(3313) Pozitív eredményt mutat egy kezelés

Tibor bá’ fordítás online

 

Az Eli Lilly gyógyszergyártó multi bejelentette, hogy monoklonális antibiotikumának egyetlen infúziója drasztikusan csökkentette a koronavírusok számát, frissen fertőzött betegek esetében, és csökkenti az esélyt, hogy kórházi kezelésre szükség legyen.

Valójában ez az első kezelés olyan páciensek esetében, akiknek enyhe vagy mérsékelt COVID-19 tüneteik vannak. (Két másik, kedvező kezelés az vírusellenes Remdesivir és a Dexamethasone szteroid kizárólag súlyos betegek esetében alkalmazható)

A tudósok gyógyult COVID-19 betegektől levett vérplazmát alkalmaznak antitest kísérletükhöz, megállapítva azt, hogy melyik a legalkalmasabb. Ezt követve hatalmas mennyiségű antitestet készítenek a gyógyszer előállításához. Több mint 450 frissen diagnosztizált COVID-19 beteggel végzet kísérletnél, Eli Lilly állítja, hogy csupán kb. 1,7 % részére vált szükségessé a kórházi kezelés, míg ez a placébó esetében 6 % volt, ami egy 72 százalékos kockázat csökkenés. A jelentések szerint azok, akik kaptak a gyógyszerből, azoknál kevesebb szimptóma jelentkezett, és a testükben lévő vírusszám csökkent.

Más vállalkozások is dolgoznak monoklonális antitestekkel, amit bonyolult és drága kivitelezni. Egyetlen dózis több ezer dollárba kerülhet. Ugyanakkor csak ideiglenes megoldást nyújt, ahol az antitest körülbelül egy hónapig tart.

Azonban vakcina nélkül kizárólag ez a módja annak, hogy tartós immunválaszt kapjunk. Ez a kezelés az orvosoknak egy újabb fegyvert ad a kezükbe a sovány lehetőségek tárházából.

A tanulmány a végén Amerikában 800 pácienst vont be minden korcsoportból és kockázati kategóriából beleértve idősotthonban élőket is.

Eli Lilly már elkezdett 10.000 dózis legyártását abban a reményben, hogy a kezdeti eredmények, amik nem estek át szakmai bírálaton, (peer reviewed) a végén sikeres lesz.

A vállalkozás tervbe vette a vizsgálat állapotának a megtárgyalását az FDA-val, illetve annak lehetőségét kifürkészni, hogy megengedik-e a vészhelyzetre való tekintettel az alkalmazást.

P.S: Monoklonális antitestek azok az immunfehérjék, melyeket egymással teljesen azonos immunsejtek termeltek. Az egymással teljesen azonos immunsejteket klónozással hozzák létre. A monoklonális antitestek sajátsága, hogy csupán egyetlen epitóp felismerésére képesek, így ugyanahhoz az epitóphoz kötődnek, azaz egyetlen molekulát célozva hatnak. Ezzel szemben a poliklonális antitestekkel egy adott antigén eltérő epitópjait ismerik fel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük