem tudom kinek tűnt már fel, hogy újabban milyen sok a 100+ éves nő, férfi. Gyerekkoromban ilyen nem volt. Az emberek egyre tovább élnek. Egyre hosszabb ideig öregek, ami nem egy gyönyör. Kérdés, így kell-e ennek lenni? Na most megkaptuk erre a választ. Egy bizonyos Yazemeenah Rossi francia hölgy 61 éves, és így néz ki:

A kérdés, hogy miért? Illetve, mit kell tenni, ha más is ilyen szeretne lenni? Amit a hölgy mond, hogy milyen olajakat és hogyan kell bedörzsölni, arra nem érdemes figyelni. Az csak természetes, hogy el nem múló fiatalságát kereskedelmi célra akarják kihasználni, nade akkor mi van?

A titok természetesen az életmódban van. A helyzet az, hogy majd minden ember született lehetősége a hosszan tartó ifjúság. A legtöbb ember azonban ezt elpocsékolja. A megoldás az állapot megőrzése. Az agyondolgoztatás éppen olyan káros, mint az örökös ülés. A kettő közötti állapot a megfelelő, kellő mennyiségű sportos tevékenység. A másik mérföldkő az étkezés. Mit, és mennyit? Nem kezdem el sorolni, mert manapság mindenki diétákat ír elő. A lényeg az egészséges mennyiség az egészséges ételekből. Végül a „lelki állapot”. Nyugodt, meghitt életvitelre kell törekedni. Aki elérhetetlen célokat tűz ki maga elé. Aki olyasmik után hajt, ami nem elérhető, vagy csak hatalmas kompromisszumok árán, az nem csak a pszichéjét teszi tönkre, de a testét is.

De ha kíváncsi vagy mit állít a hölgy, elárulom: egyél minden nap egy avokádót. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3180) Mi lehet a pandémia vége

A Scientific Amricanban megjelent cikk fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető egy éve az lehet, aki 10.000 Forinttal hozzájárul a honlap fenntartásához.

___________________________________________________________________________

How the COVID-19 Pandemic Could End

We know how the COVID-19 pandemic began: Bats near Wuhan, China, hold a mix of coronavirus strains, and sometime last fall one of the strains, opportunistic enough to cross species lines, left its host or hosts and ended up in a person. Then it was on the loose.

What no one knows yet is how the pandemic will end. This coronavirus is unprecedented in the combination of its easy transmissibility, a range of symptoms going from none at all to deadly, and the extent that it has disrupted the world. A highly susceptible population led to near exponential growth in cases. “This is a distinct and very new situation,” says epidemiologist and evolutionary biologist Sarah Cobey of the University of Chicago.

But past pandemics do offer hints of the future. While there is no one historical example to follow, humanity has gone through several large epidemics in the past 100 or so years that eventually stopped ravaging society. The ways they came to a halt offer guidance to a world looking for ways to restore health and some sense of normalcy. Three of those experiences, Cobey and other experts say, suggest that what happens next depends on both the evolution of the pathogen and of the human response to it, both biological and social.

 

The Current End Game

Projections about how COVID-19 will play out are speculative, but the end game will most likely involve a mix of everything that checked past pandemics: Continued social-control measures to buy time, new antiviral medications to ease symptoms, and a vaccine. The exact formula—how long control measures such as social distancing must stay in place, for instance—depends in large part on how strictly people obey restrictions and how effectively governments respond. For example, containment measures that worked for COVID-19 in places such as Hong Kong and South Korea came far too late in Europe and the U.S. “The question of how the pandemic plays out is at least 50 percent social and political,” Cobey says.

The other 50 percent will probably come from science. Researchers have banded together like never before and are working on multiple fronts to develop remedies. If any of the several antiviral medications currently in development prove effective, they will improve treatment options and lower the numbers who get seriously ill or die. A technique to screen for SARS-CoV-2 neutralizing antibodies, an indicator of immunity in recovered patients, could also prove very useful. Krammer and his colleagues have developed one such test, and there are others. Previously used only in local epidemics, these new serological assays won’t end the pandemic, but they could make it possible  to spot and use antibody-rich blood as a treatment for critically ill patients; more certainly, the tests will also get people back to work faster if those who fought off the virus and are immune can be identified.

It will take a vaccine to stop transmission. That will take time—probably a year from now. Still, there is reason to think a vaccine could work effectively. Compared with flu viruses, coronaviruses don’t have as many ways to interact with host cells. “If that interaction goes away, [the virus] can’t replicate anymore,” Krammer says. “That’s the advantage we have here.” It is not clear whether a vaccine will confer long-term immunity as with measles or short-term immunity as with flu shots. But “any vaccine at all would be helpful at this point,” says epidemiologist Aubree Gordon of the University of Michigan.

Unless a vaccine is administered to all of the world’s eight billion inhabitants who are not currently sick or recovered, COVID-19 is likely to become endemic. It will circulate and make people sick seasonally—sometimes very sick. But if the virus stays in the human population long enough, it will start to infect children when they are young. Those cases are typically, though not always, quite mild, and so far the children appear less likely to develop severe disease if they get reinfected as adults. The combination of vaccination and natural immunity will protect many of us. The coronavirus, like most viruses, will live on—but not as a planetary plague.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3179) Hétvégi böngésző

Tibor bá’ online

Böngésző: meddig él egy vírus

Karanténben elkelne egy ilyen maszkviseletet bemutató csaj.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3177) A nagy változás

Tibor bá’ online

 

Budapesten születtem, ott is nőttem fel. Sok mindenre emlékszem, amire mások már nem, mert vagy már meghaltak, vagy, mert nem voltak még jelen. A lényeg az, hogy születésem óta jelentős változások történtek, és nem mondhatnám, hogy a kellemes irányba.

A bérházak kapui hajnal 5 és este 11 között nyitva voltak. Bárki bejöhetett, kimehetett. Nem törtek fel lakásokat, mert volt egy szemfüles házmester. Hát ez ma már nincs. A házmester sok mindent tett, például télen hajnalban eltakarította a havat. Igaz ma már nem csak házmester nincs, de hó se.

A postás felment az emeletekre, és mindenkinek beadta a levelet, akkor is ha rosszul volt címezve. Esetleg csak úgy, hogy Maca néni a Mátyás téren.

Nekünk reggel a küszöbre volt téve egy liter tej és 10       kifli. Anyámnak csak ki kellett nyitni az ajtót, bevenni a tejet, kiflit és készülhetett a reggeli. Soha nem vitte el más a tejünket. Havonta egyszer fizettünk érte.

A nyitott kapun délelőttönként szabadon jöttek be verklisek, akrobaták, és apró adományokért szórakoztatták az otthon tartózkodókat, vagy éppen drótos tótok, akik lábosokat javítottak. Ma a kutya se javít, a lábosnak nem kell lyukasnak lenni ahhoz, hogy kidobják, elég, ha csak megunták, és már repül is a kukába.

A villamosokon mindig volt ülőhely, és persze kalauz is. Ez érvényes volt a távolsági buszokra is. Ma egyik se. Ha Interneten nem vetted meg előre a jegyet, a sofőr fel se enged a buszra, mert nincs rajta kalauz. Ennek ellenére a tömegközlekedés ráfizetéses. Budapest városnak évente milliárdos vesztessége van a tömegközlekedésből. Valamikor ki kellett építeni a pályákat, megvenni a kocsikat, és mint Rt. nyereséges volt az alkalmazott kalauzok ellenére. Rejtély, hogy csinálták.

Kamaszkorom kedvenc időtöltése volt a Pozsonyi út környékén karonfogva sétálni a kedvesemmel. Olcsó volt és kellemes. Ez ma két okból kifolyólag lehetetlen. Az utcák járdáinak kétharmadára gépkocsik parkolnak, a maradék egyharmadon csak libasorban lehetne közlekedni, de nem lehet, mert tele van kutyaszarral. Miért tartanak ennyi kutyát? Házőrzésre? De hiszen zárva vannak a kapuk, mit kell őrizni? Kellenek a kutyák, mert magányosak az emberek, ugyanis nem törődnek, beszélgetnek egymással. Néhány éve a szomszédságba beköltözött egy házaspár. Pár nappal később átmentem hozzájuk bemutatkozni. Azt mondta nekem a nő, hogy ők nem barátkozni jöttek ide, hanem lakni. Kérdés, hogy érdemes-e?

Van, ahol ennél rosszabb a helyzet, mert az idős osztrákok, hollandok tömegesen települnek át ide, igaz, nem a fővárosba, hanem apró falvakba. Nyilván tudják, mit csinálnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________