2024-03-01 nap bejegyzései

Csapatok küldése Ukrajnába

Putyin atomháborúval fenyegette meg a Nyugatot, ha csapatokat küldene Ukrajnába

Az orosz elnök szerint a Nyugat elszámította magát
Írta: Euronews

Az orosz elithez intézett éves beszédében Putyin „képtelenségnek” nevezte, hogy Oroszország meg akarná támadni Európát, de figyelmeztetett: országa nukleáris fegyverekkel csapást mérhet a nyugati országokra.

Vlagyimir Putyin a nukleáris háború kockázatára figyelmeztette a Nyugatot, ha  csapatokat külden Ukrajnáért harcolni, mondván, Moszkva rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyekkel nyugati célpontokat támadhat. (EN: ez annyiban nem újdonság, hogy ilyen fegyvereket már a 70-80-as években telepített a Szovjetunió a Varsói Szerződés egyes országaiba.)

Az orosz elithez intézett éves beszédében Vlagyimir Putyin csütörtökön „képtelenségnek” nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország meg akarja támadni Európát, de figyelmeztetett, hogy országa nukleáris fegyverekkel csapást mérhet nyugati országokra.

Putyin ezzel az Emmanuel Macron francia elnök által felvetett ötletre utalt, aki hétfőn azt mondta, „nem zárható ki” annak lehetősége, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába. Több európai vezető határozottan elutasította a javaslatot.

Ukrajna két évvel ezelőtti megtámadása óta Putyin többször is az atomháború rémével fenyegette meg a Nyugatot. Oroszország tavaly taktikai atomfegyvereket adott át a szomszédos Fehéroroszországnak, és ebben a hónapban derült fény arra is, hogy Moszkva olyan nukleáris űrfegyver kifejlesztésére tesz kísérletet, amely képes műholdakat megsemmisíteni.

2023-ban Putyin aláírta Oroszország kilépését a nemzetközi atomcsend-egyezményből is.

Beszédében az orosz elnök azt is állította, hogy országának gazdasága 2023-ban a globális átlagnál gyorsabb ütemben nőtt, meghaladva az Egyesült Államokét és a többi G7-országét annak ellenére, hogy számos szankcióval kell szembenéznie, és Oroszországot elzárták a nyugati piacoktól. (EN: a nemzetközi gazdasági előrejelzések szerint Oroszország nemzeti jövedelme az ukrajnai háború óta bevezetett nyugati szankciók miatt stagnál és egyes ipari szegmensekben csökken, és összességében csak 2028-ban fogja meghaladni a 2021-es szintet.)