(706) A III. világháború első lövése?

Tibor bá’ online

 

A legújabb, Irán ellenes amerikai szankcióra Irán azzal válaszolt, hogy mostantól kezdve a nyersolajáért nem fogad el dollárt Indiától, Japántól és Kínától. Ezt megtoldotta azzal, hogy Oroszországgal folytatott kereskedésnél se hajlandó tovább a dollár elszámolásra, hanem (Putyin javaslatára) áttér az orosz Rubelra. Ha ettől nem forr fel Obama agyvize, akkor semmitől. Ezért aztán elképzelhető, hogy ez volt a III. világháború első lövése, amibe azért az oroszok is töltöttek egy kis puskaport.

Igaz, Irán már egyszer tett egy hasonló bejelentést 2008-ban, de akkor Kínával, Indiával és Japánnal kivételt tett, mert hogy olyan sok dollárjuk van, na meg akkor volt a válságos év. Most azonban nincs kegyelem!

Nem tudom ki kell-e emelnem, hogy Saddam Husseinnek is ez lett a vége, amikor 2000-ben kijelentette, hogy a továbbiakban nem fogad el dollárt olajért. Ugyanezt a „hibát” követte el Muammar Gaddafi is, aki kitalálta az arany dinárt, amivel elszámolták volna az olaj kereskedést.

A világ olajkereskedése dollár denominált és mivel az országok hatalmas hányada olajimportáló, kénytelenek nagymennyiségű dollárt tartani, ami dollárkeresletet állandósít. Ez pedig az USA gazdasági állapotától teljesen függetlenül emeli a dollár értékét. Ez mellet még az USA jelentős seignorage-t vág zsebre. Végső eredmény, hogy Amerika jóval nagyobb költségvetési hiányt engedhet meg magámnak, mint más országok. Így eset meg, hogy az amerikai kormány bruttó tartozása 15.230.000.000.000. $, ami nagyvonalakban az éves GDP, miközben a FED 2012 nyarára újabb QE-t akar kibocsátani, ami jó néhányszáz milliárd dollárt jelent. Ez mellett az iráni olajvásárlók dollárszükségletének a megszűnése igen komoly károkat okozhat az amerikai gazdaságnak. Nagy kérdés, hogy nézi-e ezt Amerika ölbe tett kézzel? Természetesen nem nézi. Obama elküldte Timothy F. Geithner pénzügyminisztert (ott persze „secretary”-nek nevezik) Kínába és Japánba, hogy rábeszélje őket az Iráni olajimport leállítására, de borítékolni lehet a kísérlet kudarcát, mert Kína simán nemet mondott, míg Japán valamivel udvariasabban hárította el a kérést. Megállapítható tehát, hogy a viharfelhők gyülekeznek. Irán hajthatatlan, Kínának és Japánnak komoly gazdasági érdekeik vannak Iránnal kapcsolatban ezért most már csak Amerikán múlik, hogy lenyeli-e ez a jó nagy békát, vagy „lép”, ami könnyen jelenthet még nagyobb lenyelendő békát.

Oroszországnak pedig nincs más választása, mint felkészül a legrosszabbakra, ezért hadiflottájának jelentős része kedden megérkezett a Szír partokhoz annak érdekében, hogy az USA vezette NATO akciót megelőzze a Közel Keletei szövetségesével szemben, akit a CIA által támogatott, Al Kaida névre hallgató terrorcsoport múlt év márciusa óta támad, elsősorban a civil lakósság legyilkolásával.

Számomra a legmeglepőbb, hogy orosz közgazdászok szerint az Obama adminisztráció a dollár összeomlására játszik, ami lehetővé tenne olyan drasztikus társadalmi  változások megteremtését, mint amilyenre a Nagy Gazdasági Világválság idején került sor Franklin D. Roosevelt irányítása alatt. Ha ez a feltevés igaz, akkor viszont Amerikának nem kellene harcba menni a dollár miatt, de akkor mi ez a nagyfokú kardcsörgetés?     

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

64 gondolat erről: „(706) A III. világháború első lövése?

 1. „az amerikai kormány bruttó tartozása 15.230.000.000.000.000 $” – biztos ez? Nem lett három nullával több? de, 15.230 milliárd

 2. Hamar előjön hogy nem leszünk szem előtt.

  Az USA egyre kevésbé tudja elkerülni, hogy a dollár is foglalkoztatva legyen. Hiába minősítenek le kéthetente egy eu tagállamot, hiába a folyamatos médiahiszti a csődbe menő tagállamokról.

  Ha Iránt megnevelik NATO-ilag akkor az lesz a fő hír (dollárról kuss), ha nem teszik akkor meg romlani fog a dollár látványosan.
  Ez a két választási lehetőség van, eléggé egyértelmű mit fognak választani.

  Közben ez nekünk esély, hogy el legyenek sikálva a dolgaink, és pellengérezzenek mást ha ez a világpolitikai esemény véget ér. Meglátjuk…

 3. Az átlag amerikai azt sem tudja, hogy Irán melyik földrészen van. De azért nagyon meg akarja támadni, mert megetették vele, hogy ez kell a világbékéhez, de főleg az ő jólétéhez. A „héjáknak” meg egyszerűen üzlet.

 4. nemhogy évek- de már évtizedekkel előtt létre kellett volna hozni egy olyan közös kereskedelmi devizanemet ami nem is létezik papírra nyomtatva. Az aki készpénzt akar felvenni ebből az mindíg az adott országban váltaná át a saját devizájára-valutájára. Ez a devizanevizanem viszon nem romlana, nem inflálódna. Hogy mi határozná meg az értékét az tulajdonképpen teljesen mellékes. Ugyanis a létrehozása pillanatában rögzítve lenne ez az érték és és onnantól kezdve ez lenne meghatározó. Nem kopna, nem romlana, nem változna az értéke. Ha a dollár romlik az legyen az USA baja és mindenkinek a saját problémája hogy az adott országban hogyan ingadozik a fizetőeszközének az értéke.

 5. Tibor bá, nagyon jó szemszögből közelítetted meg a témát, sok más „elemző” honlappal ellentétben. Ugyanis Amerikának a jelenlegi helyzetben létérdeke a dollár összeomlása, de ennek úgy kell megtörténnie, hogy megfelelő bűnbak kerül reflektorfénybe a színpadra. Így be lehet vezetni majd az Államokban a szükségállapotot és megőrizheti a katonai hatalmát a világba. Ugyanis a gazdasági összeomlása elkerülhetetlen amely a lakosság felé a már jól ismert következményekkel fog járni, de ha ezek a következmények egy szükségállapot körítéssel már szalonképesebben lekommunikálhatóak.

 6. Sajnos nekem nem áll össze a kép.

  Számszerűsíteni kéne azt ,hogy milyen konkrét monetáris következményei lesznek Irán lépésének.

  Nekem nem egészen világos miért kellene a hatalmas USA -nak
  belerokkannia abba ,hogy néhány talán jelentős ország nem dollárban számol el egymással.

  Lehet hogy ez gyengíti a dollár világpénz pozícióját, de vajon ez mekkora veszteséggel egyenértékű, illetve mekkora dollárösszeggel szemléltethető ?

  Az amerikai vezetés erkölcsös-erkölcstelen,
  racionális-irracionális ellentétpárok mentén jellemezhető pragmatizmusa sem kézzelfogható konkrét a számomra.

  Mekkora gonoszságra képesek az érdekeik védelmében ?

  Gondolom azért, egy nemzetgazdaságilag akár nagy veszteség sem ekvivalens az atombonba ledobásával ?

  Ha választ adnátok ezekre a kérdéseimre hálás lennék.

 7. Akkor miért „kellett” Gaddafi-t megölni, ha úgyis a Dollár összeomlását akarják?

 8. 7. Péter

  Azért mert itt nem csak az olajról van szó, hanem az olajból származó haszon elosztásáról.
  A globális pénzmafia szerint ugyanis teljesen felesleges a líbiai prolikba ölni az olajnyereség komoly részét, mint vizet vezetni a sivatagba, ingyenes egészségügyi meg oktatási rendszerre. Sokkal jobb helyen lenne az a pénz az európai/amerikai pénintézetekben.
  Továbbá Kadhafinak lssan összegyűlt a pénze ahhoz, hogy komolyabban foglalkozhasson az észak-afrikai unió ötletével.
  Sajnos európai és amerikai bankokban tartotta, és a 2008-as válság kapcsán ezek a bankok szemrebbenés nélkül lenyúltak vagy 90 milliárd dollárt…

  A dollár összeomlásával az adósságok kifizetését akarja az USA elkerülni, és nem a világhatalmi pozíciói feladni.

 9. Vajon honnan jön az a paranoiás, megingathatatlan közmeggyőződés, hogy minden jelentősebb esemény mögött néhány szupererős rosszfiú, fenegyerek összeesküvése van?

  Mintha egyéb monstre társadalmi gazdasági kultúrális stb. folyamatok nem is léteznének ?

 10. 6. Geopárt

  Nekem nem egészen világos miért kellene a hatalmas USA -nak
  belerokkannia abba ,hogy néhány talán jelentős ország nem dollárban számol el egymással.

  Azért, mert ezután lavinaszerűen mindenki más a neki legkényelmesebb valutában számolná el az olajat, és már a dollár a legkényelmetlenebb valuta.
  Ez azt jelentené, hogy mindenki egyszerre akarna megszabadulni a dollárjától, ami hiperinflációt okozna az USA-ban.

  Mekkora gonoszságra képesek az érdekeik védelmében ?

  Bármekkorára… beleértve a Sámson Opciót.

 11. Attila

  „mert ezután lavinaszerűen(miért is ?) mindenki más a neki legkényelmesebb valutában számolná el az olajat”

  Van egy eladó és egy vevő, vajon miért kényelmetlen a dollárelszámolás és ha az, akkor ma miért mégis éppen ebben számolnak el egymással ?

  Mert félnek az USA retorzióitól ?

 12. 9. Geopárt

  Talán onnan, hogy ez a leghihetőbb.
  Nekem az a véleményem, hogy a kettő ötvözetéről van szó.

  A gazdasági, kultúrális, politikai folyamatok, önmagukban önszabályozók, de mesterséges beavatkozással ki lehet őket billenteni.

  A mostani helyzet hasonló a kis bűvészinas történetéhez:

  A varázsló elment és meghagyta a bűvészinasnak, hogy töltse tele a kádat vízzel. A bűvészinas emlékezett a varázsigére amivel a seprűt munkára fogj. Az el is kezdte hordani a vizet, de amikor a kád telelett, a bűvészinas nem tudta leállítani, mert azt a varázsigét már nem tudta, és elárasztotta avíz az egész házat.

  Valahogy így van a globális pénzügyi elit a nyereséggel.
  Megtalálták a könnyű pénzcsinálás módját, beindították a folyamatokat, de már nemm tudják igazán kezelni. A felhalmozott pénzzel pedig a hatalmukat védik és a felelősségrevonát próbálják elkerülni.
  Valószínűleg ezerrel építik az atombiztos túlélési bunkereiket.

 13. Geopárt, a dollár mögött nincs semmi, csak az olaj elszámolás, ha ez megszűnik akkor marad a semmi, az meg nem sok:-)

 14. 11. Geopárt

  Hát Irakot is azért törölték el, mert nyitott egy eurós számlát, amelyiken az olajkereskedelmet akarta lebonyolítani.

  Az USA-nak létkérdés az olajdollárok keringése, mert ez az a lélegeztető berendezés ami életben tartja.

  Az USA ott tart, hogy a saját gazdasága totálisan életképtelen.
  A Világbank, az IMF, az olajdollárok, a dollár világvalutaként való használata, a világ 140 országában állomásozó „érdekérvényesítő” amerikai hadseregek, a CIA operációk és évi trillió dolláros kínai segély nélkül az USA pillanatok alatt éhen halna.

 15. 14 Attila

  Igen jól hangzik, hetyke ,fölényes, cinikus, figyelemfelkeltő ,megdöbbentő és kellően ámulatba ejtő mégsem hiszem,de ettől még nem lesz igaz ,szerintem ennél picurkát összetettebb a dolog.

  De persze, nem vagyok csalhatatlan.

 16. A dolog nem picurkát, hanem sokkal összetettebb, és az egyszerűsítés során a néhány részlet csorbulhat.

  Szerintem a tények alátámasztják az Iraki háború valódi okát, és az USA gazdasági súlyának rohamos csökkenését.
  Végülis, gyakorlatilag nincs termelés az USA-ban. Ami van az meg veszteséges, és pénznyomtatással próbálják pótolni a fizetéseket.

 17. 17. Atila PV
  „Végülis, gyakorlatilag nincs termelés az USA-ban. Ami van az meg veszteséges, és pénznyomtatással próbálják pótolni a fizetéseket.”
  Na ne már!.. Franciaországban pedig nincsen vasút, mert a házad ablakából nem látható, csak a vonatfütty hallható, az meg ugye fülfényvesztés… 🙂
  Kina miért segítene elértékteleníteni a dollár, ha abból vannak a kintlevőségei?
  Az Oroszoknak pedig érdekük ugye a drága olajár?
  Lehet egy kis dirr-durr „Hormuzban”, de abba nem fog beavatkozni senki.
  Csak a Népeknek fog sokba kerülni ez az ÚJ Háborús Film.

 18. 17. Attila

  A nagytekintélyü erős embert jól gyomorszájba vágták 09.11.
  Muszáj volt erőt és méltó bosszút bemutatni.
  Szerintem ez volt az Iraki háború első számú oka.
  Az is lehet ,hogy a második számú ok, ennél nem sokkal gyengébb, de az mégiscsak a második.

 19. A pénzügyi háttérhatalomnak létkérdés, hogy a világ (legalábbis a döntő többsége) magánpénzt és ne közpénzt használjon. Pl. Kína és Irán (korábban Líbia is) közpénzt használ. Tehát ezeket meg akarja szüntetni, éppen azért, mert ahol jól élnek az emberek, ott fedezetlen pénzből tudják csak ezt megoldani, ennek viszont valahol a világban fedezetet kell keresni, amire „elteríthetik” a rengeteg levegőpénzt. Azt tudni kell, hogy a „nyugati ember” nem termeli meg a jelenlegi jólétét. Ahhoz nem elég néhányat klikkelni naponta az egérrel vagy kitölteni egy excel táblát. Abból lehetetlen fedezni a napi energiafogyasztását, vízfogyasztását, utazását, élelmezését, színház és mozijegyét, munka utáni bárokban „lazulást”, stb…
  Viszont a pénzügyi háttérhatalomnak is kell olyan terület, ahol nyugodtan élhet, nem egy háborús övezet az élettere. Ezért akarja megtartani azokat a hagyományosan „jóléti” területeket. Ezt finanszíroztatja másokkal a „hitel” segítségével.

 20. 18. Geopárt

  A bosszú nem gazdasági fogalom, és arra senki nem ad kölcsön pénzt egy agonizáló hatalomnak hogy bosszúból indítson háborút.
  Az Afganisztánba tervezett olaj és gázvezeték hatalmas anyagi, de még nagyobb politikai hasznot hozott volna ha a Talibánnal meg lehetett volna egyezni, de ők elutasították a felajánlott „aranyszőnyeget”.

  Keress rá : carpet of gold or carpet of bombs

  El kellene olvasnod a „The Project for the New American Century” című neokonzervatív ideológiai alapművet.

  Egyesek joggal hívják a neokonzervatív Mein Kampf-nak.

  Irakot pedig semmilyen módon nem lehetett kapcsolatba hozni 9-11-el, tehát ez is hazugság.
  Ugyanúgy mint 9-11 nagyon sok részlete.

  A nagytekintélyű erős ember érezte, hogy tekintélye karcsúsodik, és már csak erejét használva tudja csak pozícióját fenntartani.

  Tudomásul kellene venni, hogy az amerikai politikát olyanok határozzák meg, akiknek lojalitása nem elsősorban az amerikai érdekek mentén fekszik.

 21. Tibor Bá!

  Megadnád a forrást nekem? El szeretném olvasni eredetiben a cikket!

  Köszönöm

 22. 16:
  Természetesen bármikor, nem is kell kérdezned.

  22:
  A főforrás rt.com de nem egy poszt.

 23. 6: egyszerű kereslet kínálatról van szó. ha ugyan annyi dollárral szemben kevesebb olaj áll akkor biztos nőnek az árak. És ez Iránnak tiszta profit, drágább olajat felhozni ugyan annyiba kerül. Az USAnak pedig még ennél is tisztább bukó mert ha elkezd visszaáramlani a dollár amerikába egyetlen darabot se kell tovább nyomtatni az inflációhoz.

 24. Emlékezzünk az 1930-as évekre!
  Az usa az akkori Japánt pont ilyen intézkedésekkel kényszerítette támadásra!
  A történelem spirálisan ismétli önmagát…

 25. „Ha ez a feltevés igaz, akkor viszont Amerikának nem kellene harcba menni a dollár miatt, de akkor mi ez a nagyfokú kardcsörtetés?”

  Tiborbá, erre a legvalószínűbb válasz – azon túl, hogy nem látunk bele a kártyákba, csak abból próbálunk következtetni, ami már az asztalon van -, hogy nem egységes a „háttérhatalom”, konkurens frakciók rángatják ide-oda a gyeplőt az amerikai gazdaállatnál is.

 26. Usrael a legfejlettebb gyilkoló gólem a Földön és ezt nem is titkolják.
  Csakhogy a szörny vérfrissítése, oxigénellátása egyre csökken…
  Egy ilyen gépezet képes ám az önmegsemmisítésre is, mégha tudva-tudja, hogy elpusztítja a Világot!
  Annyira bízik a feltalálóiban/csatlósaiban, hogy az újrakezdést már csak a kezükben érzi biztosnak, lehetségesnek…

 27. Csakhogy a kellő feszültség meglegyen globálisan, pár órája felkerült az internetre amint amerikai katonák vizelnek halott afgánokra.

  Szerintem normális ember ilyet nem csinál, ha katona ha nem. Csakis perverz barom aki szétdrogozta az agyát és szerintem az amerikai katonák túlnyomó többsége drogfüggő.

  Egyszer majd ha a GPS műholdjaikat leszedik onnan a kínaiak vagy az oroszok, akkor lesznek ezek nagy bajban és akkor már csak a saját lábuk szárát fogják levizelni.

 28. 27:
  Ez nagyon valószínű. De a dolog tényleg kétesélyes. Usrael szempontjából jó lenne letámadni Iránt, de nem akarják az olajszállítást megzavarni. Ez kettő együtt nem megy. Az atombomba fejlesztés hülyeség.

 29. 30.: A kettő nem zárja ki egymást, sőt!
  Az olajár (fekete arany) a világpiaci tudjukkik kezében van.
  Egy-két hónapnyi zűrzavar hatalmas hasznot hoz nekik.
  Az oroszok, kínaiak felkészülnek a saját védelmükre, másra nem telik tőlük.

 30. Léteznek olyan megrázó és szörnyű szélsőséges élmények,amik után senkitől sem várható el, hogy normális pláne szalonképes maradjon a magatartása.

 31. 34:
  Egyébként nem volt szép magától, hogy a magukféle karácsonykor beletiport a magamfajta rafkókba a jósdán!
  Igenis, tartson meaculpát!
  Legalább zsidózott volna előtte egy emberségeset, de így…

 32. Szerintem meg nem, ráadásul még csak ki sem rúgták…
  (Küldtem Magának egy vidijót a honlapjára…a magyarországi összeomlás elméletéhez…)

 33. 39: kb. olyan ballib rosszindulattal lehetett a hozzászólásomba népirtási javaslatot belemagyarázni, ahogy a Paul Lendvaik teszik hazafiak beszédeivel…

 34. 40., Ezt ott is kivesézték, és majdnem erre a következtetésre jutottak a titkosszolgák is…a néhai Grift még be is szólt…más néven…
  Ugyan már, spongyát rá…
  (Egy próba kurvanyázást azért engedjen el elötte…)

 35. Mi nem tetszett Tiborbá? Nem ellenek a kankutyák?

 36. Mindenkinek jogos és szabad bárkivel szövettségre lépni hosszabb, rövidebb, távon együttműködni, kivéve a zsidókat.
  (?)

  Apropos a zsidó az vallásfelekezet ,állampolgárság,vérségi közösség illetve mindegyik vagy egyiksem vagy egy vegyes változat ?

  Esetleg zsidó az, aki annak vallja magát ?

 37. Üdv Uraim.

  Ismertetném a parsifal-mozaik effektust. (Az elnevezés a részemről kicsit plágium, de ez most talán megbocsátható lesz.)

  Az USA nem játszhat a dollár összeomlására, ki hitelezne Amerikának ezek után? Vége lenne ennek a fajta – (Nem is tudom, minek nevezzem, talán élősködő?) – korszaknak, azaz vége a jelen elit számára a tuti jóvilágnak. Az orosz közgazdászok vagy tévednek, vagy mellébeszélnek.

  Eszembe jut Ludlum regénye, a Parsifal-mozaik című történet (Itt a plágium! 🙂 ). Nem tudom, mennyire ismert a sztori – de picit eljátszva gondolatban ennek elvi lehetőségével – a lényegi dolog, ami a történet során kiderül a következő világhelyzet:

  A SZU és az USA titkos szövetséget köt Kína ellen, mindezt időzítve egy adott dátumhoz kötött közös támadás megindításával. Közben a SZU ugyancsak titkos szövetséget köt Kínával az USA ellen, az előző dátumhoz igazított közös támadás megindításával. A gond csak annyi, hogy közben kiderül, az USA is ugyanilyen szövetséget kötött Kínával a SZU ellen.

  A regényt nem ragoznám tovább, izgalmas hidegháborús kémregény, akit érdekel, úgyis elolvassa.

  Nos, mi van akkor, ha valamiféle „Parsifal-mozaik effektus” a valóság, vagy legalábbis hasonló alapelvek mentén felépülő rendszer?

  Hiszen a Hidegháború kétpólusú világmodell volt, majd a SZU bukása után vált egypólusúvá. A többi ki/lemaradt hatalomnak csak akkor volt esélye ezen változtatni, ha szövetséget köt egymással. Az orosz a kínaival megkezdte kiépíteni a katonait, a kínai az amerikaival pedig a gazdaságit.

  Két kérdés maradt:
  Mi a valós orosz-amerikai reláció?
  Létezhet egy ilyen X nap? (X hét, X hónap, akármi, árfolyamhatár, stb…, azaz valami konkrét adathoz köthető dátum?)

  A parsifal mozaik effektust figyelmen kívül hagyva nagyon komoly – és számunkra cseppet sem mellékes – kérdés az, hogy egy esetlegesen kirobbanó III. világháború esetén az USA és Oroszország egészen pontosan hogyan is viszonyulna egymáshoz?

  Üdv: M

 38. 43.
  Kifelejtette a fajtát…
  Természetesen mind, és egyik sem, ha a rabbit kérdezi.
  Egyébként hogy vetődött ez a lehetetlenség fel magának, mint öko megmentőnek?
  Az örökjárandóságú zsidó kárpit akarná lenyúlni vmi örökenergia izére?
  Béke poraira…

 39. 43: ezek fontos kérdések, de hogy jönnek ide, azon túl, hogy téged nyilván közelről érintenek, különben minek foglalkoznál velük pont itt?

 40. 43: talán tudod, hogy Izraelben rabbik döntik el, ki zsidó és ezt nem azon az alapon teszik, hogy az illető zsidónak vallja-e magát…

 41. 44. Montezuma: a plágiumért Pali bácsink ügyködése után nem kell szabatkozni. Különbenis csak infoval szolgáltatsz nékünk. Köszi.

 42. Usrael szarban van belügyileg,pénzügyileg, kivéve külügyileg.
  A külügyük is csak a sima agresszióra épül, mert túlfegyverkezték magukat.De emberük (hithű) már egyre kevesebb van…
  Én emlékszem az irak-iráni háborúra, ahomman a Chrudinák Alajos tudósított:
  Irdatlan pénzeket pocsékoltak el az akkori cigányisztánban a SZU-USA jóvoltából a levegőbe lődözve!
  Egyébként az m1-en két magyarulbeszélő sorozatutazó csinlt egy iráni spotot: Az infrastruktúrájuk jóval fejlettebb mint a miénk…
  Na, ezt kell tönkrebaszni!

 43. Usraelnek kell a háború, tehát mi meg fogunk szakadni…

 44. 50. Arma: le sem tagadhatod keresztényi hited.

 45. 44. Montezuma

  Szerintem a „poszt-kapitalista” felállásban már nem lesznek komoly harcok.

  Az USA-nak úgy tűnik, „elment a kedve” a háborúzástól.
  Minél tovább totojázik, annál kevesebb esélye van Iránnal szemben is. Lehet, hogy Izrael még belezavarja, de elképzelhető, hogy Irán se úgy fog visszavágni, hogy világháború legyen.

  A következő 10-15 évben Kínának is meg Oroszországnak is a nyugi kedvezőbb… Európa meg majd eltorzsalkodik a háttérben.

 46. Szerdán egy Iráni atomtudóst kicsináltak, likvidáltak Teheránban. Elég nehéz elképzelni, hogy ehhez nincs köze az USÁ-nak vagy Izraelnek még valószínűbb hogy mindkettőnek együtt. Viszont ez már nem az első eset és Irán nem támad, ami pedig tényleg arra enged következtetni, hogy Irán valóban nem csupán reaktorokon dolgozik hanem nukleáris fegyveren. És amíg ez nincs a kezében addig nem mer kockáztatni.

 47. Üdv ismét!

  Attila PV:

  Irán katonailag nem esik azonos kategóriába az USA-val vagy Izraellel kapcsolatban. Miután nem Irán fenyegetőzik évek óta háborúval, hanem őt fenyegetik, így Irán számára egyetlen hitelesnek tekinthető elrettentés maradt: el kell hitetnie a világgal, hogy ha támadás éri, akkor a háború globális méretűvé eszkalálódik majd – azaz a többi nagyhatalom is bele fog keveredni.

  Mindenesetre az orosz média nem cáfolja ezeket a feltevéseket, így erősítve meg Irán stratégiáját.

  http://hungarian.ruvr.ru/2012/01/12/63706127.html

  http://hungarian.ruvr.ru/2012/01/04/63380760.html

  Ha végiggondoljuk az előzőekben lefektetett parsifal-effektus lehetőségeit, akkor az alábbi gondolatmenethez juthatunk:

  A nagyhatalmak egymással keresztbe-kasul igen szövevényes függőségi viszonyrendszert építettek ki. Az oroszok Kínával katonai együttműködésre léptek, Kína és az USA gazdasági szövetségben vannak. Igen ám, de van még néhány nagypályás játékos a pályán: India és az EU.
  (Senkit sem akarok megsérteni, de Japán vagy Dél-Korea nem nagypályás – zéró nyersanyag bázissal és maximális import függőséggel nincs is miről beszélni egy háborús helyzetben.)

  Az orosz katonai téren felfegyverezte Kínát. Az USA gazdasági téren futtatta fel Kínát. Miután előre sejthető volt, hogy Kína elért majd egy pontot, ahol mind katonai, mind gazdasági szempontból dobogóssá válik majd, így Oroszország megkezdte a katonai-műszaki együttműködést Indiával is. Azzal az Indiával, akit a nyugat is támogat ugyanilyen módon – az indiai hadsereg igen nagy számban alkalmaz orosz és nyugati haditechnikát egyszerre, ezzel biztosítva azt, hogy sem a Keletnek, sem a Nyugatnak nem szolgáltatja ki magát teljesen.

  Az oroszok Indiával kapcsolatban a „B”-terv szisztémát követik: India megfelelő szövetséges lehet egy esetleges jövőbeni orosz-kínai szembenállás esetén.
  Ugyanígy az USA: India megfelelő szövetséges lehet egy amerikai-kínai szembenállás bekövetkeztekor.

  A kérdés az – amit korábban is feszegettem: Mi a valós orosz-amerikai reláció?

  Az EU per pillanat a béna kacsa: az USA a NATO-n keresztül katonai téren uralja Európát, az orosz a szénhidrogén készletekkel pedig gazdasági oldalról fogja a gyeplőt.

  Véleményem szerint a következőekről van szó:
  – az oroszok és Kína katonai együttműködése az USA ellen
  – az USA és Kína gazdasági együttműködése a SZU ellen (ugyanis az amerikai-kínai gazdasági viszonyrendszer még bőven a Szovjetunió idején jött létre)

  Nos, az orosz-amerikai reláció többesélyes. Az USA a rakétavédelem kérdésével bele akarja kényszeríteni Moszkvát az alárendelt katonai hatalom szerepébe, aki kénytelen vagy semleges maradni, vagy besorolni Washington mögé egy világháborús helyzetben. Az oroszok nem akarnak kiszolgáltatva lenni a Pentagonnak, ugyanakkor egy kínai-amerikai nukleáris összecsapás (amiből Moszkva persze kimaradna) garantálná, hogy Oroszország válna egyedüli szuperhatalommá utána, maga mögé állítva az EU-t.
  (Felhívom a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális világhelyzetben az EU igazi szövetségese az orosz lenne – és viszont.)

  A parsifal-mozaik effektus alaptörvénye:
  Addig lesz világbéke, amíg olyan függőségi viszonyrendszereket tudnak fenntartani, ahol a függőségi viszony alapjai mindig eltérnek egymástól. Azaz a nagyhatalmak egymással és egy egymás ellen mindig más területen fognak össze.
  Amennyiben a szereplők viszonyrendszereinek alapja közös nevezőre jut, akkor véget ér a világbéke.

  Üdv: M

 48. 50!
  Azt hiszem,ebben a mondatban benne van minden..(a lényeg)

 49. Másfél napja nincs hozzászólás ehhez a (komoly, mindenkit érintő) cikkhez?!

  Ja, hogy azóta kijött 2 Orbános cikk is! :S

 50. 59:
  Az embereken kezd erőt venni a letargia. Minden mindegy!

 51. csókacsalád

  Irán nem támad.
  Hehe…
  Kit?

 52. 59 Szurkoló

  Másfél napja nincs hozzászólás ehhez a (komoly, mindenkit érintő) cikkhez?!

  Végülis évek óta nem változik a felállás, már mindenki többször is elmondta a véleményét.
  A játékosok arra várnak, hogy ki pislig először… Aztán felgyorsulnak azz események.

 53. Az III. világháború talán akkor kezdődik, ha ráveszik az európai országokat, hogy hajtsák fejüket egy nagy közös Egyesült Európába…utána meg Armagedeon tudna arról regélni, hogy mi várható azután.

 54. Csakhogy itt is legyen hozzaszolas 😀

  A harmadik vilaghaboru talan akkor kezdodik…

  Hormuz kikotovaros es szoros a zoroasztrianus istenseg,Ahura Mazda nevebol eredeztetheto(Ohrmazd,ohrmuzd,Hormuz).

  A mazdaizmus a tuz vallasa,a regi arja(eredeti)nepek kultuszabol ered.Ez a perzsa vallas szembeallitja a jo istenseget a rosszal,igy megalkotva egy dualista vallast.
  Megalapitasat Zarathustra szemelyehez kotik,aki Pilnius,okori iro szerint mintegy 1000 evvel Mozes elott elt.
  Az iraniak foistene a legerosebb isten,teste vilagossag,hatalma vegtelen es a szeme olyan,mint a nap.
  Ahuramazda(Ormuzd)”,A Mindenttudo,mindenek felett allo bolcs,a fenyes,tundoklo,az igen nagy es igen jo,az igen tokeletes,es igen munkas,az igen ertelmes es igen szep”.
  A zoroasztrizmus elitel minden,a vilag termeszetes rendjet felborito viselkedesformat,meg a testi elvezeteknek eloket is bunosnek tekinti.
  Ez a vallas az emberiseg tortenelmet 4 X 3000 eves idoszakra osztja.Ennek a teremteselmeletnek az utolso ciklusaban,annak is az elejen,a testet oltott Zarathustra elhozta a Foldre a vallast,majd idoszakonkent ujjaszuletve a vilag megvalto alakjaban jelenik meg.
  A teremtes vegpontja,az utolso itelet,melynek soran Zarathustra inkarnacioi felelossegre vonjak az osszes embert.
  „Akik a rosszat valasztottak,megbunhodnek,a jok pedig udvozulnek es halhatatlanokka valnak.”

  Az eddig leirtak akkor valnak erdekesse,ha elolvassuk a Jovonk.info ma megjelent egyik irasat,”Keresd kinek all erdekeben” cimmel.
  U.i.Imadom az osszeeskuveselmeleteket! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük