(3887) Gondolatok

Tibor bá’ fordítása online

Néhány kemény gondolat Ukrajna után


89. Útban a 90. felé

szerző: Graham E. Fuller,

Washington diadalmas kijelentéseivel ellentétben. Oroszország megnyeri a háborút, Ukrajna pedig elvesztette. Oroszországot érő hosszabb távú károk vita tárgyát képezik.

Az Oroszország elleni amerikai szankciók sokkal pusztítóbbnak bizonyultak Európára, mint Oroszországra nézve. A globális gazdaság lelassult, és sok fejlődő nemzet komoly élelmiszerhiánnyal és az éhezés kockázatával néz szembe.

Máris, mély repedések vannak az úgynevezett „NATO-egység” európai homlokzatán. Nyugat-Európa egyre jobban sajnálja a napot, amikor vakon követte az Amerikát az Oroszország elleni háborúba.

Valójában, ez nem egy ukrán-orosz háború, hanem egy amerikai-orosz háború, amelyet az utolsó ukrán katonáig vívnak. Az optimista nyilatkozatokkal ellentétben a NATO valójában meggyengültnek látszik. A nyugat-európaiak hosszan és keményen fognak elgondolkodni azon, hogy mennyire bölcs és költséges, ha hosszú távú konfrontációt provokálnak Oroszországgal vagy az Egyesült Államok más „riválisával”.

Európa előbb vagy utóbb visszatér az olcsó orosz energia vásárlásához. Oroszországgal  a természetes gazdasági kapcsolat elsöprően logikus.

Európa, máris hanyatló hatalomként gondol az Egyesült Államokra, ami ingadozó és képmutató külpolitikát folytat, és amely a világbéli szerepének kétségbeesett megőrzését célozza. Amerika e célból való háborús hajlandósága egyre veszélyesebb másokra nézve.

Washington azt is világossá tette, hogy Európának alá kell írnia a Kína elleni „ideológiai” harcot, valamint a „demokrácia megvédésének” a harcát is. Ez egy klasszikus hatalmi harc az egész világon. Európa pedig még kevésbé engedheti meg magának, hogy a Kínával való konfrontációba keveredjen. A kínai „fenyegetést”, elsősorban Washington érzékeli, de nem meggyőző sok európai állam és a világ nagy része számára.

A kínai „Belt and Road” kezdeményezés talán a világtörténelem legambiciózusabb gazdasági és geopolitikai vállalkozása, ami vasúton és tengeren már most összeköti Kínát Európával. Ebből a vállalkozásból Európa kizárás nagyon sokba fog kerülni.

Vegyük figyelembe, hogy a Belt and Road közvetlenül Oroszországon halad keresztül. Lehetetlen, hogy Európa bezárja kapuit Oroszország előtt, miközben fenntartja a hozzáférést ehhez a gigászi eurázsiai vállalkozáshoz. Így annak az Európának, amely az Egyesült Államokat már hanyatlónak érzékeli, alig van ösztönzése, hogy csatlakozzon a Kína elleni „mozgalomhoz”.

Az ukrajnai háború végén az Európaiak komolyan el fogja gondolkoztatni azon, hogy milyen előnyökkel jár Washington kétségbeesett törekvése a globális hegemónia fenntartására. Ezért, Európa egyre növekvő identitásválságon fog keresztülmenni jövőbeli globális szerepének meghatározásakor. A nyugat-európaiak belefáradnak abba, hogy alávessék magukat az európai külpolitika 75 éves amerikai uralmának.

Jelenleg a NATO jelenti az európai külpolitikát, ez mellett Európa megmagyarázhatatlanul fél bármilyen független hang kinyilvánításában. Meddig lesz ez érvényes?

Most látjuk, hogy az Oroszország elleni hatalmas amerikai szankciók, ide tartozva a nyugati bankokban lévő orosz pénzek elkobzását, a világ nagy részét arra késztetik, hogy újragondolják az USA-dollárral való bankolás bölcsességét. A nemzetközi gazdasági eszközök diverzifikálása már szóba került, és ez Washington egykori domináns gazdasági pozícióját és a dollár egyoldalú uralmát fogja gyengíteni.

Az Ukrajnában vívott amerikai-orosz harc egyik legaggasztóbb velejárója a független média totális korrupciója. Washington valóban megnyerte az információs és propagandaháborút, és az összes nyugati médiát arra késztette, hogy ugyanabból a kottából énekeljenek az ukrajnai háború jellemzésénél. (ez egy roppant fontos megállapítás)

A Nyugat még soha nem tapasztalta egy ország ideológiailag vezérelt geopolitikai perspektívájának ilyen általános kényszerét. Természetesen az orosz sajtóban sem lehet megbízni. Egy virulens oroszellenes propaganda áradat közepette, (amelyhez hasonlót a hidegháborús napokban soha nem láttam), a komoly elemzőknek manapság mélyre kell ásniuk, hogy tárgyilagos képet kapjanak arról, mi is történik valójában Ukrajnában.

Bárcsak az amerikai média dominanciája, amely szinte minden alternatív hangot tagad, pusztán az ukrajnai eseményeknél érvényesülne. Azonban az európai elit talán lassan arra a felismerésre jut, hogy a teljes „egyhangúság” pozíciójába erőszakolták be őket.

Már kezdenek repedések megjelenni az „EU és NATO egység” homlokzatán. De a veszélyesebb következmény az, hogy ahogy közeledünk egy globális válságok felé, a valódi független, szabad sajtó nagyrészt eltűnik, és a politikai körökhöz közel álló, vállalati uralom alatt álló média kezébe kerül, amelyet most az elektronikus közösségi média erősít meg, és mindez manipulálja a narratívát. a saját céljaira. Ahogy a globális felmelegedés, a menekültáradat, a természeti katasztrófák és a valószínűsíthetően új világjárványok miatt előreláthatóan nagyobb és veszélyesebb instabilitási válságba jutunk, úgy a nyugati média szigorú állami és vállalati uralom alá kerül.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

82 gondolat erről: „(3887) Gondolatok

  1. Már napi 2 orosz hülyeség? Ekkora bajban vannak az oroszok?

  2. 1 Jenő
    Ha nem látod meg a lényeget a fentiekben, az vakságra utal.
    Persze a nyugat látható bomlási folyamatai mögött ott van az egész rendszer megrendülése, a fogyasztói globális világrend fenntarthatatlansága, a határok elérése a növekedésben, a források végessége.
    Persze, hogy szimpatikusabb mindenkinek a nyugati habzsi-dőzsi, kényeztető életmód.
    És persze, hogy nem vonzó az orosz minta, ahol sokkal alacsonyabb életszínvonalat tetéz a szabadságjogok nyirbálása.
    De azért a tényeket nem szabadna a nyugatnak sem szem elől téveszteni, és nem kellene a medvét folyamatos szankciózással, és mindenféle nyomásgyakorlással vegzálni, mikor az amúgy is frusztrált a trianonhoz hasonló nemzeti sokk óta, és igencsak potens katonailag.
    Ahogy annakidején Sztálin is nyilatkozott, mikor a pápával riogatták, hogy „És hány hadosztálya van a pápának?
    Ugyanakkor én is látom, hogy a nyugat bajban van, mert muszáj valami hathatós választ adni az eseményekre, mert az oroszok ukrajnai sikere olyan látványos bontása lenne az eddigi status quó-nak, ami megállíthatatlan dominósort indíthat be a világban, ami összedöntené a kialakult globális rendet, annak minden előnyét, amit most élvezünk.
    De hát tetszettek volna előre gondolkodni…
    Viszont demokratikusan nem lehet háborút viselni, ennek is köszönhetők azok a folyamatok, amit most nyugaton látunk, és lesz ez még rosszabb is.

  3. 1. Jenő
    Nem árt kicsit előrébb tekinteni. Ezeket a háborúkat elvesztettük (a katonait és a gazdaságit is). Azt meg már tudjuk a bőséges tapasztalatból, hogy milyen a vesztes oldalon lenni. Viszont azt még nem látom, hogy Európában milyen átrendeződések lesznek miatta. Az inkább jobban látszik, hogy a világon mi.

  4. 2, 3, Oroszország megnyerte a háborút. Mi jön? A rubel lesz a tartalékvaluta? (Texas GDP-je nagyobb mint a teljes orosz gazdaság). Kína, ami jóval fejletlenebb mint Románia, átveszi a globális rendőr szerepét? Ez nektek jó lesz?

  5. Ha jól emlékszem az első Öböl- háború – 1991 – ben volt a fordulópont az amerikai média történetében amikor is bevallottan minden szempontból kiszolgáltak az amerikai kormány és a Pentagon érdekeit és kritikátlanul visszhangozták azt. un : nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Nem akarjuk ugyanazt a hibát elkövetni mint a vietnami háború idején…mondták amikor is a sajtó tevékenysége miatt a nyugati világ közvéleménye a háború ellen fordult.
    Ez a helyzet azóta csak romlott és az egész nyugati világra kiterjedt ez a folyamat több- kevesebb sikerrel azzal egyenes arányban ahogy a régi világrend bomlása zajlik …. de nem lehet minden változást a végtelenségig elfedni a média által előbb- utóbb eljutunk a falig és nagy koppanás lesz.

  6. Hubab: Van igazság abban amit mondasz, de te is és itt nagyon sokan kétpólusú világrendet láttok még mindig, holott ez már rég nem létezik gazdasági értelemben. Az USA és Oroszország ugyanannak a piacnak a szereplői, és USA biztosítani tud ezen a piacon egy – minden problémája ellenére – vonzó jólétet a polgárainak, míg az Oroszok az elképesztő ásványkincs vagyonuk ellenére sem. AZ USA-ba áramlanak be a világ legokosabb, leginnovatívabb elméi, míg az Oroszok elképesztő demográfiai bajban vannak, elöregedő, nagyon gyorsan fogyatkozó társadalom, ahonnan menekülnek a képzett szakemberek. Lehet drukkolni az USA ellen, de ha az USA válságba kerül, akkor egy azonos piacon nem ő fog nagyobbat szívni, hanem szokás szerint a beszállító országok, az olyanok mint Oroszország. Meg lehet nézni, mi volt a Covid kirobbanásakor, az olaj ára képes volt mínuszba menni. Szóval, ha az USA életszínvonal és vele a globális is hosszabb időre megfeküdne, akkor az oroszoknak nem az lenne a legnagyobb bajuk, hogy újra Szovjetúniót szeretnének, hanem az, hogy az ország ne essen szét darabokra, mert ha nem lesz meg a gazdasági vonzerő ami most az erőszakos orosz politika mellett ott tartja az orosz érában a tagállamokat, akkor darabjaira fog hullni az egész erővel összegrundolt ország. Szokás azzal is érvelni, hogy a világ legnagyobb országa, miközben lakosságszámban Oroszország nem egy nagy ország, még a Törökök is többen vannak (és a török haderő a most meggyengült oroszt simán le is nyomná)

  7. Minden embernek van igazságérzete.
    Minden ember ismeri , a jóvátétel , a kárpótlás ,a revans , a bosszú , az elégtétel , az eredeti állapot , a jogtalanság fogalmát.
    Ezek nem minden esetben anyagi természetűek , mégis értékekről szólnak.
    Esetenként nagyon sokba kerülnek.
    De ez nem térít el mindenkit attól, hogy legalább megpróbáljon érvényt szerezni az igazságának.

  8. Úgy tűnik, Tibor bá CSAK a másik oldal véleményét engedélyezi :)))) Nehezen hiszem, hogy csak 5 hozzászólás született volna, de csak ennyi volt oroszpárti (kivéve Jenőt, aki tegnap (?) szólt hozzá a mai poszthoz – biztosan szíjájés)

  9. Kedves Kacor.
    3884/50 alatt megtalálod a válaszomat. — Agyő „kis lovag”.

  10. Sokat bírálom az orosz propagandát, nem szeretem ha valaki a tények mellőzésével fröcsög vagy csak simán fullba tolja valamelyik oldal kormánypropagandáját vagy az összeesküvéselméleteket. Viszont Mr. Fuller írása okos, szimpatikus, a levezetés logikus, állítasai a realitások talaján állnak, szerintem igaza van. Mindazonáltal arra a következetésre jut, hogy a független média megszűnésével folyamatosan át lesz polarizálva a közvélemény (ahogy az már az USA-ban nagyon szwmbetűnő lsd Fox vs. CNN). Ez nem jó senkinek sem, főleg annak nem aki nem lát át a szitán és benyal mindent – valamelyik oldalról. Tibor ba’ ide rakom a forrást, elolvastam eredetiben is, jó a fordítás, de érdekes módon eredetiben olvasva egy hajszálnyival másképp ül meg a lényeg. https://grahamefuller.com/some-hard-thoughts-about-post-ukraine/

  11. 10 – Minato:
    A poszt szerzője amerikai, és szövegéből nyilvánvalóvá válik, hogy kritikáját a hazaszeretet irányítja (ezt nyilván te is így értékelted). Éppen ezért mondanivalójának hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Aki ezt orosz propagandának tekinti, az hatalmasat téved. (de írhatom azt is, hogy hülye fasz.)

  12. 6- Gondolkodó
    mi ez a ‘törökök többen vannak az oroszoknál’ hablaty? majdnem 2x annyi oroszország lakossága!

  13. Vidal: gondolom az igazi oroszok száma nem túl nagy . Pl:

    Oroszországban, különösen Moszkvában, lehet-e még egyáltalán anyanyelvnek nevezni az oroszt? A probléma hátterében a migránsok állnak. Az utóbbi években a város külső, úgynevezett alvókerületei a közép-ázsiai és a kaukázusi bevándorlók szigeteivé váltak, és egyes külvárosi iskolákban már most meghaladja a tanulói létszám 60%-át azoknak a diákoknak a száma, akik nem beszélik „jól” az orosz nyelvet. A leendő első osztályosok szülei, az őslakos moszkvaiak pedig igyekeznek olyan magas presztízsű iskolákat találni a gyermekeiknek a belvárosban, ahol feltételezésük szerint nincsenek bevándorlók.

    https://www.anyanyelv-pedagogia.hu/cikkek.php?id=350

  14. Hány ilyen időzett bomba van még?
    Az orosz hírportál egy kínai újságot idéz (tehát nem ők mondják még, csak a szomszéd hallotta 🙂 ):
    „(Oroszország kérheti. – Kb. a szerk.) a klaipedai (Németországban Memel néven ismert) kikötő visszaszolgáltatását, amelyet az 1945-ös potsdami konferencia alapján a Szovjetunióhoz kapott meg. Később, valamivel a háború után Joszif Sztálin úgy döntött, hogy Litvániának adja. Mivel Litvánia megszegte a határforgalomról szóló egyezményt, emiatt szükséges a klaipedai kikötő tulajdonjogának újragondolása” – mondta Yueguang…
    A német Klaipeda (Memel) az 1923-as első világháborút követően Litvániához került. 1939-ben a Wehrmacht elfoglalta ezt a vidéket. Az 1945-ös berlini (potsdami) konferencia döntésével a Szovjetunióhoz került Kelet-Poroszország .”

    Valószínűleg nem kell az oroszoknak a kikötő, cserébe megelégszenek egy saját folyosóval a két orosz rész között, gondolom én. Lehet róla tárgyalni (ha hajlandó lenne a másik fél, ha nem akkor lehet tesztelni, hogy a NATO védelem mit jelent. Valószínűleg sajnálkozást és fegyverküldést.
    Az egész blokádosdi elég mondvacsinált, hiszen a forgalom a két orosz rész között van, arra meg milyen szankció vonatkozik? Nem eladni akarják az EU-nak az árukat. Ilyen folyosó például nemrég az NSZK és Nyugat-Berlin között volt, ott nem volt kekeckedés.
    https://ria.ru/20220623/litva-1797447666.html?utm_source=ria.24smi.info&utm_medium=referral&utm_campaign=11049&utm_content=4236313_a_3

  15. A lényeg a fogyasztás csökkentése, ezáltal a fogyasztók számának apasztása is.
    Véleményem: ez ok, de későn. Ez nagy kritikám.
    Mi a francba hittek, hogy feltalálják a perpétum mobilét?
    Bár a legnagyobb gonosz az a remény a la F. N.

  16. https://www.youtube.com/watch?v=yAtVILGKCKQ

    Az ukrán lőszer, az orosz offenzíva, a NATO bővítése – Kaiser Ferenc NKE docens az InfoRádióban

    Miért fogy az ukránok lőszere? Mi az orosz stratégia júniusban? Mi lesz a NATO-bővítéssel?
    Válaszol: Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában. 2022.06.15.

  17. 17. Zsolt
    „Washington rohamosan emeli a tétet, de Moszkvának mindig van mit válaszolnia.”

    Sajnos az egyre agresszívabb amerikai politika egyre jobban hasonlít a korábbi szovjet politikára, amelynek a célja világforradalmon keresztüli ideológiai terjeszkedés volt.
    Korábban linkeltem egy cikket, amelyben a német vezetés alkalmatlanságát okolják az ukrán helyzetért és alkalmatlannak nevezik arra, hogy az új, konfrontatív világhelyzetnek meg tudjon felelni. Valamikor ezt selyemzsinór küldéssel végezték.
    Az új magyarországi USA nagykövet a meghallgatásán komoly fellépést ígér, mert szerinte a magyar kormány kül és belpolitikája, a gender hozzáállása nem megfelelő.
    Volt már ilyen, a szinte helytartóként működő szovjet nagykövetek.
    Mindezt meg tudja tenni az USA gyarmat Európában, de a Közel-Keleten és Ázsiában már elhajtják őket.
    Kérdés, Európa miért került ebbe a helyzetbe? Mivel kényszeríthetették rá? A többieket már miért nem tudják? Mi jogosítja fel az amerikaiakat, hogy ők határozzák meg azt, hogy mi a helyes és helytelen? A gazdasági és katonai ereje? Mindkettő fogyatkozóban. Mitől sokkal erősebbek a többiek Európánál? Megfordítva, mitől lett ilyen gyenge? Van még módja arra, hogy ezen változtatni tudjon?

  18. 18 – kakukk

    A kérdéseid gondolom költőiek, szerintem te is jól ismered a válaszokat.

  19. Most volt a BRICS országok megbeszélése. Putyin próbál benyalni Kínának, meg Indiának, hogy legyenek már szívesek és vegyék meg az olajat, amit az európai piacvesztés miatt nem tud eladni.

    „Érezhetően nőtt az orosz olaj exportja Kínába és Indiába” találta mondani az cárevics.
    Csak aztán kiderül, hogy az indiai és kínai finomítók az olcsó orosz olajra csaptak le. Jókora árengedményt kell ám adni, mert Kína és India, meg úgy egyáltalán senki sem fogja megvenni világpiaci áron az orosz olajat Putyin bátyánk két szép szeméért.

    Oroszország hétről hétre veszíti el az A plus – os piacait és ki lesz téve az ázsiai vevők kénye kedvének. Kevesebbet fog eladni, nagyobb költséggel és jóval olcsóbban.

    A gázpiac hasonló. Rövid távon lehet szórakozni a csapokkal, felverni az árat Európában, de a játéktér hónapról hónapra csökken és majd odajut, ahová már most jutott az olajjal. Majd vesznek tőle valamennyit – féláron.

  20. 17 – 19.

    Mindenesetre az USA azt is megengedheti magának, hogy a ‘gyarmatához’ tartozó Európában sokan az orosz propagandát harsogják.

    Putyin még azt sem engedheti meg, hogy Oroszország lakói a háborút a nevén nevezzék. Itt az orosz fenyegetőzést lehet terjeszteni, Oroszországban felmutatsz egy táblát háború felirattal, mész a börtönbe.

    Európa az USA „gyarmata”. Milyen jó is volt a XX. század első fele, amikor Európa még nem volt az USA „gyarmata”.
    Milyen jó is volt ‘szabadon’ élni abban az Európában. Nem volt unalmas az élet a háborúktól meg a hiperinflációktól. Aztán 1945-től, amikor nyugat Európa USA „gyarmat” lett, milyen szar lett az élet, nem?
    A hitleri ámokfutás után elpusztult Németország(nyugati fele) amerikai gyámság alá került és nem fegyverkezhetett. Úgy szenvednek a németek azóta, mint a fene. 🙂

  21. 21

    Nem muszáj gyarmatosítani egy országot a szó klasszikus értelmében hogy egy másik irányítsa. Az un.soft power- nek sok -formája létezik. Erről a dél- amerikaiak tudnának mesélni vagy a volt francia gyarmatok Afrikában.

    A gázzal való szórakozásra elég egy fűtési szezon. Akkor kiderül kinek fáj jobban.
    Az hogy mitől szenvednek a németek érdekes kérdés lenne ha lehetne nekik mondjuk őszintén nyilatkozni pl a migráció kapcsán……persze természetesen minden ellenvélemény orosz propaganda és primitív összeesküvés elmélet. Persze sokszor az csakhogy a valóságot ez nem érdekli a folyamatok kíméletlenül lassan de biztosan haladnak a maguk útján és nemcsak náluk hanem mindenhol. A demográfia önmagában elég ahhoz hogy a jövőt bizonytalanná tegye ….vagy a társadalom összetételének megváltozása kulturális és etnikai stb szempontból.

  22. 21. Tényleg nagyon jó lett a németeknek Usa gyarmatként! 🙂
    Folyamatos kifosztás állapotában tartják és úgy néz ki, hogy most már tényleg sikerül a száz éves tervük : ( ami nem sikerült a két VH. alatt) szétrombolni a német birodalmat. Telerakták bevándorló sáskákkal, most pedig még ráeresztették a háborút is Európára. Ahol a szemét angolszász fajta megjelenik, ott kő kövön nem marad.
    Oroszo. vs. Ukrajna = Usa vs. Oroszo./Németo.

  23. 22-23.

    A konteós szemüvegeteken keresztül így látszik, elhiszem. A lényeg mégiscsak az, hogy mióta Európa USA ‘gyarmat’, azóta viszonylagos jólét és béke van a kontinensen.

    „Telerakták bevándorló sáskákkal..” MInden jóléti állam a bevándorlás célpontja, ez így van már régóta, nemcsak a 2. Világháborút követően.

    ..”most pedig még ráeresztették a háborút is Európára.” Kik? Ki támadott? Nem lenne jó a konteók helyett a tények talaján állni?

    „A gázzal való szórakozásra elég egy fűtési szezon. Akkor kiderül kinek fáj jobban.”

    Most olvasom, hogy két hét múlva teljesen leállítják az oroszok az ÉA1-et karbantartásra. A németek attól tartanak, hogy a két hetes karbantartás után el sem indítják többet.
    Valójában ez az egyetlen igazi jollyjoker maradt még az oroszok kezében Európa ellen. Az olajpiac szépen átrendeződik, a gáz az nehezebb.

    Mégis mit kéne csinálni Európának? Odadobni Ukrajnát, csak legyen olcsó gáz? Aztán ha kell nekik a Baltikum, akkor azt is? Aztán kell nekik a teljes egykori szovjet befolyási régió, akkor azt is hadd vigyék?

    Én inkább kihúzom a telet pulóverben, hálózsákban, akár egy szobát fűtve egy kályhával, de nem kérek a putler féle rendszerből. Ti hogy vagytok vele?

  24. 24 – Gyarmathy:
    Az hogy Putyin be akarja kebelezni majd egész Európát az egy nevetséges propaganda. Még Ukrajnát se akartja. Neki csak biztonságos határ kell. Ezt a háborút Amerika találta ki, Amerika erőszakolta ki, Ukrán oldalról Amerika menedzseli, a látottak szerint az utolsó ukrán katonáig. Hogy térdre tudja-e kényszeríteni Oroszországot, azt majd meglátjuk. Minden esetre veszélyes játék, mert Putyin megmondta, inkább az atom. Szerencsére nekünk lesz gázunk. Nem kell pulóverben átvészelni a telet.

  25. 24. Gyarmathy
    Az olajról már kiderült, Oroszország köszöni jól van ahhoz képest, hogy az olajszankciótól az összeomlását várták . EU-t most kezdi súlytani saját olaj szankciója.
    Neked, hogy játszódik le a fejedben annak az elképzelésnek a gyakorlatba ültetése, hogy a közelgő gázhiány miatt takarékosságra intenek, mindenki fogyasszon kevesebbet, tekerje lejjebb a fűtést?
    Mindenki szót fogad és kevesebbet fogyaszt majd vagy a tehetősek nem fognak fázni, míg a szegények az elszálló fűtésköltség miatt kihűlt lakásban élnek halnak?

    Abban biztos lehetsz, hogy az olaj, gáz és a többi embargó következtében Európában a télen sokan fognak meghalni a szolidaritás oltárán.
    Ebből adódik egy újabb kérdés, a szolidaritás az együttérzés az egy dolog, de hogy Ukrajnáért a tehetősek beáldozzák a mélyszegénységben élőket ez járja e?

    Bizony vannak olyanok akiknek a lejjebbnél már csak a halál van és vannak akik 24 fokról letekerik a fűtést 22 fokra.
    Ukrajnáért megéri, nemigaz? Persze eddig egy szót nem hallottam a leendő EU-s áldozatokról.
    EU gazdaságának hanyatlásáról a szankciók működnek tükrében majd legközelebb.

  26. 24 – Gyarmathy

    A németek félnek, hogy nem indul majd újra a földgáz áramlása az Északi Áramlat 1-en a karbantartás után? Vagy túlságosan elhúzódik mondvacsinált okok miatt?
    És mi van az Északi Áramlat 2-vel? Az van, hogy technikailag készen van, fel van töltve gázzal és semmi akadálya nincs a fizikailag a gáz szállításának, csak az illetékes német sóhivatal pecsétje hiányzik a hivatalos engedélyről.
    Ennek fényében rendkívül furcsa a németek sopánkodása! Ja, hogy a németek félnek engedélyeztetni, merthogy az amerikaiak megorrolnak?! Akkor mondják meg a német állampolgároknak, hogy „bocsi, marhára csak egy amcsi gyarmat vagyunk, nincs lehetőségünk a német állampolgárok és a német ipar érdekeiben álló döntést hozni, mert azt mondták Washingtonban, hogy nononóóó!”
    A félkegyelmű németek magukat okolhatják mindenféle energiakorlátozásért! Egyébként a lengyelek nagy büszkén elutasították az orosz gázt, „nem tárgyalunk Moszkvával, proszę bardzo!”, most meg a németektől veszik (lehet, hogy nemsokára csak vennék!) – ugyanúgy az orosz gázt!

    A kőolajat meg egész Nyugat-Európa veszi nagyban Indiától – aki meg az oroszoktól veszi és brutális haszonnal adja tovább ugyanazt az olajat a kretén európaiknak! Ide jutottunk!
    Bizony, készítsd a hálózsákot télre és mondj köszönetet a jó brüsszeli vezetőknek a mi nevünkben, a saját nevedben meg Boris Johnson „nagyszerű” tevékenységének, az is sok szempontból megér egy imát!

  27. 24. Gyarmathy
    „Én inkább kihúzom a telet pulóverben, hálózsákban, akár egy szobát fűtve egy kályhával, de nem kérek a putler féle rendszerből. Ti hogy vagytok vele? ”

    Ajaj, lesz ez még igy se!

    A Deutsche Welle adásában a Német kormány felkéri a német állampolgárokat, hogy fürödjenek HIDEG VÍZBEN!!!

  28. 30. L. S.

    „Télen szeretném látni pulóverben fürődni……”

    Ráadásul HIDEG VÍZBEN……

    Mit gondolunk?
    Teljesen lényegtelen már, hogy ki mit gondol.

    Egyébként én azt, hogy csomó embernek teljesen elment az esze.
    Majd a valóság korrigálja a téves elképzeléseket.

  29. Most láttam egy videót egy amerikai elemzőtől, aki biztos forrásra hivatkozva állítja, hogy Európában két országnak nem zárja el a csapokat(teljesen) az orosz : Magyarországnak és Szerbiának. A többi szeptember végétől megy a lecsóba.
    Gyarmathy: Lehet, hogy téged is rövidesen itthon üdvözölhetünk !?
    Tél tábornok majd rendezi a sorokat!

  30. 25. Tibor bá,

    Megértem, hogy nekem nem hiszel. De Putyinnak sem? Elég világosan elmondta, hogy szerinte ukrán nép nem is létezik, Ukrajna csak Oroszországon belül értelmezhető és hogy a NATO vonuljon vissza az 1997 (vagy 1999?) határai mögé.

    Nem biztos, hogy én nyaltam be a propagandát, lehetséges, hogy te nyaltad be az orosz propagandát.

  31. 26. Károly,

    „Az olajról már kiderült, Oroszország köszöni jól van ahhoz képest, hogy az olajszankciótól az összeomlását várták. ”

    Még az olajszankció teljes valóságában életbe sem lépett.

    Senki sem fog meghalni télen az olaj szandciók miatt. Ha a gáz miatt meghal valaki, az pedig az oroszok sara lesz, ugyanis ők zárják(ha zárják) a csapokat, nehogy már ezt is Európa nyakába varrd.
    Egyébként a lakossági gázellátás prioritás élvez. Ha kevés lesz egy európai országban a gáz, akkor először az ipari fogyasztókat korlátozzák, azután a hivatalokat, oktatási intézményeket és hasonlókat. A gázzal előállított villanyt szénre cserélik.
    A németeknél az orosz gáz aránya jelenleg 35%. Nálunk az UK-ban talán 1%, úgyhogy ne aggódj miattunk.

    A te és itt sokak hozzászólásait olvasva az jön le, hogy nyilván mindenki hülye Európa vezetői között, csak a magyar kisember az okos. :).

  32. 27. Zsolt,

    Mondtam már, hogy ne nézd le Európát.

    Ami az olajat illeti én egyedül magyarországi hiányról hallok a kontinensen.

    „A kőolajat meg egész Nyugat-Európa veszi nagyban Indiától” Ezt honnan szeded?
    Légből kapott állításokkal és konteókkal operálsz?

    Magyar nemzetes, origós, m1-es, meg rt- s oldalakat nem tudok komolyan venni, ha ilyenekkel bizonyítanál.

  33. 32. Hányistók,

    Az előbbi hsz-ekben megválaszoltam a felvetésed.

    Németeknél 35% az orosz gáz aránya, tőlük nyugatabbra talán annyi sem. Nálunk pedig eddig sem volt orosz gáz (talán 1 – 8%) A tél sem túl hideg, az elmúlt télen talán 3 vagy 4x fagyott, akkor sem volt -5 fok sem. Úgyhogy ki fogjuk bírni, ha minden balul üt ki és megsem lenne gáz. 🙂 Úgy hallom a tüzifa rohatul megdrágult otthon és sokak azzal fűtenének Magyarországon. Nekik nincs rezsicsökkentett orosz fűtőanyag. Miattuk aggódj inkább.

  34. Károly, mit szólsz ehhez?

    https://hungliaonline.com/figyelem-megvan-a-datum-amikortol-milliok-kezdik-el-megkapni-a-650-gbp-os-egyszeri-tamogatast-nagy-britanniaban/

    Kb. 8 millió személy és háztartás kap Ł650-ot a magas energiaárak kompenzációjára. Az UK-ban ezen kívűl nagyon széleskörű és jól működő szociális háló van.
    Más normális európai országok is hasonlókat vettek tervbe.

    A mini putyin országában, – ahol lesz orosz gáz, ráadásul rezsicsökkentett áron – többen fognak megfagyni és éhen (alultápláltságban, gyógyszerhiányban) pusztulni.

  35. Ha Mo. kap gázt, de a környező országok nem, vagy kevesebbet akkor mi ugyan nem fagyunk meg, de’ éhenhalunk’, mármint gazdasági értelemben.
    A globális gazdaság nem teszi lehetővé a szeparálódást.
    MO.-n csak az autógyárak a gdp 15 kemény %-át adják. És ez „csak „autógyárak. Egy Audi, Opel, Mercedesz nélkül nagy bajba kerülhetünk. Tehát Németországra (is) szükségünk van. És akkor mennyi minden van.még.

    VÉGE! Ennyi volt.
    Lehet örömködni a briteknél, de cudar világ lesz odaát is.
    Teljesen szétesőben a világ eddigi berendezkedése. Villámgyorsak az események.

    A kegyelmi időszak végén vagyunk! Már jelentkeznek a termelésben a gondok, lassan hiányok lesznek, utána pedig kaki lesz a palacsintában.
    Rövidnek ígérkezik az anyagi alapú szelekció kora, ha nagy tömegek szegényednek el hirtelen, mert az mindent visz, mint a piros hetes.

    Furcsa érzés nézni az emberek viselkedését, mintha egy meghasonlást élnék át mindig.
    A megszokások mentén élnek és még mindig menekülnek a szembenézés elől.
    Persze a cselekedetek szintjén nem lehet nagy különbség, (mindenki megveszi a párizsit), na de ennyire félni, pedig már körbevesz minket a változás, de ők csak szorítják a kispárnájukat és a régi világ folytatásában reménykednek.
    Az már nincs, csak a kifutása.
    Az újban kéne valamit remekelni politikusainknak.

    Sajnálom a vidéki fával fűtőket, de az angolokat is.
    Így senki nem tudja megcsinálni, tehát miről is megy a vita? Hónapokról, talán fél év különbség lehet?
    Magyarországnak egyébként több esélye van, de csak szigorúan elméletileg.
    A rendszereket erősen vissza kell bontani egy reális elemzés során.
    650 font támogatás? Milyen pénz az? Ugyan már! Meddig tartható?

    Az angolszászok fújták fel a lufit és ott csücsülnek a közepén, pedig milyen remek adottságú terület.

  36. 37

    Lehet máshonnan is tájékozódni pl Demkó Attila vagy Robert C Castel …ők is kormánypropaganda vagy konteó? Tényleg az EU vezetői azt gondoltak ,hogy az oroszok nem fognak megfelelő választ adni az ellenük elrendelt szankciókra? Nem beszélve a fegyverszallitásokról …..Felkészültek rá? Minden ellenvélemény konteo és propaganda ? Ez lenne az értelmes vita ?

  37. 37. Gyarmaty

    Erre a támogatásra az a válaszolom, hogy 746 millió. Most már csak 678.5 millió emberről kell gondoskodni.
    Már támogatni kell az Európában az egyik leggazdagabb ország lakóit úgy, hogy közben „Egyesült Királyság nagyrészt önellátó ezen a területen, mivel Skócia a partmenti vizeken jelentős gáz- és olajkitermeléssel rendelkezik”

    Akiknek elhanyagolható mennyiségű a saját gáz és olaj kitermelésük azok hogyan támogatják a lakosságot, ha nem lesz mivel fűteniük? Akik nem tudják újra nyitni a szénbányáikat, mint a Németek és beüzemelni a szénerőműveket azok mit csináljanak? Pénzbeli támogatással pedig nem lehet gázt, olajat, szenet varázsolni.

    Szóval az olaj szankciók igazából még be sem indultak, de már ellátási gondok mutatkoznak az EU-ban. A szankciók következményeként egekben az olaj ára. A tőzsdét nem az Oroszok irányítják.

    Ez a „senki nem fog megfagyni” kijelentésed annyit ér, mint Orbán Viktoré: „Aki elkapja a betegséget, meg fogjuk gyógyítani” Lakosságarányos halálozásban dobogós helyezésünk lett.

    Nem, nem, nem, a gázvásárlási tilalmat az EU hozta.

    Az eseményekben pedig ok okozati összefüggésük miatt az eseményláncolat 2014-ben kezdődött.
    Ki is volt aki támogatta a demokratikusan megválasztott parlament és kormány megpuccsolását? Ha nincs puccs, nincs szakadár terület, nincs parlament aki alkotmányba rögzíti a NATO csatlakozási szándékot és nem történik meg, hogy éveken át lövik az Ukránok az elszakadni szándékozó embereket.

    Történt, hogy a bivalyerős, életében még egy légynek sem ártó emberünk bement megszokott kocsmájába és kikérte sörét. Egy tag azt gondolta megnézi hol van ennek a bivalyerős embernek a tűréshatára, ezért beleivott a sörébe. Az erős ember kérte, ne igyon bele a sörébe. De ennél több nem történt.
    Ezért újból beleivott a békés behemót sörébe. Most már ingerültebben szólt rá a pofátlan provokátorra, aki harmadszorra is beleivott a nagy ember sörébe.
    Aki ekkor megcsapta és a kis gernyó holtanterült el.

    A történet nem ott kezdődik, hogy megütötte a gyengébbet a bivalyerős emberünk.
    Mondhatjuk e erre az emberre, hogy agresszív támadó?
    Lett volna a szituációnak más elintézési formája? Igen.

    Oroszország hagyhatta volna, hogy továbbra is beleigyanak a sörébe? Igen.
    Lehetett volna diplomáciai megoldás a szakadár területekről? Talán igen, talán nem.

    De egyet biztosan állíthatunk. Egy sorozatos provokációnak előbb utóbb következménye lesz.

  38. 4O. Károly
    ” Ki is volt aki támogatta a demokratikusan megválasztott parlament és kormány megpuccsolását? Ha nincs puccs, nincs szakadár terület, nincs parlament aki alkotmányba rögzíti a NATO csatlakozási szándékot és nem történik meg, hogy éveken át lövik az Ukránok az elszakadni szándékozó embereket.”

    Telitalálat Károly!
    +1

    ” De egyet biztosan állíthatunk. Egy sorozatos provokációnak előbb utóbb következménye lesz.”

    Ezek előre kitervelt bűncselekmények amiket másokra kennek és mások isszák meg a levét.
    Emberek legyünk észnél, ne hagyjuk, hogy mások vezessenek! Ne legyünk vakok!

  39. A svájci Néppárt alelnöknője nyomatékosan kéri az EU-t, hogy ismerjék el önmaguk előtt a függőségüket és béküljenek ki Moszkvával még a 2022.- es tél beállta előtt, mert az összeurópai frekvenciaszabályozott VILLAMOS HÁLÓZAT a gázhiány miatt számos országban – így Svájcban is – súlyos üzemzavarokat fog elszenvedni.

    Erre senki sincs felkészülve és a hálózatirányítási központok kénytelenek lesznek „kézivezérelten” lekapcsolni körzeteket, városrészeket, háromműszakos ipari nagyfogyasztókat, egyéb műszaki szolgáltatásokat, aminek a hiánya most még fel sem merül.

    Forrás:
    Magdalena Martullo-Blocher. 2022. június 25.

  40. Re:42
    Mivel az EU-s VER mereven össze van kötve, ezért Portugáliától Görögországig azonos a hálózati frekvencia, ami pl egy német black out esemény okán dominó szerűen leáll, hiába áll rendelkezésre elég energia pl Ausztriában.
    Ez a hajó olyan, hogy ha az egyik evezős meglékeli a hajót, mert fontosabbak neki a csillámpónis eszmék, akkorát egész hajó esik darabjaira.
    Technikailag ebben az esetben a MAVIR akár két részre is tudja szakítani Magyarországot, egy dunántúli régióra, és egy Dunától keletre eső regióra, de dél felé megy határkeresztező 400kV-os távvezeték Szerbia/Románia felé, észak felé Szlovákia irányába, ami azt jelenti, hogy ezek az országok ugyan úgy dominó szerűen dőlhetnek, vagy jobb esetben min 2 részre szakad az EU-s VER nyugat-keleti irányban.

  41. 43, dajtás

    Sokszor beszéltük, beszéljük és beszélni fogjuk ezt a témát, hátha idetévedne egy vidám csillámpónis szakember.

    Mondjuk, ilyen esetekben ha a GSM tornyok és más fontos nagyberendezések kénytelenek lesznek átkapcsolni a dízelre, akkor jól jönnek majd a csurig töltött stratégiai üzemanyagtárolók, mire többszöri bekapcsolási kísérlettel helyreállítják az alállomásokat.

    Télen, amikor az a gáz, hogy nincsen gáz….és így szépen bekapcsolják a hőszivattyúkat, inverteres splitkímákat, infrafűtést, elektromos kályhákat.

  42. 40,41

    Történt, hogy a bivalyerős, életében még egy légynek sem ártó
    – ez utóbbi nem igaz ! –
    emberünk bement megszokott kocsmájába és kikérte sörét.
    Egy tag azt gondolta, megnézi hol van ennek a bivalyerős embernek a tűréshatára, ezért beleivott a sörébe.
    Az erős ember kérte, ne igyon bele a sörébe. De ennél több nem történt.
    Ezért újból beleivott a békés behemót sörébe. Most már ingerültebben szólt rá a pofátlan provokátorra, aki harmadszorra is beleivott a nagy ember sörébe.
    Aki ekkor megcsapta és a kis gernyó holtanterült el.

    Nagyon szemléletes tanmese.
    Így szokott történni a western filmekben.
    Megkockáztatom :
    Akármilyen vérlázító is beleinni valakinek a sörébe, azért civilizált ember nem fog gyilkolni !
    Ergo Putyin és Oroszország barbárok , de ezt más esetekben is bizonyították.

  43. 45. Adott esetben rossz a hasonlat. Helyes úgy lenne, hogy a beleivás után a beleivó fejbelőtte a mellette ülő nejét.

  44. 45.
    Megtörtént esetről írtam.
    Aki nem verekedős az nem jól méri fel az ütése következményét.

    A lényeg mégis az, hogy a provokált, tök mindegy, hogy jogos vagy jogtalan a tette, ha kifogy a béketűrésből, odacsap.
    Sokra megyünk azzal, hogy mondogatjuk, Oroszország agresszor.
    De, ha tudták, hogy az oroszoknál előbb utóbb el fog szakadni a húr, akkor miért heccelték továbbra is?
    Nem leültek velük egyenlő félként tárgyalni, megoldást találni a problémára, hanem már a tavalyi orosz hadgyakorlatnál mondogatták, hogy az oroszok támadni készülnek. A támadás előtt már könyörögtek, hogy támadjanak végre.

  45. „Történt, hogy a bivalyerős, életében még egy légynek sem ártó..”

    Haha ha ha..

    Történt, hogy egy verekedős nagydarab pacák szeretett volna jani lenni a kocsmában. De tudta, hogy könnyen elkalapálhatják, ezért beszerzett egy robbanóövet, felvette és azzal bement a kocsmába.
    Elkezdte pofozni az egyik, nála jóval kisebb, véznább tagot, de félve, hogy a többiek leütik, a másik kezét a detonátoron tartotta. VAgy pofozhatom, rugdoshatom, a nyakára taposhatok, vagy ha beavatkoztok, akkor mindannyian megdöglünk.

    És tanuljatok a példából. Aki nagyon tiltakozik, az lesz a következő.

    Hogy tetszik a történet, kedves barátaim?

  46. 48. Gyarmathy
    Azt mondod kivagyiságból támadta meg Oroszország Ukrajnát? Tehát az előzmény szerinted nem több, mint frusztráltság?
    De ha nem haragszol, én nem mennék át kutyába.

  47. Re:44 János
    Ha lenne aggregátor, de nincs sok helyen, mert drága a „vas”.
    Nagyon sok GSM toronynál pár tíz perc akku áthidalására idő van, „oszt jónapot”.
    Jobbakon van napelem, de pl egy belvárosi átjátszón nem fog berregni a tetőn semmi.
    (Lehet nyugodtan cáfolni, de én, mint nem telkós, ezt látom kívülről).
    Kritikus IT infránál van akku+agregát, évi 1* be is szokták kapcsolni próba üzembe, de hogy minden cellánál lenne agregát, azt erősen kétlem.

  48. 50. Károly,

    Nem kivagyiságból, hanem birodalmi törekvésekből. Terjeszkedő politika, birodalmi álmok, ilyesmi. És mert futkosott a hátán a cárevicsnek a hideg, hogy mi lesz az ő rendszerével, ha a szomszédos Ukrajna a demokratikus európai rendszer lesz, ha egyre gazdagabb lesz tele boldoguló polgárokkal.

    Nem gondoltam, hogy ennyire nem értesz egy ilyen egyszerű szemléltetést.

    Aki ezt leírja : “Történt, hogy a bivalyerős, életében még egy légynek sem ártó..” az mennyire ismeri az orosz történelmet? Vagy akár a putyini rendszert? Légynek sem ártó?

    Nagyon el vagy te tévedve, ha azt hiszed, Putyinnal lehet egyenlő félként tárgyalni. Főleg egy Ukrajnának, főleg egy 2022 február 24.-e előtti Ukrajnának. Csak nézd meg Orbánt. Csak az erőből ért. Aztán amit Orbánnál látsz, azt szorozd meg 100-al, emeld négyzetre, és az lesz Putyin.

    Hallgasd meg Putyint, miket mondott a háború előtt Ukrajnáról. Milyen ultimátum szerű követelést nyújtott be múlt év decemberében a NATO-hoz és az USA-hoz.

  49. 40. Károly,

    „Erre a támogatásra az a válaszolom, hogy 746 millió. Most már csak 678.5 millió emberről kell gondoskodni.”

    A szegényekről, az elesett emberekről kell gondoskodni, akik nem tudják kifizetni a megnövekedett árakat.
    Szerintem az UK elég jó ebben. Nyugat Európában nem olyan nagy a szegények aránya, hogy ne lehetne őket segíteni, hogy ne fagyjanak meg, ne haljanak éhen vagy ne tudják a gyógyszereiket kiváltani még egy kialakuló gázválság közepette sem.
    Magyarország meg olyan gazdag, hogy adja az olcsó energiát mindenkinek, lehet olcsón szaunát fűteni, medencét, és nem kell spórolni. 🙂 Üzemanyag dettó.

    „Nem, nem, nem, a gázvásárlási tilalmat az EU hozta.” Tudnál egy linket adni erre? Én csak olajembargóról tudok.

  50. 52

    Tényleg Ukrajna függetlenné válása óta egyre gyarapodó gazdagodó demokratikus állam és társadalom képet mutatta 2014 -ig bezárólag? Minden probléma csak az után kezdődött? Tényleg annyira vonzó volt a többi posztszovjet állam számára ? A balti államokat leszámítva termeszetesen.

    A birodalmi terjeszkedés minden birodalom sajátossága nemcsak az orosz birodalomé a módszerek persze lehetnek mások. Ettől még nem kell helyeselni vagy beletörődni vagy bármilyen áron alkalmazkodni hozzá.

  51. 52. Gyarmathy
    Minden példa egy kicsit sántít, de a tiednek hiányoznak a lábai.

    Abból az abszurditásból indulsz ki, hogy ha most nem állítják meg az oroszokat, akkor Franciaországig, Angliáig meg sem állnak, de legalábbis a kicsi NATO országokat megtámadják. Ezért megéri most áldozatokat hozni a későbbi nagyobb rossz elkerülése miatt. Ez még érthető is lenne, ha USA beáldozná a keleti blokkot, de reálisabbnak gondolom, hogy atomháború nélkül ez kivitelezhetetlen.
    De, ha atomháború, akkor mért akarná Putyin leigázni Európát, ha ennek az a következménye, hogy mindkét fél megsemmisül. Nem lesz birodalom ami miatt szerinted elindította a háborút.

    Még mindig tartom azt, hogy a történések, a háború, a szankciók egy nyugat kelet közös forgatókönyve.
    Az új Orosz csapásmérő fegyverekről azt írják, hogy perceken belül elérik az EU bármely országát, na meg olyan gyorsak, hogy USA is tehetetlen ellenük.
    Ezért nem fogadom el, hogy Ukrajna NATO csatlakozási szándéka váltotta volna ki a támadást. Az meg, hogy a szakadárokat védték meg a háburú indításával a történelem tükrében megkérdőjelezhető.
    Nyugat kelet nagyjai lepaktáltak a hátunk mögött. Ezt a nézetet csak átvettem, nem én találtam ki.
    Sokan megírták már, hogy a jelenlegi rendszer recseg ropog. Hát összedöntik és építenek egy másikat.

  52. 53. Gyarmathy
    Északi Áramlat 2 Német szankció alatt.
    Az egyik szankciós csomag érinti az olaj és gáz kitermeléséhez használt nyugati alkatrészek szállítási tilalmát úgy, mint a repülőgép alkatrészekét. Arra gondolhattak, ez megfekteti az Oroszokat.
    Az Északi Áramlat 1 gázvezeték turbináit Kanadában kell javítani. De a Kanadaiak valamiért nem küldték vissza a turbinát. Ha ez nem így lenne és az Orosz hazudik, akkor már rég megírták volna, hogy Kanada ekkor és ekkor visszaküldte a javított turbinát. Ilyen hír nincs.
    Szankciók miatt nem küldik vissza a turbinát. Egyik, hogy ha visszaküldik az Oroszok ha akarnák sem tudnák kifizetni a javítás értékét a bankokat érintő szankciók miatt a másik, hogy a csúcstechnikai alkatrész is szankciós.

    „A javítási munkát végző Siemens Energy az Oroszországgal szembeni kanadai szankciók miatt nem tudja visszaküldeni a Kanadában karbantartott turbinát – írta a Reuters.”

    Ha egy rendszerből kiveszek egy nélkülözhetetlen elemet, akkor az egész rendszer leáll.
    Ezért írtam gázvásárlási tilalmat. Nem közvetlen a gázszállítást szankciózzák, csak ellehetetlenítik a karbantartást.
    Gyanítom emiatt csökkentették az Oroszok a másik vezetéken is a nyomást.

  53. Re:56
    Kína felé menő gázvezeték turbinái is Siemens turbinák, amiket szankcióznak majd, ha karbantartása szorulnak? Netalántán jó lenne a németeknek a kici occó kínai turbina is, ha valamilyen oknál fogva csereszabatos?
    (Szuper nikkel ötvözet egykristály lapát öntéshez elég sok „varázslat” kell, hogy jó legyen, nem véletlenül magasabb az élettartama egy GE/RR turbinának, mint egy kínai verziónak..)

    Nem tudom mit vártak Trugyótól, tőről metszett szabadkőműves fióka, még jó hogy úgy ugrál, ahogy a kitartói parancsolnak neki… 🙂

  54. 56. Károly,

    Hát nem tudom. Egy német cég turbinájától és egy kanadai javítóműhely munkájától , ráadásul a nyugati világ bankrendszerének működésétől függ az oroszok gázszállítása az európai vevői felé?

    Ennyire kiszolgáltatott lenne az orosz a nyugati rendszereknek egy ilyen fontos, stratégiai területen?
    Akkor mi lesz az olajkitermeléssel? A repülőgépiparral? A sokmillió nyugati gépjárművel, ami az orosz utakon szaladgál? A gyártósorokkal, a vasúti járművekkel, távközlési rendszerekkel, számítőgépekkel és sorolhatnám tovább?

  55. Végtelenül értelmetlen ez a hónapok óta tartó szócséplés arról, hogy ki a hibás, ki a gonosz, kinek nagyobb a farka, meg hogy ki fog szopni a végén. Elárulok egy belsős infót:
    MINDENKI szopni fog.

  56. Re:59
    Véralgebra már csak ilyen, szeretik az elkövetők kisebbíteni, áldozatok pedig növelni a disznóságok mértékét.

  57. 58. Gyarmathy
    Pont az a cél a sokrétű szankcióval, megakasztani az Orosz gazdaságot. Ez látványos eredményt még nem hozott. Olvastam cikket arról, hogy polgári repülőgépek alkatrészhiány miatt nem tudnak felszállni.

    „Ennyi ruszki seggnyaló, agykárosodott hozzászólás nincs sehol, mint a magyar oldalakon.”
    Ha ezt rám is érted, akkor részemről itt a társalgásunk befejeztem. Vagy sorold fel név szerint kikre vonatkozik a megállapításod ezen a magyar oldalon.

  58. 64 – Zsolt:
    “carbon neutral” by 2050. Oh no! by 2050 the world will be mankind neutral. 😀

  59. Nem fogynak ki az ötletekből, érdemes ilyen kiváló vezetőkre bíznunk magunkat. De őket ki választotta meg? Akkor az energiahordozók után jöhet a gabona? Úgy könnyű hülye döntéseket hozni, ha utána a következményeket másokra hárítom.
    Szegény EU, háborús célpont lett ártatlanul, mert nem szeretnek bennünket. Nem is tudom, ki kezdte a gazdasági háborút.
    Remélem benne van az oroszokkal kötött szerződésünkben, hogy nem adható tovább a gáz. Ha meg marad fölös tároló kapacitásunk, akkor annak semmi akadálya, hogy más is használja (a szerbek is bérelnek tőlünk). Fizesse ki a költségét, töltse fel saját gázzal, építse ki hozzá a szállítási útvonalat. Igyekezniük kell, hogy őszre készen legyen.

    „..az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de „háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök „gyűlöli az életmódunkat”, és „visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”.

    ..fel kell készülni, „kötelező érvényű mechanizmusokat” kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz „szolidáris” felhasználásáról, hogy „ne mindenki csak magával törődjön”
    „Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok”

    A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson „a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt ”
    https://ma7.sk/nagyvilag/weber-igazsagosan-kell-elosztani-az-eu-ba-erkezo-gazt

  60. 66: kakukk:
    „A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a “szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. ”
    – Lesz még ebből vérre menő vita, s persze, hogy megint benne vagyunk/leszünk nyakig…

  61. 67. Horváth Csongor
    Folyamatosan az az érzésem, hogy az EU egyre jobban hasonlít a KGST-hez. Alkalmatlan vezetők, rossz és kötelező határozatok, majd amikor ebből baj lesz, akkor einstand.
    Jól ráfaragtunk, mire beleléptünk az EU-ba, utána gyorsan meg is változott. Már nyoma sincs az egykor irígyelt Nyugatnak (már csak a jólét maradványai vannak, amit gőzerővel számolnak fel), oda kerültünk, ahonnan jöttünk.
    Ezért mondtam azt, hogy gyorsított tempóban haladunk visszafelé. Most talán az itteni 80-as éveknek megfelelő a helyzet (még lehet véleményt mondani, de nem mindegy hol), gyorsítva jönnek a 70-es évek (az első megszorítások), majd az elégedetlenség miatt a 60-asok. Utána már csak 50-esek maradnak, ami eljöttének az idejét sem nehéz kiszámítani. Egyes európai nagyvárosokban a kisiskolások között már többségben vannak a muzulmánok. Ahogy felnőnek, ezt az arányt viszik magukkal tovább a korosztályukban. Akkor jöhet a Kalifátus, onnantól kuss van.

  62. 67. Horváth Csongor

    Akkor most a németek meg a többiek is akarnának a véres orosz gázból, amit konkrétan mi kapunk? Fura.
    Mondhatta volna a “szerencsés” tagországoknak Weber: Szívjunk még jobban együtt az egység és szolidaritás nevében!

  63. 69 – Száguldó Világfaló Pizza

    Már máshol írtam, de az ismétlés sosem árt: egy pecsét az illetékes német sóhivataltól és mehet a gáz Németországba az Északi Áramlat 2-n, fel van töltve földgázzal!
    Ha ezt is észbe tartjuk, az ilyen Weber urak megnyilvánulásai nagyon bicskanyitogatóak!
    A szándék nem a helyzet kezelése, hanem a még nagyobb probléma előállítása. Azokat is magukkal behúzni a mocsárba, akik akár egy kicsit is, de jobban kezelték a helyzetet a nagy ellenszél ellenére is.

  64. 70. Zsolt

    Oké, de az Északi Áramlat 2 megnyitása a ‘bűnös’ merkeli úthoz vezetne vissza, plusz az amcsik, lengyelek és ukránok vérnyomására is gondolni kell. Nem úgy van ez, mint régen, most már az elvek fontosabbak. Nagy kár, h az elvek nem adnak energiát.

  65. „Fjodor Lukjanov: Miért nem sikerült a Nyugatnak rávennie a világ többi részét, hogy támogassa az Oroszországgal való konfrontációját?
    Az Egyesült Államok vezette tömb már nem kínálja az egyetlen életképes fejlődési modellt, ami azt jelenti, hogy az akarat kényszerítő képessége gyengül..
    A felszínen lenyűgöző, amit láttunk: a Nyugat példátlan egységet mutat az ukrajnai orosz hadjárattal szemben.
    A Nyugat elérte azt a természetes határt, amelyen túl már nem lehetséges a terjeszkedés? És ha igen, mit jelent?
    A nyugati médiának pedig még mindig csaknem monopóliuma van abban, hogy meghatározza a világméretű történésekről alkotott képet. Ez azt jelenti, hogy hatalmas előnnyel rendelkezik. De úgy tűnik, a határt elérték.
    Ez váratlan, hiszen kevesen helyeslik Oroszország ukrajnai lépéseit. Moszkva olyan problémákkal foglalkozik, amelyek látszólag önmagán kívül irrelevánsak, és a konfliktus durva módszerei és humanitárius következményei nem váltanak ki nagy szimpátiát kívülről. Más szóval, objektíven a Nyugatnak kiváló esélye van arra, hogy megnyerje a világ többi részét, ha azt az álláspontot képviseli, hogy az ügye itt a barbárság elleni küzdelemről szól.
    De ez nem történik meg. Miért? Ennek talán három fő oka van.
    Először is, a nem nyugati világ tökéletesen tudja, hogy a bolygón zajló háborúk soha nem szűntek meg, még az elmúlt 30 évben sem,…A Közel-Keleten például azt mondani az embereknek, hogy Oroszország minden elképzelhető erkölcsi normát megsértett, enyhén szólva is nehéz annak fényében, amit a térség a hidegháború befejezése óta megtapasztalt.
    Másodszor, az egykori harmadik világban a legtöbben a jelenlegi eseményeket az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszországgal közvetlenül szomszédos területekkel kapcsolatos határozott politikájával kapcsolatos, régóta fennálló konfliktus betetőzésének tekintik.
    Végül a bolygó nagy részének reakciója jól mutatja, hogy dühösek a Nyugat egészére. Gyarmati történelemmel rendelkező hegemónnak tekintik, amely mindig visszaél hatalmával. Az ok nem Oroszország lépéseinek támogatása, hanem az ellenszegülés a Nyugat azon próbálkozásaival szemben, hogy másokra rákényszerítse akaratát, ami gyakran sérti saját érdekeiket.

    Vagyis nem az Oroszország iránti szimpátiáról van szó, hanem a Nyugattal szembeni ellenszenvről.
    A nem nyugati államok helyzetét nemcsak a gyarmatiellenes ösztönök diktálják, bár léteznek. Ennél is fontosabb, hogy az új körülmények között a Nyugat nehezen tud a világ többi részének vezető országainak bármit felajánlani, ami az álláspontjuk
    gyökeres megváltoztatására kényszerítené őket. Ma már léteznek alternatív források a fejlesztéshez – az egykori harmadik világ számos tagja rendelkezik pénzzel, készségekkel és bizonyos mértékig technológiával. A Nyugat sok tekintetben még mindig előttük jár, de – és ez alapvetően fontos – mára teljesen elvesztette a vágyat, hogy osztozzon előnyeivel.
    Egyszerűen azért, mert most félti a versenyt tőlük – a jelenlegi elit hibának tartja azt a gyakorlatot, hogy az amerikaiak támogatták Kína fejlődését.
    A fejlődő országok természetesen érdeklődnek a nyugati befektetések iránt, de az interakció jellege is változik. Finoman szólva is a korábbi harmadik világ egyre igényesebb és válogatósabb,..

    Következésképpen a Nyugat vezetési jogának elismerésének széles körű elutasítása azt jelenti, hogy többé nem lesz nyugati szabályokon alapuló világrend.”

    https://www.rt.com/russia/558384-west-failed-support-confrontation/

  66. Ha 5 percnyi híradást nézel, megérted, hogy az idiótáknak szólnak.
    Ha nem érted, akkor hozzád szólnak.
    OK.

  67. A tél beállta előtt másodjára is megrohamozzák az ukrán menekültek az európai melegedőket, hiába irányozta elő az ENSZ az Ukrajnának szánt téliesítő felszerelést.
    Kritikus lesz a helyzet Ukrajnával határos országok befogadótáboraiban, ennyi nőt-gyereket-időst a hidegben szociális ellátásban hónapokig részesíteni, hogyan?

  68. 80 – Zsolt:
    Újabban egyre több youtube kerül belinkelésre. Időrabló. A belinkelő egy-két mondattal leírhatná mi a lényeg. Főleg, ha az eredeti angol nyelvű. Pl. New Yorkban kioktatják az embereket mit tegyenek atom támadás estén.

  69. 81 – Tibor bá´

    Rendben, vettem.
    Ha idegen nyelvű lesz a videó, akkor a jövőben majd így teszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük