(826)Kaptam egy levelet

Tibor bá’ online

 

Kedves Tibor’bá! Szívesen olvasnék egy jóféle kis szatirikus (ön)ostorozó művet a blogon a nyugdíjasokkal kapcsolatban. Értem ezalatt őket, mint politikai szavazóbázist, akikért a mindenkori kormány mindig egyre többet és többet tesz, anélkül, hogy az oszd meg és uralkodj elve szerint, egy kicsit gyöngítené a szavazati erejüket. Mindemellett a dolgozó aktív népesség már üres gyomorral kóborog kábán a munka(nélküliség) világában és kapja minden oldalról a pofonokat (szociális kedvezmények befagyasztása, fasza kis új munka törvénykönyve, stb…)  – a munka törvénykönyve talán egy egész misét is megérne, alakul szépen a közrabszolgaság. Full extrás persze akkor lenne, ha még az is beleférne, hogy a Ratkó-féle csapatot hogyan a búbánatban akarjuk nyugdíjazni. Önmagában az is egy kb. plusz 400 milliárdos éves állandó teher lesz… Ha jól számoltam, akkor kb. 500-600k emberrel több megy nyugdíjba 10 éven belül, mint ahány fiatal kezdi meg munkáját ugyanezen időszak alatt. (Megérett a világ egy jóféle kis demográfiai rekonstrukcióra, és ez alatt nem a baby boomot értem, hanem irdatlan nagy káoszt, amiben nép fordul nép és gyermek szülei ellen…) Természetesen ez alatt a nagyvezír és szószólói dicső orbitális pályára állítják az ország szekerét… Szóval éljen az Oligarchikus Kollektivizmus, előre bajtársaim! Üdvözlet még erről az oldalról: egy fogvacogtatva olvasó: vs120 🙂

Néhány percig gondolkodtam a levélen, majd úgy döntöttem, hogy leírom azt, ami eszembe jutott a levél kapcsán. Ez a legtisztességesebb, nem fifikázok, nem manipulálok, leírom azt, ami elsőre beugrott, az egészen biztos őszinte és szívből jövő. Dehogy védem én meg a nyugdíjasokat, pláne nem támadom őket, hiszen nem követtek el az égvilágon semmit, azon kívül, hogy nem hajlandók meghalni abban a szent pillanatban, amikor már nem tudnak több hasznot hozni a nagy közös kibaszott konyhára. Jöttek, nemzettek, dolgoztak (éhbérért), nem hagyhatták el az országot, nem vehettek fel visszafizethetetlen kölcsönt, nem furikázhattak diszkó után 120-al a halálba, nem élvezték az árubőséget. Aztán szép csendben, követelőzés nélkül megöregedtek, a szerzett javaikat még életükben átadták az unokáknak (nehogy agyonverjék őket érte), és most már csak egyetlen egy kötelesség hárul rájuk, mondjanak le a nyomorgásukat biztosító nyugdíjaikról, hogy az aktív korosztály segítségével kétharmados hatalomra szert tevő kormány balfaszakodásából származó vesztességeket valahogy pótolni tudják. Szóval, majd valahogy megoldódik, de bennem sokkal mélyebbről, és messzebbről jövő gondolatok támadtak.

Az most már az orbánfilok részére is kezd világossá válni, hogy ez a mocskos társaság a lopáson kívül semmihez se ért. Az is világos, hogy az ország csúszik lefelé a lejtőn és várható, hogy régen látott mélységek előtt nem állunk meg. Régen látott, már aki élt, hogy láthasson. Leírok néhány emlékképet, hogy ti is lássátok hová fogunk jutni, és érzékeljétek, hogy az emberi tűrőképesség sokkal nagyobb, mintsem gondolnátok.

1952 őszén, Erzsébeten dolgoztam egy irodában. Kora délután berontott hozzánk egy elvtársnő és elkiabálta magát „A sarki közértben lisztet lehet kapni. Egy embernek csak egy kilót adnak.” A bevásárlást és a főzést az anyám végezte, én csak leadtam a fizetésem kétharmadát, de az izgatott hangulatból kiéreztem, hogy ez a lisztosztás valami rendkívüli esemény. Lerohantam, és én is vettem egy kilót. Este anyám boldog mosollyal nyugtázta a szemfülességemet.

Hat évvel korábban még kamasz voltam. A Lisztet, kenyeret jegyre adták. Csak egyfajta kenyeret árultak, teljes kiőrlésűt plusz korpa. Sötétbarna volt és csak melegen ehető. Napi fejadag 25 dkg. Nehéztesti munkásoknak + 20 dkg extra. De jegyre volt kapható a cukor, zsír és a hús is. Tehát még zsíros kenyérből se ehettünk szarásig. Nem azért írtam, hogy sajnáljátok a nyolcvanasokat, nem kérünk belőle. Azért írtam, hogy tudjátok, merre tarunk. És azt verjétek ki a fejetekből, hogy a nyugdíjasok eltartása az oka a fokozódó nyomornak. Nem, barátaim, ezt az országot az elmúlt 23 évben a politikusok így vagy úgy egyszerűen szétlopták. Kedves aktív korosztály! Most rajtatok a sor, hogy elkergessétek őket, és most építsétek ti fel az országot a közel nulláról. Nem lehetetlen, mi megtettük.  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

106 gondolat erről: „(826)Kaptam egy levelet

 1. Jó a poszt, de mégsem.
  „…és most építsétek ti fel az országot a közel nulláról. Nem lehetetlen, mi megtettük…”
  Lehetetlen! Ha más nem, akkor az erőforrásválság az áttörhetetlen akadály. Már csak egy nagyon szerény életvitel kialakítására látok lehetőséget egy generáció távlatában, azt is fokozatosan leépülő formában. 🙁 Ez van.

 2. 1:
  Természetesen igazad van (egy másik „dimenzióban”). De „klasszikus” értelemben nem hülyeség, amit írtam. Viszont ne feledd, hogy ma a társadalom 99, a vezetők 100 százaléka még a „múltban” él. A poszt nekik szól, meg olyan faszfejeknek mint Pisztoly peti.

 3. Az aktív korosztály nem fogja felépíteni az ORSZÁGOT, mert mindenki MAGÁNAK hajt. Kapitalista társadalomban a /szegény/egyént nem lehet rávenni hogy a közösség érdekében dolgozzon, mivel azt látja, hogy a gazdagnak több van mint neki.
  Ezért felejtsük el a közösségesdit vagyis a közös országépítést. Az embert csak erővel lehet rávenni a többlet munkára. Ebből meg sok galiba lesz.
  Egyelőre nincs Vörös Erő, Tehát kormánykergetés sem lesz. A nyugdíjakhoz sem nyúlnak, míg ketyeg a jelen rendszer. Ha csőd lesz, akkor majd jönnek a Nemzeti Szocialisták, majd talán aztán a vörösök, meg a jegyrendszer.
  De addig még sok nyugdíj lefolyik a Dunán.

  Tibor bá’: Persze, hogy nem lehet felépíteni, de pofázni azt tudnak, hogy az idős korosztályt nekik kell eltartani. Hogy ingyen kaptak egy működő országot, az nekik nem érték, az JUSS, ahhoz nekik JOGUK VAN.

 4. Az állam fokozatosan átvett a közösségektől tevékenységeket, felelősséget. Ebben szerepet játszott, hogy irányíthatóbbak legyenek az atomizált tömegek, de az is, hogy gazdaságosabb volt centralizáltan megoldani. A nyugdíjrendszer, vagy a közoktatás úgy van kialakítva, hogy az ipari civilizációt leghatékonyabban kiszolgálja. Most hogy az iparosodás megtorpant, és visszaesni tűnik az erőforrásválság miatt, nem lesznek meg a források, hogy a közszolgáltatásokat ellásák a mai szinten. Az elégedetlenség levezetésének felülről nézve a legegyszerűbb módja, ha az emberek egymás közt találják meg azokat, akiket hibáztatni lehet azért, mert nekik rosszul megy.

 5. Persze, persze.
  Mindenképp hasznos ezt a blog!
  A mai embereknek – tisztelet a kivételnek – sajna kimosták az agyát.
  Olvasom a hozzászólásokat a gazdaságról, pénzről, politikáról, stb.
  Az alapokkal alig vannak tisztában. Olyan ez, mintha pl. az integrálszámításről beszélgetnénk, de nem ismerjük az egyszeregyet.

  Egy mondás: Jó az öreg a háznál. Mit jelenthet?
  Cigánynak, négernek lenni faji kérdés, keresztény és zsidó ideológiai. Ezeket alaposan keverik. Nem engem kevernek meg vele, csak magukat.
  Honnan ered a pénz? Ha tudja valaki, akkor az igazi értéket is felismeri.
  Rosszul használják a „lehet” és „szabad” szavakat. Gyakran lehet-nemlehet ott ahol a szabad-nemszabad a helyes.
  Fenntarható fejlődés. Aki Ilyet mond, annak orvos segítsége kell!
  Okostelefonja van, okosnak érzi magát, de az általános ismereteket nem tudja.
  Ohm törvény, halmazelémélet, bológia, termés, virág, áltermés, marónátron. Ezek mik? „Dihidrogén monoxid” jó példa az emberek tudászintjére.

  Másik mondás: mindenki maga sorsának kovácsa.

  Tehát ügyesen üssétek a vasat, amíg meleg!

 6. Építjük mi, építjük, csak azt tessék megmondani, hogy kit rakjunk a parlamentbe ahhoz, hogy ne kizárólag a lopással legyen elfoglalva, meg azzal, hogy lebontsa a még működő rendszereit a társadalomnak, hanem jó művezetőként koordinálja az építkezést. Én nem látok olyat, aki képes is lenne, hajlandó is lenne erre, de cáfoljanak meg.

  Vagy mégis: Csaba testvért diktátornak!

  Tibor bá’: Ja, hogy súgjunk. tessék kitalálni. Nekünk se súgtak.

 7. „az elmúlt 23 évben a politikusok így vagy úgy egyszerűen szétlopták.”

  Ez a kissebbik baj.
  AMit a kamatterhek címén szippanatanak ki az nagyságrendekkel nagyobb probléma.

  Becsüljük meg, mennyit lopnak a mi politikusaink rátartással!
  Nézzük a 20 év termését

  Tocsik: 800 millió

  Tribuszérné: 2000 millió, azaz 2 milliárd

  Zuschlag: 50 millió

  BKV : 3000 millió, azaz 3 milliárd

  Autopálya: 100000 millió, 100 milliárd

  Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40000 millió, azaz 40 milliárd

  Adjuk össze 145850 millió, azaz 145 milliárd.

  Kerekítsünk felfele legyen 150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban szorozzuk be öttel. Az 750 milliárd forint.

  20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel szoroztunk!!!!! Ez 4 milliárd dollár!

  Ez persze iszonyú sok pénz.

  DE MOST JÖN E LÉNYEG!20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK KI?
  30.000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!!
  DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK?
  20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 millárd dollár kamatot.
  AZ EREDMÉNY: MA 135 MILLIÁRD DOLLÁRRAL TARTOZUNK NEKIK!

  De kik ők?

  Mert az igazi korrupció nem a saját zsebre lopás, hanem az országot másnak eladni.
  Mindenütt minden politikus lop..
  Ez sajnos definíció.

  De hogy amellett KIKNEK lop az tesz közöttük valódi különbséget.

 8. Felépíteni ezt az országot?
  Minek?? Hogy ugyan úgy szétlopják? Hogy egy élten át tartó munka után ugyanannyira megbecsüljenek, mint a mai nyugdíjasokat?
  Maradjak, itt hogy ezeknek (ahogy ők fogalmaznak) potenciális adófizetőket nemzzek?? Neem, köszönöm, valahogy nem fűlik hozzá a fogam. Inkább megpróbálok lelépni innen. Nem szép megoldás, de nem látok más kiutat.

 9. „Most rajtatok a sor, hogy (…) most építsétek ti fel az országot a közel nulláról. Nem lehetetlen, mi megtettük.”

  Szerintem lehetetlen.
  Mert a múlt elmúlt.

  Olvastam korábban egy jelenleg az eredeti forrásnál már levédett cikket (HVG.hu), de egy másik helyen megtaláltam még szabadon hozzáférhetően.
  (3. @janooka gondolatait is tükrözi)
  A szerintem idevágó gondolat belőle:

  „az utóbbi évtizedekben megroppantak a társadalmi intézmények és azok a „nagy narratívák”(„jóléti állam”, „európai modell”, „amerikai álom”) és nagy világértelmezések, ideológiák (konzervativizmus, liberalizmus, szociáldemokrácia), amelyek korábban összetartották a társadalmakat. Megváltoztak a társadalmi együttélés játékszabályai is, a mindennapi viselkedéskultúra alapvető rendszere. Így lett a „Szeresd felebarátodat!”-ból „Szeresd önmagad!”; az „Áldozd fel magad!”-ból „Teljesítsd ki önmagad!”, a „Légy szerény!”-ből „Légy sikeres!”, az „Engedelmeskedj!”-ből „Légy szabad!”, a „Takarékoskodj!”-ból „Fogyassz!”. S így változott a „Légy óvatos!” „Kockáztass!”-ra.”

  Ameddig ez nem változik, nem változik semmi.
  Illetve nem a jó irányba.

  http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kc_152.html

 10. 3: Nyugat-Németországot is felépítették – pedig ott kapitalizmus volt.

  6: Ne mentegesd a politikusokat – ők tették szabaddá az utat a multiknak. És ami a legbosszantóbb, hogy lényegében fillérekért hagyták széthordani az országot.

 11. Felépítjük, átmentjük, lesz benne hiba, de köszönet is. 🙂

 12. Tibor bá’, ha valaki fúj a nyuggerekre nem kell ám komolyan venni. Csak irigykednek, mert ők már sosem lesznek azok. Szó ami szó én is irigy vagyok. 20 év múlva szerintem az emberek úgy fogják majd bámulni a nyugdíjasokat mint ma a pandákat meg a koalákat.

 13. 13:
  Érdekes! A sajgó derekamat, a nem hajló térdeimet, a köszvényemet, az éjszakai kimászkálásaimat, a kihullott fogaiamat, a magas vérnyomásomat, a magas vércukromat, a visszereimet, a kisebesedett aranyeremet – szóval ezeket nem irigylik, de ha jegy nélkül szállok fel egy buszra, azt irigylik. Én hajlandó lennék cserélni. {a felsoroltak nem a tényleges nyavajáim 😀 }

 14. A 8-as versenyző mond valamit ,sajnos valahogy így van.. 🙁
  11-esnek is igaza van..

  14!
  Tibor bá ,ez már csak így van..
  Nekem is irigylik a nagy szép házat,az autót,az európai mászkálásokat,meg nem kell hitelt felvennem egy mosógép vásárlásra,és a többi….De azt nem irigylik hogy 3-an háromfelé vagyunk,hogy a férjem 40 napokat 12 órázik megállás nélkül,hogy én éjszakákat rajzolok,hogy 4 öreget ápolok.,2-3 évente új szakmát tanulok..Ez valahogy senkit nem érdekel..

 15. 14: ezeket a nyavajákat egy átlag magyar munkavállaló 40 éves korára ugyanígy összeszedi, csak utána még várhat 30 évet az ingyenjegyre. Csoda, ha irígy? 🙂

  Btw nem volna olyan dőre ötlet, ha nekem kellene ellátnom az ősöket. Akkor biztos nem engedném anyámat, hogy raklapszámra vegye a hülyeségeket a termékbemutatókon. Országos szintre kiterjesztve ezt, sokmilliárddal lenne olcsóbb a nyugdíjkérdés…

 16. Nem olyan egyszerű ez. Mi, aktívak már nem tudjuk elkergetni ezeket. Éppenhogy a nyugdíjasoknak kell megtenni, mert ők vannak többségben.

 17. Aki továbbra is az öregek ellen beszél, kérem hajtsa fel a szemellenzőjét és nézze már meg a „Háború a nemzet ellen” című valósidejű magyar tragédiát.
  Miután megnézte mind a négy részt, próbálja értelmezni a látottakat és utána pofázzon !!!

  Én személy szerint kedvelem az öregeket, mert bizony Tőlük halottam először az Árpád-vonalról, az oroszok benyomulásáról, a doni katasztrófáról, a debreceni 56-os eseményekről, a Rákosi-korszakról, a padláslesöprésről. De nemcsak a múltat ismertetik meg Velünk, hanem a jövőnket is.
  Sajnos az országban sok megmondóember van (akik magukat prófétának hiszik), de igazán bölcset csak egy vénember tud mondani ! Érdemes az öregekre hallgatni, de legjobbat akkor tesszük Nekik, amikor világosan a tudtukra adjuk, hogy még szükségünk van rájuk !

 18. A múlt eredménye a jelen. (Természeti törvény.)

 19. Találó poszt, az elküldött privát levél valóban elég átgondolatlan. Generációk egymás elleni hergelésben is jól teljesítenek a politikai elitjeink. Sajnos sikeresen szét tudják cincálni a társadalmat, atomjaira szednek minket. Arra a kérdésre, hogy kinek kellene elkergetni a semmirekellőket a hatalomból, csak azt tudom felelni: Akik odajuttatták őket! Életkortól függetlenül. Legyen az kisnyugdíjas, aktív dolgozó, vagy milliárdos Széles Gábor (akitől most milliárdos adót akar Orbán lenyúlni köszönetképpen a békemenetért, hehe). Mert aki nem emlékszik a HappyEnd Kft. ügyeire, az Országimázsközpontra vagy az Ezüsthajó Kft-re stb, mert 8 év alatt sikerült a memóriáját eldobnia, az meg is érdemli, hogy most mocskos legyen. Mástól várni a forradalmasdit, nekem felér egy izgatás vádjával. Magam részéről nem fogom bepiszkolni a kezem egy ilyen semmirekellő bandával.

 20. 17:
  Remélem nem azt akarod mondani, hogy a szavazára jogosultak kétharmada nyugdíjas. Kergesse el őket az, aki beszavazta.

 21. Tud valaki példát mondani arról, hogy egy főnököt, vagy politikust hogyan lehet elkergetni?

 22. Az „osztd meg, és uralkodj” elve ma is működik, sőt az emberek elbutulásával egyre jobban.
  A poszt most csak a „többség” nyugdíjasok ellen való hergeléséről szól, de ez társadalom minden területén tapasztalható.
  A munkanélküli segély csökkentéséhez, a család támogatások megnyirbálásához, a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlásához mindig lehetett határozott, egyetértő többséget találni.
  Csak én vagyok itt a kisebbség, aki attól tart, hogy előbb utóbb kiderül, hogy senkin, így rajtam sincs sapka.
  A jónép lelekesen tapsol a többiek nyúzásához, és nem fogja fel, hogy előbb-utóbb rá is sor kerül.
  8 millió vidéki fog röhögni rajta, hogy a pestiek dugódíjat fizetnek.
  Közben elfelejtik, hogy én milyen jól „mulattam”, mikor a szennyvízdíjukat a tízszeresére emelték.
  Csak idő kérdése, és mindenki a vesztes oldalra kerül.

 23. A cigányok meg a lusta medirerrániak után most úgy tűnik a nyuggerek lettek kipécézve a válság okaként…
  Gondolom, az orrunk alá nyomott potenciális hunyók listája hosszú, nehogy véletlenül megtaláljuk a valódi sumákokat.

  Pedig lassan szűkül a kör. Végül kik maradnak azokból akikre azt lehet mondani, nem dolgoznak és mégis nagy pénzeket vesznek fel/nyúlnak le ?

  Na ? Naaa ??? Na ugye?

 24. A felvető levél teljesen korrekt és reális, a válasz már csak mellébeszélés, igaz azt írta Tibor’bá, hogy elsőre ez jutott eszébe.
  Az sem teljesen igaz, hogy a politikusok szétlopták az országot, mindössze a saját részüket lopták össze, amit én kb. a teljes állami adóbevétel + felvett IMF hitelek max. 10%-ának gondolok. A többit bizony felélte az ország jóléti juttatások formájában. Ebből mindenki részesült, nyilván ki jobban, ki kevésbé, de alapvetően mindenki jól járt vele RÖVID távon. Az IMF hitelt rövid távú haszonért vették fel: a szavazók (a kommunizmusban is) megnyeréséért, olyan juttatásokért, amit amúgy nem bírt volna ebben a rendszerben kigazdálkodni az ország. Közben nem vették figyelembe, hogy az évről évre felvett hitel visszafizethetetlen, és a gyermekeiket és unokáikat ezzel nyomorba fogják taszítani. Ugyanezt tette szinte az egész emberiség, és ugyanezt tették a föld javaival, erőforrásaival. A jóléti rendszer nyugdíjastul, egészségügyestül rég megbukott, nem finanszírozható már jelenleg sem. Valamikor arra lett építve, hogy minden szülőnek lesz 4 gyereke, és mind a 4-nek lesz majd jó munkahelye, és azoknak is lesz 4 gyereke és jó munkahelye, és mindenki járulékfizető lesz. Nézzetek már szét, hogy ebből mi valósult meg! Lett átlag 1,4 gyerek, de ebből max. 0,5 járulékfizető. A többi cigányostul, közalkalmazottastul mind csak eltartott. És mi lesz még itt 10 év múlva, jobb bele sem gondolni.

 25. Csak vigasz ként:

  Mostanában egyre több sztorit hallok arról, hogy a fősulis-egyetemista… vizsgák mellett kemoterápiára IS jár!

  Hát igen!
  Sajnos ma már nem egyértelmű az, hogy fiatal = egészséges
  öreg = beteg.
  Biztosan összetett a dolog, amiért valaki rákos lesz, de én úgy gondolom, hogy az az életvitel amit a mai 10-25 éves népség folytat, az IGEN HAMAR a kemoterápiás kezelésekhez vezet.
  (+környezetszenny… + mindenféle egyéb zavar, ami persze mindenkire hat , hiszen kikerülhetetlen)

  Szóval reményre semmi ok! .-)
  Nem csak a nyugdíjasokat kell NEKED eltartanod hanem a te adódból tanuló – és önmegvalósító barmok – 2-3 év múlva elkezdődő gyógykezelését is neked kell fizetni …
  sőt utána valószínűleg már nem is fog dolgozni soha az életben, mert megrokkan a sok szartól amit megzabál és megiszik.

  🙂

 26. Jajj, de köszönöm. 🙂 Bárcsak minden kívánságom ilyen hamar teljesülne! Bevallom, vitaindítónak szántam a dolgot, de ha én írom oda valahova, akkor messze annyi ember nem látja, mintha Tibor’bá.

  Az én véleményem, hogy az öregeket igenis maximálisan tisztelni kellene, és a társadalom ezen rétegét helyén kéne kezelni. A helyük pedig (szerintem) a házban, vagy a szomszéd telken van, azaz minimum 3 generáció együttélése az ideális. Évek óta nyaggatom saját jó öreganyámat, hogy jöjjön, lakjon velünk, vagy a közelünkben, de hallani se akar róla. Szerintem nincs szebb megvénülés, mint a szeretteink között lenni, és szeretetet, szolgálatot adni, kapni, amíg erőből futja. És ebben a változatban minden gyermek valóban tisztességesen eltarthatná a saját szüleit, fizethetné az egészségügyét, a gyógyszereit, gondját-baját. Ez szerintem nem az állam dolga kéne, hogy legyen.
  Aki viszont önző módon szart az egészbe: nem gondoskodott utódokról (a meddőség se mentség, ott van a sokezer árvaházi gyermek…) és nem nevelte őket szeretetben, az boldoguljon most is önerőből, és ne szívja a köz vérét.
  Egy nagy vétkez azért látok. És ez közös vétkünk, mi is jól megtanultuk ezt a dolgot: mindig csak kusshadunk, csak tessék-lássék módra lázadozunk. Igenis meg kellett volna dönteni a szocializmust 56-ban, igenis lámpavasra kellett volna lógatni a fél bagázst 89-ben, és azóta is folyamatosan. Az elszámoltatás-nélküliség nevelte belénk a fene nagy önzóséget, kapzsiságot, minden-mindegységet, és ez szoktatta hozzá a munkástól a nagytőkésig minden polgárt a szakadatlan csaláshoz, sikkasztáshoz. A mentségek országa… Ez a szüleink igazi vétke. És mint minden eredendő bűn, ez is terjed tova, és mi sem állítjuk meg.

  Arról azért vitáznék, hogy mit érdemelnek az öregek… Ma az átlag dolgozói jövedelem bruttó 219.400 forint, jó esetben ennek a kétszereséből kell eltartani egy 4 fős családot. 83.000 forint/főre jön ki a nettó, míg az átlag nyugdíjas 93.000-et kap. Mindemellett a GDP-nk vásárlóerő paritáson kb. 4x akkora, mint az előző generáció munkája idejében. Na akkor most ezt hogyan? Négyszer annyit termelünk/dolgozunk, és kevesebbet kapunk érte?

  Valaki itt valamit elszámolt… nem kicsit, nagyon.

 27. Mindenkinek Üdvözlet!
  Látom nem csak nekem tett be a Pisztoly Barma 😀
  Neki egy kis számolást kell tartani a saját gondolat világában.A rendszerben lévő nyugdíjasok száma X ezen ingyenes szolgáltatásokat igénybe vevők száma az X-nek csak tört része.(Nagyon kicsi maradjunk ennyiben)Amikor gyerek voltál az egész rendszert,melyben felnőttél azt ők finanszírozták ergo te is része voltál a rendszernek.A diákjegy és a többiről nem beszélve a dotált tankönyvek amiket biztosra veszem csak a súlyt nyomta a hátadon,mert tudást azt nem adott neked.Ha jól emlékszem nem kellett teljes árat fizetni neked sem.Tényleg felvetődött bennem a kérdés:a múzeumban amit többször felhoztál terem őr vagy?Portás?Gondolom ezt az állást töltheted be.Ja és gondoltad már ezt is a közből fizetik.Nekem messze még a nyugdíj valószínű nem is fogok kapni nem azért védtem be őket.Azért,mert párhuzamot látok felfedezni a hibás gondolat világodban egy másik úgynevezett Náci gondolat világgal.Tisztában van azzal mekkora mennyiségű embertömeg meg sem éli a nyugdíjkort.Ezek is befizettek.Ezen is elgondolkodhatsz.
  -a felépítik az országot,építeném én ha nem a mutyizás menne.De középcsút messze 😀
  -Nyugat-Németország felépítését ne keverjük ide.Ott nem volt használható férfi lakosság,törökök építették,Marshal segéllyel.
  -Magyarország pedig gyarmat ezt nem kell elfelejteni,amíg ezzel nincs valaki tisztában addig talán….

 28. Ne haragudj Tibor bá’,

  tényleg megint eltüntetted az első hozzászólásomat ebből a posztból?
  Vagy csak rémeket látok, és azért nem látom a többi között?

  Tibor bá’: Amiket írsz, egyszerűen vérlázító. Nem akarom vele hergelni a többi olvasót, és a béke seggéig zülleszteni a honlapot.

 29. 27: Ebben a gondolatmenetben (gyerektelen = köz javát szívó parazita) az zavar, hogy kimaradt az egyenletedből, hogy a gyerektelen nem megy gyedre, gyesre, nem szül/császározzák ultrahangozzák stb. TB pénzből (nem szívja a köz vérét 3 évig, ugye…) nincs táppénzen amíg a gyerek köhög, nyálzik, kanyarózik. Pölö. Mindez időben is termel, meg fizeti a kötelezőt. Ezt miért nem vetted számításba?

 30. A KSH adati:

  http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij11.pdf

  A KSH szerint egy négytagú családnak nettó 250.000 Ft a minimális szükségletekre elég. (62500/fő) Tehát mind a két szülőnek minimum nettó 125.000 Ft-ot kell keresnie. A nettó átlagbér 140.000 Ft, a minimálisnál 12 százalékkal több. (Ebben nincs benne, hogy a fiatalok, akiknek családot kellene alapítani, jellemzően az átlagnál kevesebbet keresnek, és a 40-50 éves korosztály többet, valamint, hogy ekkora fizetésre nem kap a gyerek ovit stb.) Szintén a KSH szerint az átlagos nyugdíj 101.000/fő (link fent), ami a minimálisan szükséges 62.500-nál 60%-al több, és ebben nincs benne az ingyenes utazás, stb.

  Ha valaki ezek után nem látja, hogy ez fenntarthatatlan, az reménytelen.

 31. 28!
  Te vagy a magyar hangom..
  29!
  Végre Tibor bá!Olyan rohamos vagyok ettől az alaktól,hogy nem is tudok írni,a gondolataim is megálltak komolyan mondom.Nem is tudom mikor verte ki nálam ennyire valami vagy valaki a biztosítékot..Még jó hogy nem engedted át amit írt,mert olyat találtam volna írni hogy még a szerver is lefüstöl..

 32. 28:

  Szerencsére nem a felsorolt pozíciókat töltöm be a múzeumban. Ugyan utaltam rá, hogy mivel töltöm az időmet, de sebaj, valszleg ott van még megkeresheted. Azt sejtem, hogy csak a lenézés motivált akkor, amikor a teremőrt és a portást jelölted meg, szerencse az egészben az, hogy ezeket az állásokat jellemzően pont nyugdíjasok töltik be, ha nem is mindenhol.

 33. 27: az elég gyatra példa, hogy másnak a kölykét nevelje a gyermektelen, nem gondolod ?! Meg kellene nézni azt az oldalát, ennek a dolognak, amikor az ilyen emberek, lényegében igazi hasznot hoznak a közjónak…csak dolgozik-nem fogyaszt !

  Az átlag bruttó dolgozói fizetés jó lesz ott 120-130 ezer forintnak is !!! Az átlag nyugdíjasnak (aki a múltban a munkától egész nap izzadt, mint egy ló) 75-80 ezer forintot hoz a postás…

  A statisztikai adatokkal ki lehet törölni a fenekünket.

 34. 29!
  Az igazság mindig vérlázító és leginkább az élősködők számára az(csírájában szeretnek mindent elfojtani ami háborgathatja a további élősködést) .

  Kíváncsi lennék az első hozzászólásra, hogy vajon miért lett eltüntetve? Így látatlanul is felmerném tölteni a napicar-ra.

 35. 31!
  Na végre egy normálisabb megnyilvánulás!Most is nézek hogy biztosan Te vagy?Tehát ha ugye nem abból indulunk ki hogy a nyugdíjasokat a Dunába lőjük 65 év felett,akkor mindenképpen át kell alakítani a nyugdíj rendszert..Ez valóban így van.De nem úgy ahogyan neki kezdtél..
  De a lényeget Te sem mondod..Csak addig jutsz el,hogy ez fenntarthatatlan..Meg mi lesz a Ratkó gyerekekkel..
  Hát ők a pofára ejtett nemzedék..Ugye most vezették be a nyugdíj adót,vagyis innentől kezdve mindenki imádkozhat maximum az állami nyugdíj megállapításánál..Mert vagy kap,vagy nem kap,és nekik már nincs idejük ön gondoskodni..És természetesen az ellátás összege is csökkenni fog..A korhatár is emelkedik,és még fog is..Bismarcknál mennyi is volt.. 🙂 Tehát ha valamit akarsz nyugdíjas korodba,és nem csak farhátazni,aminek még így is örülni kellene,mindenképpen ön gondoskodni kell.Előbb utóbb ,eljön egy olyan rendszer az államiba,hogy csak egy minimális segélyt fogsz kapni,amit nem is neveznek nyugdíjnak ..Olyan 30-50 ezer forint körüli összeget..Aztán hogy honnan szeded hozzá a többit az már a Te problémád..
  Erre találták ki az életjáradékot is a házad vagy lakásod fejében pölö,ami vagy jó lesz ,vagy nem..

 36. 30. Réka

  „TB pénzből (nem szívja a köz vérét 3 évig, ugye…) nincs táppénzen amíg a gyerek köhög, nyálzik, kanyarózik. Pölö. Mindez időben is termel, meg fizeti a kötelezőt. Ezt miért nem vetted számításba?”

  Én azt válaszolnám:
  Azért, mert a nyálazó kanyarózó poronty fogja a te nyugdíjadat fizetni amikor felnő, mert felnő, ha az anyja törődik vele, és nem valaki más vagy a saját profitját hizlalja helyette.

  Évezredek óta világos volt, hogy a gyerek hosszútávú befektetés… de mára már besötétedett.

 37. 36:

  A Dunába lövés a te elméleted. Gondolom ami a szíveden az a szádon is.
  De mondom:
  – maximalizálni a nyugdíjat, de persze a munkában eltöltött évekhez képest. Ha két szülő két gyerekkel nehezen, de felnevel 2*125 ezerből kijön, akkor egy max. 100 ezer forintból egy nyugdíjas biztosan. Legfeljebb nem megyek Zepter-bemutatókra és nem leszek törzsvásárló a tvshopnál seggrázós fogyasztókészülékre
  – 50 év alatt nyista nyugdíj (erre van még másik megoldásom is)
  – 50-55 között minimál
  – utazási kedvezmény csak orvoshoz sé heti mennyiségben maximalizálni
  – nyugdíjemelést valamihez kötni, de mondjuk járulékbefizetések egy részéig, hogy tartalék is legyen a rendszerben
  – ..

  A másik rendszer szerint mindenki ott megy el nyugdíjba, ahol akar – ebben már fogalmazom a levelet a minisztériumba – de a nem lenne minimál nyugdíj, hanem aki amennyit kapart addig (persze ez az a valóságban bonyolultabb lenne) azt kapná ha az neki megfelelő lenne,
  DE!!!!!!!
  a kedvezmények mértéke, mert azt ebben az esetben fenntartanám, a 42-43 év max. szolgálati viszonyhoz lenne kötve. Tehát dolgoztál 10 évet, jár neked mondjuk 11250 forint és az neked elég, akkor menjél isten hírével, de a 10 év a 42 évenek mondjuk a negyede, akkor minden nyugdíjaskedvezmény negyedét vehetnéd igénybe. nem ingyen mennél be a 700 forintos múzeumba, hanem 700*75%=525 forintért.
  Na, ezt fogalmazom már.

  Teljesen abszurd és igazságtalan, hogy egy 33 évet ledolgozott – mert kb. ennyi most az átlag szolgálati idő a nyugdíjasoknál – ugyanannyi kedvezményt kap, mint az apám a 43 évével.

 38. Melike

  Nincs jó nyugdíjrendszer… Különösen válságban.
  Az egyetlen járható ut, mint a legtöbb esetben, a zsákutcából való kifarolás. Ez pedig a családi közösséget jelenti.

 39. 37:

  nem tudom a két hozzászólást összevonni, mert amíg megírtam az egyikre a választ, előtte jelent meg a másik…

  A Bismarck-i elv jó és működőképes lenne, HA a legfontosabb dolgot nem hagyták volna ki, jelesül azt, hogy az emberi természet olyan, hogy ha nem kényszerítik valamire, akkor nem is csinálja. Miért dolgozna bárki is, ha azt látja, hogy úgy is megkapja öregkorában ugyanazt mint az, aki végiggürcölte az életét?

 40. 35:

  csak tudnám, hogy az ingyen SZOT üdülő miatt törlöd negyedszerre is, vagy az miatt, hogy azt írtam, hogy az összes német, dán, francia 65 éves nyugdíjast ingyen utaztatja a magyar állam az én adómból?

  Legalább azt írd meg, hogy tudják a többiek is, mert gondolom azért páran elolvasták már.

 41. 35:
  Úgy fogalmazol (nem egyedül), mintha jogokat szereztél volna a költségek részbeni átvállalásával. Nyilván azért jártok ide, mert érdemes. Mert ellenszolgáltatás nélkül kaptok valamit, ami értéket képvisel. De nincsenek szerzett jogaid. Nem állíthatsz olyat, hogy „eltüntetve”. Én nem eltűntetek, én legjobb meggyőződésem szerint szelektálok. Pisztoly Peti számodra érdekes fejtegetéseivel menjen máshová, és írja meg neked, hogy levezetései hol olvashatók. Biztos van ilyen, hiszen célzott rá, hogy több, mint 10 éve Internetezik. A címet át fogom engedni, és ott lehet folytatni ezt a fajta lázítást.

 42. 37:
  Ez alkalommal, ebben a témában, egyetértek veled. Orbán is erre tereli a dolgokat, hiszen az új alkotmányba bevette, hogy a szülök eltartása a gyermekek kötelessége. És valóban a több generációs családiház lenne az ideális megoldás. De az ilyen „átálláshoz” idő kell, ami nincs.
  Egyetlen egy dologban tudok egyetérteni a „lázadozókkal”, hogy egy nyugdíj nem lehet több, mint a minimál bér. Az idős emberek kevesebbet költenek, nemigen kell semmibe beruházniuk, ha a gyógyszerellátás ésszerűeen el van rendeezve, akkor 80-90 ezernél nincs többre szükségük. Csak a helyzet az, amiről senkise emlékezett meg, hogy a nyugdíjak jelentős részét arra fordítják, hogy besegítenek a munkanélküli utódok megélhetésébe. Ha a nagyobb nyugdíjakat le csökkentik, jónéhány aktív korú fogja bánni.

 43. 42:

  Akkor tisztázzuk.
  Soha, semmit nem hasznosítottam amit írtatok a túlélésről. Megnézheted az IP címemet utána meg azt, hogy milyen topikban járkáltam, akár olvasni, akár hozzászólni.
  Ez egy, ami arról szól, hogy kaptam-e valamit is. Nem.
  A moderációban – van ilyen? – nincs leírva, hogy csak olyant, ami a tulajnak tetszik. Ezen túl én nem anyáztam, nem FASZFEJEZTEM a másikat csupán a véleményéért, nem hazudtam.
  Lehet, hogy furcsa elképzeléseim vannak a világról, de azt hittem – hazudok, mert általában nincs túl jó véleményem az emberekről – hogy aki túl akarja élni a „geddont”, az képes szembenézni a tényekkel, de legalábbis nem hallgattatja el azt, aki másik véleményen van.
  Ezen kívül én olvastam már úriemberi viselkedésről, korrektségről.
  Is.
  Azon kívül pontosan a 10+ év alatt megtanultam, láttam, hogy ha valaki kilóg a sorból mert úgy viselkedik, azt a többiek úgy is kiszelektálják. de nem a mod. Van ilyen is, de általában le is írják a játékszabályokat.
  Írd le a fejlécben, hogy csak és kizárólag ami neked tetszik, és akkor tudja mindenki.
  Nem vagy korrekt, még ha ezt nem is látod be.

 44. 38!
  Persze hogy nincs,de valamerre el kell indulni….Attila ez rendben is lenne amit írsz,már akinél működik..ezt arra(is)értem ,hogy nekem anyám meghalt 50 évesen,és apósom is meghalt 60 évesen..Tehát nem mindig lehet közösséget alakítani ilyen esetben,meg ahhoz a másik is kell..Ez sem minden esetben járható út..
  Anyósommal is csak azért tudok lenni,mert a férjem elment dolgozni messzire,hogy anyagilag így ki tudjunk jönni,mivel így én anyagilag nem tudok teljes egészében részt venni itthon a termelésben,mert anyósomat rendezni kell.Addig oké,még mindenki egészséges,és be osztják a munkát,de mikor megbetegszik valaki,akkor már nehezebb a dolog kivitelezése..
  A 27-es versenyző írta hogy a szüleit a gyereknek el kell tartani,de azt meg is kell keresni,és ahhoz ,idő kell kapacitás,el kell menni innen,és valakinek itthon is kell maradni gondoskodni..Szóval elég macerás logisztika ez..
  És ha én most azt mondom hogy élni akarom az életemet ,és dolgozni menni bárhová?Akkor mi van?Hol a családi közösség?Mert megtehetném..Neked csak egy mondat ezt leírni hogy családi közösség,de nekem lehet az életem rámegy..Nem biztos hogy ezt mindenki vállalná hidd el..

 45. 43:

  De nem azért tereli, hanem mert tudja, hogy a jelenlegi rendszert nem tudja megváltoztatni mert ez azonnal az állásába kerülne, hanem azért, mert nem akarja a napi jelentésekben olvasni, hogy hány szerencsétlen öreget találtak kihűlve.

  Több generációs ház: nem működik. Vagyis olyan áldozatot kíván, hogy többen ellenzik majd, mint ahányan melléállnak. Aki teszem azt 65 éves koráig önálló ingatlanon élt, az már nem fog alakulni. Persze lehet mondani, hogy az elejétől fogva, de hát a megoldás most kell, nem pedig 20-30 év múlva. Másrészt ebben a mai világban sokan a munkalehetőség szerint költöznek ide-oda. A fiatalok. És kezdődik minden előröl.
  Mondom ezt, aki – mondjuk úgy – ikerházban lakik az anyósával, tehát ismerem a problémákat.

  A munkanélküli utódok segítése meg ne legyen már a társadalom problémája, ne legyen nyugdíjkérdés.
  Én ha anyámékat segítem, itt vannak anyósék, nehogy már azért fizessek több adót, vagy mondjak le valamiről, mert van olyan, aki erre képtelen. A +2 család után ne tartsak már el még párat, még ha csak részben is.
  Tsizta helyzetet kell teremteni, ezért mennek el a nyugati befektetők is, mert nem tiszta a helyzet az országban, naponta, hetente változnak a szabályok, nem lehet tervezni. Mindenki a ledolgozott éve arányában kapjon egy nyugdíjat, mehessen grátiszként az orvosához ingyé’, a gyógyszertámogatást kapja úgy mint a többi állampolgár, slussz.
  Nincs mellébeszélés, nincs sunyítás, nem kell hallgatni a faszfejek óbégatását, hogy hogyan tartja el a három gyerekét meg a nyugdíjasok egyre népesebb hadát.

 46. 40. Tiborbá

  A 90-es években kellett volna valakinek vernie az asztalt, amikor Thatcher vette a bátorságot, és 3 atomtengeralattjárót épített a nyugdíjasok pénzén, majd bejelentte, hogy szabad az út a magánnyugdíjak felé…
  Azóta szinte minden ország ebből a malacperselyből próbál kipiszkáni valamit a lyukak tömködésére… persze vannak akik egyszerűen összetörik rövidtávú reményekkel.

  Az USA-s ratkó gyerekek, akik baby-boomernek hívják magukat, nem mernek nyugdíjba menni… Ott nagyon nagy baj lesz, mert sok pénz hiányzik.

  Orbán legalább kimondta, hogy mire kell készülni… Az állam nem fogja tudni ellátni nagyon hamar az alapvető feladatait sem. És erre legalább mentálisan fel kell készülni.
  A görögök már tömegesen költöznek vidékre… Igaz, ott még erősebb a családi összetartás, és a vidéki rokonok összehúzzák magukat a városi rokonok miatt.

 47. 45:

  Bár a 38 az én jelem, de nem vagyok Attila…
  Szóval a közös háztartás az működött, amikor a sok paraszt még a falu határát sem lépte át, a férfi kaszált, az asszony meg rendezte a pulyát meg a szülőket. Azóta földgolyó fordult pár ezret, aki azt hiszi, hogy ez a mai világban is működik, az nem ebben a világban él. Ja, ahol esetleg a férfi bőven az átlag felett keres és megteheti, hogy a nőszemély otthon maradjon, ott talán, de még ott is vannak kétségeim.

 48. 44:
  Tudom, hogy a hála a ti szótáratokból ki van törölve, de elég sok szívességet tettem neked ahhoz, hogy megbecsüld magad és ne pimaszkodj.
  Hetente nyomom a szöveget, hogy a megjelenés nincs ahhoz kötve, hogy a kommentelő velem egyetértsen. De persze, ha valakinek a hozzászólása kritikán aluli, akkor egyből azzal jön, hogy mert nekem nem tetszik. NEM, de nem a téma, vagy az álláspont, hanem a stílus.
  Különben, ha értelmes hozzászólást akarsz olvasni, miheztartás végett, akkor olvasd el a „Mérnök úr” (23) hozzászólását. Az ilyen hozzászólók sorba elmaradnak az olyan faszfej miatt, mint amilyen te is vagy. És ezt a jelzőt nem véletlenül kaptad. Vannak makacs vitázók, például az istenhívők, de ők mély, vallásos meggyőződéstől hajtva vitatkoznak. A te témádhoz nem kell megszabadulni egy beléd nevelt agymosástól, (ami gyakorlatilag lehetetlen) Te simán bemutatod a kikristályosodott önzést, ami csak arra jó, hogy szétverje a társadalmat. Ma bent voltam Budán, visszafelé kaptam egy sorompót. Jött egy interepici. Az ablakon átlátszott, hogy 3-4 ember ült a szerelvényen. Mennyibe került volna az államnak, ha + 4 nyugdíjas is ül közöttük? Nem a nyugdíjasok miatt van a BKV-nak évi 40 milliárd vesztessége. Keresd meg az igazi okokat és arról papolj.

 49. 45. Melike

  „Nem biztos hogy ezt mindenki vállalná hidd el..”

  Biztos, hogy nem mindenki…
  De a rendszer (nem a politikai) túlélése függ attól, hogy hányan próbálják.
  Tudom, hogy nem könnyű.
  De ahogy nézem, a nagyobb szegénységet jobban lehet bírni nagyobb társaságban. Az valahogy jobban összatartja az embereket mit a jólét.

 50. 47:
  Attila, én is nagyon jól tudom, hogy nem lesz elég pénz a nyugdíj kasszában, és „valamit” kell majd csinálni. Pisztoly Petinél nem az a felháborító, hogy közli velünk azt, ami különben is tudunk. A felháborító, hogy a nyugdíjasokat teszi felelőssé. Az sem igaz, amit szintén PP hangoztat, hogya nyugdíjasok szavazatát megveszik. Elég sok nyugdíjast ismerek. Egytől egyik mind a meggyőződése szerint szavaz. Én például a Jobbikra, pedig ők semmit se igértek, és sose fognak hatalomra kerülni. Az anyósom betegen sántikált el, hogy a Fideszre szavazzon. Az idős emberekenek vannak meggyőződéseik, nem megvásárolhatók, de fel lehet őket háborítani. nem igérgetni kell nekik, hanem korrektnek kell(ene) lenni, hogy szavazzanak. Most meg már el se fognak menni, bárki, bármit igér.

 51. 49!
  Az biztos Tibor bá!Anyósom is ugyanezt mondta mint most Te..

 52. 49:

  A rólam szólót most kihagyom, majd a többség eldönti, hogy valóban mondtam-e rosszat azon kívül, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, és ezt az is alátámasztja, ami a költségvetésben látszódik.

  A vasútról:
  Már egyszer leírtam, hogy a mindenkori utasszám függvényében KELL működtetni az egyéb infrastruktúrát IS. Még ha nem is használják ki teljesen.
  De a véleményed azon túl, hogy ismerős, alkalmazható lenne a szennyvízre is, mert az pár csöpp úgy is elfolyik ott, ahol a többi, sőt a mama vihetne kis lisztet a pékségben, mert ha már egyszer úgy is befűtöttek, akkor… Sőt a kábelszolgáltató úgy is nyomatja az adást, a tévék számától meg nem függ, hogy a fejállomáson milyen vevő van.
  A baj az, amit nem értesz meg: ha látják, hogy megy minden ingyen, akkor senki nem fog érte tenni.
  Persze, leírom a választ is amit látni szeretnél: kilopják az orbánista gecik a pénztárból pártkifizetésekre.

 53. 36:

  Alapvetően abban látom a közted és PP közti vita alapját, hogy PP azt mondja hogy minden nyugdíjat felül kéne vizsgálni, illetve a jelen nyugdíjas réteg járandósága sok és vissza kellene vágni.
  Ezzel szemben te azt mondod itt ebben a hozzászólásodban is hogy felmenő rendszerben a most nyugdíjba vonulókat lehet visszanyesni, és ugye ezzel a Ratkó gyerekek ígyjárnak.

  Összességében én is úgy gondolom, hogy annyi osztható nyugdíjra ami nyugdíj járulékra befolyik. Ha sokan mennek nyugdíjba és közben csökken a járulékfizető réteg és az általuk befizetett járuléktömeg akkor bizony hiába a kiszámolt nyugdíj, azt csökkenteni kellene. Erről szólt a felosztó-kirovó rendszer, és ez van most is.

  Az hogy a nyugdíjas réteg szent tehén legyen azt a politika csinálja, és sajnos erre lehet demagógiákat ráhúzni.
  Feki rendszer alapján a nyugdíjaknak nominálisan csökkenni kellene, és már régebben is csökkenni kellett volna neki valorizálgatás helyett.

  Ettől még senki nem lövi a nyugdíjasokat Dunába, és nem akarja őket legyilkolni. Csak a szabályok szerint ennek kellett volna és ennek kellene következnie.

 54. 51:

  Kérlek-kérlek!

  Egy csomó számot leírtam a rendszerről, azt még senki – te sem – vitattad, vagy legalább magyaráztad meg. Az én generációm ugyebár nem okolható, mert mi vagyunk a pöcs rosszabbik oldalán.
  Akkor?
  Vagy keressük ki a magyar (átlag) bér/nyugdíj és mondjuk a német bér/nyugdíj hányadosának az eltérését?

 55. 53:
  Látom kénytelen vagyok egy kicsit odafigyelni a hülyeségeidre, mert meg vagy rüla győződve, hogy neked aztán mindíg, mindenben igazad van.
  Próbálj különbséget tenni (hátha sikerül) a kapacitáson belüli és a kapacitáson kívüli dolgok között. A szennyvíz derítő kapacitása zárt, ott minden liter számít. A repülőgépen történő utazás is kapacitáshoz van kötve. + 70 kg levegőbe emelése több kerozint igényel. Az üres kocsiban a helyet foglaló 4 nyugdíjas egy icike-picikét valóban több üzemanyagot igényel, de olyan csekély, hogy tökéletesen elhanyagolható. A pékségben a kis liszt egy oltári nagy marhaság, mert a kenyértészta felmelegítéséhez extra energia kell, ami pénz. A péknek munkát és idővesztességet jelent, ami szintén pénz.

  „A látják, hogy ingyen van” nem értelmezhető.

  Ez megint egy nagyon nyegle hozzáállás. Honnan veszed, hogy én mit szeretnék látni?

  Pisztoly Peti! Neked nagyon nem itt van a helyed. Mindössze pimasz módon kihasználsz egy olyan lehetőséget, ami máshol nem adatik meg.

 56. …és én 33-at írtam…

  MTI 2012. február 7., kedd 17:38

  Az EU 27 tagállamában az emberek átlagosan 34,5 évet töltenek munkával az életükből, a svédek dolgoznak a leghosszabb ideig, 40,1 évig, míg a magyarok a legkevesebb, 29,3 évig – a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kimutatása szerint, amely az Eurostat DWL (a munkával töltött élethossz) mutatója alapján készült.

  http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=117450:destatis-az-eu-ban-a-magyaroknal-a-legroevidebb-a-munkaval-toeltoett-elethossz&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113

  Ráadásul a galamus-ról.

 57. 56: Ha szőrözöl, akkor a vasúthoz is plusz energia kell a plusz teherhez.
  És megint: Amikor egy vonalon napi ezer ember utazik, más infrastruktúrát kell fenntartani, mintha csak ötszáz, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi fizet. A múzeumbelépős-természetbeni-juttatásos-én-fizetem-utánad-az-áfát-hogy-ingyen-bejöhettél is szépen kikerülted, nem beszélve a külföldi nyugdíjasok utaztatását.

  A cikket keresem, csak még nem találom, hogy a vasúton CSAK 10 % utazó fizeti a teljes árú menetjegyet ki.
  10%

  Persze diák meg mindenki, de hogy ne érezd magad egyedül, diáknak is csak az iskola és bejelentett lakhely között adnék ingyenjegyet.

 58. 54!
  Kedves makula!
  Valami ilyesmi is fog történni..Van egy Nyugdíj és Időskor Kerekasztal nevű társaság,és ők évekre előre gondolkoznak..El lehet olvasni a neten,hogyan is képzelik a felosztó kiróvó nyugdíj rendszer felszámolását,ami kicsit fájdalmas lesz.

  És pontosan azt nehezményeztem én is,amit Tibor bá is előadott,hogy PP a nyugdíjasokat teszi felelőssé,mindezért.Mindent meg lehet mondani makula,de nem mindegy hogyan tesszük..

 59. 55!
  Na most nevettem PP.. 😀
  Ugyanis a férjem is olvas téged Bresciában,és pont azt mondta ma nekem,hogy a pöcs rossz oldalán vagy,írjam meg neked.. 😀
  Hát tudod Te ezt magadtól is.. 🙂

 60. 56:

  Vegyük az üresen robogó vonatot, van benne hely, nem kerül többletbe ha adunk valakiknek lehetőséget az ingyen utazásra.

  Mi alapján osztjuk az ingyen helyet?

  Miért ér többet a nyugdíjas, mint az aki a nyugdíját előteremti (járulékfizető)?
  Miért ér többet a nyugdíjas, mint az aki reprodukálja magát és ezzel új járulékfizetőt generál (kismama, többgyerekes)?
  Miért ér többet a nyugdíjas, mint az aki inaktívból aktívvá válhat az ingyen utazás révén (munkanélküli)?

  Demagógia ha erre az a válasz hogy mert megszolgálta. Egy társadalomnak először a fennmaradást kell megoldania, és aztán lehet jutalmazni. Jelenleg nincs fedezete még a kiosztott nyugdíjaknak sem, nemhogy extra tételeket adjunk.

  Lehet ostorozni PP-t, de a felvetett gondolatnak ilyen vetületei is vannak, deduktíve PP állítását támasztják alá.

 61. 60:

  Üdvözlöm a férjedet. Legalább ő tisztában van a helyzettel.

 62. Pisztoly Peti nekem szimpatikus. Kis vérfrissítés. Az is tetszik, hogy kitartó, nagyszájú, stílusa is van, ha odafigyel. Újfiú, talán változik a hanghordozása, vitastílusa, ha itt marad. Szerintem, jól érvel, csak arról kéne leszoknia, hogy nyerni akarjon a vitában, hogy álláspontot védjen igazságkeresés helyett. Tibor bá’ szokott faszfejezni, ha felzaklatják, mások is kiakadtak ezen korábban, majd lenyugodtak. Neki elnézzük, az ő blogja, meg amúgy is sokat tett le az asztalra.

  58: A vonat pont az a kategória, ahol elhanyagolható a költségkülönbözet ha teli vagy ha üres a járat. A vonat nem fog érzékelhetően többet fogyasztani még egy ember esetén, a sínpályát, állomásokat, mozdonyvezetőt, baktert fenn kell tartani. Az inrastruktúra ki van építve, nagy forgalomra tervezve, abból inkább leépítgetnek. Még akkor is kicsi a külnbség, ha extra járatokat beiktatunk egy használatban lévő vonalon.

 63. 24 Attila.
  Most elkapott az az Heuréka-szerű érzés, hogy megvan a lényeg!
  Az egész hozzászólásdömpingesdi lehet hogy csak egy elnyújtott előjáték, hogy megfelelő előkészítés után elsülhessen a lényeg, és végre jól kizsidózhasd magad 😉 De minek ehhez ennyit mantrázni előtte,a kisemberpanelproliról és az ő felelősségmentességéről? Legyünk inkább túl rajta, neked is több időd fog maradni egyebekre 🙂

  „Gondolom, az orrunk alá nyomott potenciális hunyók listája hosszú, nehogy véletlenül megtaláljuk a valódi sumákokat.
  Pedig lassan szűkül a kör. Végül kik maradnak azokból akikre azt lehet mondani, nem dolgoznak és mégis nagy pénzeket vesznek fel/nyúlnak le ?

  Na ? Naaa ??? Na ugye? ”
  —————————————
  Most, most, most, mindjárt…… ahhh.

  Tagadhatod, de szerintem nem értettelek félre:-)

  Rékának: Én pl sosem propagálnám a gyerekteleneknek a gyerekvállalást, ha nem akarják. Fránya kőliberális vagyok- irtózom az emberek életébe való beleirányítgatástól ilyen szinten is. De amiket írsz az elég sértő a gyerekesekre /gyerekekre? nezve. Szó mi szó, rosszul esett, és igazságtalannak tartottam. Nem mindenki szereti a gyerekekt. van aki egyszerűen nem bírja őket hosszú távon elviselni, vagy ne tudja elképzelni hogy gyereke legyen. Ez totálisan RENDBEN van. Attól még az ő élete nem ér kevesebbet, és igenis lehet teljes életet élni úgy is. Nem mindenkinek, de aki úgy érzi, és a párját is megtatlálja ebben, az telesen ok. De hogy a gyerekes gyerektelen csoportok egymást vérszívózzák le, az elég gáz. Olyan mint itt a házban a kutyás kontra macskás fakultatív háború. Mellesleg annyi tb-t fizetünk egy évben, és oly keveset vesszük igénybe a TB szolgáltatásokat (férjem kapott 800-ft tb támogatást a 60 ezres szemüvegéhez..) hogy az állam még mindig jól jár velem, akkor is ha négyszer ötször voltam táppénzen a 18 év alatt a gyerekeimmel hébe hóba. Sőt, szerintem az a pár nap kórházi tartózkodás, meg az a kis cérna /áram/ergotamin/lidokain sem kerülhetett olyan sokba amit reproduktív tevékenységeim közben igénybe vettem olykor.Meg amit még kifizettem mellé…

 64. 64:
  Dorka, Ha PP-nek elnézzük, hogy szigorúan csak forint alapon gondolkodik, akkor Rékának is jogos követelése, hogy pozitíven értékeljük a megjegyzéseit.

  Jani, Piszok nagy a tűrőképességem, de ebből a témából PP emocionális ügyet kreált. Sajnos ebben a kategóriában erős indulataim vannak, és a jelzőkkel nem spórolok. Igaz, ti nem olvastátok azt, amit kiszűrtem, és ami leverte nálam a bizotsítékot. Nézd csak! Kevesebb a jövedelmem, aránytalanul drágul a kutyatáp, most bevezették az ebadót. Nem bírom tovább a terheket. Elhívom az állatorvost, elbúcsúzom hűséges, engem mindíg, mindeneben kiszolgáló kutyámtól, majd egy injekcióval elaltatom. Nagyon fáj, de nem tudok mást tenni. Ezt mindenki megérti. De az engem felnevelő, megöregedett apám/anyám nem kutya! Aki ezt nem érti meg az faszfej. Sokat ront a helyzeten, hogy én magam nyugdíjkorú vagyok, de ezt én 30 évesen is így gondoltam, és a nevetséges nyugdíjamon kivül semmit se veszek igénybe (még gyógyszer támogatást se), tehát egyáltalán nem haza beszélek.

  makula, A nyugdíjak igen nagy hányada nem elégséges a megélhetéshez (nekem például 54.850). Azért a nyugdíjas utazhat ingyen, mert ezzel az állam a nyugdíjasnak spórol havi 10.000 forintot, miközben ez neki csak 1000 forint többletköltséget jelent (has számok). Tehát az eljárás költségkimélő.
  DE, ha szigorúan a társadalom hatékonyságát vesszük alapul, és nagy ivben szarunk az érzésekre, akkor is meg kell(ene) becsülni a nyugdíjasokat. Miért? Ime egy jó kis analógia. Amikor a vietnámi háború folyamán egy amerikai katona as tűzvonal mögött rekedt, vagy egy CIA ügynök nem tud kijönni egy ellenséges területről, a testület mindent megtesz, hogy kiszabadítsa. nem egy esetben egy-egy megmentés vagy nem sikerül, vagy 4-5 áldozatot követel. NEGATÍV SZALDÓ. Sokkal-sokkal okosabb, hatékonyabb lenne, ha csak simán leírnák a peches társukat. Ezt az elvet követnétek te és PP is. De miért nem követi ezt az amerikai hadigépezet? Azért, mert a sok százezer katona és ügynök sokkal jobb hatásfokkal használható, ha abban a tudatban harcol, bármi történjen vele, nem fogjék cserben hagyni. Látod, mire akartam kilyukadni. Nekem 5 gyerekem van, mert úgy gondolkodtam, ahogy Dorka, de ma azt hirdetem, hogy NE VÁLLALJ GYEREKET. Élvezd az életet, ne költs milliókat az utódokra, mert miután kizsigereltek, el fognak dobni, mint egy elhasznált vécé papírt. És nagyon sokan kezdenek így gondolkodni. Nem költik el a jövedelmüket gyerekek nevelésére, hanem gyüjtenek javakat idős napajaikra. Eredmény? Negatív reprodukciós ráta. Ez a nettó eredménye annak, hogy szarunk a nyugdíjasokra.

 65. Figyeltem, ahogy Meli osztotta PP-t nekem nem volt energiám, de elmondom,hogy engem is mélységesen viszolyogtat ez a fajta hozzáállás. Annyira hogy olvasni sem nagyon bírom…

 66. Dorka, nem volt szándékomban sérteni, sajnálom, ha így találod, pusztán egy újabb szempontot szerettem (volna) megvilágítani. Mellesleg 27-nél bukkant fel a gyerektelen mint közparazita, én csak plagizáltam 🙂
  Attila, arra, hogy a gyerek hosszútávú befektetés, majd emlékeztetem a szomszéd utcában az özvegyet, ahol a gyerek vágta el a saját apja torkát némi drogközi kábulatban. Akinek a rehabját/börtönét szintén a köz állja, ugye.
  Vagy mi lesz a gyerektelen halálakor, ha örökös nélkül hal meg? Azért száll állam bácsira is valami. Akkor mégse parazita, posztumusz?
  Szóval a képlet egyáltalán nem egyszerű.

 67. Valahogy az egész nyugdíj dolog onnan indul ki, hogy állítólag az embernek joga van élni akkor is, amikor már semmi haszna. Ez a jóléti társadalom hozadéka. No, a jóléti társadalomnak már nagyon messziről integethetünk lassan, de a hozadékaihoz meg mindenki foggal körömmel ragaszkodik.
  Megértem, hogy kimosta az agyukat az előző generációknak a fene nagy bőség, de valamikor vissza kell csámborogni a több ezer (százezer?) éves rutinhoz, amikor az öreg ember addig élt, ameddig bírta szusszal.
  Nem kárhoztatom a jelenlegi nyugdíjasokat, az egész rendszer hibás. Azt viszont 90%-ban biztosra veszem, hogy nekem már más szemléletben kell hozzáállnom az élethez, ha megöregszem. Szoktatom magam a gondolathoz, hogy addig élhetek, amíg hasznos vagyok és képes vagyok eltartani magam.
  (4 gyerekkel elmondhatom, hogy már most nem a saját szükségleteimet nézem, hanem kizárólag a jövőmét – az utódjaimét.)
  És nem, nem is várom el a gyermekeimtől, hogy egy gyakorlatilag zérő értékű szerves hulladékra pazarolják az erejüket majd ha már semmit nem tudok tenni.

  Ismét egy kis lázítás:
  – Lehet példálózni, hogy jajj végigdolgoztam az egész életem, jár nekem ez a kis nyugdíj. De kérdem én: csak dolgozott, vagy termelt is valamit? Egyáltalán nem mindegy… Az átkos nem arról híres, hogy olyan nagyon jó hatásfokkal működtek volna a dolgok… Mondhatnám úgy is: ki mint vet úgy arat. A probléma csak az, hogy a szüleink-nagyszüleink vetettek, és mi aratunk. (És ez mindig így lesz…)

 68. 67:Réka, ok. Nem figyeltem az előzményekre. Pont ez a riasztó, hogy egymásnak esünk ok nélkül. Jogos a reakciód,(27) csak nekem hirtelen olvasva betalált egy kicsit.

  Nyugdíjasokhoz. Le fogom írni hosszan,amit csak most nem tudom,mert az ifjúság ébredezik, és folyamatosan szórakoztatni kell. Konkrétan Frézia nevű sziámi macskánkat kell követnünk a lakásban, mert valami miatt Dávid roppan szórakoztatónak tartja ha nyávog a cica,(sziámi jóvoltából folyamatosan beszél a macsek, és produkálja magát, bújik, hátonfetreng, berreg) A kölök meg teli szájjal röhög 🙂

  Előrevetőleg.. van nekem egy anyósom, akivel elég rapszodikus a viszonyunk. De abban, ahogy saját anyósával bánt -szintén rapszodikus viszonyuk volt) .. ahogy apósát tisztelte, ahogy saját nehéz természetű édesanyja irányítását is tapintattal , tisztelettel kezelni tudta, halála napjáig gondoskodva róla, nem nézve hogy megéri vagy nem éri–példát mutatott.

  Leköpném magam, ha cserben hagynám baj esetén.. Apósom nagyon beteg, most őt ápolja, de érzem, ha apósom elmegy, anyósom is le fog rokkani. Most a kötelességtudat, a szeretet élteti, mozgatja, tartja erőben..Sógornőm és én, felváltva fogunk gondoskodni róla, ezt meg is beszéltük..

  Ez felezi a gondoskodás terhét.vagyis negyedeli, mert a férjek is részt vesznek ebben. Kocsival dokihoz szállítás, szerelés, ügyintézés, stb.. de mi lesz azokkal a családokkal ahol egy gyerek van? Ha ez elterjed, megszűnik egy csomó dolog..nem lesznek: testvérek, unokatestvérek (nekem 14 van,és minddel tartom a kapcsolatot). Unokahúgok, öcsik, nagybácsik, tántik.. megszűnnek a fogalmak is. Egyedüli kis minicsaládoként élnek az egy gyermekes csalásmodellek leszármazottai, és így az idős szülőkről való gondoskodás valóban erőn felüli terhet fog jelenteni…

 69. 69:
  Ez az a szép új világ, amit vs120, PP, stb. promótálnak.

  68:
  Engem vert meg az isten azzal, hogy válaszoljak a kommentedre. Van egy olyan mondás, hogy hülye kérdésre csak hülye válszt lehet adni. Ezzel párhuzamban, Valótlan tényekre alapozott eszmefuttatás hülyeséghez vezet.
  1) Nem igaz, hogy a „jóléti társadalom” előtt a haszontalan öregeket kidobták a szemétdombra. A több generációs családnál az időseknek is megvolt a kellő funkciója. Én láttam 80 éves nénit órákon át disznó belet mosni disznóvágáskor, meg a sarokban kukoricát morzsolni egyébként. Illetve 80 éves bácsit baltanyelet faragni, és ezzel mentesítette a jó erőben lévő unokát, hogy ne rabolja el az idejét ilyesmivel. Az utolsó néhány inaktív hetet pedig tisztességből kibírták, amig végleg el nem búcsúztak az idős családtagtól.
  2) Az se igaz, hogy régebben pazarul éltek, most pedig nyomorogni kénytelenek az emberek. Jancsika ragyogóüan levezett a múltkoriban, hogy az emberiség (beleértve a magyarokat is) sohase élt olyan jól, mint most. Ez egybevág az én emlékeimmel. 15 éves koromban egész héten tészta és főzelék volt, az egész család csapvizet ivott. vasárnap, az ünnepi ebéden volt csak hús és szodavíz az étkezés után. Most a hiperben az ásványvíz, sőr, kóla hegyekben áll, és viszi is a jónép rekeszszámra.
  De azért csak szövegelj tovább. Megszoktam, hogy hamis tényekkel operáltok, hogy vélt igazatokat bizonyítsátok. Különben kellemes nagyapa gyilkolást! Csak ügyelj arra, nehogy nagyapa légy. 😀

 70. Tibor bá’.

  Valamit nagyon félre lehetett érteni, ha az én és PP mondanivalója bárhol egy lapon lehet nálad. Én pont a többgenerációs családot, és egymás tiszteletét-szeretetét promótálom. Szerintem ez van benne a (27)-ben

  Valószínű az általam használt „hasznosság” fogalmát sem határoztam meg pontosan, ezt most pótolnám. Lehet, hogy az öreg már nem tud dolgozni, robotolni, mint egy 30 évvel fiatalabb, de hasznos, amíg mesét mond az unokáknak, mosolyog, erőt és bölcsességet ad a családnak, amíg a családi fészek melegét fenn tudja tartani. És ez a dolga.
  A Te életed nem ismerem (Tibor bá’), de úgy gondolom, hogy maximálisan hasznos vagy, mert emberek ezreinek tudsz újat-régit mondani, és vezetni a gondolataikat.
  És (69)-ben is látszik a vonal, hogy a családi egység a lényeg. Egy mikroközösség, amely szeretet alapon vállalja az ápolást-óvást mind az elmúlt generációnak, mind a jövőnek.
  De ez nem jogalapú rendszer, hanem hálaalapú! Éppen ezért nyugdíjhoz semmi köze.
  A családok szétdarabolásában az átkos rendszer élen járt, tökéletes gyilkos megoldás volt erre a panelprogram a maga 30-50 nm-es lyukaival, ahova egy minicsalád se fér be. A legtermészetesebb közösség szétverésével indultunk meg a lejtőn.
  Miféle helyzet az, hogy amíg az aktív fiatalok patkánylyukakban laknak, vagy előre eladták teljes életük munkáját hitelért és normális lakhelyért, addig az idősek általában szükségen felül laknak önállóan saját ingatlanban? Állítom, hogy a nyugdíjas rétegnek messze nagyobb a vagyona (ingó-ingatlan), mint az alatta lévő őket kiszolgáló rétegé. Ez nincs jól így. Ezért is lenne hibátlan megoldás a generációk újbóli összeköltözése, mert így megoszthatnák egymás között a tulajdonjaikat. Remélem, hogy ez a jövő…

  Egy kis kitérő:
  (67-nek): ha a gyerek elvágja saját szülője torkát… nos, az a szülő megérdemelte. Vajon ki más nevelte a gyermekét ilyenné? Egy szeretetben nevelt gyermek ilyet sosem fog csinálni.

 71. 70. Tiborbá

  „15 éves koromban egész héten tészta és főzelék volt, az egész család csapvizet ivott. vasárnap, az ünnepi ebéden volt csak hús és szodavíz az étkezés után. Most a hiperben az ásványvíz, sőr, kóla hegyekben áll, és viszi is a jónép rekeszszámra.”

  Ne csúsztass Tiborbá!

  A te gyerekkorodban háború volt, újjáépítés, Rákosi pajtás meg padlássöprés.
  Ma pedig ipari hulladékkal van feltöltve a sok polc a hipermarketekben, és sokakat megtéveszt a csomagolás…
  A múltban az adók a papi tizeddel sem haladták meg a 20%-ot, ma már a 80% is „normális”…
  Nem beszélve arról, hogy a tömegek ma már adósrabszolgaként szolgálják uraikat.

 72. 71:
  Megkövetlek a félreértésért.

  72:
  1948-ben voltam 15 éves. A jelzett helyzet 1956-ig volt érvényben. Akkor eltávoztam. Visszajöveelemkor indult be a gulyás kommunizmus.
  A csúsztatás a te fegyvered. Nem fogom átvenni tőled. A többi szöveged a szokásos sablon.

 73. 63!
  Köszönöm,nem kérek az ilyen vérfrissítésből.. 😀

  69!
  Pontosan így van Dorka!Ezt mondtam én is Attilának..
  Annak hogy egymásnak esünk,valóban nem sok értelme van..Csak akkor leszünk életképesek ha összefogunk..Én azt vallom.De nem úgy ahogy PP vallja..Hogy mindig csak magamra gondolok..Az összefogásban vagy a családi összefogásban a lényeg,hogy mindig annak segítünk,aki éppen bajban van..És ez valóban nagy teher,és egy kis önfeláldozás..

  68!
  Értsd már meg végre hogy nem lesz nyugdíj..Lesz egy mindenkinek megítélt 30 ezer forint hogy ne dögölj éhen,(erre a szintre kb 10-15 év alatt el fogunk jutni)és a többit magadnak kell összerakni addigra,mire nyugdíjas leszel,ami kb.68 vagy 70 év lesz..!Mit nem lehet ezen érteni?Hiába megy a követelőzés hogy én ennyit meg annyit dolgoztam,termeltem vagy nem termeltem..Meghozták a törvényt hogy már adónak van nyilvánítva a hozzájárulás,és mehetsz a jó Istenhez panaszra..Ha kapsz valamit kapsz ,ha nem nem..Minden meg lesz nyirbálva…Özvegyi nyugdíj sem lesz..Még mindig nem érted akkor?Le fogják sz@rni hogy mennyit dolgoztál,magyarul mondva..
  Ja, hogy Te inkább harakirit követsz el?Azt a legkönnyebb..Mi lenne ha valami normális javaslatod is lenne helyette..

 74. 74: Most már abszolúte nem értem, hogy mit miért irkáltok nekem. A 68!-at tényleg nekem címzed???
  Pont arról beszéltem, hogy lényegtelen, hogy mennyit dolgoztál. Pont javaslatról beszélek: családi generációk összeköltözéséről.

  Olvasol is, vagy csak írsz?

 75. 71: vs120: „Állítom, hogy a nyugdíjas rétegnek messze nagyobb a vagyona (ingó-ingatlan), mint az alatta lévő őket kiszolgáló rétegé. Ez nincs jól így.”

  Szerinted a mostani nyugdíjas rétegnek 20-30 éves kora óta rendelkezésére állt minden vagyona? 🙁

 76. 74. Melike

  „és a többit magadnak kell összerakni addigra,mire nyugdíjas leszel,”

  Ha eleget raktál össze, akkor el fog veszni…
  A mai bankrendszer a legjobb példa arra, hogy a pénz csak egy irányba mehet…
  Ha „élvezni” akarod öreg éveidet, akkor a legjobb befektetés a gyerek…
  Ha azt a pénzt, amit „öreg korodra” félreraknál beléjük fekteted, azaz elég időt szánsz azoknak az értékeknek az átadására amik számodra fontosak, akkor nem hagynak éhenhalni.

  Tele van a világ öregekkel, akik kidolgozták a belüket, hogy „mindent” megadjanak a kölöknek, csak azt felejtették el, hogy a mindenbe nem csak az anyagiak tartoznak bele.
  Nyilván ezt tanulja meg a gyerek is, és egyrészt ezt adja „vissza” és ezt is adja át a következő generációnak.

  Azt, amit ma nyugdíjrendszernek nevezünk, el kell felejteni.
  Az egyre inkább profitközpontú világban az az ideális, ha a dolgozó minél tovább gyűjtögeti a nyugdíjját, és minél kevesebb ideig „élvezi”.
  És mivel ezer milliárdokról van szó, igen nagy a kisértés, hogy azok, akik ezt az irdatlan pénzt kezelik, AKTÍVAN növeljék a nyereségüket.

  És itt jön a svédcsavar: minél kevesebb pénz van a kasszádban, annál kevésbé vagy fókuszban.
  Ebben a játszmában csak akkor nyerhetsz, azaz úgy vesztesz a legkevesebbet, ha kívül maradsz.

 77. 71. vs 120

  „Állítom, hogy a nyugdíjas rétegnek messze nagyobb a vagyona (ingó-ingatlan), mint az alatta lévő őket kiszolgáló rétegé. Ez nincs jól így. ”

  Azért a mostani nyuggereket jobban „hagyták” egy kicsit élni… még az átkosban is. A pénzszivattyút inkább a gengeszerváltás után állították turbóra, és főleg azért van, hogy a népek nem tudnak megtakarítani, csak eladósodni.
  Mindenesetre érdekes filozófiai vita tárgya lehet, hogy azok, akik szerintem semmivel sem dolgoznak kevesebbet mint 30-40 évvel ezelőtt a szüleik, nagyszüleik, miért tudnak kevesebbet felmutatni.
  Sőt… gazdasági mutatók szerint ma a termelékenység durván a duplája a 30 évvel ezelőttinek… a reálbérek meg csak jóindulattal ugyanakkorák.

  Sajnos a pavlovi reflexek megelőzik a józan észt, és hamarabb válik közkinccsé a gondolat, hogy el kell venni a nyuggerektől a vagyonukat a fiatalabbak túlélése kedvéért, mint hogy el kellene rugdosni a pénzszivattyú mellől a bemenet kezelőit.

  Ugyanis a válság ALAPVEŐEN a világra kényszerített HIBÁS neoliberális pénzügyi ideológia miatt van, és ameddig ez nem változik, MINDEN pénz kipörög a gazdaságból, az adókkal, nyugdíjakkal és a termelő munkáért kapott értékekkel együtt.

 78. 76:
  A mostani nyugdíjas rétegnek úgy van vagyona, hogy nem kellett 20-30-40 évesen előre mindenét eladnia a megélhetéséért…

  78:
  „Sajnos a pavlovi reflexek megelőzik a józan észt, és hamarabb válik közkinccsé a gondolat, hogy el kell venni a nyuggerektől a vagyonukat a fiatalabbak túlélése kedvéért” – nem el kell venni, hanem maguktól kéne odaadniuk. Lényeges különbség.
  Egyébként nagyon zsivány megfogalmazás: „a fiatalabbak túlélése kedvéért” – mégis mit kell csinálni krízishelyzetben??? A szaporodásra és aktív munkára képtelennek kell megmaradnia???

  A termelékenység duplája a 30 évvel ezelőttinek. Igen, legalább. És a nyugdíjasok száma is duplája a 30 évvel ezelőttinek! Ha valaki nem vette volna észre: elöregedő társadalomban élünk !!!
  Csak 1990 óta 20%-al több nyugdíjas van, és ez úgy, hogy 2000-ig 25%-ot emelkedett a számuk. A visszaesés a világháborús időszaknak köszönhető, ekkor alig volt születés. Most lesz egy újabb 20-25%-os emelkedés a Ratkó korszak miatt.

  Emellett Magyarország népessége csökken. 1980-ban volt a csúcson 10.7 millió ember formájában, ma már 800 ezerrel kevesebb él itt.

  Nincsen ebben nagy varázslat, és nincsen ma se nagyobb csalás a húsosfazék körül, mint régen. Minden leírható nagyon egyszerűen számokkal…

 79. vs 120

  „nem el kell venni, hanem maguktól kéne odaadniuk.”

  Értem… de a többség úgy tekint a vagyonára, mint amiért megdolgozott és jogosan jár neki.

  De szerintem a csapda ott van, hogy amíg azon szkanderezünk, hogy elvegyük, vagy odaadják, addig azok röhögnek a markukba, aki egyszerűen lenyúlják mielőtt mi „megegyeznénk”.

  A mai helyzet nem a nyugdíjasok hibája.
  Amikor az abortuszt liberalizálták, a mérgező vegyszereket legalizálták, a szingli életmódot támogatták egyszerű rövidtávú haszon érdekében voltak bőven, akik figyelmeztettek a veszélyekre.
  De ezeket kinevették, elhallgatták.

  A magyarság 1916 és 1956 között másfél millióval nőtt… háborúk, fehér-vörös terror, Rákosi, padlássöprés, satöbbi.
  A 80-as évektől mostanáig, a „békében” nagyobb a pusztulás, mint a háborúban volt… Az egészségről nem beszélve.
  VÉLETLENÜL ilyen nincs.
  Ez csak tudatos és precíz tervezés alapján lehetséges.
  És ebbe illik bele a nyugdíjasokra forduló „figyelem” : nini ! ott még van egy kis pénz !

  Ez kifejezetten cimikus hozzáállás…
  Nem a nyugdíjasokat kell belezsarolni az „önkéntes” felajánlásba, hanem leállítani a pénzszivattyút.

 80. 75!
  Akkor harakirit sem akarsz elkövetni ideje korán? 🙂 Mert ha nem ,akkor megnyugodtam.. 😉

  77!
  Attila!Tudsz venni házat földet gyárat aranyat,mittudom én bármit..Nem, csak pénz létezik.A legjobb befektetés a gyerek,mondod..Hm..Persze hogy kell a gyerek..
  ÉS segíthet is ha kell,de csak azért hogy majd nekem segítsen,Engem tartson el??És neki is lesz családja,azt is el kell tartani,és neki is nevelni kellene a gyerekeit..És Ha majd neki sem lesz munkája?Csupa ha..Nem azért kell szülnöm hogy magamhoz láncoljam,és majd engem tartson idős koromban..Az hogy segít valamit,az egy dolog..Tudod mit jelent az hogy a szülőket is eltartsd ,ápold,és a saját családodat is?Embertelen erőfeszítés..

  Nagyanyámnak 4 gyereke van..Anyám meghalt,a másik lány a világ végén van,a 2 fia szarik rá,mert ők is döglődnek..Én vagyok aki instápolja..Na nesze neked 4 gyerek..
  Olyan könnyen leírsz dolgokat,egy mondatban..

  Mi megcsináltunk egy két lakásos társasházat ,és sarok telken vagyunk,a portát is ketté lehet venni,és van 2 külön bejárat.Tehát a gyerekemnek nem azzal kell kezdenie hogy lakást ,vagy házat építsen.Külön is vagyunk,meg egybe is..De nem biztos hogy itt marad,illetve csak dolgozni kell elmennie innen,mert ezt a nagy házat fent is kell tartani,ami az itteni fizetésekből lehetetlen..Szóval nehéz okosnak lenni ebben a kérdésben..

 81. 63:

  A többet fogyasztó érv csak a szőrözés miatt, no meg azért, mert eddig úgy vettem észre, hogy a tényszerű, számokkal alátámasztott érvet szinte mindenki elkerüli – aztán miért? – így reménykedtem, hogy senki nem fogja így elvinni a témát vakvágányra.

  Az infrastruktúra tényleg ki van építve, csak a méret nem azonos. De az igaz érvem pont az – és tudom, hogy pont ezt a legnehezebb megérteni és elfogadni – hogy a felesleges ingyenség oda vezet, ahol éppen tart az ország.
  Pláne, ha még rosszul is csináljuk. Leírok egy történetet, eddig két, teljesen különböző helyről hallottam, így akár igaz is lehet. A lényege az, hogy a „kisnyugdíjasok” reggel felülnek egy messze közlekedő vonatra (buszra) mert amíg megfordul az az ország két végéről, addig a mama fűtött helyen van és nem otthon a hideg lakásban. És még világot is lát. Lehet ez egyfajta rosszul értelmezett humanizmussal fogadni, de nem lenne egyszerűbb az, hogy egy használaton kívüli épületet befűtök, berendezem moziformára, egy tévé vagy projektor, és máris az egész napi fűtés egy mamára leosztva csak a tizede, vagy annyi sem mint az, hogy az út végén a volán társaság benyújtja a számlát az adófizetőknek egy darab retúr Békéscsaba-Kőszeg útvonalra?

  65:

  Az a baj, hogy te a „célközösség”-hez való tartozásod miatt elfogult vagy, nem bírsz, de nem is akarsz felülkerekedni a személyes sértődöttségeden.
  Senki, én legalábbis nem írtam olyant, ami a TE vagy AKÁRMELYIK nyugdíjas megélhetését veszélyeztetné. Ha mégis, akkor a faszfejezés helyett rittyensd ide, mindenki olvashassa. Számokkal bizonyítottam, de legalábbis jeleztem, hogy az eddigi gyakorlat nem megy tovább, a matematikának meg hiába mondod, hogy te eddig mit tettél le az asztalra. Ezt úgy látom, nem érted meg, de majd tapasztalod.
  Én eddig soha nem írtam, hogy te azért kapjál kevesebbet, hogy a megtakarított pénzt én kaphassam meg. Arra céloztam, hogy három gyereket nevelvén, ebből az egyik egyetemista, talán nem jó a jövedelmek elosztása, amit tulajdonképpen ÉN termelek meg. Nem én a Peti, hanem az aktív szeglete a társadalomnak. Még ha megfeleznénk ezt, még akkor is, na de erről szó sincs.
  A kutyáidra emlékezem, hogy három nagytestű állatod van. Hát én pl. a főállásomból – mint neked a nyugdíj – én NEM TUDNÉK tartani három kutyát. És ezért a szomszédod sem lennék, kutyaugatás, szag, szétbarmolt kerítés.
  Emlékezhetsz, egyszer már írtam neked anno, hogy ha megakadályozod, hogy a kerítés felett átjöjjön a szag és a hang, akkor nem bánom.

  70:

  Baltanyél és disznóbél? És mi a JÓ BÜDÖS FRANCZOT kezdjek ezzel a tudással? Ma? Miért nem a kőpattintást hozod fel érvnek? Nem hoz a postás levelet, sem csekket, mindent a neten intézek, amit csak lehet, automata a medence vízkezelése, a gyep öntözése, a mosógép, minden. Hazajövök, kész a mosás, a kocsimban van a bevásárlás, zöldell a fű… Nem kell játszani a gyerekkel mert már nagy, nincs kutya, hogy a kutyaszart szedjem össze és idegesítsem a szomszédot, majd szól a riasztó ha cigány jön errefelé, ébredj már fel a régi világ elmúlt!

  Mindenki:

  A régi világ termelékenységét akarjátok összehasonlítani a maival? Hogyan Egy módon lehet csak, legfeljebb akkor ha az elégetett kalóriákat vesszük alapul. Én bizony emlékezem a kapun belüli munkanélküliségre és a selejtre ami annak a tömegtermelésnek az eredménye, ami csak azért volt, hogy a gonosz kapitalistákat legyőzzük.
  Valaki itt emlegette a kubai nádcukrot, amit csak politikai okból vettünk. És? Azért ÉN vagyok a hibás, jobban mondva az Én generációm?
  De mondom, a magyarországi helyzetet hasonlítsuk össze mondjuk a lengyelekével. ott is fel kellett építeni az országot, nem csak itt. Vagy a csehek országát. Ott MIÉRT jobbak a mutatók?

 82. 82:
  Teljesen mindegy, hogy mekkora a szöveged igazságtartalma, a stílusod miatt az ember zsebében kinyilik a bicska.
  Az igaz, hogy én nyugdíjkorú vagyok, de egyáltalán nem érzem magam se nyugdíjasnak, se pedig érdekeltnek nyugdíjas ügyben. Nem vagyok érdekelt se az ingyenes utazásban, se gyógyellátásban. Az elmúlt időkben 3 nyavalyám volt. Szemműtét, kradiológiai kivizsgálás, térdizület feltöltése. Mind a hármat magán klinikán végeztettem el KP-ért. Mert az egészségügy le van rohasztva. Nem az neked velem a bajod, hogy „oda huzok”. Neveltetésedből hiányzott a morális érzék kialakítása, és úgy különben szélsőségesen egoista vagy. Ha téged mint szomszédot zavar az én három kutyám, akkor engem meg zavar, hogy a kövér feleséged teregeti a ruhát. Erre mit mondasz? Azt hogy a te panaszod reális, az enyém nem? Tudom, hogy ezt mondod, de ez azt jelenti, hogy a te világnézetedet rá akarod mindenkire erőszakoni. nekem attól kell undorodnom, amitől te undorodsz, és helyeselni kell a véleményedet, mert az az egyedüli üdvözitő megoldás, mert az logikus, mert a számok téged igazolnak. Tudod, menekül a kis csapat, üldözik őket. Cipelik magukkal a sebesültet, pedig így nehezebben, lassabban haladnak. Ha te vagy a vezető, akkor úgy döntesz, hogy hagyjuk sebesült társunkat a sorsára, mert különben valamennyien itt hagyjuk a fogunkat. Szép, logikus, „matematikailag” precíz. Ennek ellenére sokan nem fognak veled egyetérteni, és nem csak a sebesült férfi felesége, aki szerinted „érdekelet”, hanem mások se. Mert emberek vagyunk, de ez rád nem vonatkozik.
  Érdekes az öreg néni utazásos meséje. Szerinted otthon kellene maradnia és a 9 fokos lakában szép lassan kihülnie, hogy másnap benne legyen az újságban. Fog ilyen történni, kényszerből, sajnos. De te tirumfálsz az eset felett. Nekem és sokakknak még az jut eszünkbe, hogy a néni segítségre szorúl, kevés a nyugdíja. nem tud magának tüzellőt venni, vagy kikapcsolták nála a gázt, mert nem tudta kifizetni a számlát. Szomorú kép az orszáégról, de elárulok valamit. A hajléktalanok ősszel szándékosan elkövetnek valamit, és hagyják, hogy rajta kapják őket, és elzárják, mert télen jbb a börtönben lenni, mint az utcán. Szomorú helyzetkép a tárosadalomról, miközben neked uszómedencéd van automatikus világítással. Ennyivel lennél értékesebb, mint a kihülőfélben lévő néni? Aligha. És a javak egyenletesebb elosztása bizony az állam dolga (lenne). OK, te helyesnek tartod, mert olyan fantasztikusan hasznos a munkád. Rendben van, de akkor leglább fognád be a szádat, amikor valaki a megfagyás elől menekül.
  Megtémadod a 70-es hozzászólásomat meglehetősen alpéri stílusban. Teljesen mellőzöd azt a tényt, hogy a hz-ban cáfoltam egy m últra való hivatkozást. Ez volt a hz témája, nem pedig a bélmosás és kukorica morzsolás, amely tudásra – és ez a dolo9g iróniája – még szükség lehet.
  Ja, és a technológiai fejlődés, a termelékenység. Hát igen. Ez egy másik téma, már felvetettem. Úgy néz ki, hogy a társadalom reális igényének a kielégítéséhez a munkaerőnek mindössze 20 százalékára van szükség. Mi lesz a 80 százalékkal?
  Mert szükség nem lesz rá. Ezért vált Orbán is nevetségessé az egy millió munkahely teremtéssel. Bármilyen jó munkát végzel, te is lapátra kerülhetasz, és akkor mit fogsz mondani? feleslegessé váltam, önként megyek a levesbe. – Aligha. Majd találsz magadnak egy nagyon praktikus kis kifogást, na meg, felelőssöket.

 83. 83:

  A stílus – ami ráadásul szubjektív – fontosabb mint az állítás igazságtartalma?
  Hát, ezek után nem csodálkozom már semmin, pláne az ország helyzetén.

  „Nem vagyok érdekelt se az ingyenes utazásban, se gyógyellátásban.”
  Én soha nem mondtam, hogy személyesen a te személyed lenne az oka a véleményemnek. Kérlek, NE próbáld magad áldozatnak feltüntetni, mert nincs miért.
  A morális érzésem meg egészen idáig tartott, de amikor napjában jönnek a hírek, hogy ebből ennyit vesznek el, abból meg annyit, miközben a mindenkori kormány a szent tehenet, a túlélésének a zálogát meg esetleg csak megkarcolja ez a „válság”.
  Tudod, te egyfajta önfeláldozást kívánsz az aktív korosztálytól, de ugyanezt te, ti miért nem? Úgy is utálod Orbánt, toljál ki vele úgy, hogy a nyugdíjasokat tántorítsd el Orbántól, azaz a jelenlegi miniszterelnöktől.

  A morális érzékem meg kiváló, mindössze… Van erre egy kissé régi reklámszöveg:
  „Mert hülye azért nem vagyok!”
  Tehát csinálom, csak mindennek van egy határa.

  A kövér feleségem éppen zavarhat, csak azt is tudni kell, hogy ami szükséges az élethez és a normális életvitelbe beletartozik, az téged hiába is zavar. A fával fűtött kandallód füstje télen hiába zavar, tűrnöm kell, míg ha ugyanezt gunicsizmával oldod meg, az már bizony következményeket von maga után. A kertes házban a kutya elfogadott, három nagytestű már nem annyira, még akkor sem, ha szerinted meg igen. de írtam, neked lehet tizennégy is, meg lovad meg disznód, csak a szag, a zaj, a bögöly álljon meg a kerítésemnél, de mondjuk egy kutyáé átjöhet. Persze az is normális körülmények között tartott ebé. Indulhatsz reggel 3-kor is a piacra, tűrnöm kell az autód zaját mindaddig, amíg gyári a kipud és a zajhatása a típusengedélyben meghatározott érték alatt van.
  Nyugodj meg, tűrni is fogom.
  Tibor bá’: Simán elbesélsz mellettem, és képtelen vagy megérteni azt amire rámutatok. Most éppen azt bizonyítod, amit írtam. Te akarod megszabdni mi elfogadható és mi nem.

  Nem kértem, hogy érts egyet velem, de ezt mástól sem kértem. Volt egy téma, én leírtam a véleményemet, amit azért adatokkal alá is támasztottam. A sebesülttel való meneküléses példád és jellemző arra, hogy bizonyos törvényszerűséget nem akarsz tudomásul venni. De hogy én is szolgáljak irodalmi példával, nemcsak a teáltalad felvázolt példát lehet olvasni a világirodalom klasszikusai között hanem azt is, amikor a sebesült elkér egy pisztolyt, hogy az üldözőket feltartsa mindaddig, amíg a többiek beérnek a nagykövetség épületébe. vagy az erődbe, vagy mocsár jótékony rejtésébe. Tibor bá’: nem én nem értem meg. Te csúsztatsz. Az én sebesült példám tömegesen fordul elő. A te példáddal csak filmekben lehet találkozni, a valóságban sehol. Viszont amíg nem vagy sebesült, te megkövetelnéd mástól, de amint te lennél a sebesült, ragaszkodnál a cipelésedhez. EZ A VELEJÉIG ÖNZŐ MAGATARTÁSOD, ami az embert felháborítja. Csak nem midenki veszi észre. Néhányan kellemes fissítésnek gondolnak, de engem nem lehet megtéveszteni. De most, hogy elárultad a foglalkozásodat, minden világossá vált.

  Az utazásosból meg előre tudtam, hogy megint nem a lényeget fogod kiragadni.
  De akkor vigyük tovább a szálat: humanista vagyok, persze utazzon a mama, csak hát elfogy a pénz a sok felesleges utazás miatt, nem indul több járat, végállomás, mindenki szálljon le. És mamának se utazása nem lesz, de nem készült el a tizedéből fenntartható melegedő sem. A mama megfagy.
  Na, most van itt az ország. Nem hiszed, pedig de. Közalkalmazott vagyok, olvasok néha olyant is, amihez a „kisember” hozzá sem fér (néha), vissza fogod még sírni (én is) 2012-t, hogy milyen jó volt.

  Automatikus világítást nem is írtam, mert a keringetőn kívül nem tartom szerencsésnek a feszültséget a medence környékén. Azt persze nem írtam, hogy ez lehet egy több éves pár tízezer forintos gumibili, de nyugodtan írd a faszfej mellé a tolvaj vállalkozót is, már megszoktam.

  De ha akarod, megbeszélhetjük, hogy miért is van az egyiknek medije, míg a másik a híd alatt lakik.
  Egy rágódni valót azonban előre: amíg én a medire (mert persze nem tudhatod, de lehet nekem süllyesztett betonmedencém is) gyűjtöttem, addig én annyit termeltem, amennyit más az egész élete során sem.

  Az nem zavar, hogy a fagyás elől menekül, csak hát a szükségesnél sokszorta drágábban…

 84. 71. vs120 „Egy kis kitérő:
  (67-nek): ha a gyerek elvágja saját szülője torkát… nos, az a szülő megérdemelte. Vajon ki más nevelte a gyermekét ilyenné? Egy szeretetben nevelt gyermek ilyet sosem fog csinálni.”
  Tudod, vs120 én azok közé tartozom, akiknek a gyereke lehet, hogy el fogja vágni a torkát, pedig nem akartam ilyenre nevelni. Még igazad is lehet, hogy megérdemlem, de ez engem nem tesz boldoggá, mert nem azért szültem, hogy egy boldogtalan ember legyen a gyerekemből. Ellenkezőleg! Azért neveltem úgy, ahogy neveltem, mert azt hittem, hogy így lesz boldog. Most 28 éves, és a korosztályomat teszi felelőssé azért, mert nem élhet luxus körülmények között. Szerinte nekem ott kellett volna lennem a politikában, hogy „leverjem” a szélhámosokat. (Ehelyett én dolgoztam, vele foglalkoztam, tisztaságot és rendet tartottam az életünkben, naivan nem is jutott eszembe, hogy a vezetőink átvágnak.) Nem tudom eldönteni, hogy ha másképpen csináltam volna a dolgokat, akkor most boldog lenne-e a gyerekem.
  Én szívesen olvasom PP és más olyan fiatalok hozzászólását, akik másokat okolnak, azért mert ilyen helyzetben vagyunk. Valójában azt gondolom, hogy fogalmuk sincs miről beszélnek, csak kell egy bűnbak.
  Én azt gondolom, hogy az idősek nem fognak tudni semmit segíteni ebben a helyzetben, mert megváltozott a világ. A fiatalok pedig azért nem, mert álomvilágban nőttek fel. Mégis látok gondolkodó időseket és fiatalokat. Azért nem működnek a világmegváltó dolgok, mert nincs kapcsolódási pont egyik gondolatból a másikba.
  Szerintem szép dolog, ha PP, aki nem áll rosszul anyagilag, védi az aktív kereső korosztályt. Mivel a nyugdíjasoktól megvonná a kiváltságokat, gondolom, hogy ugyanilyen felháborodva áll ki azok ellen, akik otthon ülve devizapárokkal kereskedve keresik meg a megélhetésükre a pénzt. Amennyiben azonban nem tud Peti mit kezdeni a baltanyéllel, akkor inkább úgy áll a dolog, hogy azért akar elvenni a többiektől, mert ő még jobban akar élni.
  Peti! Ha jól értettem a gondolatmenetedet, akkor azoktól, akiktől elveszel, azok nem azt fogják megmutatni neked, hogy mi az a baltanyél, hanem azt, hogy hogyan áll a fejedben a balta. Nem a régmúlt világot kell visszahozni, hanem egy élhető világot kell teremteni. Én ezt úgy teszem, hogy figyelek rátok, akik egysíkúan gondolkodtok, és melléállok azoknak, akik nekem szimpatikusak és tenni akarnak valamit azért, hogy boldogabban élhessünk.

 85. 81. Melike

  „Nem azért kell szülnöm hogy magamhoz láncoljam,és majd engem tartson idős koromban..”

  Semmi láncolás.

  Sokezer évig ez volt a tuti… Aztán a nagyokosok felrúgták, hogy majd megmutatják… Hát… Láttuk…

 86. 85:

  Én nem hiszem el, hogy ENNYIRE félreérthetőn fogalmaznék. Vagy direkt nem értelmezitek a maga valójában, hogy a kínos kérdéseket ne kelljen kibeszélni, inkább vagy ostobának tettetitek magatokat vagy engem neveztek faszfejnek és gonosznak – más fórumban antiszemitának – így aztán nem kell a konkrétumokat megbeszélni.
  ..
  Miértke,

  NEM VESZEK EL SENKITŐL SEMMIT.
  Innentől kezdve nem kell félnem senkitől.

 87. 84!
  Nem akarsz elköltözni a holdra?Ott talán egyedül lennél,és rend lenne..
  85!
  „Mivel a nyugdíjasoktól megvonná a kiváltságokat, gondolom, hogy ugyanilyen felháborodva áll ki azok ellen, akik otthon ülve devizapárokkal kereskedve keresik meg a megélhetésükre a pénzt.”

  Na na Miértke…Csak lassan a testtel,még csak most kezdek bele jönni.. 😀 Még várj egy picit. 😆

  86!
  ok..Na akkor majd ha Londonba akar költözni,megyek vele..Na Istenem.. 😉

 88. 87. Peti Sajnos egy ilyen poszthoz való hozzászólás nem tükrözi vissza az ember mondanivalóját, mert rövidre és érthetőre kell szabni, ami néha üti egymást. Próbálom felfogni azokat a dolgokat, amiket leírsz. Mivel más gondolkodásmódom van, ezért ez nem könnyű. Fel akarod hívni valami fontos dologra a figyelmet, ami rendben is lenne, de a sorrendet be kellene tartani.
  Én először a vezetőt szidom! Pl. nem az a 40 éves ember a hibás, aki elment nyugdíjba, hanem az, aki ilyen törvényt hozott.

  88. melike00 Kívánom Neked, hogy találd meg az életben a számításaidat, amik boldoggá tesznek! Amiket eddig írtál magadról, azokon én is végig haladtam az élet folyamán (dolgozni, tanulni, megadni a gyereknek mindent), de mára ott tartok, hogy az anyagi biztonság nem az élet értelme.

 89. 87: „NEM VESZEK EL SENKITŐL SEMMIT.
  Innentől kezdve nem kell félnem senkitől.”
  Ebben ne légy ennyire biztos. Javaslom a történelem tanulmányozását. 🙂
  Elvenni csak attól lehet, akinek van valamije – és ritkán érdeklődik meg előtte, hogy hogyan is szerezte. A tömegek nyomorba döntése mindig lázadást/forradalmat vált ki. És akkor nem hagyják, hogy az ablakból nézd az eseményeket.

 90. Azért még annyit hozzátennék a fent elhangzottakhoz: azt azért ne felejtsük el, hogy a régi öregek korántsem olyan egészségi állapotban éltek és megközelítőleg sem annyi ideig, mint a maiak. Én még emlékszem a nagyapám generációjára, illetve anyai nagyapám a mai napig él és hála az égnek, példás egészségnek és fizikai állapotnak örvend. Fára mászik, baltával tűzifát hasít és olyan nehézségű fizikai munkát végez, amit sok 20-30 éves ember manapság képtelen lenne megcsinálni. Egyedül a kőtörésben tudtam „felülmúlni”, mikor a ház körül betonoztunk. Nagyapám 1930-ban született.

  Sajnos már a 60 év körüli generációról sem mondható el ugyanez. Elhízottak, mozgáshiányosak, 10-12 olyan krónikus belgyógyászati betegségük van, amibe egyenként bele lehetne halni, de életben maradnak, mert a modern egészségügy életben tartja őket. Itt, Németországban ez már egyenesen irreális mértékeket kezdett ölteni. 90 éves embereknek még pacemakert ültetünk be, angiographiás vizsgálatokkal tágítgatjuk a koszorúsereiket, elektrofiziológiás eljárásokkal szívritmuszavarokat kezelünk, stb. stb. Persze ma még megy mindez, mert van rá pénz és erőforrás. Magyarországon már nem így van, jó 10-15 évvel hamarabb is halnak meg az emberek – no és persze otthon az általános egészségi állapot is rosszabb valamivel, mint itt.

  Szóval ha el akarjuk érni, hogy az idősek ismét tevékeny, megbecsült és értékes tagjai legyenek a társadalomnak, így megpróbálva elkerülni, hogy a generációk egymást hibáztassák a kialakult helyzetért, akkor itt az ideje, hogy gatyába rázzuk az emberek egészségi állapotát. Akik ma 40-50 évesek, azoknak kellene a legtöbbet tenniük, hogy 70-80 éves korukig aktívak és életerősek tudjanak maradni. Nyugdíjuk úgyse lesz, kénytelenek lesznek dolgozni. A mai 20-30 éves generáció is sokat kell majd tegyen, de náluk meg nem jelentek meg azok a betegségek, amik a problémákat fogják okozni 30-40 év múlva.

 91. Tibor !
  Mondtam Neked, hogy a közalkalmazottak és a köztisztviselők egy egészen más világban élnek. Élesen tudják kritizálni azt a rendszert, amiből élnek.
  Reméljük 3-4 választási ciklus múlva csak a kapanyél mellett fogunk velük találkozni.

 92. khm.

  egy: János, azért akadnak még közszolgák a valós világban is, ne általánosíts kérlek. Amúgy én részemről azért szoktam kritizálni a rendszert, amiből élek, mert látom a visszásságait, belülről és ettől kiakadok. rengeteget dolgozom, sok stresszhatás ér, mindezért mocskos kevés fizut kapok. Az érdekessége a dolognak az, hogy a munkám értéktelen, nem végzek tényleges termelést, ha csak a rengeteg papír nem az. Hidd el, ha lenne rá lehetőség, hogy tényleges termelésben részt tudjak venni a saját kis birtokomon kívül, amit meg is fizetnek, azt csinálnám. A kapanyelet pedig forgatom olyan jól, mint bárki, aki itt posztolgat 🙂
  Amúgy ez is érdekes dolog. Mármint a közalkalmazottak. Ha valakinek lenne esze és megszüntetné azt az irgalmatlan vízfejet, ami odafönn van vezetőink körében és valahogy azt a hatalmas aktatologató, papírgyártó bürokratikus rendszert ésszerűsítené és adna rendes munkát a közalkeszeknek, bizonyisten már előrébb lenne az ország.
  És itt meg is szeretném cáfolni korábbi önmagam. Mert bizony van olyan helyzet, amikor ki kell mondani, hogy fejétől bűzlik a hal. Ha szar a vezetés, akkor a nép is birka lesz.

  Petinek. Elég durván viszonyulsz a nyuggerekhez. Bárki bármit mond, az igazi nyuggerek nem ingyenélők. Meglepődnél, ha tudnád, hogy a ‘zepteres’ túrákra mennyi pénzből raknak félre. Ha igazi közalkalmazott vagy, akkor oszd el a fizudat minimum kettővel, no annak a nettója az övék. kicsit néz körül magadon, mielőtt jössz a szépen kinyomtatott statisztikákkal. Egyet ne felejts el. A mostani jólétet az általad ‘oly sokra becsült’ nyuggerek tették lehetővé. ők teremtették meg hozzá az alapokat, melyek igen masszívak. a nulláról építették fel az országot. És bizony mi vagyunk a bambák, hogy nem tudunk élni azzal a lehetőséggel, amit ők biztosítottak nekünk. Lehet köpködni, lehet fröcsögni. Azért szívesen megnézném, hogy tudnál e annyit letenni az asztalra majd nyugdíjazásod idején, mint amit az én apám, anyám lerakott. Ha valakik, akkor bizony ők azok, akiknek inkább adnám a kasszába befolyó pénzt, mint a rengeteg ingyenélő, dolgozni nem akaró, de a juttatást elváró söpredéktől, aki azt várja, hogy más kaparja ki neki a gesztenyét. és m ég mielőtt belekötnél, ebbe a halmazba az igazi nyuggerek nem tartoznak bele.
  A másik amit említesz, és kiverte nálam a biztosítékot, a gyermektelenek. Találkoztál te már olyan párral, akiknek nem lehet gyereke?! élted már azt át, hogy nem alkalmas a te vagy a párod szervezete arra, hogy gyerek legyen a produktum?! Hallgattad már egy MÉGSEM anya szívettépő zokogását éjszakákon át?! Jössz azzal, hogy nevelje fel a másét. Ő nem a másét akarja, hanem a SAJÁTJÁÉT. Nem elég neki a kín, te még ütnél rajta. De ha esetleg egészségesek, arra nem gondolsz, hogy van annyi eszük, hogy látják, sem erővel, sem energiával, sem pénzügyileg nem fogják tudni biztosítani a gyerekvállalást? És nem terhelik vele az amúgy is trógermódon legatyásított államot? Vagy jobb lenne, ha mindenki kolompárék-szinten nyomná az ipart és csak szaporodnánk mint a nyulak? Járulékfizető. piha. Önellátó, öngondoskodó. Inkább ezeket a szavakat ízlelgesd. Mert akik miatt járulékot kellene fizetned, azokat kiírtja a mostani rendszer. a következő vonalban már te, én, a velünk egykorúak lesznek. és utána pedig a gyerekeink.

 93. Peti, még annyit, hogy látszik, hogy valami jobb környéken lakhatsz. Nem vagy vele tisztában, hogy kik is részesülnek igazán az általad befizetett járulékokból. Javaslom, hogy nézz körül BAZ, esetleg szabolcs, de akár hajdú megyében, csak úgy figyelmesen. És vissza fogod sírni azt a gondolatot, hogy a nyuggerek miatt kell annyi járulékot fizetned.

 94. 84 PP
  Lehet hogy igazad van.De a Te világod emlékeztet kicsit az árja
  elméletre.Bizony az a sok értéktelen születéstől beteg ember
  teszi tönkre a világot.Kár beléjük, hisz semmi HASZNOT nem haj
  tanak, veled ellentétben. Nem lennék szívesen a családodban
  VS 79
  1990óta 20% több a nyugdíjas,30 év alatt pedig megduplázódott.
  Magyarázd el kérlek,mert matekból és demagógráfiából gyenge vagyok.

 95. 95.
  „1990óta 20% több a nyugdíjas,30 év alatt pedig megduplázódott.
  Magyarázd el kérlek,mert matekból és demagógráfiából gyenge vagyok.”

  Nincs ebben demagógia. Az egyik állítás a 20 év alatt emelkedett nyugdíjas létszámot mutatja. Ha 1990 a 100%, akkor 2010 a ~120%

  A másik állítás pedig az egy dolgozó főre eső nyugdíjasok arányszámára vonatkozik.
  1980 – 2000 között 2.71-ről 1.32-re esett az egy nyugdíjasra eső aktív keresőkorúak száma (Ez önmagában majdnem duplázás, ugye látod?), és ez KSH adat, ha nem hiszed, akkor keresd ki, 1980-ban volt népszámlálás, így nem lesz nehéz dolgod.
  Miből jön a brutál változás?
  1. a nyugdíjrendszer fénykora a 80-as évektől kezdődött
  2. csökkent a foglalkoztatás, mert már nem minden balfasznak adtak munkát (vadszocializmus elmúlt)
  3. csökkent a népesség.

  Stimm?

 96. Pisztoly Peti:

  Éves szinte az összes utazási kedvezmény nagyjából 100 milliárd Ft, melyre a 6 éven alattiaktól kezdve a diákokon át, egészen a 65 év felettiekig mindenki jogosult valamilyen mértékben.
  (Nem akarok félrevezetni senkit, tehát ha ez a szám nem jó, akkor mint a téma nagy ismerője, majd biztosan kijavítasz.)

  Szerintem a valóságtól nem sokban térek el, ha úgy saccolom, hogy ennek az összegnek legfeljebb a fele mehet körülbelül ingyenes utazásra.

  Ha ezt az általam saccolt 50 milliárd Ft támogatást lefaragnánk, ami a GDP nagyjából 0,2%-a, 1,6 millió 65 év felettire számolva évente 30e Ft/fő, akkor a nemzetgazdaság egészét tekintve mi változna? Megváltozna-e a gazdaságpolitika?

  Nem tartom ésszerűnek ezt a fajta kedvezményt, sőt, kissé torznak tartom, de nem ebbe fogunk belehalni. Én inkább egy sokoldalúbban felhasználható kedvezményt vezetnék be, hogy az összes 65 év feletti emberen terüljön szét ez a keret, mert vannak nagyobb gondok is, mint az utazás.

  Ez szerintem a „fától az erdőt” típusú félreértés, ami ugyan jogos felháborodást vált ki – hisz aki felháborodik, az csak azt mondja amit érez, lát, megért, és ezért nem okolható -, viszont ettől még a helyzetfelismerés úgy gondolom most téves.

 97. 92:
  Van betekintésem néhány köztisztviselő munkakörébe és magán életébe. Naphosszat E-mailezik, piszkálja a körmét, tanfolyamra jár, ami után prémiumot és fizetés emelést kap. Amúgy, ha hatóságnál dolgozik, kilóra megvehető. Fenntartják a korrupciót, és elsősorban ők vannak felháborodva.

 98. És nem keverendő ám a köztisztviselő fogalma a közalkalmazottéval. Más tészta a közalkalmazott a dolgozó,akinek a munkakörülményei sokszor baromi munkabírást tesz kötelezővé, persze minden területen más és más a helyzet a köztisztviselő a „tisztviselő” …
  Közalkalmazott pl a gyermekjólétis csládgondozó, aki sokszor életveszélyes körülmények közt terepen, iszonyatos adminsztációnak kitéve, sztárüdvédekkel felfegyverkezett apuka anyuka láthatási ügye miatti anomáliák közt harcol a gyerekek ügyéért,megfélemlítve, köztisztviselő pedig az, aki őt a kiszolgáló személyzetének tartja, meghozza a döntést, és lenyomja a torkán amit akar,(ami neki a legkényelmesebb) háromszor annyi fizetéssel, jutalmakkal, és NULLA szaktudással, tapasztalattal.Aztán volt ennek már olyan következménye is, hogy 14 éves gyerek felakasztotta magát a meghozoztt döntés után. Nem akarok általánosÍtani, csak a saját tapasztalatom ordít belőlem. Tisztelet a kivételnek. Tibor bá’: ami nincs!

 99. 93!
  Na végre Gorgon!eddig hol voltál?.. 😉

 100. 100. 🙂 amolyan Starwars-osan: zavar volt az erőben, ezért volt részemről a hosszú csend. De ne aggódj olvasom a blogot folyamatosan. Csak már estefelé nem nagyon van energiám épkézláb gondolatokat összeszedni. Munkakör változáson estem át, lefaragtak a fizumból, távolra járok melózni, de még van munkám. és ez a lényeg. mellette belekezdtem egy tanfolyamba, plusz nyelvet tanulok. próbálok életben maradni ebben a helyzetben 🙂
  amúgy a témák jók.

 101. Én is hiányoltam a „rambós” hsz.eidet 🙂
  Nagy lehet már a kicsi lányod.

 102. Azt hiszem a fő probléma ezzel a témával az, hogy többen is érintve vagytok, mint nyugdíjas vagy nyugdíj közeli emberek. Én nem érzek ki Pisztoly Peti írásaiból semmi rosszat akarást vagy nyugdíjas lenézést. Csak azt érzem, hogy vannak ötletei, amik megalapozottak vagy nem. Ezen már lehet és érdemes is vitatkozni. Be kell azonban látni, hogy a vita során sokszor nem közelednek az álláspontok.
  Az én tapasztalataim:

  Átlaggyugdíj: nagyon megtévesztő. Szüleim nemrég lettek nyugdíjasok, és az eddigi fizetésük kb 80%át kapják (kb 180 nettó fejenként), plusz még mindig dolgoznak. Rendesen pörög a bankszámlájukon az összeg fölfelé. Ezt túlzásnak tartom. Úgy bettem észre, hogy aki régebben (20 éve) ment nyugdíjba az nem ka ennyit.

  Az öregek felépítették az országot szépre és jóra: azért ez nekem túlzásnak tűnik. Nem tudok sokat az akkori életről, de szívesen hallanék róla, hogy ki milyen kiemelkedő erőfeszítéseket tett, hogy az ország felvirágozzon. Vagy csak arról van szó, hogy mindenki tette a dolgát? Valamint az előző rendszer sem működött jól. Az első hitelt Mo. 1979ben vette fel, onnan ment minden lefelé tovább. Arra szerintem nem lehet hivatkozni, hogy nem lehetett lisztet kapni.

  Az országot lopták már az előző rendszerben is. Akkor is voltak politikusok, ráadásul az állami cégeket az alkalmazottak is lopták. A BKVnál is nem csak a felsővezetés lop. Nekem voltak BKVs barátaim. Az autóikban bkvs csavarok voltak, az ablaktörlő, a zsír, a … mind onnan volt. Még villamoscsengő is volt. Ugyanez volt régen is.

  Politikusok lopásai: valaki számolt valami nagyon elhanyagolható összeget. Egyrészt nem 400 politikus van, hanem 5000 vagy még több az önkormányzatokkal együtt. Ráadásul ezekhez hozzájönnek az állami cégeknél ülő további pártkatonák és ügyeskedők is. Aztán ezek cserélődnek, tehát szorozhatunk mondjuk 3 al. Aztán ott vannak azok a korrumpált döntések, amin x Ft-ot keres valamelyik, de az okozott kár évente a 10szerese. Pl. Bős-Nagymaros lefújása hány ezer milliárd forintba került? Vagy aktuális témaként a cukorgyárak eladása mekkora kárt okoz évente? A politikusok igenis nagyon sok pénzről tehetnek és nem csak a parlamentben ülők.

  Mindezt próbálom kedvesen kérdezni, mondani. Nem gúnyolódom, stb. Csak így írásban lehet nem ez jön át.

 103. 105: Efráimnak igaza lesz kb. 150 évnyi tévedéssel, ami történelmi léptékkel mérve nem sok. Lehet, hogy Orbán oligarchái nemsokára a földdel együtt fogják a jobbágyokat is adni-venni:
  kuruc.info/r/2/98193/
  „Amputált lábú nagymamát lakoltatott ki Pintér rendőrsége, az otthonát védőket előállították”

  „Frissítés 4: Az otthonvédők most tudták meg, hogy a környéken sok hasonló ház a mai kilakoltatást elrendelő polgármester tulajdonában van. Szintén a környéken történt, hogy nemrég egy 80 évnél is idősebb hölgy kiugrott az ablakon, hasonló kilakoltatási szituációban”

  A hab a tortán, hogy a kuruc megjrja, cigány kilakoltatott asszony ügyében jr, de életvitele a képek alapján teljesen rendben volt.
  A vadnyugati filmek egyik alapsztorija, hogy a Város Ura erőszakkal megszerzi a kisgazdák birtokait, házait. 2012, Vadkelet, Orbánisztán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük