(3930) Jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Az Amnesty International jelenése leleplezi a nemzetközi jog, Ukrajna általi megsértését, a civilek emberi pajzsként való szándékos felhasználását

Forrás: WSWS

Szerző: Clara Weiss

89. útban a 90. felé

Az Amnesty International emberi jogi szervezet csütörtökön kiadott egy jelentést, amely szerint „az ukrán erők civileket áldoznak fel azzal, hogy bázisokat hoztak létre, és fegyverrendszereket működtettek lakóterületeken, beleértve az iskolákat és a kórházakat”.

Az Amnesty International megállapításai megerősítik az Egyesült Nemzetek Szervezetének korábbi jelentését, amely arra is bizonyítékot szolgáltatott, hogy az ukrán hadsereg civileket használt emberi pajzsként a konfliktusokban.

Mindkét közelmúltbeli jelentés az ukrán hadsereg, és az újfasiszta félkatonai erői által elkövetett háborús bűnökről szóló kiterjedt dokumentumok, amelyek különösen az orosz hadifoglyok ellen, kétségtelen bizonyítékként szolgálnak.

Az óvatos nyelvezetű Amnesty International jelentése elmarasztalóan leleplezi az ukrajnai imperialista proxyháború bűnös jellegét, amelyben a polgári lakosság csak az imperialista hatalmak és az ukrán oligarchiában és katonaságban dolgozó lakájaiknak (sakk) gyalogjai.  Ahogy Bakhmut város egyik lakója az Amnesty Internationalnek mondta: „Nincs beleszólásunk abba, amit a katonaság tesz, de mi fizetjük az árát.”

A jelentést a Harkov, Donbás és Mikolajiv régiókban április és július között végrehajtott orosz támadásokat vizsgáló kutatók állították össze. Az Amnesty International főtitkára, Agnès Callamard szavaival élve: „Dokumentáltuk azt, ahogy az ukrán erők civileket veszélyeztetnek, és megsértik a háború törvényeit, amikor lakott területeken tevékenykednek.”

Ez a tevékenykedés magában foglalja a kórházak de facto katonai bázisként való használatát, ami nyilvánvalóan megsérti a nemzetközi jogot, és amit az Amnesty International öt helyen megerősített. A jelentés szerint „Két városban több tucat katona pihent, tartózkodott és étkezett a kórházakban. Egy másik városban katonák lőttek a kórház közeléből.”

A jelentés azt is megállapította, hogy az ukrán hadsereg „rutinszerűen állított fel bázisokat a donbászi városokban és falvakban, valamint Mikolajiv térségében lévő iskolákban”. Bár, a nemzetközi jog nem teljesen tiltja, de az iskolák és lakóépületek katonaság általi használata csak akkor tekinthető legitimnek, ha a hadseregnek nincs más lehetősége. Ezen túlmenően, a katonaság köteles mindent megtenni a polgári áldozatok számának minimalizálása érdekében, beleértve az evakuálást és a civil lakosságot veszélyeztető támadásokra való hatékony figyelmeztetést.

A vizsgálódók azonban bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy az ukrán erők „lakott területeken belülről indítottak csapásokat, valamint polgári épületekben helyezkedtek el”, amelyek a legtöbb dokumentált esetben,kilométerekre voltak a tényleges frontvonalaktól.

A jelentés megjegyzi: „A 29 felkeresett iskola közül 22-ben az Amnesty International vizsgálói vagy katonákat találtak a helyiségekben, vagy bizonyítékokat találtak a jelenlegi vagy korábbi katonai tevékenységre – beleértve a pihenő katonákat, eldobott lőszereket, ételmaradékokat, és katonai járműveket”.

A jelentés így folytatja: „Egy Odesszától keletre fekvő városban az Amnesty International tanúja volt, hogy számos ukrán katona polgári területeket használtak szállásra és pihenőhelyként, beleértve a páncélozott járműveket fák alá helyezését lakónegyedekben a sűrűn lakott területeken.

Az ukrán kormány válasza a jelentésre hisztérikus volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez intézett beszédében elítélte a jelentést, azt állítva, hogy az „áldozatból” „agresszor” lett. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt üzente, hogy a jelentés „eltorzítja a valóságot, hamis erkölcsi egyenértékűséget von az agresszor és az áldozat között, és fokozza Oroszország dezinformációs törekvéseit”.

A valóságban, az Amnesty International a jelentésben elítélte Oroszország Ukrajna elleni invázióját, de kitartott amellett, hogy ez „nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól”. A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a nemzetközi jog ukrán hadsereg általi megsértése „semmiképpen sem indokolja Oroszország válogatás nélküli támadásait”. Azt is meg kell jegyezni, hogy a szervezet háborúval kapcsolatos jelentéseinek túlnyomó többsége szinte kizárólag Oroszország háborús bűneire összpontosított, és maga az Amnesty International sem pártatlan megfigyelő.

Megjegyzendő, hogy a szervezet ukrajnai irodája hevesen ellenezte a jelentés közzétételét. A vezető, Okszana Pokalcsuk kijelentette: „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a jelentés ne kerüljön nyilvánosságra.” Az a tény, hogy az Amnesty International a komoly belső megosztottság és a hatalmas politikai nyomás ellenére végül nyilvánosságra hozta a jelentést, azt jelzi, hogy a valós helyzet Ukrajnában sokkal nyugtalanítóbb, mint amit ez a jelentés sugall.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az európai oroszellenes háborús propagandában kiemelkedő szerepet játszó Der Spiegel német hírmagazin egy pénteki jelentésében meglehetősen rosszkedvűen elismerte, hogy saját riporterei hasonló megállapításokat tettek, mint az Amnesty International. és hogy az ukrán hadsereg magatartása „jogos kérdéseket vet fel”.

Az ukrán kormány hisztérikus reakciója rámutat az ukrán oligarchiák és imperialista támogatói rendkívüli idegességére a jelentés politikai vonatkozásaival kapcsolatban. Az ukrán civilek által idézett vallomások azt mutatják, hogy jelentős a harag az ország katonai magatartása és az ukrajnai háborúval szembeni növekvő népi ellenállás miatt.

A jelentés azonban mindenekelőtt a háború bűnöző jellegét tárja fel, és komoly csapást mér a médiában zajló könyörtelen háborús propagandára. Európa és az Egyesült Államok népességét nap mint nap bombázzák az állítólagos orosz háborús bűnökről szóló hírek, miközben az Associated Press és a New York Times az olyan neofasiszta félkatonai szervezeteket, mint az Azov zászlóalj, a„bátorságukért” dicséri.

Ennek, az imperialista háborús propagandának az egész építménye azon a hazugságon alapult, hogy Oroszország Ukrajnai inváziója teljesen provokálatlan volt, és a háború minden haláláért és pusztításért, teljes mértékben Moszkvát kell okolni. Az Amnesty International jelentése azonban nem hagy kétséget afelől, hogy bármilyen háborús bűnt is követett el az orosz hadsereg – és kétségtelen, hogy ilyen bűncselekményeket követtek el – a háború polgári áldozatainak jelentős része, amelyek száma ma már meghaladja az 5000-et,  az ukrán hadsereg lelkén szárad. Sőt, aki elolvassa a jelentést, annak fel kell tennie a kérdést: Miért viselkedik így az ukrán hadsereg? Ha, lenne igazság abban az állításban, hogy ez a háború a „demokrácia” és az ukrán lakosság „jogai” védelméről szól, akkor az ilyen magatartásra, vagy egyáltalán nem kerülne sor, vagy az ukrán kormány és vezérkara azonnal elítélné.

A valóság az, hogy az Egyesült Államok, amely szándékosan provokálta ezt a háborút, (miután féltucatnyi társadalmat tönkretett a Közel-Keleten és Észak-Afrikában) és az ukrán oligarchák nem igen törődnek a most elpusztult és a meggyilkolt ezrekkel, miközben háborúznak Oroszország ellen.

Az igazság egy ritka pillanatában Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter a közelmúltban úgy jellemezte országát, mint a nyugati fegyver gyártók „próbaterepe”, akik jelentős haszonra tettek szert a több tízmilliárd dollárnyi fegyverből, amelyet a NATO, Ukrajnába pumpált.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

53 gondolat erről: „(3930) Jelentés

  1. Egy kis fény az éjszakában-köszönet a fordításért Tiborbá’!
    Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen jelentés manapság még kijöhet-talán van remény.

  2. 1 – Sárkányka:
    Igen, Nyugaton a lelkiismeret még nem teljesen halt ki.

  3. Ez a jelentés egy teljesen „klasszikus” háborút mutat be, amelyben mindegyik fél követ el háborús bűnöket és szörnyűségeket. Ebben nincs semmi újdonság annak aki tanult történelmet és tudja mi folyik egy háborúban. Nyilván az újdonság annyi, hogy sajnos egy ilyen jelentés „gyengíti” az agressziótól szemvedő felet az agresszorral szemben, azaz Ukrajnát, így kevesebb támogatást kaphat, ezért próbálták megakadályozni ennek kiszivárgását. Sajnos a nyugati ember sokszor elhiszi a tündérmeséket, pedig egy háborúbam nincsenek angyalok egyik oldalon sem.

  4. 3 – Minato:
    Amit te teszel az a „Mi szukánk kölyke” tipikus esete. A mi szulánk kölyke akármit tehet az még csak nem is bocsánatos bűn.
    Mi itt a valóságot keressük. Te pedig ezt meg akarod akadályozni. Nos, mik a tények. Heteken át a szajha média azt hozza le, hogy az orosz agresszorok (mert az agresszor szó használata kötelező) kórházakat, iskolákat ágyúznak és már 5000 civil áldozat van. Most az elismert Amnesty International jelezte, hogy az ukrán hadsereg kórházakból, iskolákból lő, és milyen a háború (te írtad) hát az oroszok visszalőnek oda.
    És akkor az „agresszor” oroszokról. Az amerikai doktrína szerint nem szabad senkit megtámadni, hanem addig kell átlépni a vörös vonalát, amíg az támadni kezd és akkor ki lehet kiáltani agresszornak. Ukrajnában pont ez történt.

  5. Nem. Azt mutatja be, hogy az ukrán katonai vezetés bűnös. Aki pedig ennek pártján áll, azok a „tudjukkik”. Még ha bagatelizálni próbálják, akkor is.

  6. 2. Tibor bá’
    „Igen, Nyugaton a lelkiismeret még nem teljesen halt ki.”

    Vagy pedig eljött az ideje Ukrajna Végzetes Emberének a kiüritésére.

  7. 7.L.S

    Magyarán Zselinszkij már utba van a Gazdáinak és elkezték az eltakaritását egyenlöre még finom modszerekkel…

  8. 3. Minato

    “ Ez a jelentés egy teljesen “klasszikus” háborút mutat be, amelyben mindegyik fél követ el háborús bűnöket és szörnyűségeket.”

    Érdekes, mikor hivatalosan is lehozzák, hogy az ukránok nem angyalok, akkor az el is van intézve a fentebb idézet mondatocskával.

    Bezzeg amikor a csapból is az folyt, hogy az oroszok micsoda agresszorok, akkor bizony nem hallottam ilyen megfogalmazást tőled.

    Így kell a háborús bűnös ukránokat felmenteni, a felelőséget meg az oroszok nyakába akasztani.
    Gratulálok!

  9. 8 – Apofis

    Igen. Zelenszkij eljutott arra a pontra, amikor halottként, kvázi mártírként jobb szolgálatot tesz majd az őt irányítóknak, mint élőként. Nem különleges helyzet, business as usual. Szolgasors.

    Ha most próbálna Zelenszkij életbiztosítást kötni, nagy díjat kérne tőle a biztosító…

    Ebben a helyzetben nem kizárt nála egy teljes idegösszeomlás; ha csak ezzel megússza, akkor még jól járt!

    Európában is elgondolkodhatna pár ember erről a dologról, de kevesen fogna; a hübrisz nagy, az alázat meg az ész kevés a legtöbbjüknél. Néha vannak olyan „barátok”, hogy már ellenségre az embernek nincs is szüksége…

  10. Én kb. ezzel a véleménnyel értek egyet az Amnestys sztoriban (kicsit megvágtam az anyagot, hogy csak a lényeg maradjon):
    „Az Amnestynek kötelessége lenne, hogy megvédje az indokolatlan agresszió áldozatait, de a jelentés megfogalmazása Oroszország, az agresszorok fegyverévé tette azt. Az Amnesty fegyvert készített Oroszország számára. Azon lehet vitatkozni, hogy ez szándékos volt-e vagy sem, de ez tény. A Z ezt spammeli, még az a brit orosz nagykövetség is retweeteli, amely fel akarja akasztani a hadifoglyokat, hogy megszégyenítse őket. Az rendben van, hogy kritizálnak dolgokat, bár megkérdőjelezem a képességüket, hogy teljes mértékben meghatározzák a katonai szükségességet, de az a mód, ahogyan ezt tették, a megfogalmazás, amit olyan gondatlanul választottak, a narratíva, ami olyan könnyen manipulálható, a helyi irodájuk felhívásainak figyelmen kívül hagyása stb. ezek együttesen nagyobb kárt okoztak a háború áldozatainak, mint bármilyen jó, ami ebből származhat.”

  11. 7 L+S
    Látom, azért kissé már kopik az a magyar nyelvtudás… 🙂
    Egy embert kiüríteni legfeljebb hashajtóval lehetne. 🙂
    Gondolom, eltávolításra gondoltál…
    De azért örülnék, ha én olyan szinten tudnám az általam ismert idegen nyelvek közül bármelyiket, mint te a magyart.
    Én biztos durvább dolgokat is elkövetnék idegen nyelven…

  12. Vagy majd eltűntetik mint Tim Osman-t és nyulat tenyészt Michiganben.

    Az emlékét Bandera mellé teszik hogy a maradék megszállottnak legyenek hősei,még jól jöhet.
    Vannak erre vicces filmek mint a Diktátor és a Red.

  13. 11 – Vlagyimir:
    Amnestgy-nek egy kötelessége van: felfedni a valóságot. Ez alkalommal is ezt tette. Senkit se kell védenie. Védje más, a valóság ismeretében. Meg is teszitek. Közlitek, hogy az Amnesty jelenésnek káros hatása van Ukrajnára nézve. ÉS? A Világ rájött, hogy eddig megetették az ukrán hazugságokkal. Nem kell hazudni! És akkor nem kell semmit eltusolni.

  14. 15: És mondod ezt úgy, hogy közben az oroszok egy atomerőművet használnak lőszerraktárnak. Érdekes ez a szelektív tényérzékenységed.

  15. 11. Vlagyimir

    “…ezek együttesen nagyobb kárt okoztak a háború áldozatainak, mint bármilyen jó, ami ebből származhat.”

    Ha nem lesz többet lakott övezetben suli, kórház stb. katonai bázis, akkor már megérte és jó származott belőle.

  16. 16 – Vlagyimir:
    Ha gyilkosság vádjával állok a Bíróság előtt nem védekezhetek azzal, hogy XY sorozatgyilkosnak 6 áldozata volt. Te ezzel próbálkozol. Beeee, az én apukám erősebb.

  17. Ennek a jelentésnek lehet egy veszélye az oroszok felé is,például az hogy tudták hogy ott működő kórház,iskola,óvoda szülészet stb. van.

    Jó,nem volt,Láthatóan előadtak az ukránok néhány színdarabot a visszatérő egy terhes anyukát,aki másnap egy másik helyen volt áldozat.

    Amnesty veszélyes egy kicsit.

  18. 12. hubab
    ” Látom, azért kissé már kopik az a magyar nyelvtudás… ?
    Egy embert kiüríteni legfeljebb hashajtóval lehetne. ?
    Gondolom, eltávolításra gondoltál…”

    Tisztelt hubab

    Ukrajna Végzetes Embere egy szalmabáb aki az Ukránoknak megtiltotta a kettős állampolgárságot, de saját maga hármas állampolgárságot élvez.

    Bár azzal nyerte a választásokat, hogy megigérte békét hoz az Oroszajku területekre egy véget nem érő elvérzést és katasztrófát okozott Úkrajna népének.

    Nem véletlenül használtam ezt a szót, konkrétan ezt a szót akartam használni, mert nem érdemel jóbbat.

  19. Kiderült, hogy ukránok sem szentek, főleg ha egy túlerővel rendelkező, a hazájukat lerohanó és elfoglalni akaró armadával kell megküzdeniük.

    Azért ez a mondat ‘tetszik’ például:
    „Az óvatos nyelvezetű Amnesty International jelentése elmarasztalóan leleplezi az ukrajnai imperialista proxyháború bűnös jellegét, amelyben a polgári lakosság csak az imperialista hatalmak és az ukrán oligarchiában és katonaságban dolgozó lakájaiknak (sakk) gyalogjai. ”

    Tibor bának megint sikerült AI jelentését az orosz propaganda szájíze szerint tálalni. Tudom, csak fordítás, de 99%-ban az orosz narratíva torzításában és toldásaival megírt cikkeket sikerül megtalálni.

    Aztán mi derült még ki?

    Hogy az Amnesty International mégis csak igazat mond és pártatlan.

    Nohát!

    Akkor lenne egy kérdésem. Miért záratta be Moszkva az AI oroszországi képviseletét ez év április elején?

    Nézzük mit mond erről az AI honlapja.

    2022 április 8.

    „A mai napon az orosz hatóságok bezárták az Amnesty International és más nemzetközi nem kormányzati szervezetek képviseleteit. Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára a hírre reagálva elmondta:

    „Az Amnesty oroszországi bezárása csak a legújabb az emberi jogok védelméért és az orosz hatóságokkal való igazmondásért megbüntetett szervezetek hosszú listáján. Egy olyan országban, ahol rengeteg aktivistát és másként gondolkodót börtönöztek be, öltek meg vagy száműztek, ahol a független médiát becsmérelték, blokkolták vagy öncenzúrára kényszerítették, és ahol a civil társadalmi szervezeteket törvényen kívül helyezték vagy felszámolták, valamit jól kell tennie, ha a Kreml megpróbálja elhallgatni.”

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/04/russia-authorities-close-down-amnesty-internationals-moscow-office/

    Remélem ezzel is mélyen egyetértesz Tibor bá a nagy igazságkeresésedben és feltárásodban.

  20. Re:16 Vlagyimir
    Elég tragikomikus mikor az ukrán fél azt meri kijelenteni, hogy magukat ágyúzzák az oroszok az atomerőmű környékén, hogy ráfogják az ukránokra.
    Nyilván a hadtápomat lövöm szét saját magam, mikor előre akarok törni.
    Tök logikus.

    Telegramon hemzsegnek azok a videók, mikor ukrán katonák mutogatják a nyugati fegyvereket, és hol teszik mindezt? Bordás fallal körülvett parkettás tesitermekben.
    Teljesen valid az Amnesty jelentése.

  21. 22 – dajtás

    „Teljesen valid az Amnesty jelentése.”

    Az Amnesty International olyan jelentést tesz le az asztalra, amilyet kérnek tőle. Most ilyet kértek. S hogy miért, annak okai vannak. Az, hogy az ukránok mocskait most egy kis mértékben felfedték, az nem véletlen, sem a ténye, sem az időzítése.

    Én nem bízok az AI-ben, sem az USAID-ban, sem a mostani WHO-ban, még csak Dmitrij Medvegyevben sem, bármit is mond az a barom. Szarnak az igazságra, csak az érdekeik mentén cselekszenek. A felsorolt intézmények és magánszemély csak példák a nagyon sok közül.

  22. EGY KIS ADALÉK = 1956 Novemberében szívmagasságban
    átlőtték a bal keromat. csonttörés ütőérszakadás, Újpest
    Árpádkórház. — Valami őrült suhanc becsempészett a
    kórházba egy dobtárast és a folyosó ablakából leadott egy
    sorozatot. — Mire az ápolószemélyzet összefutott volna,
    ( még szerencse, hogy kicsit meg voltak zavarodva, ) és
    lassúak voltak, romokban ált a folyosó, a külső fal totál
    befeküdt a folyosóra. — TANULSÁG = AHONNAN LŐNEK,
    ODA VISSZASZOKTAK LŐNI !!! — Úgy látszik Ukrajnában ezt
    még nem tudták, vagy elfelejtették a II. VH. óta.

  23. 21. Gyarmathy

    „Aztán mi derült még ki?
    Hogy az Amnesty International mégis csak igazat mond és pártatlan.”

    Nem mindig pártatlan, erre megfelelő példa a mostani izraeli ügy: https://www.individualista.hu/2022/08/01/kedves-amnesty-international-magyarorszag-beszelnunk-kell/

    De ha bizonyítékokkal megalapozottak az állításai, akkor még én is elfogadom, pedig nem nagyon bízok bennük.

    És az is benne van a pakliban, h nemcsak szívjóság, hanem kőkemény érdek is van a háttérben, de ezt már fönt fölvetették többen.

  24. „és hol teszik mindezt? Bordás fallal körülvett parkettás tesitermekben.
    Teljesen valid az Amnesty jelentése.”

    Dajtás,

    Igen, igen, szerintem is. De gondolgozzunk egy kicsit. Egy több tíz sőt százezer fős haderő hol tudna megszállni? Nem közintézményekben, ahol van elég hely akár több száz ember számára?
    Nem szép dolog, elismerem.

    Hősiesebbb volna kiállni a szántóföld közepére és onnan rohamot indítani. Az más kérdés, hogy ez mennyire lenne célravezető és eredményes egy védekező háborúban.

    No de gondoljuk tovább. Vajon az Amnesty tud majd jelentéseket készíteni az oroszok által megszállt területekről is?
    Mi a helyzet azokkal a százezrekkel, akiket az oroszok deportáltak? Ezekről miért nincs AI jelentés?
    Ukrajna legalább nem tiltja és nem üldözi az AI és hasonló civil szervezeteket és vizsgálataikat. És Oroszoroszág? Ugye, hogy ugye?

    Egy történést mindig kontesztusába kell vizsgálni.

  25. 22. Dajtás,

    Ehhez mit szólsz:

    „Az orosz erők augusztus elején aláaknázták az Zaporizzsjai Atomerőmű 1. energiablokkjának turbinatermét, valamint a létesítmény környékét is – írja a 168.hu a The Insider nyomán.

    Egy másik forrás is arról tudósít, hogy az orosz erők „aknákat és lőszert tárolnak az energiablokkok közvetlen közelében, gerendák alatt, a lőszerek egy részét pedig az energiablokkban tárolják”.

    #https://www.atv.hu/kulfold/20220807/na-most-van-baj-borzalmas-hir-jott-ukrajnabol

    Sz@r ügy. Mintha Csernobilnál ugyanezt csinálták volna a ruszkik. Elfoglalták az atomerővűvet és környékét, majd ott parancsnoki és harcálláspontokat létesítettek, hogy az ukránok ne merjenek oda lőni.

    Ehhez képes az, hogy az ukik iskolákban fészkelnek, smafu.

  26. 28.

    Micsoda lehengerlő érvek csaba81 fórumtárs. Azthiszem le kell borulnom nagyságod és penge elméd előtt. 🙂

  27. 28 – Csaba81

    Gyarmathy még nem említette, de a ruszkik nyársra húzzák az ukrán gyerekeket és a nukleáris fűtőelemek fölött grillezik meg őket, vodkát locsolnak rájuk pácként és közben nagyokat röhigcsélnek…

  28. 23. Zsolt
    ” Én nem bízok az AI-ben, sem az USAID-ban, sem a mostani WHO-ban, még csak Dmitrij Medvegyevben sem, bármit is mond az a barom.”

    https://twitter.com/i/status/1555171619508723713

    Stefanos Damianidis:

    „Na, ne már a „hős” Gebrejeskius aki nem kapta még a védőoltást, mert megvárja, hogy először Etiópia és más Afrikai országok oltsák be magukat!
    Mennyire altruista már a WHO vezetője!”

    Mara Sara és a rossz találkozás:

    „A WHO-elnök nem kapott védőoltást.
    Ily módon panaszkodik, mert Afrikában az oltási program nem haladt eléggé előre.
    Pontosan ugyanolyan érzékenységgel rendelkezik, mint A. Burla.
    Amúgy mindent elhiszek Tőle.?”

  29. Az Egyesült Államok a mai napig az egyetlen ország a világon, amely atombombával irtott ki civil lakosságot.

  30. 32. L.S.

    „Az Egyesült Államok a mai napig az egyetlen ország a világon, amely atombombával irtott ki civil lakosságot.”

    Igen, ez igaz. A két atombomba megölt vagy 150-200 ezer civilt.

    Igazából ez bemutatója volt az új, mindennél pusztítóbb új technológiájú bombának, melynek pusztító erejét addig a világ el sem tudta képzelni.

    Mi történt volna enélkül?

    Sok történész szerint Japánt az amerikai hadsereg meg kellett volna ostromolja, ami 800 ezertől 1 millió amerikai katona és több millió japán katona és civil életébe került volna.
    Európában pedig Sztálin nekiesett volna a megerősödött haderével Nyugat Európának.

    Nem tudom, hogy így lett volna-e, de érdemes rajta elgondolkodni.

  31. 31. L.S.
    Afrikában a nagyfokú bizalmatlanság miatt nem haladt előre az oltási program, mondjuk jogosan. Pl. tetanusz oltási kampány során rengeteg nőt oltottak be, amitől terméketlenné váltak. Kimutatták, hogy a tetanusz toxoid konjugátumhoz kémiailag hozzákötötték HCG-t, így a nők nemcsak a tetanusz ellen fejlesztettek antitesteket, hanem autoimmun válaszként esetleges terhességük során anti HCG-t termeltek, így pusztítva el a magzatukat.
    https://www.bitchute.com/video/FaJLS6kR73gq/?fbclid=IwAR3jrjvd_a8JuaTbggilBISkWlPkSKf-RVMnu9LpeVgN289G8-0TlWz1nsw

  32. 34. László,

    Nem szép dolog terméketlenné tenni az afrikai nőket.

    Csak közben eszembe jut, mit lehetne csinálni Afrikával, ahol szaporodnak, mint a nyulak, családonként 8-10 gyerek születik a semmire, a terméketlen sivatagra, hogy azután kínok között a nagyrészük éhen pusztuljon.

  33. 4.Tibor bá, igen, az „agresszor” Oroszország, hisz beismert területszerzési céllal lerohanta Ukrajnát, elfoglalta annak 20%-át. Nem fordítva történt, nem Ukránok harcolnak Oroszország területén. Ezen a kifejezésen kár rugózni, ez tény.
    Az Ukránok onnét lőnek ahonnét tudnak, túlerő ellen küzdenek. Nyilván, ez nem menti fel őket a háborús bűnök alól!
    Az AI, mindenki altal elismerten független, de nem tud jelentést írni az Orosz túlkapásokról háborús bűnökről, kényszersorlzásokról, egyoldalú az infó, az Oroszok betiltották – az Ukránok nem, na vajon? Persze nem szabad relativizálni, én sem teszem hiába gondolod ezt. Mindkét fél bűnös, ahogy egy háborúban a háborús logika érvényesül.

  34. 32 – L.S.

    Három napon belül a világ két legnagyobb terrorcselekménye civilek ellen. Ráadásul teljesen feleslegesen.

    Arról szinte senki sem tud, hogy még a második, Nagaszaki elleni támadás után is Japán jóval nagyobb területeket tartott megszállás alatt, mint maguk a japán szigetek összterülete. Ezek megszállott területek közül messze a legnagyobb Mandzsúria volt.

    A japán Császári Hadsereg „gyöngyszeme”, a Kvantung-hadsereg védte, több mint 700 ezer katonával plusz a japánokhoz (akkor még) hű mandzsukói milíciával, amely kb. 200 ezer főt számlált.

    A Jamada Otazo vezette mandzsúria japán erők ellen 1945. augusztus 8.-án a szovjetek megindították a Keleti Vihar hadműveletet. Egy hét alatt felmorzsolták a japánokat. Hirohito császár már augusztus 14.-én a fegyverletételt szorgalmazta a japán kormánynál, Otazo két napra rá megadta magát a szovjeteknek.

    A japánokat sokkolta a Kvantung-hadsereg gyors összeomlása, Mandzsúriára a japánok, mint nyersanyagforrásra támaszkodtak volna. A legnagyobb japán félelem viszont az volt, hogy a Hokkaidó felé vonuló szovjetek el fogják foglalni az északi nagy szigetet és ezzel olyan sorsa jut az országuk, mint például Németország és Korea: lenne egy Észak-Japán és Dél-Japán. A kapituláció tehát ezért nagyon gyors volt, már augusztus közepén jelezték az amerikaik felé és a formális aktus szeptember 2.-án történt meg a USS Missouri fedélzetén, miután néhány hét tárgyalás utána az amerikaiak biztosították a császár sérthetetlenségét. Ezután az ország amerikai megszállás alá került, máig is ez a helyzet.

    Hirosima és Nagaszaki tragédiájának semmi köze nem volt a japán megadásnak. Civilek haltak meg, a városban jelentéktelen volt a katonai erő. Minden hiteles japán forrás azt állítja, hogy a japánok folytatták volna a háborút; a törés Mandzsúriában következett be.

    Az amerikaiak Sztálinnak üzentek az atomfegyverrel, de az egy kicsit sem hatódott meg, mert tudta, hogy az amerikaiknak nincs több kész atombombájuk. James Byrnes amerikai külügyminiszter 1945 szeptemberében arról panaszkodott, hogy az oroszok „akaratosak, hajthatatlanok és nem félnek”.

    A témában érdemes a témát részletesen feldolgozó Hasegava Cujosi-t olvasni, aki amerikai, szovjet és japán korabeli forrásokból dolgozott, de természetesen nagyon sok más történész is hasonló álláspontra jutott a tények alapján. Akár a londoni Imperial War Museum történészét, Terry Charman-t is említeni lehetne.

    Ez nem a „mi lett volna” esete, hanem az, hogy mi történt 1945 augusztusában és szeptemberében a távol-keleti fronton.

  35. Érdekes, hogy az oroszok hogy megtáltosodtak Madzsúriában 1945 augusztusában.

    Nem volt ebben némi szerepe az amerikai atombombának(ami elég rombolóan hathatott a japán katonák harci kedvére) és annak, hogy 1945 augusztusára az amerikai tengeri haderő gyakorlatilag felszámolta a japán utánpótlást?

    Sztálin meg azzal viccelődött Európát illetően, hogy az oroszok lovai az Atlanti óceánból fognak inni.

    Az igaz, hogy az amerikaiaknak nem volt még harmadik bombájuk, de Sztálin sejthette, hogy ha nekiesik Nyugat Európának, akkor a harmadik atombomba – ami létrejött volna hetek alatt – Moszkvára hullott volna.

    Persze a történelem nem a mi lett volna ha.. tudománya. Mégis érdekes eljátszani a gondolattal.

  36. 36 – Minato:
    A háború, az háború. Ha egy kórház jó arra, hogy lőállást alakítsanak ki, akkor OK. De akkor ne nyomják a propagandát, hogy az oroszok kórházakat lőnek szét.

  37. 38 – Gyarmathy

    A múltkor írtad, hogy már nem esel abba a hibába, hogy olvasni fogod a hozzászólásaimat!
    Hagyd abba a hazudozást! Mást sem teszel itt!

    Még Tokióban sem tudták felmérni egy atombomba hatását, főleg nem az utóhatásait, egy új fegyverről volt szó! Ettől omlottak össze Mandzsúriában a japán katonák?! Tudsz te bármit is a japán morálról, értékrendszerről?! A Kvantung-hadsereg nem egy LMBT-armádia volt! Mi van veled, nem tudod felmérni a realitást?! (költői kérdés).

    Szerintem mostanáig még a Keleti Viharról nem is hallottál, abban a téveszmében élted ma estig az életedet, hogy Hirosima meg Nagaszaki, oszt vége volt a háborúnak, a japcsik összecsinálták magukat… Sőt, még most is!

    Bizonyára máshoz értesz, de írni csak hülyeségeket szoktál, méghozzá folyamatosan. A valósághoz nullával tendálnak a lázálmaid!

    Zsolt, most neked kell, hogy szóljak. Kerüld a minősítést. Érvelj, vagy ne válaszolj!

  38. Az értelmes ember érvel,

    A buta ember meg személyeskedik, minősítget, gyaláz.

    Az olvasó meg eldönti, hogy ki hová tartozik az ő értékrendjében és tapasztalatában.

  39. 33, 38, 41 – Gyarmathy

    „Nem tudom, hogy így lett volna-e, de érdemes rajta elgondolkodni.”
    „Sztálin meg azzal viccelődött…”
    „Sztálin sejthette…”
    „Persze a történelem nem a mi lett volna ha.. tudománya. Mégis érdekes eljátszani a gondolattal.”

    „Az értelmes ember érvel…”

    No comment.

  40. A kis japán katonához biztosan nem jutott le az atombomba híre napok alatt és nem gyakorolt hatást a harci kedvére, de a japán hadvezetésnek már bizonyára derengett valami. Erősen megrendülhetett a hitük a japán győzelemben és birodalmi álmokban.

    No meg a hónapok óta tartó visszaszorulás, ahogy verték őket visszafelé szigetről szigetre az amerikaik, ahogy süllyedtek el a teherszállító és csapatszállító hajóik. Ahogy egyre kevesebb és kevesebb utánpótlás jutott el a megszállt területeken lévő japán sereghez.

    Az atombomba már csak hab volt a tortán.

    Az anyaországot viszont bizonyára védték volna körömszakadtáig.

    Úgyhogy reális szerintem atombomba 150-200 ezer civil áldozat, atombomba nélkül több millió japán és kb. egy millió amerikai áldozat.

  41. https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/2020/06/01/mandzsuria_1945_augusztusa

    Máig vitatott, hogy az augusztus 15-i kapitulációt vajon a 9-én ledobott második atombomba, vagy a szovjet offenzíva váltotta-e ki, de az tény, hogy a Kvantung-hadsereg villámgyors összeomlása kritikus csapás volt a birodalom számára. Bár Hirohito rádióbeszéde után a császár küldöttei aláírták a feltétlen megadásról szóló szerződést, a szovjetek folytatták hadműveleteiket, és egészen szeptember 2-ig harcban álltak a japán erőkkel; ebben a két hétben került a Szovjetunióhoz a Kuril-szigetsor. A Szovjetunió és Japán csak 1956-ban, közös nyilatkozatban nyilvánította hivatalosan lezártnak a háborút, de a két fél (illetve 1992-től a Szovjetunió jogutódjának számító Oroszország) a Kuril-szigetek körüli területi vita miatt azóta sem kötött békeszerződést.

  42. 43.: si tacuisses, philosophus mansisses

    Néha nagyon kínos és kellemetlen szembesülni azzal, szinte rossz érzés, hogy írni, olvasni tudó embereknek mennyire kárukra válik ez a csodálatos képesség…

  43. 40: Zsolt:
    „Bizonyára máshoz értesz, de írni csak hülyeségeket szoktál, méghozzá folyamatosan. A valósághoz nullával tendálnak a lázálmaid!”
    – Vagyunk ám jópáran, akiknek ugyanez, de teljesen más irányba a véleménye! 🙂
    Halgass a bölcs Tiborbára! Sokszor okosabb csenben maradni… Várni, s a történések hamar igazolják az embert, legyen az covid, háború, politika, vagy akár az isteni hittételek.

    43: Gyarmathy:
    „A kis japán katonához biztosan nem jutott le az atombomba híre napok alatt és nem gyakorolt hatást a harci kedvére…”
    – Ebből a megállapításodból úgy tűnik, hogy tényleg nincs gyakorlati tapasztalatod a japánok (ill. kellő ismerted az akorabeli) életvitelével és szemléletmódjával kapcsolatban…

    Japán mindenképpen kapitulációra kényszerült, az atombomba a szovjeteknek szánt bemutató volt. Hamar hozták is a saját bombájukat. A mi lett volna érdekessége sztem. kizárólag abban rejlik, ha Hitler Németországa fejleszti ki és veti be az első ilyen fegyvert. Megvolt rá az esély, a tudósok és a tudás…

  44. Annál erkölcstelenebb, gyomorforgatóbb nincs, mikor a védelmedre számító védteleneket, gyermekeket, nőket, időseket tudatosan feláldozzák stratégiai célból. Legyenek fotók az orosz lövedékek által szétszaggatott testeikről.

    A civil nem azt jelenti, hogy szellemi fogyatékos.
    A civil menti a családját és magát. Van mikor elég csak 500 méterrel odébb menekülni onnan ahová egy harcoló alakulat bevette magát.
    Ahonnan lőnek, oda vissza fognak lőni. A jelentésből egyértelmű, hogy civileket kényszerítettek maradásra az ukrán katonák. Hogy lehet a civilt maradásra bírni, hogy a tűzfészek közelében maradjon? Úgy bizony, példát statuálással. Ha még nem lenne érthető, agyonlőnek civilt azért, hogy maradjanak a többiek és a támadókat lehessen hibáztatni a civil halottakért.
    Elképzelem a jelenetet, mikor az egység parancsnoka elrendezve a civilek reménybeli halálát, parancsot ad a haditudósítónak, hogy a leendő szétszaggatott civilekről csináljon képeket és a szétlőtt korház épületéből tudósítson.

    Nem véletlenül lett háborús bűntett a civilek beáldozása katonai műveletek részeként.

  45. 45

    Japán vezetés már a szovjet támadás és az atombombát bevetése előtt megkezdte a diplomáciai erőfeszítéseit a kapituláció érdekében . Ez persze nem a feltétel nélküli kapituláció lett volna, de csak egészen minimális feltételéket tartalmazott, azonban mindenhol elutasítás volt a válasz. A mai napig viták tárgya ,hogy ez a japán puhatolózás egyátalán létezett- e és nem véletlenül ,mert ha igen akkor alapjaiban vonja kétségbe az atombomba bevetésének a szükségességet a japánok szempontjából ahogy a szovjet támadást is Mandzsúriában hiszen a japánok már le akarták tenni a fegyvert 1945 augusztusa előtt az okinawai vereség után. Az amerikaiak és a szovjetek kapcsán persze más a helyzet köztük lévő viszony esetében viszont nagyon is számított mind az atombomba bevetése mind a szovjet behatolás Kínába……

  46. 47: Károly:
    Azt is figyelembe veszed (veszitek), hogy a harcoló ukránok között jelentős számban besorozott civilek vannak, míg az oroszok egy alapjaiban zsoldos sereggel érkeztek?
    Szerintem ez sem utolsó szempont!

    Ezek a túlkapások mindkét oldalon megvannak, s elítélendőek, de ki az, aki egy háborúan, főleg a túlerő ellen harcolva betartja a szabályokat és nem próbál mindenből valamilyen előnyt kovácsolni?

    Ha valóban működne az ENSZ, rég felelősségre vonta volna az orosz és az amerikai felet is, egyenlő arányban büntetve őket. Mivel egyetlen világmegóvó csúcsszerv sem működik, amíg ez így marad, a jelenlegi három (sőt inkább 7, amibe az EU-t nem sorolom bele) katonai szuperhatalom azt tesz, amit nem szégyell. A világháborút illetően csak az a kérdés, lesz -e, s mikor egy olyan koalíció, amely összefog a többi ellen, s ezzel elégséges erejű, elrettentő erőt is fel tud mutatni. Most az atombomba tűnik az aduásznak, de ez gyorsan és könnyen megváltozhat, akár a bevetése, akár egy másfajta csapásmérő eszköz (lásd űrfegyverkezés) kapcsán.

    Aztán ott van az a tény is, hogy eddig a covid sokkal több áldozatot szedett, talán még Ukrajnán belül is, mint amennyit a dúló háború a beismert áldozatok száma alapján (természetesen a közvetlen halálozást értve, a közvetett hatásokat, pl. menelkülőket figyelmen kívül hagyva). A világon ejtett gazdasági károkat is nagyobbnak gondolom. Így, mivel én a covidot az USA fegyverének gondolom, egyelőre azzal nagyobb sebet ejtett, s pont az igazi riválisát, Kínát állította meg, ill. fogta satuba. Ha feltételezésem igaz, egyetlen érdeke az lenne, hogy kiprovokáljon egy lokális nukleáris csapást, ami következtében világmegváltóként megsemmisítheti az adott ország katonai erejét és politikai/gazdasági működőképességét.

  47. Az Egyesült Államok a mai napig az egyetlen ország a világon, amely atombombával irtott ki civil lakosságot.

    65 évvel ezután a Háborus Büncselekmény után, ugyanez az ország csatlósaival együtt szegényített uránnal bombázták Szerbiát.

    37. Zsolt
    Köszi az értékes történelmi információkért.

  48. „Marc Garlasco, az ENSZ háborús bűncselekményeket vizsgáló nyomozója, akinek a szakterülete pont a polgári lakosságot érő kockázatok mérséklése, épp ezért véli úgy, hogy az Amnesty „félreérti a jogot”. „Az ukrán hadsereg telepítheti az erőit olyan területekre, amelyeket meg akar védeni – különösen a városi harcokban. Nincs olyan követelmény, hogy a katonáknak vállt vállnak vetve egy mezőn kéne felsorakozniuk. Ez nem a XIX. század. Ukrajnának ugyanakkor továbbra is KÖTELESSÉGE megvédenie a polgárait. Tesznek is ilyen lépéseket, például segítik az áttelepítésüket” – írta Garlasco a New York Timesnak.

    Ahogy azért se lehet általánosságban elítélni az ukránokat, amiért iskolákban, közintézményekben szállásolják el a katonáikat. Egyrészt a városi környezetben jellemzően az iskolák azok a helyek, ahol egyáltalán lehetőség van elszállásolni katonákat, mert elég terem és vécé van. „Az, hogy iskolákat használnak – amennyiben azokat nem használják párhuzamosan elsődleges funkciójukra – nem minden körülmények között törvénytelen. Elég nyilvánvaló, hogy az ukrajnai helyzet ebből a szempontból különleges, vagyis az ukrán hadsereg nem feltétlenül sérti meg az útmutatásokat” – nyilatkozta a Guardiannak Steven Haines, a Greenwichi Egyetem nemzetközi jogász professzora, aki az iskolaépületek háborús körülmények közti használatáról szóló, jogilag nem kötelező előírásokat megfogalmazta. Ukrajnában az invázió kezdetekor felfüggesztették az oktatást, így az iskolákat elsődleges funkciójukra nem használják.

    Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint az Amnesty jelentése „torzítja a valós képet”, már csak azért is, mert nem veszi figyelembe a történések időbeliségét. „Oroszország követ el háborús bűnüket, Ukrajna a területét védi. Oroszország hagyja figyelmen kívül a háborús szokásjogot. És Ukrajnával szemben nem engedi be a területére a nemzetközi szervezeteket, mint amilyen az Amnesty is” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt, hogy a hadsereg igenis menekíti a polgári lakosságot a frontvonalból, és még olyan nemzetközi hatóságoknak is hozzáférést enged, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság, aminek amúgy nem is tagja.

    Resetilova szerint az Amnesty közleménye „duplikálja az orosz propaganda tézisét, mely szerint az ukránok maguk a felelősök azért, hogy bombázzák őket. Valójában semmi köze a nemzetközi humanitárius joghoz”. A már idézett Garlasco osztja ezt a véleményt. „Oroszországot semmi sem akadályozta a civil célpontok támadásában, de most már kifogásuk is van. Egy köztiszteletben álló jogvédő szervezet mondta ki, hogy ott célpontok vannak. Attól tartok, hogy a legrosszabb esetben ezt csak a polgári célpontok elleni támadások kiszélesítésére használják majd. De a legjobb esetben is immár lesz mivel védekezniük” – írta a Timesnak.

  49. Vlagyimir, iskolából, kórházból LŐNEK anélkül, hogy evakuálnának. Ne kenjük a ganajt… a szláv fajta már csak ilyen…

  50. 51. Vlagyimír
    A helyszínen járt tudósító jóvoltából felvételekkel alátámasztva tudható annak az ellenkezője, amit a professzor feltevések sorozatát egybefűzve valószínűsít.

    A jelentés megismerése után sem változott meg bennem, hogy az oroszok nem támadták meg Ukrajnát és a harcoló alakulatai nem követtek el háborúsbűnöket.

    Napi szinten jöttek a tudósítások, hogy az oroszok iskolákat, korházakat, társasházakat, közintézményeket lőnek előadva úgy a történetet, mintha ott civilek lennének. /Voltak is. Nem egy eset váltismertté, hogy a civileket az ukrán katonák nem engedték elmenni. Ez a háborús bűn./
    Az idézett szakember azt mondja, ilyen épületekben szállásolják el az irányító központokat, katonákat.
    Ezek szerint az oroszoknak az üres mezőket kellene lőniük, nem a funkciómódosult iskolákat, korházakat.
    Az ukránok által elkövetett feltételezett háborús bűnök semmit nem vonnak le az oroszok háborús bűnökből.

    Az ukrán védelmi miniszter helyettese pedig mi mást nyilatkozhatna?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük