(4056) Győzelem

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Oroszország új győzelemelmélete

 

Szerző: Mick Ryan katonai stratéga és az ausztrál hadsereg nyugalmazott vezérőrnagya.
89. útban a 90. felé

Karácsony komor mérföldkő lesz az ukrán nép számára. Majdnem pontosan tíz hónapja lesz annak, hogy az orosz erők behatoltak országukba, olyan mértékű pusztítást hozva ezzel, amire Európában a második világháború óta nem volt példa. Ukránok tízezreit ölték meg. Milliók hagyták el otthonaikat. Az állam hatalmának nagy része elveszett, ezért Kijev attól tart, hogy a tél beálltával sok polgára megfagy.

De a karácsony komor lesz Oroszország számára is. Moszkva rövid, győzelmes hadjáratot tervezett. Ehelyett Ukrajna keserű leckét mutatott a modern háborús harcokról és a nemzeti ellenálló képességről. Az ukránok folyamatosan rontották Oroszország katonai kapacitását azáltal, hogy károsították erőit a csatatéren és a támogató területeken. Világszerte, de Oroszország saját katonáinak, parancsnokainak és polgárainak tudatában is  aláásták Oroszország hírnevét. Az ukránok lehetőség szerint kerülik a módszeres, nagy kiterjedésű csatákat, helyette közelharcban vesznek részt, ha térnyerésre van lehetőségük.. Ukrajna kiszorította Oroszországot Kijevből, visszavette az északkeleti Harkov tartományt, és felszabadította a Donbász egyes részeit. Legutóbb Hersont szabadította fel, az egyetlen tartományi fővárost, amelyet Oroszországnak sikerült elfoglalnia.

Túl korai azonban Oroszországot leírni . Vlagyimir Putyin orosz elnök új katonai parancsnokot, Szergej Surovikin tábornokot nevezett ki az invázió élére, Surovikin pedig brutálisabbnak és rátermettebbnek tűnik, mint elődei. Egyik első parancsával elindította azt az erőteljes és szörnyű légi hadjáratot, amely Ukrajna energia-infrastruktúrájának nagy részét tönkretette – ezt a civil központú taktikát, amelyet az orosz erők először Szíriában vetették be. Surovikin volt a felelős azért, hogy Oroszország visszavonult Herszonból, de ellentétben azzal, amikor Oroszország kivonult Kijev közeléből vagy Harkovból, Surovikin gondoskodott arról, hogy ez a visszavonulás jól szervezett és jól levezényelt legyen.

Surovikin érkezése az orosz stratégia újabb adaptációját jelenti Ukrajnában. Bár Putyin rájöhet, hogy nem fogja tudni elfoglalni Kijevet, Oroszország elnöke továbbra is azt hiheti, hogy elfoglalhatja mind a négy tartományt, amelyeket nemrégiben (és illegálisan) elcsatolt: Donyecket, Herszont, Luhanszkot és Zaporizzsját. Surovikin e tervek kritikus megvalósítója. Putyin reméli, hogy a háború elhúzódásával és a tél beköszöntével Európa leállítja Ukrajna nagy mennyiségű segítségnyújtását, hogy a kontinens megpróbálja helyreállítani az orosz gázimportot. Úgy véli, hogy ez a potenciális támogatottság-csökkenés megnyitja az utat egy új, sikeres orosz offenzíva előtt. Egy ilyen offenzíva végrehajtásához számít Surovikinre, hogy átszervezi a hadsereget, hogy az zökkenőmentesebben, következetesebben és hatékonyabban működjön.

Nehéz lesz Surovikinnek sikeresnek lenni, tekintettel az orosz hadsereg számos problémájára, például romló felszerelésére és alacsony moráljára. De Surovikin azon dolgozik, hogy egyesítse a parancsnoksága alá tartozó hadsereget. Szinte bizonyosan olyan harci terveket dolgoz ki, amelyek egyértelműen fókuszáltak, ellentétben a múltbeli támadásokkal, amelyek szétszórták az orosz csapatokat. Ha Kijev meg akarja őrizni az előnyét, előre kell látnia Surovikin stratégiáját, miközben meg kell őriznie a nyugati támogatást – ez pedig azt jelenti, hogy folytatni kell az innovációt a csatatéren.

LE, NEM PEDIG KI

Azok számára, akik követték a háborút, ismerősen cseng majd sok minden, amit Oroszország 2023-ra tartogat. Moszkva például továbbra is a NATO agressziójával kapcsolatos propagandát fog hangoztatni, hogy megpróbálja visszatartani Kínát, Indiát és más, jelenleg semleges államokat a nyugati szankciókban való részvételtől. A félretájékoztatást is felhasználja annak biztosítására, hogy Oroszország saját lakossága továbbra is támogassa a konfliktust. Az oroszok megnyugtatása különösen fontosnak bizonyul majd, amikor Moszkva elkerülhetetlenül további katonai bevetéseket hajt végre. Még a diktátoroknak is oda kell figyelniük a belpolitikára.

Hasonlóképpen Putyin is fenntartja energiaharcát. Továbbra is megfosztja Európát a gáztól, abban a reményben, hogy az EU arra kényszeríti Kijevet, hogy a hőmérséklet csökkenésével tűzszünetet kezdeményezzen. Emellett további támadásokat fog végrehajtani Ukrajna energiaellátása ellen. Putyin számítása szerint az ukrán erőművek elleni orosz csapások nemcsak az ország lakosságát fagyasztják le, hanem Ukrajna külső segítsége is csökkenhet. A külföldi befektetők végül is valószínűleg nem térnek vissza az országba, ha megbízhatatlan az áramellátás. De ha a támadások nem is tartják távol a befektetőket, Kijev számára akkor is gazdaságilag költségesnek bizonyulnak, mivel leállítják a 2022 júliusában megkezdett ukrán energiaexportot.

Az orosz stratégia más elemei azonban újak lesznek, és Surovikin kritikus szerepet játszik a változásokban. Úgy tűnik, hogy a tábornok az első katonai vezető, akit Putyin egyértelműen támogat, és Avril Haines amerikai titkosszolgálati igazgató legutóbbi beszéde szerint az orosz elnök már jobban tájékozott a fegyveres erők napi műveleteiről. Ha Putyin biztos abban, hogy jobban tájékozott, mint október előtt volt, akkor nagyobb valószínűséggel fordítja figyelmét számos más kihívásra, amellyel Oroszország jelenleg szembesül, nagyobb autonómiát biztosítva Szurovikinnak. Surovikin felhasználhatja ezt a viszonylagos cselekvési szabadságot, hogy egységesebb ellenőrzés alá vonja Oroszország széttört katonai és zsoldos csoportjait. Bizonyára jobban fogja integrálja Oroszország légi és szárazföldi hadműveleteit, és gondoskodni fog arról, hogy országa harctéri tevékenységei és információs műveletei jobban összehangolódjanak.

A konszolidáció önmagában nem teszi Oroszország csapatait valóban harckésszé. Surovikin egy olyan hadsereget irányít, amely alacsony moráltól szenved, és folyamatosan elveszíti embereit és legjobb felszereléseit. Egyelőre a bizonyítékok arra utalnak, hogy az Oroszország által a halottak és sebesültek pótlására mozgósított csapatok nem részesülnek olyan igényes kiképzésben, amelyre szükségük lenne a sikeres hadviseléshez..A tél folyamán Surovikin főleg védekezni fog, és mindent megtesz, hogy megőrizze pozícióit a folyamatos ukrán támadásokkal szemben.

És megkezdi az orosz csapatok felkészítését az új műveletekre. Szurovikin például a megtépázott egységek újjáépítésén fog dolgozni úgy, hogy több tízezer újonnan mozgósított katonát telepít Ukrajnába. Ha ezek a csapatok rossz minőségűnek bizonyulnak, dolgozhat az oroszországi kiképzés javításán. Megpróbálja kihasználni Oroszország folyamatos ipari mozgósítását, hogy több és jobb fegyvert állítsanak elő. Ezenkívül rendszereket állíthat fel a kulcsfontosságú ellátási útvonalak védelmére, rugalmasabb logisztikai hálózatot építhet ki, valamint hadianyagot és készleteket halmozhat fel a jövőbeli támadó műveletekhez.

Surovikin valószínűleg alaposabb a támadások tervezését és végrehajtását fogja eredményezni. Arra fog törekedni, hogy Oroszország hadereje összehangolódjon a csatatéren, és javítsa országa taktikáját azzal a céllal, hogy elkerülje elődei gyakran darabos és koordinálatlan megközelítéseit. A tábornok pedig továbbra is azon fog dolgozni, hogy megnehezítse Ukrajna előrejutását. Surovikin például folytatni fogja az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat, amely taktikával mind az ukrán, mind a nyugati katonai erőforrásokat elzártja Kijev támadó hadműveleteitől. Ugyanakkor Ukrajnának nincs kapacitása Oroszországon belüli infrastruktúra hasonló tönkretételére, ennek ellenére az ukránok csapásokat mérnek az orosz légi bázisokra. „Az ukránok nyernek a csatatéren, de ezen a stratégiai szinten nem tudnak visszaütni az oroszokra.

Surovikin valószínűleg több „erőgazdaságos” küldetést fog végrehajtani: olyan katonai tevékenységeket, amelyek során az egyik fél megpróbálja becsapni ellenségét oly módon, hogy az nagyszámú katonát állítson be terméketlen feladatokra. Oroszország például kis létszámú katonakontingenseket helyezett el Fehéroroszországban, hogy kényszerítse Ukrajnát nagyobb mennyiségű katona Kijev környéki állomástatására, megfosztva az ukrán hadsereget a máshol felhasználható csapatoktól. Surovikin valószínűleg több hasonló tevékenységet fog végezni, hogy katonájának nagyobb esélye legyen a sikerre, amikor a következő lépéseit tervezi. Hacsak Oroszországot nem ütik ki, Surovikin olyan támadó szárazföldi hadműveleteket akar indítani, amelyek befejezése esetén a Putyin által annektált tartományok egészét vagy nagy részét Oroszországnak biztosítanák.

A tábornok természetesen tudja, hogy Ukrajna ismét megpróbálkozhat az elvesztett területek visszafoglalásával. Ennek eredményeként már arra utasítja a hadsereget, hogy építsenek több védelmi állást az Oroszország által ellenőrzött területen. Surovikin valószínűleg politikai tevékenységet is folytat Ukrajna Oroszország által elfoglalt részeinek „oroszosítása” érdekében. Ez a folyamat hasonlít majd arra, amit Oroszország Herszonban csinált: a helyi gazdaságot az ukrán hrivnyáról a rubelre átállították, megváltoztatták az iskolai tantervet, és az ukrán gyerekeket ellopták és Oroszországba küldték őket örökbefogadásra. Az majd kiderül, hogy ezek hatékonyabbak lesznek-e a jövőben.

LÉPÉSEK ÉS ELLENLÉPÉSEK

Jelenleg még az ukrán hadseregnek van előnye. A háború kezdetétől eltérően az ukrán vezetők döntik el, hol és mikor vívják a csatákat. Meg kell határozniuk, hogyan hajtják végre a harctéri hadjáratokat. Megvan a lendület, és nem akarnak lemondani róla. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a végtelenségig Ukrajna kezében lesz a kezdeményezés. Ahhoz, hogy a csúcson maradjanak, az ukránoknak meg kell érteniük Putyin és Surovikin terveit, majd megakadályozni azokat.

Először is ez azt jelenti, hogy Kijevnek továbbra is szembe kell néznie Oroszország információs hadviselésével. Moszkva azon dolgozik, hogy meggyőzze az európaiakat arról, hogy az emelkedő fűtési számláikat országaik Ukrajnának nyújtott támogatása okozza, remélve, hogy ez képes meggyőzni ezeket az államokat arról, hogy a költségek nem érik meg. Az Egyesült Államok partizánhadosztályainak szításával is megpróbálja aláásni Washington támogatását. Ha a Kremlnek sikerül elfordítani a NATO-államokat Kijev támogatásától, az pusztítónak bizonyulhat: Ukrajna számára, mivel az Egyesült Államok és Európa katonai és gazdasági támogatása elengedhetetlen volt a harctéri sikerhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és okos csapata olyan üzeneteken dolgozik, amelyek célja a nemzetközi közösség szimpátiájának fenntartása. De a háborút a nyugati újságok címlapján és a Nyugat gondolkodásának élvonalában kell tartaniuk. Ennek legjobb módja a győzelem. Minél több győzelmet tud felmutatni Kijev, annál több finanszírozást és fegyvert fog kapni a Nyugattól (a tárgyalásra való felszólítás helyett).

A sikerhez azonban Ukrajna katonai stratégiájának fejlődnie kell. Előre kell látnia és le kell győznie Surovikin harctéri akcióit. Ennek érdekében az ország valószínűleg fokozottan felügyeli Oroszország frontvonalait, logisztikai csomópontjait és parancsnoki központjait, ami segíthet azonosítani az általa kihasználható gyengeségeket. Ukrajnának emellett ki kell terjesztenie katonák és fiatal katonai vezetők Európába küldésére irányuló programját intenzívebb kiképzésre, így az amúgy is fölényben lévő csapatok még jobbak lesznek az orosz csapatoknál. Ukrajnának pedig továbbra is meg kell találnia a módját az inváziót elősegítő orosz kapacitások lerontásának, beleértve az orosz logisztikai, szállítási és parancsnoki csomópontokat. Ukrajna a közelmúltban két orosz légi bázist támadott meg Ukrajnától több mint 600 kilométerre. Ezeket a csapásokat valószínűleg meg akar majd ismételni. Az ilyen mély támadások pszichológiailag érintik az oroszokat, kihatnak Putyin belpolitikai helyzetére, és stratégiai dilemmába kényszerítik Oroszországot azzal kapcsolatban, hogyan mérje össze Ukrajnában tett katonai erőfeszítéseit a hazai bázisok védelmével.

E lépések végrehajtása során az ukrán vezetők és tervezők segíthetnek megakadályozni egy energikusabb, integráltabb és fantáziadúsabb orosz hadsereg kialakulását. És ha Ukrajna továbbra is nyerni tud a csatatéren, Kijev megpróbálhatja elszigetelni és esetleg elfoglalni az egész Donbászt és a Krímet. Mindkét terület visszafoglalása az ukrán kormány kinyilvánított célja. Ám az ezekre a területekre való sikeres beköltözés nagy kihívást jelent majd. A Krím elfoglalása különösen trükkös lenne, mivel Ukrajnának új típusú haditengerészeti műveleteket kell végrehajtania, hogy megakadályozza Oroszország hatalmas fekete-tengeri flottáját abban, hogy eltalálja az ukrán csapatokat, amikor átkelnek a félszigetre. Az ukránoknak egyszerre kellene koordinálniuk a kétéltű, légi, földi és egyéb műveleteket. Ez a feladat, bár nem megoldhatatlan, nehéz. Egyes nyugati kormányok pedig úgy tekinthetnek a Krímért folytatott kampányra, mint amely túlmutat azon, amit támogatni ígértek – még akkor is, ha a félsziget jogilag Ukrajna része marad, és Zelenszkij folyamatosan ismertette, hogy vissza kívánja venni.

De hosszú utat kell megtenni ahhoz, hogy Ukrajna elérje azt a pontot, ahol megtámadhatja a Krímet. Jelenleg több közvetlen válsággal és kihívással rendelkezik. Az országnak például meg kell találnia a módját, hogy gyorsan újjáépítse és megerősítse áram- és fűtéshálózatát a folyamatos orosz támadásokkal szemben, többek között több nyugati segítség igénybevételével. (Az Egyesült Államok külügyminisztériumának ígérete, hogy több mint 53 millió dollárnyi energia felszerelést küld majd.) Kijevnek azt is alaposan meg kell fontolnia, hogy 2023-as földi, légi és információs hadműveleteit hogyan kell sorrendbe állítani és rangsorolni, hasonlóan ahhoz, ahogyan ellentámadásait megszervezte. az elmúlt hónapokban, hogy Oroszországot egyidejűleg kényszerítsék harcra északon, keleten és délen.

Szerencsére rengeteg okunk van azt gondolni, hogy Kijev még az újjáélesztett orosz hadsereget is legyőzheti. Ukrajna nemzetközi befolyásolási kampányai modellként szolgáltak más demokráciák számára, amelyeket tanulmányozni és utánozni kell. Az ukránok jobbnak bizonyultak az oroszoknál taktikáik és katonai intézményeik adaptálásában és korszerűsítésében. És sokkal jobb a moráljuk. A háború nem tartogat bizonyosságot, függetlenül a korábbi győzelmektől. De ha Ukrajna meg tudja őrizni a nyugati támogatást, az bebizonyíthatja, hogy Putyin új elmélete a győzelemről félrevezető.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(4056) Győzelem

 1. Attól függ, mikor kapják meg az ukránok az amerikai F15-ösöket. Egyelőre túlnyerték magukat az ukránok, így nem kapták meg őket. Ha az oroszok esetleg beindulnak, akkor pedig könnyen visszaverik őket. Vérzik a medve, megpróbálják kivéreztetni….

 2. Hosszú idő után egy valid cikk a háborúról.
  Az európai ( „atlantista”) támogatást nem tudja sikerrel gyengíteni a „magyar virtus” sem.

  Oroszország vesztett, a kérdés, nyerhet-e Ukrajna?

 3. Ebben az a szomorú, hogy nem egy politológus nyilatkozta, aki hivatalból ért mindenhez, hanem egy volt magas rangú katonatiszt.
  Most vagy jó pénzért lehet hülye, ami még érthető, vagy pedig ezen a szinten áll a nyugati hadvezetés (is). Ha az utóbbi, akkor bármi megtörténhet.

 4. Kh-101-esek a nukleáris triádhoz tartozó Medvékről… szépen lassan megszokja mindenki, hogy levegőben vannak, hazai légtérből indítanak… aztán majd „véletlenül” Kh-102-es lesz 300 kilotonnával…
  … javallott nézni, mikor van orosz teherhordozó indítás… ha csak teher és ISS-re, akkor érdemes nézni, hogy a dokkolás hun lesz… ha közel a kanadai határhoz középen, akkor lehet parázni… ennyi a mondandóm a mai újabb csapás kapcsán. Fázni fognak az ukik télen, nagyon.

 5. 2. Ne igyál előre a Medve bőrére. Lesz itt még meglepetés bőven a közeljövőben! A”fékezett habzású” háború könnyen megváltozhat.

 6. Hadd ismételjem magam:
  1) Egy atom nagyhatalom (Oo.) ellen nem lehet háborút nyerni.
  2) Vagy Oroszország nyer, vagy atomháború.
  3) Tehát, az atomháború boritékolt.

 7. Re:4 kakukk
  Ez a cikk olyan, mintha hónapokkal lemaradt volna az aktuális eseményekről, és kicsit megfűszerezte volna vágyvezérelt gondolkodással.
  Mondjuk azt nem értem hogy hogyan tud termelő cégeket elképzelni, gyakorlatilag a rotált energia elosztással nincs rendes energia szolgáltatás, ami az alapja lenne mindennek.
  Mikor azt mondják az ukránok, hogy visszaállították az energia szolgáltatást, nem azt jelenti hogy valóban folyamatosan van hálózat, hanem csak azt, hogy újra tudnak azon a fogyasztói körön energiát szolgáltatni, amiben hol van, hol nincs áram…

 8. Van egy nagyon jó magyar kifejezés a cikket illetőleg: Szófosás.
  Nem vagyok stratéga, nem vagyok hadvezér, szaros kis hadnagyocskaként szereltem leannakidején, de annyi eszem van látni, hogy :
  ez a háború egy nem normális háború orosz részről elejétől fogva.
  Ez a háború nem Orosz és Ukrán között, hanem Orosz és a teljes nyugati világ között folyik.
  A háború célja volt Oroszhont belekergetni a harcokba, valamint ezáltal káoszba dönteni Európát egy rejtett cél elérése érdekében, amely egyik reálisnak tünő változata a migránsoktól lepett, elgyengült, lassanként egy nyomortanyává tett kontinens valamit is érő koponyáit átcsábitani a jelenleg nagyon rossz társadalmi-gazdasági helyzetben leldző Újvilágba, az oroszt, a legyözhetetlen oroszt otthagyni, csináljon a lerongyolódott Európában, amit akar.
  Lehetnek más, átláthatatlan további verziók, mindenki képzelete szerint.

 9. 9. dajtás
  „A külföldi befektetők végül is valószínűleg nem térnek vissza az országba, ha megbízhatatlan az áramellátás. De ha a támadások nem is tartják távol a befektetőket, Kijev számára akkor is gazdaságilag költségesnek bizonyulnak, mivel leállítják a 2022 júliusában megkezdett ukrán energiaexportot.”
  A külföldi befektetők csak azért nem térnek vissza, mert bizonytalan az áramellátás? Háborús övezetbe, gyakorlatilag megszűnt gazdaságba?
  A fegyverek javítása a szomszéd államokban történik, a csehek gyártják a lőszert nekik, de hol van ekkora felhasználást kielégítő gyártási kapacitás?
  Remélem, ez az elemzés a fogyasztói felhasználásra készült, mert a hibás értékelés megfűszerezve a vágyakkal, hibás kiindulóalapot ad, csak hibás döntéseket eredményezhet.

 10. Re:11 kakukk
  A mai újabb orosz akcióval kíváncsi leszek mi marad meg az ukrán energia infrastruktúrából…
  Elég genyó a helyzet, mert nem lehet azt csinálni, hogy nem javítják ki az ukránok a károkat(kell a villany), ezért szépen kijavítják felélve a pót alkatrészeket, és erre jön az újabb csapás, lenullázva az eredményt, jöhet az újabb javítás, jön az újabb támadás, és a végén nem lesz mit és mivel javítani. Szerintem az ukránok sok alállomáson már itt tartanak, és csak romlik a helyzet napról napra.

  Idén nyáron néztem meg, hogy a „nyári konyhánk” mosogató kádjai honnan származnak, mert gyanús volt a cirill betűs nyomat miatt. Ukrán származású volt.
  El is morzsoltam az értelmetlen háborúban elesett ukrán/orosz katonákért és civilekért egy imát…

 11. Amiben esetleg még lehet bízni hogy ha Putyin atomot indít akkor tudatában van annak hogy neki is bunkerbe kell vonulnia akár évekig.(?) Namost azért ő is tudja hogy akármilyen nagy magánbunkere lenne azért csak egyyütt kell neki élni évekig azzal a tizenfős személyzettel mégha elkülönülten is de akkor is .NEmtudom én beleképzelve magam a helyzetbe ilyen szempontból elég szar lehet ott feszeregni a főző,takarító személyzettel még ha nem is egymás lába alatt de akkor is. És akár éveket. Putyin is olyan hogy pl. covid alatt sem engedett magához közel senkit (ami persze érthető is) .Na persze ez a dolog nem biztos hogy így van ahogy leírom mert ha támad akkor lehet támad ,de azért lehet a személyes kényelmet is mérlegeli.
  Mondjuk a háború után simán repkedhetne a világ nagyvárosaiba a magánrepcsijén mindenféle bejelentés nélkül 😀

 12. 13 andrew

  Azt hiszem Te is ellennél azzal a tizen(ezer)fős személyzettel abban a bunkerben 😀

  Putyin atomot indít?

  A világban százas nagyságrendű lehet azon csoportok száma, akik döntéseinek eredője meghatározza a rövidtávú és hosszútávú eseményeket. Ilyen-olyan, fiatal-öreg, elmebeteg-józan, szerelmes-életunt helyzetekben hoznak egymást erősítő, vagy egymást kioltó döntéseket, aminek az eredőjéből lesz valami.

  Nem hinném, hogy egyedül Putyinon múlik.

  Amúgy lehet, hogy holnap meghalunk balesetben. Vagy elindul egy rákos sejt a szervezetünkben. Vagy egy vérrög. Vagy a szeretteinkkel történik meg.

  Egyik ismerősöm még huszonévesen összeesett zuhanyzás közben egy belső vérzés miatt. Szerencséjére a szüleivel élt, és meghalották a puffanást. Ma is egészséges.

  Nyáron túléltem egy villámcsapást, holnap lehet hogy meghalok egy balesetben.

  Ha szeretnénk függetlenedni az orosz gáztól, akkor függetlenedjünk attól is, hogy az oroszországból érkező haláltól félünk.

  Próbáljuk meg inkább élvezni az életet, a körülmények ellenére is.

 13. 12. dajtás
  Ukrán források szerint egy óra alatt kb. 70 db rakétát indítottak több hullámban orosz bombázókról. Rövidesen kifogynak…, vagy nem.

 14. 8. Tibor’ bá

  Lehet, hogy megcsal az emlékezetem, de a 2. VH óta voltak vesztes háborúi atomhatalmaknak.

  Korea, Vietnám, Afganisztán…
  Atom nélkül.
  Most sem akar bevonulni Zelenszkij Moszkába.

 15. A cikk a civil bivalygondolkodásnak íródott…ismét.

  Az atlantista gondolkodást próbálja a cikkíró ráhúzni az orosz viselkedés megértésére (Newsweek-ben volt pár napja erről egy cikk, a cikk szerzői David H. Rundell és Michael Gfoeller).

  Szíriáról egy szó sem esik, hogy az oroszok ott is az usa-val mérkőznek valójában, az ISIS-en keresztül vagy épp a légtérben miféle ismeretlen repülőgépek csapkodják a szír földet.

  A Közel-Kelet biztonságát, ha lehet így mondani – Moszkva garantálja Tel-Aviv érdekében?

  Mégiscsak többfrontos – kontinenseken átívelő háború zajlik, míg az európai müzlizabáló lakosság agyilag le van foglalva a szerencsétlenül járt Ukrajnával?

  Ha Afrikát is bevonják az expedíciós háborúzásba, akkor az már világháborúnak számít?

 16. 18 János
  Afrikában már két éve zajlik egy félig proxi – polgárháború – Etiópiában. Nekem pont Etiópia a szakterületem… de olyan kavalkád van, hogy én sem értem és a helyi kapcsolataim sem, nagyon nem is zargatom őket mert életveszélyes ha válaszolnak, tűnt már el pár régi ismerősöm… kábé egy millió halott eddig. Oroszok viselkedése most először gusztustalan, a szovjetek sokkal korrektebbek voltak Afrikában anno.

 17. 17 – Z.Próféta:
  Koreában az ENSz (USA) fegyverszünetet kötött. Afganisztánból és Vietnámból a támadó fél (USA) simán kivonult. A SzU úgy szintén A atomhatalom sehol se veszített. Az USA részéről nem is volt cél a háború megnyerése, csupán fenntartása. És ugye, nem vesztésről, hanem nyerésről volt szó.

 18. 20. Tibor’ bá

  Lám ez zárja ki az atomháborút most is.

  Nem fog veszíteni az orosz Atomhatalom ha konzekvens a magyarázat. Senki nem támadta meg az oroszokat így legyőzhetetlenek.

 19. 17. Z Próféta
  Az afganisztáni háborúnál nem nyilvánították ki, hogy annyira meg kell gyengíteni az oroszokat (szovjeteket, az még ideológiai terjeszkedés volt), többet már ne okozhasson gondot.
  Most Oroszország léte a tét, emiatt a következmények is mások. A szokásos példa: Kanadába befészkelik magukat a kínaiak, az USA ezt nem veszi jó néven és el akarja őket zavarni. Erre India, Oroszország tömi őket pénzzel, fegyverrel, majd az amerikaiak feladják, ott egye a fene az egészet és kivonulnak. Megtehetnék?

 20. 20 – Tibor bá´

  ” Az USA részéről nem is volt cél a háború megnyerése, csupán fenntartása.”

  Tökéletesen egyetértek.

  A fegyvergyártóknak ugyan melyik helyzetben keletkezett több haszna: ha az amerikaik fél-egy év alatt megnyerik a háborút Vietnamban vagy ha elhúzzák 8 évig? A kérdés költői és a fegyvergyárak tulajdonosainak – de végső soron az USA kormányának is – teljesen mindegy volt, hogy mennyi amerikai katona vagy vietnami katona illetve civil hal meg a konfliktus során. Joe tizedes sorsa ugyanolyan közömbös volt a számukra, mint egy, a napalmtól halálra égett vietnami kisgyereké.

  A helyi amerikai vezetés különböző szintjein parancsok hosszú listája volt érvényben, hogy mit nem szabad tenniük az amerikai katonáknak. Ilyenek, hogy például a visszavonuló Viet Kong katonákat nem szabad üldözni és nem csak arról volt szó, hogy a kiterjedt föld alatti járatokon keresztül elrejtőző illetve Laosz és Kambodzsa területére visszavonuló vietnami katonákat kellett békén hagyni. Az ilyen és hasonló parancsok pontosan azt a célt szolgálták, hogy elnyújtsák a konfliktus időtartalmát, a gyors győzelem nem volt érdeke az amerikai hadsereg vezetésének, amely bizonyos lobbik befolyása alatt volt már akkor is. Persze, a hasonló parancsok időben és egy-egy konkrét téreben változhattak, de tudni lehet, hogy a harci alakulatoknak nem volt mindig szabad kéz biztosítva.
  (Ilyen dolgok megfigyelhetőek voltak az elmúlt hónapokban az oroszok részéről is Ukrajnában).

  Az USA afganisztáni háborújába – természetesen, a geopolitikai megfontolásokon túl – szintúgy a fenntartáson volt a lényeg, mégpedig két fő okból:

  – az ásványi nyersanyagokban nagyon gazdag Afganisztán természeti kincseinek minél tovább tartó kifosztása – ez szó szerint rablás volt semmiért vagy csak szimbolikus ellenértékért;
  – az ópiumtermesztés és kábítószer értékesítési csatornák ellenőrzése és ez által hatalmas profit termelése és a kábítószerfüggőség által okozott károkozás az egyes társadalmak szövetében, világszerte. Ez utóbbi is a hadviselés egy formája, adott esetben akár az ország saját állampolgárai ellen is. De ez egy külön nagy téma.

  A látványosan hirtelen és szervezetlennek tűnő kivonulás mögött pedig a leglényegesebb momentum a hátrahagyott harci eszközök nagy száma volt. Ezzel az USA az egész régió destabilizációjára törekedett illetve törekszik továbbra is.
  Az valószínű, hogy a hátrahagyott hadi eszközöket a tálibok nem lesznek képesek teljes mértékben hasznosítani, hiszen ehhez egyrészt hiányzik az infrastruktúra (üzemanyagraktárak, javítóműhelyek stb.) másrészt nagy részük kezeléséhez képzett személyzet kell, ami, ugyebár, problematikus Afganisztánban. De egy részét e hadifelszerelésnek biztos, hogy hasznosítani tudják, egy másik része nagyon is jó lesz alkatrészpótló „raktárnak“ és minden bizonnyal egy részét e lis tudják adni. Nem hiszem, hogy gond lehet ilyen szempontból az érdeklődőkben, akárcsak regionális szinten.

  Szórás mindenhol van, de ahogy Jövőnk nemrégiben egy más helyen írta, vannak helyek a világon, ahol az ottani harcosok képességeit a legnagyobb hiba lenne alábecsülni, mert – nagy részben ez is az oka – a kultúrájukhoz és a történelmükhöz szorosan kapcsolódik az ilyen-olyan fegyverhasználat, szélesebb értelemben a militarizmus. Afganisztán pont ilyen hely, de Jemenben is ez a helyzet. Az ottani férfiak harci értéke, átlagosan véve a képességeiket, nagyon magas!

  Afganisztán tehát mindenképpen veszélyes marad mind a szomszédaira, mind az esetleges jövőbeli megszállóira. Az USA által hátrahagyott „ajándéktechnikával“ meg még inkább az. Az ilyen dolgok nem történnek meg véletlenszerűen.

 21. Így van! Vannak népek, amelyeknek vérükben van a harc, a fegyveres ellenállás. Ilyenek az afgánok is. Ha valakit meg szeretné érteni a legyőzhetetlenség okát, annak ajánlom elolvasni: Afganisztán – a legyőzhetetlen című könyvet.
  A fő hegyvonulatuk, a Hindukus jelentése : hely, ahol halál vár a hindukra. Bizalom gerjesztő! 🙂
  Több ilyen nép van, de a legkeményebbek talán az afgánok. Leginkább az iszlám hit termeli ki magából ezeket az utolsó vérig harcoló “legyőzhetetlen” katonákat. Ezért szabadították rá Európára a nagyrészt ugyanilyen hitű új honfoglalókat (migránsok). Megkapják a jelet és nem lesz kegyelem! Az elpuhult, lebutított európai nép, saját magának szereli fel és pénzeli a vágóhidat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük