(3882) Négy : null

Tibor bá’ vissza a múltba online

Magyarország-Anglia 6:3/4:0


89. Útban a 90. felé

A keddi, szédületes foci győzelem eszembe juttatja a 6:3 eseményét. 1953. november 10.-én vonultam be egy híradós alakulathoz. A november 25.-én megtartandó angol/magyar meccs előtt volt valami a levegőbe. Én magam nem voltam focidrukker, meccsre járó, de érezem, hogy valami nagy dolog előtt állunk. A magyar foci világhírű volt. Ezzel a laktanya parancsnokság is tisztában volt, ezért a meccs idejére felfüggesztették a kiképzést. A díszterembe, a színpadon felállítottak egy rádiót (mivel akkor még nem volt TV), amit kihangosítottak. Minket bevezényelek a terembe, és vártuk a közvetítést.

A közvetítést Szepesi György (a pletyka szerint, közismert ÁVH besúgó) végezte, méghozzá „vakon”, mert nem volt visszajelzése, hogy a hangja meg is érkezik Budapestre. A góloknál zengek a falak az üvöltözésünktől. Fantasztikus volt a hangulat. Azt az Angliát vertük meg, akiket saját hazájukban még senkinek se sikerült. Megszületett a szóvicc: All right Mr. Wright (aki az angol csapat kapitánya volt) és a becenév is: az arany csapat.

Ez 69 éve volt, és azóta is emlegetjük. Most ennyi év jután megismételtük a bravúrt, az angol közönség nem tetszésére. Igaz, ez alkalommal még szépítés se volt az angolok részéről. Könnyen lehet, hogy erre is emlékezni fognak 69 év múlva is, akik akkor még élnek.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(3882) Négy : null

  1. Szerintem ez most nem volt akkora világrengető dolog itt Mo.-on. Mivel TV-t nem nézek, rádióból is csak zene megy, talán valamelyik hírportálon láttam, de nem kattintottam mivel nem érdekel. A sportokkal úgy vagyok, hogy annak dicsőség aki ott van, küzd és nyer. Miért kéne nekem úgy éreznem hogy Magyarország nyert? Csak az a pár srác, ami megsüvegelendő. Viszont, ha eszembe jut mennyi stadiont, edzőt, focistát támogattak az adómból az orvosok, tanárok helyett akkor azt mondom hogy elmehetnek a farncba!

  2. 2. Minato
    „A sportokkal úgy vagyok, hogy annak dicsőség aki ott van, küzd és nyer. Miért kéne nekem úgy éreznem hogy Magyarország nyert?”
    Csak annyi a különbség, hogy nem magukat, hanem az országot (nemzetet) képviselték, ezért volt rajtuk a címeres mez. Meg persze az angolokon is.
    Ezt csak az érzi, aki ehhez a közösséghez tartozónak érzi magát. Aki nem, annak számára ez egyszerű bohóckodás.
    Mindenki tartozik valahova, akikhez valamilyen kötődése van.

  3. 2. Minto
    Egy társadalom állapotát abból tudod lemérni, hogy mire költ, illetve mire van általánosságban igénye.
    Ha folyton kórház és egészségügy fejlesztésen vekeng, az egy beteg társadalom, hisz a többség orvoshoz jár.
    Amelyik a sportba fektet, az a jövő egészséges társadalmának ágyaz meg. Nem sok kórház kell, hanem sok ingyen sportolási lehetőség.
    Amelyik a hadseregébe fektet, az független akar lenni, büszke nemzeti létére.

    A japánok ha egy várost kinéznek, mint befektetési központot, az első dolguk, hogy megnézik, hogy hány bankfiók és hány gyógyszertár működik az adott városban. Ha egy általuk meghatározott szám felett lehet találni ezen intézményekből, akkor a várost nem tekintik befektetésre alkalmas területnek. Ezt olyantól hallottam, aki nekik tolmácskodik. Szóval nem kell sok kórház, hanem egészséges életmód.

  4. 4. Bendegúz, Te valami alternatív dimenzióban élsz??? Mi, Japán? Hogy jön ez ide? Nálunk Mo.-on az egészségügy a béka segge alatt van. Haldoklik. Szülészet nincs a vidéki városokban. Több éves várólisták vannak, az orvosok, ápolók tömegesen mondanak fel. Biztos lesz majd lehetőséged megtapasztalni mindezt.
    Az Oktatás? Mikor az árufeltöltő 2* annyit keres mint egy tanár, aki a jövő generációját hivatott felkéstíteni az életre!
    Valóban egy beteg társadalomban élünk. Itt fontosabb annak a pár focicsapatnak a tömése, stadionok építése mintha bicikliutakat, uszodákat építenének hogy egészségesebb legyen a kisember. Az oktatást, egészségügyet keresztbeszarja a politika. Jah, ez az irány. Gratulálok az IQ bajnok elemzésedhez.

  5. 4. Bendegúz
    Ez nem ennyire egyenesen arányos vagy kitudja.
    Aki keveset fektet az oktatásba az buta, könnyen manipulálható embermasszát akar.

    Az összes volt szocialista országba erőn felül fektettek a tömegsportba.
    De úgy cirka tíz évvel hamarabb haltak, mint a tömegsportba kevesebbet fektető demokratikus társadalmakban.

    Amelyik ország elhanyagolja az alapkutatást, az innováció nem feltétele a pályázatok elnyerésének, ők olyan messzire mennek vissza a múltba amennyire csak lehet.

    Ez az eredmény egy csoda. A csodák pedig három napig tartanak.
    A focihoz is értek. 🙂

  6. „Nem sok kórház kell, hanem sok ingyen sportolási lehetőség.”
    Talán még a 10 parancsolat, de aztán mindenki fogja be a pofáját 😀

  7. A meccs alatt én aludtam. A lefújás után ébredtem, és elkezdtem olvasni a híreket.
    Nem hittem el az angol magyar focimeccs végeredményét,csak miután több hirportálon is utánanéztem,és ott ugyan azt olvastam.

  8. Persze, oktatás és egészségügy. De nem mindegy, hogy milyen. A nyugati szisztéma mindkettőben megbukott.

  9. Ausztriában volt téma a meccs eredménye az iskolákban, tehát a gyerekeket érdekli.
    Az 1953-as-ról elterjedt olyasmi is hogy bunda volt? Mi volt ez a történet pontosabban, Tibor bá’?

  10. Az általam megnézett gólok kommentárja német nyelvű volt.
    Az elöző meccseket láttam. A németek ellen is tudtunk volna nyerni,(még az edzőjük is azt mondta rájuk nézve hízelgő a döntetlen) az olaszok nagyon jó taktikával vertek meg, de ott is benne volt a döntetlen.

  11. 10 – Tia:
    A népi demokráciák soraiban a legrondább rezsim Rákosié volt. A rezsim sikerességét külföld felé a magyar sporttal kívánták bizonyítani. Ilyen volt az 1948-as Londoni olimpia, ahol a magyar csapat kimagaslóan szerepelt. Ilyen volt az 1953-as londoni meccs is. „Vérre” ment a játék. Teljesen kizárt dolog volt a bunda. Meg aztán nem is lett volna rá pénz.

  12. Egy focimeccs volt. Nemzeti dicsőség?
    Ma a sportok lényege, célja a győzelem. Ez egy alapvetően hibás szemlélet, mert győzni csak úgy lehet ha valaki más veszít.
    A sportoknak nem ez kéne legyen a hajtóereje.

    Észre se vesszük, hogy milyen minták szerint működik a társadalom. Talán nem lennének háborúk sem, ha nem értelmetlen rigmusok és sztereotípiák szerinti öntudatlan mintaadás lenne a „természetes”.

    A mindenkori értelmiség és vezetés felelőssége a filozófiák alapvető bölcsességének megértése és gyakorlati alkalmazása.

    22 ember futkosása egy pályán egy un. labda után. 0-4, hű!beszarás
    Micsoda boldogság!!!!!
    Az ezt felmagasztaló érzelmi túlreagálás csak a faj elmaradottságát mutatja.

  13. 14 – Balázs

    „”Észre se vesszük, hogy milyen minták szerint működik a társadalom. Talán nem lennének háborúk sem, ha nem értelmetlen rigmusok és sztereotípiák szerinti öntudatlan mintaadás lenne a “természetes”.”

    Valaki észreveszi, valaki nem. Van, aki hallott olyanról, hogy egregorális-mátrixalapú irányítás, valaki még soha semmi hasonlót sem.

    „A mindenkori értelmiség és vezetés felelőssége a filozófiák alapvető bölcsességének megértése és gyakorlati alkalmazása.”

    Igen. Csak éppen a fordítottja történik! Igazából ez az emberiség egyik legalapvetőbb gondja, sok más minden ennek már csak a következménye. A legrosszabb viszont az, hogy sokan, akik meg ezeket a bölcsességeket értik, fegyverként fordítják az emberek ellen, ezzel hatalmas bűnt követve el.

    A foci a világ messze legnépszerűbb sportja. Véletlen?
    Ugyan már kit szimbolizál az a 11 játékos az egyik oldalon és kit a másik 11? Akit komolyan érdekel, nézzen utána, kutasson és tanuljon! A jó pap is holtig tanul!
    Segítség: a labda a földgolyót szimbolizálja.

  14. Re:14
    Nekem a foci nézés TV-n olyan, mint guminővel d.gni, kb semmi értelme.
    Annak már sokkal nagyobb értelme van, ha aktívan csinálja az ember, magyarán rúgja a bőrt, de mivel elve a labdajátékok nem érdekelnek, így inkább mást csinálok, pl túrázok/kerékpározok(azt most nem, mert ellopták…), de ez egyén függő, nem várom el, hogy mindenki azt szeresse, amit én.

    Megsüvegelem, mert szép ez az eredmény, és kell a csordának a pozitív visszacsatolás, de az tény, hogy nem ez lenne az ideális mintaadás, mert ez nem más, mint egy modern köntösbe bújtatott gladiátor verseny, csak itt nem folyik annyira a vér…
    Ellenben a fikázós/lekicsinylő hozzáállás engem is bosszant, mert azt a pici örömmorzsát is el akarják a plebstől venni, ami jutott neki. Ez az igazi genyóság, ami nettó lélekölés, hogy minél jobban megtörjék az embereket.

  15. Jó meccs volt, az angolok birtokolták nagyrészt a labdát, de a magyarok ellentámadásokból hozták össze ezt a győzelmet. Az angolok állítólag fáradtak voltak, mert a Premier League végével esett egybe a meccs, majd szeptemberben megmutatják, hogy tudnak jobban is focizni. Mindazonáltal utoljára 1928-ban kaptak ki ennyire otthon, akkor 1-5-re Skóciától.

    Ha már ennyi pénzt tolnak el Mo-n focira, akkor legyen meg a látszata legalább, hogy volt értelme. Aki meg a Fideszre szavazott annak kötelező szeretnie a focit, nem tudtátok? ?

    A lényeg, hogy kis örömöket is értékelni kell, mert egyébként csak a szenvedés marad – megdöbbentő ez a sok negatívság a vélemények között. Legalább lehetnétek angol-magyar kettős állampolgárok hozzá, hogy mindenképp lehessen savanyú a szőlő. ?

  16. Az elmúlt 12 évben irreálisan sokat toltak bele a fociba Magyarországon, olyan feltételekkel és körülmények között tehették a dolgukat a focisták, hogy ez az eredmény szinte elvárható volt. OIyan volt ez a győzelem, mint amikor a szülők kitartó tréningezése meghozza a gyümölcsét, és a gyerek végre a wc-be szarik.

  17. „Könnyen lehet, hogy erre is emlékezni fognak 69 év múlva is, akik akkor még élnek.” arról volt szó, hogy legkésőbb 5 éven belül mindenki meghal….

  18. 17. d311c

    „Az angolok állítólag fáradtak voltak, mert a Premier League végével esett egybe a meccs, majd szeptemberben megmutatják, hogy tudnak jobban is focizni.”

    Máj. 22-én ért véget a PL. Augusztus elején indul az új szezon, szeptemberben is lehetne ezzel jönni. + Most lesz a katari vb (nov. 21. – dec. 18.) Szívják is a fogukat az angolok, náluk az év végi ünnepek zsúfoltak meccsek szempontjából.

  19. 19 – Manyika:
    Igen, de lelki nyugalmunk érdekében úgy kell élni a mindennapokat, mintha örökké élnénk.

  20. 19. Manyika

    Nem kell szőrszálhasogatni 🙂 Eleve csak Tibor bá’ emlékezne bármire is 69év múlva részletesen.. 😉

  21. Az 1953-as és a mostani sikerben az a közös, hogy mind a kettő diktatúrában született. A Rákosi féle diktátorok – mivel politikailag nem elfogadottak a másik oldal részéről -, így a sportra gyúrnak, amivel a szolgalelkű alattvalóiknak szereznek örömöt és még nemzeti öntudatukat is erősíti. A hidegháborús időszakban mindkét oldal bizonyítani akarta (a sporttal is) a felsőbbrendűségét, és ezért bármire képesek voltak: elég, ha csak az NDK-ás úszólányokra gondolunk. DE az NSZK sem volt különb – nincs rá bizonyítékom, de minden bizonnyal bevetették az 1954-es futball VB-én a háborúban már jól bevált amfetamint.
    A nemzetközi elfogadtatásért rendezte meg Hitler az 1936-os olimpiát és ugyanezért akarja Orbán is. A legutóbbi orosz állami szintű doppingolás is ugyanerre vezethető vissza.
    Visszatérve a focihoz, a világ összes pénze kevés nálunk ahhoz, hogy az akadémiák egyetlen játékost kineveljenek 12 év alatt. Ez viszont azt jelenti, hogy a TAO-rendszer lényegében a lopásra lett kitalálva. A szomszédos, sokkal kisebb országokban (Szerbia, Horvátország, Szlovákia) állami pénzek nélkül is sokkal jobban működik az utánpótlás rendszer.

  22. 23. Kacor

    Persze, persze, OV az új Rákosi, akit Moszkva ültetett a nyakunkra. Putyin pedig az új Sztálin. Nem! Sokkal rosszabb, Hitler és Sztálin kereszteződése.

  23. Re:15
    Nemzet egregor, közös morfogenetikai tér?
    Ugyan már, ezt a sok csacskaság nem is létezik, hisz nem fogadható meg, mint egy zsák krumpli. 😉

    Ukránok egregorját erős „amerikai” segítséggel meghekkelték, amit rendbe tenni nem lesz kis munka, 2-3 generáció mire nagyjából átíródik, és az esemény láncolat hetedízig ér… Ezért is ennyire aljas az egész, és innen is látszik, hogy jóval mélyebb a pöcegödör.
    (Azovos katonákon láttam Schwarze Sonne jelképet, ami fekete öves okkultista tevékenységre utal)

  24. 24. – Sz.v.P –

    Mertem remélni, hogy egyszer kitör belőled az őszinteség! És lám, meg is történt! Nagyjából jól látod a helyzetet, az apró részletek miatt pedig nem érdemes vitát nyitni! Köszi!

  25. Emberek,
    mondja már meg valaki objektíven, aki jobban ismeri a focit nálam, hogy ez az eredmény most mi volt? Mi voltunk jók, vagy az angolok aludtak?
    A másik, hogy lesz ebből trend, elindulunk felfelé, vagy most a bolygó együttállás miatt ez pont összejött, de eztán újra a pöcegödör szintjére esik vissza a színvonal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük