(3885) $$$ ?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása oline

Az ukrajnai háború az amerikai század végét jelenti.

89. Útban a 90. felé

Írta: Mike Whitney 2022. június 17.

Minden amerikai dollár egy csekk, amit egy 30 billió (10^12) dollár tartozással terhelt számláról kellene lehívni.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának „hitele” egy mítosz, amelyet egy homokon nyugvó intézményi keret tart össze. Valójában az USD nem éri meg azt a papírt, amelyre nyomtatják. A dollár egy ígérvény, amely a vörös tinta óceánjában lebeg. Az egyetlen dolog, ami megakadályozza, hogy az USD eltűnjön az éterben, a hiszékeny emberek bizalma, akik továbbra is elfogadják törvényes fizetőeszközként.

De miért bíznak az emberek a dollárban, ha annak értéktelenségét mindenki ismeri? Végül is Amerika 30 billió dolláros államadóssága aligha titok. Ez egy lopakodó adósság, amiről az amerikai emberek egyáltalán nincsenek tudatában, de felelősek érte.

A kérdés megválaszolásához meg kell vizsgálnunk, hogyan működik a rendszer valójában, és hogyan támasztja alá a dollárt a második világháború után létrejött számos intézmény. Ezek az intézmények környezetet biztosítanak a történelem leghosszabb és legkirívóbb csalásainak lebonyolításához, a drága iparcikkek, nyersanyagok és kemény munkák megvételéhez holt elnökök képével ellátott zöld cetlikkel fizetnek.

Csak csodálni lehet az elit zsenialitásán, akik kitalálták ezt az átverést, majd  rákényszerítették a nem tiltakozó tömegekre. Végül gyorsan eltávolítanak mindenkit, aki megpróbál megszabadulni a dollártól, vagy, Isten segítsen, létre kar hozni egy alternatív rendszert. (Szaddám Husszein és Moammer Kadhafi jut eszembe.)

De a tény az, hogy – eltekintve az intézményi keretektől és a dollárellenfelek kíméletlen kiirtásától – semmi sem indokolja, hogy az emberiség egy olyan valuta igában maradjon, amely adóssághegyek alatt van eltemetve, és a valódi értéke gyakorlatilag megismerhetetlen.

Ez nem mindig volt így. Volt idő, amikor a dollár volt a világ legerősebb valutája. Az első világháborút követően az Egyesült Államok volt „a világ aranyának többségi tulajdonosa”, ezért egy nemzetközi delegáció „úgy döntött, hogy a világ valutái többé nem lesznek az aranyhoz kötve, hanem az amerikai dollárhoz köthetők, mert a zöldhasú, maga az aranyhoz kapcsolódik.”

Íme még egy cikk: „A megegyezés „Bretton Woods-i Megállapodás” néven vált ismertté. Létrehozta a központi bankok felhatalmazását, amelyek rögzített árfolyamokat tartanak fenn valutáik és a dollár között. Valamint az Egyesült Államok kérésre beváltja az amerikai dollárt aranyra. Az amerikai dollárt hivatalosan a világ tartalékvalutájává emelték, és a Bretton Woods-i Megállapodásnak köszönhetően a világ legnagyobb aranytartaléka biztosítva lett.

Az aranytartalékok helyett, más országok amerikai dollár tartalékokat halmoztak fel. Az országok elkezdték vásárolni az Egyesült Államok kincstár jegyeit, amelyeket biztonságos pénztárolónak tartottak. A kincstári jegyek iránti kereslet, valamint a vietnámi háború és a Great Society hazai programjainak finanszírozásához szükséges kiadások arra késztették az Egyesült Államokat, hogy papírpénzzel árasszák el a piacot.

Viszont az aranyra történő átváltás iránti kereslet olyan nagyra nőtt, hogy Richard Nixon elnök kénytelen volt beavatkozni, és szétválasztani a dollárt az aranytól, ami a ma is létező lebegő árfolyamokhoz vezetett.

Bár voltak stagflációs időszakok, ami a magas inflációnak és magas munkanélküliség elnevezése, az amerikai dollár továbbra is a világ tartalékvalutája maradt. Azonban az arany eltűnt, és ami maradt, az egy gőzölgő adósság halom.

Szóval, hogyan a csudába sikerült megőriznie a dollárnak a világ legkiválóbb valutájaként elfoglalt státuszát? A dollárrendszer hívei elmondják, hogy ennek köze van „az Egyesült Államok gazdaságának méretéhez és erejéhez, valamint az Egyesült Államok pénzügyi piacainak dominanciájához”. De ez nonszensz. Az igazság az, hogy a tartalékvaluta státuszának semmi köze Amerika posztindusztriális, szolgáltatás-orientált, buborékok által vezérelt, harmadik világ lyukas gazdaságának „méretéhez és erejéhez”. Ennek semmi köze az amerikai kincstárak állítólagos biztonságához sem, amely – a dollár mellett – minden idők legnagyobb piramis játéka.

Az igazi ok, amiért a dollár maradt a világ vezető fizetőeszköze, az a központi bankok kartellizációja. A Nyugati Központi Bankok de facto monopóliumok, amelyek összejátszanak a monetáris politikában annak érdekében, hogy megőrizzék mániákus halálfogásukat a pénzügyi piacokon és a világgazdaságon. Ez egy monetáris maffia, és – ahogy George Carlin elhíresülten mondta: „Te és én nem vagyunk benne.”

.A lényeg: A kamatlábak könyörtelen manipulálása, a mennyiségi lazítás (QE) az, ami a dollárt magas, meg nem érdemelt helyén tartotta. Mindez azonban teljesen megváltozik Biden vakmerő külpolitikája miatt, amely a globális gazdaság kritikus szereplőit saját rivális rendszer létrehozására kényszeríti. Ez egy igazi tragédia a Nyugat számára, amely egy évszázada megállás nélkül kivonja a javakat a fejlődő világból.

Most – az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók miatt – egy teljesen új rend van kialakulóban, amelyben a dollárt a nemzeti valuták helyett (független pénzügyi elszámolási rendszeren keresztül) váltják fel a kétoldalú kereskedelmi ügyletek során, amíg – még ebben az évben – Oroszország csere kereskedett, nyersanyag fedezetű valutáját az ázsiai és afrikai kereskedelmi partnerek fognak használni.

Az orosz devizatartalékok washingtoni ellopása áprilisban felpörgette a jelenlegi folyamatot, amelyet tovább gyorsított Oroszország külpiaci kitiltása. Röviden, az Egyesült Államok gazdasági szankciói és bojkottjai sok nagyságrenddel megnövelték a nem dollárövezetet, és egy új monetáris rend létrehozását kényszerítették ki. Hogy ez mekkora hülyeség!

Az Egyesült Államokban évtizedek óta folyik egy átverés, amelynek során az értéktelen valutát valódi értékű dolgokra cserélik. (olaj, iparcikk és munkaerő) Azonban, most a Biden-csapat teljesen felszámolta ezt a rendszert, és harcoló táborokra osztotta a világot. De miért? Megbüntetni Oroszországot? De ha ez a helyzet, akkor nem kellene megpróbálnunk kitalálni, hogy a szankciók valóban működnek-e, mielőtt meggondolatlanul megváltoztatnánk a rendszert?

Az Oroszország elleni háború elkezdődött, és a korai eredmények már jelentkeznek. Nézd csak meg, hogy tettük tönkre Oroszország valutáját, a rubelt. Megdöbbentő! Idézet a CBS egyik cikkéből: „Idén az orosz rubel a legjobban teljesítő valuta a világon idén.” Két hónappal azután, hogy a rubel értéke egy dollár cent alá esett, a modern történelem leggyorsabb és legszigorúbb gazdasági szankciói közepette, az orosz valuta elképesztő fordulatot hozott. A rubel január óta 40%-ot ugrott a dollárhoz képest.

Normális esetben egy nemzetközi szankciókkal és jelentős katonai konfliktussal szembesülő ország a befektetők menekülését és a tőke folyamatos kiáramlását tapasztalná, ami a valutája esését okozná. A rubel rugalmassága azt jelenti, hogy Oroszország részben el van szigetelve a nyugati nemzetek által Ukrajna elleni inváziója után kirótt gazdasági szankcióktól. („Oroszország rubelje idén a világ legerősebb valutája”, CBS News)

Úgy kell ezt érteni, hogy a rubel elleni támadás mégsem működött? Igen, így bizony. De ez nem jelenti azt, hogy a szankciók kudarcot vallanak. Ugyan, csak nézzük meg, milyen hatást gyakoroltak az orosz árukra. Az export bevételek esnek? Itt van még a  idézet a CBS-től: „A nyersanyagárak jelenleg az egekbe emelkednek, és bár az embargók és a szankciók miatt visszaesik az orosz export volumene, a nyersanyagárak emelkedése bőven kompenzálja ezeket a csökkenéseket” – mondta Tatiana Orlova, a feltörekvő piacok vezető közgazdásza.

Oroszország havonta közel 20 milliárd dollárt kap az energiaexportból. Március vége óta sok külföldi vásárló eleget tett annak a követelésnek, hogy rubelben fizessenek az energiáért, ami felfelé mozdította a valuta értékét. („Az orosz rubel a világ legerősebb valutája”, CBS News) Viccelsz? Úgy érted, hömpölyög a rubel, és Putyin minden eddiginél több valutát szerez árucikkeivel? Igen, és ez orosz kereskedelmi többlet. Nézd meg ezt a részletet a The Economist egyik cikkéből: „Oroszország exportja… meglepően jól tartotta magát, beleértve a Nyugatra irányuló exportot is. A szankciók lehetővé teszik az olaj és a gáz értékesítését a világ nagy része felé. Az energiaárak megugrása pedig tovább növelte a bevételeket. Emiatt az elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban az orosz kereskedelmi többlet rekordmagasságot ér el.

Az IMF számításai szerint 2022-ben a folyó fizetési mérleg többlete, amely magában foglalja a kereskedelmet és bizonyos pénzügyi folyamatokat, elérheti a 250 milliárd dollárt (a tavalyi GDP 15%-a), ami több mint kétszerese a 2021-ben regisztrált 120 milliárd dollárnak. A szankciók felpörgették Oroszországot. A kereskedelmi többlet hozzájárult a háború finanszírozásához.. Ezután meg kell hozni a kereskedelmi szankciók szigorításáról szóló döntést.

Liam Peach, a Capital Economics tanácsadója szerint még ha az EU életbe is lépteti az orosz olaj betiltására vonatkozó javaslatát, az embargót olyan lassan vezetnék be, hogy az EU Oroszországból származó olajimportja idén mindössze 19%-kal csökkenne. Ezeknek a szankcióknak a teljes hatása csak 2023 elején lesz érezhető – addigra Putyin milliárdokat fog felhalmozni háborúja finanszírozására.” („Oroszország jó úton halad a rekord kereskedelmi többlet felé”, The Economist).

Hadd tisztázzam a dolgot: A szankciók valójában ártanak az Egyesült Államoknak és segítik Oroszországot, ezért a szakértők szerint több szankciót kellene bevezetnünk? Most, hogy lábon lőttük magunkat, a szakértők úgy gondolják, hogy bölcs dolog lenne a másik lábba is bele lőni. Én vagyok az egyetlen, akit megdöbbent ennek a politikának az őrültsége?

Tekintsd meg ezt a részt az RT egyik cikkéből: „Oroszország 2022-ben rekordösszegű, 100 milliárd dollár bevételre tehet szert az európai országok felé irányuló gázeladásokból az energiaárak meredek emelkedése miatt – jelentette a héten a Les Echos francia lap, a Citibank elemzőire hivatkozva. A lap szerint a gázértékesítésből várható bevétel csaknem kétszerese lesz a tavalyinak. Az elemzés nem veszi figyelembe az egyéb orosz áruk, például az olaj, a szén és más ásványok eladásából származó nyereséget.

A Les Echos jelentése szerint a szankciók és az orosz energiával szembeni átfogó embargóra vonatkozó figyelmeztetések ellenére a 27 EU-tagország továbbra is nagyjából napi 200 millió dollárt küld a Gazpromnak. („Az előrejelzések szerint az orosz gázbevételek új csúcsot fognak elérni”, RT) A gáz- és olajértékesítésből származó bevételek tehát szó szerint elárasztják Moszkva kasszáját, úgy mint még soha. Eközben az energiaárak az EU-ban és Amerikában 40 éves csúcsra szöktek.

Látod, mennyire kontraproduktív ez a politika? Az EU recesszióba süllyed, az ellátás súlyosan megszakadt, folyamatosan jelentkezik az élelmiszerhiány, és a gáz- és olajárak az egekbe szállnak. Minden objektív mércével a szankciók nemcsak kudarcot vallottak, de látványosan visszájára sültek el. A Biden-emberek nem látják, hogy milyen károkat okoznak? Teljesen leváltak a valóságtól?

Képzeld el, ha az ukránok Biden új tüzérségi ütegét (HIMARS) használják oroszországi városok ágyúzására, akkor Putyin azonnal elzárja az Európába irányuló szénhidrogén-áramlást. Ez fog történni, ha Washington továbbra is eszkalálódik. Fogadhatsz rá. Ha Oroszország „különleges katonai műveletéből” hirtelen háború lesz, Európa-szerte elsötétülnek a fények, az emberek otthonaikban elkezdenek megfagyni, a gyárak leállnak, és a kontinens azonal elhúzódó és fájdalmas depresszióba zuhan. Gondolkozik valaki Washingtonban ezeken a dolgokon, vagy annyira részeg a saját sajtóhíreitől, hogy teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal?

Íme még egy cikk az RT-ben: „Miközben a kollektív Nyugat továbbra is ragaszkodik – minden megfigyelhető valóság ellenére – ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus jól alakul Kijev számára, a nagyobb médiumok egyre nyugtalanabbak a gazdasági fronton kialakult helyzet miatt. Egyre több megfigyelő ismeri el, hogy az USA és szövetségesei által bevezetett embargók nem az orosz gazdaságot zúzzák szét, ahogyan eredetileg szándékozták, hanem inkább a sajátjukat.

„Oroszország megnyeri a gazdasági háborút” – jelentette ki csütörtökön Larry Elliott, a Guardian gazdasági szerkesztője. „Most három hónapja annak, hogy a nyugat gazdasági háborút indított Oroszország ellen, és nem a tervek szerint halad. Éppen ellenkezőleg, a dolgok valóban nagyon rosszul mennek” – írta… Egy május 30-i esszében a Guardian rovatvezetője, Simon Jenkins azt is elmondta, hogy az embargó kudarcot vallott… Ahogy Jenkins is rámutat, a szankciók valójában megemelték az orosz export, például az olaj és a gabona árát – így inkább gazdagították, nem pedig elszegényítik Moszkvát, miközben az európaiak gázhiányban, az afrikaiakban pedig élelmiszerhiányban maradnak.”

(„Mivel a szankciók nem működnek, és Oroszország előretörése folytatódik, a nyugati média megváltoztatja Ukrajnával kapcsolatos hangját”, RT) Felfigyeltél arra a részre, hogy „Oroszország megnyerte a gazdasági háborút”?  Szerinted ez mit jelent a gyakorlatban? Azt jelenti ez, hogy Washington kísérlete kudarcot vallott Oroszország gyengítésével kapcsolatban? Valójában ez óriási megterhelést jelent a Transzatlanti Szövetségre és a NATO-ra, ami a kapcsolatok újragondolását indítja el, ami a „szabályalapú rendszer” dacos elutasításához vezet.

Európa lekapcsol Washingtonról, és hagyja, hogy Amerika elsüllyedjen a 30 billió dolláros vörös tinta óceánja alatt? Igen, ez pontosan ezt jelenti. A washingtoni proxy-háború híveinek fogalmuk sincs tévedésük nagyságáról vagy arról, hogy mekkora kárt okoznak saját országuknak.

Az ukrajnai összeomlás a 30 éves véres beavatkozások csúcspontja, amelyek egy olyan fordulóponthoz juttattak bennünket, ahol a nemzet sorsa drámai fordulatot vesz a rosszabbra. Ahogy a dollárövezet zsugorodik, az életszínvonal zuhanni fog, a munkanélküliség szárnyalni fog, és a gazdaság lefelé irányuló halálspirálba kerül. Washington nagymértékben alábecsülte sebezhetőségét a katasztrofális geopolitikai visszacsapással szemben, amely hamarosan bekövetkezik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

47 gondolat erről: „(3885) $$$ ?

  1. Az emberek a pénz működésével kapcsolatban azt is természetesnek veszik, ami egyáltalán nem az.

    Egyel alapfogalom, ami sokaknak teljesen ismeretlen. Az ökonómia részének tekintik, pedig nem az! Ég és föld! Az egyik út az emberi boldogulást segíti a másik a pokolba vezet.

    https://meritokrata.com/cikkek/krematisztika/

  2. „2022 márciusában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további négy tartalékvalutát hagyott jóvá: az eurót, a brit fontot, a japán jent és a kínai jüant.”
    Miután a dollár még a legnagyobb tartalékvaluta (az amerikai államkötvények ott csücsülnek az államok tartalékaiban), egy azonnali összeomlás értéktelenné tenné őket, nem érdekük egy gyors összeomlás. Az más kérdés, hogy ez nemcsak rajtuk múlik, akkor viszont nagy bukta van.
    Viszont pénzt kibocsátani bármennyit lehet, emiatt bizonytalan, nem véletlenül térnek vissza az aranyhoz, abból korlátozott a készlet.
    Ha beindul egy dollár összeomlás és menekülni kell tőle, akkor talán csak az amerikai aranytartalék menthetné meg, ami a legnagyobb a világon (ha ez még valóban így is van).
    A valuta összeomlását a pénz stabilitásába vagy hasznosságába vetett hit hiánya okozza – akár értéktárolási módként, akár csereeszközként.
    A rubelt az aranyhoz kötötték nemrég, tehát aranyra váltható. Viszont az előkészített újabb szankciós csomagban meg akarják tiltani az orosz arany vásárlását. Kérdés, ez mire vezethet? Valószínűleg megtilthatják a Nyugatnak, de a világ többi része tojik majd rá. Valamint az arany nemcsak tartalék, hanem fontos ipari alapanyag is, például a félvezetőgyártásban. Kell még egy pofon annak az iparágnak?
    A pénz csak addig működik, amíg megbíznak benne, tehát hisznek benne, hogy betartják a szabályokat. A szankciókkal viszont felrúgták a szabályokat, innentől senki sem lehet abban biztos, hogy ami ma érvényes, az holnap is az lesz. Tehát biztos fedezetnek, tartaléknak marad az olyan árú, aminek a mennyiségét nem lehet korlátlanul növelni.
    „Az oroszok azonban évek óta fáradoznak devizafüggőségük csökkentésén, ennek érdekében nagy mennyiségben adtak el amerikai államkötvényeket és vásároltak aranyat…
    Az orosz parlament és kormányzat a tartalékkezelési szabályok megváltoztatását tervezi, és aranyból és drágakövekből egy speciális tartalékot hoznának létre amely háború idején hozzáférhető lenne – jelentette a Bloomberg …
    Az orosz állami tartalékok az aranyon kívül platinát, palládiumot ős különféle drágaköveket is tartalmaznak, mint rubinokat és smaragdokat ”
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/06/darius-kincstara-epul-moszkvaban-borus-idokre

  3. Minden árát az határozza meg, mennyit adnak érte. Kényszerhelyzetekben az ár – érték aránya nem valós, hanem spekulatív. Azaz nincs meg mögötte a valós érték.
    Az már jóval nagyobb baj, ha ezt mesterségesen fenntartják.

  4. 6. Dan
    Normális esetben az lenne. De a tőzsdén már az árat nem a valós kereslet határozza meg (mint a piacon), hanem fogadnak arra , hogy majd mennyi lesz egy árucikk ára. Meg utána arra a fogadásra is, amivel fogadtak, meg utána arra pénzügyi csomagra, amit ezekből a fogadásokból állítottak össze (hiszen az is egy termék, „pénzügyi”). A végén az eredeti árucikknek már csak a neve kell, legyen az napraforgó, vagy akár kávéskanál. Mindegy, akkora mennyiségeket mozgatnak meg fiktíven, amennyi a világon sincs. Egy pilótajáték az egész. Ez a pénzügyi kapitalizmus. Te is vehetsz pl. olajat a tőzsdén, csak a töredék árát kell kifizetned, tulajdonképpen azt a változást csak, amennyire fogadtál (soha az életben nem látod fizikailag azt az olajat, nem fogják oda szállítani a kapud elé). Ha nőtt az ára, akkor „eladhatod”, a nyereséget realizálhatod, ha csökkent, akkor viszik a pénzed.
    Ezek után már csak az kell, hogy megfelelő tőkeerővel és információ terjesztéssel manipulálni tudjad a „keresletet” és máris lehet kaszálni.

  5. „Too big to fail” – mindaddig fent fogják tartani az USA/$ hegemóniát, míg tudják, mivel ha összezuhanna, az mindenkinek nagyon fájna. Annak is aki hitelezi, annak is aki ebből hasznot húz. Senkinek sem érdeke hagyni bedőlni. Lásd Lehman Brozhers 2008 – ezzel tesztelték a piacot, kiderült hogy a fenti tartja magát, így s többi bankot megmentették. Emiatt nem fog sem az USA sem a dollár bedőlni. Ez téma 14 éve, 2008 óta folyamatosan.

    USA utcái katasztrófa amugy 🙁
    https://m.youtube.com/watch?v=YIiJ1nic9YU
    vagy:
    https://m.youtube.com/watch?v=E2RvooEI0YE
    Sajnos a USA szociális és oktatási, egészségügyi rendsze eléggé szétszakította a társadalmat.

  6. Nem tartom tisztességesnek Tibor bá, amit művelsz a blogodon. Sok, valóban jószándékú embert vezetsz meg ezekkel a cikkekkel (orosz propaganda). Régebben, azt hittem, ha valaki közeledik az elmúláshoz, jobb ember lesz, de amit láttam, az pont az ellenkezője, sok idős rokonom gonosszá vált a halála előtti 1-2 évben. Számomra érdekes.

  7. 9 – Manitu:
    Az ukrán/orosz háborúval kapcsolatos posztjaim szándékosan mutatják be a helyzetet a másik oldalról nézve. Az olvasókat nem megvezetem, hanem szélesítem a látómezőiket. Ez segíti elő a tisztánlátást.

    Véleményemhez az életkoromnak semmi köze.

    Különben, szerinted a poszt témái közül, melyik nem felel meg a valóságnak? Tudsz erre válaszolni?

  8. 8 – Minato

    Valutaövezetek, azaz befolyási övezetek lesznek a globalizált világ helyett. A dollár marad, az egyike lesz annak a négy valutának, amelyről egyelőre a hírek szólnak.
    Viszont a jelenlegi tartalékvaluta szerepe fog a közeljövőben megszűnni.
    Lesznek nagy megrázkódtatások, ez az Egyesült Államokat is keményen érinteni fogja. De ha túl lesznek rajta, az amcsik továbbra is jelentős befolyással bírnak majd, a nyugati féltekén továbbra is ők lesznek a legnagyobb kutyák. Ez nem kizárólagosságot jelent majd, de a legerősebb regionális hatalom státusát.

    Persze világos, hogy ezt sokan az amerikai elit közül nehezen tudja megemészteni és elfogadni, de az események akkor is ilyen irányba mutatnak. A mostani Amerikának a mostani Kína már túl nagy falat, nem is beszélve egy Kína-Oroszország együttműködő párosról.

  9. 11 – Zsolt:
    30 trillió(angol) fedezetlen dollár van kint a világban. Nehéz elhinni, hogy a világ további nyomtatott zöldhasúkért bármit is adna. Akinek van egy kis esze, az gőzerővel megszabadul attól, amilye van. Ha nekem lenne dollárom, azonnal aranyat vennék érte, bármilyen áron.

  10. 12 Tibor bá: az aranyat meg tudod enni? Az se jobb mint a papírpénz, cserébe sok helyet foglal, és nehezebb előteremteni az államnak, ha hirtelen sok pénz kell. Mi emberek egymásra vagyunk utalva, tetszik, nem tetszik.

  11. Tényleg az iráni atomalkuval mi van? Mert dúsítanak rendesen és 3 honapja befagyott az egyeztetés. Ráadásul izrael keze a ravaszon van és bármikor támadhat. Hogyha ott berobban a puskaporos hordó, akkor nemcsak a dollárnak, de az egész világgazdaságnak is annyi.
    Ráadásul a dollárra még egy komoly veszély leselkedik. Ez pedig az usára leselkedő természeti katasztrófák. Los Angelesben már 28 és fél éve nem volt földrengés, míg pl. San Fransiscoban 32 és fél éve. Hogyha ott lecsap egy 7-es erősségű, akkor a dollár jocskán gyengülni fog, mivel évekre is kieshet több 100 milliárd dollár adó, plusz a helyreállítási költségek is 100 millárd dollár lehet.

  12. 13 – Csaba81

    Van még egy természeti katasztrófa, ami szintén lesz, a kérdés csak az, hogy mikor. A probléma az, hogy állítólag nagyjából aktuális is, csak itt a holnaphoz képest a plusz-mínusz 1000 – 10000 év különbség sem igazi tényező, mármint a természet szempontjából.
    Na igen, még annyi, hogy ez a katasztrófa nem csak az USA-t érintené, habár az ottani föld alatt szunnyad ez az erő.
    Ha bekövetkezne a baj, a dollár sorsa lenne a legkisebb gond.

    https://mandiner.hu/cikk/20220212_kulfold_vulkankitores_yellowstone_i_szupervulkan_yellowstone_nemzeti_park

  13. 14 Zsolt
    Én azért hoztam fel a két térségbeli földrengést mivel egyes amerikai geologusok már évek óta várják a „nagy földrengést”, föképp a déli területeken. Átlagosan 22-23 évente szokott lenni egyes területeken nagy erejű földrengés. LA-ben 1994. januárjában volt utoljára, előtte 1971-ben. Kiszámolták, hogyha LA-t egy 7,5-ös erejű földrengés súlytaná, az kb. 150-200 milliárd dolláros kárt okozna, ráadásul fél évbe telne míg csak a vizhálózatot helyrehoznák. Ráadásul a térség éves szinten 1000 milliárd dollárt termel, ennek egy nagyobb hányada biztos kiesne a költségvetésből. Ott meg minden egyes dollár számít, föképp, hogy 130%-on áll az államadóság.
    Vulkánkitörés is 40 éve volt utoljára az usában, a szent helen 1980-ban.

  14. 13 – Bankos:
    Az aranyat valóban nem tudom megvenni, de mindig lesz olyan, akinek van többlet élelme, amit eladna, de papír darabkáért nem adja, de aranyért igen.

  15. A helyzetleíró cikkek nagyon jók, a jóslásokról nem szívesen beszélnék: nem az én szakterületem.
    Ami a világ működését illeti, mindig is a kizsákmányoláson alapult. A fejlett világ a harmadik világ kizsákmányolásából él magas színvonalon. Mi, közepesen fejlettek, ki vagyunk zsákmányolva az erősebb által és mi is részesei vagyunk a gyengébbek kizsákmányolásában.
    Ebben még az a szomorú, hogy válságok sora sújtja a világot. Megoldani igen keveset tudunk, általában amihez hozzányúlunk még rosszabb lesz. Egy biztos: a gazdagok könnyebben tudják megúszni!

  16. Jó a poszt és nagyon igaz!
    Köszönjük!

    17. dajtás

    Ez mi?
    Philadelphia-i utcakép?
    Nagyon lehangoló, mint egy zombiapokalipszis filmforgatás.

    Mindenki nyugodt, de enervált, olyan robbanás előtti….

    Tényleg nem értem ez mire utal! Ilyen nagy már a baj az amcsiknál, hogy az utcán csöveznek?

    Közben megnéztem pár dolgot, ez vmi elszeparált rész lehet(olyan mint itt
    a Hős utca vagy ilyesmi) ez nem általános jelenség.

  17. Egyik héten szállítok Piliscsabára sajtokat! Viszek nektek is!
    Többet ér mint a pénz!?

  18. 23 – Balázs:
    Ne szívd mellre, ilyen hülyéskedő kedvem volt. Ne látogass meg, mert a COVID miatt senkivel se érintkezünk. Különben mind a ketten sajt imádok vagyunk. – Egyébként a szukánk és a kanunk is elhunyt a tavasszal. Mi is úgy vettünk utánpótlást.

  19. A pénz papírba csomagolt bizalom.

    Addig fogadod el, amíg bízol benne, hogy tőled is el fogják fogadni és valami használható értéket (élelmet, alkatrészt, üzemanyagot stb..) adnak érte nagyjából azon az áron, ahogy most.

    Amíg az USA intézményrendszere (az állama) és a hadserege erős lesz, amíg a világ legbefolyásosabb országa marad, addig marad a dollár iránti bizalom is.

  20. Ez szerintem egy ostoba cikk.

    Temeti a nyugati világot, miközben egy hangot sem ejt a 17%-os oroszországi inflációról, az orosz gazdaság 8-9 %-os recessziójáról, a súlyos gyógyszerhiányról, az egyre súlyosbodó alkatrészhiányról és hasonlókról.

    Persze mindenki szív a nyugati világban is főleg a magasra szökő energiaárak és ezek következményei miatt. De aki nagyobban szív, az Oroszország.

    Mit ér a 100 milliárd dolláros kereskedelmi többlet az energiaár növekedéséből, ha ennek ára, hogy finaszírozni kell egy háborút, miközben az országot elhagyja az orosz nép színe java?

    Érdemes lehet ezt is elolvasni:

    #https://telex.hu/kulfold/2022/06/08/oroszorszag-gazdasag-kivonulas-nyugati-vallalatok-szankciok-putyin-ukrajna-haboru-olaj-recesszio-valsag-inflacio

  21. „Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának „hitele” egy mítosz, amelyet egy homokon nyugvó intézményi keret tart össze. Valójában az USD nem éri meg azt a papírt, amelyre nyomtatják. A dollár egy ígérvény, amely a vörös tinta óceánjában lebeg. Az egyetlen dolog, ami megakadályozza, hogy az USD eltűnjön az éterben, a hiszékeny emberek bizalma, akik továbbra is elfogadják törvényes fizetőeszközként.”

    Nahát, felfedezte emberünk a spanyol viaszt.

    Nemtudom ki ez az ember és kitől mennyit kapott, hogy ilyeneket írjon angol nyelven. ‘Objetkív’ amerika ellenességed továbbra is szar, értéktelen cikkek átvételére késztet Tibor bá. Döbbenetes, hogy ennyire nem tudod kiszúrni a közhelyes bulshitet.

  22. 27. Gyarmathy

    Kérlek, tételesen, érvekkel alátámasztva cáfold Tibor bá’ fordítását, igazán megtisztelnél vele! Komolyan kíváncsivá tettél, megköszönném.

  23. Összefoglalva.
    A mai napig Amerika 30 billió értékben nyomtatott dollárt nem hazai használatra. Ezért az irgalmatlan mennyiségű dollárért a világpiacon mindent megvett, amit akart. Vagyis semmiért kapott valamit. Ez az amerikai jólét alapja. Ez olyan, mintha minden egyes amerikai kapott volna 100.000 $-t, vagyis 40 millió forintot. Amerika kirabolta a födet és most be van szarva, mert a rablásnak vége kezd lenni.

  24. 29. Tibor bá,

    Igen, igen, egyetértek. Azért tegyük hozzá, hogy kisebb, nagyobb mértékben szinte minden állam él ezzel a lehetőséggel, de leginkább az USA, aki a legnagyobb haszonélvezője a pénze ‘nyomtatásának’, mivel az ő pénze a leginkább ismert, elfogadott és legelterjedtebb a világon.

    Évekkel ezelőtt írtam már erről, akkor amikor még itt volt Jancsika, ha valaki még emlékszik rá. Akkor le lettem hülyézve.

  25. 31 – Gyarmathy:
    Ha valaki lehülyézett, az nem én voltam, és aki volt azt biztos lebasztam.

  26. Re:33
    Nem baj majd megveszik az oroszoktól, vagy a kínaiaktól… 🙂
    Kici occó alumíniummal ugyan úgy repülnek a rakéták, mint a szovjet titánnal a hidegháborúban, amiben vastagon magyar titán is volt az országot kirabló Kapolyi elvtárs miatt…
    (Ha rossz szándék intelligenciával és szorgalommal párosul, akkor erre Kapolyi mintapélda lehetne.)

  27. „Az EU Green Deal legfőbb harcosa, Frans Timmermans szerint a megállapodással sínre került a kontinens károsanyag-kibocsátásának kérdése” Index

    Helyesebben így kellett volna fogalmazni:
    „”Az EU Green Deal legfőbb harcosa, Frans Timmermans szerint a megállapodással sínre került a kontinens!”

    Timmermans helyére fog kerülni a nagy politikai emlékezetben, ebben biztos vagyok… 🙂

  28. 17,dajtás
    Megrázó videó egy széthulló országról. Detroit sem különbözik.Szomorú arra gondolni, hogy itt alakult meg az Egyesült Államok annakidején. A rengeteg drogos zombit, a társadalom lassú rothadását köszönhetik a hárombetüs szervezetüknek, Amerika igazi gazdájának, amely nem engedi meg a D.E.A. eredményes harcát a mexikói drogkartellek ellen.
    Szomorú valóság, az amerikai álom tulajdonképpeni arca.

  29. 26,Gyarmathy
    …”Temeti a nyugati világot, miközben egy hangot sem ejt a 17%-os oroszországi inflációról, az orosz gazdaság 8-9 %-os recessziójáról, a súlyos gyógyszerhiányról, az egyre súlyosbodó alkatrészhiányról és hasonlókról…”
    Messze nem áll szándekomba vitatkozni veled, igyekszem reálisan nézni a világot: én voltam Oroszországban, szállodánk ugy Moszkvában, mint St.Péterváron messzi külvárosokban volt, isten háta mögött baloldalt.Sehol, de abszolut sehol a 17, dajtás által bemutatott amerikai nyomorúságot náluk nem láttam!
    Mézd meg a videót, a bemutatott utcaképeket, és ha ez szerinted egy egészséges társadalom képe, hát istenem, ahogy gondolod…

  30. 37. Bálint,

    #https://www.youtube.com/watch?v=v5mW9St0QNs

    Ez is érdekes lehet

    #https://www.youtube.com/watch?v=1vQgx28vNsg

  31. „A 2018 orvosi Nobel-díj birtokosa Tasuku Honjo Japán immunológus professzor az Ivermektinről: a lakosság számára ez a gyógyszer tökéletes a covid19 kezelésére és megelőzésére. Hatékony és olcsó. Egyetlen gyógyszeripari csoport sem dobja piacra, mert nem jövedelmező! VIDEÓ
    A Big Pharma nem a közérdeken, hanem a profitorientáltan hoz döntéseket. Bűnözés büntetés nélkül…”
    https://dimpenews.com/2022/07/09/%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-2018-o-%ce%b9%ce%ac%cf%80%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba/
    dimpenews.com

  32. Mokgweetsi Masisi botswanai elnök vasárnap arra figyelmeztetett, hogy országa megszakíthatja a kapcsolatot a De Beers dél-afrikai gyémántóriással, ha az értékesítési megállapodás újratárgyalásáról szóló tárgyalások kedvezőtlenek lesznek országa számára.

    A Debswana – a kormány és a De Beers 50-50 százalékos vegyesvállalata – által termelt gyémántok forgalmazásának feltételeit szabályozó 2011-es értékesítési megállapodás 2021-ben jár le.
    A felek – a tárgyalások lezárásának késedelmét a koronavírusjárvány kitörésével indokolva – meghosszabbították, és 2023. június 30-án jár le.

    Masisi a kormányzó Botswanai Demokrata Pártjának (BDP) gyűlésén, a fővárostól, Gaboronétól mintegy 65 kilométerre fekvő Moshupa nevű szülőfalujában tartott beszédében figyelmeztetett: „Ha nem találunk egy olyan helyzetet, amelyben mindenki nyer, mindkét félnek össze kell csomagolni és hazamenni”.
    A 2011-es megállapodás értelmében a De Beers bányavállalat a kitermelt nyersgyémántok 90%-át, míg Botswana, Afrika legnagyobb gyémánttermelője 10%-át kapta. 2020-ban Botswana részesedését 25%-ra emelték.

    Ma „bepillantást nyertünk abba, hogyan működik a gyémántpiac, és rájöttünk, hogy kevesebbet kaptunk, mint amennyit kellett volna” – mondta Masisi úr, aki angolul és a helyi nyelven, tswanán beszélt.
    „Azt is megtudtuk, hogy a gyémántjaink sok hasznot hoznak, és hogy a (2011-es) megállapodás nem volt számunkra kedvező” – tette hozzá, mielőtt figyelmeztetett: „Nagyobb részesedést akarunk a gyémántjainkból. Az üzlet nem folytatódhat úgy, mint eddig.”

    http://www.africanews.com/2023/02/13/we-want-a-bigger-share-botswana-de-beers-row-over-diamond-profits/

    Megjegyzés:
    A De Beers nem egy dél-afrikai cégecske; a londoni központú, annak idején Cecil Rhodes által alapított cég a gyémántkereskedelem legmeghatározóbb játékosa a világon.
    A tulajdonosi és pénzügyi struktúráján keresztül (az AngloAmerican Plc. a De Beers meghatározó tulajdonosa) olyan családokhoz köthető, mint az Oppenheimer, Rotschild vagy a Morgan. Tehát Botswana velük packázik és növeli az üzletből százmazó hasznát, ami pár évtizede még teljesen elképzelhetetlen lett volna. Némi „zavar van az erőben” a világon; ez csak egy példa a sok közül.

  33. 43. Zsolt
    Kritikus pillanatnál tartunk. A kicsik felismerik gyorsulva növekvő számban, hogy szabadulhatnak a fojtogató baráti kéztől miközben erősödnek is ezek a kifosztott lesajnált országok. A hangok már nagyon nem igazak, hogy ők csak egy összeszerelő üzem, primitív afrikaiak, irányítható közel és távol keleti összeszerelő droidok.
    Azon érdemes elgondokodni, hogy miből működteti majd ipari civilizációját a nyugat, ha Kína, India, Oroszország, Dél-Amerika, Afrika, Közel-Kelet-ről többen és még jópár ország nem lesz többé kiszolgáltatott helyzetben.

  34. 44 – Károly

    Csak egy újabb példa arra, amit te is említettél…

    A múltkor Botswana akadékoskodásáról volt itt szó, egy igazán nagy hatalmú multi rovására kér ez az ország nagyobb részesedést a területén bányászott gyémántok értékesítésének a hasznából.

    A szomszédjában ott van egy másik ország, Namíbia.

    Íme az ottani elnök, Hage Geingob és egy befolyásos német politikus, a Bundestag volt elnökének és a Konrad-Adenauer-Stiftung egyik díszpintyének , Norbert Lammertnek a párbeszédének része, amelyet alul linkelek is, eredetileg angolul van, de itt van magyarul az átirata e párbeszédnek.

    Norbert Lammert:
    – Namíbiában például négyszer annyi kínai él, mint például a német közösség száma. És ez eddig… ez nem pontosan ugyanaz, mint ami a világon mindenhol történik. Vannak különbségek és amit én…

    Hage Geingob elnök:
    – Házelnök úr, mi a problémája ezzel? Miért válik ez problémává? Inkább tűnik ez európai problémának, mint a mi problémánknak. Ön annyira sajnál minket. Nem értem…. A kínaiak soha nem fognak idejönni és úgy játszadozni, ahogy ezt egyébként a németek teszik. Ön a kínaiakról beszél. Mi megengedtük a németeknek, hogy idejöjjenek, vízumot adtunk nekik, vörös szőnyeget. És az embereket Németországban zaklatják. Még a diplomata útlevéllel rendelkezőket is, Németországban! És Önök idejönnek… A németek úgy jönnek ide, ahogy akarnak. Akkor miért a kínaiak? Beszéljünk a németekről! Hogy bánnak velünk ott. A kínaiak nem így bánnak velünk. A diplomata útlevéllel rendelkezőkkel… Mi a saját országunkban vagyunk. Ne sajnáljon Ön minket!

    Norbert Lammert:
    – Abszolút, igen.

    Hage Geingob elnök:
    -Igen. Mindig csak a kínaiakról van szó.

    http://www.youtube.com/watch?v=3TVGv186qyk

    Érdemes megfigyelni az elnök verbális és nem verbális kommunikációját! Sok közép- és kelet európai csicska politikus tanulhatna belőle! A régen lenézett Afrikában, Latin-Amerikában, Ázsiában egyre több helyen van a tökük tele a fényességes Nyugattal! … és ezen nincs is mit csodálkozni.

  35. „Baerbock leszáll Indiában és rájön: „nincs ott senki”.

    Annalena Baerbocknak nincs fogadóbizottsága.

    A lépcső alján egy fogadóbizottságot várnánk, amely a fogadó ország és a német nagykövetség képviselőiből állna. A miniszter azonban leszalad a lépcsőn, kissé ingerülten néz a várakozó riporterek kameráiba, gyorsan átlósan balra fordul, és felemeli a jobb kezét. „Nincs itt senki” – kiáltja nevetve két egyenruhás férfinak, egy indiainak és egy németnek. Egy másik férfi odasiet, angolul elnézést kér a fogadás hiánya miatt. Baerbock angolul válaszol: „Semmi baj”.
    A német nagykövet is odaszalad a háttérből, és megöleli a minisztert.

    http://www.youtube.com/watch?v=fa7UwdZIDBU

  36. 45. Zsolt
    Ma már nem elég egy kólásüveg, egy távcső vagy egy puska megvásárolni ezeket a „fejletlen” országokat, mint a régi szép időkben. Eddig olajozottan ment a kifosztásuk.
    Jól kivehető a folyamat, szövetkezés hasonszőrűekkel, visszaszólogatás a gazdának, végül feltételek diktálása és nekünk, mint jólétben élőknek itt nyugaton a csillagunk leáldozóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük