(3604) Interpoláljunk

Tibor bá’  fordítása online

 

A kínai Hanen tartományban a tájfun 72 óra alatt 800 mm eső produkált, ami átlagosan a tartomány egy éves csapadéka. Szerinted a tájfun jövőre mennyi csapadékot hoz?

Britich Kolumbia területein napok óta szélsőséges hőség uralkodik, a folyók hőmérséklete sose látott 21°C. A lazacok haldoklanak. Szerinted mikor lesz a folyók hőmérséklete 22°C.

Az 1990-es években a British Kolumbiai erdőtüzekből átlagosan évi 5 millió tonna CO2 keletkezett. A következő évtizedben ez az érték háromszorossá nőtt (15 M tonna). A 2010-es években átlagosan évi 50 Mt CO2 keletkezett, ami kétszerese az összes többi CO2 forrásból származó CO2 tömegének. Szerinted a 2020-as években az erdőtüzekből mennyi széndioxid keletkezik British Kolumbiában.

Jelenleg 300 British Kolumbiában 300 egymástól elszigetelt erdőtűz lángol. A legnagyobb tűzfészek 1600 km2, ami Budapest területének a háromszorosa.  Szerinted mikor lesz a legnagyobb tűzfészek Budapest területének négyszerese.

A Földünk ma kétszer több hőt tart vissza, mint 14 évvel ezelőtt. Szerinted mennyit fog visszatartani 14 év  múlva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

38 gondolat erről: „(3604) Interpoláljunk

  1. A tavak vízhőmérséklet emelkedése mindenhol gond lehet.Nem vagyok szakértő de ha itt is még rájön +1,2 fok lehet elpusztulnak a halak.
    Ugyanígy van a kánikulával: a szobám déli fekvésű nappalra meleg lesz de most én még simán kibírom félmesztelen.Estére nyitvahagyom az ajtót reggelre jó hűvös lesz még most is.Viszont ha jövőre vagy valamikor még rájön +1,2,3fok akkor a falak is jobban átmelegednek és lehet azt már én sem bírnám és lehet az ajtót is hiába hagynám nyitva, nem hűlne le este. (persze ebben az esetben még itt van a ventillátor vagy a klíma beszerelése)

    Gyümölcsök esetében is a nagy hőt nem igazán bírják mert pl.barack,cseresznye.Amikor még zöld és akkor éri hő akkor kicsi lesz de ha már éréskor éri kánikula akkor is hamar megbugygan.+1,2,3 fok (nem átlaghőmérséklet)
    itt is jelentősen rontja a termést.

    Egyik helyen azt olvastam hogy a futóáramlat leállt aminem eddigi hatása az volt hogy a légáramlat eddig 1000km-re elvitte a csapadékot, most meg 100 km-re viszi csak el ezért hullik kevés helyen sok csapadék.

    Amúgy meg +1,2,3 fokkal melegebbek az ország vízháztartását is rontják, az elpárolgás jóval nagyobb mértékű.
    Csak beindul már majd lassan a kihalás láthatóan 😀

  2. „A Földünk ma kétszer több hőt tart vissza, mint 14 évvel ezelőtt. Szerinted mennyit fog visszatartani 14 év múlva.”
    ..
    Majdhogynem mindegy!
    A lényeg ugyanis az, hogy mennyi érkezik be! S mivel a központi csillagunk a Nap aktivitása zuhan, így jóval hidegebb évtizedek elé nézünk! Jön a kis-jégkorszak, ami akár fél évszázadig is eltarthat. Ez egyébként hatalmas népességcsökkenést fog okozni! Az évszázad végére jó ha 6 milliárdnyian leszünk!
    ..
    Már idén is tapasztalható a sarki jégsapkák növekedése. Az Antarktiszon és Arktiszon egyaránt több éves csúcson van a jégkiterjedés!
    https://seaice.uni-bremen.de/data/amsr2/today/extent_n_running_mean_amsr2_previous.png
    https://seaice.uni-bremen.de/data/amsr2/today/extent_s_running_mean_amsr2_previous.png

  3. Úgy érted, hogy EXTRApoláljunk?

    Vagy van már adatunk tíz év múlvára, és csak a közbenső értékeket kell interpolálni?

  4. 2.Paprikás Herkules
    Erre a kis jégkorszakra kíváncsi leszek.Hát amúgy idén sokáig kellett fűteni.Mindenesetre kíváncsi leszek a télre és a jövő tavaszra.Most a kánikula idején meleg van de érdekes hogy hamar le tud hűlni a levegő.Egyik nap még este meleg, másik nap pedig már este „hideg” , olyan mint nyár végén szokott lenni.Ha tényleg kis jégkorszak jönne akkor a fűtés ára miatt szopnánk illetve az élelemtermelés miatt.Ha viszont 6 milliárdan lennénk az évszázad végére(nem tudom honnan vetted az adatot) az nem jelez nagy katakizmát.

  5. 2. Semmilyen szignifikáns eltérés nincs a többéves átlagtól.

  6. 6.
    Dehogynem!
    Apró egyelőre az eltérés, de jelzésértékű!
    Egyébként két napja ismét nincs napfolt, ami érdekes egy elvileg „felfutó szakaszban”!
    ..
    Július 29-én tavaly már vígan elhajózhattál Vlagyivosztokból Murmanszkba. Idén erre még mindig várnod kell pár napot (hetet?). Szeptember közepétől pedig ismét hízni kezd a jég!
    ..
    Egyébként nem tudom figyeltétek-e milyen kemény és szokatlanul hideg a tél a déli féltekén! Brazíliában oda a termés jó része, olyan helyeken havazik, ahol két generációnyi idő óta nem láttak ilyet!

  7. 7.
    Évszázadokkal ezelőtt sem volt az. Akkor is bekövetkezett, s most is be fog következni. Minden a Nap által leadott energiamennyiségen múlik.

  8. 9 – Paprikás Herkules:
    Nem az számit a Nap mennyik energiát sugároz ki, hanem, hogy a Föld mennyit sugároz vissza. Egyre kevesebbet.

  9. Re:8
    Van egy ismerősöm Sau Paulóban, szokatlan hideg van náluk, ide jár hozzánk nyaralni…

    Anno úgy terveztem, hogy építek majd egy több 100m2 üvegházat, elfér, csak lottót kellene nyerni hozzá. Lehet szükség lesz rá.

    Re:Tibo bá’
    Maunder minimum történelmi tény, napaktivitás ciklikus változása szintén ismert tény, itt csak egy kérdés van, hogy a prognosztizált csökkenő napaktivitás valóban bekövetkezik, vagy nem. Túlságosan az elején vagyunk még a hosszú távú jóslatoknak ezen a téren, elég egyértelmű lesz, hogy fake/nem fake a kis jégkorszak. (Ha nem lesz az, akkor a sokat utált CO2 még jól is fog jönni, hogy tompítsa a hatást.)

  10. Re:12
    Erre mondom azt, hogy elég egyértelmű jele lesz annak, ha jön a Maunder minimum.
    Ha csökkenni kezd az átlag globális hőmérséklet, akkor akárhogy is kozmetikázzuk „szélsőségek korával”, egyértelmű lesz a dolog.
    Gyors változás amúgy sem lesz, mert a rendszer tehetetlensége elég nagy minden irányban.
    https://www.nasa.gov/press-release/solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa-scientists-explain-what-that-means
    https://www.space.com/is-our-sun-going-into-hibernation
    Bennem ez elég kérdőjeles még, után kell még néznem ennek…

  11. 13.
    Így van, várni kell még, hogy biztosat lehessen mondani. Mindenesetre Grönlandon is kevésbé markáns a nyári jégzsugorodás, mint ami megszokott. Másfél hónap múlva pedig már szeptember közepe lesz!
    polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20210729.png

  12. 1600-ban elvileg 500 millió ember volt a földön.Most 7-8 milliárd.Ha esetleg mégis jönne egy kis jégkorszak és dupla,tripla annyit kellene fűteni ennyi embernek az rengeteg co2 kibocsájtással járna.

  13. 15
    Én úgy tudom hogy a csökkenő napfolt tevékenység hatása nem tudja ellensúlyozni a globális felmelegedést ugyanis a nap teljesítménye mindössze 0,1 % lesz kevesebb . 2014 ben a nap tevékenység intenzitása évtizedes mélyponton volt de érdemi változás a globális felmelegedés tekintetében nem okozott. Meglátjuk….

  14. 17

    Igen. Ez egy jobb adat mint amit én találtam. Mindenesetre a globális felmelegedésre érdemi hatása a napfolt tevékenységnek 0,3 Celsius fok lehet legfeljebb. Persze ezen vita van. Egyes vélemények szerint az elmúlt évtizedeket tekintve már nem volt érdemi hatása a napciklusoknak globális hőmérsékletre a korábbi időszakokhoz képest…..

  15. 13.dajtás
    „Gyors változás amúgy sem lesz, mert a rendszer tehetetlensége elég nagy minden irányban.”

    Egyetértek veled „dajtás”.

    Ebben fontos szerepet játszanak a tengerek és az óceánok is.
    Földünk felszinének k.b. a háromnegyedét viz borítja és a világunk vizeinek csaknem a fele meghaladja a 3000 méter mélységet, az óceánok átlagos mélysége 3800 méter ami egy iszonyatosan nagy tömeg.
    Az óceánok egésze egy hatalmas hideg vízmedence, amelynek a felszinén – nem mindenütt – vékony, kissé melegebb vízréteg található, hőmérsékletük a földrajzi szélességtől függ. Ez a meleg réteg átlagosan nem haladja meg a 100 méter vastagságot.
    A vizek felszine alatt k.b. 4OO méter mélységnél a hömérséklet már állandóan k.b. 13°C körül van.
    Ez alatt, nagy mélységekben a víz hőmérséklete egy és négy Celsius fok között mozog. Ez a hőmérséklet az óceánok viztömegének a 75%-át képviseli.

    Hála Földünk tengereinek és óceánjainak és azok hőfelhalmozási és hőszabályozási képességeinek, mi egy eléggé kényelmes bolygón élhetünk.

  16. Re:18
    11 éves ciklusokon kívül van még egy durván ~300 éves ciklus is, ami sokkal komolyabb hatást válthat ki, szóval az érvelés nem teljesen állja meg a helyét.
    Erre azt mondom, hogy majd meglátjuk, mondta a vak…

  17. Az észak-amerikai erdőtüzekről lehet tudni, hogy spontán keletkeztek (pl. villámlást követően) vagy emberi hanyagság az oka?

  18. 22. Kérdés

    Teljesen mindegy. Erdőtüzek mindig is voltak, és lesznek is. A különbség abban van, hogy milyen a beépítettség és mennyi a gyúlékony anyag. Régen gyakrabban voltak erdőtüzek, amelyek így gyakorlatilag kitisztították az erdőt, kevesebb volt az éghető anyag, így a tűz gyorsan átvonult a területen, megkímélve a fákat és azokat a növényeket, amelyek sok vizet tartalmaztak.
    Azzal, hogy megakadályozták ezeket a „tisztító” tüzeket, jobban fel tudott halmozódni a száraz aljnövényzet és törmelék, ami több éghető anyagot jelent, egy területen tovább, hosszabb ideig ég a tűz, ami már a fákat is károsítja. Ezért, valamint amiatt, hogy a beépítettség egyre nő, növekszik tűz által okozott károk mértéke. Viszont ez hozza magával a gazdaság élénkülését, hiszen az tűzoltásból egy óriási üzlet lett. Dollár milliók röpködnek a tűzoltó repülőgépek használatakor egy-egy nagyobb tűznél.

    Magyarországról nézve rémisztő lehet ezeknek a tüzeknek a mértéke és gyorsasága – ami tényleg rémisztő, – de ez a természeti adottságok miatt van főleg. Főleg fenyőfélék alkotják az erdőket – jellemzően északi területekről beszélünk, vagy hegyvidékről, – magas gyanta tartalommal, jól égnek, télen és szárazság idején jól ki tudnak száradni, ideális a tűz terjedéséhez. Egy jellemzően alföldi jellegű tájon majdhogynem elképzelhetetlen a hasonló tűzvész. Személyesen volt alkalmam látni, amikor egy kb. 25-30 méteres fenyő 5 másodperc alatt belobbant, és égett mint egy óriási fáklya.

  19. 22.
    Annakelőtte május legvége felé meg egyetlen nap alatt gyarapodott annyit a jég, hogy az a mennyiség 15 cm vastagon borította volna be Floridát. (lásd az ábrát alább)!
    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20210729.png

    Csak akkor ebből nem volt cikk, hisz’ nem illik bele az agendába!
    Meg abból sincs cikk, hogy évtizedes csúcson a jégmennyiség és az 1981-2010-es átlag fölött van jóval (kék vonal)!

  20. 1. andrew
    „persze ebben az esetben még itt van a ventillátor vagy a klíma beszerelése”

    Jövő tavasszal beszereltetek egy inveteres klímát, kb. ilyet:
    Hűtő teljesítmény 3,5 kW
    Fűtő teljesítmény 3,8 kW
    (pl.: https://www.klima-pecs.hu/samsung-ar12txhqasineu.html vagy vmi hasonlót)
    Eddig ventillátorral vészeltem át a nyarakat, de itt a panelban hőhullámkor délután 28-29 °C van, és a ventillátor ezt a meleg levegőt fujja.
    Úgyhogy jövő nyáron már nyomatom a klímát! 😀
    ____________________________________
    Paripás Herkules
    -1
    Az összes hozzászólásod nagy baromság, abszolút nem tudok egyetérteni velük, „Kis Jégkorszak” – hülyeség!!
    Mindegyik hozzászólásodat magentára kéne színezni. 😛

  21. 25.
    „Az összes hozzászólásod nagy baromság, abszolút nem tudok egyetérteni velük, “Kis Jégkorszak” – hülyeség!!
    Mindegyik hozzászólásodat magentára kéne színezni.”

    Nézd, én ábrákkal, diagramokkal támasztottam alá a mondandóm. Te meg csak annyit mondatál, hogy hülyeség. Érdemi alátámasztás nélkül!
    Tavaly ilyenkor már jó egy hónapja elhajózhattál Japánból Finnországba Szibéria partjainál. Idén ez még most, augusztus 2-án sem menne!
    https://seaice.uni-bremen.de/data/amsr2/today/Arctichesky_AMSR2_visual.png

  22. 26 – Paprikás Herkules:
    Eleknek igaza van. Oly messze jársz a valóságtól, hogy nem érdemes veled vitába szállni.

  23. Re:27 Tibor bá’
    Sajnos nem jár messzire az igazságtól.
    Most göngyölítem fel az „ügyet”, de eddig valid amit Paprikás Herkules ír…
    Mivel nem szeretem az egy lábas székeket, ezért minimum 2 másik alternatív vonalon is leellenőrzöm az adatokat.
    Ha lesz publikus anyag róla, be fogom rakni.

  24. 29 – 30:
    Valaki állandóan előáll melegedés elleni „bizonyítékkal”. Meg kellene érteni, hogy a globális felmelegedés velejárója az egyre gyakrabban jelentkező szélsőségek. Két hete Kanadában 49,6°C-t mértek, ami több mint 6 fokkal lépte túl az utolsó rekord értéket. London utcáin hömpölyög a víz. Görögország, Törökország lángokban. Amerika északi része fuldokol a füstben. A magyar biztositok még soha ennyi kárigényt nem kaptak, mint most. Mit akarok még?

  25. De itt nem a felmelegedés velejárójaként bekövetkező kilengésekről van szó, hanem a konkrét lehűlésről, ami közeleg! Itt a tanulmány:
    https://www.nature.com/articles/srep15689
    ..
    A 24. szoláris ciklus évszázados léptékben nézve a leggyengébb volt, ez tény. A mostani 25. még gyengébbnek ígérkezik, a 26. pedig aztán annál is gyengébbnek! Ennek pedig igenis lesz következménye!

    Sajtóban is beszámoltak a fenti tanulmányról több helyen!
    https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150709092955.htm?fbclid=IwAR2mV_j-WPx2ycQ9GLUQ_ZvROsqilMIPXaoeUl13o-7MNGXvbrPuB-B3f-8
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/mini-ice-age-coming-in-next-fifteen-years-new-model-of-the-sun-s-cycle-shows-10382400.html
    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3156594/Is-mini-ICE-AGE-way-Scientists-warn-sun-sleep-2020-cause-temperatures-plummet.html
    https://www.washingtontimes.com/news/2015/jul/12/mini-ice-age-likely-from-2030-to-2040-european-sci/

  26. Re:Tibor bá’
    Szélsőséges kilengések egy felboruló egyensúlyi állapotból is fakadhatnak(kvázi konstans input energia megszűnése), aminek ez is lehet az oka.
    Be fogok rakni publikus tanulmányokat erről a témáról, ha találok valamit.

  27. 32 – 33:
    Nehéz szembenézni a halállal. Nem mindenkinek sikerül. Hogy is megy a mondás: A szalmaszhálba is belekapaszkodnak.

  28. Re:Tibor bá’
    Én biztosan nem kapaszkodom ebbe, de mindent bele kell kalkulálni egy életstratégiába, még akár a kis jégkorszakot is…

  29. Találtam egy MAGENTA könyvet:
    „A fáradt, a szegény törődött test megszűnt akarni.
    A lélek elvált tőle, és belemerült a kék végtelenségbe.
    A lélek száll, és végül eloszlik, mint a nyári felhő. Eloszlik,
    mint patak vize a tenger határtalanságában. Elveszíti nevét és alakját…
    Csöndet és békét keresett – most ő maga a csönd és a b é k e . . .
    ő maga az, bár nem tud róla…
    A nemlétet kereste – most ő maga a nemlét.
    ő maga az, bár nem tud róla…
    Az egység, a végtelenséggel való egyesülés után vágyakozott – most elérte, ő maga az, bár még nem tud róla…
    Egy személyiség, egy tudat merült le, egy öntudat
    igyekszik vissza eredetéhez.
    Szívesen távozik, örömmel tűnik el, és szeretne
    többé vissza nem térni!
    Mert jó e világban nem lenni!
    Mert jó a szenvedés, a lét bilincseiből kiszabadulni!
    Minden mulandó, ami keletkezett, az Örök Törvény ellen ne zúgolódjunk.”
    https://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/Tibeti-halottaskonyv.pdf

  30. 35
    A globális átlag hőmérséklet már nem a 1750 -es évek szintjén van így a solaris minimum nem képes levinni a hőmérsékletet az akkori szintre. Vagyis nem lesz olyan kis jégkorszaknak nevezhető jelenség mint akkor, hacsak más tényező nem lép fel ezzel egy időben ami szintén lefelé tolja a hőmérsékletet. Azért számomra furcsa hogy ilyen mértékű változást okozó természetes eredetű és ciklikus jelenségről ami a Nap 11 éves ciklus mellett fellép nincs tele a sajtó…… De még ha lenne ilyen együttes hatás sem biztos hogy képes lenne ellensúlyozni a globális felmelegedést.

  31. 37.
    Miért lenne tele ezzel a sajtó? Hiszen ez egyáltalán nem illik bele a klímaagendába!
    Ugyanígy a kemény ausztrál és dél-amerikai tél is csak itt-ott jelenik meg.
    Aztán lehet, hogy lesz akkora hó meg hideg az ausziknál, hogy arról már muszáj lesz többet írni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük