(691) A pincér fejére öntöm a levest?

Tibor bá’ online

Karácsony szent napján Hun_ce hunfiúi egyszerűséggel közölte velem: „A pincér fejére öntöd az elrontott levest (ami persze részben jogos), de nem foglalkozol a szakács, az üzletvezető, és a tulajdonos felelősségével.” Szerintem a felsorolást folytathatta volna az ÁNTSZ-el, a Tiszti Főorvossal, a Fogyasztóvédelemmel, a törvényalkotókkal, fel egészen a teremtő istenig. Miért is öntöm mégis a pincér fejére? Nem azért, amiért Petőfi juhásza üti a szamara fejét, hanem azért, mert ha az a leves olyan szar, nem lenne szabad neki kihoznia, vagy ha neki egzisztenciális okok miatt muszáj kielégíteni a vendég rendelését, akkor súgta volna meg, hogy „Uram ezt a levest nem ajánlom”.  De félre a rébuszokkal, miről is van szó?

Serdülése után, minden ép ésszel született egyed rájön arra, hogy a társadalmon belül az érvényesülés érdekében mindenki iparkodik mindenki mást befolyásolni döntéseiben oly módon, hogy az rávetítve kedvező legyen. A játék teljesen nyílt, és elfogadott, oly annyira, hogy nem is gondolunk rá. Végignyalhatsz 10 hipermarket 6000 polcát, nem fogsz találni olyan árcédulát, ami dupla nullára végződik. Az 500-at 498-ra, az 1000-et 990-re, a 130.000-et 129.990-re sarkosítják. Mi ez, ha nem szándékos félrevezetés. A 498 forintot ki se lehet fizetni a kerekítés miatt, mégse írják ki az 500-at.  Megzavarnak a kalkulálásodban. Vagy nézd meg a  gyógyszerhirdetéseket! Kész átverés valamennyi. De senki se panaszkodik, senki se kifogásol semmit, mert az  ügylet kimenetelét jelentéktelennek tekintik. Végül is csalás nem történt, csak kihasználták az emberi természetet. Az 1.999.000 forint egy gépkocsiért valóban kevesebb mint 2 millió. Ha megveszed, nem költesz rá 2 milliót, csak egymillió valamennyit. Pontosan ezt tették nagyban is. A bankok meggyőzték az ügyfeleket, hogy CHF-ben felvenni kölcsönt kedvező, a jövedelem igazolás elhagyása pedig kényelmes. És akkor nézzük az IMF „ügyet”! nagyon jól emlékszem Magyarország csatlakozására az IMF-hez!

29 évvel ezelőtt, amikor talán még meg se születtél, vagy kisiskolás voltál, a hazai újságok hatalmas sikernek könyvelték el, hogy csatlakoztunk az IMF-hez, burkolt célzásokat téve arra, hogy ez Kádár mesterhúzása, aminek a Kreml kurvára nem örül. Ezt tekintette az ország apraja-nagyja az első komoly lépésnek a piacgazdaság felé, amire a KGST országai közül elsőnek Magyarországnak sikerült bejutni. Éljen a párt! Éljen Kádár elvtárs! Légy oly szíves és vedd észre. Nem az IMF tukmálta magát ránk, mi kértük a felvételünket, pedig az több mint 1 milliárd $ befizetést jelentett. De mi volt ennek az oka?

Az 1970-es évek második felében az ország vezetői az exportra termelő magyar ipar felfuttatása mellett döntöttek, amihez pénz kellett. Teljesen bevett gyakorlat, hogy fejlesztéshez kölcsönt vesznek fel, amit a beüzemelt fejlesztés kamatokkal együtt kitermel. Kádár tehát felvett kölcsönt és az ország fejlesztett, de sajnos jött az olajválság, a világ recesszióba süllyed a megemelkedett energiaárak miatt. A világpiacon a kölcsönök utáni kamatlábak meredeken emelkedni kezdtek. Ezen kívül – legyünk  őszinték – a kölcsönből jutott életszínvonalemelésre is, vagyis az üzletekben megjelentek a nyugati fogyasztási cikkek is. Miközben Magyarország úszott az adósságban. És akkor jött a kölcsön visszafizetésének szomorú órája, csak éppen nem volt miből. Ekkor a sokat kritizált, lezsidózott, megvádolt Fekete János az MNB örökös alelnöke igénybe vettre nyugati ismeretségét és elintézte, hogy az ország hitelfedezet nélkül kapjon kölcsönt addig, amíg sikerül az IMF-hez csatlakoznia. Az IMF-hez csatlakozás tehát az ország részére megváltás volt. Én magam néhány hónapja írtam egy posztot az IMF-ről, ami az afrikai országok romlását okozta, de nem közvetlenül, hanem közvetetten. Az IMF mindössze tudta, hogy az ország korrupt vezetői a hitelekkel rosszul fognak bánni, de nem beszélték őket rá. Nálunk az IMF 1982-ben áldás volt.  Miért is? Mert az IMF kölcsön után a kamatláb az első 2 milliárd dollár után mindössze 2,71 %, a következő egy milliárd után 3,71 %, míg az utolsó egy milliárd után 4,71 %. Csak emlékeztetőül, Orbán most a szabad piacról 8 %-os kamatra tudott felvenni kölcsönt, mert vesszen az IMF. De itt megint van egy apró csemege. Az első IMF hitel felvételekor (1982) Orbán Viktor jobb keze, Matolcsy György a Pénzügyminisztérium Miniszteri Titkárságnak volt a vezetője. Esetleg szólhatott volna egy-két szót a hitel felvétele ellen.

Én azonban a 2,71; 3,71 és 4,71 százalékos lépcsőzetes kamatláb alkalmazásában azt látom, hogy az IMF iparkodik az adóst jobb belátásra bírni. Minél kevesebbet veszel fel, annál könnyebb visszafizetni. A 2,71 %-os kamat nagyon-nagyon „baráti”. Aki ezt nem termeli ki az vagy balfasz vagy bűnöző. Hallani itt kamatos-kamatról, adósság spirálról, meg mit tudom én mit nem. Ezek mind azért hangzanak el, hogy a .ludasok felmentést kapjanak a felelősség alól. 2,71 százalékos kamat mellett egy megfontoltan felvett kölcsönt vissza lehet fizetni, de ahhoz a kölcsönt bölcsen kell felhasználni. A mindenkori kormányok, 1982-óta, kivétel nélkül, mind felelőtlenül döntöttek az államtartozással kapcsolatban. Soha semmit nem fizettek vissza, amikor egy kölcsön lejárt, akkor újabb kölcsön felvételével fizették vissza a korábbi tartozást, miközben különböző csatornákon át megetették a népet a kamatos-kamattal, az adósságspirállal, a pénzszivattyúval, míg el nem érkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már a tartozás visszafizethetetlen. És miért? (Erről is írtam már kétszer is) Mert a nép meg van etetve azzal, hogy a 2,8 százalékos hiány dicsérendő eredmény. NEM AZ! A hiány azt jelenti, hogy törlesztés helyett, még mindig további kölcsönöket kell felvenni, tovább növekszik a tartozás, és tovább növekszik a kamatteher. Nem kamatos-kamat, spirál, szivattyú, pék fasza….. 1982-óta minden évben többet költöttek a kormányok, mint amennyi bevételre szert tettek. Miben bíztak? Hogy majd a gazdasági növekedéssel kinövünk az adósságból. Ezek lennének a pénzügyi szakemberek? Hülyébbek az egyszerű háziasszonynál. Létezik olyan magyar háziasszony, aki kölcsönt vesz fel, elkölti azon az alapon, hogy a férje jövőre 4-5 százalékkal többet fog keresni.

Igen, a bankok, az IMF, a pénzügyi világ, ha tetszik a „háttérhatalom” dörzsöli a markát és nem hezitál kiszívni a vérünket, ha van rá módja, de betartják a köbe vésett játékszabályokat. Erkölcsileg csak azért marasztalhatók el, mert nyilvánvalóan tudják, hogy a kölcsönökkel a politikusok könnyelműen fognak bánni. De az ő dolguk lenne a politikusok sakkban tartása? Aligha. Szóval mi az az erdő, amit nem látok a fától? Nem inkább arról van szó, hogy képtelen vagyok függetlenül (különböző népszónokoknak nem bedűlve), logikusan és indulat mentesen gondolkozni? Ne feledd, ha félredugsz, azért nem a prosti a felelős, ő csak van és ha akarod igénybe veheted, miközben pontosan tudja, ha kiderül a félredugás, a feleséged válni fog, de neki tenni kell a dolgát, azért van, és ha a feleségednél lebuksz, hiába mutogatsz a prostira, te leszel a hibás. Felesleges arra hivatkoznod, hogy ha nem lenne prosti, akkor nem tudnál félre dugni, mert ez ugyan igaz, de nem mentesít a felelősség alól.  

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(691) A pincér fejére öntöm a levest?

 1. vannak fokozatok, az imf egy banyato, a legtobb kormany meg egy betoncsizma↲a toba bele lehet fulladni bekatalpban is hat meg igy, ezzel ellentetben a betontomb a parton se lenne nagy segitseg

 2. A hiány pedig látszólagos hiány. Amikor a következő évet tervezik, az az évi (év végi) bevételek alapján terveznek, viszont tudják, hogy a jövő évi bevétel nagyobb lesz, mert GDP növekedés, meg infláció. tehát ha a tervezet hiány a tervezet bevételnövekedés alatt vagy annak környékén van, akkor nincs tényleges hiány, ha meg mégis akkor inflálnak egy kicsit.

 3. Arról elfeledkezel, hogy a kormányokat is a pénzhatalmak választják mert a kampány sokba kerül, és a tv is a pénzhatalmaké, ha meg már megválasztották őket akkor nem csinálhatják az országnak a jót, hanem fővesztés terhe mellett márpedig kölcsönt vesznek fel, egyre nagyobb kamatra. A nép dühe is ügyesen szabályozható, ha leváltásról kezdene zúgolódni, ezzel a kör bezárult.

 4. 3 & 4:
  Orbán lesz a lakmusz papírja az elméleteteknek. Orbán olyan mértékben teszi tönkre az országot, hogy kifacsarhatatlanná válik. Kvázi, Orbán nem felel meg a „pénzhatalmaknak”. Ha 3 hónapon belül Orbánt tronfosztrják, akkor nektek van igazatok. ha orbán marad, akkor a pénzhatalom uralma csak látszólagos.

  4: Tudsz te ennél konkrétebb véleményt is nyilvánítani. 🙁

 5. 5:

  Miért is kell Orbánt leváltani?
  Hol lehetne jobban keresni mint egy leminősített és pénzpiacról jó drágán finanszírozható, de egyébként fizetőképes országon?
  Ha csődöl akkor meg bolhapiac van azonnal potom áron lehet termelőeszközöket megszerezni (föld pl., meg még pár dolog ami maradt).

  A konteóskodnék akkor Orbán egyenesen utasítva van, hogy álljon ellent az IMF-nek. Mert ugyan úgyis az a vége, de addig is jó drága hiteleket vesz fel, az IMF pénzt meg úgyis elszórják mindenfélére.

 6. 5: egyetértek, hogy Orbán nagyon kártékony. Gyykorlatilag olyan dilis, hogy még háttérhatalmi, uzsorabankári ügynöknek is alkalmatlan. Saját egyéni királysága kiépjtésére is alkalmatlan, mert esztelenül szaporítja ellenségeit, úgy, hogy nem nyer vele semmit. Tehát előbb utóbb valakik le fogják váltani, vagy kintről, vagy bentről, lincselés, merénylet stb. formájában. Hogy az országnak káros, azt nem is ragozom…

 7. 5: Bogár még előző korszakában, amikor nem globálkarvalyszivatyú-guru volt, hanem közgazdász, elemezte a magyar eladósodás történetét. Úgy rémlik, adatai szerint kb. egymilliárd dollár tényleges tőkebevonás történt (tehát téves az adatod, hogy ez az összeg az IMF-tagdíjunk lett volna), AMIBŐL SEMMI NEM JUTOTT ÉLETSZíNVONAL-EMELÉSRE, NAGYBERUHÁZÁSOKRA MENT EL, RÉSZBEN HASZNOSRA, RÉSZBEN ELFUSERÁLTRA (PL. EOCÉNPROGRAM), RÉSZBEN BARÁTI ORSZÁGOK TÁMOGATÁSÁRA.

  Bocs, nem kiabálok, melléütöttem. Azt sugallod a bejegyzésben, mintha demokratikus kormányzat vette volna fel a hitelt a nép egyetértésével. Szó sincs róla.

 8. 8:
  „Magyarország 1982 óta tagja a Nemzetközi Valutaalapnak, részvételi kvótája 1038,4 millió SDR.” – Az egyszerűség kedvéért írtam 1 milliárd dollárt, mert akkor magyarázgatni kellett volna a különleges lehívási elszámolást. – – – A beruházásokra a pénzt nem az IMF adta. Az IMF pénzzel lett visszafizetve az eredeti kölcsön. És ettől kezdve az IMF pénz mind a korábbi lyukak betömésére ment el. – – – Frászt volt Kádár demokratikus, de a mesterséges gulyás kommunizmusnak mindenki örült, és elhitte, hogy azt a „dolgozó nép” teremti ki (miközbebn mindenki lógott, fusizott és élvezte a kapun belüli munkanélküliséget) És az ország népe az IMF csatlakozást nagyon is pozitív eredménynek értékelte. Most pedig az ország népe gyülöli és minden rossz alapjának tekinti az IMF-et. Ami azt jelenti, hogy az ország népét ragyogóan manipulálják, hol ezek, hol azok. Az IMF egy intézmény, amit lehet okosan igénybe venni és lehet hülyén. Pont arra mutatok rá éjjel-nappal, hogy a hülyén történő igénybevétel után jön a pénzszivattyúvád beismerés helyet, hogy ELCSESZTÜK.

 9. 9: le tudnád vezetni adatokkal, hogy Kádár idején a magyar nép hitelbe ette a gulyását? Hogy külső forrásbevonás nélkül alacsonyabb lett volna az életszínvonal? Csak mert az egymilliárd dollárnyi (beruházásokra történt) forrásbevonás nyomán odalett nemzeti vagyon csökkentette népünk életszjnvonalát, sőt talán meg is szünteti nemsokára…

 10. 10:
  Nem kell ezt levezetni, nem is ér annyit. Egyszerűen élni kellett Magyarországon abban az időben. A 60-as években csak olyan fogyasztási cikket lehetett kapni, amit a szolcialista táboron belül gyártottak. 1963-ban lengyel mosógépet vettem 2200 forintért, ami a BNV után itt maradt, mint kiállított tárgy. Általában a legjobb minőség egy másik szocialista ország „export” terméke volt. 1970-ben butoroztam be az új lakásunkat a Rózsadomb lábánál. 40.000 forintért vettem egy lengyel export garnitúrát, ami ellen nem lehetett semmi panasz. Minőségi fa, semmi pozdorja, vagy műanyag. A 60-as években a feleségem rendszeresen járt ki Bécsbe és hozta haza az egy használat után eldobható, papírvékony ORKÁN kabátokat, ami fantasztikus sláger lett mert a szocialista tábor nem gyártotta. A Csepel kerékpár volt a magyar termék, a magyarországi csúcs a cseh gyártmányú kerékpár volt. Ugyanez a motorbiciklik terén (Jawa). És akkor a 70-es évek derekán elkezdtek megjelenni a nyugati áruk. Előszőr csak exklúzív helyeken, mint például a Vörösmarthy téren lévő Luxus-áruház, és valóban hiánypótló áruk, mint példéul a Wilkinson borotvapenge. Nem kellett az NSZK-ből becsempészett Rotbart Bébiket megvenni a feketepiacon. A kirakatokba büszkén hirdették, hogy IMPORT termék. Moszkva a franciákat mindíg preferálta az angolszászokkal szemben. Tömegesen jelentek meg a francia tányérok, étkészletek, de az angol PIREX is, ami sokkal jobb és mutatósabb volt, mint az NDK (örökölt) Jénai üveg. És először csak karácsonykor, de később egész télen volt narancs, majd banán is, és a korábban csak IKKÁ-ban kapható babkávé. Honnan a fenéből volt ezekhez valutánk? Az import elérte az abszurdítás határát. Saját szememmel láttam egy diszes spanyol kardot kitéve a kirakatba 6000 forintért. Még erre is jutott a nyugati valutából. Miközben erősen szubvencionálták az épitőipari alapanyagokat. Cement 36 forint/50 kg, kistégla 1,10 Ft/db (1970). u.i. beindult a hétvégi telek „mozgalom”, ahol mindenki maga fabrikálta a sufniját. Kádár gulyás kommunizmust akart, amivel fel lehetett vágni a többi szocialista vezetőnél, mi pedig boldogan éltük fel a hitelt és meg voltunk sértve, amikor hétfőtől felemelték a cukor árát, amit szombaton a párttagoknak előre megsúgtak.
  Nesze neked orális história 😀

 11. 11: ez anális értékű a eladósodásunk korrekt értékeléséhez… 🙂 Tudtommal volt valamennyi nyugati export is, az általad sorolt biszbaszokra az elég is lehetett.
  Gondolom, ezt az orál-anált nem sorolod a „természettudományos érvelés” kategóriájába!

 12. Az IMF ebben a metafórában nem a tulaj csak legfeljebb az
  üzletvezető . Emlékezzünk csak milyen laza mozdulattal rakták el ez éléről DSK-t.
  Még a látszatra sem adtak .
  Orbán már le van váltva .
  Persze ő még rohangál kivont karddal és szórakoztat mindenkit aki megélhetésileg és/vagy ostobaságból szeret diktatúrát és cenzúrát kiabálni .
  Ócska bohózat az egész .
  Senki sem hiheti komolyan hogyha eltünne az ország éléről akkor kevesebb pénzt talicskáznának ki Magyarországról .
  Nem csak mi az egész világ ki van adva az antikrisztusnak .
  A vele való -lelki- megütközést senki nem kerülheti el .

 13. Igazad van, Tibor bá’. Pont arra jó ez a háttérhatalmas, konteós hozzáállaás, hogy elmenjünk a valós felelősség mellett.

  Ugyanúgy ahogy az orbáni elmúlt 8 évezés is az:
  – Azt nyilván benézte, hogy nem lehet 7-8%ra megröptetni a hiányt. Még jó, hogy nem engedték neki.
  – Mikor Orbán indult a választásokon tisztában kellett legyen vele, hogy mi a gazdasági pálya amit átvesz. (Persze azóta is eteti a népet, hogy nem, csakhogy ez nem igaz. Képviselőként csak akkor nem látta, ha nem akart odanézni.)
  – Aki tudja, hogy mik a peremfeltételek, az dönthet úgy is, hogy nem vállalja. Nem kötelező indulni a választásokon és miniszterelnöknek lenni sem. Persze csak ha nem lenne cezaromán az illető.

  A felvett IMF hitelt pedig kedvezőbb az 5% körüli kamatával, mint:
  – A válságban (2008-ban) piaci alapú hitelek – állampapírok – kamatánál. Az akkoriban bizony 11-13% köré is felment.

  – A mostani piaci kamat is 7-8% már hosszú ideje, tehát minden eladott állampapír súlyosabb veszteséggel jár, mint az IMF hitel lenne. Nagyon drága szabadságharc ez. És ezt az extra kamatot is adóból kell majd kitermelni.
  Vajon mennyi felesleges megszorítást hozott az orbán kormány csak emiatt az extra kamat miatt, amit nélkülük _soha_ nem kellene kifizetni?
  Emellett a gazdaságpolitikájuk is teljes bukás lett, ami miatt elküldték az IMF-et. Még a MNYP pénzek sem tartottak ki három évig, már egy év alatt nyakára hágtak 13 év megtakarításának.

  Úgyhogy részemről hihetetlen ez az IMF ellen ágálás, miközben helyette 1,5-2-szeres kamattal veszünk fel most is hitelt.

 14. Egész érdekes írás.

  Sajnos a hiány, és a hozzá kapcsolódó, eröltetett növekedési kényszerpálya, nem csak a globális pénztőkének biztosít állandó utánpótlást, hanem a bolygót is teljesen lerabolja.
  Szerintem a hosszútávú megoldás a hazai — nem bank-, hanem főleg ipari-tőkés osztály megerősítése lenne, pl. a csehországi modellhez hasonlóan; bár attól tartok, hogy ezzel már elkéstünk, Orbánnak ebben az értelemben semmi mozgástere nincs.

  (A történethez egy kiegészítés: a posztban említett olajválság nem véletlen esemény volt. A gyökerei visszavezetnek a Bretton Woods-i egyezmény 1971-es Nixon általi felmondásához. Az egyezmény része volt többek között a dollár — és a hozzá kapcsolódó más devizák — árfolyamának aranyhoz rögzítése, ami az egyezmény más pontjaival együtt akadályozta a pénztőke globális terjedését, és behetolását a nemzeti gazdaságokba.

  Az egyezmény felmondása után, az angol-amerikai bankárok a Bildenberg Csoport közreműködésével, az aranyfedezet nélküli gyengülő dollárt az olaj árának 400%-os emelésével próbálták stabilizálni.

  Ennek érdekében szervezték meg és robbantották ki a Jom Kippur-i háborút Izrael ellen, Egyiptom és Szíria közreműködésével. Megszervezték az OPEC olajembargóját (önmaguk ellen); és mindezek következtében az olaj ára több, mint 400%-kal növekedett — dollárban.
  Ennek az árát pedig elsősorban a fejlődő világ és többek között mi magunk fizettük meg.)

 15. A felvett hiteleket csakis beruházásokra költötték el. De ez a pénz ennek ellenére ott maradt a gazdaságban, ami megnyithatta a külföldi piacokat (szerintem). Olyan mintha felvennék kölcsönbe 1000 eurót egy nyugati banktól, itthon beváltanám, és elkölteném az érte kapott forintokat, de az az 1000 euró még mindig itt van a magyar gazdaságban, amit aztán ki lehet vissza vinni, és bevásárolni belőle.

  Itt egy cikk, sajnos nem tudom ki a szerzője: Gazdag László

  Tévhitek az államadósságról
  http://bit.ly/vxnn1c

  Itt egy másik cikk, amely a jelenlegi helyzetből próbál valamit kiokoskodni:
  http://bit.ly/uExxVl

 16. 16:
  Gazdag László ezt:
  „A válasz egyértelmű: az 1968-as reform után általánossá váló önkizsákmányoló életmód. A reform felszabadította az egyéni és a csoportérdek hatalmas hajtóerőit. Háztáji gazdaság és melléküzemág a termelőszövetkezetben, gmk (gazdasági munkaközösség) az iparban, másodállás, házépítés kalákában, stb. Ekkor költözött át a magyar falu a vályogházból a kétszintes téglaházba, a kiskertben, maszek szőlőben, a hétvégi nyaraló körül mindenki kapált, kaszált, stb., ebből lett autó, tv, mélyhűtő vagy éppen drága kripta, ha már kifogyott a fantázia. Ezért az önkizsákmányoló életmódért fizet ma az 50-es, 60-asok nemzedéke a katasztrofális halálozási és egészségügyi mutatókkal. Ez a nemzedék évtizedeken át nem ismerte a nyaralás, szabadság, szabad szombat és vasárnap fogalmát, mert dolgozott a szabadidejében is.”
  csak annak tudja eladni, aki nem élt akkor és nem volt nyitva a szeme. Így születnek a téveszmék. Kezdem azzal, hogy egy közgazdásznak tudnia kellene, hogy az l968-ban meghirdetett „új gazdasági mechanizmus”-tól úgy megijedt a párt Központi Bizottsága, hogy néhány hónapon belül szép csendben az egészet visszacsinálták. A GMK, gebin, melléküzemág természetesen működött, de nem olajozottan. Hátszél kellett hozzá, nem volt széleskörü. A kiskert mozgalom természetesen létezett, de a tömegek nem haltak bele a munkába. Hétfőn visszamentek a munkahelyre pihenni. A fizikai munkába pedig nem kell belehalni. Én 1968-tól 30 éven át igen intentzív fizikai munkát (is) végeztem. Szerintem ennek köszönhetem relatív szívóságomat. Hol vagyok én még a temetéstől!

 17. Tibor bá, az ilyen és ehhez hasonló posztjaiddal mindig is meredeken két táborra fogod osztani a kommentelő közönséget. Leegyszerűsítve neked a költségvetés pusztán logika, és matematika, pedig a hagyományos értelembe vett közgazdaságtan ennél azért több.

  Az ország költségvetése nem más, mint egy jópofa excel táblázat, aminek sok köze nincs a valósághoz. Nyugodtan ki lehetne hozni azt 0 %-os hiánnyal számolva is.
  Akkor megnyugodnál, hogy nem veszünk fel újabb kölcsönöket?

  Nagy hibát követsz el, mikor egy ország költségvetését pl. egy 4 tagú családi költségvetésével hasonlítod össze.

  Első és legnagyobb tévedés a bevételi forrás. Központi költségvetés során csak egy megfoghatatlan, és kiszámíthatatlan GDP-vel tudsz számolni, míg egy családnak havi fix bevétele van.

  Második hiba. Egy család költségvetése mértékében nincs kitéve olyan mértékben a nemzetközi helyzetnek, mint egy ország költségvetése, és itt most hosszan sorolhatnám, hogy mire gondolok, de néhány példa tényleg a teljesség igénye nélkül:

  -monetáris döntések
  -hitelminősítők
  -külkereskedelmi mérleg
  -infláció

  Egy 0,5%-os alapkamat emelés mennyi többletterhet is ró a központi költségvetésre? Lehet ezt előre tervezni egy független jegybanknál? Aztán akkor a CDS árazásokba inkább nem mennék bele.

  Szóval amíg te a szűk családba szorítasz egyet és túrista helyett csak parizert teszel az asztalra, addig ez országos szinten mondjuk kórház vagy iskolabezárásokkal jár(na).

  Tibor bá az érvelésed logikus és matematikailag helyes, de te minden más tényezőt figyelmen kívül hagysz, és ahogy ismerlek ezen nem is fogsz változtatni.

  Jöhetnék megint Drábik sokat elcsépelt lózungjaival, de abban igaza van, hogy amíg a pénzrendszer nem az ország kezében van, addig tökéletesen mindegy, hogy te milyen költségvetést készítesz, mert Soros bácsi bal lábbal ébred, aztán lehet új excel táblát készíteni.

  Az IMF-ről meg csak annyit, hogy nem más, mint a családoknak a Provident kölcsön.
  Feladja az utolsó kenetet.

  Igen Tibor bá, a kamatokat nagyon szépen felsorakoztattad, valóban kedvezőbbek a piaci kamatnál, csak arról nem beszélsz, hogy az IMF milyen feltételek mellett ad kölcsönt, és miért ilyen drágák a piaci kamatok.

  Sőt arról sem beszélsz, hogy miért folytat 20 éve az MNB ország ellenes monetáris politikát, meg sok másról sem.
  Elfogadtad a játékszabályokat, amelyeket a mostani pénzgazdaság diktál és ennek keretein belül gondolkodsz.
  Lehet, és tudom hogy ez is a realitás, de akkor ne Orbánt basztassuk, mert vele és nélküle is csődbe fogunk menni, ez kódolva van a rendszerbe.

  Aki pedig „provident” hitel vesz fel az nincs alku pozícióba. A verőlegények jönni fognak.

 18. 18:
  Őszintén Curix, hiányoztál. És hogy neked ne legyen hiányérzeted, rövidesen megkapod a választ.

  Kezdhetném azzal, ha a racionális okfejtés nem kívánatos, akkor nekem itt nincs semmi keresnivalóm. De ez ugye megfutamodás lenne. Tehát vágjunk bele.
  1) Két tábor? Sumákolnom kellene, hogy egy tábor maradjon? Valamikor jártam diplomáciai körökben, az oroszokkal csak egy dologról lehetett beszélni, a vodkáról. Nem is volt semmi gubanc. Én meg abbahagytam a kapcsolat ápolását. Mi értelme lett volna, A vodkáról már mindent tudtam, ami tudható volt.
  2) Az analógiák sohase pontosak, de nagyon jók arra, hogy érzékeltetni lehessen egy-egy állítást. A széles tömegek nem látják át az államháztartást, de saját családi háztartásukat igen. Kifogásaid mesterségesek. Nem csak az állami bevételek bizonytalanok egy évre előre, de a családi is. Lehetsz beteg, amikor csak táppénz van, elbocsáthatnak az állásodból, levonhatnak a fizetésedből ezért vagy azért, stb. De pont e bizonytalanság miatt a normális családok (ellentétben az állammal) soha nem mennek le nullára, sőt jelentős tartalékot gyűjtenek.
  3) A felsorakoztatott, költségvetés tervezését nehezítő tényezők egyetlen szépséghibája, hogy valamennyi a kormány döntéseitől függ. A mai elszart helyzet száz százalékban Orbán bebetonozást célzó sarkalatos törvényei miatt vannak. Az MNB alapkamat emelése nem más mint egy kétségbeesett korrekció Orbán hülyeségeire.
  4) Engem nem érdekel Drábik, de az nonszensz hogy tökéletesen mindegy milyen a költségvetés. Ez a Soros bácsizás egy belétek oltott paranoia. Soros jól akar befektetni. A játékszabályok ismertek, ha Orbánnak sikerül megkaparintani a 36 milliárd € tartalékot, akkor is Sorosra lesz fogva hogy lefolyunk a csatornába. Összehangolt nemzetközi támadás Orbán Viktor nevű szabadságharcos ellen.
  5) Szubjektivitásodra mi sem jellemzőbb jobban, mint az állításod a Providenciáról, ahol a kamatláb 50 és 250 % között mozog. Míg az IMF alapkamata 2,71 %. Persze, ha a vezér elkiáltja magát, hogy vesszen az IMF, akkor szerinted rosszabb mint a providencia. Nincs indok. Meg vagytok hipnotizálva, és hipnózis alatt a 2,71 többnek látszik, mint a 250. Olyan ez, mint a kognitív disszonancia. Orbán az atyád és mindent meg kell magyarázni, hogy ez a kép ne sérüljön, mert különben fizikai fájdalmat érzel.
  6) Az IMF-nek több fajta kölcsön konstrukciója van. És nem szab feltételeket. Az egész IMF kölcsön össze-vissza van (szándékosan) kutyulva. A rend az, hogy a kölcsönért folyamodó tesz ajánlatot az IMF felé, akik ezt vagy elfogadják, vagy nem. Ha nem fogadják el, akkor „súgnak” hogy mit fogadnának el, és hogyan. Az (szerintem) természetes, hogy biztosítottnak akarják látni a kölcsön visszafizetését. Ez pedig természetszerűen csak megszorításokkal érhető el. De a pillanatnyi helyzetben úgy tűnik, Orbán teljesen magától nagyobb megszorításokat vezet be, mint amit az IMF megfelelőnek tartana. Az IMF nem szól bele az ország szuverén ügyeibe, csak akarja látni a visszafizetés garanciáit. – – – A piaci kamatok azért ilyen drágák, mert a szereplőket nem érdekli, hogy az ország miből fizeti vissza a hitelt. Az ország pénzügyi vezetéséből megítélik mekkora az esélye annak, hogy a kölcsönük elvész, és ez mimnél nagyobb annál több kockázati felárat kérnek.
  7) Az MNB tevékenységének a szabályozását 1985-ben rendezték. 26 éve asz MNB elsőszámú kötelessége az infláció kordában tartása. Amikor Járai Zsigmond a jegybanki alapkamatot 12 százalékra rakta fel, a Fidesz teli szájjal kommunikálta, hogy Járainak ez a kötelessége. Most viszont Simornak ez lett a bűne. És ezt a két különböző mércét te egy az egyben átvetted, és fennhangon hirdeted itt a kommentelők között. És természetesen meg vagy róla győződve, hogy hirdeted a tiszta igét.
  8/ Játékszabályok. Azzal vádolsz, hogy elfogadtam ezt a diktátumot. Legyek én is gazdasági szabadságharcos, ahová magammal rántom az egész nemzetet? Figyelj, ha belépek egy játékszobába akkor vagy elfogadom a játékszabályokat, vagy ott hagyom a gatyámat is. Ha pedig úgy döntök, hogy erőszakkal én fogom megváltoztatni a játékszabályokat, akkor lelőnek. Persze, magánbeszélgetésben kifejthetem, hogy ezek a szabályok rosszak, biztathatok másokat, hogy változtassák meg, de én nem szeretnék öreg koromra hajléktalanná válni, és másoknak se javaslom.
  9) Tudod mi a realitás? Ez jó hír. Akkor pedig miért ne Orbánt basztassuk? Meg mondom hogy miért! Azért, mert nem mindegy hányadik leszünk a sorban. Az elsőt lelövik. A másodikat kényszermunkára küldik. A harmadikot csak leültetik. A negyediknek azt mondják, hogy nana. Az ötödiknél megállíthatatlanul átszakad a gát. Olyan nagy baj, ha nem akarok az első lenni, és azt állítom, hogy XY-nal az ötödikek lehetnénk? Ne feledd, nem kötelező miniszterelnöknek lenni.
  10) Ezzel egyetértek. 😀 „Aki pedig “provident” hitel vesz fel az nincs alku pozícióba. A verőlegények jönni fognak.” De úgy tudom, Orbán parancsára ti ezt preferáljátok az IMF ellenében.

 19. Hát igen nehéz összehasonlítani a családi költségvetést az államival! A fő problémát én abban érzem, hogy ezek az urak odafönt nem érzik át a helyzetet! amíg egy családban a család tudja, hogy hitelt vesz fel és nem fizeti akkor bukja a házát, addig az ország vezetőinek ilyen baja sosem lesz! Mert az ő életükre egyáltalán nincs hatással az ország működése! Vagyis a felelősség hiányzik a kormányzásból!

  Ami orbán leváltását illeti, szerintem mindenképp megszívjuk! Ha leváltják, akkor egyértelmű hogy nem vagyunk a magunk ura, és csak a pénzünk kell, ha nem akkor kiépíti a saját kis diktatúráját…

 20. „én nem szeretnék öreg koromra hajléktalanná válni, és másoknak se javaslom.”

  Mi is Soros bácsi telefonszáma?Mit mondatok?Felhívom hogy beállok a sorba inkább,nem akarok az inkviziciójuk áldozata lenni.. 😀

 21. 17:
  „Igy szuletnek a teveszmek”.Pedig a Gazdag Laszlo a valosagot irja le.Akinek lehetosege volt ra,tulorazott,maszekolt ejt nappalla teve,eletszinvonalanak megemelese erdekeben.
  A nep kizsakmanyolta sajat munkaerejet,azert,hogy jobban eljen.
  A hitelek javat olyan beruhazasokra koltottek,ahol a komcsi slep
  minel nagyobb reszt le tudott nyulni.Minden szocialista nagyvallalatnal elkepeszto szamu nem termelo reteget ultettek a teljesitmenyberben dolgozo emberek nyakaba.Ez igy volt a konnyuipartol kezdve a banyaszatig.A Pecsi kesztyugyarnak pl.volt egy tobbszintes irodaepulete,melynek alagsoraban dolgoztak a munkasok,felettuk pedig a sok osztaly,meg kulkereskedelmi is mukodott,amire semmi szukseg sem lett volna,hiszen azt a Tanimpex bonyolitotta le.
  Tudod mi volt a fo problema,Tibor ba?
  Sok volt akkor is a lehuto,akiknek ilyen modon tudtak leosztani a lovet,mivel a Vilagbank csak beruhazasokra folyositott hitelt.
  Ezert kellett Liaszprogram,meg kutyafasza!
  Tehat,a szart a VEZETOINK kevertek.
  Es most is hozzateszem-mar regebben is irtam-a nepkepviseletet ellato parlament nem ratifikalta a csatlakozast 1982-ben.Hagyjuk a parasztvakitast es a fiatal nemzedek agymosasat,mert tenyleg el fogjak hinni,hogy elodeik,ok is,de meg az unokaik is bunos nemzedek.
  A termelesben reszt vevo emberek megdolgoztak a penzukert,az allamapparatus viszont eltarthatatlan mereture duzzadt,na ezek mentek vissza pihenni hetfoi napon a munkahelyukre.

 22. 22!
  Igen!És a munkás dolgozzon 60 ezerért vagy 60 évet,és majd meglátja milyen jó lesz majd hamarosan..Csak egy kicsit kell még kibírni..

  Tibor bá Te akkor azt írod hogy a pénzeket,a mindenkori vezetők nyúlták le ,és költötték el,és rosszul..Itt csak az a hiba,hogy nem „csak”ennyi pénz hiányzik,hanem sokkal több milliárd,és hónapról hónapra..
  Amit a vezetők elnyeltek,meg elherdáltak,az csak aprópénz..A MNB egy pénzmosoda..
  Demján mondta egyszer hogy Magyarország államadóssága 6 család kezében van..
  Akkor nincs miről beszélni..
  Úgy játszanak vele ahogy akarnak..

 23. „Őszintén Curix, hiányoztál.”

  Kösz, Tibor bá, már ezért megérte írnom, másnak úgysem hiányzok igazán 🙂

  Legjobb lenne pontokba szedve válaszolni, de ma már nem megy, fáradt vagyok és sajna két ünnep közt is dolgozom, hogy tudjunk államadósságot törleszteni 🙂

  Tibor bá, tudnék tényleg minden pontodra viszontválaszt, sőt akár egyet is érthetnénk némely kérdésben, de alapvető különbség köztünk, hogy a racionalitáson túl én sokkal több szándékosságot látok Magyarország megfektetése ügyében. Ennek semmi köze nincs a gulyáskommunizmushoz, sem a foglalkoztatott munkanélküliekhez.

  Egyébként ha jól végiggondoljátok a foglalkoztatott „munkanélküliség” is SOKKAL jobb helyzet, mint a valódi munkanélküliség, de ezt csak a szocializmus eszméje tudta megtűrni, a profitorientált rablókapitalizmus épp az ellenkezőjét teszi ennek.

 24. 22:
  Nagyon mélyre le kellene ásni, hogy minden apróság a felszínre kerüljön. Így ugyanis csak rész igazságok villannak fel. Önkizsákmányolás mindig mindenütt van, ha van neki értelme Én mabgam is dolgoztam, mint az állat heti 70 órát, mert különleges munkakörben ötszörös orabért kaptam. De ugye teljes volt a foglalkoztatottság. Munkanélkli nem létezett. Ez mellett zömmel eladhatatlan termékeket gyártottunk. Nyilvánvalóan sokan nem voltak leterheleve napi 8 órát (én se, amíg az államanak dolgoztam). A parasztság különösen kényelmesen élt. Automatizált sertéstartás, bojler csirke nevelés szerződéses alapon. Szovjet exportra vízből készült bor. Ősszel a vidéki szövetkezeti boltokba vagon számra vitték a cukrot a műborhoz. Nem ám derekat próbáló nehéz munka. Megeresztjük a csapot, berakjuk a cukrot és a borkősavat. Így lesz egy hektóból 10. Vályog házbóél két emeletes téglaház fürdőszobával. Szóval van ennek az érmének néhány oldala. De azt állítani, hogy egy nemzedék (szó xszerint) halálra dolgozta magát, elég nagy tulzás.

 25. 25: az országstatisztikák árulkodóak, a magyar önpusztítás tény. Hogy milyen arányban agyondolgozás és milyenben pia, bagó, stressz, bármi, az most mindegy, a lényeg, hogy rossz útra tértünk.

  Az ellen immunis a világnézeted, hogy felismert a sokévszázados tudatos rombolást a szervezett pénzhatalom részéről. Ennek csak egy magasabb fokozata volt a Kádár-Fekete idején újraindított adósságspirál, amivel legombolták rólunk nemzeti vagyonunk zömét és azóta is szivattyúznak. Mint a világ minden részén…

 26. Mielőtt lefekszem még egy videót belinkelek, ez persze megint csak azok számára lesz hihető, akik hisznek a globalizáció folytatásában, majd végül a teljesen globalizálódott világ létrejöttében (új világrendként is emlegetik) illetve az elit erre irányuló törekvéseinek.
  http://youtu.be/FyE_smY8zTs
  A video nem számszerűsít, csak röviden tényeket állít.
  És ezek tények. Utána kell járni.
  Nem tudsz nekem újat mutatni, én pedig újat válaszolni. Te pedig nem érted meg a válaszaimat. Írok egy analógiát, ha ezt se érted meg, akkor a vitánk reménytelen. Egy semmilyen fennhatóság alá nem tartozó szigeten felállítok egy morfium gyárat. A terméket nagyon olcsón akarom árulni, hogy az egyre több rákos betegnek élete utolsó néhány hetében ne kelljen annyira szenvedni. Ezt a célt természetesen elérem, mert kérésre bárkinek eladok morfiumot. Közben – mivel nem vagyok hülye – pontosan tudom, hogy tőlem az olcsó morfiumot megvevők ezt az anyagot embertelen kizsákmányolásra fogják felhasználni, mert különböző trükkökkel drogfüggőkké fognak tenni hatalmas tömegeket, de ez engem nem érdekel, mert azon a morfiumon is lesz hasznom. Nem vagyok erkölcsös, de betartom a játékszabályokat. Mindenkinek pontosan szállítok. A vevőim névsorát senkinek nem adom ki, stb. Te pedig azt állítod, hogy „gyarmati sorba döntöm a népeket”, én pedig azt mondom, hogy senkinek se kötelező megvenni a morfiumot és függővé válni. – – – Eddig az analógia. Szerintem: Tudomásul kell venni ilyen a világ, így viselkednek a tömegek. Amennyire tudom leválasztom magam róluk, vagy elköltözök a Marsra.
  Tibor bá, ne csak azt nézd, hogy hány százalék kamatra ad az IMF kölcsönt, mert itt vagy félrevezetve, ezt már fenn is említettem. Az IMF-et nem a pénz érdekli, mert abból annyit nyomnak gépekkel, amennyit csak akarnak.
  Az IMF erőforrásokat szeretne az ingyen pénzéből.
  Miért fájna az IMF-nek ha az MNB devizatartalékából egy összegbe kifizetnénk őket? Mert visszakapnák a semmit nem érő papír fecniket? Persze idézőjelben semmit nem érő. Egyfelől nem igaz, hogy semmit se érő pénzt kaptuk, mert bármit meg vehettünk volna rajta a világpiacon. Másfelől, ha az IMF erőforrásokhoz akar jutni és korlátlanul tudja nyomni a pénzt – ahogy te állítod – akkor ehhez nem kellene kölcsönöket adni és hasonló trükköket bedobni, hanem csak egyszerűen ki kell menniük a piacra és a pénzükkel fel kell mindent vásárolni, ami található. Mindennek van ára, minden megvásárolható a megfelelő áron, nekik pedig korlátlan mennyiségű pénzük van. DE NINCS, MERT HA LENNE, AKKOR MÁR RÉG MINDENT FELVÁSÁROLTAK VOLNA. Vagyis az állításod hamis.
  Le tudná valaki vezetni nekem, mi történt a 2008-ban felvett IMF-EU hitellel? Tibor bá, te láttál belőle egy petákot? Úgy tudom, hogy Orbán lehívta és ebből vette meg a MOL pakettet.
  Én se.
  Pedig jövőre már fizetünk, mint a köles, na ezt már észre fogom venni.
  Görög ország esetében milyen megkötések voltak, emlékszünk még? Privatizáció x milliárd értékben, és durva megszorítás Slussz, nincs vita.
  Egy fura példával élve, megmondom mi a különbség a piacok és az IMF hitelei között.
  ez olyan, mint mikor én hitelfelvételre szorulok mindenképpen. 2 lehetőségem van. Vagy kapok 3%-ra, de akkor megmondják, hogy kenyér és zsemle helyett csak kiflit ehetek, naponta csak 10 órát használhatom az elektromos áramot, nem fürödhetek meleg vízben, és csak 15 fokra fűthetem a lakásom.
  Vagy felveszek 7%-os hitelt, és akkor mindezt megtehetem, nem szólnak bele, hogy mit csinálok. Kicsit durva a hasonlat, de elfogadható. Csakhogy olyan helyzetbe lavíroztuk magunkat, hogy felszólítás nélkül is csak kiflit akarunk enni, és naponta csak 6 órát akarunk használni áramot, és csak 13 fokos vízben tudnánk mosakodni. – – – És persze szabadon választhatunk a két hitel között. Orbán a 7 (lófaszt már 9) százalékot választja és elhallgatja, hogy a 7 százalék mellett is csak kifli, 6 óra és 13 fok lesz. Itt vagy te át verve, és nem veszed észre, mert Orbánfil vagy.
  Nagyon lesarkítva ez a különbség a két hitel közt, és egyébként egyik sem oldja meg az alapvető problémámat, amiért felvettem.
  Tibor bá, tévedsz, hogy Magyarország lesz az első. Nem engednek minket csődbe menni ezt garantálom neked. Ha Orbán végképp kicsúszik a kezük közül (had ne mondjam kiknek, de olyan divatos a piac szót használni) akkor csereszabatos lesz, mint az olasz, vagy görög kollégája. Azért mert minden mindegy, még nem kell a leghülyébb döntéseket hozni.
  Egy szó, mint száz. Orbánnal és nélküle is szívni fogunk.
  Elkurtuk, nem kicsit, nagyon. Tetszettünk volna anno forradalmat csinálni….
  most már késő…. Dehogy késő, nem kell fizetni. Majd nagy hányadát el fogják engedni , de nem egy ilyen pökhendi, szabadságharcos, középcsatár fasznak.

 27. 26:
  Említsük meg azt is, hogy vezetünk az alkohol fogyasztásban, vezetünk a nikotin elszívásban, vezetünk az egészségtelen zabálásban. És kronikusan nem törődünk az egészségünkkel. Egészen alapvető egédszségügyi, gyógyászati, biológiai ismereteink sincsenek, és a magyar beteg notóriusan nem tartja be az orvosi utadsításokat. Na, ezek vannak a gyászos statisztikák mögött, nem az agyon dolgozás

 28. Tibor bá, a morfiumgyárad bemutatásánál nem bontottad ki az igazság minden részletét!
  Tehát nézzük a teljes sztoridat!
  A sziget nem egészen „semmilyen fennhatóság alá nem tartozó”… Természetesen a te Családod fennhatósága alá tartozik, melynek a feje vagy és hozzád járulnak a sziget Tanácsának választott (általad kijelölt) tagjai kezet csókolni. Formálisan persze nem viselsz semmilyen tisztséget, csak a megtisztelő tradícionális Keresztapa megszólítás jár ki neked…
  Mielőtt nagyapád, a neves Szabadságharcos (kalózvezér), Gari Bandi felszabadította a sziget elnyomott lakóit a gonosz zsarnok Császár és élősködő papjai uralma alól, a szigeten egyrészt törvény tiltotta a morfiumgyártást halálbüntetés terhe mellett, másrészt a papok a Sátán Mérgének bélyegezték és a Tiltott Máknövényt csak a kolostorok kertjében termesztették, örödgűző szertartások céljára.
  A kizsákmányolt népnek még bejgli se jutott…
  Aztán jött a Felszabadító, Gari Bandi és barátja, Ma Színi (fogunk) a Kos-Úton, megdöntötték a Gonosz Elnyomást, liberalizálták az ópiumfogyasztást, de a termelést közérdekből nem, ennek terhét a Család vállaira vette.
  Magára vessen, aki fogyasztja…

 29. 25:
  Ebben igazad van,”Nagyon melyre kell asni,hogy minden aprosag a felszinre keruljon”.De elsosorban az osszefuggeseket kell eszrevenni,mivel az esemenyeknek lancolata van,es a mai „demokraciakban”torvenyek szabalyozzak,mit szabad cselekedni es mit nem.A neptomegek sohasem veszik eszre,hol vertek at oket,mert a trukkok finoman kidolgozottak,a kozemberek szamara nehezen erthetoek.
  Pl.a rendszervaltas idejen vegrehajtott politikai trukk,ami meghatarozta kesobbi sorsunkat,annyira precizen kidolgozott,hogy az nem lehetett a veletlen muve.A privatizacio beinditasa az ellenzek szavazata nelkul nem tortenhetett volna meg,de az egyezseget titokban megkotottek.
  A teljes politikai elit egyuttmukodott az „adossagcsapda”letrehozasaban.Erdekes modon pont ebben az idoszakban kerult padlora a Szovjetunio is,mintegy elosegitve a kapitalista karvalytoke bearamlasat.
  Hazank ennek kovetkezteben egyszeruen atuszott a kapitalista partokra.Kartyavarkent osszeomlott a szocialista politikai gazdasagi tomb,elvesztettuk piacainkat,igy bagoert felvasaroltak,szo szerint csodbe vittek iparunkat.
  Ennek a folyamatnak volt elozmenye az itt vitatott gulyaskommunizmus.Kadar Janos onfejuen tehetett lepeseket a szovjet vezetes erdekei ellen?Ha jo melyre leasunk,azt kell mondanunk,hogy eselye sem lett volna szembeszallni veluk,mert abban a pillanatban elteszik az utbol.
  A gondolkodo emberek szamara felvetodhet a hatterben,a fuggonyok mogott mozgatott madzagok lehetosege,amelyek a paprikajancsikat huzogatjak a szinpadon.
  Ebbol a szemszogbol nezve,az IMF-be csatlakozas nem megvaltaskent,hanem keresztrefesziteskent ertelmezheto.
  Hiteleket nyujtok olyan orszagnak amelyiknek eselye sincs kitermelni meg a kamatokat sem?
  Te adnal kolcsont olyanoknak,akikrol tudod,hogy szar helyzetuk miatt sosem fogjak visszafizetni?
  Ha csak az a celod,hogy a hiteleket visszafizessek?
  Ugye nem?

 30. Az is az igazsághoz tartozik,hogy a mindenkori politikusok összességében ,nem tudnak,(és nem tudtak) annyit rabolni,meg olyan mennyiségű pénzt mozgatni,amitől egy ország megrogyna..Ahhoz nincs elég hatalmuk,meg lehetőségük..Ahhoz hogy egy ország pénzügyileg meg rogyjon,PÉNZ EMBEREK kellenek….

 31. 5-re:
  Minek ide „Orbán lakmusz papír”? Orbán (sajnos országunkkal együtt) mindössze egy könnyen kikerülhető légypiszok a gépezetben… Inkább idegesítő, mintsem figyelemre méltó jelenség. A dollár feltámasztása és a jelenlegi nyersanyag + aranyár alakulás egyértelműen azt súgja a fülünkbe, hogy vannak csoportok, akik képesek nagyban és komolyan befolyásolni. Nyilvánvaló, hogy a sok hülye nélkül (akik füttyszóra utánuk ügetnek) nem menne, s azt sem feltételezem, hogy egyértelműen összeesküdve „világhatalomra” törekednének, de tény, hogy létezik a befolyásoló erejük!
  34:
  A „legjobb” politikusokból lesznek a PÉNZEMBEREK! A politikusi pálya csak út – tanulópénz a „nagyok” világába…
  Cs.

 32. 35!
  Csongor! Ezerből talán ötnek sikerül a világon,ha túlélik.. 😉
  De az igazi PÉNZ EMBEREK,név szerint nincsenek nyilvánosság előtt..Nincsenek a Forbes magazinban..

 33. „…de betartják a köbe vésett játékszabályokat.”

  Tiborbá, te is tudod, hogy ez nem igaz.
  A bankok két alapvető, kőbevésett játékszabályt is felrúgtak:

  1. A szubprime kölcsön szabályát, azaz olyanoknak való kölcsönzést, akikről biztosan lehet tudni, hogy nem fogják tudni megadni, (munkanélküliek, alacson jövedelműek, elev eladósodottak)
  Ezekből lettek a mérgezett papírok, amit aztán csalással sóztak egymásra a bankok.

  2, A kölcsön pénzteremtésének szabályát. Évszázadokig a kihelyezett kölcsön mintegy 10x-esét „teremtette” új pénzként a bank, és ez valamennyire tartható volt, de ezt is felrúgták, először 30x-ora, majd gyakorlatilag eltörölek minden határt.

  Továbbá, a bankok, a korrupción keresztül aktívan tettek is azért, hogy legyen elég politkus, akik olyan helyzetbe hozzák az országokat, hogy bizony szükség legyen arra a kölcsönre.

 34. 37:
  Ezt utálom nálad. 10 megválaszolt téltelből kilencet ignorálsz. Kipécézed a tizediket, azt szándékosan félreérted, majd belekapaszkodsz. Én ezt írtam:
  „Mindenkinek pontosan szállítok. A vevőim névsorát senkinek nem adom ki, stb.”
  Nem igaz, hogy ebből nem derül ki, milyen játékszabályokra gondolok. A normál üzeltvitelire, amit a bankok betartanak. Semmi nem írja elő, hogy a bonitás vizsgálata kötelező. Amíg érvényben volt a kereskedelmi tevékenység tiltása, betartották. A szándékos dereguláció ellen senki se tiltakozott, és csak a szakemberek figyeltek fel rá. Különben is, ha nem tartják be a „játékszabályokat” akkor lehet perelni és meg is nyered. De ehelyett te kitalálsz szabályokat, majd vádolod a bankokat, hogy nem tartják be. A kötelező
  tőke ráta fellazítását se önkényesen tették, hanem „engedély” alapján. Szóval, igenis betartják a játékszabályokat. Legfeljebb ezek a szabályok kifogásolhatók. Észnél kell lenni. Tudomásul kell venni a valóságot. Amit te csinálsz az semmi más, mint HÖBÖRGÉS. Jó bolsevik forradalmár lettél volna 100 évvel ezelőtt.

 35. Az általunk felvett nyugati hitelek egy jó része nem is maradt nálunk. Küldtük tovább a szovjet, vietnámi és kubai barátainknak. De mi fizettük ki!

 36. 38: tudod, hány neves bank veri át az ügyfeleit a normál ügyvitel során is apró trükkökkel? Csak mi hányszor reklamáltunk az alaptalanul felszámolt díjakért… Pl. a Citybanknál. Alkalmazottak emlegetik, hogy ez intézményesített, iparszerű csalás náluk. A cél a lenyúlás.

 37. Üdv.
  75 napra emelték idén az 1 millió feletti áfa visszautatások határidejét.
  Ezzel még nehezebb helyzetbe hozzák az exportáló cégeket. Pl. januárban vásárosz, áprilisban bevallasz, + 75 nap = július elején kapod vissza a SAJÁT pénzed.
  Gazdaságélénkítés, hehehe…
  Ügyfelem janurár 15.én lejáró honvédségi számláját február végén fizetik ki,mert „a Kincstárnak nincs pénze”.
  Megyünk csőd fele, hm……
  Ilyen még a Bajnainál sem volt. A költsévetési cégek mindig kivárták az utólsó hivatalo napot, de mindig pontosan fizettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük