2024-03-12 nap bejegyzései

A reggeli kihagyása

A reggeli vajon tényleg a nap legfontosabb étkezése? Erre a kérdésre keresett választ a The Guardian feltételezve, hogy a modern kor emberének nincs szüksége akkora energialöketre, mint az ipari forradalom előtti időkben élőknek. Akkoriban ugyanis érdemes volt figyelni a bőséges kalórabevitelre a szántóföldeken végzett kemény munka megkezdése előtt.

„Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus” – tartja a bölcs mondás, amelyet nemrég megkérdőjelezett a The Guardian című brit napilap. Mint azt szakemberek segítségével megállapították, energiaszükséglet szempontjából valóban nincs szükségünk arra, hogy teleegyük magunkat reggelente, ettől függetlenül mégis a nap legfontosabb étkezésének mondható a reggeli, hiszen számos betegségtől megóvhatjuk magunkat, ha nagy gondot fordítunk rá.

Számos megfigyeléses tanulmány eredménye szerint a reggelit kihagyók körében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának kockázata.

Egyes adatok azt is mutatják, hogy azok, akik nem reggeliznek, hajlamosak tápanyagszegényebb és egészségtelenebb ételeket választani a nap többi részében, ami az éhséghormon (ghrelin) magas, és a jóllakottsághormon (leptin) alacsony szinten maradásával magyarázható. Természetesen azt is fontos megemlíteni, hogy a napjaikat általában reggelivel indító emberek vélhetően más módokon is odafigyelnek az egészségükre, így egyéb tényezők is szerepet játszanak a jólléti állapot alakulásában ellentétben azokkal, akiknek csak egy kávéra van idejük a reggeli rohanásban.

Időszakos böjt

Az időszakos böjt lényege, hogy a napi étkezés időablakát szűkebbre szabja, ezért az ezt a táplálkozási irányzatot követők rendszerint szándékosan kihagyják a reggelit, és csak 10-11 óra környékén étkeznek először. A fentebb írtakkal ellentétben meglepően sok pozitív hatást tulajdonítanak ennek a módszernek, köztük a jobb inzulinérzékenységet, a gyulladás csökkenését és a bélmikrobióma javulását. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a módszernek csak az időszakos bevezetése hozza meg a kívánt eredményt, az alkalmazása idején pedig szigorúan oda kell figyelni arra is, hogy milyen fogások kerülnek napközben a tányérra.

„Ha valaki a napi háromszori étkezést napi kettőre csökkenti, akkor sokkal jobban oda kell figyelnie, milyen fogásokat választ, ha biztosítani szeretné szervezetének az elegendő mennyiségű fehérjét, egészséges zsiradékot, vitamint, ásványi anyagot, rostot és minden egyéb hasznos tápanyagot” – mutatott rá Drew Price táplálkozási szakértő. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknek, időseknek és azoknak az embereknek, akik már küzdöttek valamilyen étkezési rendellenességgel, egyáltalán nem ajánlott a reggeli kihagyása. Inkább az egyenletes energiabevitelre kell törekedni a nap folyamán.