×××(4055) Kihalás 2025

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online – a tartalma nem semmi

Arctic News

2025-re kihal az emberiség?

89. útban a 90. felé

Kevin Trenberth et al. nemrégiben megjelent cikke szerint Föld energia egyensúlytalansága, amelyet az elnyelt napsugárzás mínusz a nettó kilépő hosszúhullámú sugárzás határozza meg, vitathatatlanul a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb mérőszám. A Föld energia kiegyensúlyozatlanságából származó többlethő körülbelül 93%-a az óceánban köt ki az óceán hőtartalmának növekedéseként, 3%-a a jég olvadásához, 4%-a a szárazföld hőmérsékletének emelkedéséhez és a permafroszt olvadásához, és csak kevesebb, mint 1% marad a légkörben.

Azzal is lehet érvelni, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legfontosabb mérőszám a szárazföldi felszíni átlaghőmérséklet. Az 1886-1915 közötti átlag 2022-höz viszonyított anomália 2,94 °C.

Csak a szárazföld anomáliái fontos. Végül is a legtöbb ember a szárazföldön él. Az emberek valószínűleg ki fognak pusztulni, ha 3°C-kal emelkedik az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Továbbra is emelkedhet a hőmérséklet?

Az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja egy másik fontos mérőszám az éghajlatváltozással kapcsolatban. 2022 júniusában Mauna Loa szén-dioxid-koncentrációja 421 ppm volt, ami 2022 májusához képest rekordmagasság. A metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja szintén rekordmagasságban van 1750 óta.

Az üvegházhatást okozó gázok ilyen magas koncentrációja valószínűleg még egy ideig melegíti az óceánokat, ami a tengeri jég további olvadását okozza stb.

Mindezek a mutatók fontosak, beleértve a Föld energia egyensúlyhiányát, az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációját és a földfelszíni hőmérsékleti anomáliákat.

Az üvegházhatású gázok sok éven át a légkörben maradnak, így még ha az emberek tevékenységéből származó kibocsátások most meg is szűnnek, a hosszú élettartamú üvegházhatású gázok koncentrációja valószínűleg nem fog jelentősen csökkenni a következő néhány évben, miközben további kibocsátások, pl. a bomló biomassza, az erdőtüzek és a hulladéktüzek miatt világszerte, ami szintén megnehezítené a rövidebb élettartamú metán koncentrációjának csökkenését.

Készülünk belépni egy új El Niño-ba is. A különbség az El Niño és a La Niña között több mint fél Celsius-fok. A közelgő El Niño egybeeshet a napfoltok 2025-ös csúcsával.

Az ebből eredő hőhullámok és tüzek hatalmas áramszüneteket idézhetnek elő, és a civilizáció leállásával a szulfátfedő hatás nagy része szinte azonnal megszűnhet, ami a hőmérséklet-emelkedés további felgyorsulását eredményezheti.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „×××(4055) Kihalás 2025

 1. Ezen az egèsz Covidon meg ukrajnán vègigröhögtem magamat ,egyszer látván hogy az embereket hogy meglehetett vezetni a rongyos èletük 0,004 % os elvesztèsi lehetősègèvel (ez kb mellette mèg csak egy ezrelèke annak hogy valamifèle közlekedèsi balesetben haljon meg valaki ) Aztán azzal a fèlelmetes prospektussal hogy kèt fokkal lejjeb kell majd csavarniuk a gázt ha nem nyalnak be pootin szaros seggèbe . Mindez Miközben a teljes emberi kipusztulás telefonszáma ki lett csörgetve innen a klíma oldalról ès valaki már sètál a jó öreg vonalas telefon felè a kredencen hogy felvegye . BUMM ! Jó reggelt mindenkinek

 2. Fölösleges fokokkal sakkozni, nem közvetlenül az emelkedő hőmérséklet fog megölni, hanem az emiatt drasztikusan romló életminőség, ami káoszt, anarchiát, háborúkat, éhínséget, betegségeket fog generálni és legvégül kipusztulást.

 3. Szóval most tartunk 2,94 °C melegedésnél, és ha ez 3°C-ra nő, akkor kipusztulunk.
  Ez valahogy nem hangzik hihetőnek. Továbbmegyek: teljes egészében irreális.

  2 „drasztikusan romló életminőség, ami káoszt, anarchiát, háborúkat, éhínséget, betegségeket” – Ez teljesen realisztikus, de ez még messze van a kipusztulástól. Az emberiség történetének nagy részében az őseink többségének ilyen feltételekkel kellett megküzdenie, és közben rendületlenül szaporodtak. A mostani populációnk pedig akár 3-4 nagyságrenddel is csökkenhet, és még akkor is csak ott tartunk, ahol sok nem-veszélyeztetett vadon élő faj,

  A többsejtű élőlények közül az embernek vannak a legjobb esélyei túlélni bármilyen kataklizmát. A fajnak, nem a civilizációnak.

 4. 3 Ábel:
  Kissé megtévesztő, és könnyen félreérthető. A szárazföld melegedése 2,94 %C. A Föld átlagos melegedése 1,5°C környékén jár. Na, ha ez 3°C akkor halunk ki. És most ez gyorsan elérhető.

 5. Ez ugyanaz a bagázs, amihez a Mekkferson is tartozik, meg a Sam Carana ,közös jellemzőjük, hogy eddig semmi nem jött be, amit állítottak.

 6. 4 Szerintem egy esetben realisztikus az emberiség kihalása: ha atomháború/nukleáris erőművek felrobbanásan következtében a bolygó teljes felszíne olyannyira szennyezett lesz radioaktivitással, ami az élettel összeegyeztethetetlen.

  Minden más esetben lesznek olyan életközösségek, amik újonnan alakulnak az új viszonyok mellett, az új élőhelyeken. Nyilván töredék fajszámmal a mostanihoz képest, de olyan generalista fajokkal, amik sokmindent kibírnak. Mint pl. az ember.

  És az ember nem fog lemondani a növénytermesztésről, állattartásról. Ha máshogy nem, üvegházban, de ha nem kifejezetten mérgező a légkör, akkor szabadon is.

 7. 3, 6. Ábel
  Idézek: 3. – „A többsejtű élőlények közül az embernek vannak a legjobb esélyei túlélni bármilyen kataklizmát. A fajnak, nem a civilizációnak.”
  6. – „Minden más esetben lesznek olyan életközösségek, amik újonnan alakulnak az új viszonyok mellett, az új élőhelyeken. Nyilván töredék fajszámmal a mostanihoz képest, de olyan generalista fajokkal, amik sokmindent kibírnak. Mint pl. az ember.”

  Vicces! 🙂
  A vadon élő állatokhoz képest az ember nagyon „lúzer”!!
  Az embert ha kidobnák az utcára meztelenül a -3 fokba, akkor azt sem tudná, hogy mit tegyen és segítség nélkül elpusztulna. Míg egy vadon élő állat (de a háziállatok többsége is) nagyságrendekkel életképesebb az embernél. Jó szőre, bundája vagy tollai vannak. Simán elél télen a hidegben szabadon. Tud vadászni, búvóhelyet találni.
  Az ember ezek után a csupasz bőrére „veri a mellét”? Egy meztelen ember vadászni sem tud, jó oké, megeszi a bogyókat a fáról, a bogarakat a földről, a patakban iszik. OK! De mit csinál télen a természetben egy embert csupaszon? Egy embernek horror, egy vadállatnak pedig a lételeme is lehet……..

 8. 7 – Két faktort kell itt számításba venni.
  1. A civilizáció által biztosított kényelem elpuhított minket, ezért jóval kevesebbet bírunk, mint akár egy állat, akár egy 100 évvel ezelőtti földműves. Ha újra kemények lesznek a körülmények, majd újra megkeményedünk. Lesz, aki nem bírja, nyilván, de 8 milliárdból lehet válogatni, bőven akadnak majd túlélők. És ma is van, aki nem él jobb körülmények között, mint mondjuk egy borz.

  2. Az ember legfontosabb erőforrása az esze és a dolgos két keze, amit senki nem vehet el tőlünk. Már mért kéne meztelenül szaladgálnia akárkinek is? Amennyi szemetünk van, akár abból felöltözhet egy élelmesebb túlélő. Nem véletlen, hogy a sarkoktól az egyenlítőig élnek emberek, és ehhez még magas technológia se kellett. Az eszkimók kőkorszaki technológiával is megoldották hogy a jég hátán éljenek.

 9. Namost az az igazság hogy a klíma ugye szar állapotban van,De érdekes hogy pl. idén is lejöttek az előző évek termésátlagai globálisan. Ezt ahhoz hasolítanám amikor pl . a cigányok a létbizonytalanságban 3-4 gyereket csinálnak.Ugye nincs rendben náluk semmi, mégis felbassza az asszonyt, születnek a gyerekek.Pénz sincs , azt hisszük éhendöglönek de mégis felnőnek zsíros kenyéren a gyerekek.Szóval egy szegény pár aki írni olvasni nem tud és nincs rendben nála semmi mégis „felnevel” 3-4 gyereket.De afrikai példát is mondhatnánk ahol 10 gyerek felnől pelenka és semmi nélkül.
  Namost a klíma is ilyen hogy szar -szar de hiába van 40-50 fok mégis kitermeli az élelmet mint a cigány a gyereket .Ha nem 100 egyseéget akkor csak 95-öt. Ez pl nem olyan mint egy autó aminél ha elromlik egy alkatrész akkor nem működik az egész autó.
  A klíma olyan hogy hogy szar állapotban van még akkor is lejön az előző évek termésátlaga , vagy közel annyi.
  Persze a nyugati ember aki a precizitáshoz szokott az másképp gondolkodik mert átveszi a fogyasztói társadalomból a szar, elhasználódott fogalmát és tudat alatt is ráhelyezi ezt a klímára.
  Nem, nem ez nem olyan mint az autó, hanem olyan hogy ahogy nől a hőmérséklet úgy csökken a termésátlag de eleinte még csak kicsit majd ki tudja lehet nagyon.
  Nemtudom hogyan játszódna le a dolog. 2025-ben például az átlagos búzatermés 20-30%-a termene globálisan? Mondjuk az már egy szép kis recsegős ropogós összeomláshoz vezetne , geddonistáknak álom lenne 😀

  Amúgy igencsak el nino lesz idén, mert én már érzem hogy kezd mozgolódni a légkör.Idén pl . felénk nem is volt nagy vihar mondhatni nyugalomban volt a légkör még nyáron is.Semmi nem volt max egy kis szellő.
  Most év végén már érződnek a szelek, legalábbis olyan embernek mint én aki még figyeli a természetet.Persze nem mondom biztosra hogy ez el ninot hoz lehet csak beképzelem.

 10. 8 Ábel:

  „És ma is van, aki nem él jobb körülmények között, mint mondjuk egy borz.”

  És a szaga is olyan 😀

 11. Vicceket félretéve a poszt témájához illően érdemes az Artemis űrprogramnak (NASA/SpaceX) mindenkinek utánaolvasni. Hosszú távú holdprogramról van röviden szó. Ez alapján (a látszattal ellentétben) az USA-nak nem érdeke az emberiség elpusztítása. Inkább ismét űrversenyt szeretne, csak most nem a Szovjetunióval, hanem Kínával. Ahogy a hidegháború jó hatással volt az űrkutatásra, gazdasági verseny alapján kialakuló tudományos fejlesztésekre (is), úgy a mostani versenyhelyzet is teremthet fejlődéseket.
  Persze optimista forgatókönyv szerint. Mindenesetre a nyugatnak sok pénze van az Artemis űrprogramban és ezeket egy globális kataklizma kirobbantásával elbukná.

 12. Re:13 Vidéki ember
  A polgári Artemis program a „katonai” Artemis program fedőprogramja, amivel zsák számra lehet kilapátolni 1000dolcsis WC deszkákkal a finanszírozást más,nem igazán publikus, de azonos nevű programokhoz. Hogy mire is megy el valójában a pénz, nagyon jó kérdés, de nem lepődnék meg, ha a pénz nem „repülő kukásdobozra” menne el, hanem valami innovatívabbra.

 13. 8. Ábel
  „Én nem mondom, hogy ez az életmód elvetendő, de jelenleg (sokezer éve) már nem opció. Az a vonat elment. A civilizáció kifejlődött, ezzel a helyzettel kell kezdeni valamit.”

  „Ha újra kemények lesznek a körülmények, majd újra megkeményedünk. Lesz, aki nem bírja, nyilván, de 8 milliárdból lehet válogatni, bőven akadnak majd túlélők. És ma is van, aki nem él jobb körülmények között, mint mondjuk egy borz.”

  Tehát mégiscsak visszatér a törzsi társadalom? A természet bölcsen megoldja a problémát? Ha nem kapálóznának egyesek ellene, lehet így is lenne. Erős a gyanú azonban, hogy a becsippelt, transzhumán túlélők mennek a fema táborokba, élvezni a kínai típusú digitális demokráciát. A vallásnak és egyháznak is lehet majd hódolni, Chrislam. 😉

 14. Honnan írtok? Számomra a palócföld úgy is a magyar Beverly Hills, hogy nem vagyok gazdag. Szegénységével és gazdagságával együtt is egy nyugodt, békés vidék. Kedves kommentelők többsége! Honnan írtok? Budapestről? Stressz, stressz hátán……. Értem. Kéne kicsit visszavenni az urbánus, stresszes életmódból. Tudja valaki itt, hogy milyen egy padon ülve 1 órát élvezni a természet csendjét egy tó mellett? Na, ha sokszor csinálja valaki az igazi természetes antidepresszáns…… Így már ezek után nincs az ember fejében annyi összeesküvés elmélet………

 15. Ja és egy vicc is így ünnepek előtt. Mit mond a pap mikor belép a liftbe? Hát ezt: -Pater Noster. 🙂 Ennyi….

 16. Qurva idegesítő ahogy szét offolod és gúnyolod a blogot.

 17. 21

  Ül a tó parton,és dobálja a kavicsokat.

 18. 21. : -Én nem gúnyolom a blogot! Kikérem magamnak a sértést! Nógrádi vagyok és az egyik kedvenc színészem Zenthe Ferenc aki simán befutott volna Hollywoodban is! Mivel gúnyolom a blogot?? Olvassa már el a korábbi írásaimat! Én a poszthoz illőket írtam korábban! Visszaolvassa? Ha nem ír vissza erre, akkor maga egy tehetségtelen, félművelt aki trollkodni akar velem! Felveszi „a kesztyűt”? Visszaír?

 19. 21.: Ja és olvassa már el a13.-as hozzászólásom! Az kőkeményen a „kihalás 2025” poszt témájához szólt hozzá!!!! Artemis programról volt szó…………..

 20. Re 16: dajtás
  Tényleg jó kérdés, hogy mire megy el a pénz. Én csak azt az Artemis programot ismerem, ami a napokban lett hír.
  Az Artemis-1 küldetés sikeréről olvastam. Amiben a Hold megkerülése történt meg ember nélkül.
  Később újra embereket terveznek feljuttatni az űrbe, az általam olvasott Artemis program szerint. Ha így van, akkor valószínűleg az USA Kínával kíván űrversenyt folytatni mert Kína is tervez űrprogramot. Szerintem. Ha a státuszmutogatás a cél az űrprogrammal hosszú távon is (sok évre szól az Artemis program), akkor meg nem cél visszavonulni bunkerekbe. Így gondolom.
  Re: 23: Ideges és dühös voltam azért írtam idegesen. Jogosan mert Jövőnk-nek nem volt igaza abban, hogy szétoffolom a blogot. Amikor nem a poszt témájáról írtam, csak azért volt, hogy humort vigyek bele a dolgokba……. Jövőnk sajnos félreértett, de ha olvassa ezt, beláthatja, hogy az Artemis programmal tényleg ehhez a poszthoz szólok hozzá komolyan.

 21. @19 Vidéki ember: THX!!! Visítva rögős 🙂

 22. 26: Rendben, visszafogtam magam!
  27: Szerintem is jó. Lazításnak szántam mindenkinek, a témához nem tartozott.

  Ez már ehhez a poszthoz tartozik: https://www.origo.hu/tafelspicc/20151025-megkostoltuk-a-kilonkent-419-ezer-forintos-szocskeket-lisztkukac-teszt.html

  Jó ez a bolti biztos, a természetben ingyen van viszont……. Talán prepper életforma ez is, az olcsóbb változatból. Túl lehet élni ezen. Sátor, hálózsák + ezek…… Jó, atomháború után talán ez sem menne, de egy lehetséges túlélési stratégia. Ja és egy tengerparton (főleg délen ahol jó idő is van és akár a tengerparton is lehet aludni) meg vannak rákok, csigák. Máshol, tavaknál is: horgászni is lehet. Lehet jó (és olcsó) túlélési stratégia a kihalást megelőzendő.

 23. 28. linkre reagálva
  Mikor a gyerekünk kiváncsian nyámnyogja a talált csúszómászót, akkor mi felnőttek undorral és szörnyűlködéssel vegyes félelemmel ellentmondást nem tűrőn reagálunk és rivalunk a gyerekre, hogy – KÖPÖD KI!!, és még a szájába is belenézünk nehogy egy darabka csúszómászó lenyelésre kerülön. Ekkor vágjuk el az utódunkat visszavonhatatlanul a világ legnagyobb fehérjeforrásától.

 24. Vegyük át a klímamegfutást egy kicsit más nézőpontból:

  Körülbelül a Föld területének 20 %-án található permafroszt megközelítőleg 22,8 millió négyzetkilométert foglal el a szárazföldből.Magyarország területe 93 000 km2.A permafroszt területét elosztva Magyarország területével kijön hogy 22800000/93000=245,1, tehát a permafroszt területe 245-szerese magyarország területének.
  Ugye az északi sark egyre kisebb és leolvadhat 2030-ra.Eddig ugye visszaverte a jég a napsugárzást.Pl kint állsz a 40 fokos melegben egy 2×1 méteres tükör mögött, majd hirtelen elvesszük a tükröt és fekete ruhát adunk rád.
  Szóval ha igaz lesz hogy nem csak ugrál a jég bizonyos értékek között hanem majd tényleg csökken, elolvad és az óceán elnyeli a hőt ez pedig melegíti a permafrosztos területeket.
  Szóval a permafroszt területe 245 magyarországnyi területű és mivel sok metán van benne ami 20 x erősebb mint a co2, így számolhatunk úgy mintha 245(magyarországnyi terület) x20 (-szor erősebba a co2-nél) = 4900 darab Magyarországnyi eqvivalens területről menne fel a co2.
  Tehát mégegyszer magyarország területének 4900-szorosáról eqvivalens területről fog kiszabadulni a co2 (vagyis metán) . Haha 😀 Így nézve már tök izgi 😀 Mennyi ???Elszámoltam? Ja nem 😀
  A mélytengeri árkok metán és co2 tartalma már csak extra , de gondolom az sem 1 Magyarországnyi terület.

  Egyik ismerősnek magyaráztam el akin láttam hogy nem nagyon érti a melegedés megfutás mikéntjét.Meg is ijedt miután így elmondtam .Azért így elmondva már tök jó ijesztgetni az embereket mert jobban el tudják képzelni mint a megatonna meg gigatonna számokat emlegetnénk.
  Tök jó az emberek szemében nézni a letaglózottságot miután így elmondom nekik.Próbáljátok csak ki ismerősök körében játékból , még az életkedvük is elmegy 😀

  Amúgy még az a kérdés hogy a permafroszt milyen gyorsan olvad majd fel? Mert van ahol azt írták hogy az összes permafrosztból csak annyi co2 és metán jön ki mint Európa 1 éves co2 kibocsájtása ami semmi.De ha a másik forgatókönyv az igaz azaz kb. még 10x annyi co2 és metán jön ki mint eddig a légkörbe bocsájtottunk akkor viszont rendben leszünk 😀
  Amúgy tudósok nem mérték még le? Húznak egy kibaszott 10×100 méteres fóliát a permafroszt fölé, felfűtik 20,25,30,40,50 fokra és időintervallumokban (1,2, 5,100 nap) mérik a co2 és metán felpárolgást plusz megnézik hogy mennyi idő után marad abba a kipárolgás , azaz mennyi idő alatt megy ki az összes metán.Mindezt egy excel táblázatba összeszedni. Mindezt meg kellene csinálni 30 mintavételi helyen.Mondjuk ahogy a tudósokat ismerem inkább fotelhuszárok és a computer előtt futtatják a progit közben meg kóláznak és facebokoznak, mert biztos vagyok benne hogy lusták lennének felállítani 30 db 100 méteres fóliasátrat 😀 Tudom vannak műszerek meg műholdak de akkor is…

  Tiborbá ez így helytálló lehet?
  Tudom hogy van még sokminden visszacsatolás de nagyvonalakban ezek lehetnek a fő mozgatórugók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük