2016-09-04 nap bejegyzései

(1953) Mindenható gyámhatóság

Tibor bá’ online

 

~k001Három évig harcoltam a gyámhatósággal, hogy 12 évig nálam lakó fiúunokámat időnként láthassam, és bár a törvény szerint ehhez jogom lett volna, a kellően lefizetett gyámhatóság és a vele összejátszó szakértő pszichológusok ezt sikeresen megakadályozták. Én ragyogóan megvagyok unoka nélkül, de az unoka egészségesebben nő fel nagyszülőkkel tartott kontaktus mellett. És ez a lényeg. Mi a gyerek érdeke?

A napokban számoltak be a hírekben arról, hogy az apa megölte feleségét, ezért börtönbe zárták. A hátrahagyott két kiskorú gyermeket az anyai nagymama nevelte „ideiglenesen”. Amikor már a gyerekek alaposan megszokták a nagymamát, elfogadták a halott édesanyjuk helyett, akkor a gyámhatóság a sírva bömbölő gyerekeket erőszakkal elvette a nagymamától és odaítélte a gyilkos apa nővérének, valami nevetséges indokkal.

És ezek szociológiát végzett szakemberek. Az apró gyerekeknek éppen elég trauma, hogy elvesztették az édesanyjukat. Ráadásul nem természetes úton, hanem gyilkolással. Már ezt se lehet kiheverni egy teljes életen át, de…. Ez nem elég, az édes anya helyébe lépő anyai nagyanyától is megfosztják őket. Nem akárhogy, hanem erőszakkal, a gyerekek hisztériás üvöltése mellett. Miért is? Mert most másodszor veszítik el legfőbb támaszukat, amit úgy neveznek, hogy ANYA.

Az emberi élni akarás, óriási. A gyerekek belső késztetéstől hajtva alkalmazkodni akarnak a következő nevelő anyához, de az nem más, mint a gyilkoló apa nővére. Lehetetlen a nővért nem asszociálni a gyilkossal. A biztonságot nyújtani hivatott nevelő anya, maga a gyilkos. Hogy nyújthat biztonságot egy gyilkos?

Telnek az évek. Remélhetően, konfliktus mentesen alakul a felcseperedés. De ahányszor ránéznek a nevelő anyára, a gyilkos apa jut az eszükbe. Így működik az asszociáció. – Felmerül a kérdés, ezek ott a gyámhatóságnál NORMÁLISAK? Dehogy normálisak, a pénz hajszolása elvette az eszüket, eltompította a lelkiismeretüket. Már rég nem tudják, mi az a becsület.

Az esetnek van még egy aspektusa. A gyilkos nővérének, aspirálnia kellett a nevelőanyaságra? Miért? Mit gondolt, hogy öccse szabadulása után átnyújtja neki a gyerekeket? A gyerekeket megmentik, vagy inkább elkoboztatja a „család” számára? Miért van az, hogy mindenki a gyerekek érdekét tekinti a legfontosabbnak, miközben a gyámhatóság úgy bánik a gyerekekkel, mit egy kiló sertéshússal, adják-veszik őket, rakosgatják ide-oda, mindezt törvényekre hivatkozva, a saját anyagi érdeküknek megfelelően.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________