2021-06-04 nap bejegyzései

(3562) Háború

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerika ténylegesen felkészül egy Oroszország elleni háborúra

Valery Kulikov írásának lényegét Tibor bá’ áttette magyarra. Ki ez a Valery Kulikov? Kizárólag, a New Eastern Oulook (Új keleti kilátások) számára megnyilvánuló politikai elemző.

2021 a 89. év

Az elmúlt években az Amerikai/Orosz viszony jelentősen meg-romlott. Az utóbbi időben Washington konfrontációt keres Moszkvával politikai, gazdasági vonalon, és még olyasmibe is beleköt, mint az Északi Áramlat kiépítése, amihez az égvilágon semmi köze.

Amerikában és a NATO országokban megjelent orosz ellenes propaganda mellett az amerikai kormány előkészületeket tesz Oroszország megszállására a Balti országok, a Fekete-tenger és a Jeges-tenger, valamint az Orosz Federáció keleti területei felől.

A Business Insider május 17.-i jelentése szerint az „US Special Operations Europe” (SOCEUR) a legnagyobb éves gyakorlatát végezte egy kisebb gyakorlattal, ahol több NATO ország katonája is részt vett. A gyakorlatok feltevése „nagy méretű konfliktus Oroszországgal a Baltik országoktól, Ukrajna déli részén át a Fekete-tengerig”. A nagyon reális gyakorlatot Trójai lábnyom 21 és Fekete hattyú 21 névvel illették. Helyszín Románia. A cikk szerint a Krím-félsziget „ideális hely lehet speciális tengeri hadművelethez”. A helyzet az, hogy az amerikai SEAL csoportok már készek tengerparti invázióra, felderítésre és víz alatti különleges hadműveletre, mint tengeri érzékelők elhelyezése, vagy ellenséges hajók elaknásítása. A két gyakorlat alapvetően megmutatta, hogy „konvencionális és különleges egységek hogy tudnak együttműködni Oroszországgal szemben álló nagy fokú konfliktus esetén.

A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államoknak van terve Kaliningrad megtámadására, amit szimultán légi, szárazföldi, tengeri és cibertéri vonalon végeznének.

Viszont a fenti terv készítői úgy tűnik, teljesen megfeledkeznek arról, hogy jelentős válaszcsapás érkezhet az Egyesült Államok és az európai szövetségesei ellen. Ezen kívül az orosz hiperszonikus fegyverek eredményességéről tökéletesen megfeledkeznek. Talán emlékezni kellene, hogy a II. világháború menetét az orosz katyusa rakéták fordították meg.

Oroszország ellen indított invázió előkészületeit az Európai Unióban már nem rejtik el. A május 6.-i az Európai Külügyi Tanács találkozón az EU honvédelmi miniszterek elhatározták, hogy felkérik Kanadát, Norvégiát és az Egyesült Államokat vegyenek részt az európai védelmi politika kidolgozásában, ahol nem annyira a védelmen van a hangsúly. Pillanatnyilag legfőbb gondjuk Kelet Európa gyenge infrastruktúrája. Tervbe vették az utak, hidak és vasúti pályák alkalmassá tételét jelentő katonai felhasználására.

Az orosz ellenes propaganda részeként az utóbbi időben igen megnyerő fényképeket közöl a nyugati média különböző hadgyakorlatokról, bemutatva a NATO hosszú távú csapás készségét. Mindeközben Joe Biden amerikai elnök, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifejtik, hogy stabil és megjósolható kapcsolatot kívánnak fenntartani az orosz vezetéssel, ami némileg ellentétben áll a cselekedeteikkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________