(918) Időben szóltak

Tibor bá’ online

 

Hans-peter Martin és Harald Schumann (két német újságíró) 1996-ban írtak egy könyvet, amit 1998-ban érdekes alcímmel (Támadás a demokrácia és a jólét ellen) lefordítottak magyarra is. Annak ellenére, hogy akkor még nem voltak látványos jelei az egyiknek se. Minden esetre a két úriembert nem érheti vád, hogy nem szóltak időben. A fejezetek között válogatva ilyenekkel találkozhatunk: Csapdában a demokrácia. A globális mohóság és a globális pusztulás. Az egyetlen világunk szétesése. Az ellenség mi magunk vagyunk. Billiárd játék a világ pénzpiacán. A Bretton Woods-i valutarendszertől a szabad spekulációig. Az Euró nagy kalandja. A derivatívák, avagy a meglepetésszerű, fű alatt szerveződő pénzügyi összeomlás.

Most 16 évvel később rácsodálkozunk, már akkor lehetett tudni? Pontosan nyolc évvel írták meg korábban a derivákkal megtervezett pénzügyi összeomlást, a mi 2008-ban be is következett. A könyv tehát azt igazolja, nem igaz, hogy senki nem tudta már egy évtizeddel korábban, hogy mi felé tart a világ. És az se igaz, hogy bárkit is váratlanul érhetett, hiszen a könyvet bárki elolvashatta, akár magyarul is, ahogy én megtettem. És akkor most idézek a könyvből egyetlen – nagyon komolyan veendő – bekezdést : „Az elkövetkező évszázadban a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresők mindössze egy ötöde fogja megteremteni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának. Ez a húsz százalék lesz aztán az, amelyik majd aktívan vesz részt az életben, a kenyérkeresésben és a fogyasztásban. A munkavállalók nyolcvan százaléka állástalan lesz. Ennek az alsó nyolcvan százaléknak rettenetes gondjai lesznek.”

Most természetesen hitelesíteni kell a fenti bekezdést. Hol hangzott ez el, mennyire lehet komolyan venni? Nos 1995 szeptember végén Mihail Gorbacsov a világ minden részéről 500 vezető politikust, gazdasági szakembert, tudóst és vállalatvezetőt hívott össze San Franciskóban az amerikai mecénások által összedobott Gorbacsov-alapítvány szárnya alatt. Nem azért, hogy szokásaikhoz híven fecsegjenek és mulatozzanak, hanem, hogy komolyan megbeszéljék a XXI. századot.

A találkozó nem volt titkos, de az újságírókat kordában tartották. A két német újságíró beszámol a találkozásról, aminek első témája is sokatmondó: „Technológia és munka a globális gazdaságban”. A jövő egyértelmű, a technológia a foglalkoztatottság ellen hat. A fenntartható egyensúly akkor áll be, amikor 5 munkaerőből egyet alkalmaznak csak. Vagyis a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresőknek mindössze egy ötöde fogja megtermelni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának.

És tegyük hozzá, hogy a megbeszélésnek nem is volt tárgya a túltermelés, aminek levezetését a következő 16 évben a hitelek rendkívüli elterjesztésével akartak végrehajtani, ami tulajdonképpen csak időhúzás volt. Pontosan olyan időhúzás, mint amit napjainkban történik. A vezető elit világosan látja, hogy itt a vége az ismert kapitalista rendszernek, de iparkodnak az összeomlást annyira kihúzni, amennyire csak lehet, amire bizonyíték a következő téma.

Hideg fejjel bejelentették: „Egy új társadalmi rendszer rajzolódik ki, ahol a gazdag országok, említésre méltó középosztály nélkül rendezkednek be.” Ez végül is azt jelenti, hogy a teljes társadalmat le fogják zülleszteni a legszegényebbek szintjére. Nem kell tehát Orbánt teljesen hülyének tekinteni, nagy valószínűséggel zöld utat kapott a világtrend magyar bevezetéséhez. A gazdag legyen gazdagabb, a szegény pedig szegényebb. Ha 6500 milliónak el kell tűnni a Föld felszínéről, akkor előbb a középosztályt fel kell számolni, mert az 500 millióba nem fér bele.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

96 gondolat erről: „(918) Időben szóltak

  1. Már régen mondogatom, hogy a középosztály lesz az első áldozata a hatalmi játéknak, mert ők jelentik a mostani rendszer gerincét.
    A tömegekkel könnyebb lesz elbánni.
    Az, hogy kiknek sikerült bekönyökölnie magát az elitbe, már valószínűleg eldőlt. Talán az is hogy kik lesznek a végrehajtók…
    Mindenesetre érdeks lesz tippelni, hogy a középosztálytól hogyan fognak megszabadulni….
    Pol Pot jut eszembe… Ő is a Sorbonne-on tanult.

    Tegnap voltam egy agyműködéssel foglalkozó konderencián, ahol a kábítószerek hatásmechanizmusáról is szó volt…
    Aggasztóan sokat tud már a tudomány a vegyi alapú tudatmódosításról…
    Arról is szó volt, hogy TV nézés vagy számítógépezés közben hasonló folyamatok zajlanak le, mint drogfogyasztás során…
    Úgy néz ki, hogy a függőség kialakítása már több szinten is megvalósítható a McDonaldstól a Coca Colán keresztül a videojátékokig, és egyéb viselkedésformákig.

    Valószínű, hogy a túlélési stratégiába a száraztészta és az arany felhalmozása mellett be kell venni azoknak a módszereknek a vizsgálatát is, amelyekkel a globális elit meg akar tőlünk szabadulni.

    Aztán lehet vinnyogni, hogy összeesküvés-elmélet meg minden…

  2. 1: méghogy „vinnyogni”
    (azt maximum te szoktál, meg a hisztis haverjaid, már bocs)

  3. 2. Dorka

    Már bocs, de mi a haverokkal „gyártani” és terjeszteni szokjuk az összeesküvés elméleteket, nem „vinnyogni” miattuk ! 🙂

  4. ha van 1 milliard lakosunk, de ebbol csak 200 millio dolgozik, akkor tegyuk fel 400 milla par ev alatt ehenhal (ha nincs eleg penz segelyre)… marad 600 millio. De ebbol megint csak 20%-ra van szukseg, feleslegesse valik 80 millio munkas… stb. valahol ennek meg kellene allnia, mert kulonben nem marad senki. Nem tudom elkepzelni, ez a modell hogyan mukodhetne hosszutavon.

  5. 4. Enyime.

    Az eltartandó elit száma fix.
    Akik már megszedték magukat és az erőforrások felett megszerezték a hatalmat, kiszámították, hogy 500 millió ember fenn tud tartani egy olyan gazdaságot, amiben ők sokáig, nagy luxusban boldogan élhetnek.
    De azt is kiszámították, hogy a többi 6 és fél milliárd az ő jövöjüket éli fel, ezért meg kell tőlük szabadulni.
    Most már egyre nyilvánvalóbb, hogy a HAARP, a különféle kergemaha kór, madár meg malacinfluenzák és vakcinái, TV-ben „tanított” viselkedésformák, tudatmódosító vegyszerekkel tuningolt élelmiszerek és a Georgiai Tanukövek mind ebbe az irányba mutatnak.

    Azt nem tudjuk, hogy véres polgárháborúkkal oldják-e meg a technikai oldalát a népességcsökkentésnek, vagy már mindannyiunkban ott figyel egy tudtunk nélkül megpiszkált gén, ami csak a parancsra vár, hogy leállítsa a szaporodást….

  6. 5:
    Szerintem nincs szükség ilyen rafinált módszerekre. Az életben maradás megfizethetetlensége megteszi azt, amit kell. Ez nálunk már hivatalos. 47.000 forintból nem lehet élve maradni, akik ezt pillanatnyilag megteszik, azoknak van még lehetőségük kiegészíteni azt, tartalék feléléssel, lopással, csalással, gyűjtögetéssel, de ez csak meghosszabbítja az agóniát. Hír hír hátán. Most reggel olvastam, Chicago polgármestere csökkenti a tanárok nyugdíját, miközben a dollár vásárlóértéke folyamatosan csökken.

  7. Attila,érted te, hogy min kaptam fel a fejem. Nem folytatom ezt az ügyrendi vonalat, csak tisztázzuk: bár vannak akik téged tartanak a szegény mindig leoltott Attilának, aki hősiesen küzd (azt nem látom így 2 év távlatából sem hogy konkrétan mit és hogyan akar tenni a világjobbításért,és ez bosszant, de ez legyen az én problémám)
    De ha már toleranciát, és nyitottságot várunk EGYMÁS (értsd a potenciális vitapartner irányába is, ), akkor abba szerintem nem fér bele a leendő vitapartner, akárki stb.. esetelgesen a tiedtől eltérő véleményének előzetes vinnyogássá nyilvánítása.

    Erre azért tértem ki,(részben Tara megszólalása miatt, fontos nekem a véleménye) mert van aki határozottan kiáll a véleménye mellett, esetleg agresszíven szól oda, de az is agresszió, ha valaki nyomatja, nyomatja, mint a gőzhenger a maga spirituális dolgatit, de a nyitottság hiányával. (‘én mondom az IGAZSÁGOT a magam síma stílusában, ti meg vinnyogtok..’)

    csak ennyit akartam.

  8. Tibor bá, legyél szíves mond meg, írd meg a könyv ISBN számát… 😉

    Felkeltetted az érdeklődésemet. 😀
    Jöhet magánba is,ofkóz 🙂

    Köszönöm előre is!

  9. 8:
    Hátha másnak is kell.
    Kiadó: Perfekt (lehet, hogy már nem él)
    Kiadás ideje: Budapest, 1998
    ISBN: 963.394.313.2
    Eredeti kiadás: Die Globalisierungsfalle Der Angriff auf Demokratie und Wohlstand 1997 – Rowohlt Verlag GmbH.

  10. zapverho,

    könyvkeresőben két példány még van.

    … már csak egy 😀

  11. 9: Megnyugtatlak, még él és virul. http://www.perfekt.hu
    A zseniális és szép orcájú Fletó Fletovics Jemelján érdekeltsége… 🙂

    A könyv kapható antikváriumokban. pl.: bookline.hu

  12. 7. Dorka

    A vinnyogást tényleg nem kellet volna.

    De már uncsi, hogy akkor is összeesküvés-elméleteznek amikor már kézzelfogható és már gyakorlatban érezzük a bőrünkön.

    Értem én, hogy van lojalitás, meg mundér becsülete, de csak szólni akartam, hogy a globális helyzet túl van azon, hogy leösszeesküvéselméletezzük.

  13. Az „Elit” csak egy fogalom. Egyáltalán nem egységes,tagjai cserélődnek, leváltódnak, egymást is belefojtják egy kanál vízbe, önérdekből bárkivel szövetkeznek. Ha van egy nagy cirkusz, néha ők nézik belülről a szögesdrótot. Ha meg is állapodnak a „nagyon titkosba”, önérdekük miatt úgysem tartják be.
    Egy „nagy botrány” kimenetele mindenki számára kétséges.
    A szellemi középosztály sikoltozása messzire hallatszik, ha szegényedik – lásd most Magyarországon.
    A szegények némán szegényednek, ha az lassan történik – egy bizonyos pontig.
    Nemrég tárgyaltuk a káoszelméletet…
    Túlélni pedig az fog, aki pont akkor, helyesen reagál.

    És persze IDŐT CSINÁL magának, mert van otthon kozervje. 🙂

  14. Tibor ‘bá: Orbánnal kapcsolatos sejtésed most tényleg betalált, és ha innen nézzük, akkor már nem is olyan ostobaság, amit művel(nek). Bár ezt én már korábban sejtettem:
    http://www.youtube.com/watch?v=8sYm2_c4SfE
    (Engedelmeddel ezt a posztodat is megosztanám, hátha ébrednek kicsit tőle a népek ;))

  15. „Értem én, hogy van lojalitás, meg mundér becsülete,”

    MiiIII? Ha jól értem most arra célzol, hogy akiknek meg az összeesküvéselméletek kizárólagos szajkózása „uncsi”, azok mind benne vannak, és védik a „mundért”.
    Pont az ilyen nyálkás célozgatástól és csúsztatástól szoktam viszolyogni… Ilyenjeidből is van egy csomó..de az ezekre reagálás egy külön munkakör lenne.

  16. „Véletlenül” most akadtam erre az idézetre:
    „Okos emberek nem ülnek tétlen, hogy veszteségüket sirassák, hanem vígan hozzálátnak megjavítani sorsukat!” W. Shakespeare

    Szerintem idevág!

  17. 6. Tiborbá

    „Az életben maradás megfizethetetlensége megteszi azt, amit kell.”

    Nem valószínű, hogy az emberek morgolódás nélkül simán éhenhalnának.
    Ha nincs „menedzselve” a dolog, könnyen kicsúszhat az elit ellenőrzése alól, és olyan mocskos háborúkba torkollhat, ami az elit gondtalan jövőjét is veszélyeztetheti. Azért a vágóhídra ítélt 6 és félmilliárd ember fel tud mutatni bizonyos intellektuális tartalékot, ha az életbenmaradásról van szó, és a Sámson Opció, vagy parasztosan „dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállás valószínűleg népszerű alternatíva lesz, ha tömegesen döbbennek rá az emberek, hogy milyen sorsot szán nekik az elit.

  18. 15. Dorka

    Szerintem érdemes belegondolni, hogy ha véletlenül netalántán mégis igazak az összeesküvés elméletek, akkor kik eshetnek bele az 500 millióba.

    Különösen akkor, ha a sok véresszájú antiszemita mind tévedett és MÉGSEM a zsidók állnak minden mocskos terv mögött, hanem egy sokoldalú, szines társaság, akit elsősorban az köt össze, hogy MÁSOK vannak túl sokan…

  19. 14:
    Ébressz! 🙂

    17:
    Természetesen nem gondolom, hogy a 6500 millió könnyen fogja adni az életét, de a levezénylés könnyű lesz, mert szakaszokban történik. Európában senki se fogja megmozgatni még a kisujját se, ha Afrikában döglenek az emberek (ahogy ez máris tény). Ha a magyar cigányság fellázad és sortüzekkel halomra lövi őket a terrorelhárítás, még olyan is lesz, aki tapsok hozzá. Erre mondta Martin Niemöller: First they came for the communists, and I didn’t speak out because I wasn’t a communist. Then they came for the socialists, and I didn’t speak out because I wasn’t a socialist. Then they came for the trade unionists, and I didn’t speak out because I wasn’t a trade unionist. Then they came for me, and there was no one left to speak for me.
    Nagyarul (nem fordítás, a wikiből van átemelve): először kommunistákért jöttek, de én nem szóltam, mert nem vagyok kommunista. Majd a zsidókért jöttek, de én nem szóltam mert nem vagyok zsidó. Aztán a szakszervezetisekért jöttek, de én nem szóltam, mert nem vagyok szakszervezeti tag. Később a katolikusokért jöttek, de nem szóltam, mert protestáns vagyok. Végül értem jöttek, de akkor már nem maradt senki, aki szólt volna értem” Martin Niemöller német evangélikus lelkész, akit a nácik Dachauba hurcoltak.

  20. 13 sakkmatyi

    Ez tetszett!
    Annál inkább is így van, mert akármilyen körű elitet is tételezünk fel, annak ugyanúgy le kell épülni töredékére, hiszen a haszon, amiből most ők élnek a teljes világnépesség aktivitása révén keletkezik, annak a fölét élik fel.
    Ha az egész a jelenlegi kevesebb, mint tizedére zsugorodik, akkor ennek az elitnek is ugyanilyen arányban le csökkennie.
    Miféle egységes politikája lehetne egy olyan elitnek, amelyben tízből legalább kilencnek el kell tűnnie?
    És ennek pontosan a tudatában is vannak, ha valaki, akkor ők főleg…
    Tehát ez az elit már eleve tele lesz repedésekkel, gyilkos egymás elleni taktikázással, ami megkérdőjelezi „védettségüket”. Ők maguk is kiszolgáltatottjai lesznek a ki nem számítható jövőnek.

  21. 20. Tiborbá.

    „Európában senki se fogja megmozgatni még a kisujját se, ha Afrikában döglenek az emberek”

    Lehet.
    De a hír terjed, és Európában már mindenki tudni fogja, hogy miért döglenek Afrikában.
    És ha Már Ukrajnában is kezdenek dögleni, akkor a németek, franciák, vagy angolok, nem fogják ölbetett kézzel nézni, hogy a döglés akadálytalanul átlépje az Elbát…

    Véleményem szerint India és kína is necces… Ők feljövőben vannak, nekik ne fűződik sok érdekük a dologhoz.

  22. Nekem az a furcsa, hogy az „elit” hogyhogy nem látja azt az egészen nyilvánvaló tényt, hogy a világ népességének csökkentésére tett aljas húzásaik következményei alól ők maguk sem tudják kivonni magukat. A termékenységük nekik is, az ő gyerekeiknek is csökken, ők is rákban halnak meg legszebb korukban (ld. Steve Jobs), ők sem immunisak a járványokra, a mérgekre, stb. És akkor még a nép haragjáról nem is beszéltünk.

    Persze, vannak nekik módszereik. Persze, igyekeznek irányítani. De azért a dolgok folyása mégse lehet az ő kezükben. Egy ilyen nagy, kaotikus rendszert ember nem lát át, nemhogy irányítani tudná.

  23. Mintha egy pár nappal ezelőtti posztban és főleg a kommentekben az emberi faj által alkotott társadalomról, mint rá jellemző káoszról lett volna szó, azaz az elit próbálkozik, de csak „arra képes, hogy megkavarja a szart”, (Az idézet Jancsikától van asszem) viszont a következmények teljesen kiszámíthatatlanok.

    Itt meg mintha megfordultak volna a szerepek. Tiborbá érvel egy elit általi összeeskövésről a 6,5 milliárd ellen, Attila meg amelett, hogy a felső pár százalék nem fogja tudni irányítani a kiírtásunkat. 🙂

    Ez utóbbival értek egyet én is, meg Ábellel. Bogár prof. azt mondja erre, hogy ez a (főként pénzügyi) elit olyan, mint rákos daganat az ember testében.
    Az egész emberi faj a test, az elit a daganat. Ha a daganat elpusztítja a testet, akkor ő maga is pusztul.

  24. 25: Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az elit le tud adni az általa használt erőforrásokból 80%-ot úgy, hogy nem hal éhen. A többieknek ez azonban már nem lehetséges.
    Azaz ha egy átalakulási folyamatként nézzük a dolgot, akkor ők akkor is megélnek (persze esetleg kicsit rosszabbul) amikor a föld lakosságának akár kétharmada már el is tűnt.

  25. 24. Ábel

    „ekem az a furcsa, hogy az “elit” hogyhogy nem látja azt az egészen nyilvánvaló tényt, hogy a világ népességének csökkentésére tett aljas húzásaik következményei alól ők maguk sem tudják kivonni magukat.”

    Pedig világos.
    6,5 milliárd ember kiirtásával hatalmas erőforrások szabadulnak fel. gyakorlatilag negszűnik a környezetszennyezés, a kórházak és az orvoslás a 10-15 millió elit szolgálatában lesznek, a vese- tüdő, máj, csontvelő átültetésre se kell soká várni, mert csak fel kell hívni az erre acélra szeletált biokertészetben dolgozó rabszolgából néhányat…

  26. 5: Attila(PV):

    „Az eltartandó elit száma fix.
    Akik már megszedték magukat és az erőforrások felett megszerezték a hatalmat, kiszámították, hogy 500 millió ember fenn tud tartani egy olyan gazdaságot, amiben ők sokáig, nagy luxusban boldogan élhetnek.”

    Attila, te abban a tévhitben élsz, hogy a ma élő 7 milliárd emberből van egy bizonyos réteg, mondjuk néhány tíz- vagy százezer ember, akik elfogyasztják az erőforrások zömét, a többiek meg csak gürcölnek és senyvednek.

    Hatalmas baromság.

    Először is, az ipari társadalmakra jellemző fogyasztási szintet jelenleg nem egy „szűk elit”, hanem több, mint MÁSFÉL MILLIÁRD ember élvezi.
    Másodszor, a maradék 5 és fél milliárd sem mind nyomorog, hanem egy folytonos spektrumot alkotnak, aminek az alján a valóban a fizikai létfeltételeit sem megfelelően fenntartani képes kb. 2 milliárdos réteg van, a tetején pedig a már említett, jól élő másfél milliárd. A többiek a kettő között vannak valahol, de nagyon serényen munkálkodnak azon, hogy a másfél milliárdba jussanak.

    Már az sem igaz, ami 50 évvel ezelőtt, hogy vannak a „fejlődő” és vannak a „fejlett” országok. Az egy főre jutó fogyasztás tekintetében a világ országai mára egy egyenes mentén helyezkednek el.

    Erről itt találsz egy rettentően jó összefoglalót, ráadásul még szórakoztató is:

    http://goo.gl/kGb8u

    A kérdés: mi a fenntartható életszínvonal? Kik élnek azon a szinten, ahol a jelenlegi 7 milliárd élhetne huzamosabb ideig?

    Nos, a helyzet az, hogy ez az életszínvonal JÓVAL a jelenlegi magyar életszínvonal alatt van. Ha valakit ez jobban érdekel, javaslom pl. Dr. Gyulai Iván Zsigerbeszéd című sorozatát, fenn van a neten, pl. itt:

    http://goo.gl/YuhwK

    Ha ennél jobban szeretnénk élni, akkor bizony csökkenteni kell a népességet – vagy ki kell találni, hogyan lehet emberhez méltó életet élni ennél kevesebb erőforrásból. Ha az emberiségnek még van jövője (nem valószínű), akkor biztos, hogy MINDKÉT változásra szükség lesz. Tehát csökkenteni kell a népességet, és változtatni kell a technológiai megoldásokon a fenntarthatóság irányába.

  27. 8: Zapverho: Nekem németül megvan, akinek esetleg kellene!

  28. 13: sakkmatyi: Ott a pont.

    28: Enyime: Ez nagyon jó, még nem hallottam róla! És milyen igaz!

  29. Occam után Hanlon a két borotvás. És valóban mindkettő nagyszerűen egyszerű és logikusan bölcs.

  30. 29. jancsika

    „Attila, te abban a tévhitben élsz, hogy a ma élő 7 milliárd emberből van egy bizonyos réteg, mondjuk néhány tíz- vagy százezer ember, akik elfogyasztják az erőforrások zömét, a többiek meg csak gürcölnek és senyvednek. ”

    Nem tiz vagy százezer, hanem 10 vagy 50 millió.

    De másik százmilliók vannak belekényszerítve a tervezett elévüléssel meg a többi praktikákkal a túlfogyasztásba. Sőt… ez a túlfogyasztás már a „fejlődés” révén a második és a harmadik világ komoly részébe is belopódzott.

    Ha összeszedjük, hogy a felső 10 millió mennyi értéket, munkát és energiát köt le, abból talán egész Afrikát gatyába lehetne rázni…

    Ehez hozzávehetjük az utóbbi évtizedben eladósodott államokat, vállalatokat és családokat, azaz azokat a bankokat – tulajdonképpen családokat – ahol ezek az adósságok koncentrálódnak, akkor nem vagyunk nagyon távol a tévhitemtől.

    „Nos, a helyzet az, hogy ez az életszínvonal JÓVAL a jelenlegi magyar életszínvonal alatt van. ”

    Ez nem olyan nagy baj, főleg, ha az „életszinvonal” fogyasztásban van mérve.
    Szerintem a Magyarországon is túlfogyasztás van.
    Ésszerűbb termeléssel és elosztással a 60-as évek beli fogyasztási szinten néhány technológiai eredményt megtartva PRÍMÁN kényelmesen és lehet élni.
    De ehez elsősorban attól a rétegtől kell megszabadulni amelyik a sokmilliárdos profit fényében tudja csak a jövő termelését elképzelni, ezért erőszakolja az egyre gyorsuló termelési ciklusokat a világra.

    Most neked magyarázzam, hogy ameddig az energiaszektornak a fogyasztásból van haszna, addig nincs spórolás az energiával.
    És sajnos ez arecept az egész rendszerre.
    Szerintem biztosan lehet találni visszafelé 30-40-50-60 évvel ezelőtti élhető szintet amin a Föld túlnyomó része kényelmesen eléldegélhet, de ehhez azt a felső 1%-ot kell „meggyőzni” aki a források 95%-át birtokolja, és roppant pazarló életet erőltet a felső 20-25%-ra.

  31. Bemutatom az Elit egy tagját, akinek reggel szorulása van és megvágja magát a borotvával.
    Nagy szart foglakozik Ő világösszeesküvésekkel. 10-re bemegy az irodájába, tárgyal, idegeskedik, igazgatja e cégét, számolgatja a pénzét, kirúg párezer alkalmazottat – mint Te ugyanaznap a körömreszelgetős gizikét.
    Délután büdös izzadtra sportolja magát, kínlódik a kölykével – az övé százdollár/g kokaint szippant, a Tiéd 1/3g/200 ft-os penészes füvet.
    Este filmet néz, buliba megy vagy színházba, aztán prütyköl egyet, vagy nem, mert unja az asszonyt – no, ez éppen Te vagy!
    Ha megtudja, hogy a gyerek gyógyíthatatlan beteg, ordítva bőg, ha rájön, hogy a rajongott macája félrekúrt, akkor kiugrik a 100.-ról, vagy megfojtja a némbert, és megy a börtönbe – pont, mint ahogy Mi tennénk.
    És végül: ha megszorítják – megalkuszik, mert nem hülye, ugyanis ezért Ő a gazdag.
    Az Elit nem egy más faj, csak piros autóval jár, Te pedig szürkével.

    Nem miattuk lesz itt a Nagy Balhé, hanem a kontrollálhatatlan szegénycsürhe miatt.

  32. 33: Attila(PV)

    No, akkor most kapaszkodj: én az ELIT TAGJA VAGYOK!!!

    Van itt egy kis kalkulátor, ami az éves jövedelmed alapján megmondja, hogy hanyadik leggazdagabb ember vagy a világon.

    Ehun, e:

    http://www.globalrichlist.com/

    No, ha ebbe most beleírom a jelenlegi jövedelmemet, akkor én most kb. az 52 milliomodik leggazdagabb vagyok.

    DE! Ha beírom az eddigi legjobb évemet (Angliából), akkor bizony benn vagyok még a leggazdagabb SZÁZEZERBEN is!!!

    Úgyhogy Attila, lehet engem utálni. Én vagyok az okozója mindennek. Ha én nem lennék, visszatérne az aranykor. Most mit szólsz?

    „De másik százmilliók vannak belekényszerítve a tervezett elévüléssel meg a többi praktikákkal a túlfogyasztásba.”

    Tehát szerinted a gonosz elit (Vagyis voltaképpen én) RÁKÉNYSZERÍTI szegény, szerencsétlen magyarokat, hogy okostelefont meg ötévente új autót meg tudja jó ég, mit vegyenek. Szegények, hogy sajnálom őket!

    „Ésszerűbb termeléssel és elosztással a 60-as évek beli fogyasztási szinten néhány technológiai eredményt megtartva PRÍMÁN kényelmesen és lehet élni.”

    Ebben van némi igazság, lehetne emberhez méltó életet élni kevesebb fogyasztással is – de ezt először is magyarázd el a fogyasztóknak, mivel főleg ők hőbörögnek, mikor az elvárt fogyasztás nem jön össze.

    „Most neked magyarázzam, hogy ameddig az energiaszektornak a fogyasztásból van haszna, addig nincs spórolás az energiával.”

    Háááát, ha megnézed pl., hogy Németországban egy négyzetméter fűtésére kb. negyedannyi energiát használnak el, mint Magyarországon… pedig a németeknél is profitorientált az energiaszektor…

    „Szerintem biztosan lehet találni visszafelé 30-40-50-60 évvel ezelőtti élhető szintet amin a Föld túlnyomó része kényelmesen eléldegélhet, de ehhez azt a felső 1%-ot kell “meggyőzni” aki a források 95%-át birtokolja, és roppant pazarló életet erőltet a felső 20-25%-ra.”

    A mondat első fele talán igaz lehetne (nem vagyok róla meggyőződve, de nem kizárt), a második fele azonban sántít, ugyanis nem a felső 1%-ot, hanem az „alsó” 100%-ot kéne erről meggyőzni.

  33. jancsika,

    Netto vagy brutto ELIT TAG vagy-e? 😉

  34. Akikor adjunk még 4 évet Orbánnak?.. 😀
    És Bajnai vajon mire lesz felhatalmazva(Amerikából pénzelve)?Erre azért kíváncsi lennék.. 😮
    29!
    „Először is, az ipari társadalmakra jellemző fogyasztási szintet jelenleg nem egy “szűk elit”, hanem több, mint MÁSFÉL MILLIÁRD ember élvezi.”
    Ez nem egy szűk elit?.. 😀
    „Másodszor, a maradék 5 és fél milliárd sem mind nyomorog, hanem egy folytonos spektrumot alkotnak, aminek az alján a valóban a fizikai létfeltételeit sem megfelelően fenntartani képes kb. 2 milliárdos réteg van, a tetején pedig a már említett, jól élő másfél milliárd. A többiek a kettő között vannak valahol, de nagyon serényen munkálkodnak azon, hogy a másfél milliárdba jussanak.”

    Ők is megtanulnak lopni?.. 🙂

    33!
    Nem is akarják Afrikát gatyába rázni..Így is sokan vannak,hát ha még gatyába ráznák őket.Elözönlenék a világot,mindenhol csak afrikai néger lenne..Már így is majdnem ott tartunk..(most rasszista voltam,de szerintem joggal)
    A 34-ben sakkmatyi is írt valami ilyesmi félét..
    De a prütykölés minden mondókájában benne van..Nem tudja kihagyni a lényeget.. 🙂

  35. Jancsika Téged jól átbasztak! 🙂
    Abból vagy csak a mittoménhányadik, ahányan bepötyögték a hülye excellbe a számaikat.
    Mindegy, legalább van egy jó estéd. Bontsál ki egy jó vörösbort az asszonnyal! 🙂

  36. 37. Melike 🙂 🙂
    Mer’ ez globálizácikus szórakozás!

  37. 35 opppsz, úgy làtom az első 107.000-be nem lehet bejutni, még 4000 milliàrd € bevètellel sem… :(( Nekik tuti van belèpőjük a fullextràs amcsi bunkerekbe ami a vízbül veszik ki a zoxigènt…

  38. 35: Jancsika:

    Már a másik posztnál is tisztáztuk (tisztázni véltem, de úgy látszik tévedtem), hogy az éves jövedelem, meg a
    vagyon az kettő.

    Ha soká lesz ilyen az éves jövedelmed, akkor lehet, hogy lesz vagyonod.
    Szorozd be az a kiugró jövedelmedet, mondjuk az ilyen éveid számával és nézd meg, hogy mi jött ki. Próbáld elhelyezni magad a milliomosok, milliárdosok klubjában , úgy, hogy
    az ő jelenlegi helyzetüket is kamatos kamattal számítod.

    Az elit, a kamatos kamat miatt behozhatatlan (nagyon nehezen behozható) előnyben van a maradékkal szemben.
    Egyszerűen korábban kezdték.

    A másik, hogy ugyan mond már meg, hogy honnan tudja az illető honlap az eltitkolt jövedelmeket pontosan?

  39. 25: Fantomas:

    Nagyon jó meglátás, kissé tudathasadásos állapotot tükröz egyesek részéről… 🙂

  40. 35. Jancsika

    „RÁKÉNYSZERÍTI szegény, szerencsétlen magyarokat, hogy okostelefont meg ötévente új autót meg tudja jó ég, mit vegyenek. Szegények, hogy sajnálom őket! ”

    Tulajdonképpen igen… A szerencsétlen még uzsoraspirálba is belekerül, mert a tudatalatti (övönaluli) marketing nyomása nagyobb mint a józan észre figyelmeztető hangoké.
    Az iPodot nem azért fejlesztik és adják el, mert igény van rá, hanem mert bele tudják dumálni az emberekbe… A haználók 99%-a két éve azt se tudta, hogy olyan alklmazások léteznek, amikkel a mostani kütyűk tele vannak, tehát nem valós igény.
    És… igaz ami igaz, a 60-as 70-es években az átlag melós intellektuális élete (a tömegmédiákon elérhető kultúrából itélve) nagyságrendekkel jobb volt…
    Már csupán az, hogy se Való Világ, se internetes játékfüggés nem helyettesítette az emberi kapcsolatokat…
    Nem beszélve a stresstől a környezetszennyezésig, a modernitás csodáiról…

  41. 43-hoz:

    Az Ipodokra először igényt támasztanak az emberek részéről, csak a pontosság miatt. Tehát először olyan körülményeket teremtenek (platformok egymáshoz hangolása, fokozatos fejlesztése, régi rendszerek support kivonása, mestersége elévítése – basszus ez de magyartalan volt, no mindegy ) hogy a halandónak egyszerűen SZÜKSÉGE lesz egy Ipod-ra. Ez az informatikában már lassan trenddé vált. elég csak a MS-ot nézni. win xp-hez már abszolúte nincs támogatás és már a hetest is elég nyammogva supportolják. Szóval belekényszerítenek abba a szituba, hogy egyszerűen vedd meg és kész.

  42. 15″de az ezekre reagálás egy külön munkakör lenne” amit nem fizetnek ki…

  43. Attila

    Az embereket nem érdekli a szomszéduk sorsa ,nemhogy egy másik ország polgárainak nyomora,baja.Miféle ráébredésről beszélsz?Miféle önszervezkedésről?
    Ha lenne valami igazság abban amit állitasz,már rég meg kellett volna történnie a nay szellemi metamorfozisnak.Prédikátornak jó vagy ,pszichologusnak,szociologusnak csapnivaló.
    Ha eredményt akarsz elérni a tömegek soraiban csak gyülőletszitással viheted véghez – pl ilyenekkel, világ proletárjai eggyesüljetek ,akasszátok fel a királyokat, – de ezek már mind lecsengtek és a társadalom alapvető felépitése ugyanaz maradt,mint a középkorban,ókorban,őskorban.Néhány furfangosabb prédikátor éppen ezért ma már ezoterikus szinten nyomatja,de a hülye birkák nem vevők erre,mert ettől nem lesz kényelmesebb ,könnyebb neki a megélhetés.
    Az ember már csak ilyen.És ezt akkor sem tudja senki sem megváltoztatni,ha keresztre feszitteti magát.

  44. Ha igy jobban tetszik

    Annyira brutálisak vagyunk,hogy a Teremtönk egyszülött fiát,aki békét és jólétet jött elhozni közénk- fölszegeztük elevenen a bitófára- örök szimbolumként ,hogy minket csak ne oktasson senki 😀

  45. És ha már a kényszeritett kütyüvásárlás is szóba került ,van erre egy nagyon jó példám ,hogy az emberi egónak van a legnagyobb szerepe a döntésben ,nem pedig a marketingnek.Karórák.Replikák.Az emberek javarésze abszolut tudatában a hamisitványok silány szerkezetének ,javithatatlanságának, megbizhatatlanságának ,és törvényes forgalmazhatatlanságának , mégis a világhires márkák replikáit vásárolja nagy elöszeretettel ,mint egy nagyon megbizható , olcsó és több éves garanciával ellátott akármilyen másikat.
    Szóval itt nem kényszerit senki senkit ,Svájc hozza a tökéletes minőséget,aminek persze ára van , Kina hozza a replikát ,amit egyálltalán nem rejt véka alá,hogy hamisitvány .Az emberke pedig választhat.Ha tehetős és értékelni tudja a minőséget az eredetit vásárolja meg ,ha kispénzű ,de nagyravágyó tetű,akkor a hamisitványt.Ha normális ,akkor a zsebéhez méltóan olyat választ ,ami megbizható és hozzávaló.Na,ilyen emberből van a legkevesebb.A legtöbb pedig a másodikból.

  46. Ja,és én vagyok a ravasz hamisitvány forgalmazó,aki kihasználja mások nagyravágyását 😀

  47. Szerintem az itteni hozzászólók nagy része az elithez tartozik, legalábbis abból a szepontból, hogy individulaista, és egyénileg keresi a kiutat, a többi meg le van szarva, azok mennek a levesbe. (Legalábbis néhány heti olvasgatás után nekem ez szűrődött le. Lehet vele vitatkozni)

  48. 46-49:
    Így igaz. Gratula!
    Kíváncsian lesem, hogy reagál erre Attila.

  49. 48. kalotaszegi

    Szerintem a megbízható eredeti svájci kütyűk is ugyanolyan ha nem nagyobb kárt okoznak a világnak mint az olcsó kínai másolatok.

    Ezek ÓRÁK ! Időt mérmek. Átlagember többhavi fizetéséért!
    Státusszimbólummá léptek elő, és mint olyan, az számít, hogy hogy néznek ki, és ennek a kínai változatok is megfelelnek.

    Ami engem aggaszt, hogy az a sok és pozitív emberi intellektus, ami ezeket az órákat létrehozza, 99%-ban fölösleges erőfeszítések.
    Sokkal hatékonyabban is lehetne ezt az energiát használni VALÓDI problémák megoldására, nem a meglévők növelésére.

  50. 52:
    Ez tipikus félrebeszélés. A felvetés lényegére nem válaszoltál. Hol itt a marketing manipuláció? Ha önként a szart veszi meg?

  51. 46. Kalotaszegi

    „Ha lenne valami igazság abban amit állitasz,már rég meg kellett volna történnie a nay szellemi metamorfozisnak.”

    Szerintem éppen történik.
    Ott ahol a kilátástalanság elért egy szintet, ahol egyénileg már nincs alternatíva, már kezdenek egymás felé fordulni az emberek.
    Amikor már nem tudod a Facebookon meg a Twitteren megnézni, hogy mi történik a világban, átmész a szomszédhoz, hátha ő tudja… nem azt, hogy a világ másik végén valaki lájkolt egy beteg macskát, hanem hogy… mondjuk segíeni kellene a falu végén valakinek…

  52. 53. Tiborbá

    Hogy neki OLYAT muszáj venni, és nem a 30 eurósat, ami „csak az időt mutatja”

  53. 50!
    Miért Szerinted mit kellene csinálni a többiekkel?Én pl. mivel DK-s vagyok,ott is többször hangoztatom ezeket a nézeteket amiket itt beszélgetünk.A válasz,lehurrogás,meg hülye vagyok..Úgy gondolják,minden mehet tovább,ahogy eddig ment,sőt még jobban is lehet azt csinálni..
    És lám,igaza van Tibor bának..Nem tudod megmenteni a világot,főleg ugye, ha az nem akarja..Úgyhogy felőlem, mindenki azt csinál amit akar..
    54!
    Attila.A fészen is olyan marhaságokkal foglalkoznak állítólagos épp eszű meg nagy okos emberek,hogy az már fárasztó..Egy normális gondolatot nem tudok feleleveníteni..
    A cirkuszolás ,a követelőzés,a tüntetés,a másik b@sztatása,és semmi épeszű ötlet..Na a közgazdászoktól is már a fejem fogom ott..Szóval kritikán aluli az egész..

  54. 51. hargi: megelőztél, de azért elküldöm, amit én is gondoltam.
    Nagyon érdekes nézet bontakozott ki Tibor bá’ oldalán:
    1. Aki valamire akart jutni az átlag alatti fizetéséből az megérdemli, hogy eladósodása miatt lecsúszott a kontrollálatlan szegénycsürhe szintjére.
    2. A kontrollálatlan szegénycsürhe maga tehet arról, hogy az, ami, mert nem tett semmit azért, hogy felemelkedjen az itt kommentezők szintjére.
    3. Teljesen elfogadott tény itt a honlapon, hogy a szegényebb réteget ki kell használni, csupán azért, mert megérdemlik. Úgy kell nekik, miért oda születtek, ahova! „Tetszett volna gazdag családba születni!”
    Jól látom, hogy erről van szó?

  55. 58:
    Rosszul látod. Olvasd el 57.-et. Mellike megértette.

    A szegényebb réteg = a butább réteggel. Az evolúció kegyetlen, aki alkalmatlan az elbukik, nem lesz utódja, stb. A jóléti társadalom megengedhette magának, hogy vigye magával a butát, az alkalmatlant, a fogyatékost, a rokkantat. De már nincs jóléti társadalom, illetve felszámoló félben van a gazdagabb országokban. Amikor élet-halál a tét, akkor megszűnik a krisztusi szeretet. Ahogy Afrikában az antilop csorda maga mögött hagyja a sebesült, beteg, nyomorék egyedeket, hogy azokat egyék meg az oroszlánok. Ugyanígy lesznek magukra hagyva az alkalmatlan egyedek is. Már sokszor leírtam: szelekció vagyoni alapon. És engem ne kiálts ki „önző szemétnek” mert én csak „krónikás” vagyok. Leírom azt, amit tapasztalok, de ami van, azt nem én hozom létre. Vagyis nem azt mondjuk, hogy a szegényeket ki kell használni, hanem azt látjuk, hogy a szegényeket kihasználják.

  56. Kalotaszegi és Tiborbá
    „Az ember már csak ilyen”
    Szerintem nem, de nem akarok senkit se meggyőzni.
    Van a kutya, vagy a ló, vagy bármilyen állat. Tarthatjuk úgy is , hogy a ló mindenkit ledob aki ráül, megharap, megrúg. Vagy a kutyát, úgy hogy egy kiszámíthatatlan alattomos dög lesz.
    Most akkor a ló „már csak ilyen?” vagy a kutya?
    Az egy mítosz, hogy az ember „már csak ilyen” (rossz vagy jó eredendően). Megvan bennünk mind a kettő.
    Sajnos a mostani társadalmi berendezkedés a rosszat hozza ki belőlünk. Mint amikor kis helyen bezárva tartjuk a kutyákat, megfosztva az élete értelmétől. Sőt, több kutyát egymással versenyeztetünk a kajáért, a szukáért, de mindezt kis helyen, hogy csak a közvetlen agresszióval „imponálhat” az egyik a másik fölött. Ilyen körülmények között felületes szemlélő levonhatná azt a következtetést, hogy a kutya „már csak ilyen”. Én az Attila nézeteivel értek egyet (kontra Kalotaszegi és Tiborbá)

  57. Nem baszogatásként írtam, csak ténymegállapításként. Sőt, még azt sem állítom, hogy én különb lennék. Aki foglalkozik ezekkel a témákkal, az széllel szemben pisál, tehát mindeképpen individulaista, vagy ha úgy tetszik fafejű. (ennyit az elit egységes fellépéséről) Ráadásul okkal-ok nélkül azon kevesek közé számítja magát, akik megmaradnak (a sokat emlegetett 500 millió közé). Nem gondolnám, hogy ez a túlzott önbizalom teljesen megalapozott akár az „összeesküvő” elit, akár a mi részünkről. A leírt rétegek se teljesen hülyék, és ha igaz a marxista történelemszelélet (miért ne lenne az?)akkor a tömegek elégedetlensége sok mindent ki tud kényszeríteni

  58. Hargi, Miértke

    Az itt kommentelők nagyrésze nem elitek, hanem kiútkeresők.
    A kontrollálhatalan csűrhe nem úton jár, hanem csak ténfereg.
    Hogy az Ő hibája e ? – talán nem, de ez egy kialakult helyzet. Pont azért menthetetlenek, mrt kontrollálhatatlanok.

  59. 58!
    Megértelek Miértke..És biztos hogy nem rossz indulatból írod ,de szerintem mi sem..
    Gondolod hogy akik ide irogatnak azok gazdag családba születtek?Vagy helyeslik hogy a gazdagabb az kihasználja a szegényeket?Biztos hogy nem.De ezzel kell boldogulni ami adva van.Megtalálni a helyed benne,és nem irreális vágyakat kergetni,mert akkor sosem leszel elégedett..
    Mindig is voltak szegények és gazdagok..Szerintem az arány most is ott van mint századokkal ezelőtt,csak most többen vagyunk a földgolyón.. És ez még mindig jobb,hogy így van,mint hogy odakint rohangásznánk, és megölnénk egymást a kajáért..

  60. 60:
    Te magad írtad le a lényeget: „Sajnos a mostani társadalmi berendezkedés a rosszat hozza ki belőlünk.”

    61:
    Ugye nem haragszol, ha nem a 6500 millióhoz akarok tartozni? Ezt írod: „tömegek elégedetlensége sok mindent ki tud kényszeríteni” Akkor talán kényszerítsék ki az esőt, a jó termést. Ha már nem látod ennek a képtelenségét.

  61. Tiborbá!

    Szerinted miért olvasgatom ezt a blogot, ha nem azért, hogy javítsam az esélyeimet a „megmaradók” közé kerülésre?
    Esőt, jó termést a tömegek nem fognak kikényszeríteni, de a szomszéd tehenét még megdögleszthetik…

  62. 62.sakkmatyi „Az itt kommentelők nagyrésze nem elitek, hanem kiútkeresők.”
    A kiút keresése nem mehet másokon való átgázoláson keresztül. Tibor bá’ nézeteit aki osztja, az nem kiutat keres, hanem túlélési esélyt. Ők egy csoportot alkotnak. De van itt egy olyan csoport is, akik nem ösztöni szinten, de szívvel-lélekkel (nem a szeretetrezgésre gondolok) akarják csillapítani ezt a problémát. Janifly számomra érthetően fogalmazta meg a problémát, és nekem a lényeg nem ez lett, amit Tibor bá’ írt: „Te magad írtad le a lényeget: “Sajnos a mostani társadalmi berendezkedés a rosszat hozza ki belőlünk.””
    Hanem az, hogy hogyan lehet csillapítani (megszüntetni én is úgy látom, hogy nem lehet) ezt a társadalmi berendezkedést.
    Azt is gondolom, hogy nem a tankönyvekből tanított tudásunk felhasználásával kell hozzáfognunk a változtatásnak. „Nem lehet a problémát ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amivel csináltuk azokat.”

  63. „Németh György szociológus-közgazdász szerint a nyugdíjrendszer legnagyobb problémája az erőteljesen öregedő társadalom, ami megoldhatatlan feladat elé állíthatja az államháztartást. A feketeleves azokra vár, akik 5-10 múlva mennek nyugdíjba.”
    (Hír24)

    Ez éppen ellentmond annak, amit a könyv sugall, hogy a társadalom 20 százaléka megtermeli a az egész társadalom számára szükséges javakat.

  64. Elég nagy gazember lehetek, ha engem moderálni kell. :((

    Nem gazember vagy, hanem türelmetlen hülye 😀

  65. 66. Miértke:
    Legtöbben már túljutottunk annak a felismerésén, amit árral szemben vizelésnek hívunk. Ez nem azt jelenti, hogy a kívánságlistánkon nincs rajta egy jobb gondolkodású nemzet, vagy társadalom idénye, de az esély túl kicsi a tömeges változásra.

    Ezért a legtöbben inkább lemondunk arról, hogy a tömegek életét próbáljuk jobbá tenni – amire még fogadókészség sincs. Igyekszünk magunkról, és még néhány emberről gondoskodni, tudatosan nem ártani másoknak. Legyen kiútkeresés, vagy a túlélésre hajtás, a lényeg ugyanaz.

    Legtöbben nem vagyunk filmbéli hősök, nem váltjuk meg a világot, örülünk ha kis környezetünkben némi eredményt fel tudunk mutatni.
    Nekem küldetéstudatom sohasem volt, túl racionális vagyok hozzá. És tudom, hogy tanárnak csapnivaló vagyok, mert nem bírom a hülyéket, különösen akik nem is akarnak tanulni. Mint a bukó részvényből, ebből a csodavárásból is tudni kell kiszállni.

  66. Össze-vissza kevertek mindent. Tessék a dolgokat szétválasztani. A dögöljön meg a szomszéd tehene azt jelenti, hogy a Magyar irigy és bosszúálló. Az elkeseredett tömegegek pedig neki mennek a hatalomnak, ha nem kapják meg, azt, ami szerintük nekik jár. Ennek semmi köze ahhoz, hogy (pl. magyar vonatkozásban) nincs mit szétosztani az elégedetlen tömegeknek. A globális felmelegedés miatt egyre nagyobb élelmiszerhiány lesz, tehát drágulni fog az élelem, tehát éhezés jön.

    A társadalom 20 százaléka megtermeli (ameddig van energia), de a megvételhez pénz kell. Ha a 80 százalék nem dolgozik, nincs jövedelme, nem tud vásárolni, nincs fogyasztás, túltermelés lép fel. Hol itt az ellentmondás? nem az elöregedéssel van a baj (konzervatív közgazdász gondolkodás) hanem az erőforráshiánnyal.

    66:
    Ezt írod: „nem kiutat keres, hanem túlélési esélyt” Már ne haragudj, de ez marhaság. Az egyén nem kereshet mást, mint túlélést. A kiút keresés az állam dolga, és nincs kiút, mert túl sokan vagyunk, nem jut mindenkinek az egyre kevesebb erőforrásból. Az isten szerelmére. minden évben 100 millióval több ember van és 30.000 millió hordóval kevesebb nyersolaj. Mi ebből a kút? Mi a fenét lehet itt keresgélni? Ne hülyítsed már saját magadat! Nem lehet megérteni, hogy elérkeztünk az út végére? Oda fogunk lezuhanni, ahol az ipari forradalom előtt voltunk. ENNYI.

  67. Lehet keresni a kiutat az egész emberiség számára, csak rá kell venni a többieket, hogy téged kövessenek. Persze ha sikerül, akkor is kiderülhet, hogy mégse tudtál jobbat, működőképesebbet kitalálni, mint a mostani rendszer.

    Aki megpróbál boldogulni a változó körülmények közt, annak vagy összejön, vagy nem. Ha összejött, akkor mások is követni fogják a módszerét, ha nem jött össze, csak ő bukik.

    Ha teszel valami hasznosat, követik a példád. Ha rózsaszín utópiákról ábrándozol, akkor csak a birkák követnek (a vágóhídra).

  68. 71.”Mi a fenét lehet itt keresgélni?”
    Nem álmodozás az, hogy magunktól másszunk vissza az ipari forradalom előtti időszakra (sokan már most a tanyát választanák, ha hagynák, hogy megéljenek belőle). Kiút az, hogy ezt a választást meg lehessen tenni.
    70.d311c „de az esély túl kicsi a tömeges változásra” Te is hiszel abban, hogy lenne rá esély!
    Szükség van a racionális emberekre, de nem csak arra van szükség. Szükség van vezetőkre, de nem lehet mindenki vezető.

  69. 73. Miértke: Pont, hogy nem hiszek benne. A túl kicsi az esély, éppen ezt fejezi ki, hogy nem tartom reálisnak, hogy megtörténik.

    Én hagyom, hogy higgyen benne bárki szabadon, de emberi jóindulatból azért igyekszem tájékoztatni, hogy én már nem hiszek benne, mert szerintem az már túl menne az általam vélt racionális határon. Másnak ez biztos később jön majd csak, néhányaknak meg soha, és hogy kinek lesz igaza az csak a végén derül majd ki.

    Viszont mindenkinek vezetőnek kell lennie, minimum a saját életének vezetője. Aki ezt (látszólag) elmulasztva csak felfelé mutogat, az jellemzően elszalasztja élete esélyeit. Ettől még élhet boldogan, de ugyanakkor – ha tudatlanul is – felvállalta, hogy kizárólag mások irányítják az életét.
    Ez egy darabig könnyű út, ahol a döntés (és a felelősség) mindig másra hárul. De legkésőbb akkor, ha bukta van, szembesülni kell vele, hogy hibás döntés volt, nem dönteni.

  70. 57. Melike

    „Attila.A fészen is olyan marhaságokkal foglalkoznak állítólagos épp eszű meg nagy okos emberek,hogy az már fárasztó.”

    A Fészen nincsennek okos emberek.
    A Fész egy eszköz a hatalom kezében, és csak azok használják akiknek a magamutogatási ingerei erősebbek a józan eszüknél.
    Pont arra lett kitalálva, hogy a mozgalmakat már csírájukban manipulálni lehessen. Csodálkozom, hogy a te háttereddel neked ez nem reflexszerű.

  71. 71 Tibor bá’!

    „Az isten szerelmére. minden évben 100 millióval több ember van és 30.000 millió hordóval kevesebb nyersolaj. Mi ebből a kiút?”

    Ez nagyon ütős, és érzékletes. És persze kétségbeejtő.
    Ehhez csak egy kis tanmesét tudnák hozzáfűzni.
    Beomlik egy bánya, lent reked ötven bányász. Szakemberek megállapítják, hogy 72 óránál előbb nem tudják elérni őket a mentőcsapatok, viszont a rendelkezésükre álló levegő 48 órára elegendő.
    Az első néhány órában a szolidaritás érzése dominál a közös bajban, esetleg egy-két antiszociális egyén fészkelődik kényelmetlenül, nekik már fura gondolatok motoszkálnak a fejükben, mikor végiggondolják, hogy 48 óra múlva mind halottak lesznek.
    Újabb órák múlva valamiféle klikkesedés kezd kialakulni, egy csoport már csak magán belül kommunikál érdemben. A kívülállók ezt furállják, ők is elkezdenek szervezkedni, hiszen sejtik, hogy a másik csapat valami rosszat forral.
    Később néhány halottat találnak, akik tisztázatlan körülmények között vesztették életüket.
    A 24. óra körül az események felgyorsulnak, itt a pokol…
    Néhány órával később már csak 5-6 ember van életben, de annak is a fele súlyos sebesült.
    A mentőcsapatok megérkezésekor 3 nyomorult van életben, sokkos állapotban, talán soha nem fognak az életben talpraállni, elveszítették minden morális tartásukat, és illúziójukat. A levegő 25 embernek is elég lett volna idáig…

    A másik forgatókönyv:

    A bányászok leülnek, értékelik a helyzetet, majd megegyeznek, kinek fontosabb életben maradni, kinek kell még kisgyerekeket felnevelni, ki az, aki már teljesítette élete fő feladatait, és titkos szavazással eldöntik ki maradjon életben, ki az aki önkéntes halállal hozzájárul a többiek életbenmaradásához.

    Vajon melyik forgatókönyv a reálisabb egy átlagos öszetételű csapat esetén?

    Persze ha az élet véletlenül csupa szentet és vértanújelöltet hozott össze, akkor az is lehet, hogy mind egy szálig ottpusztulnak, mert egy ember sem hajlandó más ember halála árán túlélni. 🙁

  72. No jól félreérttettem magam. Én az egyéni kiútkeresésre gondoltam, nem a nagycsoportosra.
    pl. Szó szerin kiutat keresek, ha elkezdem árulni a házamat, mert neszét, veszem, hogy nemsokára az utcában üres házba cigó családot telepítenek. Sőt önző is leszek, mert az infót nem osztom meg a többi utcalakóval, mert akkor lemegy az ingatlan ára.
    Asszem’ mindenki így tenne az utcában.
    Jómagyar összefogás csak egy esetben lenne, ha MINNDENKI egyszerre kapná az infot. No, akkor békés kisközösségi egyetértésben, gyújtanák föl a azt a házat.
    Mint ahogy már megtörtént itt ott.

  73. 75!
    Mindenkinek megvan a maga szintje..Józsi bácsi is ezt szokta mondani..
    (Hogy ki az a Józsi bácsi?hm.. 😉 )

  74. 76:
    Lehet a billentyűzet előtt erkölcsi magaslatokban kitalálni humánus megoldásokat, de majd ha a feleséged a karodba csimpaszkodva, zokogás közben, hisztérikusan azt üvölti a füledbe, hogy „mi lesz velem és a lányunkkal?” na majd akkor legyél művelt, belátó, és humánus, aki hajlandó meghalni a másik helyett, mert annak jobb indokai vannak az életre.

  75. 60,
    Janifly – ”Sajnos a mostani társadalmi berendezkedés a rosszat hozza ki belőlünk”

    Nem csak ez, mindegyik .Kivétel nélkül a történelem során minden politikai rendszer és társadalmi forma ugyanezt hozta ki belölünk.Számodra ez nem gyanus???
    Mi teszünk minden társadalmi formát rosszá és gonosszá- ez a helyes megfogalmazás.

  76. „…valaki mondja meg miért lesz gonosszá, és valaki mondja meg, hogy miért nem…..”
    Adamis Anna

  77. 55,
    Attila ”Ott ahol a kilátástalanság elért egy szintet, ahol egyénileg már nincs alternatíva, már kezdenek egymás felé fordulni az emberek.”

    Igen ,de te sajnos figyelmen kivül hagyod azt a lényeges tényt,hogy ez szükségszerűségből,kényszerből,ugymond evolúciós mechanizmusból tőrténik,nem empátiából. Az ilyesmi pedig egyálltalán nem hosszú életű.
    Azt momdod ,hogy éppen most történik.Ezek szerint te máris kitártad a házad ajtaját néhány büdős hajléktalan elött,empátiából-hiszen váltózóban áll a világ.A többi hozzád hasonló világmegváltó is épp ezt teszi ,nemde?
    Ha nem, hát mire vártok? Csak nem a kényszerre?!

  78. 81-82
    Gonosz csak a mesében van, vasorrúnak hívják. 🙂 Az emberek CSAK emberek.

  79. Csak tudnám,hogy mi az emberiség létezésének a célja mert olyan szép sötétre festettük le az emberiség lelkét mint a csillagtalan égboltot.

  80. 85. Ejha: Egyébként van. Hogy a DNS spirálokba csomagolt kód fennmaradjon. Ja, hogy a kódokkal létrehozott őrzők néha nem veszik észre, hogy kódolt tevékenységükkel maguk és a hordozott kódok vesztét okozzák… az a kódok tökéletlensége. Régebben működtek. Hogy a tudatra ébredt végrehajtógépek tehetnek-e a felfedezett kódhiba ellen, na az kérdéses. Kevés a jele. Pedig itt mindannyian ebben reménykedünk. (Még Tibor bá is. 🙂 )

  81. Richard Dawkins: Az önző gén
    Csak nehogy azt higgyétek, azért vagyok ilyen okos, mert a seggembe is fejem van. 🙂

  82. Ajánlott alternatív olvasmány: Soros György: A globális kapitalizmus válsága. Kiadás éve: 1998, írója zsidó(!) elit(!) oligarcha(!) soroljam? És ő is él…

    🙂

    Itt olvasható egy rövid értékelés a könyvről (szintén 1998-ból): http://www.hetek.hu/fokusz/199812/a_kapitalizmus_csodje

    „Soros következtetése az, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer eleve magában hordozza a válsághoz vezető tényezőket, éppen ezért a pénzügyi piacoknak a világban játszott jelenlegi szerepe radikális felülvizsgálatra szorul.”

    Nem elég az infót „kapni”. Fel is kéne fogni! Illetve megérteni azt, hogy ha ennyire „nem tudják felfogni”, akkor talán nem is annyira egyszerű felfogni, következésképpen talán nem „ŐK”, hanem „MI” (beleértve ENGEM, és TÉGED, kedves „értelmes túlélő” is) NEM TUDJUK felfogni – pontosabban: nagyon-nagyon nehezünkre esik.

    A tréfa kedvéért még egy link egy olyan történetről, ami egy éve tényleg fontosnak tűnt, azóta nem hallottam róla: http://hajnalvilag.blogspot.hu/2011/12/igen-tortenelmet-ma-irjuk.html

  83. 80 Tibor bá’

    Természetesen ezeket a szuper humánus variációkat én is annak illusztrálására tettem be, hogy mennyire valószínűtlenek a való életben. 🙁
    Habár kivételes egyedi esetek léteznek. Jó pár éve volt az USA-ban egy ilyen bányaomlás, ahol az idős társ átadta fiatal társának a saját mentőkészülékét, és az meg is menekült.
    Csoportosan ilyen elképzelhetetlen, ahol egyesek nyilvánvaló gátlástalan önzése kioltja az esetleges önfeláldozó hajlamokat, amiből alapból nagyon elvétve lehet.

  84. „Soros következtetése az, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer eleve magában hordozza a válsághoz vezető tényezőket, éppen ezért a pénzügyi piacoknak a világban játszott jelenlegi szerepe radikális felülvizsgálatra szorul.”

    A jancsika által belinkelt (hála és köszönet érte! :))Crash Course is erre a következtetésre jut

  85. hargi Says:
    2012.október.17th. at 09:10

    Soros tévedett. Nem a pénzügyi rendszer válságát éljük, hanem a termelési és elosztási rendszer válságát. A pénzrendszer csak közvetítő szerepet játszik.

  86. Kedves Loránd Says:
    2012.október.17th. at 06:10
    Elolvastam ami a Hetekben a Soros könyvről megjelent 1998-ban.
    Érdekes olvasmány. Látható, hogy Soros nagyokat tévedett.
    Például, hogy Oroszország nem fogja tudni visszafizetni a dolláradósságát. Természetesen visszafizette és Németországgal paktumot kötött Európa felosztásáról.
    Amerika pedig szív, mint a borz, mert nem tudja megállítani az államadósságának a növekedését, miközben persze 10 százalékos a munkanélküliség.

  87. Tibor bá’! „És engem ne kiálts ki “önző szemétnek”” Sajnálom, hogy ezt olvastad ki a hozzászólásomból, és biztosítani szeretnélek róla, hogy nem ezt akartam írni! Én hálás vagyok Neked, azért mert „krónikás” vagy, és több látószögből is rávilágítasz dolgokra.
    Lehet, hogy melike00 jól látja, de én másképpen látom!
    Szerintem támogatnunk kell azokat az embereket, akik meg akarják a bűnözést szüntetni. Nem pedig bűnbakot kell keresni, főleg nem a butább rétegben!

  88. Jó üzletet csinálhattál az antikváriumoknak, mert a Schumann könyvet már 6000 forintért adják 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük