(1130) + 6° Celsius

A jövőnk véget értGondoljuk tovább a „múltkorit”, Az teljesen egyértelmű, hogy a széndioxid kibocsátást az Emberiség nem hajlandó abbahagyni. Valójában az Emberiség nem hajlandó lemondani arról a kényelemről, amit a fosszilis energiák elégetése számukra biztosít. Alternatívához csak akkor fog nyúlni (illetve nyúlna), ha a fossziliák elfogynak. Az Ember ha kell, ha nem éjjel-nappal utazik, télen fűt, nyáron légkondíciónál, az égvilágon mindent energiával működtet a fogkefétől kezdve, a habverőn át egészen a lombfelszedésig vagy hólapátolásig. Lovakkal, ökrökkel nem bajlódik, műtrágyát használ és légkondicionált traktorral szánt és takarítja be a termést, miközben létszáma túllépett a 7 milliárdon. Éppen ezért pusztán idő kérdése (30-50 év?), hogy elérjük a 6 fokos felmelegedést. Ugyanis ennyire van a Földön „üzemanyag”. Ilyen már volt 251,4 millió évvel ezelőtt (hibahatár ± 30.000 év), poured carbon dioxide into the atmosphere, amit a paleontológusok úgy neveznek, hogy mass extinction a nagy permi kihalás, amit összesen két gerinces állat élt túl, akiknek sikerült lemenekülni a mai Antarktisz fű borította területére. A Földnek 10 millió évre volt szüksége ahhoz, hogy visszaálljon az egyensúlyi állapot. Tehát, amivel ma szembenézünk az nem unikum. A +6°C elérésének folyamata már elindult. Ma ugyan még lehetne lépni, hogy megálljon valahol +6°C előtt, de ne áltassátok magatokat, nem fogunk lépni egyetlen egy lépést se a helyes irányba. Kár engem ezért cikizni, mert akik ennél optimistább szöveget nyomnak, azok vagy nem tudják, mit beszélnek, vagy egyszerűen nem merik megmondani az igazat. A tény az, hogy már megjelentek az első vesztesek, akiket nem kell győzködni a valóságról. Íme, egy kis ízelítő:

Mohammed Nasheed a Maldív-szigetek elnöke jelezte, hogy az óceán minden évben egyre nagyobb partszakaszt kebelez be. Ha, ez így megy tovább, a szigetek hamarosan teljesen víz alá kerülnek.  

Északon az inuit indiánok állítják, hogy vadászmezeik sorra olvadnak bele az óceánba, és egyre nehezebb zsákmányt szerezniük.

Bangladesben a tengerparton a helyiek az arra járó idegeneknek megmutatják, hol állt a házuk 2 évvel ezelőtt, kb. 5 km-re a parttól, bent a tengerben. A házkörül lévő fák és a kunyhó látcsővel még látható.

Dél-Kalifornia: Évről-évre egyre több erdőtüzet láthatnak saját TV készülékeiken. Az ott élők számára az erdőtüzek hozzátartoznak a mindennapi élethez. erdőtűz

A darfuri határ mentén az ENSZ kiküldött a következő jelentéssel tért vissza. „A letelepedett parasztok és a nomád pásztorok békés egymás mellett élésben használták a környéken fellelhető ivóvizet. Aztán a múlt század 90-es éveiben a víz kezdett elapadni. Aztán amikor a vízforrás kiszáradó félben volt, az emberek elkezdték egymást öldökölni a megmaradt víz birtoklásáért.”

Ezt Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára így összegezte: „Amikor az élet fenntartásához szükséges dolgok – víz, étel, termőföld – eltűnik, az emberek nem várják, hogy meghaljanak, elkezdik gyilkolni egymást.” Nekem ezt egy kicsit furcsa volt olvasni, mert pár hónappal ezelőtt pontosan ezt írtam a blogomba. Senki se döglik éhen békésen, előbb tesz valamit!  

Mit várhatunk +6 fok esetében? Olyan erős hurrikánokat, amiknek nyoma máig megmaradt az óceán fenekén. OK, a hurrikánok ellen lehet védekezni, erős beton épületekkel, de a levegő oxigén tartalmának 15 %-ra csökkenését nem lehet kivédeni. Ez azt jelenti, hogy mozgás nélkül is kapkodni kell a levegőt. És akkor még ott van a múltkor említett 35°C (vagy e feletti) meleg plusz az elviselhetetlen légnedvesség. Nem kell mondani ember ezt nem éli túl. Hogy bekövetkezik az biztos, csak még nem tudjuk, hogy mikor. Egy dolgot biztosra veszek, ahogy a világon minden beruházás a végén többe kerül, mint a tervezett összeg, ugyanúgy minden klímával kapcsolatos előrejelzés optimistább, mint a valóság. Eddig legalább is ezt lehetett tapasztalni.

Ps: A fent látható könyvből már minden példány gazdára talált, de kérésre el tudom küldeni az E-formátumban.

________________________________________________________
________________________________________________________

Gondolkozzunk reálisan! Senki se született jósnak, mindenki feltételezésekből indul ki. Két lehetőség van: 1) „pesszimizmusom” megalapozatlan. 2) Megalapozott. Ha az első eset jön be, akkor majd jót nevettek rajtam, és a felhalmozott tartalékokat, gyógyszereket, egyéb eszközöket vagy felhasználjátok, vagy elteszitek emlékbe. Ha viszont a második eset áll elő, és igazam lesz, akkor mi lesz veled és a felkészületlen családoddal? [Én nem foglak kinevetni.]  Még mindig reálisan! Az életkörülmények – elsősorban a klímaváltozás, és annak hozadéka miatt – egyre mostohábbak lesznek, ami előbb vagy utóbb (még a + 6°C bekövetkezése előtt) nagyon csúnya társadalmi felforduláshoz vezet. Élj normál életet, ne rettegj, de gondolj a borús jövőre is.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

171 gondolat erről: „(1130) + 6° Celsius

 1. ebben most minden benne van, nem lehet sokat hozzafuzni, megmutatom par embernek , kivancsi vagyok a velemenyukre

 2. Ha nekem lesz gyógyszerem, tartalékom, eszközöm; jönnek és elveszik.

  Ha mindez nincs, nem bánt kutya sem, összeállhatok azzal, akinek szintén nincs, és elveszem attól akinek van. Az emberek mondjuk 90%-a fosztogató lesz, akik a 10%-tól elveszik. Az elején nem érdemes a 10%-ba tartozni. Erős fizikumot, harcművészeti ismereteket, egészséget kell az embernek szereznie, hogy ezeket majd meg tudja tenni.

  Az erősebb kutya fog b@..ni, nem az akinek f@rka és szukája van.

  Az élet ilyen volt, van, lesz.

 3. 2 fret :
  Olvass vissza mert 2-3 éve már kitárgyaltuk ezt, de összefoglalva:
  – az arányaid rosszak, nézz történelmi példákat (pl Argentína 2001)
  – külföldre utazni illetve folyamatosan menekülni veszélyes és ismeretlen könryezetben könnyebb odaveszni. (Újzéland, kissziget, állandóhajó stb példák kitárgyalva és leszavazva)
  – a helyi közösségbe beilleszkedve és szerényen élve a LEGNAGYOBB a túlélési esély. Ezt persze embere és országa is válogatja de Magyarországon ez a legjobb az átlag ember számára elérhető variációk közül.

  Azt hiszem itt 2010-ben elég sokat volt szó erről, érdemes visszakeresni pl a védekezés, fosztogatók, összeomlás, tartalék meg hasonló szavakra a jobb oldali keresőben!

  A lényeg, hogy csak vidáman és pozitívan! 😉 Éljenek a geddonisták sokááááig! 🙂

 4. 2:
  Ez egy kényelmes, de nem logikus álláspont: „Ha nekem lesz gyógyszerem, tartalékom, eszközöm; jönnek és elveszik.” mert ha ezek nem lesznek, akkor el se kell venni, és pofára esel.
  Ja, hogy majd te veszed el mástól? Nagy valószínűséggel pofáraq fogsz esni, mert az emberek erre felkészülnek, és nem fogják hagyni. És ők lesznek a jobb helyzetben. Továbbá, jóval előbb lesz hiány, mint erőszakoskodás. Továbbá, a hiány első fázisában csak az árak mennek fel, az erőszak sokkal később jön. Okoskodásoddal a pofáraesés garantált.

 5. Melyik két gerinces faj ment le a mai Antarktiszra? A hal meg a gyík?:) Amennyire én tudom a permi kihalás oka évmilliókig tartó bazaltömlés, talán meteor becsapódás okozta heves vulkáni tevékenység volt. Szerintetek a Kanadában vagy Oroszországban élőket mennyire zavarná egy 6 fokos felmelegedés? A bolygó nem lesz élhetetlen, csak egyes részei, ami az ott lakóknak kétségtelenül szívás. Ha a víz és az étel elfogy tényleg hajlamosak az emberek halomra gyilkolni egymást, de távolabbra eljutni rohadt nehéz lesz ellátmány nélkül.
  Bocs, most vitatkozós kedvemben vagyok, a felkészülést támogatom, de Tibor Bá pesszimizmusa szerintem túlzott!

 6. 6 zsolt :
  http://hungarian.ruvr.ru/2013_07_09/Japan-3-ember-eletet-vesztette-tobb-ezret-korhazba-szall-tottak-a-melegtol/
  Ehhez még hozzátenném, hogy nagyon nagyon az elején vagyunk egy tökéletesen működő infrastruktúrával… A klíma-helyzet egyre kedvezőtlenebb lesz az ellátás meg egyre rosszabb. Túl gyors változás várható ahhoz, hogy az élelmiszertermeléssel és vízellátással át tudjunk állni, ergo borítékolható a baj.

  Ahogy az olajcsúcsnál nem abból adódnak a bajok, hogy (teljesen) elfogy az olaj, hanem csak a kínálat lesz szűkebb a keresletnél -> ugyanez vonatkozik az élelmiszerre, egészségügyre satöbbire, hogy nem lehet kielégíteni az igényeket ami az embereknek nagyon nem fog tetszeni és megpróbálják „megoldani” maguk akár erőszakkal is.

 7. A +6 celsius a vegso, elobb lesz valtozas, de ezt az “elobbet” kell tulelni.
  Igen erre keszulni kell, csupan a megvalositasanak modjat vitatom. Az hogy valaki elraktaroz maganak x napig eleg keszletet ez lenne a megoldas? Talan, egy idosebb generacionak. A fiatalabbak viszont sajat erdekukben, biztos mas megoldast fognak valasztani.
  A tulelest tanitani kell, a szuloknek, nagyszuloknek. A nagyszulok meseljenek az unokaknak a “regi idok” eleterol.Gondoljatok vissza oregek, hogy mennyi mindent tanultunk nagyszuleinktol. Szalljatok magatokba kedves Nagyszulok, hanyan mutattatok meg, hogyan kell egy fejszet hasznalni, egy palantat elultetni, gondozni, tuzet csinalni, hanyan vittetek satorozni az unokakat, hogy egy kicsit konfort nelkuli eletet eljenek? Mig ezelott szaz evvel a fiuknak es a lanyoknak is megvoltak a maguk kreativ jatekai, ami sajat otleteket adott nekik addig a mai lanyoknak kesz konyhat veszunk muanyagbol, /nem fozni tanitjuk/ a fiuknak kesz muanyag autot, urfegyvereket, nem biciklizni tanitjuk meg.
  Pedig a bicikli a legolcsobb kozlekedesi eszkoz. Ezt is vegyetek a tuleleshez.

 8. 6 zsolt

  Igen, az a két gerinces valami fals forrásból jöhetett, hiszen a permi kihalás idejére már létezett a gerincesek több osztálya is, a halak, a kétéltűek és a hüllők is, és mindegyik osztály fennmaradt a mai napig, több kihalási hullám ellenére is. Sőt, a hüllőkből is legalább két fejlődési vonal fennmaradt, az egyik az igazi hüllők, amelyekből a dinoszauruszok is kifejlődtek, és az emlősszerű hüllők, amelyekből az emlősök alakultak ki. Ezek is léteztek már külön a permi kihalás előtt is. állítólag 96 %-os volt a kihalás, de azért abba a kis maradék 4 %-ba is bőven maradtak fajok.
  A bazaltömlésben igazad van, csak a csavar ott van a dologban, hogy a földrajzilag óriási kiterjedésű bazaltömlés állítólag begyújtotta az addig felhalmozódott gigantikus mennyiségű szénkészletet, és az szépen telefüstölte a földet CO2-vel. Ezek szerint a mai feketeszén készletek már csak a maradék abból, ami a karbon korban keletkezett, a többi füstbe szállt a perm korszakban. Ha ez nem következik be, akkor most még több szenünk lenne, hogy elégessük, a levegő oxigén tartalma meg nem 21% lenne, hanem vagy 35%, mint a karbon korban. 🙂

 9. Valami nem stimmel, vagy csak vacak a Wikipédia: (jobb oldalon)

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Perm_(id%C5%91szak)

  900 ppm CO2-höz mindössze 2 fokkal melegebb klíma társult, mint ma.
  Az ezt követő Triász és Jura időszakokat közel 2000 ppm-es CO2 jellemezte, csupán 3 fokkal melegebb klímával.

  Ma sem tiszta, hogy mitől következett be a tömeges kihalás.

  Szóval megint nem győzött meg a poszt. Lehet veszek majd egy klímát a szobába, de nem lesz itt semmiféle 6 fokos melegedés, főleg nem 30-50 éven belül.

 10. 12:

  ..és akkor még mondja valaki hogy a Kárpát-medence nem egy biztonságos hely.
  Bár ez a videó nem igazán a globális felmelegedésről szól, sokkal inkább a bibliai végidőkről.

 11. Tibor bá’!
  Bal lábbal keltél ma fel? 🙂
  Utóbbi időben 2× haltunk már ki, mi lesz a következő ötleted? 🙂

  Perm-triász kihalás egyik oka sok kén tartalmú aeroszol légkörbe jutása, ami kellemes globális kénes esőt és radikális hőmérséklet csökkenést eredményezett. Az a pár millió tonna CO2 nem sok vizet zavart már…

  Ezekkel a posztjaiddal egy apró probléma van Tibor bá’, kegyetlenül demotiválja az embert, főleg ha nem elég erős lelkileg(és az emberek nagy része nem az). Nekem is kb másfél évembe került, mire megemésztettem a peak-oil/társadalmi/éghajlat problémákat, de ma már a problémák ellenére nem adom fel, sőt…

 12. 14:

  Jól beszélsz Dajtás, én is így gondolom.

  Amúgy szerintem minimum meredek dolog összefüggést keresni az akkori és mostani klimatikus állapotok között. Teljesen más képet alkotott a Föld kontinentális rajzolata, és egyáltalán minden.

 13. 6:
  Azzal nem lehetek pesszimista, hogy ismertetem a lehető legjobb előrejelzéseket, amiket természetesen nem én csinálok. Ellemben, ti vagytok önbecsapó, gyáva nyúlak, mert nem mertek szembe nézni a valósággal.

  8:
  Én hirdettem néhány tanfolyamot és bemutatót, és igen-igen gyér volt az érdeklődés. Talán még a hegesztés volt a leglátogatottabb.

  14 & 15:
  Helyes. Nem tartozhat mindenki az 5 százalékba, a 95-hőz is lehet csatlakozni. 😀

 14. Tibor bá ha a jóslatod valóra válik nem lesz 95% meg 5%.
  6 fokos átlaghőmérséklet emelkedést mind a 100% „élvezni” fogja.

  A legutolsó mondatod a posztban pedig számomra egy feloldhatatlan ellentmondás. Hangsúlyozom számomra!
  Egy apokaliptikus jövőképpel a fejben nem lehet „normál” életet élni, ami ugye mindenkinek mást jelent, de sejtem mire gondoltál vele.

 15. 14!
  Dajtás!
  Még az ember fiatal, addig könnyen henceg. Rugalmasabban tudja megoldani vagy áthidalni a problémákat..Nincs is azzal gond még lehet..
  Nem tudom észrevetted-e,hogy ha rendes eredeti gyümölcsöt akarsz enni,akkor igen csak zsebedbe kel nyúlni..Vettem minap vagy 5 darab sárga barackot,és majdnem egy ezrest fizettem érte.Egy kiló málnáért is elkérték a két ezer forintot..(Nem azért nincs nekem a kertbe mert nem szeretném,hanem mert most nem maradt meg)..
  Szóval az eredeti ételek, nagyon drágák. És aki nem tudja megfizetni, eheti ha tudja, az élelmiszer ipari mérnökök által előállított „cuccot”. Ez egyre inkább így lesz ahogy elnézem. A klíma sem lesz kedvezőbb a mezőgazdaságnak.
  Mi igyekszünk kifizetni azt a kis adósságunkat ami még van.
  És utána napelemes rendszert a házba tenni. Mire az ember bevétele és fizetése lecsökken, akkor is fenn tudja tartani magát. A kútról ne is beszéljek. Szóval azt akarom mondani, lépésről lépésre készülni kell,sajnos egyre rosszabbra. És ha ezt nem teszed, a Te dolgod. De ne legyenek illúzióid..Az ördög nem alszik..És ha minden rendben megy, talán meg is fogsz öregedni..Arra is kell gondolni.. 😉

 16. 17:
  A gazdasági összeomlás után marad 5 %. A klíma +°6 bekövetkezésekor lesz nulla. Ezt te se éred meg, csak az unokád. Aki ma gyereket szül az elképesztően felelőtlen.

 17. 18:

  Melike, ha csupa ilyen negatív gondolattal szaladgálnék a fejemben, nem kéne megöregednem. 🙂

  19: Tibor bá ezek nagyon súlyos mondatok, ilyen hozzáállással nem lehet élni, teljesen mindegy, hogy realitás, amiről írtál, vagy sem.
  A jövőt a gondolatainkkal teremtjük, és ha a gondolataim csak azon fognak járni, hogy mi lesz, ha bekövetkezik ez, vagy az, akkor az életemet félelemben, rettegésben fogom leélni.
  Egy idő után éjjel felébredve föld alatti betonbunkerek tervrajzairól fogok álmodni.

  Minden úgy jó, ahogy van, az élet megy tovább, és annak minden pillanatát meg kell élni, és nem felvenni a „mindegy mindegy” gondolkodást, és nem 2050-ben járva egy Mad Max jelenetet felidézve az agyamban futkozni a nagyvilágban.

  Akinek ez beépül a tudatalattijába, a döntéseit is ennek megfelelően fogja meghozni, és ez akkor valóban oda vezetne, hogy senki sem szülne gyereket sem, hiszen tudja: 50 év múlva mindennek vége.

  Tibor bá ne csináld ezt, nem vezet sehová! Nem magam miatt kérem ezt, mert én nem hiszek benne, legalább is nem ebben a forgatókönyvben, de az olvasóidat sokkolod.

  Ha valaki nagyon éles elmével jár kel és figyel, látni fog változásokat a világban. A kollektív elmebaj, amiben az emberiség évezredek óta vergődik talán egy kicsit megtörni látszik. Talán még nem késő.

  Egyébként meg teljesen mindegy milyen lesz a klíma, ha az emberiség nem hagy fel ezzel, amit most tesz, akkor globális felmelegedés nélkül sincs jövőnk, ergo nem kell rátenned még egy lapáttal, mert ezzel a poszttal szó szerint túlzottan „befűtöttél”!

 18. ..és hogy még borzoljalak a Wikipédiával:

  „A holocén klímáját a pleisztocén végét jelentő, a kainozoikumi eljegesedés máig tartó, gyors felmelegedéssel járó, de a kiinduló hőmérsékletet még messze el nem érő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  interglaciális periódusa határozta meg. Ezzel a jégtakarók az Északi- és Déli-sarkok közelébe húzódtak, ami nagyban hozzájárult az ember elterjedéséhez.

  A holocénben is voltak, vannak hőmérsékletingadozások. Az elkezdődő felmelegedés a középkorban (14-19. századok között) kisebb lehűlésbe ment át, ezt kis jégkorszaknak nevezzük. Ez leginkább az észak-európai népek történelmére volt hatással.

  A 20. század és 21. században a globális felmelegedés egyre erősödik. Általában az emberi tevékenység eredményének (antropogén) tekintik, azonban a Föld klímája még nem érte el azt a hőmérsékletet és hőmérsékleti eloszlást, ami általában jellemző rá.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Európa éghajlata még a kainozoikumi eljegesedés első két glaciálisa közti interglaciálisban is jóval melegebb volt a mainál, előtte pedig kifejezetten szubtropikus.”

  …és mégis volt élet, mert az élet élni akar, és élni is fog, mégha nem is 7 milliárd.

 19. Re:18 melik00
  Kicsit rossz embernek céloztad a felkészületlenséget, de nem fogok miatta kardomba dőlni 🙂 Maradjunk annyiban, hogy veterán geddonista vagyok korom ellenére, és ha látnád a műhelyemet, akkor Tibor bá’-val közösen csettintenétek egy nagyot 🙂
  Pár apró szösszenet ami csak a közelmben van 5 méteren belül: 1 szünetmentes 2db nagy akkuval, 1db 2 csatornás digit szkóp, 2 akkus csavarhúzó, 1 komplett csőkulcs készlet, 2db mobil napelem, labor táp, aszaló gép, ozmózis szűrős víztisztító, 1 időjárás állomás(csapadékot és szelet is mér, PC-n adatot rögzít), több garnitúra Ni-Mh AA-s, AAA-s, 18650-es Li akku. 1 akkus viharlámpa 1000lm-es LED-el felturbózva(saját fejlesztés), ütvefúró, szerszámos táska, lézeres távmérő, lakat fogó, digit multi méter, és még pár sallang ami el van pakolva a 43m2-en, de nem jut az eszembe. Műhelyemről nem is beszélek hogy mi van ott, mert a felsoroltak csak a lakásban vannak…
  Maradjunk annyiban, hogy azért írtad ezt, mert nem ismersz IRL. 🙂

  Re: 19 Tibor bá’
  Ritkán írok ilyet, de ez a hsz nagyon nem volt helyén való, sőt… Nem akartam soha az életkoroddal elő hozakodni, de itt ütközik ki a sajátos korodból fakadó szemlélet. Te már leélted az életed nagy részét, és temeted a világot. A tenni akaró fiatal generáció(nem sokan vagyunk…) ezt nem teheti meg. Nem tehetem azt meg, hogy felemelem a kezem és feladom. Ha feladjuk, akkor rövid úton csak az ibolyát fogod szagolgatni Tibor bá’… Saját tapasztalat az, hogy ha az ember rápörög a világ vége várásra, akkor nagyon szar lesz neki. Semmi se fog működni, csak a rossz történik vele, és a végén egy személyes világvége kerekedik ki belőle.

 20. Curix, balfi, dajtás!

  Személyemet támadni életkoromon, véleményemen keresztül nem vág a témába. A legkiválóbb tudósok és az én véleményem között a lényeget tekintve semmi különbség sincs csak a megfogalmazás más.
  Tíz évvel ezelőtt (és manapság 10 év sokat számít) Sir Martin Rees (nézd meg a wikit ki ő?) azt írta Annak az esélye, hogy az emberiség megéri a XXI. század végét, nem nagyobb 50 %-nál. Tíz év alatt ez 0 %-ra csökkent.
  James Hansent (néz meg , hogy ki) a múltkor idéztem. Nem azt írta, hogy az unokád nagyon kellemetlen halált fog halni, hanem azt, hogy Nincs megoldás Aki nem akarja olvasni a puszta, kendőzetlen valóságot, az menjen át Hetesi Zsolthoz, aki fenntarthatóságról ír, miközben nagyon jól tudja, hogy nincs fenntarthatóság, legfeljebb hatalmas összefogással (ami sose valósul meg) a kényelemről való lemondással (sose fogunk lemondani róla) esetleg el lehet ódázni a végét néhány évtizeddel.
  Figyelj! A Titanic első tiszte észrevette a jéghegyet, ami 3 km-re volt és a hajó egyenesen felé tartott. Ő már tudta, hogy az ütközés elkerülhetetlen a hatalmas tömegű hajó tehetetlensége miatt (fizikai értelemben) azért persze megpróbálta a lehetetlent. Az emberi tevékenység beindított egy melegedési folyamatot, ami leállíthatatlan, ráadásul semmit se teszünk, hogy leálljon. A +6°C-ot rosszul értelmezitek. Ez nem azt jelenti, hogy 6 fokkal melegebb. Ez ennél sokkal rosszabbat jelent. 14 °C helyett 20 °C földi átlaghőmérsékletet az emberi civilizáció nem éli túl. Hogy a faj nem pusztul ki, mert a Déli-sark környékén lehet majd búzát termelni, nem vigasz, mert az emberek egymást fogják gyilkolni az oda tartó hajók eléréséért. 100 milliók „vándorlását” nagyon kevesen fogják túlélni. Pláne egy olyan országban, ahol a hadsereg egy vicc.
  Nem kell siránkozni, tudomásul lehet venni. – 30 éves nőnél áttételes mellrákot diagnosztizálnak. Általában nem lesz öngyilkos, nem megy el az élettől a kedve. Tudomásul veszi, hogy nem fog végelgyengülésben meghalni 90 éves korában. és felveszi a kilátástalan harcot a rákkal. ENNYI. Menny el nyaralni, ültess fát, építs házat, szokás szerint álmodozz a jövőről mintha örökké élnél (mert eddig is ezt csináltuk), de hosszútávú terveid szövögetésénél ne feledkezz meg a valóságról. Ne menjen el az élettől a kedved, használd ki minden egyes percét! Ismerd meg minél alaposabban a világot, és csodáld az életet, aminek részese lehettél.

 21. 25 Tiborbá :
  Druszám, szerintem is nagy lesz a baj, de ahogy jönnek az egyre nagyobb bajok úgy majd a mostani geddonisták mellé elég sokan fognak csatlakozni (eleinte rokoni baráti körből aztán mások is) így már komolyabb közösségek is formálódhatnak és könnyebb lesz megvalósítani olyan célokat ami most még lehetetlennek tűnik.
  Van még elég sok tartalékunk, mint pl:
  – lemondunk a húsevésről
  – lemondunk a közlekedésről és minden luxusról
  – lemondunk a hightech-ről, feljett egészségügyről stb
  Ezek nélkül még el lehet vergődni majd sokáig, így ha nem is ekkora népességgel de még azért szép számmal fog az emberiség „nekimenni” az igazán dúrva klímageddon-nak. Szerintem.

 22. 23!
  Dajtás!
  „Kicsit rossz embernek céloztad a felkészületlenséget, de nem fogok miatta kardomba dőlni”

  Akár hiszed akár nem,de tudom..Olvasom a hozzá szólásaidat..Csak azt nem értem,hogy akkor mért írtad a 14-est.Megmondom őszintén,kicsit csodálkoztam is..
  21!
  🙂
  25!
  ” Menny el nyaralni, ültess fát, építs házat, szokás szerint álmodozz a jövőről mintha örökké élnél (mert eddig is ezt csináltuk), de hosszútávú terveid szövögetésénél ne feledkezz meg a valóságról. Ne menjen el az élettől a kedved, használd ki minden egyes percét! Ismerd meg minél alaposabban a világot, és csodáld az életet, aminek részese lehettél.”

  Így van..Én pontosan ezt teszem..És megmondom őszintén,jól érzem így magam.. 🙂

 23. én kétlem, hogy a klímaváltozás ki tudná e írtani az emberiséget.. elég alkalmazkodó faj vagyunk. Azt megnézném, hogy a jelenlegi technológiánkból mennyi maradna meg ha tényleg bekövetkezik az összeomlás. Szerintem lenne egy olyan elit, amelyik átmentené maga számára a jelenlegi tudást és mialatt a lakosság nagy része visszasüllyedne a középkorba ők élveznék tovább a jelenkori vívmányokat eldugott/elzárt helyeiken. Jelenleg kb csak egy aszteroidából nézném ki, hogy el tudna törölni minket. Az más kérdés, ha a jelenlegi civilizáció összeomlik, akkor egy darabig még az a kevés kapacitásunk is lecsökken, ami most van, hogy esetlegesen megvédjük magunkat egy aszteroida ellen.

 24. 25:
  „Bizony mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, míg ezek be nem következnek.” (Mt 24.34)

  😉
  Jézus jóslata nem igazán jött be, de neked még lehet igazad (bár remélem nem lesz)…

 25. 29:
  Jézus csak a szavát adta, én meg tényeket közlök. 😉

 26. 19.

  „Aki ma gyereket szül az elképesztően felelőtlen.”

  25.

  „Menny el nyaralni, ültess fát, építs házat, szokás szerint álmodozz a jövőről mintha örökké élnél (mert eddig is ezt csináltuk), de hosszútávú terveid szövögetésénél ne feledkezz meg a valóságról. Ne menjen el az élettől a kedved, használd ki minden egyes percét! Ismerd meg minél alaposabban a világot, és csodáld az életet, aminek részese lehettél.”

  Némi ellentmondást érzek Tibor bá! Én értem, hogy nem tetszik a korra hivatkozó érvelés, de én is ezt érzem emögött. Egy idős ember sötéten látja a jövőt, egy fiatal meg szépnek. Egyik sem szükségszerű, de elég tipikus.

  Egy ismerősöm egy olyan házban lakott, ahol sok idős volt. Fel kellett volna újítani valamit a házon, de a nyugdíjas lakók azt mondták, „minek arra a kis időre”, az ismerősöm meg volt vagy 40 éves. Hát, ezen a sztorin nagyot röhögtem, micsoda tanulság van benne a generációkról, mennyire meghatározza a világképünket, a hozzáállásunkat a korunk.

 27. 8-ra
  nagyon szép a gondolat, de
  Én könyörögtem nagymamámnak, hogy tanítson meg halászhálót kötni.
  Megtanultam tőle, hogy mennyit kell melózni, hogy egy növény kibújjon a földből és meg lehessen enni. Ki tudom mosni a ruháimat kézzel, rendet tudok tartani magam körül, stb
  Én bármilyen csomagolásban próbálnám ezeket a tapasztalatokat átadni a mai 17 éveseknek … vicc …
  nem érdekli, kiröhög, max üres tekintettel bámul rád, amíg beszélsz, de csak akkor ha odakötözöd magad mellé, ha nem „rögzíted” elmenekül, filmnézés, dugás, pizzarendelés, ennyi…
  nem bontom ki jobban a gondolatot, erről is volt már szó a fórumon.

 28. 31:
  Akkor nyilatkozz rólam, ha majd jobban megismersz. Tavaly ősszel fákat, bokrokat telepítettem. Idén tyúkólat építettem, kicsempéztem, hogy időtálló legyen. Most tervezek lépcsőket betonozni a kertbe (hegyoldal). Télen pedig a konyhát fogom kilambériázni. Ezeket nagyok sok negyvenes férfi se teszi, hanem Borsodizik a kricsmiben, miközben foci meccset bámul a többiekkel.

  A jövőt pedig úgy látom, ahogy arra az információim mutatnak. Ha ti nem informáljátok magatokat, arról én nem tehetek.

 29. 23, dajtás:
  nem kötözködni akarok, de Te komolyan mondod, hogy a fentebb felsoroltak „gedeonista” cuccok lennének ? Elektromos hálózati és akkumulátoros kéziszerszámok, elektromos mérőeszközök, akkumulátorok, napelemek…? Ettől függetlenül feltételezem Rólad, hogy valószínűleg a felsoroltak „mechanikus-és kézi” változatai ugyanúgy napi használatban vannak.
  Még valamit hozzátennék a „gedeonista” témához: hiába lesznek „gedeonista” eszközök, ha nyersanyag korlátozottan lesz hozzáférhető, pl. deszka, csavar, építőanyagok, acéláruk..akármi más tárgyi eszköz ill. nyersanyag.

 30. Re: 34 János
  Természetesen a kézi szerszámok nagy része ugyan úgy megvan, egyedül a kézi hajtású fúró nincs meg a repertoáromban. Nyersanyagról nem beszélek, mert az is félre van téve jobb időkre, műhelyemben van fa és fémalapanyag(vas/alumínium/réz), a maradékot pedig tudom hol lehet beszerezni geddon idején 🙂

  Re: 33 Tiborr bá’
  Kívánom neked hogy minél tovább élvezd az aktív öregkort, mert ez a normális szerintem amit te csinálsz, de…
  Nem tudom elfogadni a tudományosan alátámasztott világvégéket. Egyszerűen csak azért, mert korlátozottak a kelléktáraik. 300 éve képtelenségnek tartották, hogy repülővel utazzunk(tisztán tudományosan), 150 éve az orvosok halált jósoltak annak az utazónak, aki 100km/h gyorsabban közlekedik, Párizs és a lószar történetét nem is beszélve… Mind mind az adott kor tudásából fakadó jóslások voltak, és most hol is vagyunk?
  Nem akarom magamat becsapni, mert teljesen tisztában vagyok a helyzet komolyságával, de nem is fogadom el hogy az emberi élet csak úgy kimúljon a Földön. Említett személyek mind a maguk dimenzióiban gondolkodva mondják azt amit, miközben az összes predikció dugába dőlhet bármitől, ami ellensúlyozza a CO2 klimatikus hatását. Nem látnak a jövőbe, és közel se egyértelmű a jóslatuk… Erre mondhatod természetesen hogy ők kiszámolták, és én csak hadoválok, de az ösztönöm azt súgja hogy nem így lesz, sőt… Anno írtam az index peak oil topikba, hogy lesz pár évtizeden belül egy gyökeres változás a tudományban(nem tudom alátámasztani, szimpla megérzés), ami felforgatja a fizikát. Köze lesz a fénynél gyorsabb kommunikációhoz, amitől sok minden meg fog változni.

 31. 36 Avatar
  A nagy klímaváltozások többsége gyorsabb volt, mint amit a cikk ír, mint alapfeltételt a genetikai alkalmazkodáshoz. Ennek ellenére az élet nem szűnt meg a földön. A megmaradt fajoknak malaca volt, a változás belefért a tűrőképességükbe, aztán jöhetett a genetikai alkalmazkodás a kihalt fajok fülkéi felé, új fajokat képezve.
  Az biztos, hogy az emberi civilizáció nyomában hatalmas fajkihalás folyt, folyik és vélhetően nemsokára még jobban felpörög a folyamat. A klímaváltozás része még csak most kezd el hatni igazán.
  A korábbi nagy fajkihalások is általában nagy klímaváltozásokhoz kötődtek, mint a jégkorszakok, és azok megszűnése is.
  Nagyon nehéz előre megjósolni, hogy melyik faj hullik ki a rostán. Ez egy nagy szerencsejáték is, ugyanis nem csak az illető faj tűrőképességétől függ, hanem attól is, hogy a táplálékláncában lévő fajokra milyen hatással van a változás.
  Így egy-egy faj kihalása, vagy meggyérülése más fajok tucatjait ítélheti kihalásra.
  Az ember ilyen szempontból nem áll rosszul, akinek az étlapján a barlangi medvétől és mammuttól kezdve a narválig és osztrigáig, a banántól a tengeri algáig szinte végtelen volt a választék, annak kisebb a félnivalója, mint a válogatósabb fajoknak. Szerintem a nagy összeomlás után is lesznek fajok, amelyek forrásként fognak szolgálni az embernek. Végülis van, ahol a patkányt is jóízűen megeszik. 🙂
  De ahhoz nem kell nagy jóstehetség, hogy a számunk igen korlátozott lesz a maihoz képest, és hogy az ide vezető útnak lesznek igen katasztrofális fázisai.

 32. 35:
  Nem 300 éve, hanem 120. és Lord Kelvin volt a kételkedő. Csak a pontosság kedvéért. De valahol te egy hatalmasat csúsztatsz (csak nem tudsz róla) mert azt az ellenvéleményt átvetted másoktól. Ha 100 ezer tudósból egyetlen egy állítja (Lord Kelvin), de a maradék 99.999 ezzel neme ért egyet, akkor az egy kicsit más, mint amikor a klimatológusok 97 %-a egyetért egy tételben. [a maradék 3 százalékot pedig megvette a big oil és a big coal]—– Valamit teljesen figyelmen kívül hagytok. Olyan lesz a klíma, amihez az ember nem képes adaptálódni. Ez olyan biztos, mint a halál. Az önámítók terjesztenek mindenféle badarságot. Pl. az elmúlt 15 évben megállt a melegedés, stb. Nem igaz. A melegedés töretlenül folytatódik Nem is lehet más. Pl. Az Északi-sark jege minden nyáron egyre kisebb területre húzódik vissza, amihez jön a pozitív visszacsatolás, mert a víz sokkal jobban felveszi a hősugarakat, mint a jég, ami visszaveri. Ha ebben kételkedsz, akkor nem érted. ha érted, akkor nem kételkedhetsz.

 33. Tibor bá szerinted a jégsapkák jelenlétének időtartama mennyit tesz ki százalékban, ha ezt az időt kivetítjük a Föld korára?
  De megadhatod időben is, ha a Föld korát 24 órának vesszük.

  „Valamit teljesen figyelmen kívül hagytok. Olyan lesz a klíma, amihez az ember nem képes adaptálódni.”

  Ez így nem igaz. Korrigálnám azzal, hogy az emberek többsége. Lesz túlélő, még akkor is ha a 6 fokos melegedés után becsapódik egy meteor. Technika ehhez már megvan. Persze nem 7 milliárdnak, de az ember, mint faj, akkor sem fog kipusztulni.

 34. A klimavaltozasnak nem lesznek, hanem evek ota mar vannak aldozatai es nem a naponta kipusztulo fajokra gondolok hanem az egyre novekvo emberi aldozatoknak a szamara a vilag kulonbozo pontjain, akik talan semmivel, vagy nagyon csekely mertekben jarultak hozza a klimavaltozashoz (Azsia, Afrika, Del-Amerika szegenyek lakta teruletei).
  Ironikus modon e vilagreszek lakosainak nagy tomege nem elvezhette es mar nem is fogja a nyersolaj adta kenyelmet es megis ok az elsok akik fizetnek erte. Mi itt a fejlett nyugati tarsadalomban tagadhatjuk a klimavaltozast mert aranylag meg biztonsagbban vagyunk. A kerdes hogy meddig? Mar itt is erzodik a valtozas(igaz nem mindekinek)pedig a termeszet meg csak bontogatja a szarnyait. Egyesek a megerzeseikben hisznek(milyen megerzese lehetett anak a 600 aldozatnak akiknek az arviz elmosta a falujat 2 hettel ezelott Indiaban) masok abban hogy a termeszet majd megoldja helyettunk, vagy majd megved bennunket. De miert is vedene meg bennunket a termeszet? A termeszetnek az lenne az elsodleges erdeke, hogy megszabaduljon tolunk, hiszen minden fajjal ellentetben mi vagyuk az egyetlen faj aki nem tud es nem is akar a termeszettel harmoniaban egyuttelni.
  Vilaghiru tudosok es elettapasztalt ertelmes emberek (lasd Tibor ba) hangosan azt kiabaljak, hogy EMBEREK NAGY A BAJ CSINALNI KELLENNE VALAMIT es mi tortenik? SEMMI. Vagy ha igen az is csak latszat es felszini intezkedes. Es mi ra a valasz, nincs itt baj ez csak hangulat rontas meg ijesztgetes. Persze azt is tudom, hogy egyenileg fellepni ez ellen lehetetlen. De vannak felelos beosztasu vezetoink, ok ezekrol a folyamatokrol nem tudnak? Vagy ok sem hisznek benne, vagy csak pusztan a haracsolassal vannak elfoglalva es gyujtik a penzt az Antarktisz fele tarto hajojegyre?
  Tibor ba-val teljes mertekben egyetertek, az adatok ot igazoljak.
  Amit tehetunk a felkeszules, hogy a dolgok ne erjenek varatlanul
  mint ahogy az angol kozmondas is mondja „HOPE FOR THE BEST AND PREPARE FOR THE WORST”.
  James Lavelock-nak a Gaia-elmelet atyjanak egy riporter feltette a kerdest, hogy mit tehet az emberiseg a globalis felmelegedes ellen amire o azt valaszolta „ENJOY YOUR LIFE WHILE YOU CAN”.
  Es vegezetul: Batiatus (aki ura, parancsoloja es tulajdonosa volt Spartakusznak) egyszer allitolag a kovetkezoket mondta neki:
  Mindenki harcol az eletben maradasert, csak mindeki mashogy, es az ut vegen mindenkit ugyanaz a cel var, csak van akinek hosszabb az ut a celig, van akinek rovidebb.

 35. 39:
  Elképesztően nehéz nem közönségesnek lenni a hülye szöveged miatt. Neked fogalmad sincs, mint jelent + 6°C. Ez rendben is lenne. Nem kötelező, de miért hirdeted a hülyeséget? Ráadásul olyan kurva magabiztosan. – – – Mellesleg, ma hatalmas eső lepte el Szegedet és Nyíregyházát. de ez már nem újság, mert naponta történnek ilyen dolgok. Neked az se jelent semmit, hogy Alaszka északi részén a napokban 36 °C mértek. Simán vak vagy és világtalan, és hülyeségedet le akarod nyomni mindenkinek a torkán.

 36. 39:
  HA A KORNYEZETE KIPUSZTUL ELOBB-UTOBB O IS KI FOG.
  MA IS ELNEK EMBEREK -50 es +50 FOKON IS DE NEZD MEG, HOGY MILYEN KORULMENYEK KOZZOTT!

 37. 40:

  „A klimavaltozasnak nem lesznek, hanem evek ota mar vannak aldozatai”

  Mindig is voltak, de nem a klímának, hanem az időjárásnak. Egy áradásra, vagy tornádóra nem lehet azt mondani, hogy a klíma végzett vele. Azért vannak itt fogalomzavarok. Sőt maga a klíma definiálása sem egy egyszerű dolog. A klíma csak hőmérsékletfüggő? Nem gondolom, de mindegy, ezt most hagyjuk.

  41:

  Tibor bá, neked sincs fogalmad milyen lesz a 6 fokkal melegebb klíma (nem lesz de tételkezzük fel). Senkinek sincs. Amit itt meg a korábbi világvége posztjaidban felvázolsz, azok csak teóriák, semmi több. Mi van, ha pl. melegedik 2 fokot a Föld és beindul egy másik mechanizmus, amiről a tudósok ma még azt sem tudják, hogy létezik.
  Ők egyszerűen kiszámolták, hogy X mennyiségű CO2-höz hány fok társul. Baromság!!!!!
  Hát ott az élő péda a földtörténetből, hogy 1750 ppm-hez, csak 3 fokkal melegebb klíma társult. Jégsapkák abszolut nem voltak.
  Most akkor miről beszéltek????
  Magyarázza már ezt el nekem valaki.

  Egyszerűen nincsenek a klímaváltozásról tapasztalatok az ember pedig technológiában ott tart, hogy igen szélsőséges körülmények közt is életben marad, ami 100 éve még elképzelhetetlen lett volna. Tovább fejleszteni is van idő, mert nem jövő héten lesz 6 fokkal melegebb.

  Nem, nem érdekel, hogy hány fok van Alaszkában. Itt kellemes sőt kicsit hűvös nyári idő van. Az alaszkaiak szívjanak.
  Tényleg nem ott van az a bigyó, amivel a sarki fényt kutatják?
  Biztos kiolvasztották már az ionoszférát 😀

  Az esőből jó lett volna ide is. Nálunk egy csepp sem esett, nagyon kéne.

  42:

  Én azt nem írtam, hogy milyen körülmények közt kell élni, de élnek, nem? Na erről van szó.

  MA és még további felmelegedés után is a FÖLD alapvetően egy hideg periódusban van, ha a Földtörténet egészét nézzük. Akkor is volt élet, most is lesz.

 38. Re: 38 Tibor bá’
  Hogy mikor mondta az teljesen mindegy, a mondanivaló volt a lényeg. Tudomány a véges ismeret anyaga miatt nem jó jövendő mondó.

  Te elhiszed, mert meggyőztek az érvek, én nem hiszem el, mert mást mond az ösztönöm. Nyugodtan le lehet fitymálni az emberi ösztönt, de egy végtelenül komplex folyamatot a mi véges számítási algoritmusainkkal nem lehet pontosan előre jelezni.
  Nem akartam ezt beírni, de kihoztad belőlem. Aki Tibor bá’ miatt önként ki akar halni, tegye, legalább nagyobb lesz az életterem, lehet a követ felém dobni…

 39. 41:

  No utánanéztem, tényleg lecsapott a vihar Észak-kelet Magyarorszságra, de ez nem újdonság. Valahogy az idén mindig ott tombol a legjobban az időjárás.

  Itt nálunk nem tudom mi van, hogy ebből semmit nem érzékelek. Lehet ennek a vidéknek egy spéci mikroklímája, mert itt az idén még se jégeső nem volt, se különösebb szélvihar, kivéve a március 15-it, de az sem volt vészes.
  Nálunk a tető a legmegbízhatóbb szélmérő. Ha nem esik le cserép, akkor nem haladta meg a 90 km/h-át. 100 km/h-nál már néhány megmozdul, esetleg lecsúszik. Márc 15-én 45 db cserép esett le, így az meghaladta a 110 km/h.
  Jól van na, nekem ez a szélmérőm. 😀

  Ez az eset azonban nem számított rendkívülinek, csak ritkának.

  A Dunai árvíz is említésre került már. Itt sok dolgot figyelmen kívül hagytok a globális felmelegedéstől elvakulva.
  Egyik a környezetpusztítás. Sajnos nyugati testvéreink sem ültetnek több fát, mint amennyit kivágnak, noha gazdálkodásuk mértékekkel jobb.
  Ami ennél még jobb az az árvíz elleni védekezésük. Ők is tudják milyen szeszélyes lehet a Duna, csak, amíg mi tipródunk, mint a szaró galamb, addig ők gátakat építettek. Minnél több és magasabb gát készül tőlünk nyugatra, nyilván annál több vizet kell nekünk fogadni, hiszen nem engedik ki árterekre, hanem egyre inkább mederben tartják.
  Magyarország meg csak pislog, mikor ideér az ár. Fel kéne fogni, hogy a Duna mindig is áradt, és ezt akkor el is fogadták, máshogy kezelték, be is lett linkelve, hogy hogyan, de NEM magasabb gátakkal.

  Baromi logikus, hogy minél magasabb gátakat építünk, annál magasabb vízállások lesznek. Na ennyit a Dunáról.

  Az alaszkai meleg nem sokáig tartott, és a rekord sem dőlt meg, ami 1969 óta tartja magát. Érdekes 1969-ben még senki nem pánikolt, hogy jaj nekünk globális felmelegedés, megsülünk.

  A legtöbb árvíz, sárlavina, katasztrófa sokkal inkább írható a környezetszennyezés hatására, mint a klímaváltozásra.
  Először is vágják a fákat, mint az őrültek, hát mi fogná meg a földet ezek után?
  Másodszor 7 milliárdan lettünk a Földön. A Földön voltak vannak, lesznek időjárási anomáliák, ami egyre több embert érint, és egyre több emberhez jut el, mert a nagyon „hiteles” médiának már csak az hír, ahol vér folyik és halál van.

  Erre egy kis ellenpélda, ha több ilyet lehetne látni a TV-ben, kevesebb öngyilkos lenne, mert az élet alapvetően se nem szép, se nem szar, mi tesszük olyanná, amilyen. Ebben a videóban széppé tették:

  http://youtu.be/iDkrSD8fOBo

  Aztán hol olvastam még valami ferdítést, ja igen a 40-es.

  „akik talan semmivel, vagy nagyon csekely mertekben jarultak hozza a klimavaltozashoz (Azsia, Afrika, Del-Amerika szegenyek lakta teruletei)”

  Hát ja, lehet, hogy pár évtizede még így volt, ma már ezek az országok vezik át a vezető szerepet, kivéve Afrika.

  „Ironikus modon e vilagreszek lakosainak nagy tomege nem elvezhette es mar nem is fogja a nyersolaj adta kenyelmet es megis ok az elsok akik fizetnek erte.”

  És akkor most érezzem szarul magam, dőljek kardba, vagy legyen bűntudatom életem végéig? Tényleg ironikus, de tudod mi az ennél is ironikusabb. Hogy te életszínvonalat nézel, nem életminőséget. Lehet, hogy ez utóbbi náluk jobb, mint ebben a rohadt kényelmes nyugaton, ahol ugye naponta csak 22 veterán végez magával az USA-ban. Ha az egyész nyugatot összeadod, akkor ez még brutálabb szám, szinte pár percenként van öngyilkos.

  Akkor ironikusan ki is él szarul?

  „De vannak felelos beosztasu vezetoink, ok ezekrol a folyamatokrol nem tudnak?”

  Dehogy nem. Sőt a legnagyobb pánikot ők keltik a média után. No meg Bill Gates és társai. Jó biznisz a klíma biznisz, meg az eü nem igaz?

  Ez az “ENJOY YOUR LIFE WHILE YOU CAN” szöveg, meg olyan Carpe Diem beütésű. Magyarán szard le az egészet, harácsold az életet, úgyis kinyiffansz.
  Nem egy szerencsés életfilizófia, főleg nem egy valóban embert próbáló évszázadban, amilyen ez lesz.
  Sama, úgy összeségében te még Tibor bát is felülszárnyalod ezzel a mérhetetlen pesszimizmussal. De szíved joga ilyennek lenni.

 40. 44:
  Itt nem dobálunk köveket csak azért mert nem egyezik a véleményünk.

  Ha jól emlékszem Voltaire, a legnagyobb ateista, vette fel az utolsó kenetet azon az alapon, hogy „bár alig van rá esély, de így biztonságosabb.” Ezen elgondolkodhatsz!
  Erről jut eszembe ez a híres grafiti:
  God is dead – Voltaire.
  Volatire is dead – God.
  Amivel – gondolom – egyetértesz. 😀

  43:
  Az 1750 ppm (CO2) és + 17°C átlag hőmérséklet (Föld) állításodat szeretném ha bizonyítanád.

 41. 46:

  Tudom neked a Wikipédia nem bizonyíték, de ezekről az őstörténeti korokról eddig bizonyított és feltételezett adatokban a tudósok pont olyan konszenzusban vannak, mint a globális felmelegedésről, ergo a Wiki adatai itt iránymutatóak. Tessék:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tri%C3%A1sz

  (jobb oldalt felül)

  Én is várom továbbra is a választ a 39-esre. Tudja valaki?

 42. 46:

  De a Jura korszak még jobb példa a maga 16,5 C fokával és az 1950-es CO2-vel, miközben a Triászhoz képest az Oxigén szint jelentősen megemelkedett.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Jura_%28id%C5%91szak%29

  Ergo nincs kizárólagos összefüggés a CO2 növekedése és az oxigén csökkenése közt sem. A Triász után mindkettő növekedett.

  Tessék. Lehet ezen is ötletelni. Ha nem a CO2 akkor mi?

 43. Curix:
  A wiki hőmérsékletre vonatkozó adata lehet téves is. Nem lepődnék meg rajta. A CO2 adatok viszont kb stimmelnek. A lényeg, hogy 2000pm-nél lehet élni. Ha nem lehetne, akkor cickányszerű őseink kihaltak volna. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Phanerozoic_Carbon_Dioxide.png

  Fontosabb tudni azt, hogy milyen volt az éghajlat 2000 ppm CO2 mellett. Itt egy térkép a kréta kor végéről. http://www.scotese.com/lcretcli.htm
  A kontinenseknek még kell csúszkálni kicsit, de a fő formák már látszanak.
  Látható, hogy az éghajlati övek elcsúsztak a sarkok felé, de a bolygó nagy része ugyanúgy lakható volt.

  Szóval lehet, hogy a Dunában krokodilok fognak úszkálni, az utódaink unokáinak az unokái pedig pálmafák alatt sziesztáznak, de ilyen körülmények között azért még elvannak mondjuk a mostani Egyiptomban.

 44. sama:
  Talán azért nem kap nagy nyilvánosságot, mert semmi rendkívüli nincs a légköri metán alakulásában. Szép lassan araszol fölfelé, mint a CO2.
  Ha a növekedési üteme hirtelen duplázódik, biztos lehetsz benne, hogy bent lesz a sajtóban és hirtelen új klímaegyezményeket fognak kötni az országok és a régieket is komolyan fogják venni.

 45. Curix:
  A teljesen nyilvánvaló, hogy mai körülményeket nem lehet összevetni 100 millió évekkel ezelőttivel. Ma az extra 120 ppm CO2 már eddig 0,8 fok melegedést okozott. 1750 ppm-ig ez (interpolálva) kb. 10 fok melegedés adna, nem pedig 3-at.

 46. 46: Nagyjából minden híres ateistáról elkezdik terjeszteni, hogy a halálos ágyán megtért. Voltaire-ről én egy olyan anekdotát ismerek, miszerint a haldoklóhoz kérés nélkül is kiment a pap, de Voltaire azt mondta, hogy hagyják őt egyedül meghalni. Aztán a pap felszólította, hogy utasítsa el a Sátánt, amire azt felelte: „Kedves barátom, most már nincs itt az ideje, hogy ellenségeket szerezzek.”
  http://hu.wikiquote.org/wiki/Utols%C3%B3_szavak
  Németh Miklós pár éve állt elő azzal, hogy Kádár papot hívatott a halálos ágyához. Persze addigra már teljesen zavarodott volt az öreg, szóval akár igaz is lehet.
  De Darwinról is terjesztik, hogy megtért a halálos ágyán, meg Einstein szájába is adnak hívő szövegeket különböző anekdotákban…

  Az „Isten halott” mondás pedig Nietsche nevéhez köthető (de ő se olyan egyszerűen szó szerint értette, mint ahogy a viccből következne).

 47. 52:

  Eddig sem vették komolyan Tóbiás, nem gondolom, hogy bármikor is komolyan fogják venni ezeket az egyezményeket. Ez az egész egy nagy üzlet a CO2-vel nem pedig az, amiról valóban szólnia kellene. Szánalmas.

  Nem a klímát kell védeni, hanem a környezetet. Nem is a politikusoktól kell várni, hanem magunknak kell tenni. Ezt önszántából kevés ember teszi (egyelőre). Még mindenki előtt ott lebeg, hogy van időnk, 50-100 év. Az még odább van, és különben is majd valami lesz.
  Egyébként ahogy már többször leírtam, úgy is be fog következni, aminek be kell.

  53:

  Persze, hogy más volt Tibor bá, bár a légkör mennyisége már adott volt, csak más összetétellel, jégsapka sehol, növényzet sem lehetett olyan erős, ami kompenzálni tudott volna, ergo még melegebbnek kellett volna lennie ennyi CO2-vel, de nem volt. Ezért nem lehet úgy számolni, hogy 100 ppm CO2 = 1 fok. (mondtam valamit)
  Ennyire ne egyszerűsítsük le a klímánkat, ami be is bizonyította már eddig, hogy valóban nem ilyen egyszerű.

  A tény az, hogy a 14 Fokos Föld és a kőolaj együttes hatása tette lehetővé, hogy az emberiség ilyen mértékben el tudjon szaporodni. Tény az is, hogy mindkettő változni fog a 14 fok is, és a kőolaj hozzáférhetőség is. Ez majd hatással lesz az emberek létszámára is, de nem direkt kihalással.

  Nagy valószínűséggel már én sem fogom megélni, hogy mi lesz a Földdel, mert mindez nem 20-30 év alatt fog lejátszódni, legalább is klíma szinten. A gazdaság és környezetszennyezés már más kérdés, sokkal fontosabbak jelenleg, mint a klíma.

 48. „Darwinról is terjesztik, hogy megtért a halálos ágyán” 😀

  Hát, ez elég furcsa, ugyanis Darwin teológiát végzett és erősen vallásos volt egész életében! 🙂

 49. 54:
  Apám 35 évesen (én 12) kezembe adta a darwinizmusról szóló könyvet. Amióta én ismertem nem volt templomban. 80 felett többször közölte velem, hogy az anyja (aki viszonylag korán hunyt el) „odafenn” vigyáz reá. Ezt teljes meggyőződéssel állította. Csodálkozásomra azt mondta, hogy terád is vigyáz. Úgy gondoltam akkor, hogy ez a vigyázás a pokol elkerülését jelenti, ha a szöveghez hozzáadtam a metakommunikációt. – – – Évának meghagytam, ha elkezdek istenben hinni, akkor azonnal szüntesse be a közös bankszámlát. 😀

 50. 56: Az igaz, hogy teológiát végzett, és hívő volt kezdetben, de fokozatosan elvesztette a hitét, különösen lánya halála után.
  Személyesen írta meg egy a hitét firtató kérdésre válaszként, hogy leginkább agnosztikusnak lehetne mondani.
  Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Charles_Darwin

  Nem ciki ilyen nagy mellénnyel, szmájlikkal megtűzdelve bejelenteni valami totál fals dolgot, Ciki?

 51. 58:
  Fura lett volna vallásosan meghalni annak, aki megfúrta a Genezist. 🙂

 52. Curix:
  Talán azért nem veszik komolyan a klímaegyezményeket, mert még semmi olyasmi nem történik, ami nagyon drámai lenne és elérné a tömegek ingerküszöbét. Meleg és hideg periódusok az ipari kor előtt is voltak.
  Egy politikusnak az újraválasztása fontosabb, mint bármilyen klímaegyezmény.

 53. Meleg és hideg periódusok az ipari kor előtt is voltak…
  Sokszor bukkant fel már ez az érvelés korábban is.
  Azért ha végiggondoljuk az is nyilvánvaló, hogy a légkör CO2 tartalma nem csak az emberi beavatkozás miatt képes változni. A másik nagy befolyásoló természetes tényező a vulkáni tevékenységek nyomán felszabaduló CO2. Ennek jelentős része a tektonikai lemezek lebukó éleinél a kőzetekben eltárolt szén felszabadulása a vulkánokon át.
  A kőzetlemezek viszont futószalagként működnek, melyek a mélytengeri árkoknál bukkannak fel a köpenyből „üresen”, majd az alábukási zónákhoz közeledve rakódnak meg azokkal az üledékekkel, amelyek a levegőből kivont szén konzervjeiként foghatók fel akár mészkő, akár szerves üledékek formájában.
  De ez a futószalag nem egy szép egyenletesen megrakott szalag, hiszen azok az év tíz- és százmilliók során, amíg elér a felbukkanástól a lebukásig, a megrakását biológiai folyamatok intenzitása befolyásolja azokon a területeken, ahol közben áthaladt. Ezt viszont igen sok tényező befolyásolja, hideg és meleg áramlatok változásai, geológiai tényezők, folyók hordalékának eloszlása a tengerekben és még ki tudja mi.
  Így a lebukási zónák széntartalma ennek függvényében igen széles határok közt változhat. Habár a sok lebukási zóna részben kiegyenlítheti egymást, de fennáll a valószínűsége, hogy időnként az átlagnál sokkal több lesz a felszabaduló CO2, máskor meg sokkal alacsonyabb. Igaz, ezek igen lassú folyamatok, de magyarázatot adhatnak arra, hogy a föld története során miért alakulhattak ki eljegesedések és felmelegedések. Ezt még cifrázhatják a föld belsejében folyó magmamozgási ciklusok, a kontinensek vándorlásával változó albedó hatása is.
  Az viszont ijesztő, hogy ma a CO2 szint növekedési üteme nagyságrendekkel nagyobb, mint a korábbi, természetes eredetű növekedésé.

 54. Csak épp azon gondokodtam, hogy mennyivel járnánk jobban egy új jégkorszakkal? Azt most hogy akadályoznánk meg? A hírekben folyton az szerepelne, hogy évről évre nagyobb a sarki jég.
  Mit tennénk?
  Így is majdnem 8 hónapot kell fűteni a 12-ből.

  A Föld klímája folyton változott és változni is fog. Mivel az ember képtelen volt ehhez alkalmazkodni, így létrehozta az adott helyen neki szükséges saját kis mikroklímáját (öltözet, házak, fűtési eszközök stb..) Ezek nélkül ma sem élhetne 7 milliárd ember a Földön. A Kárpát-medence is túl hideg lenne az életben maradáshoz.
  Így az ember talán az egyetlen élőlény a Földön, amely nem a viszonyokhoz alkalmazkodott, hanem a viszonyokat alakította maga számára elviselhetővé. Ez mára nagyon magas szintre jutott technológiailag, ezért vagyok biztos az ember életben maradásában.

 55. 62 Curix

  A hétmilliárd egyértelműen a technológiai szint függvénye, az pedig az energiaforrásoké. A kedvező mikrokörnyezet kialakítása szintén egy igen energiaigényes dolog. És akkor még hozzájön az a hatás, hogy a környezetünket rombolva-akár klímán keresztül, akár másképp- megfosztjuk magunkat az élelemforrásainktól.
  Ettől függetlenül nem tartanám lehetetlennek, hogy kis populációk fennmaradhatnak a föld kedvezőbb pontjain, ha az összeomlás hevében az ember nukleáris eszközökkel nem égetné fel a földet abszolút élhetetlen szintre. Ismerve az embert, a politikát, ez sajnos nem kizárható… 🙁

 56. 63:

  Hubab én nem is arra gondoltam, hogy a 7 vagy 8 milliárd életben fog maradni, hanem az ember, mint faj, mert Tibor bá szerint ki fog pusztulni. A CO2-ön én már nem lovagolok, a lényeg az, hogy a technikai fejlettségünket mégha jóval alacsonyabb populációval is, de sikerül e átmenteni egy másik éghajlati berendezkedésre. Szerintem ez nagyon is lehetséges.

  Ti is tudjátok, hogy a Föld szinte összes növényéből vetőmagbankokat hoztak létre, azt is tudjátok hol tarta a géntechnológia (illetve nem tudjuk, mert szerintem jóval előrébb, mint a nyilvános) és megannyi más területen jóval fejlettebb technológiák vannak már, mint amik ma tömegesen elterjedtek.

  Ti csak hátrányt láttok egy meleg klímában, persze 7 milliárdnak vszeg, az is lesz, de biztos lesznek előnyei is.

  Az átmenet a kettő közt lesz problematikás, hiszen mindenki életben szeretne maradni, de nem fog menni.
  Ha csak nem fordul az emberi tudatosság 180 fokot, de egyelőre nem úgy néz ki.

  Emlékszem a Mátrix című filmben elhangzik az a mondat, hogy „felperzseltük az eget”.
  Vajon mire gondolhatott?

  A nukleáris háborút is túl lehet élni, de azt már tényleg csak a föld alatt, és nagyon kis létszámban. Ezek a föld alatti létesítmények is készen állnak már.

  Hubab ne általánosíts, hogy „ismerve az embert”. Kérdezz meg 100 embert a környezetedből, hogy hányan szeretnének közülük nukleáris háborút, sőt egyáltalán háborút? Soha nem az átlag ember akart háborúzni.
  A probléma az elmebeteg hatalombitorlókkal van.

 57. 62 Curix
  Az embernek LEVEGORE, VIZRE ES ELELMISZERRE van szuksege az eletben maradashoz, a technologia csak hozzasegit es megkonnyiti ezeknek az elerhetoseget, de onmagaban eloallitani nem tudja.
  Azt hiszem ez egy nagyon lenyeges dolog ami folott te mindig elsiklasz.

 58. 65:
  Valamint a +36°C testhőmérséklet biztosítására, és az élelmiszereknél beleértve vitaminokat, nyomelemeket, és ásványi anyagokat is. Ezen kívül a a háttérsugárzás jelenlegi szintjénél nem sokkal nagyobb radioaktív sugárzású környezet.

  64:
  Nukleáris háborút túl lehet élni? Neked halvány fogalmad sincs az egészről. csak nyomod az optimista szöveget. IGEN, túl lehet élni egy bunkerben, ahonnan egy millió évig nem jöhetsz ki.

 59. 66:

  Tibor bá valakinek nyomni kell optimistán is, hogy ne dőljön kardba az összes olvasód 🙂

  Amúgy nem tudom milyen 1 millió évről beszélsz. Annyi idő alatt már sugárzástűrő mutációk fejlődnének ki. kb. 100 év, ami nagyon necces lenne, utána elő lehetne már jönni, valószínűleg egy jégkorszakra emlékeztető klímába.

  65:

  Nem siklok el semmi mellett. Mondtam vagy írtam én bárhol is, hogy 7 millárd élné túl?
  El ne meséld már hogy 6 fokos emelkedésnél nem maradna az egész földön egy km2 művelhető terület…. Víz is annyi van még amit elképzelni sem tudsz.

  Komolyan nem értem ezt a vészmadár felfogásotokat, de ha nektek ez jó, legyetek ebben a tudatban. Ámen.

 60. 67:
  Próbáld már megérteni. Nem lehet biztosítani az emberi szervezet 36°C hőfokát. Minden más csak tizedel (pl. élelmiszer hiány), de a hőfok mindenkire kihat. Néhány óra 36°C külső hőmérséklet 100 % relatív légnedvesség mellett és halott vagy. Felbomlik az agyad.

  A cézium-137 izotóp felezési ideje 30 év. Ebből várható a legtöbb. Úgy számolják, hogy 8 felezési idő kell az elfogadhatósághoz, ez 240 év. Ennyi ideig kell lapulnod a bunkerben csak a cézium miatt, és akkor hol van még a többi?

 61. 68:

  Tibor bá, te meg azt próbáld már megérteni, hogy nem lesz a Föld minden pontján 40 C 100%-os páratartalommal.

  Na ugye, 240 év már jobban hangzik, mint 1 millió. Amúgy meg nem lesz itt semmiféle atomháború. minek? Inkább leszerelik majd őket, hogy fűtőrudakként felhasználják áramtermelésre, mert az energia nagyobb úr lesz, mint az atombomba.

  Apropó energia, a németek azért tudnak valamit, mondtam én, hogy a következő évtized nagy biznisze lesz a napelem:

  http://hvg.hu/gazdasag/20130709_Brutalis_rekorddal_sokkol_a_nemet_napener

 62. Sajnos a drasztikus klíma változás feltartóztathatatlan!

  De ez nem csupán az emberi hülyeségek miatt fog bekövetkezni, — itt gondolok az esztelen, még a 80-as években is végzett atomkísérletekre, aminek köszönhetően lyukas lett az ózon és elgyengítették a fölénk boruló magnetoszférát– emiatt szinte befordul, bezúdulnak a magas feszültségű univerzumi töltések.

  A felmelegedést ez sietteti sajnos, lerövidítve a Föld AGONIZÁLÁSÁNAK idejét és ezzel az életnek eddig, csak egyetlen lakhelyét. Mert még kilátásba sincs hova, merre, mivel, mikor, na és KIK húzhatnak majd el egy élhető bolygóra?

  Jól olvastátok azt írtam AGONIZÁL a bolygónk– igaz valamivel tovább tart, mint az emberré, na és bármikor is bekövetkezhet, ebben viszont egyezünk sajnos….

  Csak gondolkodjatok… nekem még azt tanították a földünkről, hogy a belseje több ezer fokos forró végig izzó láva massza, és a közepén pedig izzó vas mag van. szóval ez alkotta a mágnességét….?

  Aztán nem oly régen közzétették a geológusok, hogy nem vas hanem arany is lehet. Aztán hogy a magnak szilárd fala van…
  Valóban? Miképp lehet egy mag szilárd, ha a belsejét folyamatosan kitölti az izzó láva tömege? Ez irreális fizikai eset lenne, ha igaz lenne!

  Az is abszurd, hogy a bolygónk valamikor forró volt és azóta hűlt ki az a vékony kéreg, amin az élet keletkezett. Ezért aztán, hogy az emberiség nyugodtan fogyaszthassa az ívó vizét, az univerzumból rendelték meg a tudósaink, aszteroidák hátán….c..c..c..

  Milyen is a Földünk belső szerkezete? Miért haldoklik?

  Mert a bolygónk belülről kifelé haladva forrósodott át, miközben nőtt a térfogata, repedt a kérge újból és és újból és felnyomódtak a még szilárd rétegek, a belső hihetetlenül gyors forgású, kifelé feszítő erőt kifejtő láva masszától.
  Miközben a belsejében középen kialakult egy mag, és körülötte egy hatalmas, üres Tér! Onnan az üres-térből visszatekintve” mint valami gigantikus centrifugában, hatalmas erővel, nyomódik a tojáshéj vékonyságú, a még MARADÉK kéreg felé, és villanásnyi gyorsasággal forog körbe az egész mint valami izzó, vörös menyezett.

  A MAG fala csak szilárdnak látszik, mert visszaverni képes mindent, de valójában képlékeny tágulásra képes valamiféle plazma réteg- fehér-gyöngyház fénye van amelytől egy darabig az üres-tér halvány szürke színű.

  A fala megnyílni képes– benne valószínűleg olvadt Higany vagy csak higanygőz van amely együtt örvénylik a negatív töltésekkel iszonyú gyorsan hatalmas erővel és fülsiketítő dübörgéssel.

  Ha egyszer a felszíni természet egyensúlya annyira felbomlana illetve a légszennyezés megnövekedne az egyre szaporodó és újra éledő vulkánoktól illetve az óceáni repedések magsokszorosódása miatt miközben szigetek és part-menti városokat fog elönteni az egy méterrel megnövekedett víztömeg– vagy még egy égi áldást is kap a földünk kívülről postázva, akkor még hamarabb bekövetkezhet a totális katasztrófa, mert a magnetoszférának van HOVA, visszahúzódnia… az-az üres-tér kb 200 km és 2000 km közötti széles lehet… abban a „létfazonomban” nem lehetséges fénysebességgel a távolságot belátni, csak a láva tömbjeinek mérete, volt az egyetlen táppontom ehhez. mint ahogy felnézünk az égre ahol egy parányi repülőgép húz el…amely a felszínen a legnagyobb jármű ami létezik.– Ehhez kell hozzá képzelni egymás után több, ország méretének is megfelelő nagyságú, külön örvénylő láva tömböket amelyek csak parányi repülő nagyságúaknak látszódtak!

  Ha viszont nem sietteti az ember a felmelegedést a mindent akarok erőszakosságával, akkor talán több ezer év is maradna számunkra– de akkor is a vég elkerülhetetlen sajnos, mert egy gázoktól füstölgő,forró platnivá fog válni a Földünk!!!- vénuszi sorsra jutva!!

  Miért írom le amikor ahol csak lehet? Mert már több mint 7 milliárd az emberiség és sok fényévre van csak esetleg élhető bolygó… Attól tartok hogy csak a legfelső KASZT fog ELHÚZNI egy pár KISZOLGÁLÓVAL ÉS RABSZOLGÁNAK ALKALMAS emberrel, a többit itt felejtik pusztulásra ítélve, a jövő századokban és ezer esztendőben… el kell mondanotok az utódaitoknak és ők az ő utódaiknak– mert ha pusztulásra ítélt az élet, akkor mindenkinek pusztulnia kell, nem csak azoknak jár a tovább élés, akik mindig a tejfeles bödönt nyalogatták!

  Nem szabad elengedni csak a bödönnyalókat! Mindenkinek joga van élni, és tovább élni az utódai által!!

 63. 71:

  Na látod Tibor bá, hogy nem nekem vannak a legmeredekebb nézeteim klíma ügyben? 🙂

 64. Na, ez jó volt, erről mindjárt a Svejk jutott eszembe.
  Valahol a könyv elején van az a részlet, mikor Svejket kórházba dugják, hogy kikezeljék a szimmulálásból, majd mint totális idiótát a bolondokházába dugják, amiről mint élete legkellemesebb szakaszáról emlékszik. A leírása szerint itt találkozott többek között egy olyan őrült tudóssal, akit azért csuktak a bolondokházába, mert kutatásai nyomán azt az elméletet dolgozta ki, hogy a földgömb belsejében van egy másik gömb, ami nagyobb mint a külső…
  Ez a mostani olvasásélmény is legalább ilyen elementáris hatással volt a rekeszizmaimra. 🙂

 65. 72:
  A te nézeted nem meredekebb, az igaz, de kártékonyabb, mert azt komolyan lehet venni (már aki).

 66. 75:
  Ne essünk túlzásba. 😀
  Óriási köztetek a különbség. te azt mondod, amiben őszintén hisze. Orbán azt hazudja, ami neki a legtöbb hasznot hozza.

 67. 70:
  „bezúdulnak a magas feszültségű univerzumi töltések”
  :-DDDDD

  Azt hittem, a hülyeségnek nincsenek már olyan mély bugyrai, amin meg tudnék lepődni. De hát, ahogy a mai (1134) poszt is írja, Einsteinnek minden bizonnyal ebben is igaza volt.

 68. Offtopic egy kicsit, de nagy melegben( finom átkötés a poszt témájához :-)) próbáljátok ki:
  Kovászos uborka leve felöntve hideg szénsavas ásványvízzel, kb fele fele arányban, valami egész elképesztően nagyon jó, és oltja a szomjat.
  Az adta az ihletet, hogy régen az orosztanárnőm mesélte, hogy amikor a Szovjetúnióban volt diák, Moszkvában, és a nagyobb kisebb városokban az utcán voltak úgynevezett Kvasz- automaták, és hogy az nagy melegben vagy másnaposan egy egy nagyobb vodkázás után milyen jólesett az ott tanuló magyar diákoknak. A kvasz egy fekete kenyérrel erjesztett enyhén szénsavas kis hideg ital volt, üdítőitalként itták,(nem kólát) Gondoltam, az uborkát is kenyér vagy kovász segítségével csináljuk(most csináltam először- csak teszünk bele kaprot és fokhagymagerezdeket. ) Szóval nem tudom mi lesz belőle, de már vagy négy pohárral jól megittam, és az egyik legjobb gasztroélményem italok terén- (bár a férjem szerint kissé kifordult ízlésem van néha- szerintem meg csak előítéletmentes kóstolgató vagyok..

 69. 79:

  Már csak a nagy hőség hiányzik hozzá Dorka.
  Bár ízlések és pofonok, most olvasom az időképen, hogy ugyan ez az idő az angoloknál hőhullámnak számít. Szegények, meg ne süljenek 28-30 fokban… 🙂

  Amúgy érdekes íze lehet az italodnak, de aki szereti a kovászos uborkát, annak a levével sem lehet baja. Rengeteg elkészítési módja van.

 70. 79:
  Ugyanilyen jó, de kevésbé fáradtságos (és nem lesz büdös foghagyma illatod), ha veszel olasz paradicsom sűrítményt (csavaros tetejű üvegbe), amit a jégszekrényben tartasz. 1 kávéskanál cukor, 2/3 hideg ásványvíz és 1/3 paradicsom sűrítmény, jól felkeverve.

 71. Hm. Ki is próbálom,van is itthon mindig olyan üveges. Passata di pomodoro rustic.Merthogy az uborkás cuccom, hogy mondjam finoman, kissé túlságosan fokozza a metabolikát, úgy tűnik:-)

 72. 82:
  Ha teszel hozzá egy kupica vodkát, akkor Bloody Mary koktél. A név egy kicsit gusztustalan, de az íze jó, bár nagy melegben nem ajánlott.

 73. Szeretném megrendelni e formátumban könyvedet Tibor bá hová utaljam az árát és mennyit? Köszönöm ezt a sok számomra hiteles blogot további boldog ,hosszú és tartalmas életet kívánok Neked és Évának és a Hozzászólóknak!!!

 74. http://www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/idozitett_gazdasagi_bomban_ul_a_vilag.187081.html

  ” „Az északi-sarki olvadás globális hatása egy időzített gazdasági bomba” – hangoztatta Gail Whiteman, a tanulmány szerzője, az Erasmus Egyetem professzora. A klímaváltozás mérséklésére irányuló hatékony intézkedések hiányában a modell azzal számol, hogy átlagosan mintegy 60 ezer milliárd dollárral fognak növekedni a globális klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kiadások – mondta Chris Hope, a Cambridge-i Egyetem oktatója.

  Ez az összeg megközelíti a globális GDP értékét, amely tavaly mintegy 70 ezer milliárd dollár volt. A költség magasabb lehet, ha más tényezőket, mint az óceánok savasodását is beleszámolták a kutatók, vagy alacsonyabb – 37 ezer milliárd dollár -, hogy ha közben történnének lépések az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére – olvasható a tanulmányban.

  A kiadások mintegy 80 százalékának terhét valószínűleg a fejlődő országok fogják viselni az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, az áradások, a szárazságok és lakóik rosszabb egészségi állapota miatt, mivel az észak-sarki olvadás hatással van a globális klímaváltozásra.”

 75. Kedves Curix, Dajtás, mzprox és balfi, hogy csak néhányat említsek!

  A poszt óta volt egy irgalmatlan hőhullám New Yorkban, majd egy francia özönvíz. Most pedig 40°C-al megdőlt ma a magyar rekord hőség. Az emberek szédelegnek a 30 fokos lakásokban. A kánikula 5. napja már valóban elviselhetetlen. Szerencsére csak ma estig tart. Szóval mi a véleményetek 45 °C-ról, és nem 5 nap, hanem 90? Azért kérdezem, mert néhány éven belül ez lesz, és még én is meg fogom érni. Szóval? Mi lesz az unokákkal? És még a nyárnak nincs vége!

 76. 86.-hoz:
  Én úgy látom, hogy itt nem ilyen évtizedeken keresztüli lassú, de biztos klímaváltozás lesz, inkább rohamokban, hirtelen emelkedő stresszként érő változásokkal lesz ez a dolog cifrázva.
  Kíváncsi leszek a viharra, ami ezt a nagy hőséget váltani, oldani fogja. Biztos nem lesz piskóta.
  Ugyanis elkezdett zsiborogni a fejem és az biza, ha így zsiborog, mint most, az qrva nagy csúnyaságot jelez az időben.

 77. 86:

  Tibor bá az a véleményem, hogy ebben semmi különös. CSAK a napi rekord dőlt meg nem pedig az abszolut. Egy.
  Kettő, amíg a közművek működnek nincs semmi gond.
  Három: ez az időjárás egyáltalán nem számít egyedinek Magyarországon, XX. század elején is volt ilyen meleg sokkal kevesebb CO2-vel.
  Négy: Nem tudom elképzelni, hogy pár év leforgása alatt ilyen radikálisan változna a klíma. A 400 ppm csak egy kerek szám, nem azt jelenti, hogy innetől fogva évről évre mindig csak melegebb lesz.
  Szóval Tibor bá továbbra sem vagyok elrettenve.

  Mellesleg az átlagosnál jobb minőségű és mennyiségű búzánk lett. Dinnye is, burgonya is.
  Kár csak az, hogy világpiaci áron elhagyja majd az országot, és behozzuk a szart Brazilíából vagy tudom is én honnan.

 78. 88:
  Csak ezzel a mondatoddal értek egyet: „A 400 ppm csak egy kerek szám,”

 79. Igen, egyértelműen látszik a melegedés és ami ijesztő, hogy globálisan, fokozódó természeti katasztrófákkal kísérve.
  88. Curix, te vagy tényleg ezt gondolod és akkor semmi értelme veled vitatkozni, vagy egy nagyon türelmes és ravasz troll vagy, aki mesterien szítja az indulatokat, közben jókat röhög a monitor előtt. Inkább az utóbbira tippelek.

 80. 90:

  Ez utóbbi egészen biztos ne vagyok.
  40 fok máskor is volt Magyarországon, hagyjuk már ezt a hattyúk halálát.
  Ez az egész klíma mizéria kezd hasonlítani a Balaton vízállására. 2003-ban már a Rábát akarták az ostobák belevezetni, és azt mondták, hogy kiszárad a Balaton. Azóta sok száz millió köbmétert engedtek le belőle, hogy ne árassza el a déli partot.

  Okos tudósok már 2000-ben azt monták, hogy mostanra nem lesz hó Európában. Lásd márc 15, szerintem az hó volt.

  Nem szeretem a riogatást ennyi. Senki, mondom SENKI nem tudja milyen lesz a klíma 50 év múlva, de azt kijelenteni, hogy pár év múlva 45 fok lesz és 90 napig egyszerűen indokolatlan riasztgatás. Változik a klíma, de nem ilyen gyorsan. Ennyi.

 81. 91:
  Mit szólnál egy 10 éves fogadáshoz?

 82. 91
  A tudosok ugy nevezik, hogy „Runaway Climate Change”.
  El lehet felejteni a CO2-ot. A kozeljovo nagy kihivasa a metan.
  Ez a folyamat mar elkezdodott a Sziberiai tundrakban ahol a szakertok szerint tobb, 100 vagy akar 1000 Gt metan van elraktarozva.
  Jelenleg az atmoszferaban 5 Gt metan talalhato.
  Ha csak a Sziberiaban talalhato metan 1-5 %-a legterbe kerul, na majd akkor nezd meg milyen gyorsan melegszik majd a klima.
  Ez a metan mar elkezdett szivarogni es a folyamat fokozatosan gyorsul, a tudosok ugy elemeztek a helyzetet, hogy ketsegbeejto.

 83. 92:

  Benne vagyok! Ha 2023-ban nyáron 90 napig 45 fok lesz a napi csúcs, felmegyek hozzád, viszek egy láda hideg sört, és fejemet lebiccentve elnézést fogok kérni a szkeptikus hozzáállásom miatt 🙂

  Jelentem hozzánk megérkezett a hidegfront eleje, méghozzá esővel, aminek nagyon örülök, mert itt már porvihar nem lesz. Már csak 23 fok van.
  Amúgy a házunk sem volt melegebb 27,5 foknál, ezt észszerű szellőztetéssel tudtam tartani, az mellett, hogy a számítógép is elég rendesen fűt. Ha még marad a hőség egy-két napig, akkor érte volna el a 28 fokot. Pedig szigetelés szempontjából (is) ez egy ramaty ház.

  93:

  A tudósoknak minden kétségbeejtő. Aztán meg koppannak.

 84. A tudósokhoz még ennyit:

  http://cikkek.soti.ca/cooling-world.html

  A cikkben 1975-öt írunk, 100 év alatt 4-szer változtatták meg a nézetüket a klímáról.
  Pont olyan agyament ötletekkel álltak elő a föld felmelegítésére
  „az Északi Sark jegének a bekormozása”
  mint ma a hűtésre.

 85. 95:
  Curix, áll a fogadás, de pontosítani kell.
  A tudósok nem egy homogén massza. Ha egy barom mond egy hülyeséget 1975-ben, amire ezren felszisszennek, akkor erre te nem hivatkozhatsz. A kritérium szerint a „tudósok 95 százaléka egyetért abban, hogy…..” U.i. 5 százalék mindig megvehető volt.

 86. 86!
  Nem téli álmot kell majd aludni,hanem nyári álmot.. 🙂
  94!
  De előre szaladtál… 🙂

 87. 97:

  Melike az már örök álom lesz nem nyári, mert 90 napig tartó 45 fokot a villanyhálózat sem bírna ki, így élvezd ki a klímádat, amíg lehet 🙂

 88. 98:
  Mivel az időjárás nem csak a múltban, jelenben, de a jövőben is ingadozni fog, a töretlen 90 nap nyilvánvaló költői túlzás. Tehát pontosítok (kérdés elfogadható-e számodra) Amennyiben 2023.08.31-ig a hőmérő higanyszára bárhol az országban eléri a +46°C értéket, én nyertem.

 89. 99:

  Na ez már nagyon nem ugyan az 😀

  Legyen arany középút. 2023.06.01-től 2023.08.31-ig ha egy hétig minden nap eléri a napi csúcs a 45 C fokot, akkor nyertél, és akkor már nagyon sokat engedtem az eredetihez képest. 🙂

 90. 100:
  Dátum OK. de a töretlenség nem garantált, csak a kellemetlenség. Legyen egy éven belül 10, de nem összefüggő 45 °C-os nap. És nekem ne gyere egy láda sörrel, mert szeszes italt nem iszom. Jó teáról lehet szó.

 91. 101:

  Ha bejön egy antciklon, akkor a Kárpát-medencében ez nem lenne olyan szokatlan, de OK.

  És finom tea. Rendben.

 92. 102:
  Ne hülyéskedj, most volt először 40 °C. Tudod milyen sok öttel több? Ha nem jön be a permafroszt metánka, akkor vesztettem. Ha bejön akkor is, mert 90 évesen 45 °C egyáltalán nem vicc.

 93. Tudom Tibor bá, ezzel senki nem nyerhet, de ha bekövetkezik és még lesz civilizáció (ez nekem az autót jelenti benzinnel) akkor felmegyek hozzád, és viszem a jó teát 🙂 Na jó, jegesteát!

  Amúgy még nekem is meg kell élnem. 46 évesen már bőven veszélyeztetett korban leszek. Úgy hullik ez a korosztály, mint a légy.

  Nincsen klímád?

  Egyáltalán nem luxus cikk a hiedelemmel ellentétben, csak egy egyszeri nagyobb költség, mindenképpen inverteres legyen, és egy helyiség hőfoka garantáltan meg van oldva. Többre nincs szükség, nem kell az egész házat hűteni.

  Amúgy nem most volt először 40 fok, csak ez a rohadt média mindig a szélsőségre ugrik. A Földön folyamatosan történnek „szélsőséges” anomáliák, de eddig nem erről tudosítottak. Ez az utóbbi 5-10 évben lett „divat”.

  Régen nem volt se citrom, se narancs, se vörös riasztás, pedig ugyan úgy voltak durva viharok, mint most. A médiát nagyon okolom a pánikkeltésért.
  Egy „híradó” már ezzel van tele. Leszúrták, kiugrott, öngyilkos lett, elgázolták, aztán jön az időjárás, áradás volt, földrengés volt, hó esett, tornádó pusztított stb… majd a levégén benyögik, hogy az állatkerti panda megellett.

  Ez ma egy magyar híradó.

 94. 104:
  A híradók valóban vicc kategóriákban vannak. Kivétel az ATV, de azok meg ballib propagandát nyomnak igaz elfogadható mértékben.
  Valóban az anomáliák fel vannak fújva, de azért vannak.
  A konyhánk most se ment feljebb 24-nél, mert félig benn van a hegyoldalban. A pince még szerencsésebb, ott nem lép át a 20 fokon. A klíma rossz megoldás. Nekünk van a kocsiba, de ha lehet nem használjuk. Az előző hullám alatt le kellett mennünk Kecskemétre. Visszafelé bekapcsoltuk, Éva torka másnapra bedagadt. Arról nem beszélve, hogy áram kell hozzá, jó sok. Egy valamire való klíma 2500 W teljesítmény felvételt jelent, több mint 10 Amper. Ki bírja ezt szuflával?

 95. 105:

  Nagyon sok tévhit lengi körbe a klímákat. Először is a teljesítmény. Amikor látod a klímán, hogy 2,5 Kw-os az a hűtőteljesítményt jelenti, nem pedig az elektromosat.

  Minél modernebb egy klíma (ezért mondtam, hogy inverteres kell) annál kevesebbet fogyaszt. A fent említett 2,5-ös klíma fogyasztás valójában 600-700 W körül van, de ennél kevesebb is lehet.
  Nyugi, ha tényleg jön a várt 45-46 fok, akkor átkozni fogod a napot, amikor nem szereltetted be.
  Mellesleg soha ne nyáron szereltesd. Drágább.

  Másik probléma a klímákkal a helytelen használat és karbantartás hiánya. Helytelen használat otthon és a kocsiba is egyaránt, hogy a hideg levegőt NE magunkra irányítsuk, autókban mindig az üvegekre kell, lakásba pedig ügyelni kell a berendezés elhelyezésére, lényeg, hogy ne a nyakunkba fújja a hideget.

  Helytelen még a hőfok beállítása is sokszor. Rányomjuk a 18 fokot had szóljon. Semmi értelme, bár ha elég nagy teljesítménnyel bír a klímánk, akkor jó pénzért (áramfogyasztás) lehűt 18 fokra. Akinek itt sok lesz a villany számlája, és minden nap prüszköl, az ne csodálkozzon.

  A klímákat évente fertőtleníteni kell. Nem kell drága vegyszereket venni, egy kis hypós oldat is megteszi, alga és baktériumölő hatása legyen az a lényeg, de ha már megvettük a spray több évig is elég.

  Szóval Tibor bá nem tudom mi a problémád a klímával. Ha saját házam lenne, már rég beszereltettem volna egyet.

  Arról nem is beszélve, hogy ilyen 15-18 fokos időben is be lehet kapcsolni fűtésre, és semmi perc alatt egy kis kellemes meleget csinál mondjuk tévézés idejére. Sokkal hatékonyabban fűt, mint a legmodernebb hősugárzó, vagy olajradiátor.

 96. 106!
  Arról nem beszélve hogy a lakás páratartalmát is beállítja..Tehát nem csak hűt..Van rajta szárító funkció is,és persze ahogy mondod fűtés is..Októberben én is használom,vagy 2 hétig jó kis langyos meleget ad..Nem nagyon vettem észre a villanyszámlán a különbséget..
  A mosógépem többet fogyaszt..Az jobban megdobta most a számlámat,havi 3 ezerrel..(Már lementem 14 ezerre,mikor tavaly új mosógépet kellett vennem,és utána most tavasszal kiderült hogy megint 17 ezret kell fizetnem havonta,pedig a szárítást nem is használom rajta..Viszont több ideig mos mint a régi gép)
  Az inverteres klíma,nem biztos hogy áramot spórol neked,viszont nem rángatja úgy a hálózatot..A gáz feltöltésről nem szólottál..A régebbi készülékek (az enyém is az 7 éves)ilyen szempontból jobbak,mert csak után kell tölteni a gázt,amit grammra mérnek..Most töltettem után tavasszal én is,egy 10 ezresből meg volt,meg 10 ezer a többi karban tartás..Nem szoktam hívni őket,de mosta gáz után töltés miatt muszáj volt.Szóval az új tipusú berendezéseknél,viszont le kell engedni a benne lévő gázt,majd újra tölteni az egészet,ami 40 ezer forintos költséget is jelent..
  Vásárlásnál jó ennek utána érdeklődni,hátha találunk még olyat,amit nem kell teljesen leengedni és az egészet után tölteni..

  „NE magunkra irányítsuk, autókban mindig az üvegekre kell,”
  Igen,én is így szoktam..
  Meg jobban szeretem a manuális klímát mint a digitet..Az egy katasztrófa.Legalábbis nekem..
  104!
  Nézt az Aljezeerát,meg a CNN-t..

 97. 107:

  Melike nem lehet, hogy azért szívták vissza az összes gázt, mert már szabványnak nem megfelelő, és a szabványos gázzal is elmegy, amivel fel is töltötték? Nekem a 40 ezer átverésgyanús!
  Ma az r410a típusú gáz lett divatos régen az r12-es volt, na mindegy szóval volt/van sokféle, bár nem mindegyik jó mindegyikbe.
  Nekem az új klímákkal az a tapasztalat, hogy nem igen történik meghibásodás. (4-5 éve futnak hiba nélkül) 10 év felettiek már elengedik a gázt, vagy valami probléma felléphet, de nem feltétlen.
  A minőségre nem garancia a márka, tehát egy LG nem biztos, hogy tovább megy, mint egy Midea. Sőt…

 98. 105: Tiborbá a híradók mindegyike kuka, de ha már az atv-re vetemedsz akkor kompenzációként legalább nézd meg hozzá mindig az echo tv-s „változatot” is, a kettő között van valahol az igazság. Itt mindig elérhető a legújabb rész és csak 15 perc szokott lenni: http://www.echotv.hu/hirado.html

  HŰTÉS:
  A klíma jól jön a nagy melegben nálunk is, autóban 25 fokra van állítva, mert ha nem kell hűtenie le is kapcsol. Szeptemberben költözünk a vásárolt házikóba, oda viszont nem szeretnénk légkondit, inkább szigetelést rakunk fel 1-2 év múlva, valamint ilyen „vízhűtésen” gondolkodom még hogyan oldjam majd meg nagyban: http://www.utajovobe.eu/hirek/fenntarthato-fejlodes/3595-ha-nincs-hutod-huts-maskepp-megteheted Ehhez nem kell áram 🙂
  Talán ha agyagból kiégetett nagyobb kádba rakok autóból kibontott hűtőrácsot és azon fújok át levegőt akkor hideget fúj majd. Egyszerűen bővíthető mert be kell csak kötni még egyet mellé ha nem elég. Ez áram nélkül megy, csak az esőcsatornából kell kivezetni rá a vizet. (Van-e valakinek ilyennel tapasztalata?)

 99. 108!
  Tisztában vagyok vele miről írsz Curix,értem..Nem azért kell kiengedni a benne maradt gázt mert hogy szabványos-e vagy sem a gáz típusa..Egyszerűen az új készülékek így vannak kialakítva….
  Mondtam hogy grammra mérik..és ha több kilót kell bele engedni,az igen borsos..A klíma ilyen borsos..A többi úgy van a hogy mondod..

 100. 109:
  a módszert evaporatív (adiabatikus) hűtésnek is nevezik. A hazai állattartó telepek kb. 20-30 éve már használják. Evaporatív szobahűtőt 20-25 ezer forintért már lehet vásárolni. De a működése csak nyitott ablakoknál ill. enyhe huzatban hatásos !
  De a legolcsóbb megoldás hosszú távra: hőszigetelés, nyílászárók külső árnyékolása (lombhullató fa, paletta, egyéb árnyékoló) ill. a nyílászárók elhelyezésekor (párkánymagasság, ereszszélesség) a nappálya-diagramot és a településhez tartozó szélességi koordinátát is figyelembe kell venni.

 101. 108:
  Az én pasim a gáz feltötlést 14.300 Ft-ért csinálja szűrőcserével, stb. együtt.

  109:
  Az ATV nem hazudik, nem csúsztat. Amit csinál, hogy nagyobb teret és több időt ad a ballib híreknek, és véleményeknek, amit meghívottak szájába ad. (Kálmán Olga). Az Echo konkrétan hazudik. Engem a tények érdekelnek, nem a rizsa. A helyzetet kommentálás nélkül kiszűröm.

  110:
  NEM. Át vagy verve. Az ózonlyuk miatt már nem használnak freont. A szabvány gázt palackban lehet kapni, te is megveheted, ha akarod. A feltöltés pedig ellenőrizhető a nyomás mérésével. Nem súlyra adják, hanem az üzemi nyomásra.

 102. 108:
  Az én pasim a gáz feltötlést 14.300 Ft-ért csinálja szűrőcserével, stb. együtt.

  109:
  Az ATV nem hazudik, nem csúsztat. Amit csinál, hogy nagyobb teret és több időt ad a ballib híreknek, és véleményeknek, amit meghívottak szájába ad. (Kálmán Olga). Az Echo konkrétan hazudik. Engem a tények érdekelnek, nem a rizsa. A helyzetet kommentálás nélkül kiszűröm.

  110:
  NEM. Át vagy verve. Az ózonlyuk miatt már nem használnak freont. A szabvány gázt palackban lehet kapni, te is megveheted, ha akarod. A feltöltés pedig ellenőrizhető a nyomás mérésével. Nem súlyra adják, hanem az üzemi nyomásra. Nem a gáz drága, hanem az órabér.

 103. 113!
  „Az ózonlyuk miatt már nem használnak freont.”
  Nem mondod Tibor bá!?.. 🙂
  Nem freonnal töltötték utána..
  Igen én is megvehetem.És?Nem kockáztatom a feltöltést még nyomás mérő óra segítségével sem,ha nem értek hozzá… Nem mászok fel 8 méter magasra,mivel létrám sincs ilyen magasra..
  És mondom,hogy nem mindegyik készülékbe elég után tölteni .Valamelyikből le kell engedni a gázt..Most akkor mit tehetnék?
  7 évente nem olyan nagy probléma ez..(20 ezer forint)

  Hozzá nem értésből nem tudom leengedni a gázt,(ha éppen azt kell)meg nyomáspróbázni meg egyéb dolgok..Kitakarítani a belső egységet minden évben szoktam..

  „Nem a gáz drága, hanem az órabér..”

  Nem tudom ha teljesen újra kell tölteni meg leengedni az mennyi idő..

  De az lehet hogy nyomásra adták,nem grammra,pfúú erre most nem esküdnék fel hirtelen..
  Előre megegyeztem a céggel az árban,meg hogy mit kell csinálni.Meglepetés nem ért..

 104. Melike lehet igazad, mert az sem mindegy milyen messze van a beltéri a kültéri egységtől. Nagyon szerencsés esetben csak néhány méterre (2-3) de olyan is van, hogy 10 méterre. Nyilván a gáz mennyisége ilyenkor lényegesen változik ami a rendszerben van.
  A gázleeresztést én sem értem, de ha műszakilag indokolt, akkor ok, mivel nem vagyok szaki nem értek hozzá, csak sok klímaszerelést felügyeltem már.
  A teljes újratöltés max pár perc. Persze leszámítva, hogy 8 méterre kell felszaladgálni.

  109:

  Nem akarlak elkeseríteni, de a klímát semmi nem helyettesíti. Főleg nem egy virágcserepes megoldás. 🙂
  Sokan kínlódnak még hideg víz (kút) kergetésével a központi főtés rendszerében. Meddő ötlet az is, meg egy csomó kidobott pénz.

  111:

  Akár hogy szigetelsz, csak pár nappal késlelteni tudod a belső helyiségek felmelegedését. Ha 10 centis hungarocel van a házadon, akkor is át fog melegedni idővel. A baj ott kezdődik, mikor éjjel nem hűl vissza a levegő 25 fok alá.

 105. 115!
  „Nagyon szerencsés esetben csak néhány méterre (2-3) de olyan is van, hogy 10 méterre. ”

  Nekem nem engedték 10 méterre,pedig szerettem volna, amikor szerelték.. 6 méter a max,azt mondták,és úgy is tették..
  Tetőtérbe nekem muszáj volt,mert 36 fok lenne amúgy..
  Az alsó szinti lakásba nem kell,ott nem melegszik fel 26-27 foknál melegebbre…6 centis szigetelésem van,de csak 3 oldalról.. 🙂 Ugyanis a belső udvar felől nem kellett,mert az az oldal szigetelés nélkül is meleg télen..Onnan szellőzik is.. 🙂

 106. 116:

  Pedig lehetséges 10 méterre is, csak macerás és ha nem jól szigetelik a réz csöveket hatásfoka csökkenhet. Szóval csak „lusta” volt a szerelőd.

  No meg illik a kültérit magasabbra rakni, mint a beltéri egységet, de a legmodernebb klímáknál úgy tudom már ez sem mérvadó.

  A szigetelést is jól csináltattad. Most boldog boldogtalan szigetel, aztán mikor kész van vele jó nagyot csalódik. Egy dunsztos üveg lett a házból, és ha nem akar megfulladni, akkor kénytelen szellőztetni, ergó elbaszott egy csomó pénzt, az ablakon meg eregeti ki a hideget/meleget.

 107. 117:

  még jó, hogy egy gyakorlott épületgépész szakember veszett el Benned ! Komoly tervezési, méretezési, kivitelezési munkák alapján állítod gondolom azt, amit a fentiekben írtál ?!

 108. 117.
  Jelentem, mi szigeteltünk (10 cm) és kicseréltük az ablakokat (78mm műanyag profil, 3 rétegű üvegezés) és kurvára nem csalódtunk. A fűtési költség közel a felére csökkent, és most vasárnap délután 25 C volt csak a lakásban. Nagy durcásan kibírtuk. Szellőztetni ésszel kell. Hajnalban. Aztán ablak becsuk, redőny lehúz.

 109. 118:

  Az épületgépészethez csak a klíma tartozik, a szigetelés nem. Amit írtam azt szakemberek véleménye után írtam. Nem tudom mi a problémád?

  119:

  És a házad egy 60 évvel ezelőtt épült vizes 80 cm-es kőfalakkal rendelkező ház?
  Ha nem, akkor nem egyről beszélünk.

  120:

  „A kelet-kínai metropoliszban több mint tíz ember halálát írják a forróság számlájára, többen vannak életveszélyes állapotban. Az orvosok szerint 30 százalékuk otthon lett rosszul. ”

  Ez Kínába elfogadható mennyiségű haláleset.

 110. 117:
  abból kifolyólag, hogy – esetleg – a házad falai vizesek, esetleg salétromosak és emiatt nem lehet hőszigetelni (bár ez is megoldható átszellőztetett vendégfallal), az nem az jelenti, hogy Mások a száraz falaikat ne szigeteltessék. Napi többszöri rövid szellőztetéstől nem hűlnek le a határoló falak, csak a helyiség levegője, a levegő jóval kevesebb hőt tud tárolni, mint a falazat, már a tömegénél fogva is. Szellőztetni minden rendes épületben szokás, valahol ezt huzattal, valahol légtechnikával oldják meg.

  továbbá: hideg kútvízzel sokfelé a hűtenek. Persze ehhez megfelelő készülék (fan-coil), szabályzás is szükséges. Egyébként a fúrott kút által biztosított víz hőmérséklete, alig tér el egy közönséges folyadékhűtőtől…

  Az elválasztott rendszerű klímagépek gyártói ajánlásától el lehet térni: vízszintes és függőleges távolság tekintetében, ami a készülék normál üzemében okoz változást.

  119:
  Nagyon jól tettétek. Akinek nincs, az leszólja azt, akinek van hőszigetelése, aztán nagykabátban ülve a radiátor előtt várja a februári gázszámlát.

 111. A hőszigetelés a téli fűtéskor rendkívül jó megoldás, mert valóban energia sporoló. De nyáron csapda. Akármilyen jó a szigetelés a falak elöbb vagy utóbb átmelegszenek, és akkor tartják is ezt a hőt. Az eredeti funkcióját csak akkor látja nel nyáron, ha folyamatosan klímázol (ahogy télen fűtesz) mert a falak belső hővösségét a külső hő nem tudja felmelegíteni a szigetelés miatt.

 112. 123:

  A mi házunk is vizes, de nekem volt annyi eszem, hogy nem szigetelem le!
  Aki egy régi építésű ilyen házat szigetel, annak elment a maradék kis esze is, és ami slussz poén, a födémről mindegyik megfelejtkezik, ahol egyébként a legtöbb meleg elmegy.

  A ház pedig tényleg dunsztos üveg lett. (haverom) Nem igazán tudja 70% alá vinni a páratartalmat, ahogy belépek hozzájuk hőfoktól függetlenül mindig megcsap a párás levegő. KATASZTRÓFA.
  Soha eszembe nem jutna 80-as vizes kőfalat szigetelni, de hát…

  Más egy új építésű ház, elve a falazóblokkokat is a leendő szigeteléshez lehet választani. Ettől függetlenül itt is ódákat írnak róla, meg hogy két kosár fával kifűtik a telet. Egy kis túlzással. Azt mond mindenki, amit akar, nem engem vág át.

  „továbbá: hideg kútvízzel sokfelé a hűtenek.”

  ja egy görögdinnyét jól lehet vele, de nem egy házat.

  én a radiátoros rendszerről beszéltem. Az egy katasztrófa, és azzal sem számolnak, hogy a kút nem tárol 100 köbmétereket, hanem cs 2-6 m3-t, előbb utóbb azt fel fogja melegíteni a lenyomott meleg víz.

  124-esben meg Tibor bának tökéletesen igaza van. A szigeteléstől önmagában nem marad hűvös a ház.

 113. 125 Curix

  Én még nem találkoztam ilyen hidegvizes hűtéssel, de kutat folyamatosan használok kerti öntözésre, így tudom, hogy egy kúton keresztül igen nagy hűtési kapacitás lenne biztosítható.
  Persze csak akkor, ha a kút olyan, mint az enyém, nagy az utánfolyása.
  A rendszert úgy kell kiépíteni, hogy ne a kútban stagnáló vízmennyiség legyen a hűtőközeg, mert az nyilván hamar felmelegedne, és igen lassú lenne a hőcsere a kúton kívüli talajjal. A hűtővizet a kútból történő szivattyúzással kellene biztosítani, ez keringene a radiátorokban/hőcserélőkben, a felmelegedett vizet viszont nem szabad a kútba visszakeringtetni, hanem a kúttól a lehetőségeknek megfelelően a lehető legtávolabb a talajba elengedni. Ilyenkor ugyanis a visszaengedett víz nem közvetlenül a kútba kerül, hanem egyenletesen szétoszlik leszivárgás közben nagy területen, és csak minimális része kerül vissza a kútba. A kút utántöltődése viszont főleg friss vízből történik, ami jó hideg. Magyarul egy olyan óriási hőtárolóból nyerjük a hideget, amelyet a környező mélytalaj sokszáz, vagy sokezer köbmétere képez. Ezt aligha fűtöd fel a lakás hűtésével.
  Igaz, az én kutam nem mély, és nem is iható, csak locsolási célra alkalmas, itt ez megfelelő módszer lenne. Ahol a víz nagy mélységből származó ivóvíz, ott ez már nem lenne ildomos módszer, mert a jó minőségű ivóvíz rétegből folyamatosan lopná az értékes vizet, és a szennyezettebb felszíni vizekbe juttatná.

 114. 126:

  Ehhez iszonyatos hozamú kút kell, és borzasztó pazarló a rendszer. A kifolyó vízzel akkor már min locsolni kéne.
  Plusz minden radiátor kondenzvíz elvezetését meg kell oldani.
  Hogy mennyit hűtene a házon? Kérdőjel.

 115. 124!
  „Akármilyen jó a szigetelés a falak elöbb vagy utóbb átmelegszenek, és akkor tartják is ezt a hőt. ”

  Na végre meg van a válasz!!..Ugyanis az alsó szinten(az alsó lakásba) még nem volt külső szigetelés,nyáron legalább 3 fokkal volt hüvösebb…És el nem tudtam képzelni,hogy most mért van nyáron 3 fokkal melegebb a lakásba,pedig szigetelés van..Na a nagy okos fejemmel erre nem jöttem rá,pedig évek óta gondolkodtam rajta.. 🙂 ügyes vagyok mi?.. 😀
  Tibor bá Te aranyat érsz,mondom én.. 😉
  125!
  „Nem igazán tudja 70% alá vinni a páratartalmat, ahogy belépek hozzájuk hőfoktól függetlenül mindig megcsap a párás levegő. KATASZTRÓFA.”

  Az a baj annál még hogy a ruhába is belemegy,meg minden olyan büdös lesz tőle,mert a ház maga is büdös ez által.Én azt mondom hogy a hőfokot legalább 22-23 fokon kell tartani télen mindenhol,hogy a pára ne csapódjon ki a levegőből..De ha csak 18 fokot tartasz,akkor menthetetlen a dolog..

 116. 127 Curix

  Igen, a nagy hozam szükséges feltétel egy ilyen rendszerhez. pazarló? Csak abban az esetben, ha értékes vizet kótyavetyélünk el, egyébként csak a szivattyúzás költsége merül fel.
  Én a kertemben elég intenzíven öntözök, napi 1-1,5 m3 viz elfogy, mer árasztásos öntözést alkalmazok, és a pockok és vakondok gondoskodnak róla, hogy sok meg is szökjön észrevétlenül. :-)Ezt a vízmennyiséget én mintegy 40-50 perc alatt szivattyúzom ki a kútból a tárolótartályba melegedni, és jó egy óra múlva már vissza is töltődik a kút.
  Kondenzvíz meg minden hűtőrendszernél keletkezik, azt meg kell oldani.
  Az persze nekem is természetes lenne, hogy a használt vizet locsolásra használnám, nem kellene annyit várnom, mint most, hogy felmelegedjen.
  Szóval nyilvánvaló, hogy általánosan nem használható módszer, csak annak akinél rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek.

 117. 124, 125:
  „A hőszigetelés a téli fűtéskor rendkívül jó megoldás, mert valóban energia sporoló. De nyáron csapda. Akármilyen jó a szigetelés a falak elöbb vagy utóbb átmelegszenek, és akkor tartják is ezt a hőt.”

  Nem tudom, nálam változatlanul 24-25 fok a hőmérséklet.
  Vályogház+szalma, a tetőtér szigetelés még nem teljes.

  A nagy fal felmelegedésben azért pár dologról ne feledkezzünk meg:
  a.)A hőszigetelés hatásossága
  Volt olyan hőszigetelő reklám-kisérlet, hogy nyáron jeget csomagoltak be és pár hónap után még a dobozban mindig volt jég.
  Tehát a hőszigetelés hatásossága sokat számít ( nem 5 cm vastagságú hugarorocellben kell gondolkozni…

  b.) Ha már a nappali fűtéssel számolunk, akkor az esti hűtő hatással is számoljunk.
  c.) 119-ben is említett esti szellőztetés.
  Persze ha éjszaka is 25 fok lesz, akkor a lakásban is az lesz egy idő után.

  Ha már klíma és geddon: akkor lesz áram a klímához vagy nem lesz?

  Vizes öreg ház és hőszigetelés:
  Nos az én házam is vizes volt ( volt benne 70-80% páratartalom is).
  A dolgot lehetett korrigálni, unortodox módszerekkel.
  Érdekes módon a páratartalom lecsökkent.

  A kőfallal szemben a vályognak meg az a előnyös tulajdonsága, hogy rövid-középtávon párakiegyenlítő hatása van.

 118. 128 melike00
  A legjobb hőszigeteléssel is legfeljebb az érhető el, hogy tartós hőhullám esetén a ház belső hőmérséklete a napi 24 órás átlaghőmérsékletnél ne legyen melegebb.
  Ha az éjszakai hőmérséklet már 20 fok, a nappali meg 36, akkor pár nap alatt a jól szigetelt házban is menthetetlenül beáll a hőmérséklet 28 fokra a kezdeti hűvösebb időszak után.
  Viszont a hőhullám elmúltával hiába lesz kint már jóval hűvösebb, napokig csak állandó szellőztetéssel lehet levinni a belső hőmérsékletet, hála a jó hőszigetelésnek. 🙁
  A jó megoldás, ahogy Tibor bá’ is írta, hőszigetelés + klíma.

 119. 130 PZuj

  Lehet, hogy a vályog egy kis klímát is biztosít, ha a levegőből felvett nedvességtartalmát kipárologja a nagy hőség idején, ezzel hűtve önmagát, mint az ember az izzadtsággal. 🙂
  De ha beáll az egyensúlyi állapot, akkor ott sem lesz alacsonyabb a hőmérséklet, mint a 24 órás átlag.
  A jeges példát azért ne vedd alapul, az olvadáshoz jóval több hő kell, mint egy kis melegedéshez. Az a jég azért fogyogat lassan, az olvadási hő elvonásával biztosítva a maradék jégnek a hideget.

 120. 131!
  Igen hubab így van,köszönöm a válaszod..
  Lent azért hál istennek olyan meleg azért nincs hogy klíma keljen,(csak melegebb mint mikor nem volt szigetelés),azért 2 klíma már tényleg sok lenne a számlát tekintve..
  A tetőtérbe meg nem volt választás,mert rosszul is lettem a 36 fokba,és alig tudtak kimenteni..Akkor döntöttük el hogy muszáj..
  129!
  A kút miatt meg irigyellek.. 🙂

 121. 128:

  ..és hiába mondtam neki Melike, hogy az előszobába rakjon radiátort, oda is vitte a csövet, de radiátort nem rakott rá, meg is lett az eredménye. Egész télen penészes előszoba.
  Ez egyébként tényleg így van, súlyozottan az előszobára, konyhára, fürdőre. Ha nem tudod legalább 22-23 fokra felfűteni jön a jelenség, amiről írsz büdös áporodott lesz a levegő, ami önmagában egészségtelen, nem beszélve a megjelenő penészről, de a szigetelés miatt most non stop ilyen a háza, csak nem penészesedik.

  130:

  „Ha már klíma és geddon: akkor lesz áram a klímához vagy nem lesz?”

  Persze, hogy lesz. Nem gondolom, hogy a hálózat egyhamar összeesne, máskülönben meg egy évben max 2-4 hetet kell használni a légkondit. Ennyi áramot elő lehet állítani 3-4 napelemmel (250 W) mert klíma csak akkor kell ha a nap is süt, már pedig ha süt, akkor áram is van.

  A kőházunkon semmi szigetélés nincs, reggel 23,5 fok volt a szobámba, most 24,5 estére még felmegy 25-26 fokra.
  Ez elég bizonyíték arra, hogy nyáron semmi jelentősége a szigetelésnek, ellenben az árnyékolásvédelemnek annál több.

  Lehet bárkinek 30 cm-es hungarocell a falára ragasztva, ha az ablakain semmi árnyékoló nincs, főleg déli és nyugati oldalakon.

  Hubab a kút miatt én is irigyellek, kevés helyen van ilyen jó hozamú kút. Nagy érték.

 122. 121-ből Curixnak:

  „A kórházak, rendelőintézetek a hőgutától, napszúrástól szenvedők nagy számáról számoltak be,
  a nagyvárosban kilenc egymást követő napon mutatott a hőmérő 39 Celsius fokot, s 25 napon át volt 35 fok, vagy a felett a hőmérséklet. Ez volt Sanghaj legmelegebb júliusa, amióta az időjárási adatok regisztrálása – 140 évvel ezelőtt – megkezdődött.”

  Ugye-ugye, hogy ez nem is olyan elképzelhetetlen.

  134:
  No majd megnézem azt azt a hálózati áramellátást, amikor a sok klíma beindul…

 123. A kúttal tényleg szerencsém van, a talajvíz kb. másfél méter mélyen van, így olcsó is volt a kútásás. Szőlőt, gyümölcsfákat nem is kell locsolni, megtalálják maguknak a vizet.

 124. 131, 132:
  „De ha beáll az egyensúlyi állapot, akkor ott sem lesz alacsonyabb a hőmérséklet, mint a 24 órás átlag.”
  Ez az egyensúlyi állapot beállása, annak gyorsasága nagyban függ a hőszigetelés hatékonyságától!
  Végig kéne számolni, modellezni már egyszer és utána beszélni róla.

  „Ez elég bizonyíték arra, hogy nyáron semmi jelentősége a szigetelésnek, ellenben az árnyékolásvédelemnek annál több. ”

  Aha, csak télen működik a hőszigetelés, nyáron nem.
  Érdekes.

  Az árnyékolásvédelem, a szükséges plusz, az minden verziónál jól jöhet, de ennek semmi köze a hőszigeteléshez.

  A 80 cm-es nedves kőfalnál két hatás van:
  a.) a fal nagy hőtároló tömege
  b.) amíg nedves fal, addig a párolgás hőelvonással jár.

  Ha kapsz egy ilyen kínai 25 napon 35 fokot, akkor majd nézd meg a hőszigetelés és anélkül a különbséget.

  A hőszígeteléshez:
  Nem is értem, hogy pl. a passzív házak fűtéséhez miért is kell olyan kevés energia. (Hőszigetelés hatékonyság!!!)
  Nyáron meg nem kell klíma.
  Biztos csak marketing duma…

 125. 136:
  Csak nem Dél-Kelet Magyarországi lakoshoz van szerencsém?:-)
  Nálam és kb. ott van a talajvíz.

 126. 135:

  PZuj, ha klímáról akarsz beszélni, és bizonygatni, hogy hú de nagy a baj, akkor nem lehet egyetlen időjárási anomáliát kiragadni. Sanghajban az átlagnál melegebb van, máshol hidegebb. Na és?

  Itt vannak a budapesti adatok, 30 éves átlagokat tekintve 1800-ban, 0,1 C-al volt hidegebb, mint most. Akkor miről beszélünk?

  http://www.varaljamet.eoldal.hu/cikkek/climate_budapest_julius.html

  137:

  „Aha, csak télen működik a hőszigetelés, nyáron nem.
  Érdekes. ”

  Semmi érdekes nincs benne, csupán apró paraszti ész kell megértéséhez.
  Télen súlyos Kw-okat szánsz arra, hogy benn elérd a 22 fokot, a nyilászárókat a lehető legkevesebb ideig tartod nyitva. A szigetelés ennek az energiának a benn tartásánál játszik szerepet, mint egy villanybojlernél.
  Nyáron SEMMI energiát nem teszel bele a házad hőmérsékletének megőrzéséhez, csupán a szellőztetéssel játszol, kihasználod a napi hőingadozást. Való igaz, hogy egy szigetelt ház pár nappal később éri el azt a hőfokot, mint egy szigeteletlen, de utána már semmi jelentősége. Max annyi, hogy kihűlni is lassabban fog ha bejön egy hidegfront.

  A szigetelésnek akkor lenne nyáron értelme, ha légkondícionálóval (klímával) hűtöm a házat.
  Egyébként SEMMI.

  De most mit győzködjelek erről, mikor a szigeteletlen házunkban semmivel nincs melegebb, mint a szigetelteknél?

 127. 139:
  1794???? Mivel mérték? Kézrátevéssel? Ugye viccelsz? vagy tényleg elfogadod ezt az „információt”?

 128. 140:

  Miért ne fogadnám el?, az első higanyos hőmérők már az 1600-as években megjelentek. 100 év alatt fejlesztettek rajt annyit, hogy tudjon tizedet mérni. Írásos feljegyzések a mai napig megvannak, és bizony szerepel a tized rajt.

  Tudom, Neked csak az IPCC az „információ”.

 129. 141:
  Az egész világon a szervezett meteorológiai méréseket fogadják el hitelesnek. – Az én véleményem szerint az IPCC szándékosan hamis, túl optimista információt ad, mert több ezer szakember és politikus kompromisszumából adódik. – keress rajtam másik fogást. 😀

 130. Tibor bá én nem akarok rajtad fogást keresni. Találtam ezt a weboldalt, ahol a budapesti 30 éves átlaghőmérsékletek fel vannak tüntetve, és beillesztettem. Ez szerint semmiféle melegedés nem történt a mérések kezdete óta, és a mostani átlag szerint. Sőt ha minden hót beleszámítjuk és nem csak a júliust, akkor ott áll, hogy 2010-el bezárólagos 30 éves periódus 0.1 C-al hidegebb volt, mint az 1800-as években.

  Ha klímáról akarunk vitatkozni, akkor legalább ennyi időintervallumot figyelembe kell venni, és még ez is csak töredék.

  Az, hogy most Sanghajban 40 fok van, az időjárás, és nem éghajlat.
  Szélsőségek voltak, vannak lesznek. Nem ez a fő probléma.

  Ha pedig valaki tud ez enyémnél hitelesebb táblázatot, akkor linkelje be.

 131. 144:

  Ez valóban eltér az „enyémtől”, de más az intervallum is. Pont az 1800-as évekbeli meleg éghajlat hiányzik róla.

  ..és tudod mi az érdekes még PZuj. Ha találnál egy harmadikat, azon megint más féle adatok szerepelnének… és akkor itt jön be az, hogy melyik „hiteles”? Közmegegyezés?
  Hja, csak az éghajlat nem közmegegyezés szerint változik. Vagy mégis?

 132. 145:
  Az nyilvánvaló, hogy kikeresgéled az elképzelésedet alátámasztó, rendelésre készült csalásokat, és zavart keltve bemutatod nekünk. A verdikt egyértelmű. Az elmúlt 30 évben páratlan méretű melegedés történt, és ez gyorsul.

 133. Ennyi szúnyogot mennyi madár enne már meg? 🙂

  „az elmúlt négy nyár alatt ilyen szörnyű állapotokat még nem látott”

  túl kevés az intervallum. Ha úgy írták volna, hogy még soha nem történt, mint ahogy nálunk szokták nyilatkozni az idős bácsik nénik a híradóban, akkor lehetne újabb anomália, így meg…. bulvár.

  147:

  Csak azt teszem, amit a média.

 134. 149:

  Mini geoengineering magyar módra. 🙂

  De legalább valami pozitív hír. Ha valaki csak Tibor bá oldalát olvasná a neten, az már leugrott volna a 10-ről. 😀

 135. 138 PZuj

  Nem, észak-Dunántúli vagyok, csak egy tó közelében van a kertem, és szerencsére nem pangó víz van a talajban, hanem hasonlóan mint felétek a Tisza hatására, itt a túlfolyó patak hatására áramlik a talajvíz.
  Mondjuk akkor bajban voltam, mikor 3 éve árvízvédelmi okokból homokzsákokkal felduzzasztották a tavat, kímélendő a lentebbi településeket.
  Akkor bizony csak gumicsizmával lehetett bemenni a kertbe, a kútban meg a talajjal szintesen állt a víz. 🙂

 136. 139 Curix

  Az azért meredek kijelentés, hogy a szigetelés semmit sem ér klíma nélkül. A jó szigetelés kiegyenlíti a napi hőingadozásokat, és nagyjából átlagra áll be a belső hőmérséklet. Azért már ez is eredmény.
  A rossz hőszigetelésű ház belső hőmérséklete meg leng a külső hőmérséklet hatására, még ha tompítva és késleltetve is, délutánra igen fel tud melegedni, igaz, hajnalra meg lehűl.

 137. 152:

  Nem meredek.
  3 fokos a hőingadozás a legmelegebb és a leghidegebb időszak közt egy napon belül. Ennek az is oka, hogy reggel eljövök otthonról be van zárva minden, alig megy fel a hőfok, délután már járkálok ki be, be van kapcsolva a számítógép is.
  Akkor most mesélje el olyan valaki is, akinek van szigetelése, hogy mennyit ingadozik naponta…

 138. 154:

  Akkor nálad még rosszabb a helyzet a jó szigetelés miatt. Belátod, hogy max 5-6 nap után mindkettőnk háza eléri a napi középhőmérséklet közeli állapotot. Ha nálad a hőingás csak 1 fok, az annyit jelent, hogy éjjel mindössze 1 fokot tudsz visszahűteni, és sokkal inkább a napi közepet tartja a a házad. Az most olyan 25 fok lehet .
  Ma reggel a szombámba 23 fok volt, mire haza megyek lesz 24, és estére fogja megint elérni a 26 fokot.

 139. 155 Curix

  Azért huncut vagy, az éjszakai jobb lehűlést emeled ki, nem azt, hogy nappal viszont jobban felmelegszik, mint a szigetelt lakásban. 🙂
  Az én kis kerti faházikóm, ami egy teljesen szigeteletlen könnyű szerkezet ilyenkor nappal egyáltalán nem alkalmas benti tartózkodásra, ilyenkor a szabadban kell üldögélni az árnyékban, egy pohár sörrel. 🙂
  Viszont igen alkalmas rá, hogy éjszakára kintmaradva elmeneküljek a panelbeli pokolból, éjjel úgy lehűl, hogy be kell csukni ajtót ablakot, és még a takarót is magamra húzom.
  Szóval éjjel nagyon jól jön a szigeteletlen épület kánikulában.

 140. 155: Egy jól szigetelt házban nem a napi középhőmérsékletet lehet csak tartani. Éjjel jól átszellőzteted a házat, engeded kijutni a meleget, majd hajnalban becsukod az ablakokat, leengeded a rolót, és őrzöd a hűvösséget. Ha csupán ennyit megteszel, jóval a külső napi középhőmérséklet alatt tartható a benti átlaghőmérséklet. Még szigeteletlen háznál is jól működik ez a módszer, a szigeteléssel meg arányosan javul a hűvös megtartásának képessége is.

  Mellesleg Tibor bá’ házát a ráfuttatott vadszőlő is prímán védi a nyári időkben, ugyanis a levelek fogják fel a beérkező napfényt, nem az épület melegszik át tőle. A növényke meg önmaga építésére használja a felvett energiát, no meg folyamatosan nedvességet szív fel a talajból és párologtatja a leveleken át, ezzel óvva magát a túlmelegedéstől. Az épület falai lényegében folyamatosan árnyékban vannak.
  Télre meg lehullanak a levelek, és a téli napocska melengetheti közvetlenül a házfalat is.

 141. 157:
  Elkerülte a figyelmedet, pedig volt róla szó. A szellőztetés nem sokat ér, mert a levegő tömege eltörpül az épület tömege mellett. Reggel nálam a levegő 22 °C (manapság) de ha becsukom az ajtót, a levegő hőfoka azonnal emelkedni kezd, mert a falak hőfoka 25 °C. És azért 22, mert a kinti levegő 18, de ahogy bejön a szobába azonnal melegedni kezd a falaktól.

  A vadszőlő valóban véd a direkt napsugártól, tehát az épületet kívülről csak a kinti levegő melegíti.

 142. 159:
  „A szellőztetés nem sokat ér, mert a levegő tömege eltörpül az épület tömege mellett. Reggel nálam a levegő 22 °C (manapság)”

  A cél az, hogy az ember hűvösben legyen.
  Amíg ezt az éjszakai hőmérséklet megengedi, addig szellőztetni kell éjszaka.
  Nálam kereszthuzat van két szúnyoghálós ablak segítségével.

  Az másodlagos, hogy ezáltal a házfal mennyire hűl le.
  A tested a levegővel érintkezik, nem a fallal (általában).

 143. Még jövő héten izzadni fogunk, de valószínűleg ez lesz az idei nyár tetőfoka. Érezhetően rövidebbek a nappalok, és bár lesz még jó idő, de nem 40 fokos kánikulák.

  159:

  Ez így van, gondolom Tibor bá arra akart kilyukadni, hogy önmagában a szellőztetéssel a házat már nem lehet visszahűteni.
  Nálam ugyan azok a hűmérsékletek vannak, mint Tibor bánál.

  PZuj ne érts félre én nem a szigetelés haszontalanságáról beszélek, mert télen nagyon is nagy hasznád fogod venni, de ebben a hőségben semmi jelentősége.

  Kivéve, ha klímád van, de ezt már írtam.

  Az árnyékolók szerepét pedig szerintem alábecsülöd. A legszuperebb szigetelt ablak is üvegházhatásként működik a házban, csak egy roló több fokot jelent a helységben.

  Ebből is látszik, hogy minden szigetelés alapvetően a téli hideg ellen van, nem a nyári meleget védi ki.
  Arra más megoldások alkalmasak.

 144. 160:
  „Az árnyékolók szerepét pedig szerintem alábecsülöd. A legszuperebb szigetelt ablak is üvegházhatásként működik a házban, csak egy roló több fokot jelent a helységben.”

  Nem becsülöm alá, a Tibor bá’-nál alkalmazott vadszőlő a klasszikus példa, ilyet én is tervezek.

  Csak csendben jegyzem meg, hogy jelenleg ( nem a végleges fázis), a házam déli oldalát egy üvegezett tornác „fűti” és így van 25 fok körüli szoba hőmérsékletem.
  Természetesen, este a tornác ajtaja nyitva van.
  Továbbá, a félig kész tetőtérben mostanában 30 fok felett van a hőmérséklet nap közben.

 145. 161:

  Nálunk meg napközben legalább 50-60 fok a padláson, a födém szigetelésünk szintén nulla és így is a házban elviselhető a meleg. Szerencsére a melegnek van egy olyan tulajdonsága, hogy felfelé száll.

  PZuj nem fogok versenyezni veled, mert télen úgy is te nyersz 🙂
  Most nyáron meg max 1 fok előnyöd lehet, nem több.

  Mellesleg a ház nem az enyém, hanem a szüleimé, nekem is rengeteg ötletem lenne, hogy mit kéne rajt csinálni, még némi pénzem is, de nem ölöm bele, mert egyszer valamikor 3 felé megy az ára.
  Meg más miatt se, de ez már magán dolog.

 146. 161:

  Csak még annyi, hogy mi emberek sem vagyunk egyformák, nem mindenki bírja a meleget.
  Emlékszem a júniusi hűvös idők után én akkor vettem le meló helyemen a pulóvert, mikor a kollégáimnak (mindkettő erősen túlsúlyos) már rövidújjúban is melegük volt.

  Szobában 27-28 fok a határ, amit még bírok, de ez felett már engem is zavar a meleg az alvás miatt, mert egyébként elvagyok.

  Kinti hőmérséklet meg szubjektív elviselés szempontjából. Nem mindegy, hogy 38 fokban egy darab rövidnadrágban járok kelek a strandon vagy beöltözve aszfaltozok, esetleg hegesztek.

 147. 100 szónak is egy a vége:
  a VAHAVA-projekt már kb. 10 évvel ezelőtt egy országjáró körúton elmondta, hogy Magyarország fog legrosszabbul járni az Európát is érintő éghajlatváltozás miatt…a mezőgazdasági módszereket meg kell változtatni, nem hiába mennek a hazai szakemberek Izraelbe…

 148. 164:

  Olyan klíma lesz, mint Izraelben? De akkor tengerpartot is kérünk hozzá.

 149. 165 Curix

  Csak nehogy az alföldeken legyen a tenger, mi meg a hegyeken dekkolhatunk. 🙁

 150. 166:

  Milyen hegyeken? Azokat már elvették. Bakonyra meg ilyenekre gondolsz? Én speciel 240 méterre lakom a tengerszint felett.
  Had ne féljek ettől az elkövetkezendő 30 évben.

  Ez legyen a Hollandok problémája, de szererintem még azok se paráznak annyit ezen, mint te 🙂

 151. LÁtom kollégák,
  a saját gondolataitoktól nem látjátok az erdőt ! Egy szóval nem beszél a VAHAVA a tengerszint emelkedésről…

 152. 168:

  Nem, mert nem emelkedik, max évente egy cm-t. 30 év múlva az pont 30 cm. Mint írtam 240 méterre vagyok a tengerszint felett. Akkor már csak 239.7 m-re leszek. Na bumm.

 153. 127:
  a radiátorba történő hidegvíz-bevezetést Te hoztad fel, életemben nem hallottam ilyen kókányolást ! A 123. hozzászólásomban már mondtam, hogy radiátoros klímakonvektorra kell lecserélni a közönséges radiátort, ha hűteni is kell.
  A hőlépcső és a hűtési teljesítményigény alapján kiszámítható a szükséges vízmennyiség. Amennyiben ezt a mennyiséget egy kút (víznyerő) nem tudja biztosítani, akkor több szükséges, ugyanígy a felmelegedett vizet másik kutakba (víznyelő) kell visszaengedni. Egy kis szabályzás, egy kis vízszűrő, esetleg bontható hőcserélő, egy pár darab fan-coil, szivattyúk, hidraulikai méretezés és hőszükséglet-számítás és már kész is.
  Haverok, buli, kanna mellett meg lehet oldani ezt is, mint oly sok mindent megoldanak az alkalmi barkácsolók…

 154. Tibor bá, írtad múltkor, hogy a Napból érkező UV sugárzás konstans, de szerintem mindenki érzi a bőrén, hogy valami nincs rendben, annyira éget a Nap, hogy szinte fáj. Itt olvasom ebben a cikkben, hogy a napraforgó nemesítésnél is már fontos szempont, hogy a fejek ne nézzenek közvetlenül a Napba, mert különben kiégnek, annyira magassá vált napjainkra az UV sugárzás: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130807-a-napraforgo-mar-nem-forog-sehova.html
  Most akkor mitől emelkedik az UV sugárzás és meddig tart a növekedése, mert egy bizonyos szint fölött már a növények sem tolerálják és akkor aztán mehetünk vissza a víz alá. Hogy emlékszel vissza a gyerekkorodra, akkor is ilyen könnyű volt leégni egy átlagos nyári napon? Mert valami nem stimmel, azt lehet érzékelni tudományos módszerek nélkül is, hazudnak mindenhol, lehet akkora a baj, hogy el kell hallgatni, mert különben kitörne a pánik. Az emelkedő CO2 szint még magyarázná a magasabb hőmérsékleteket, de ezt az elviselhetetlen, perzselő forróságot, leégést biztos nem. Ezen forró napok után figyeltem a fák lombját és kőrisfáknál vettem észre, hogy a lombozat szemmel láthatóan károsodott a korona napsütötte részein.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük