2021-06-02 nap bejegyzései

(3560) Ficsúr

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A magyar nyelv legdrágább, ha úgy tetszik a legértékesebb szava. Pillanatnyilag pontosan 9.600.000 forintba kerül, ha az országházban használod. Na, jó, de mit jelent?

Ami engem illet nem hallottam róla vagy 50 éve, ritkán használjuk. Amint visszaemlékszem, a szocializmusban nem voltak ficsúrok, nem volt kikre alkalmazni. Mire megszűnt a szocializmus, addigra a szó kiment a divatból. Oké, de mit jelentett?

Ficsúr volt az a fiatal férfi, aki elsősorban a divatnak hódolt, kifejezetten piperkőc volt, nyegle és elviselhetetlen stílussal bírt. Senki nem tudta miből él. Különben nem volt durva szó, a ficsúrok nem tiltakoztak ellene. Volt, aki büszke volt rá. A szó mindössze pontosított egy embertípust.

Eszembe nem jutott volna, hogy etimológiailag foglalkozzak a ficsúr szóval, ha az országgyűlés házelnöke, az a bizonyos Kövér László nem találja 9,6 millió értékű sértésnek. Vajon mennyivel büntetne, ha valaki elküldené a kurva anyjába? Angyalföldön ezért bicskát rántottak. „Micsoda, szidtad az anyámat?” Kövér László ennél kulturáltabb, nem bicskázik, pénzbírságot ró ki.

Ez különben nem rossz ötlet. Bírságolják meg azt, aki kiérdemelte. De miért csak a sértő beszédet büntetik. Mért nem büntetik például a hazugságokat? Tudom, a BTK erről nem rendelkezik. OK, akkor büntessék a lopást. A lopás benne van a BTK-ban is, mint bűntény. Na, erre az a válasz, hogy bűnösséget csak a független bíróság állapíthat meg. Ez világos, de akkor a ficsúr szó alkalmazásának helytelenségét és az alkalmazásért járó büntetés kiszabását miért teheti más is, mint a független bíróság?

Kezdjük elölről! Ez volt az első ficsúr, amiről rögtön kiderült, hogy sértő jelző olyannyira, hogy 9.600.000 forintbüntetés jár érte. Viszont azt, hogy „loptok” gyakorlatilag minden ülésszak alatt megemlíti az ellenzék, és mi történik? A kormánypárt képviselői plusz a rendkívül érzékeny házelnök meg se nyikkannak. Nem tiltakoznak, nem büntetnek, tudomásul veszik, hogy ők lopnak.  Vajon miért vállalják fel a lopást azok, akik a ficsúrjelző ellen hevesen tiltakoznak? Megmondom. Hogy valaki ficsúr-e vagy sem, az nehezen eldönthető, ha egyáltalán, ezért lehet ellene tiltakozni. A lopás egy konkrét cselekedet, ha ez ellen tiltakozna Kövér László, akkor az ellenzéki honatya lehetőséget kapna arra, hogy bizonyítson, ami – valljuk be – egyáltalán nem lenne nehéz. Azzal, hogy nem vitatják a tényt, a téma elhalványulhat. Ez pedig azt jelenti, hogy egy idő után a társadalom megszokja, és – most figyelj! – elfogadja. Erre utal, hogy Fidesz hívők úgy érvelnek, nem érdemes az ellenzékre szavazni, ők is lopni fognak. Erre mondja a magyar közmondás: nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját. Ez igaz, de egy nyomtató ló nem zabálhatja fel az egész termést. Házelnök úr! Tessenek abbahagyni az eltúlzott zabálást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________