(3579) NASA jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

A Földet egy „példa nélküli” hőmennyiség éri el, jelzi a NASA jelentés.

A kutatások szerint, a Földet a 2005-ös csapdába fogott hőmennyiség dupláját fogja be, ami az óceánok és a szárazföld melegedését gyorsabbá teszi. A NASA szerint a Föld gyorsabban melegszik, mint az előre látható lett volna.

A Föld, 240 watt/m2 energiát kap a Naptól. Ebből, 2005-ben 239,5 wattot visszasugárzott. A felmelegedést 0,5 w/m2 okozta. Ez ,azonban 2019 végére felment 1 teljes wattra négyzetméterenként. Ennek a hőnek kb. 90 százalékát az óceánok veszik fel. Ez 2020 évet a feljegyzések szerinti legmelegebb évvel teszi egyenlővé, ami a Földet a kritikus küszöb érték felé tolja.

A nagy kérdés, hogy ez minek köszönhető. A tanulmány szerint az ok a kevesebb felhőnek, és kevesebb jégnek köszönhető, amelyek a korábbinál kevesebb napenergiát sugároznak vissza az űrbe. Ez, veszélyes új forró zónákat alakíthat ki a Föld különböző pontjain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3579) NASA jelentés

  1. Tibor bá’.
    Valami gond van a számokkal, mert a napelemes iparági standard besugárzott teljesítmény 1000W/m2. Erre a megvilágítási teljesítményre mérik be a táblák valós leadott teljesitményét, amit a szabad ég alá kirakva a napelemek szintén hozzák a mért értékeket.
    Közvetlenül a világűrben, elnyelő légkör nélkül bő 1400W/m2 ez az érték a Földnél, szóval valami nem kerek ebben a számban.
    (Nem a lényegi mondanivalót akarom cáfolni, a trend valós lehet, angol eredetiben benne lesz az ok.)

  2. 1: dajtás

    Az a 240W/m2 valószinüleg 24órás bejövö energia a föld egész
    felületére átlagolva. Tehát az éjszaka plusz a sarki területek ahol
    igen alacsony a megvilágitás leviszi az 1000W/m2 átlagot erre a
    240 w/m2 értékre.

  3. Szuper kilátások.

    Komolyan elgondolkodom, hogy abbahagyom ezt a bénázást.
    Befejezem a tanyát(kb.1 év) és gazdasági épületekkel(istállók, tárolók,sajtkonyha, hűtőház stb.) együtt eladom, mint komplett kis egységet. Talán jó pénzt kapok érte.

    Elnézve a folyamatokat, lassan ott fognak tartani fejben az emberek, hogy egy tanya igencsak értékes valami lehet. Ha nem hát nem, ez is benne van.
    Akár az is lehet, hogy az utolsó pillanatig is egy helyben fog ülni mindenki, bár ezt kötve hiszem. Tízből egy-két buzgó mindig akad.
    Most is költöztek ide Pestről egy csomóan. A falusi ingatlanok nagyon pörögnek. Mi is most adtuk el a falusi házunkat 2 hónap alatt.
    A következő állomás majd az élelemtermelésre alkalmasabb tanyák lesznek. Ahogy felgyúllik a kis lámpa a fejekben. Persze aztán majd rájönnek, hogy az is csak egy fugázi, amit a kollektív tudattalatti félelem hajt.

    Ez az állandó küzdelem és problémahalmaz már unalmas.
    Tegnap este beszart a hűtőház gépészete, benne kb.1milla sajt, a kút vizére úgy kell vigyázni és beosztani akárcsak az ettetni való szénát.
    Beszorult egy kecském amíg Szekszárdon voltam(ugyanis valakinek a terméket is el kell adni). Mire visszaértem hőgutát kapott, persze, hogy a legjobb kecske. Millió egy ilyen van.

    Nem lehet, vagy legalábbis én nem tudom ezt jól csinálni, pedig igen kitartó fajta vagyok.
    És most már valamelyest értünk is hozzá.

    Rájöttem a gyakorlat során, hogy ha pár százaléknyit nehezedni fognak még a feltételek pl.a klíma stb. miatt nem maradnak kézművesek(amúgy a jövő lehetne ugyebár szétszórtsága miatt a központosított termelési és értékesítési láncok ellenében).
    Maradnak a multik, a nagy valódi tömeget előállítani képes agrárcégek, amik majd (mivel nem kész élelmiszert, csak élelmiszeripari alapanyagot állítanak elő) tragikus hirtelenséggel fognak összecsuklani.

    Nincs összefogás, nincs elképzelés, butaság van.
    Az emberek választósdit játszanak és a szomszéd kezét nem képesek megfogni.

    Most lehetőségünk van egy kisebb pénzhez hozzájutni, ha ez nem jön be(könnyen lehet), de ha be is jön, akkor is teljesen át kell forgatnom az elképzeléseimet.

    Még jó, hogy egyre kevésbé vagyok ideges és tudom ezt annak tekinteni ami. Egy játék, amiben felelősséget kell vállalni, de attól még játék.
    Jókat mosolygok mikor hallom a romantikus elképzeléseket a falusi életvitel elterjedéséről, meg kézzel történő kaszálásról.
    Senkit nem bántani akarok, csak korábbi magamra ismerek.

    A történtek ellenére nem vagyok negatív. Mindig azt tartom, hogy jól kell gondolkodni. A jó gondolkodáshoz ismerni kell a dolgok természetét, hogy a legrealistábban vizsgálhasd az adott témát.
    Ez egy szélmalomharc, mi tesszük azzá, a hülye elképzelésekket a fejünkben.
    ‘Le kell mondani mindenről és akkor minden a miénk lehet’paradoxont meg kell értenie a tömegeknek is különben nincs esély.

  4. 2 – ödön:
    Úgy van.

    3 – Balázs:
    Mikért nem fogadsz fel egy ügyes űgynököt, vagy társulsz valakivel, aki vinné az értékesítést, te pedig a termelésre koncentrálnál.

  5. 3. Tibor bá’

    Ugyan nem tartozik a topichoz, de ezt is csinálom. Pékségekbe szállítok be a profit egy részéért cserébe. De azt is le kell szállítani.

    A termelés egy részét szintén próbálom kiszervezni és inkább ráállni a falusi turizmusra és felhomályosítási vonalra, összekötvén ezeket. Véleményem szerint új fogalnak fognak megjelenni, felkészülési turizmus, meg hasonlók.
    Lényeg, hogy nem a félelemre kell apellálni, az elriaszt mindenkit.

    De az emberek nagyon kapzsik, tisztelet a kivételnek. Nehéz társulni és en is egyre antiszociálisabb vagyok. Már nem bírom a hülyéket.

    1. dajtás
    2. ödön
    Bár nem értek hozzá, de az adatokról mindjárt gondoltam, hogy átlagolva vannak.
    Mindenesetre ez azt mutatja nekem, hogy extrém gyorsulás következhet be, ami a feltételek gyors romlását okozhatja.

    Azt is tudom, hogy a víz nem olaj, nem tud kikerülni a rendszerből(vmelyik nap szó volt róla, hogy megvan a víz).
    De hiába van a légkörben, ha nem férek hozzá, máshol esik le,
    Akkor az olyan mintha nem lenne. Sőt jelenlegi formában tovább gyorsítja a felmelegedést.
    Az óceánok melegedését pedig nem kell magyarázni.
    Tényleg végjáték szaga van.
    Nagyon drágul az igazi élelmiszer(még a junk food is), az ellátórendszer pedig nagyon merev.

  6. 3 Balázs
    Ez az „életmódváltás”, nagyon sokak fejében ott pörög. A pestiek kb. úgy oldják meg, hogy vesznek egy kis-nagy kertes ingatlant, amibe aztán számolatlanul nyomják az pénzt. A kertészetek ezerrel pörögnek, viszik a tuját, mint a cukrot.
    Barátnőnk nyaralóját, amit nemrég avattunk, már szépen ki is rámolták a cigók. cuccai egy részét megtalálták a rendőrök itt ott a telepükön mondtam is, kár volt grillezni, mert az biztos hogy a sülthússzag vezette őket ide. 🙂

    Szóval, minden olyan esztelenül működik mint eddig, azt ahogy egyre melegebb elesz, kicsit mindig egyre szarabb…

    A vadonatúj melegházanban, nyitott ajtónál 51 fok volt 4 kor, mire hazaértem. Még eddég semmi se égett ki. Nől az uborka, mint a merevedés….. 🙂

    De hát…. dübörög a nyár…. megyek is tortát rendelni a kölök szülinapi bulijába. Szép az élet!!!!…

  7. 6. Reinkarnatorr

    Én ezt értem és jó is a hozzáállásod. De ha próbálkozol paradigmát váltani, csak hülye lehetsz. Szép esetleg, de okos nem.?
    Én is kezdek úgy lenni vele mint mindenki szinte.
    Minek tépjem a számat és éljek úgy, mint egy hülye? Inkább kiélvezem a maradékot és csinálok vmi értelmeset, mondjuk tanulok.

  8. Balázs: Minden vállalkozásban vannak nehézségek. Sok sikert és kitartást kívánok neked!
    Esetleg gondolkozz el azon, mivel tudnád még bővíteni a termék portfóliód. Bogyós gyümölcsök pl. nagyon magas kilós áron futnak mostanában (eper, málna, áfonya, egres, ribizli).

  9. Bizony, a Polar Vortex instabillá válásával egyre többször lesz a minél északabbra felnyomuló afrikai forró levegő és a minél délebbre leáramló sarki hideg levegő nyomáskülönbségei és esetleges keveredései miatt olyan meteorológiai körülmény, ami kedvez a kisebb tornádók kialakulásának. Mint ahogy most Csehország és Szlovákia határtérségében is látható volt tegnap. És ezek hol vannak az USA tornádóihoz képest, de alább megtekinthető, hogy ezek a kisebb tornádók mire is képesek egy olyan épített környezetben ami nem a szélkárokra méretezve épült, hisz ki számított eddig tornádókra. Mert eddig is voltak, kb. 25-50 évente egyszer…, de egyre gyakoribbá kezdenek válni Európában, főleg a tengerpari térségekben.

    https://twitter.com/MJimramovsky/status/1408131538148024334

    twitter.com/hzsjmk/status/1408180851637207047

    https://twitter.com/hzsjmk/status/1408233230915014663

    twitter.com/hzsjmk/status/1408346433766449155

  10. Nincs már futoármalás. Van egy forgo mozgás Anglia körül. A peremétöl balra ösz van. Jobbra nyár. A medence légmogása kb zéro. Így mi felmelegedtünk pár napra…
    A északi félteke hóolvadási adatai nem elérhetöek pár hete…
    A meleg oka a höcsere hiánya a magaslégkörrel. Ezt a medence jelzi legjobban.

  11. Re:2
    Ha átlagolva van, akkor érthető ez az érték.
    Mondjuk elég furcsa nekem ez az átlagolás, de biztosan van rá okuk, hogy miért ezzel számolnak.

    Re:Balázs
    Teljesen megértem, hogy tele van a hócipőd, de én még nem adnám fel.
    Emberi sötétséggel a környezetben pedig nem csodálom, hogy befelé fordulsz, ezt kellene megoldanod valahogy, hogy ki tudj kapcsolódni(asszonynál ugyan ez van gondolom pepitában). A soraid hozzák a klasszikus kiégés tüneteit, ezt kellene valahogy orvosolni.

    Idén őszig a „csillagállások” szerint is elég nehéz minden, aztán talán könnyebb lesz valamivel. Ősz amúgy is vízválasztó lesz, mert sok változás jöhet…

  12. Most fognak az emberek tömegesen rádöbbenni a COVID-19 legyőzhetetlenségére, és a globális felmelegedés valóságára.

  13. A kiszivárgott IPCC jelentés szerint: A folyamat valószínűleg már nem fordítható vissza (ezt már rég tudjuk) „Life on Earth can recover from a drastic climate shift by evolving into new species and creating new ecosystems… humans cannot.” magyarul: A földi élet felépülhet egy drasztikus klíma változásból új fajok evolválódása, és új ekorendszerek megjelenése után… de az emberiség nem. Jó lehet McPherson jelezte, hogy a klímaváltozás tízezerszer gyorsabb, mint a fajok evolúciós készsége. Nincs totális kihalás, de a férgektől kell elölről kezdeni a fejlődést. 100 millió évek kellenek egy új emberiséghez.

  14. 15 Tibor bá’
    A hír elég rémítő, de azért megfordult a fejemben, hogy mennyire megbízhatóak a mérési adatok a be- és kisugárzott energiára vonatkozóan.
    Korábban nem is emlékszem ilyen adatokra, sok szkeptikus hivatkozott arra, hogy a napfolttevékenység, illetve a bejövő sugárzás változása okozza a felmelegedést, nem a CO2.
    Ilyenkor mindig rá is csodálkoztam, miért, hát nem mérik a bejövő sugárzások intenzitását, ami ezt kellene hogy mutassa?
    De inkább a kimenő sugárzás mérése, ami számomra kérdéses, hiszen az régiónként változó, inhomogén zónákból kell hogy álljon, ebből nem lehet egyszerű egy ilyen átfogó értéket generálni.
    Az élet szívósságát azért szerintem alábecsülöd.
    Annál nagyobb sokk nem kell, mint a 65 millió éve becsapódó aszteroida, ami letarolta és tűzgolyóvá változtatta a bolygót, és az akkori jelentéktelen, föld alatt lakó, rágcsálószerű ősemlősökből kb 15 millió év alatt gazdag fauna alakult ki, amikben már ott voltak az ősi bálnák, patások, félmajmok is, és még ki tudja hány faj, akikben fel sem lehet ismerni a néhai ősöket…
    Igaz, ez rajtunk nem segít…

  15. 16 – hubab:
    Az IPPC krónikusan konzervatív, és rendre alul kalkulál. Ha ők ezzel állnak elő, akkor már régen rossz. Egyértelmű, az emberiség nem éli túl. Ennyi. És ez nem évtizedekre van, hanem évekre. 2050-rők tenni megállapításokat egyszerűen nevetséges. Az emberiség számára nem lesz 2050.

  16. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói szerint visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését – írja az MTI az AFP-re hivatkozva. Az egyezményhez csatlakozó országok ígéretet tettek arra, hogy a felmelegedés mértékét az iparosodás kora előtti szinthez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani.
    Az IPCC szakértői szerint az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek pedig nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a 2 Celsius-fokos felmelegedés 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának 2050-re. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet. A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelző, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.

    Pokoli időszak várhat az emberiségre
    https://24.hu/tudomany/2021/06/23/parizsi-klimaegyezmeny-klimavaltozas-hatasai/

  17. Re:17
    Szaharai homok volt szerintem, tegnap szépen befestette a telihold fényét.

  18. Majd itt is úgy lesz, mint a coviddal.
    Egyre több kár és nehézség adódik, s akinek szerencséje lesz, ill. sok-sok pénze, az tagadja tovább, aki meg kinyuvad belé, ill. ellehetetlenül, az csendben távozik.
    Erre ráadásul több időnk van, mert míg a covid 3-5 év alatt hozott drasztikus változásokat az életünkben, ez még sztem. egy évtizednyi lélegzetvételt tartogat (legalább is a Kárpát-medencében)…
    Aztán egyszer csak összeérnek a dolgok, s akkor majd lehet ájvékolni, meg elővenni a fegyvereket helyben is. De szép is lesz a termogeddon előszobájában élni a szerencsétlen „Orbán babáknak”!

  19. Horváth Csongor 2021-06-25 – 22:34

    „…ez még sztem. egy évtizednyi lélegzetvételt tartogat (legalább is a Kárpát-medencében)…”

    Ezzel szemben Tibor bá’ 2021-06-25 – 16:15 szerint „És ez nem évtizedekre van, hanem évekre.”

    Ő többször indokolta a véleményét. Mi a Te indokolásod?

  20. 22: n/a:
    Egyszerűen nem tud 1-2 év alatt akkora csapás-cunami kialakulni, ami az egész világot egyszerre és azonos erővel sújtja.
    A legvérmesebb háborúkban is voltak túlélők, s olyan elszigetelt helyszínek, ahol a pusztítás csak közvetve jelentkezett.
    Az ökológia egyik alaptörvénye, hogy bármilyen megfutást és erőforrás-válságot követően tömeges pusztulás következzen be, maradjanak refúgiumok (védett ökofülkék), ahonnan az élet/adott faj újrakezdheti a szaporodását.
    A végső kataklizma úgy képzelhető el, hogy maga a bolygó egésze élhetetlenné válik (lásd a dinoszauruszok pusztulása idején, s lám a varánuszgyíkok még azt is túlélték!). Ehhez vagy egy mindent elsöprő nukleáris háború kellene, vagy egy olyan körülmény, ami a jégkorszak/melegkorszak váltásnál, ill. egy hirtelen jövő, súlyos kataklizmánál (meteorbecsapódás pl.) következhet csak be. Mivel a jégkorszaki kataklizmákra 15-50 évet becsülnek (s ez földtörténeti léptékben egy rendkívül hirtelen változásnak számít), én tartom a tétem az évtizedes drasztikusabb változásokra (óriási a pufferhatás, s ez eddig is sokat hozott a várható negatív folyamatokhoz képest). Gyermekeink még láthatják, de unokáink már biztosan nem fogják látni, valahogy így…
    Emberben nem bízhatunk, ennek megoldásában, vagy az AI megment bennünket, vagy „ő” fog velünk végezni mindenek előtt!

    Tiborbá egyébként, ha jól emlékszem, itt nem a saját véleményét fogalmazta meg, hanem McPerson gondolatait továbbította (ez alapján készült a 15-ös hsz. is). Az ürge állított meredek dolgokat a coviddal kapcsolatban is, amelyek visszatekintve erőteljesen megmosolyoghatóak. Ugyanakkor a covidon már senki sem mosolyog, tehát az intelem jogos, de azért nem eszik olyan forrón a kását! Különben meg plusz 10 évvel sem sokra megyünk, szóval elég vészjósló a helyzet! Maradt pár évünk tivornyázni, az emberiség másra már úgysem alkalmas…

  21. Re:23
    Lesz ez még így sem…
    Ne becsüld le az emberiséget, ha torkán van a kés…
    Manhattan terv is egy abszurd elképzelés lett volna a 30-as években, de még is megcsinálták pár év alatt, mert szorított a náci atombomba cipő. Pl az akkori amerikai ezüstkészletet beolvasztották, hogy tekercshuzalt gyártsanak belőle az urán finomításhoz, és más hasonló erőforrás allokáció volt még a projektben.
    Máskülönben sok infó vissza van tartva, aminek okán az extrapoláció nagyon félre tud menni…

  22. 24: Dajtás:
    Itt az a szépséghiba, hogy a rendszer visszaállításához is idő kell (több évtized). Más esetben valóban lehetne fordítani, s abban én is biztos vagyok, hogy amikor szorul a hurok, mindent meg fognak tenni, de a lényeg, amit (még most sem!) szinte senki sem ért meg, hogy akkor már késő lesz…
    Tehát nem a technikának volnánk híján, nem is az összefogással van a baj, hanem azzal az egyszerű ténnyel, hogy az emberiség 99%-a nem tud a holnapban (holnapért), kvázi jövő időben gondolkodni! Ha nem így lenne, mi mindent kikerülhettünk volna (és ez az egyéni életutakra is igaz, lásd pl. covid)…

    Hagyj fel a csodavárással! Az csak tőlünk függetlenül jöhet el, de elsülhet visszájára is (hiszen még a Bibliában is írva vagyon :-).

  23. ..A tanulmány szerint az ok a kevesebb felhőnek, és kevesebb jégnek köszönhető, amelyek a korábbinál kevesebb napenergiát sugároznak vissza az űrbe. ,,
    Egy kérdés foglalkoztat:
    Ha nyakunkon a kés,-lehet-e mindent 1 lapra feltéve visszaveretni a sugárzást a kozmoszba.
    Ismert tény hogy már épitik a permetezéshez az USA ban a giga -repcsiket.
    Kb másfél éve olvastam.
    Dajtás fentebbi gondolata, hogy ne fikázzuk le az élni akarást az emberiségben.

  24. Az USA nyugati vidékén a hőmérséklet anomália 20 °C. Konkrétan 100 °F (ami 38 °C) feletti, akár 110 °F is, ami 43 °C. Be is v annak szarva rendesen.

  25. 28: Tiborbá:
    Az ezredfordulóhoz képest így is bőséges türelmi időt kaptunk!
    A közgondolkodás ennek ellenére csak lejjebb került…
    Így van ez rendjén.

  26. 29 – Horváth Csongor:
    Már elég régen ismerem az emberi hülyeséget, de a most nyilvánvalóvá vált mértékén őszintén meglepődök. Pl. „2060-ra várhatóan 2 lábbal fog megemelkedni az óceánok szintje.” Ez egy tudományos előrejelzés. Megáll az eszem. Ezt nem egy műveletlen földműves mondja, hanem egy diplomás klímakutató.

  27. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
    David Attenborough: A Life on Our Planet
    angol életrajzi film, dokumentumfilm, 83 perc, 2020
    https://videa.hu/videok/tudomany-technika/egy-elet-a-bolygon-dokumentum-film-etkubH7NG1bT1xpj

    Végignéztem, kissé (nagyon??) optimista hangvételű. Pl. a 6. tömeges kihalást 2100 körülire teszi (akkorra globálisan 4 °C emelkést jósol), stb. És természtesen megoldásokat kínál/javasol a vége felé, amivel (esetleg) megmenthető lenne az emberiség/a bolygó. Túlságosan optimista. 😮

  28. 30: Tiborbá:
    Egyetértek.

    31: Elek:
    Egy fiatalemberrel még lehet viccelődni: „Egyszer úgyis meghalunk!” alapon, sőt, amíg bőséggel megvan az egészség sokan azt is mondják maguktól: „Valamiben úgyis meg kell halni!”. Hahaha.
    Aztán, amikor az ember szembesül azzal, hogy az élet milyen rövid, s biztosan nem tart örökké, valamint a távozás oka és módja nem biztos, hogy kellemes lesz, jön a tudatosság, a tevékeny hozzájárulás, a vegánságtól kezdve a cigi letételéig mindenféle próbálkozás.
    Azonban egy beteg öregember jelenlétében, akinek hónapjai vannak hátra, illetlenség az elmúlásról beszélni, hacsak nem gyónási szándékkal hívatott, esetleg ügyvédként vagy jelen végrendeletének rögzítése miatt.
    – Én úgy gondolom, most az utolsó szemeszterben vagyunk, tehát aki ezzel foglalkozik, már nem borzolja a kedélyeket. Minek is tenné? Sem neki, sem az emberiségnek nem származik már ebből előnye.
    Engem ennél sokkal jobban bosszant a felelősség kérdésében történő hárítás, ami már egyfajta arroganciaként értelmezhető, mint amikor a tüdőrákos láncdohányos nem önmagára, hanem a világra haragszik, mert idő előtt távoznia kell.
    Ráadásul az idő nagyon gyorsan futott körülöttünk, alig hagytuk el a kérdéskörben a fiatalkort, s máris az öregség haldoklás előtti periódusában találtuk magunkat. Lehet itt egyáltalán őszintén megnyilatkozni? Az biztos, hogy most már nem érdemes! A generációkon átívelő emberiséggel kapcsolatos pozitív jövőkép és kapcsolódó kérdéskörök, gondolkodás pedig sztem. önámítás kategória, ill. értelmetlen. Ezt az evolúciós lehetőséget buktuk minden téren.

  29. Túléli, csak mi nem – de úgyis sz@rik mindenki arra, amir mondok. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük