(2068) Pöcegödör (ismétlés 5 év után)

Tibor bá’ csodálatos női online

 

89. Útban a 90. felé

A szóban forgó pöcegödör apámék Rege út 12. alatt álló családi házához tartozott. A vityillót olykor nyaralónak is csúfolták, de valójában a konyhán és a mellékhelyiségeken kívül mindössze egyetlen helyiség volt, amit szobának lehetett nevezni a 3×4 méteres méretével. Csatlakozott hozzá egy garázsnak szánt hatalmas, betonpadlós „szoba” is, ami 6×6-os méretével nyújtott némi mozgásteret. Mindent összevetve serdülőkoromban szép, de eléggé kényelmetlen helyen laktunk, mint ahogy az hamarosan ki is derül.

A sors úgy hozta, hogy szenteste volt az első alkalom, amikor nevelőanyám saját, személyre szabott, nagy rakás végterméke, amit szarnak is szokás nevezni, nem volt hajlandó a WC kagylóból távozni. Jobban mondva lement, de néhány másodperc múlva visszajött. Erről úgy szereztünk tudomást, hogy anyám elüvöltötte magát a fürdőszobában: Tibóóóór. Erre apám odament, anyám pedig folytatta,

–        Mi ez? – És a szarra mutatott.
–        Hát húzd le – mondta az apám.
–        Már lehúztam, de visszajött.
–        Húzd le még egyszer.
–        Mért? Szerinted a szarnak vissza kell jönni?
–        Nem, nem kell visszajönnie, de azért csak húzd le.

Erre anyám újból megrántotta a fogantyút és a szar eltűnt. Apám némi diadallal a hangjában meg is jegyezte – na látod! – de az öröm nem tartott sokáig, mert a szar, úgy, ahogy volt, egy rakásban, rögvest visszajött.

–        Valószínűleg megtelt a pöcegödör, ki kell pucolni! – vélekedett apám.

A pöcegödrök azonban csalafinta jószágok. Fél óra múlva a szar eltűnt magától, lehúzás nélkül. Ugyanis a pöcegödrök szerkezeti tulajdonságai közé tartozik a bennük lévő víz lassú elszivárgása. Ha tehát egy pöcegödör naponta 10 litert szivárogtat el, és csak 8 liter szennyvizet eresztenek belé, akkor örökéletű lesz. Fordított esetben egy idő után megtelik. Hamarosan kiderült, ha spórolósan használjuk a vizet, a pöcegödör képes velünk lépést tartani. Ezért aztán a férfiak folyó ügyeiket kicipelték a kert egy meghatározott sarkába, és a nehezebb fajsúlyú ügyeinket iparkodtunk házon kívül, mondjuk az iskolában vagy a munkahelyen elintézni.

Sajnálatos módon ez a taktika csak néhány napig működött. Szilveszterkor apámék buliztak, voltak vagy nyolcan, és mivel a vendégeket nem lehet úgy fogadni, hogy szívesen látunk benneteket, csak ne szarjatok, az éjfél előtt bekövetkező katasztrófa borítékolható lett volna. Be is jött. Persze spicces emberek hangulatát vízben fickándozó szardarabkák nem nagyon zavarják.

Másnap délelőtt apám mégiscsak kiadta a parancsot, kipucoljuk a pöcegödröt. Azonban a pöcegödör kipucolása rögtön problémával kezdődött. A kertben 20 cm vastag volt a hó, ami erősen nehezítette a gödör fedelének a megtalálását, de a feladattal végül is megbirkóztunk, és némi műszaki ügyeskedést követően a fedőlap emelkedni kezdett, majd teljességében feltárult maga a gödör. Mit mondjak, színültig tele volt, de nem ez volt a legmeglepőbb. A szennyvíz tetején első látásra nagyméretű buborékoknak tetsző valamik úszkáltak, de jó sokan. Az azonosíthatatlan tárgyak azonosítását elsőnek apám végezte el, hozzám fordult és megkérdezte, te használsz kotont? Én? – csodálkoztam el – nem is lenne rá pénzem, meg aztán sajnálnám is rá. Különben is az anyám egész nap itthon van, ha jön valaki hozzám, minden lépésünket figyeli.

A rövid párbeszédet egy jóval hosszabb szünet követte. Mind a ketten el voltunk foglalva gondolatainkkal. Húgom 13 és fél éves volt, különben is, későn érő, mondhatnám úgy is, kifejezetten fejletlen. Ő tehát kihúzva a listáról. Apám, bizonyítottan ivarérett volt, de arra már csak emlékezne, ha ő dobta volna be azokat az izéket a WC-be. Marad akkor az anyám!

Apám levezetésének végeredménye nem volt ennyire egyértelmű. Végül is, ő csak magában lehetett biztos, bennem nem. Igaz, a koton, mint költségtényező, kitűnő érv volt „ártatlanságom” mellett. Így aztán ő is megérkezett a következtetés elkerülhetetlen végeredményéhez, Manyi! Elsőnek az apám szólalt meg – anyádnak ne szólj egy szót se.

Apám átment az Eötvös úton lakó Tímár Pista barátjához, akinek mellesleg rég fájt már a foga Manyira, és aki nem dolgozott, mert munkavégzés helyett értékeinek felélését gyakorolta. Tímár tehát egész nap ráért, ezért apám kérhetett tőle némi szívességfélét. Szó, ami szó, anyám mindjárt másnaptól Tímár Pista megfigyelése alatt állt.

Aki keres, az talál, mondja a magyar közmondás. Tímár napokon belül jelentette, minden délben, ebédszünet alatt, a szomszédban található egyszemélyes hentes­üzlet vezetője átjön az anyámhoz pontosan félórára. Na, este beindult a vallatás. Csakhogy anyámnak kitűnő alibije volt. Kiderült, hogy a hentes, egy nagydarab fiatal fiú, kérte meg, hogy némi protekció érdekében adjon neki meleg ebédet. Miért, mit gondolsz – így az anyám – mitől van nekünk majdnem minden nap hús az asztalunkon? Más meg sorba áll érte, és a végén üres kosárral megy haza.

Így lett a félrekúró nevelőanyámból családi hős, de isten nem ver bottal, mondanák a régiek. Nevelőanyám harminchét évesen, a pöcegödör tisztításának idején már harmadik hónapos terhes volt a Ratkó-korszak kellős közepén. Ez különben is maga lett volna az abszolút katasztrófa, de így, hogy még az apa is bizonytalan, a helyzet felért egy kisebbfajta halálos ítélettel. Apám minden ismeretségét igénybe véve megmozgatott fűt és fát. Végre talált valakit, aki búsás pénzért elvállalta a kaparást.

Ha a vége jó, minden jó. Szüleim megúszták a kalandot, se gyerekáldás, se börtön. Persze, amit anyám hónapok alatt megspórolt a kosztpénzen, az most elment az abortuszra. Végül is az ügy nullszaldós lett. De hát a Rákosi rendszer kellős közepén már egy nullszaldós történet is főnyeremény számba ment.

________________ U.i.: A pöcegödör tisztítás úgy történt, hogy egy láncra erősített vödört belemerítettünk a trutyiba. A teli vödröt megérintés nélkül letettük a földre, „minél messzebb, annál jobb” alapon, és kibillentettük. A telek lejtős volt, a pöcegödör a lejtő tetején. A kiöntött trutyi szépen lecsurdogált. — Nyár elején a kiöntés területén furcsa apró növények keltek ki, amiket anyám paradicsomnak azonosított. Augusztusban annyi paradicsomunk volt, hogy anyám fűnek-fának ajándékozta, plusz befőzött belőle. Kiderült, hogy a nyersen elfogyasztott paradicsom magja röhögve túléli a pöcegödör viszontagságait, csíraképes marad. Esetünkben az emberi szar adta a bőséges trágyázást. Ergo a bőséges termés garantált.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

17 gondolat erről: „(2068) Pöcegödör (ismétlés 5 év után)

 1. „”A SZENYVÍZ SZENNYEZI ( károsítja ) A KÖRNYEZETET””
  Következésképpen a nem becsatornázott ingatlanok
  tulajdonosainak busás talajterhelési díjat kell fizetnie !!
  Volt egy pár éves időszak az életembe, amikor a kertem
  saját ültetésű ( máshonnan szedett mmagról ültetett )
  hamisciprusaimat a pöcegödrőm szenyvizével locsoltam
  a töveiknél. — Ma csodálkoznak a körnéken mitől olyan
  üdezöldek a 10 méter magas hamisciprusaim. — Persze
  hallgatok róla mint5 a sír. — HÁT ENNYIT ARRÓL, HOGY
  MENNYIRE KÖRNYEZETSZENNYEZŐ A SZENYVÍZ.

 2. És akkor használt kotont a neveloanya vagy sem? Ez alapján úgy tűnik, hogy néha használt, néha (amikor peteérése volt) akkor valoszinuleg kevésbé. Mindig furcsáltam hogy lehet óvszer mellett teherbe esni (, a felhelyezesnel bukik meg a történet) bár nem ismerem a korabeli fogamzásgátlás.
  Hozzáteszem, nálam életemben egyszer szakadt ad, amikor másodjára használtam. 🙂

 3. 1 Barna Mihály
  A szennyvíz akkor károsítja a környezetet, ha mosásból, mosogatásból jövő szennyező kemikáliákat tartalmaz.
  Ha jól el lehetne különíteni a WC és az egyéb hulladékvizeket, az sokat segítene.
  Tulajdonképpen a sok mosószeres vízzel mérgezzük meg az egyébként értékes anyagcsere termékeket, amitől maguk is környezetkárosítók lesznek.
  A WC-k végterméke nagyon is hasznos lenne a kertekben, persze egészségügyi szempontból vannak kockázatai, oda nem való frissen, ahol a termés közvetlenül érintkezik a földdel, mondjuk gyökérzöldségek, eper, mert szalmonella fertőzést okozhat.
  Én a komposzt WC anyagát szigorúan a gyümölcsfák, málna alá ásom be, ott biztos nem okoz gondot.

 4. Nekem zárt acéltartályom van. Nálunk lehet baktériumkultúrát kapni, amit ha beleteszek, tiszta, szagtalan vizet kapok, amit a diófáim alá nyomok a földbe ásott dréncsőbe. Innét isznak a diófák. Ha a víz minősége nem lenne megfelelő, nem lenne vakondom.

 5. 5, infos

  A baktériumkultúrás csomagolást légyszíves fotózd le és Tibor bá”-nak küld el.
  Ő majd továbbítja nekem.
  Szeretném kipróbálni a baktériumokat a szargyűjtő műanyag 3 m3-es tartályomban.
  Köszönöm szépen.

 6. Egy kis tudomány, hogy a képbe kerüljön:

  Az effektív mikroorganizmusok (EM) a fermentációt indukáló jótékony mikrobák kombinációja, amelyek együttesen működnek a környezetük tisztítására és regenerálására, amelyet Dr. Teruo Higa fedezett fel a Ryukya Egyetemen (Okinawa, Japán) az 1980-as években. A mikroorganizmusok természetüknél fogva opportunisták és lusták; ahol domináns populáció van, mások követik a példát, ami vagy regeneratív vagy degeneratív környezethez vezet. Az EM alkalmazása olyan környezetet teremt, ahol a regeneratív mikroorganizmusok dominálnak, kiküszöbölve a káros és mérgező mikroorganizmusokat. Az EM a mikroorganizmusok három osztályának kombinációjába tartozik – fotoszintetikus baktériumok (Rhodopseudomonas palustris ); tejsavbaktériumok (Lactobacillus casei ); és élesztő (Saccharomyces cerevisiae).

  A fotoszintetikus baktériumok a legrégebbi őseink – szaporodásuk teremtette meg a földi élet alapjait. Mivel anaerobok (oxigéngyűlölő) és extrém magas, 700°C-os hőmérsékletet is képesek elviselni, kiszorítják a szén-dioxidot, metánt, ammóniát és hidrogén-szulfidot tartalmazó étrendet, miközben oxigént, vizet, nitrogént, aminosavakat, cukrokat és ként ürítenek ki. Következésképpen a fotoszintetikus baktériumok a túlszaporodással elviselhetetlen környezetet teremtettek maguknak, és a föld sarkaira taszították őket.
  A fotoszintetikus baktériumokkal végzett szintézisben a tejsavbaktériumok antioxidánsokat termelnek és kiküszöbölik a bomlási folyamatot. Történelmileg a tejsavbaktériumokat élelmiszer-tartósítószerként használták, és felelősek a tej joghurttá alakításáért. A tejsavbaktériumok sterilizáló vegyület, amely elnyomja a káros betegségeket kiváltó mikroorganizmusokat, miközben fokozza az erjedést és a bomlást, különösen a lignint és a cellulózt. Az élesztők a fotoszintetikus baktériumok, szerves anyagok és növényi gyökerek által kiválasztott aminosavak és cukrok szintézisével töltik be jótékony szerepüket, hormonokat és enzimeket termelnek, amelyek elősegítik a növény egészséges növekedését, valamint az aktív sejt- és gyökérosztódást.
  Az EM1-et 56 országban gyártják, és kormányok, intézmények, vállalkozások és magánszemélyek elfogadták és bevezették a víz-, levegő- és talajtisztítástól, a hulladékkezeléstől, a mezőgazdaságtól kezdve az építőiparban történő felhasználásig. az emberi és állategészségügy támogatásától a háztartási és ipari takarításig. Nincs olyan iparág, amely ne részesülne az EM1 használatából. Az EM1 leggyakrabban használt formája az Egyesült Királyságban a bokashi, a fermentáció japán nyelvű fordítása. A Bokashi korpát EM1-gyel oltották be, és a háztartási szerves hulladékok kezelésére szolgáló módszert alkalmaztak, különösen városi környezetben, légmentesen záródó tartályban. Ellentétben a forró komposztálással, amely egy bomlási folyamat, amely tápanyagokat veszít,
  Az EM1, a bokashi és a féreggazdálkodás tökéletes harmóniában működnek együtt, és szilárd alapot biztosítanak a megújuló közösségek alapjainak megteremtéséhez. Itt nincs hely az EM1 globális sikereinek megosztására, de azoknak, akiknek szükségük van némi reményre az életükben, olvassák el Dr. Teruo Higa Egy Földmentő Forradalom vagy Jövőnk újjászületését . Nehéz kommunikálni az ígéretek hatalmasságát és az EM1-ben rejlő lehetőségeket abban, hogy segítsen megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal, és hitetlenkedve, hogy az Egyesült Királyság lemarad e technológia bevezetésével – jóllehet nincs illúziója, hogy az Egyesült Királyság A globális sikerekhez képest bármilyen módon haladt innovációnk terén.

  /https://theurbanworm.co.uk/magic-microbes//

  Az Urban Worm mindig is a mikrobák szuperrajongója volt, mivel valójában a mikrobák végzik el a féregtenyésztés minden kemény munkáját; előfordul, hogy a férgek minden figyelmet és dicséretet kapnak, ráadásul könnyebben is szerethetők, mert valóban látjuk őket. Ennek ellenére új izgalmat találtunk az EM1 iránt, amely a mikroorganizmusok csodálatos kombinációja, amelyek együtt dolgoznak a föld megtisztításán. Az Urban Worm az új évben bokashi és EM1 workshopokat fog tartani, megosztva a tudást és a nemzetközi workshopon való részvételt, hála az RHS-nek, Dr. Teruo Higa-nak és a The Nature Farming Centre-nek.

 7. L.S.: 700 Celsius fokot toleráló baktérium NINCS. Még a spórája is elpusztul. Nem kell az egész internetet bemásolni ide ám…

  660 fokon olvad az alumínium, kedves L.S.

 8. 1O. infos

  Tisztelt „infos”

  A blogot látogatók közül sokan befizetnek azért, hogy a bloggazda a Magyar Nyelvre leforditson Angol nyelvü cikkeket. Sokan közülünk nem tudják az automata forditot kezelni.
  A konkrét témát egy Görög Nyelvre forditott könyvéről ismerem már 2OO7-töl és gondoltam megosztom a blogtársaimmal is.
  Nem hittem volna, hogy ez Téged bosszantani fog.
  Még valamit a forditónak nincs joga bármilyen adatot változtatni,
  főleg amikor az irója Dr. Teruo Higa a Ryukyus Egyetem professzora.

  A forditást ingyen adtam és köszönetet sem vártam.

 9. L.S.: azt látom, hogy az automata fordító kezelése Neked megy. Az eredetiben ez egy sajtóhiba. Tolmácskodom és fordítok is néha. A sajtóhibát KI KELL javítani. Esetünkben 70 fokról van szó. Ja, és fordításhoz és újraközléshez kell a szerző engedélye. Linket rá adhatsz ingyen és teljesen legálisan, de hogy lopott cuccért nem vársz se fizetséget, se köszönetet, az nagyonis rendben van. Èn se várok köszönetet azért, hogy felhívom a figyelmedet a NETIKETTRE.

 10. 12 – L.S.
  Senki nem fizet azért, hogy fordítást kapjon. A fordításokat nem E-mailben küldöm el, hanem felteszem a honlapra. Kb 3 havonta jut valakiknek az eszébe, hogy adakozással hozzájáruljon a költségekhez. Ez rendszerint 10.000 Ft. Borítékolható, hogy nem leszek milliomos. 😀

 11. Ezek szerint akkoriban még nem volt „Szippantó autó”? vagy sokba került…
  A pöcegödörröl nekem sajnos az jut eszembe, h gyerekkoromban bátyám beleesett (akkoriban elég nagy nyílása volt), alig tudtuk kihúzni…

 12. 4:Hubab:
  Van aki szerint nem a kemikália a fő probléma, hanem a fekáliában található nitrogén (és ennek hatása a talaj vízkészleteire) Ezért kellene külön kezelni a szürke és fekete vizet. A legjobb lenne a fekete vizet létre sem hozni.
  http://www.eautarcie.org/hu/04a.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük