(3922) Kihalás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Forrás : Counter Punch

Szerző: DARYAN REZAZAD

 

Saját kihalásunk felé támolygunk

89. Útban a 90. felé

Erről a támolygásról a CounterPunch rendszeres olvasói tudnak, Robert Hunziker az elmúlt években kiváló elemzéseket készített a legfrissebb klímakatasztrófa hírekről. Ezért március 24-én küldtem neki egy e-mailt az említett támolygással kapcsolatban, és reméltem, hogy megnyugtat, mivel tudatlanságban élek. Az alábbiakban e-mail üzenetváltásunk olvasható:

Szia Robert!

Rendszeresen olvasom a CounterPunch cikkeidet, amiket mindig nagyon informatívnak találok. Még a hetvenes évek elején, középiskolás koromban tudatosult bennem a melegházhatás problémája. A főiskolán a mentorom, Prof. Oliver Loud a „Challenge of the Human Future” című, kiadatlan könyvének első vázlatán dolgozott, ahol azzal érvelt, hogy öt generációnk van a világ nagy problémáinak megoldására, különben visszasüllyednénk a dolgok jelenlegi állapotából ezer évvel ezelőttire, és nem tudnánk újra felemelkedni a környezeti károk miatt. Loud a hetvenes éveiben járt, és saját generációját is beleszámította az ötbe.

Az elmúlt hat évben Facebook oldalt vezettem, amely a legfontosabb környezetvédelemmel foglalkozó cikkek adatbázisává vált: Miután elolvastam ezt a csaknem ötszáz cikket, nehéz volt nem pesszimistának lenni. Azért írok neked, mert még nem találkoztam olyan cikkekkel, amelyek kifejezetten a dolgok irányíthatatlanná válásának kérdésével foglalkoznának. A legtöbb előrejelzés és modell lineáris kilátásokkal rendelkezik, feltételezve, hogy a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, és a viharok, tüzek stb. egyre rosszabbak lesznek, és valamikor 2100 körül három fokkal melegebb lesz, és magasabb lesz a tengerszint.

Azonban vannak kétségeim, hogy a dolgok így fognak-e történni. Mivel a dolgok megközelítik azt a pontot, ahol minden inogni kezd, és egy kaotikus, kiszámíthatatlan részeg pályát vesz fel, és hirtelen összeomlik. Amikor a futó áráramlat irányt változtat, nagy valószínűséggel lehetetlenné válik az élelmiszer termesztés, mert az évszakok gyorsan kimúlnak. És amikor nem lehet élelmet termeszteni, csak mesterséges körülmények között, akkor a civilizáció összeomlása bizonyossá válik.

Nézzük meg, hogy Ukrajna napraforgó- és búzatermelése milyen problémákat okoz világszerte. Azért hozom fel ezt, mert az úgynevezett „vezetőink” abból a feltételezésből indulnak ki, hogy minden továbbra is működik, csak lassabban, de kiszámítható módon.

De azt hiszem, kezdjük látni az első kilengést, és a rá következők rosszabbak lesznek, mint az előzők. Az Északi- és Déli-sarkon a hatalmas „abnormális” hőmérséklet valójában normális ingadozás. Feltételezem, hogy ezt a kérdést tanulmányozták és írtak róla, de valahogy úgy tűnik, hogy nem került be a „mainstreambe”, vagy legalábbis én nem találkoztam vele. Csak gondoltam felhozom, és köszönöm a nagyszerű beszámolót.

Arra a következtetésre jutottam, hogy a dolgok csak akkor fognak megváltozni, ha a bolygó megmentése profittal járna. Talán, ezen kell dolgoznunk, ahelyett, hogy riadót fújunk, és azt feltételeznénk, hogy a „vezetők” meglátják a fényt és megváltoztatják az irányt.

Üdvözlettel: Daryan Rezazad

 

Szia Daryan,

Köszönöm, hogy írtál, és őszintén szólva érdekesebbnek és mélyrehatóbbnak találtam az e-mail üzenetedet, mint bármelyiket, amit évek óta kapok. Szóval gratulálok. Lenyűgöző ahogy ismered a helyzetet. És igen, igazad van, semmi sem jelent meg  nyilvánosan, ami megközelítené a felvetésed az éghajlatváltozás rémálom számba menő valóságáról, és arról, hogy milyen hamar fejlődhet ki az univerzális káosz, ami részben bejelentés nélkül fog bekövetkezni, és olyan pusztító módon, ami felforgatja a normális életvitel hagyományos aspektusát.

Igen, az látszik, hogy egy-két évtizeden belül megrettenünk a hirtelen termésveszteségtől, többek között más borzalmak mellett, ami egyébként az oka a tömeges kivándorlásnak a közép-amerikai országokból, amelyek az extrém szárazság miatt élhetetlenek, és az USA-ba indulnak, valahogy még mindig hisznek a régi „lehetőségek földje” aforizmában.

Levelem azzal zárom, hogy holnap megjelenik egy cikkem, amely pontosan azt részletezi, ami miatt aggódsz. A cím: „Az igazság az IPCC jelentésekkel kapcsolatban”. Azt hiszem, ez azt bizonyítja, hogy a nagy elmék egyformán gondolkodnak, legalábbis szeretném azt hinni, hogy ez igaz. Minden jót és még egyszer köszönöm, hogy írtál.

Robert

 

Jelenleg az a feltételezés, hogy a tudományos bizonyítékok, az érvelés és a józan ész győzedelmeskedni fognak, és a tagadók, szkeptikusok és klímakatasztrófa-bűnözők előkerülnek, és a probléma megoldódik. Ez egy vágyálom, és nagyon kicsi az esélye a sikerre, mert az emberi kapzsiság, butaság, politikai törzsiség és a rendszer egészére beépített környezetpusztítás taszít át minket a sziklán.

A fosszilis tüzelőanyag-ipar MINDEN NAP hárommilliárd dollár profitot termelt az elmúlt ötven évben! Ahelyett, hogy arról beszélünk, hogy ez milyen katasztrófa a bolygó számára, arra kell összpontosítanunk, hogyan lehet gyorsan létrehozni egy olyan rendszert, ahol az éghajlati katasztrófa visszafordítása még jövedelmezőbb lehet, különösen az olyan vállalatok számára, mint a fosszilis tüzelőanyag-ipar.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk kigyógyítani az embereket a kapzsiságból, a kapzsiságot kell felhasználnunk a bolygó megmentésére. Ahelyett, hogy törvényeket és rendeleteket írnánk azzal a feltételezéssel, hogy a felvilágosult egyének és vállalatok betartják, és végül megmentjük a bolygót, inkább a mélyponthoz kell vezetnünk őket, és közvetve meg kell mentenünk a bolygót. Arra kell késztetnünk a kapzsiság által vezérelt embereket, mint például Trump, hogy zöldre váltsanak. El tudsz képzelni egy gyorsabb és hatékonyabb módszert a melegedés megállítására?

Az Amazonas esőerdőjének megőrzése jövedelmezőbbé tehető, mint annak elpusztítása. A növekedés megszüntetése jövedelmezőbbé tehető, mint a növekedés – talán egy kicsit nehéz megvalósítani, de nem lehetetlen. Nagyon jövedelmező lenne, ha nem permeteznénk rákos toxinokat az élelmiszereinkre. A méhet a bolygó legértékesebb teremtményének nyilvánították, nos, írjuk meg a szükséges törvényeket és előírásokat, hogy ez valósággá váljon.

Jelenleg a klímakatasztrófa előidézése rendkívül jövedelmező. A méhek elpusztítása nagyon jövedelmező. Hasznos megmérgezni magunkat szabályozatlan vegyszerek özönével. Lényegében a saját kipusztulásunk rendkívül jövedelmező. Egyetlen szóval lehet ezt leírni: hülyeség. Mi pedig törvénybe iktattuk ezt a hülyeséget, és létrehoztuk az önpusztító rendszert.

A kérdés, amit fel kell tenni: Tényleg ennyire hülyék vagyunk? A ki nem mondott, és le nem írt válasz, IGEN.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3922) Kihalás

  1. Olajat „eszünk”, ez tény.
    Sajnos nagyon is valós tervek vannak az északi és földközi-tenheri feltáratlan szénhidrogén mezők kiaknázására. A kaptitalizmus maga az emberi többet és többet akarás globális manifesztációja. A kapitalizmus nem fog megállni, ahogy az emberi jellem sem változik meg. Ebbe nyilvánvalóan illik, hogy amire nagy a kereslet azzal sokat lehet kersni, senkit sem érdekelnek a következmények, vagy azt hogy mivel keres többet.
    A jelenlegi klíma helyzetben igazából teljesen mindegy hogy mit teszünk, a nagyléptékű folyamatok már elindultak, megállíthatatlanok a nagy rendszertehetetlenség miatt, ezt felismerhették volna a szerzők. Egyedül valami csoda tudna segíteni, de az nincs, sem a templomokban sem pedig a „valóságban”. Aki
    gyorsabban alkalmazkodik,, annak nagyobb eséllyel adatik meg a túlélés kiváltsága.

  2. Kapzsisággal megmenteni a Földet? Hm! Nem mondom, érdekes felvetés!

    A kapzsiság nem más mint fokozott birtoklási vágy.
    Az egyén egyéni nézőpontja okozza az „Én és a világ” felfogást. Ez az ego természetes fejlődési folyamata. Pontosan megfigyelhető kisgyerekeknék, hogy hogyan fejlődik ki és erősödik.

    Az egyén és a közösség relációját, fogalmait kellene először is tisztába tenni. A kapzsiság egy belső hiány kompenzálása, ezzel a tulajdonsággal nehéz lesz bármit is elérni.
    „Kiterjesztett önzéssel” már inkább. Itt az egyén határvonalait kell elhalványítani, hogy nagyobb közösséget érezzen embertátsaival, környezetével , a természettel stb.
    Ekkor a versenyalapú szemlélet, „természetes” szembenállás átalakul.

    Ezt neveléssel, oktatással viszonylag könnyen el lehet érni az utánzási minták révén. Ehhez tudni kéne jó mintát adni.
    Az ego normál fejlődési folyamataiba a megfelelő módon bele lehet és bele is kell(ene) nyúlni.

    Azonban a társadalomban a nevelés is, mint minden más sztereotipiákon keresztül történik.
    Nevelni az idősebb generáció szokta a fiatalabbat. Ezért ez az öngerjesztő folyamat elmehet mindkét pólus felé a végletekig.
    Ismerni kell a rendszert aminek maga az ember egy alrendszere.
    Ez az alrendszer hogy hathat vissza a környezetére?!
    Hogyan, mi alapján hozza létre elgondolásait melyek cselekedetei indikátorai lesznek?!

    Meg kell tanulni helyesen gondolkodni!

    Az oktatás nem akkor lesz jó, ha kiváló lesz természettudományokból és azok ok-okozati hatásaitól félve betartja azok törvényeit így mint alrendszer nem pusztul el a rendszer rombolása következtében. Bár ma már ez is elérhetetlen álomnak és szintnek tűnik globálisan nézve.
    Most pont az előző tetteinkkel való szembesülések és az erre adott rossz válaszreakciók korában vagyunk. Félelem, kapkodás és pánik.
    Ennél bőven van feljebb.

    A gyerekeket nem a deviancákra hanem az egyetemességre kell érzékenyíteni.
    Ennek a rendszernek ismerete a rendelkezésünkre áll, persze nem a maga teljességében, de a kellő mértékben ahhoz, hogy megugorjuk a lécet.
    Persze a késleltetett kifutási idők miatt ez a felismerés(ha globális is lenne) már nem biztos, hogy tudna érdemi változást előidézni, bár ez sem kizárt mivel a rendszer csak itt alul tűnik zártnak, felülről nyitott.

    A teremtéstan nem idióta hívők elmebaja. Az hogy a vallás mivé lett semmit sem jelent, csak azt, hogy ugyannak a gondolkodási sanlonnak a következménye, mint amibe a világ is belepusztul.

    Aki ilyet ír, hogy a kapzsiságot kell felhasználni, az azt mondja, hogy a tudatlanságunkat fordítsuk előnyünkre. A kapzsiság nem tud racionálisan
    következtetni. Beszűkült tudatállapot, nem tud pl. sokáig késleltetni.A haszonról kell másképpen gondolkodni, ebben volt igaza a cikknek, de ennek előfeltételei vannak.

  3. 2 – Balázs

    „Meg kell tanulni helyesen gondolkodni!“

    Meg. Nagy kihívás!

    „A kérdés, amit fel kell tenni: Tényleg ennyire hülyék vagyunk? A ki nem mondott, és le nem írt válasz, IGEN.“
    Első körben próbáld meggyőzni Tibor bá´t, hogy a poszt alá írt gondolata akár helytelen is lehet!
    Ugye?! Az a fránya evolúció…

    Nagy problémának látom a holisztikus gondolkodás általános hiányát. Viszont nem csodálkozok rajta, hogy ez a helyzet.
    A mai gyerkőcök ahelyett, hogy egy klasszikus magyar vagy akár más nemzet meséjét olvasnák, néznék, ahol X pontból Y felé haladnak az események és a végén a gyerek világos konklúziót vonhat le a történetből, nos, helyette az eszeveszett tik-tokra meg instragramra meg össze-vissza beszélő youtuberekre figyel, ahol nincs egy egységes történet, hanem töredezett minieseményláncokat lát, sokszor logikátlan, de mindenféle érzelemmel átitatott primitív szöveg kíséretében. Korábban „csak“ a „video killed the radio star“ felkiálltással a zenei klippekre volt jellemző valami hasonló, de a mai helyzet ettől nagyságrendileg durvább.

    A mai fiataloknál kritikus mértéket öltött az ok-okozati összefüggésrendszer kiértékeléséhez való képesség hiánya, de ez, sajnos, nagyon sok felnőttnél is megfigyelhető. A helyzet az idősebbeknél a legjobb.

    Aztán az egésznek olyan keser-édes szituációk a vége, amikor az aktivisták által rendesen felhergelt diákok, fiatalok hangosan tüntetnek egy szénerőmű ellen, majd sorban somfordálnak be a vállalati előcsarnokba és kérik meg a portás bácsit, hogy használhassák az ottani konnektorokat, mert lemerülőben vannak a telkóik meg a tabletjeik…
    (a konkrét szitu egy észak-csehországi erőműellenes tüntetésen fordult elő).

    Csak a dolog nem áll meg az ilyen helyzeteknél, hanem sokkal nagyobb bajjal jár!
    A töredezett gondolatok végül töredezett világhoz vezetnek, na pontosan ennek vagyunk a tanúi nap, mint nap!

    És persze akadnak más gondok is a gondolkodással, ez csak egy példa volt a sok közül.

  4. Szerintem a „a kapzsiságot kell felhasználnunk a bolygó megmentésére” nem azt jelenti, hogy feltétlen fenn kell tartani a kapzsiságot, hanem hogy a gazdasági rendszert úgy kell átalakítani, hogy az ösztönzők azt a tevékenységet jutalmazzák, ami épít, és ne azt, ami rombol.

    A világ leggazdagabb nagytőkései, nem hiszem, hogy idióták lennének. Valószínűnek tartom, hogy képesek nagyívű összefüggéseket végiggondolni, és hosszútávú terveket, stratégiákat alkotni. Azt se tartom valószínűnek, hogy 5-10 éven belül egy bolygónyi sivatag utolsó túlélői szeretnének lenni. A baj inkább az, hogy a negyedéves, maximum éves profit van csak mindig a fókuszban, arra optimalizálnak ők is, erre állítják rá az egész menedzsmentet, anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy a működésük következményeként marad-e még 10 év múlva egyáltalán valami.

  5. 4 Ábel
    Egy problémát kihagysz a számításból, ami ugyancsak evolúciós örökségünk, amit nem tudunk átugrani.
    Ez a versenyszellem, ami minden emberben ott van, mindenki árgus szemmel azt nézi, nehogy a konkurencia előzési esély kapjon, ami után hátrább csúszik a hiarerchiában.
    Ezt nem tudja elviselni az ego, ezért mindent megtesz, hogy ne adjon fel magas labdát valakinek, akinek ez előrejutási lehetőséget kínál a rovásodra.
    Hogy ezt kikapcsold, ahhoz minden egyes versenyzővel el kellene fogadtatni, hogy önkorlátozó lesz, bármennyire is csábító esély a többiek önkorlátozása, hogy pozíciót javítsak.
    Nekem rögtön Soros jutott eszembe, aki állítólag fiatal korában kiszolgálta a nácikat is a zsidók üldözésében saját anyagi érdekei mentén, nyilván félretette a morális szempontokat, még azt is, hogy hittársait halálba küldje.
    Ilyen mentalitású emberek pedig mindig voltak, és mindig lesznek is, akik akár a többiek idealizmusát, kompromisszumkészségét is ugródeszkának tekintik, azzal sem törődve, hogy ezzel szétver egy nemes célt is, hiszen mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy ezzel széterodálódik a kitűzött út, és a hamiskártyás ráadásul nyeregbe került közben, és holnaptól ő fújja a passzátszelet…
    Hát ezt is nagyon jól tudják a leggazdagabb tőkések, még az idealistábbja is, ha van köztük olyan egyáltalán… 🙁

  6. Ide írom
    -szóval lehet hogy őszre vagy 2023 elejére hiány lehet dieselből.Nemcsak Magyarországon hanem egész Európában.
    – földgázból is ugye lehet hiány egyes Európia országokban, de még nem látni pontosan hogy mi lesz
    -az aszály folytatódik és keleten már több hetes csapadék kellene.De Ugye lehet nem jön így majd asz őszi vetések is akár mehetnek a kukába (még nem biztos)
    -tovább folytatódik az áremelkedés ahogy szűkül az üzemanyag árstopos emberek köre

    Kihalásunkig apró mérföldkövek 😀
    És az az izgalmas benne hogy még nem látjuk hogy hol a fal aminek neki fogunk csapódni . 1-2 év vagy pár év esetleg több ? 😀

  7. 5 – Még a versenyszellemet is be lehet csatornázni. Egy normális társadalomban nem lehetne azon versengeni, hogy ki tudja a nagyobb katasztrófát okozni az egész társadalom számára. Ehelyett azon versenyeznének, hogy ki tud többet adni az egész közösségnek. Mint a reformkorban, például Széchenyi, és társai.

  8. Ahogy Ábel írja, azon múlik, hogy a döntéshozó miben versenyezteti a gazdaság szereplőit.
    Ha vegyszer nélkül termeszted az élelmiszert, akkor tized annyi adót kell fizetned.
    Ha napi rendszerességgel gyalog, kerékpárral vagy közösségi járművel közlekedsz, akkor a gépjárművel közlekedő kifizeti a cipődet, kerékpárodat, buszjegyedet.
    Majd minden csak döntés kérdése.

    Mikor bejött a füstadó, azután kevesebb kéményt építettek. Mikor bejött az ablakadó, befalaztak ablakokat. /vakablak/

  9. 4. Ábel

    Pont az ösztönzőkről van szó. Ez egy evolúciós csapdahelyzet.

    Amelyik faj ezt megugorja, az elghagyhatja az óvodát, iskolaérett lett.

    2. Zsolt

    Teljesen egyetértek.

    A holisztikus szemlélet kialakítható (lenne).

    Azok a példák amiket leírtál már bizonyítékok arra, hogy szándékos elbutítás történik.
    Pl. az általad is említett minivideók, tik-tokok teljesen szétcseszik a koncentrációs képességet. Ez nyilvánvaló, ahogy írtad is.

    Az oktatás 4 opciós tesztjei, felmérői egyúttal a rossz válaszokat is tartalmazzák. A tanulás folyamatát jól ismerők „kilogó lóláb” szándéka az elbutítás. Legalábbis annak egyértelműaki szintén foglalkozik alapszinten ilyenekkel.
    Akárcsak a kézírás elcsökkevényesítése kisiskolás korban. A behúzalozásba, az alapokba köpnek bele a technikai újításokkal. Millió egy példa van és nem csak az oktatásban.

    Aki nem hisz a konspirációkban az nem igazá érti a világot, nem látja a nyilvánvaló jeleket és a szándékosságot.

  10. 7 Andrew: Az európai üzemanyaghiánynak semmi köze a kihaláshoz. Nincs hiány csupán európa rúgta tökön magát az orosz olaj és gáz szankciókkal. Kína így végre megkapta a vágyott orosz olajat. Oroszország meg vidámabb mint valaha. Kereslet mindig van.

    Egyébként már rég át kellett volna térni a fosszilis erőművekről a nukleárisakra. Jelenleg más, gyors megoldás nincs.

  11. 8-9.

    Ha ez a vágy nem belülről fakad, akkor nem kivitelezhető.
    A versenyszellemet nehéz becsatornázni, mert a versenyben, hogy győztes lehess vesztesekre is szükség van.

    Az emberek még most az összeomlás érzékelhető közelségében sem tudnak hátrébb lépni.
    Áldozatot senki sem szeret vállalni, márpedig ezen változtatás lényege pont ez lenne.
    Alapvető fizikai igényekből indult ki az értelmetlen verseny, ezért
    nem fordítható meg könnyen az irányultsága.
    Itt már az erőforrásokért megy a hülyeség. Ilyenkor már-már szinte lehetetlen, előbb kellett volna. Már a gyerekeknek meg kéne tanulniuk osztozni, hát ma nem ez a világ van.
    Régen jobb volt, ezért is volt jobb a társadalmi szolidaritás.

    Személyes tapasztalatom, hogy nagyon értelmes emberek sem tudják magukat meghaladni 200 forintos extra költségek miatt, hiába van a másik kalapban a családja élete mint tét. Kiskorától így nevelte az anyja és a minta győz a józan ész felett. Ebből is látszik, hogy az evolúciós ösztöntörekvés lett az általánosan elfogadott nevelési minta. Főleg az egykéknél, és ahol hiányzik a szeretet.
    Szörnyű mélyen vagyunk!
    De jó hír, hogy innen felfele vezet az út, ha el tudunk tekinteni a nélkülözéstől, haláltól meg miegymástól.

  12. 12 „A versenyszellemet nehéz becsatornázni, mert a versenyben, hogy győztes lehess vesztesekre is szükség van.” – Nem feltétlen. Gondoljunk a hangversenyre! Ott mindenki nyer. Ezzel csak félig viccelek, mert a művészet tipikusan ilyen: a művészek egymással versengenek, hogy ki tud többet, jobbat adni a közönségnek, de nincs igazi vesztes. Már eredményt se feltétlen kell hirdetni, de ha mégis, akkor is mindenkinek jó az egész folyamat, legfeljebb aki a végén lemarad, kicsit rosszabb szájízzel távozik.

    Vagy gondoljunk a tiszai szeméttutaj versenyekre. Nyilván a csapatok közül egyvalaki lesz az első, de a többiek is mind sokat tesznek a folyó tisztaságáért, és az egész egy nagy buli, szóval a versenyszellem ellenére is jó „vesztesként” is részt venni benne.

    A nélkülözés és a halál kellemetlen dolgok, de mindig is az élet természetes részei voltak.

  13. 13 Ábel
    Egyet nem tudsz becsatornázni, hogy az egyén arra törekedjen, hogy lemondjon az elért életkörülményeiről, és ne méregesse közben, hogy másokhoz képest azért visszább ne csússzon, mert az az igazságérzetét egyből felkorbácsolja.
    Ha pedig csak néhány renitens akad, amelyik nem ront, hanem javít a pozícióján, akár csak a többi lecsúszotthoz képest is, rögtön az lesz a minta a többiek számára, nem az, amelyik hősként túlteljesíti a tervet, és nagyobbat csúszik lefelé a létrán, mint az átlag…
    Őt a felesége sem fogja megdicsérni… 🙂
    Arról már nem is szólva, hogy akik legalul vannak, azoknak már nincs is hová lejjebb adni, csak zárkózni lehet egy rétegnek erre a szintre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük