(3909) 2025?

Tibor bá’ online

Az emberiség 2025-re kihal?

 (kattints a címre az eredeti poszton belül a grafikonok megjelenítésére)


89. Útban a 90. felé

Az emberiség kihalását már megjósolták 2017-re, 2022-re. Most pedig 2025-re csak tettek mögéje egy kérdőjelet. Ez alkalommal az indok, hogy El Nino felé tartunk, plusz a napfolt tevékenység maximum lesz. Ennek következtében a hőmérséklet erősen megemelkedik, elszabadul metán a tenger fenékről, ami az emberiség kihalását jelentheti.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25 gondolat erről: „(3909) 2025?

  1. Ha kihal az emberiség, akkor az oroszok is kihalnak. Szóval nem teljesen negatív esemény….

  2. Ok, persze. Elemi fizika: hőtehetetlenség. A több 100 vagy 1000m mélyen lévő tenger fenekéről nem 1 vagy 2 év alatt szabadul el a metán, hanem folyamatosan, mivel a nagy víztömegnek van némi tehetetlensége, a nem a Balaton parti 20cm-es vízről van szó amit az el Nino majd jol felmelegít. El fig szabadulni sajnos, de évtizedek vagy századok alatt, ennyi idő kell hogy a tenger alja is jól átmelegedjen.

  3. Végre valami biztató! Egy ilyen belátható időpontig sokkal könnyebb a tartalékolás. 🙂

  4. 1 Minato jópár évvel ezelőtt Afrika nyugati oldalán az Atlanti-óceánban kb. 1000 méteres mélységben 8-20C fokos meleg gócokat találtak, amit nem csak hogy nem értettek, de konkrétan sokkolta a kutatókat a hőmérséklet. Volt alatta bőven mélység és nem volt a közelben semmilyen óceáni hegy, vagyis nem vulkanikus felmelegedés állt a dolog mögött. Az Északi-óceánban – mára már a magyar megnevezése is ez – a kontinentális selftenger rész igen nagy, metán ott is van bőven metánhidrát formájában, és a vízmélység igen kicsi, btw. problémás is az oroszoknak számos szakasz a tengókkal.
    A metánhidrát és a permafrosztból felszabaduló metán majdnem hogy azonnali gebaszt okoz, nem évtizedes időtávról van szó. Ha kijön 50 gigatonna – az ezerből – akkor az megfut és fél éven belül látványos változást okoz.

  5. 5. Tibor bá’

    Tekintve, hogy nyolcszázezer évig 350-700 ppb között mozgott a metán és most 1900 ppb körül van, ráadásul két éve kb. a duplája-triplája érkezik – 2020-ban 15,23ppb, 2021-ben 18,5ppb -, mint a korábbi években (2014 és 2015 volt még durva, akkor 12,77 és 10,01), gyakorlatilag már most rendesen eregeti a „Föld” a metánt. Már maga az 1900 ppb is „összefosást” kellene hogy kiváltson mindenkiből, hiszen a 700ppb +2C fokot adott többször is a nyolcszázezer év során. Az biztos, hogy ezt rövidesen drasztikusan hűteni kellene, de e téren erős disszonancia van közöttünk. 🙂
    Nincs már 5 évünk se, szvsz.

  6. Majd Nostradamus megjósolja ezt is. Vagy ezt még nem sikerült belemagyarázni az írományaiba? Hiszen az mindig pontos, pont most ne lenne az? Nézzétek meg mit írt, akkor fog kipusztulni a világ. 😀

    Jövőnk: a metán az pont olyan, mint a földgáz… Amikor az Antarktiszon őserdők voltak, akkor mennyi volt a légkörben az értéke? A földtörténeti korokban mikor volt a legmagasabb érték? Ezeket nézd meg…

  7. 6 – Jövőnk:
    Ez ellen: „Nincs már 5 évünk se” nem tiltakozom. Pláne, ha észlelem az idei adatokat az északi féltekén.

  8. 7 Ponta

    800.000 évig a Föld bolygón – hullámozva a minimum és maximum értékek között – az alábbiak szerint változott a szén-dioxid (CO2) és a metán (CH4) értéke:

    CO2: 180 – 280 ppm – mozgási tartomány: 100 ppm
    2022, azaz mai érték kb. 420 ppm (!!!) és évente gyorsuva nő, kb. évi 3 ppm-el, azaz a mozgási tartomány 3%-val.

    CH4: 350 – 700 ppb – mozgási tartomány: 350 ppb
    2022, azaz mai érték kb. 1.910 ppb (‼️❗️) és évente gyorsulva nő, kb. évi 15-18 ppb-vel, azaz a mozgási tartomány 4-5%-val.

    A nyolcszázezer éves CO2 és CH4 minimum 8C fokkal hidegebb globális átlaghőmérsékletet jelentett, míg a maximum 2C fokkal melegebbet. Csak a mostani számokat nézve látható, hogy a mai értékek nem 2, nem 3, nem 4, hanem sokkal magasabb átlaghőmérsékletet fognak eredményezni. Mikor? Hát nem 2100-ra, de nem is 2050-re. Miért? Azért mert gyakorlatilag totálisan instabillá vált mára minden – különösen az Északi-sark és Szibéria, utóbbinál nyaranta 2015 óta 40C+ kánikulák tombolnak, hónapokon keresztül, a Verhojánszki-hegységrendszerben a szokott 3-6C fok helyett 35C fok volt nemrég -, éppen ott, ahol nagyon nem kellene… a permafroszt (fagyott talaj) ugyanis dugig van metánnal, ahogy az Északi-óceán kötött metán-hidráttal, ami melegedve kiszabadul. Mennyi ez? Jelenleg 50+ gigatonna metán van a légkörben, s bármikor kitörhet egyszerre 50 gigatonna, vagyis az 1920 ppb kapásból 3800+ ppb lenne a maximális 700 helyett. És mennyi metán jöhet még? 1000 gigatonna…

    Mindenki érzi és látja, olvassa, mi van körülöttünk. De ez csak véletlen, a klímakatasztrófa nem azt jelenti, hogy megsülünk az aszályban, hanem azt, hogy szétesik a jetstream – már most szétszakadt pár éve – és olyan időjárási szélsőségek jönnek, amit ember nem tud elképzelni, 45 fokra olyan jég, hogy ház nem marad állva, majd sarki betöréssel 5 fok… s pár évvel később jön majd a horror hőség, ha hazánkról van szó. Igen ám, de közben a globális hőmérséklet emelkedés olyan hatással lesz, hogy milliárdok megélhetése szűnik meg fokonként. 5 fokos melegedésnél az emberi civilizáció fejreáll, mindezt atomfegyverek garmadájával, ami hűtene, jelenleg éppen megfelelő mértékben.

    A klíma a Titanic, csak nem lesznek mentőhajók.

    A rezsiemelés, az amerikai-orosz proxiháború csak a kezdet. Aki arról álmodozik, hogy majd visszatér a 2019-es idilli állapot, annak azt javaslom ébredjen fel. A klíma 2015 óta elszállt és megmutatta a foga – véres – fehérjét.

    4,5 millió éve nem volt ilyen magas a szén-dioxid szintje, amúgy.

    1.200 ppm CO2-ekvivalensnél megszűnnek a felhők… s nem vagyunk attól messze, bőven 800 felett járunk.

    8. Tibor bá’ egyetértünk! 🙂

  9. 6

    Nincs öt évünk se?

    Hát akkor a f..om fizessen rezsit.

    Rezsicsökkentés „rulez”

  10. 7: Ponta:
    Fogalmi dugóba keveredtél. nem érted…
    Amúgy hallottál már a kontinensvándorlásról? Tessék azzal együtt értelmezni a Jövőnk által becsatolt adatokat! S ugye, ma az emlősök és a zárvatermők uralják az élővilágot, az ember is emlős faj. Innen már borítékolható mi fog történni…

    9: Jövőnk:
    Gratulálok! Max. respekt.

  11. 9: „1.200 ppm CO2-ekvivalensnél megszűnnek a felhők… s nem vagyunk attól messze, bőven 800 felett járunk.” Dehogy járunk, júniusi adat: 420,99 . : https://www.co2.earth/

  12. Jövőnk & többiek: ugye „átment” a nagy tömegből eredő hőtehetetlenség mint fizika nálad? Amit írsz, „gócok”, illetve általad igaznak vélt adatok alátámasztására várunk. Az, hogy valahol valaki mondta a Facebook csoportban, én meg elhiszek mindent – nem igazán elég. Arról volt szó, hogy 3 év múlva kihalunk a klíma miatt. Ez, ha a nagy rendszer tömegéből adódó tehetetneséget vesszük csak figyelembe (általános iskola!) nem tud bekövetkezni. Hoszabb 25-50 éves időtávon már nagyobb rá az esély, de az is nehezen jósolható a sok változó miatt. A melegedés trend egyértelmű, de ez rövidtávon kevés.

  13. 12: 2021-ben 508 ppm volt, de valóban nem 800 ppm.

    9: A mozgási értéknél a % vagy ppm nagyon nem ugyanaz. Matematikailag helytelen amit írtál. Ha most 3% akkor előtte a 100 ppm mozgás az 50% volt.

  14. Ha a fent kommentelt adatok akkor jelenleg 2 ppm a metán koncentráció és ez 50 Gt-t jelent. Ez CO2 egyenértékben 50 ppm. Jelenleg kb 510 ppm CO2 egyenérték van. Ha ujabb 50 Gt felszabadul akkor a teljes CO2 egyenérték felugrik 560 ppm-re ami még messze a 800 tól is…

  15. ENSZ-főtitkár: Kollektív öngyilkosságra készül az emberiség

    Választanunk kell: Kollektív cselekvés vagy kollektív öngyilkosság. A döntés a kezünkben van.- ezt mondta a klímapolitikával foglalkozó miniszterek nemzetközi találkozóján, Berlinben António Guterres. Az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy nincs olyan nemzet a világon, amely immunis lenne a klímakatasztrófára, az emberiség fele pedig már most is veszélyzónában van: áradások, szárazság, extrém viharok vagy hőhullámok fenyegetik őket.

    https://444.hu/2022/07/18/ensz-fotitkar-kollektiv-ongyilkossagra-keszul-az-emberiseg

  16. 12@: Jövőnk a CO2 eqvivalenst értette, ami tartalmazza a többi üvegház gáz CO2 -re átszámolt hatását is, így már kicsit rosszabb a helyzet. Egyébként kicsit anakronisztikus hallani Jövőnktől, hogy nincs jövőnk.

  17. 18 Köszönöm, hogy jelezted az ekvivalenst dolgot.

    Hogy ki mit hisz el, milyen forrásokat akar – NOAA és sok más, nix faszbúk csoport, olyanban én nem utazom -, ki miről álmodozik, nos, azt én röptében lesz@rom.

  18. Ha bagoly lennék én is huhognék.
    Rossz idők jönnek, az tényleg látszik.
    De a halált nem adják olyan könnyen.
    Azért meg kell szenvedni hosszan és nagyon.

  19. Ahogy elnézem az antarktiszi jégkiterjedést, jelenleg az elmúlt 5 év felett járunk kiterjedésben, mintha vastagodna, ez bíztató.

  20. Az északi sarki jég egy nagyon fontos indikátor.
    Van egy folyamat (mindegy, hogy mi) ami hőenergiát közöl 1kg 0 celsius fokos jéggel. Mire ebből 0 celsius fokos víz lesz, 334KJ energiát „nyel” el. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk le, és az 1kg 0 celsius fokos vízzel további 334KJ energiát közlünk, a víz 79 celsius fokra melegszik. Mert a fajhője csupán 4.2 KJ/kg*C…. Nincs az a borúlátó fantázia ami túlzás lenne a jégmentes északi sark esetére.

  21. 21.

    Ha valami undok megjegyzést tehetsz, a világért ki nem hagynád !
    Páratlan intellektuális magaslataiddal, csak a tapintatod és a jóindulatod veheti fel a versenyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük