(3912)  Extrém meleg

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

AL  JAZEERA

 szerző: Mohammed Haddad


89. Útban a 90. felé

Rendkívüli hőség sújtotta Európát, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet és Ázsiát, a hőmérséklet sok helyen 40 Celsius-fok  fölé emelkedett, ami erdőtüzeket és hőségtől származó haláleseteket okozott. Pénteken az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala fennállása óta első alkalommal adott ki vörös „extrém hőség” riasztást hétfőre és keddre Anglia nagy részén, beleértve Londont és Manchestert is, mivel a hőmérséklet várhatóan meghaladhatja a 40 fokot. (Végül is 40,3°C lett.)

Az Egyesült Királyság korábbi hőmérsékleti rekordja 38,7 °C volt, amit Cambridge-ben regisztráltak 2019. július 25-én.

A valaha mért legmagasabb hőmérséklet.

 

A fenti térképen a világ minden országában valaha mért legmelegebb hőmérséklet látható. Legalább 22 országban 50 °C vagy annál magasabb maximális hőmérsékletet regisztráltak. Jelenleg a Föld legmagasabb hivatalosan regisztrált hőmérséklet 56,7 °C, amit a kaliforniai Halál-völgyben regisztráltak még 1913-ban. A legmelegebb ismert afrikai hőmérséklet 55 C, amit a tunéziai Kebiliben regisztráltak 1931-ben. Irán tartja Ázsia legmelegebb hőmérsékletének rekordját. hivatalos hőmérséklet 54 °C, amit 2017-ben regisztráltak. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet Európában 48,8 °C volt az olaszországi Szicília szigetén 2021. augusztus 11-én. 2020-ban az Antarktiszon található Seymour-szigeten a maximális hőmérséklet 20,7 °C volt.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint az elmúlt 50 évben közel 3 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az Antarktiszi-félszigeten. Egyre melegebb a világ. A Föld globális felszíni átlaghőmérséklete 2020-ban megegyezik 2016-tal, amely az eddigi legmelegebb év. A NASA szerint összességében az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb az 1880-as évek óta. Ezek az éves hőmérsékleti adatok alkotják a globális hőmérsékleti rekordot, amely a tudósok véleménye szerit azt mutatja, hogy a bolygó melegszik.

A NASA hőmérséklet rekordja szerint a Föld 2021-ben körülbelül 1,1 °C-al volt melegebb, mint a 19. század végének átlaga.

Az idén van először, hogy Európa szerte érzik az emberek, hogy tényleg, mintha melegedne a Föld. Először döbbennek tömegesen rá, hogy valóban baj van, és valamit kellene csinálni. Csakhogy ez a valami 30 évvel ezelőtt még segített volna. Ma már semmi se segít. A fékeveszett autó száguld a szakadék felé. Megállítani már nem lehet,  csak idő kérdése, hogy odaérjen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

50 gondolat erről: „(3912)  Extrém meleg

 1. És La Niña van. Nyár elején olvastam erről egy cikket:

  Közép-Európa valaha volt legforróbb nyarának első hetén lehetünk túl, a java még csak most jön

  A Csendes-óceán középső és keleti térségének lehűlését eredményező La Niña-jelenség miatt a klímatkutatók szerint Észak-Amerikában és Európában extrém forróság és szárazság várható idén nyáron. Bár a La Niña a testvérpárjával, a nála inkább ismert El Niño-val ellentétben globálisan hűsítő hatással van a földi klímára, Észak-Amerikában, Európában és az Egyenlítői-Afrika térségében lokálisan az extremitásokig fokozza a szárazságot és a hőséget. Cserébe Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában szokatlanul sok csapadék várható.

  https://qubit.hu/2022/06/07/kozep-europa-valaha-volt-legforrobb-nyaranak-elso-heten-lehetunk-tul-a-java-meg-csak-most-jon

 2. Ennél sajnos pesszimistább vagyok. 30 vagy 50 vagy 100 éve sem lehetett volna semmit sem csinálni. Miért? Mert akkor sem vállalta volna egyetlen politikus sem, hogy a 30-50 év múlva esetlegesen bekövetkező klímakatasztrófa miatt megszorításokat vezessen be, csökkentse a gazdaság növekedését, bevételeket, iparágakat szüntessen meg, kényelmetlenséget okozzon a szavazóknak. Egyszerűen nem volt lehetséges ez, mivel ilyen hosszú távra az emberek többsége nem tud vagy hajlandó tervezni, de még gondolkodni sem. A politikusoktól, akik döntenek, pedig egyszerűen lehetetlen ilyesmit elvárni.
  Szerintem ez a “bukás” bele van kódolva az emberiség történelmébe. Csak akkor leszünk hajlandók cselekedni ha már “ég a ház”. Ekkor viszont késő lesz, mivel a rendszernek, a méretéből adódóan van egy hatalmas tehetetlensége. Ahogy a kutatók is mondják, nem tehetünk már semmit, mivel elindultak az öngerjesztő folyamatok. A természet le fogja ezt vezényelni, mi csak követhetjük a folyamatokat a “TV előtt” , beleszólásunk nem lesz – és életben maradhatunk, ha tudunk.

 3. Ez a valami amit tehettünk volna is kissé homályos megfogalmazás. Persze szó szerint igaz.

  A tetteink várható következményiről elegendő információ állt rendelkezésünkre, tehát előre látható volt.
  Azonban egyéb, de a képletben szintén szereplő dolgokról viszont kevés, pl. hogyan alakítsuk át a versenyalapú gazdasági berendezkedést, ami kényszerpályán tartotta a világot.
  Pl.Az emberi motivációs oldaláról szó sem esett. Hogyan érjük el a fenntartható társadalmi, gazdasági berendezkedést stb.

  Na erre kellett volna érzékenyíteni!

  2. Minato
  Nincs semmi ilyesmi belekódolva az emberiségbe. A nép mindig csak
  végrehajt. Az” iránykijelölők” motivációt kell megvizsgálni.
  Utána már persze önmüködő a folyamat és óriási a tehetetlensége is, ahogy írtad.
  No de, hogy az emberiség sorsa predesztinált lenne?!
  Ezen a szinten úgy néz ki, hogy az. Tehát szintet kellett volna ugorni.

 4. Most mind megsülünk, télen meg mind megfagyunk, közben jön a szokásos pandémia 9-10- kitudja hányadik hulláma, tehát így is, úgy is, nekünk annyi, mindmeghalunk

 5. 4. Mackómuki

  Igen, mind meghalunk, de előtte, ha lesz időnk és lehetőségünk még elbúcsúzunk egymástól itt a blogon.🙂
  Szóval, fel a fejjel!

 6. 6. Tibor bá’

  A lassú agónia végén az összeomlás valószínűleg tényleg gyors lesz. Előtte pár pillanatot igazán adhatna az áram és a net. De ha nem, akkor nem.

  A cikk végéhez csak megjegyzésként :

  Nálam a 2003-as kánikula (ami a franciáknál ‘szépen’ aratott) volt, ami meghúzta a vészcsengőt.
  https://www.origo.hu/tudomany/20030829hoseg.html

  Nem mondhatjuk, h nem voltak anno kijózanító jelek.

 7. MEMORARE NOVISSIMA . RESPICE QUOD SALVANT NEC OPES NEC GLORIA MUNDI NON DECOR AUT AETAS MORS QUIA CUNCTA RAPIT .

  🙂

 8. 6. Tibor bá

  Most látom neked milyen jó humorod van, a fenti beszólás + ez
  20 – Mosógépszerelő:
  Nyugodj meg. Biztosítalak, hogy meg fogod szenvedni.

  Legalább jókedvűen megyünk a halálba.

 9. Csak remélni tudom, hogy rovásírásos székely mondások nem jönnek, ellensúlyozandó a deák bölcseleteket.

 10. Óriási felületeteket erdőtlenítettek, és lecsapoltak világszerte, ezért csökkent a párolgás. Nagy, jól érzékelhető mértékben csökkentek a felhővel borított területek. A felhőtlen területek iszonyatosan felhevülnek, erős szelek keletkeznek a nyomáskülönbségek miatt. A kevés felhőkből kevesebb eső esik. Erre jönnek az okosok, akik fizikából fel voltak mentve, hogy a CO2 miatt van minden, és fogjuk vissza az ipari termelést, ne autózzunk, ne együnk húst, mert a marha telefingja az atmoszférát. Újra kell erdősíteni, minden eső és folyó vizet vissza kell tartani, hatalmas víztárolók kialakítása nélkül csak az alkalmazkodás marad. Légkondi, és elbújás a barlangokba.

 11. Ez a bögözi nem bögözi hanem büfögi a tèmát . A melegedès miatt a lègkörben legalább 7% al több a vízpára mint 100 ève volt . Ennek a kicspódása az özönvízszerű esőzèsek formájában csapódik ki a règiós szárazságok teljesen más okokból pl la ninja felerősödött jet stream ès a klímakondíciók miatti valtozó tengeraramlatok stb miatt vannak .

 12. 13. Tettestárs
  “Az összefüggő nagy erdők ezer kilométerekre képesek a nedvességet bevezetni a szárazföld belsejébe a tengerekről és óceánokról, ez a biotikus pumpa avagy esőfolyosó.”
  https://talajmegujito.substack.com/p/az-elszantott-esok-orszaga?s=r&utm_campaign=post&utm_medium=web&utm_source=direct
  Nem biztos, hogy az az igazság, amit te olvastál/tanultál. Az sem biztos, hogy az az igazság, amit bögözi írt, vagy amit én idéztem. Egy dolog viszont biztos: te felsőbbrendűségi komplexusban szenvedsz, és goromba vagy azokkal, akiknél “értelmesebbnek” tartod magadat.

 13. Szemünk láttára tűnik el Olaszország legnagyobb folyója

  #https://24.hu/tudomany/2022/07/24/olaszorszag-po-siksag-medence-volgy-aszaly-szarazsag-hohullam-klimavaltozas/

  Na tűnögetnek el a folyók.Lehet ez már állandósulni fog nyaranta hogy pl. a Tiszában is alig lesz víz.
  Ráadásul ha ősszel is marad az aszály akkor az őszi vetésnek is annyi lehet.
  Egy előnye van:az autók karosszériája alig korrodált az elmúlt évben 😀

 14. 15. Proton: sajnos vannak köreinkben többen is így ezzel.

 15. Autókázás közben felénk néztem a határt .Hát a kukorica tényleg szarul néz ki mint a katasztrófafilmekben.Gondolom megvan hogy a csövesedéskor milyen hőmérséklet ls vízigénye van , ha ezeket nem kapja meg akkor nem csövesedig be.Illetve egy idő után ha meg is kapja vagy a hőmérséklet visszaáll akkor már szintén késő.Most ez történt.Gondolom búzánál is megvannak ezek a paraméterek.Az lesz majd az érdekes ha úgy csapnak össze a paraméterek hogy sem búza sem kukorica nem lesz 😀
  Igazából ha korán jön az aszály és a nagy meleg akkor megvan erre is az esély, ja és nagy területeken , mondjuk az ország 90-án 😀
  Régen minden megtermett , most már a kiskertben is nehezebben terem meg sokminden.Gyümölcsfák száradnak ki és betegek.Most már jönnek a szántóföldi kultúrák is majd nyalogatja a globális felmelegedés azt is 😀

 16. Nálunk az őszibarackot kezdték zabálni a HANGYÁK.
  Annyira nincs levéltetű amit ők ápolgatnak,és a nedvüket ellopják amiből gomba stb. stb.,hogy le kellett szedni.Elég kemény,most befőtt lesz belőle,15 kiló valamennyit megtartunk még puhulni,és megenni.
  A lótetvek felzabálták a palántákat,nem mertem írtani mert a kis madarak megeszik és nekik is annyi.
  Rozsdafarkúak alig,azelőtt lépten nyomon uralták a telket.
  A ringlót már eszi a darázs,ahogy a szőlőt is fogja,diót megb…ta a fúró légy,uborka szárad,önthetem rá a kútvizet,meggyfánk kuka,kopasz barack kuka,cseresznye fa kuka,és már megawattban számolom a szivattyú fogyasztását.
  A zöldbab mindig jó termést hozott,most nem szedtem le róla 3 kilót,paradicsomon most van VIRÁG.Ennek semmi értelme.

  Katasztrófa.

 17. 19. ötlet
  Nálam is hasonlóan senyved a gyümölcsfa, konyhakert.
  A birka tövig lelegelte a csalánt, amire úgy október táján kényszerül. Úgy legelnek nappal, hogy páran kiszaladnak az ólból tíz- húsz métert, az elszáradt forró fűcsonkból harapnak párat és visszaszaladnak az ólba.
  Normál nyáron napokig nem isznak vizet, mert elég a harmat és a nedvdús fű víztartalma. Most többet isznak, mint télen mikor csak száraztakarmányt esznek.
  Megint kiszáradt néhány kút a faluban, amiben eddig mindig volt víz.

 18. Jövő hétre kizöldül, Tibor bá, indián esőtáncot lejtettem, úgy néz ki, nagy Manitu meghallgatott.

 19. Sárosi nagyjából ötmillió méhe naponta 30-40 liter vizet iszik meg a hőségben. A nektár- és virágporhiány miatt nagyon kevés utódot tudnak nevelni, és agresszívabbak is a szokásosnál. Idejük jó részét a kaptáraknál töltik.

  A közeli napraforgótáblának ezekben a napokban zsongania kellene a méhektől, de alig néhány fordul meg erre. Tudják, hogy nincs értelme energiát pazarolniuk az útra. Az aszály magukon a napraforgókon is látszik: nagyjából kétméteresre kellett volna megnőniük, de jó, ha derékig érnek.

  Amelyik méh mégis elrepül a növényekhez, az rendszerint megállás nélkül sétál végig a napraforgón lévő apró virágokon, mert nem talál bennük táplálékot. Normális esetben a környéken lévő táblákról a méhek annyi nektárt tudtak volna visszaszállítani a kaptárjukba, hogy abból családonként átlagosan 25 kilogramm méz készülhetett volna.

  A rendkívüli szárazság miatt viszont szinte semennyi mézük nincs, és így a gazdáiknak sem lesz. Az aszály hatásainak ellensúlyozására ráadásul a méhészek semmilyen állami segítséget nem kapnak, annak ellenére sem, hogy az átteleltetés komoly beruházást igényel a részükről.

  https://hu.euronews.com/amp/2022/07/29/alig-van-nektar-es-viragpor-eheznek-a-mehek-az-aszaly-miatt

 20. Camélia: Magyarországon tudtommal a méhész nem fizet semmilyen adót. Egypár ismerősöm ezért méhészkedik. Az a méhész, aki ilyenre nincs felkészülve, ne is méhészkedjen. Idén két hordás sikeres volt, a harmadik nem. Tavaly kettő tavaszi nem volt jó, a nyári igen. Minden évben van egy kis nyafogás… az idei évemet 30 családdal kezdtem, most van 50. Épek, egészségesek.

  Nekem 35 -40 kilót összehord egy család. Soha nem adom el az összes mézet, a felét félreteszem nekik. Megdolgoztak érte. Erős családot cukorral nem lehet kinevelni. Aki csak a napraforgóra támaszkodik, azt megette a fene.

 21. 24. infos
  ” Nekem 35 -40 kilót összehord egy család. ”

  Fogadd a gratulációmat ” infos ”

  Propolis solution

  Propolisz oldat 25% propoliszt tartalmazó etil-alkoholos oldat 25 ml-es üvegecskékben.
  Nálunk €10,00 -ért adják el a kereskedők.
  Gyanták, illóolajok, viasz és pollen- virágpor – kombinációja tiszta ivószeszben áztatva.
  Vírus-, gomba-, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van.
  Erősíti az immunrendszert (megelőzés), segít az allergiás tünetek kezelésében és hozzájárul a bőr egészségének javításához.

  Mi, otthon reggelenként egy pohár narancslében k.b. 2ml propolisz oldatot – egy pepitát – felóldva isszuk.

 22. 25 – L.S.

  infosnak nem csak a méz miatt lehet gratulálni. Tiszteletreméltó ember.

 23. 26. Köszönöm Zsolt, nagyrabecsülésem kölcsönös.

 24. 26. 27.
  Nagyrabecsülésem kölcsönös tőlem is, de sokszor nem akarom ezt kifejezni mert egyeseknek nagyon nehezükre esik és trágár módon ki is nyilvánitják ezt.

 25. L.S.: Szent virágoddal, az Artemisia annuával kapcsolatban nézz körül…

  28. A világ attól gazdag, hogy van benne mindenféle. L.S. is egy üde színfolt, ezt csak az nem ismeri föl, aki begyepesedett.

 26. 29 – Infos:
  Felhívom a figyelmed, hogy az L.S.-re keresztelt hajóágyú szabadon rohangálhat a fedélzeten. Néha el is ütne, ha nem ugornék el.

  😀

 27. 29. info
  ” L.S.: Szent virágoddal, az Artemisia annuával kapcsolatban nézz körül…”

  Köszi az infót ” infos “.
  Tudatában vagyok, duplán is, mivel az egyik unokám Artemis nevét viseli.

 28. A medence helyén egy 4×4-es területen pár éve terjedt a kukacvirág.
  Hagytam elszaporodni,ma már olyan sűrű és szép színfolt a kertben,amiért a vadméhek megvesznek !
  Hemperegnek benne,legalább 200 döng már közel egy hónapja,lábukon a virágpor mint egy body builder combja,imádják.
  Kéne csinálnom méh hotelt,mert a cserép lyukjaiba tömködik a jövő generációt.

 29. Tegyél ki egy kaptárt. Lehet hogy beköltöznek. Vess a kaptár alá, köré sóskát, elkerülik öket az atkák. Első évben hagyd őket békén, ellesznek. Télen tegyél a kaptárra valami kabátot, hőszigetelés gyanánt, a kaptár kijárata kelet felé nézzen és legyen árnyékban. Lesz mézed.

 30. Lehet hogy meg kéne próbálni,egyelőre csak figyelem azt a kitartó melót amit csinálnak.
  Bírom őket.Az is lehet hogy van gazdájuk.
  Azt tudtam hogy gyom a porcsinrózsa,de rengeteg porcsint húzok ki és dobom el,mert már nincsenek tyúkok se,és most elolvastam mennyi jó dolog van benne.

  Most kicsit leszakadt az ég 2-3 nap múlva biztos ki nő annyi hogy kipróbáljam
  ” A,C,E,vitamintartalma jelentős”

 31. Ha van a környéken 3 km sugarú körben méhész, akkor lehet. De az is lehet, hogy ez a méhész kicsit hanyag, vagy sok a dolga és kirajzik egy családja. Na akkor van esély, hogy ezek a méhek elmondják, hogy hozzád kell menni. Meg vannak vad, vagy elvadult méhek is.

 32. 30. A hajóágyú néha elszabadul, de jelenleg ott tartunk, hogy abból próbálunk rájönni az igazságra, hogy ki hogyan és mit hazudik. Ez egy nagyon nehéz feladat.

 33. 35 Infos

  Van-van
  Ez a rész végig van rakva kaptárakkal
  https://www.google.com/maps/@47.5381347,19.1579967,278m/data=!3m1!1e3?hl=hu

  2007-ben ránk gyújtották az erdőt

  https://15.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/120402/mega-tervek-valsag-kodeben

  Ráfogták a hajléktalanokra,most ott akácos van az út mentén,és ezért.

  A régi ” Lánglovagok” oldalon egy fotóriport volt erről a tűzről,és egy Richard Field nevű alakhoz kötötték aki LMP közeli ingatlanos volt,ő játszotta el a gyöngyöspatai romák Kanadába ” menekítését is.

  https://mandiner.hu/cikk/20151116_tenyleg_CIA_richard_field_valodi_hattere

 34. 30. Tibor bá’
  ” Felhívom a figyelmed, hogy az L.S.-re keresztelt hajóágyú szabadon rohangálhat a fedélzeten. Néha el is ütne, ha nem ugornék el.”

  L.S. csak L.S. és egy porszemmel sem több.
  Vagy lehet, hogy egészen más? Kinek mit üzen?

  -Hogy őrizkedjék és tudomásul vegye, hogy nem csak saját magáért felelős!

  -Mindenkinek van saját esze, feje, szeme, füle, ítélőlépessége, saját felelőssége, hogy mit fogad el és mit nem.

  -Hogy oltat e vagy sem mindenkinek sajàt döntèsi joga kell, hogy legyen.

 35. 39. Tibor bá’
  “Igen mindenki maga dönti el…, de ezt a döntést lehet befolyásolni.”

  Veszélyeztetve érzi magát az egész szajha média tőlem?
  Hát ez nevetséges.
  Azon túl a Demokrácia egyik alapillére a szólásszabadság joga,
  vagy már ezt is felejtsük el?

 36. Van szárazság Magyarországon? | Klímaváltozás Magyarországon 1. rész

 37. Most az egyik cikk azt írta hogy azért nincs felhőképződés, mert az óceán vízhőmérséklete 3-4 fokkal hidegebb a szokásosnál.Miért hidegebb? Azért mert olvad le az északi sark vagy mi?
  De azt sem értem hogy akkor amikor ősszel bejön az esős idő akkor az óceánok felülete már lehűl mégis képződik felhő jócskán az őszi esők idején.(legalábbis régen :D)
  Annyi fát meg nem vágtunk ki európában 1 év alatt hogy ez befolyásolná a felhőképződést.
  Akkor miért nem képződik felhó? What ?What? Mi a rák van? 😀
  Látszik hogy még sokat ne tudunk ennek a működéséről.Hogy képződik a felhő az óceán felett és miért nem képződik?

  Értem én ezt a szólás mondást hogy az erdő bevonza a felhőt meg onnan is párrolog ki.De ha egyszer felpárolgott a víz a légkörbe akkor az le kell hogy essen előbb utóbb.Akkor most a víz nem párolog fel a légkörbe az óceánok felett?
  De miért nem ? Akkor most mi vaaan? 😀

  Akkor vagyunk nagy bajban ha ez a dolog állandósul mert immár ez a második aszályos év európában.Vagy esetelg már hamarabb leáll a felhőképződés mint azt jósolták 😀

  Amúgy Pl a koromnál is azt mondták hogy ha nincs akkor nm árnyékol.Most meg azt olvastam hogy ha a légkören van a korom valami rohadt sok hőenergiát elnyel.

 38. Idejekorán sárgulni, fakulni kezd a zöld táj az aszály miatt
  szép kis felvételek
  #https://www.idokep.hu/hirek/sargulnak-a-fak-az-aszaly-miatt?fbclid=IwAR0llK54ugogw5nmB5lJzfTJQbk7PvkNzEiDQP1WZD82tvmn_QwG_7Lh-kM

 39. 43, andrew

  Kisebb ügyeskedők Debrecenben, jó nevű fakereskedők alkalmazottainak adják ki magukat és újabban már 9.000.- forintos mázsánkénti áron már aznap házhoz is viszik…

  Tavalyi takarmánykukorica mázsájáért már a terménykereskedők kiskereskedelmi áron már 23-25 ezer forintot mondanak.

  Lesz ez még így se?

 40. A világ kezd megbolydulni, méhozzá elég gyors ütemben:
  Az esti hirekből tudjuk meg, hogy Angliában -történelme folyamán
  elöször -rendkivüli vizhiány lépett fel,, és a brit illetékesek bejelentése szerint milliók számára vizkorlátozát kell majd bevezetni!!!
  Ha nem ilyes bejelentések elözik meg a világvégét, akkor nem is tudom mi kellhet még hozzá…
  Anglia, hatalmas, zöldellő mezeivel….borongos, esös , hüvös éghajlatával…istenem.

 41. 45: Bálint:
  Ne haragudj, de életkorodat ismerve és a fenti gondolatokat olvasva csak kikívánkozik belőlem egy kérdés: Nem provokációnak szánom, puszta kíváncsiság…
  Anno, mondjuk 30-40 évvel ezelőtt is keseregtél (mondjuk egy autóban ülve, vagy repülőn, hajón utazva, miközben a világ dolgai zajlottak) a fent vázolt természeti változások (katasztrófák) miatt, vagy csak most, amikor bekövetkezett a legrosszabb?

 42. 46,Csongor
  Csak most kesergek, csak most, annakidején mindezek a jelenségek NEM voltak ennyire gyakoriak és ennyire intenziv, valamint azonnali kihatásuak.
  A klimaváltozás napjainkban, az utóbbi 1-2 esztendőben gyorsult fel, és egyre jobban szembeötlöbb jelenségeket produkál.
  Egyes helyeken erdőtüzek akkor is voltak, csak nem ennyi, nem egyszerre és ennyi helyen. A sarki jég esetleg akkor is olvadozott, de nem ilyen iramban, és sorolhatnám.
  Mintha a Titanic fedélzetén lenne az emberiség az utolsó 5 percben.

 43. 46. CSONGOR: 40 évvel ezelőtt május 1-én kabátban vonultunk fel. Május 12-én virágzott a kajszi, permetezni kellett vízzel, hogy ne faggyon le. Volt olyan év, hogy májusban hullott a hó. 1987 januárban 1 méteres hó esett, és 3 hétig nem olvadt el. Szénszünetek voltak az iskolákban, mert belefagyott a vagonokba a szén. Akkor azon keseregtünk, hogy megfagyunk, most meg fügét eszem a saját fámról… semminek nem tudunk örülni. 🙂

 44. 45. Bálint,

  Iszonyat meleg van itt, igaz a hőmérő ma csak 30 fokot mutatott, de a párás levegő miatt sokkal többnek érződik.
  Slaggal nem szabad locsolni, kerti medencét tölteni, autót mosni és hasonlókat, mert akár £1000 is lehet a büntetés.

  Kb. egy héttel ezelőtt néhány napig kis adagokban esett az eső, úgyhogy még a növényzeten nem látszik az aszály, de a víztározókban vészesen alacsony a vízszint.

 45. 47: Bálint:
  Köszönöm őszinteségedet!
  Itt a lényeg:
  “Csak most kesergek, csak most, annakidején mindezek a jelenségek NEM voltak ennyire gyakoriak és ennyire intenziv, valamint azonnali kihatásuak.”
  – Ezt be kell szorozni 5 milliárddal, kb. ennyi ember élt akkor a Földön…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.