(2972) Fasizálódó Izrael

Tibor bá’ online

 

Az újságíró iskolában azt tanítják, ha a vadász lelő egy rókát, az nem hírértékű, de ha a róka lövi le a vadászt, az már igen. Na, ez jutott eszembe, amikor tegnap reggel átsiklottam az izraeli Radio Daron híranyagán. Ugyanis Yair Golan az izraeli hadsereg nyugalmazott tábornoka (balra látható, egészen jóképű pasi) kijelentette, hogy Izrael úgy végezheti, ahogy a náci Németország. Ez azt jelenti, hogy Golan a Knesset jobboldali politikusait a nácikhoz hasonlította. Egészen pontosan, a következőket mondta: „Emlékeztetni szeretném az embereket, hogy a nácik demokratikusan jutottak hatalomra. Éppen ezért óvatosnak, nagyon óvatosaknak kell lennünk, hogy a szélsőséges alakok megváltó nézetekkel ne tudják az izraeli demokráciát kihasználni arra, hogy a rendszert lecseréljék.”

Ráadásul, ez nem az első eset volt, amikor Golan az izraeli politikát összekapcsolta a nácikéval. 2016 májusában a Holokauszt Nap alkalmából tartott beszédében azt állította, hogy ”az a szörnyű folyamat, ami megformálta Európát, és a náci népirtáshoz vezetett manapság jelen van Izraelben is.”

Mondani se kell, hogy megjegyzése feldühített több izraeli politikust, elsősorban a jobboldalon, ahol Ayelat Shaked így nyilatkozott: Ezt a mániát, hogy minket a nácikhoz hasonlít, feladhatná már. Már nem is bosszantó, egyszerűen csak patetikus.”

This article was originally published by „MEM„-

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2972) Fasizálódó Izrael

  1. Tibor bá
    Teljes, tömény, 100%-os igazad van, az elmúlt évtizedekben a valamikor nyilt, demokratikus, liberális ország nagyon eltolódott jobbra.
    Hogy milyen folyamatok játhattak közre az izraeli társadalomban, erre nekem nincs rálátásom, felnött, munka korú életemet a tengeren töltve nem éltem a társadalom mindennapjait.
    Amit én gondolok, mint lehetséges okot, az esetleg a palesztinokkal ezer alkalommal megpróbált békét kereső , de kudarcba fulladt, hiábavaló erőfeszitések miatt kialakult fáradtság és kiábrándultság lehet.
    A z itt élő , k.b. 20%-ös arab kissebbséggel sem lehet zöldágra vergődni, bármit tégy, bármit adj nekik, az nem elég, az nem jó, az lehetne több is, ha ezt kapom, miért csak ezt, ha azt kapom, miért csak ennyit és igy tovább.
    Egy egyszerű példa, hogy megértsed, mennyire nehéz velük:
    A palesztin önkormányzat , mivel elvből nem akar izraeli termékeket vásárolni, megkapja a jogot Jordániából behozni amit csak éppen akar, természetesen vámmentesen, hiszen nincsenek a mi fennhatóságunk alatt.
    Azon szent pillanatban az izraeli arabok is kezdik, hogy akkor nekik miért nem.
    Tessék megmagyarázni nekik, hogy azért nem, mert ők viszont izraeli területen élve, rájuk is vonatkoznak a vámszabályok, azaz nekik nem lehet.
    Magyarázd nekik holnapig, aki nem akarja, vagy nem képes megérteni, az nem fogja, és kész a morgólódás és az elégedetlenség.
    Ez van.
    Csoda, hogy belefárad az ember, a társadalom?

  2. 1. & 2.:
    Mind a ketten félreértették mire akartam rámutatni.
    1) Meglepő (róka lövi a vadászt), hogy egy izraeli tábornok hívja fel a figyelmet.
    2) Német mintára, ott ugyanaz megy mint nálunk. Demokratikusan megválasztott Orbán Viktor diktatúrát épít ki.

  3. Orbán mit ér a diktatúrával? Semmit. Ez egy tévhit. Orbán lefeküdt a német autóiparnak.. Örüljünk hogy már nem kell pelenkázni minket. Kibüfgjük nekik a profitot. Semmi diktatúra sem lesz itt.

  4. 4 – Dan:
    Döntsd el! Vagy idejársz olvasni és máshova nem, vagy máshova jársz olvasni és akkor ide nem. Ha erre nem vagy hajlandó, akkor van egy kompromisszum. Itt ne szólalj meg.

  5. 4.
    „Orbán mit ér a diktatúrával?”

    – Szétlopja az országot és az EU-s forrásokat, magának és csókosainak
    – Magára írva a törvényeket bebetonozza a hatalmát
    – Közpénzből, a közmédiákat uralma alá hajtva nyomatja a hazug progpagandát
    szintén a hatalmának megtartása érdekében.
    – A bíróságok befolyásolása, bekebelezése, és így tovább…

    Nem sztálini diktatúra ez, hanem a 21. századra kitalált finomabb formája.

  6. Hm, gyorsan elkanyarodtunk a „fasizalodo Izrael” – tol….

  7. 5 Wow, ez az új szabály? Aki ide jár olvasni, az máshol mást nem olvashat? Vagy legalábbis nem szólalhat meg? Kemény…
    Orbán meg a diktatúrája…

  8. 8- Ábel:
    Amit félre lehet érteni, azt te boldogan félreérted. Dan számára ez egy atyai tanács. Ha nem tartja be, akkor az ilyen szintű hozzászólást egyből törlöm, ami nyilván máshol olvasott hülyeségből származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük