(3591) Félistenek

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A népek vezetői félistennek képzelik magukat. Vannak ők, és vagyunk mi 8 milliárdan. Ez, még nem lenne baj, de például Jelcin úgy érezte, hogy hozzá Clinton közelebb áll, mint saját népe. És ez persze fordítva is igaz volt, és ma is igaz.

A Little rocki Clinton könyvtár nyilvánosságra hozta Clinton elnök feljegyzéseit, memoárjait, beszélgetéseinek leírását, stb. Összesen 600 oldalt. Ebben lapozgatva érdekes dolgokat tudhatunk meg.

Clinton kérdezi Jelcintől 1993-ban: „A regionális vezetőkkel hogy állsz? Tudunk tenni valamit segélyezéssel, hogy segítsünk az újraválasztásodnál?”

Jelcin: „Ez a fajta regionális segítség nagyon jól jönne.”

Jelcin az 1996-os elnökválasztás előtt némi financiális segítséget kér: „Bill! Az 1996-os elnökválasztás kampányához sürgősen szükségem lenne 2,5 milliárd dollárra.” — Ezen kívül kéri Clintont, hogy befolyásolja az IMF döntést, adjanak kölcsön, hogy nyugdíjakat és állami alkalmazottakat kifizessék, mert azok befolyásolhatják a választási eredményeket.

Jelcin a NATO-val kapcsolatban: „Ez egy újfajta bekerítés. A hidegháború egyetlen túlélője kiterjeszkedik az orosz határig. Számtalan oroszban ez félelmet szül. Mit akartok ezzel elérni, ha Oroszország a partneretek? Ezt kérdezik, de én is ezt kérdezem. Ezt miért csináljátok? ”

Jelcin kifejtette, hogy Oroszországnak nincsenek másokkal szemben követelései, amihez hozzátette, hogy nem elfogadható az amerikai hadgyakorlat Krím szomszédságában. „Ez olyan, minta Kubában képeznénk ki embereket. Ahhoz mit szolnál?”

Az orosz elnök javasolt egy szóbeli megállapodást, ezek szerint a korábbi orosz köztársaságok nem csatlakoznak a NATO-hoz. Erre Clinton azt válaszolta: „Amit kérsz, arra nem tudom magam elkötelezni, mert megsértené a NATO szellemét. Én állandóan alád dolgozok, sose fordultam ellened.”

Annak ellenére, hogy Clinton és Jelcin baráti kapcsolatot tartottak fenn, Jugoszlávia NATO bombázása meggyengítette a barátkozást.

Jelcin, 1999. márciusa: „Amerikával és NATO-val kapcsolatban az orosz népnek rossz érzései lesznek. Nem volt könnyű az orosz nép, és az orosz politikusok fejét a Nyugat és az USA felé fordítani, de sikerült. Ez most mind hiábavalóvá vált.”

Jelcin sürgette Clintont a bombázás megszüntetésére „kapcsolatunk érdekében” és „az európai békéért.”

Jelcin felhívta a figyelmet: „Nem lehet tudni, kik fognak utánunk jönni, és azt se tudni, hogy a stratégiai nukleáris fegyvereket miként fogják tovább fejleszteni.”

Azonban Clinton nem hagyta magát: „Milosevics még mindig egy kommunista diktátor, aki össze akarja rombolni az a szövetséget, amit Oroszország kiépített Amerikával és Európával. Ráadásul szétakarja dúlni a mozgalmadat, hogy a környékeden kialakuljon a demokrácia, ami helyett azt akarja, hogy etnikai szövetségek lépjenek életbe. Nem engedhetjük meg neki, hogy ő határozza meg a jövőt.”

Más alkalommal Jelcin meg akarta „kapni” Európát: „szeretnék tőled kérni valamit, Add Európát Oroszországnak. Az USA nincs Európában. Európának európaiakkal kell foglalkozni.”

A helyzet az, hogy a kérés nem annyira gonosz, mint első olvasásra tűnik, ha behelyezzük a két vezető által megbeszélt, rakéta védelemmel kapcsolatos témába. Ugyanis, Jelcin azt állította, hogy Oroszország jobban tudná képviselni Európa védelmét, mint az Egyesült Államok. „Nekünk megvan a lehetőségünk, hogy egész Európát megvédjük ezekkel a rakétákkal szembe.”

Clinton véleménye Putyinról: nagyon okos. Talán a legérdekesebb része a kapcsolattartásnak, amikor Jelcin bejelenti, hogy Vladimir Putyin fogja őt követni. Jelcin így jellemezte Putyint: „egy stabil férfi, biztos vagyok abban, hogy magasan képzett partnernek fogod találni.”

Egy hónappal később Clinton megkérdezte Jelcintől, ki fogja megnyerni az orosz elnöki választást. „Természetesem Putyin, ő fogja követni Boris Jelcint. Putyin egy demokrata, és ismeri a Nyugatot.” Amire Clinton azt válaszolta, hogy „Putyin nagyon okos.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3591) Félistenek

  1. https://www.youtube.com/watch?v=o6O_pQ-OEX0&t=7s

    Európának az lenne az érdeke, ha kirúgná az USÁ-t, és szorosan együttműködne az oroszokkal.

    A videoklip fordítása:
    1. Az AfD (Tino Chrupalia) szeretné, ha Németország elhagyná az EU-t, és egy olyan uniót hoznának létre amelyben Oroszország is benne van.
    2. Ez meglepő, mert Németország az EU magja. Miért építette fel Németország az EU-t, ha most el akarják hagyni?
    3. Sok ország, különösen a russzofób országok, Lengyelország és a balti államok, vagy Ukrajna, csak szívják a pénzt a németektől. (Ukrajna nem EU, de sok pénzt kap az EU-tól.)
    4. Ezektől az országoktól Németország nem kap semmit a sok pénzért cserébe.
    5. A russzofób országok megakadályozták Merkelt abban, hogy találkozzon Putyinnal, és rendbe hozza a viszonyt Oroszországgal.
    6. Az USA sokat fizet a russzofób államoknak, de mivel ezek így fékezik Németország fejlődését, Németország fontolgatja, hogy kilép az EU-ból.
    7. Németország jól járna ezzel, mert nem kellene támogatnia a balti államokat, Lengyelországot és Ukrajnát.
    8. Németországnak szüksége van az olcsó orosz gázra.
    9. Az USA egy pénzügyi krízis közepén van, szeretné a versenytársait gyengíteni.
    10. Ezért próbálta az USA megakadályozni az Északi Áramlat 2-t.
    11. Az olcsó gázra Németországnak az ipari termelés miatt is van szüksége. Ha a gáz olcsó, a termelés is olcsóbb.
    12. Németországnak kulcsfontosságú, hogy elhagyja az EU-t és Oroszországgal szövetkezzen. Az iparának a túlélése múlik rajta.
    13. Oroszország is jól járna: ha Németország nem támogatna russzofób országokat.
    14. Ukrajna utána beléphetne az EU-ba, igaz, az EU teljesen tönkremenne.
    15. Így végül a russzofób országokban is megbuknának a russzofób kormányok, lehetnének normálisabb kormányaik, és ezzel ők is jól járnának.

  2. Figyelem ezeket a politikai posztokat, ahogy keresitek az összefüggéseket.
    Nincs. Teljes a káosz mint egy kocsmában. Ott is mindenki mondja a magáét, és ha sokat isznak akkor összeverekednek.
    Most(anában) Tajvan elesik, ez begyújt egy nemzetközi konfliktust.
    Vegyetek gyertyát áramszünetek esetére, de fizetőeszköznek is jó lesz.

  3. A gonosz amerikaiak vs a jó oroszok. Tibor bá meséi 2 éveseknek :))))))

  4. 3. Radován

    Avagy a gonosz oroszok és a jó amerikaiak. Nyugat mindennapos meséi, tényeket figyelmen kívül hagyó agyhalottaknak.

  5. „Oroszországnak nincsenek másokkal szemben követelései”
    „Add Európát Oroszországnak”

    Khmm. (És persze nézzük meg azt is melyik ország területe gyarapodott azóta…)

    „a korábbi orosz köztársaságok nem csatlakoznak a NATO-hoz”

    Az eredetiben is orosznak mondja őket vagy szovjetnek?
    Ez is elárulhat valamit.

    „például Jelcin úgy érezte, hogy hozzá Clinton közelebb áll, mint saját népe”

    Régen az uralkodóknál ez méginkább így volt, pl II. Miklós orosz cár (és lengyel király) unokatestvére volt V. György brit király (és India császára), X. Keresztély dán (és izlandi) király, I. Konstantin görög király és VII. Haakon norvég király. Mind IX. Keresztély dán király (és felesége, egyben másodunokatestvére Lujza) unokái, akinek leszármazottai a megmaradt európai trónok közül többön is ott ülnek.
    A másik nagyszülői ágon (II. Sándor és Mária) unokatesó Mária román királyné.
    No meg ezek mellett egy halom nagyhercegi, hercegi, stb rangú unokatesó is volt.
    Vajon „saját népét” vagy a rokonokat érezhette hozzá közelebb állónak?

  6. 3 – Radován:
    Te tökfilkó! 😀 Clinton feljegyzéseit olvastad. Én csak lefordítottam, mert érdekesnek találtam.

  7. Avatar.-

    Valószínűsíthető, hogy nem a saját népét érezte magához közelebb állónak.

    De sok király viszont igen. Továbbá, a mai globalista elit sem érzi túl közel magához a saját népét.

    Amerikában Wilson elnök a WASP-okat érezte magához legközelebb, annyira, hogy bevitte az USA-t az első vh.-ba az angolok oldalán, amit az akkor nem WASP többség, de még a WASP-ok egy része is ellenzett.

    Egyébként az amerikai WASP elit a huszadik sz. első felében semmilyen közösséget nem vállalt a Lower East Side olasz, ír, kelet-európai bevándorló, gyakran éhbéren dolgoztatott munkásaival, azt, hogy a fekete rabszolgákkal mennyire vállalt közösséget, az közszájon is forog.

    Lehetne elemezni ugyanebből a szempontból a mai globalista elitet. A Clinton-klán a globalista elithez tartozik, és legnagyobb mumusuk a „Trump-szavazó”, akiket Hillary Clinton „deplorable”-knek titulált. A globalista EU párti angol elit „bigottoknak” titulálta, rendszeresen, az angol mukáskerületek Brexit szavazóit (Gordon Brown ezt explicit megtette). Olaszországban egyszerűen beszüntetik a választásokat, ha az EU elit úgy látja, hogy túl népszerű a Lega, és a globalista elit embereit rakják hatalomba (Mario Monti, Mario Draghi).

  8. Azért ezekből én még nem érzem azt, hogy ezek között az államférfiak között szorosabb kötelék lenne, szerintem inkább respektálják a másikban azt a potenciált, amivel neki ártani, vagy használni tud, ezért igyekszenek jó kapcsolatokat kialakítani, és kölcsönös szívességekkel ezt megerősíteni saját hatalmuk érdekében.
    Hogyan lehet közel érezni egy idegen kultúrát képviselő személyt, akivel csak tolmácson keresztül tudom meg, hogy miről beszél?
    Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki ne érezzen semmiféle közösséget azzal a néppel, amelyikkel közös az anyanyelve, kultúrája, még akkor is, ha elsőbbnek érzi magát az elsők között abban a közegben.
    Az anyanyelvi kultúra kitörölhetetlen nyomot kell hogy hagyjon minden emberben…

  9. Gyurma: persze, ott is van propaganda. De azért vegyük észre a különbségeket. Nekem a kedvencem az orosz államcsőd, azért nem tudtak rubelt nyomtatni, mert Jelcin annyira részeg volt, hogy nem tudta aláírni a törvényt. Sokan mentek akkor csődbe Magyarországon is, Almási Kitti is mesél erről.

  10. Kedves Horváth Csongor,

    Alapmű amit belinkeltél.

    Én egyébként nem értek egyet a film kiindulópontjával, nevezetesen, hogy eugenikai okok miatt butul az emberiség, de a tüneteket amiket bemutat, telitalálatnak tartom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük