(3578) A világ vagyonának eloszlása

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A 5,233 milliárd felnőttre a világ összes vagyonának (418,3 billió dollár) eloszlása az alábbi ábrán látható:

Bal oldalt van feltüntetve az egy főre eső vagyon. Jobb oldalt pedig a csoport összvagyona. Középen, a piramis belsejében pedig a csoportba tartozók létszáma. Vagyis 56 millió ember -nek (az össznépesség 1,2 százaléka)  vagyona meghaladja az 1 millió dollárt, míg 2879 embernek (az össznépesség 55 százaléka) a vagyona nem éri el a 10.000 dollárt, ami egy nagyon egyszerű csalási ház ára. És ez az egyenlőtlenség évről-évre fokozódik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3578) A világ vagyonának eloszlása

 1. Szemléletes az ábra, különösen úgy, hogy a piramis tetején lévők arra buzdítják a proletárokat, hogy semmisítsék meg a 2. legvagyonosabb osztályt, a polgárságot.
  „Múltat végképp eltörölni, rabszolga had indulj velünk”
  Mohoságnak nincs határa, és a piszkos melót nyilván a prolik végzik el…
  Ha esetleg nem tűnt volna fel valakinek, éppen a múltat próbálják eltörölni nyugaton a BLM/tetszőleges szélsőbalos mozgalommal, és a szobordöntögetéssel.

 2. Ezek szerint a magyarok fele, a 11.1 % csoportba tatozik, mert van egy roggyant lakása vagy családi háza…. úgy felmentek az ingatlanárak… méghogy szarul élünk! :).
  A gyerek osztálytársai közül, minimum 3 , a dollármiliomos. No, nem is hívták meg szülinapi buliba! Hazamegyek, jól elverem. Ha így folytatja, sohase nősülhet be egy felsőegyszázalékos családba. Még a végén 40 éves korában dolgoznia kell. 🙂

 3. 2. Reinkarnator

  Nagyon jól látod. És ehhez add hozzá, hogy vannak olyan egyedek ( szándékosan nem írtam embert ), akik azt vallják ( nyíltan, láttam már a tvben is ), hogy bizonyos szempontok alapján mi jobban élünk, mint pl.a nyugat-európaiak. Pontosan azért, mert nálunk a legelterjedtebb a saját tulajdonú ingatlan, míg nyugaton ez nincs így. Ebböl adódig, hogy van még tere az ingatlanadó növelésének.
  Hármat találhatsz, hogy hol szerezték a „müveltségüket”.

 4. 4. ötlet
  * „jégtörő yacht”
  Az ilyen hajótulajdonos általában kétszer örül igazán a hajójának:
  Először amikor megszerzi és másodszor amikor megszabadul tőle.

  * „Orosz lélek ”
  Biztos vagy ebben? Én nem nagyon.

 5. A diagram értelmezése még érdekesebbé válik, ha mellé tesszük, hogy időben visszafelé sem találunk -arányában- ennél „rosszabb” kondíciókat! Tényleg a kapzsiság és a butaság fogja az ember civilizációs tevékenységét kivégezni… S a robotlázadások még meg sem történtek.

 6. Hol kap 3mFtért egy rozzant családi házat magyarországon bárki?
  Akinek egy városban van egy ingatlana az már a felső 11%-ban van?

  Ez kicsit el van mérve.
  Egy alsó középkategóriás kocsival már valaki a felső 50%-ban lenne.

  A legfelső 1%hoz sem nagy a beugró 300mFt.
  Ez azért Magyarországon sem kiugró vagyon.
  4-5 budapesti lakás vagy jobb helyen lévő családi ház már elég jól megközelíti.

 7. 9. Dumburnyak

  „…Akinek egy városban van egy ingatlana az már a felső 11%-ban van?…”

  Mint már régen említettem párszor, a tvben is volt egy hölgy (jó) pár évvel ezelőtt már, aki pontosan ezt mondta. És azt is, hogy pontosan emiatt itt jobban élünk mint nyugaton, és még nagy lehetőségek vannak az állam számára az ingatlanadók terén.

  Más: a szlovák miniszterelnök belengette, hogy az ingatlanokat a piaci (!) ár alapján kéne megadóztatni, mégpedig 3%-al. Mivel ez relatíve egy nagy összeg, számolni kell azzal is, hogy nem mindenki lesz képes ezt befizetni. Főleg nyugdíjasok, kis pénzből élők, de ne feledkezzünk meg azokról az egyszerű emberekről, kik mondjuk húsz éve vettek egy ingatlant, ám mára a környék annyira felkapott lett, hogy megsokszorozódtak az árak. Miközben ők maradtak egyszerű emberek. A javaslatot tevő persze gondolt erre is: nincs semmi gond, nem kell számolnia semmiféle retorzióval annak sem, aki nem tudja fizetni, senkit nem fognak kilakoltatni emiatt.
  Az adóhivatal nyit egy számlát az illetőnek, ahol szépen vezetni fogják a tartozást. A tulajdonos halála után pedig az örökösök lesznek kötelesek kiegyenlíteni a számlát. Ha nem tudják, vagy nem akarják, vagy esetleg akarnák, de másképp nem képesek – ugrott a ház, az örökség.

  Az egyszerűség kedvéért, 3% azt jelenti, hogy 33 év alatt lenullázod magad.Ez persze csak akkor igaz, ha most van egy ingatlanod, ami tehermentes. Ami azért nem mindig van így, ugye.
  A másik dolog, hogy létezik olyasmi, hogy ingatlanlufi. Mindenki számára világos, hogy elég néhány olyan év, amit az ingatlanlufival lehet jellemezni, és még arra a 33 évre sincs szükséged, hogy lenullázd magad.

  Sci-fi? Sajnos nem.

 8. figyelmetekbe ajánlanék egy könyvet: Rosling cime:Tények 🙂

 9. 10: A piaci ár alapú adóztatásnak egyik rákfenéje, hogy az ingatlan piaci értéke mindaddig csak hozzávetőlegesen becsülhető meg, amíg valós piaci tranzakció nem történik az adott ingatlannal (mivel nem standardizált tömegtermék). Persze legnagyobb mértékben a környéken történő tranzakciók alapján lehet átlagos m2 árat számolni, de azt még számos tényezővel kéne korrigálni, pl átlaghoz mért alapterület (nagyobb lakások fajlagosan olcsóbbak), falazat típusa (panel/tégla/stb), adott ingatlan esztétikai állapota, energetikai besorolása, stb. (még attól is hogy ki/mi a szomszéd…)
  Nem véletlen, hogy ha mondjuk az ingatlanunkat fedezetként szeretnénk használni egy hitelnél, akkor egy értékbecslő megnézi miről is van szó, és az alapján finomhangolja, mennyi is a fedezeti érték.

  Ha viszont ezen az alapon pénzt akarnak beszedni, akkor ki lesz az, aki minden ingatlanra megállapítja ezeket a specifikumokat?
  Lehet-e vitatni, pl az állam szerint 50 milliót ér az X m2 az adott környéken, de speciel ez az ingatlan olyan lepusztult, hogy a feléért lehetne csak eladni, így csak a csökkentett értékre számoljanak %-ot?
  Vagy ha az állam azt mondja, hogy ez az ingatlan annyit ér, akkor hajlandó is megvenni tőlem azon az áron?
  Ha én megveszek egy lepusztult lakást, annak de facto ott lesz az adásvételijén az ár, ami valószínű m2-re átlag alatti lesz. Lehet ez érvényes hivatkozási alap (és meddig lehet hivatkozni rá)?

 10. 11 Öreg: Aki nem akar a könyvesboltba rohanni, az tesztelje magát az itt elérhető kvízekkel, hogy jól tippeli-e meg az egyes kérdésekre a válaszokat
  _https://upgrader.gapminder.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük