(3566) Napfogyatkozás

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Ma, június 10-én napfogyatkozás van. 12:45-kor fog a Hold a legtöbbet eltakarni a Napból. Nálunk csak részlegesen. Ez alkalommal gyűrűs napfogyatkozás lesz. Vagyis a Hold teljesen nem fogja tudni eltakarni a Napot, a pereme mentén némi Nap látható marad. Bár a Hold 400-szor kisebb, mint a Nap, a tőlünk mért távolsága 400-szor kevesebb. Ez kiegyenlítené egymást, de a Hold pályája nem kőr, hanem ellipszis. Egyszer közelebb van hozzánk, máskor messzebb. Most messzebb van, ezért gyűrűs a napfogyatkozás. Érdemes megnézni, de….

Szabad szemmel, akár napszemüvegen át a Napba nézés (még napfogyatkozáskor is) megvakulást okozhat. Erős hegesztő szemüvegen keresztül, rövid ideig biztonságos a szemlélés. Különben a teljes napfogyatkozás egyszerűen kísérteties.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(3566) Napfogyatkozás

  1. Elő van készítve a hegesztő pajzs… 🙂

    Ha valakinek ez sincs, akkor egy kemény karton lapra gombos tűvel fúrjon egy lyukat, és szigorúan nem belenézve, hanem a falra/fehér lapra vetítve nézheti a képet(camera obscura)
    http://metal.elte.hu/~phexp/doc/geo/h2s2.htm

  2. Emlékszem, 1999 augusztusában a teljes napfogyatkozáskor lementünk a barátaimmal a Balatonra. Utolsó évesek voltunk a gimiben. Azok voltak ám a daliás idők!

    Ahogy a Nap elsötétedett, elcsendesedett a vidék. Elhallgattak a tücskök, madarak. A forróság alábbhagyott. A messze láthatáron látni lehetett a napsütötte vidéket. Nem volt teljes sötétség, csak kb. mint alkonyatkor. Varázslatos volt, mégis valahogy furcsán normális.

  3. 99′- ben, napfogyatkozáskor, kint voltam a Palatinuszon valami lotyóval. Mondtam is, hogy: aha… meg, hú de szép!
    A francot se érdekelte a hold és a nap, alig vártam, hogy felvigyem szobára.
    Most a kiskölyök osztálykiránduláson van, én meg itt punnyadok a belvárosban, se a nap nem látszik, se a hold. De legalább nem vakulok meg!
    Asszem’, majd a következő életemre marad a csillagászkodás! 🙂

  4. Az élővilágban egyetlen egy élőlény van, aki direkt belenéz a napba és ezért figyelmeztetni kell, hogy ne tegye. Ő a legfejlettebb élőlény. 🙂

  5. 99′- ben, napfogyatkozáskor nem tudom, hogy mit csináltam. Lehet, hogy be voltam b@szva?? 😀 Vagy a Nap helyett a fröccsös poharat/sörösüveget bámultam?? 😀 😮
    (Akkoriban minden nap piáltam. 😉 )

  6. Székesfehérvárra utaztam megnézni. Életre szóló élmény. Egy ismerősöm másnap mutogatta, hogy felvette kamerával. Nem értettem, képes volt a rögzítéssel tökölni miközben lemaradt a valóságról. Azt gondolom a mai 4K videók sem képesek visszaadni a látványt, nemhogy az akkori kis felbontásúak.

  7. 2015. március 20-án részleges napfogyatkozás volt Mo-on. A gyerekekkel a játszótéren, hegesztőpajzzsal, és külön erre a célra vásárolt pót üvegekkel néztük, fantasztikus volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük