2016-08-31 nap bejegyzései

(1949) A kínai transz-amazon vasút

Tibor bá’ online

 

~k001Úgy tűnik, hogy a klímára rendkívül mértékben kiható, amazoni esőerdő pusztítása kevés ahhoz, hogy leállítsa Kína gabonafélék és ásványi anyagok utáni sóvárgását.

Kína népességrobbanása és vágtató gazdasága jelentős erőforrás keresletet okoz, ami miatt Beijing állandóan beszerzési lehetőségek után kutat, és persze a lehető legolcsóbban akar hozzájuk jutni. Ennek jegyében van folyamatban az 5000 km hosszúra tervezett transz-amazon vasútvonal, ami összekötné Brazília szóját termelő, és vasérc kibányászó vidékeit egy dél-perui kikötővel, ami rövidebb útvonal lenne a Panama-csatornán keresztül vezetőnél. A megvalósíthatósági tanulmányt a  China Railway Eryuan Engineering Group  végezte el. Az útvonal kiválasztásánál természetes szempont volt a kisebb költség és a nyomvonal Andokon keresztül vezetésének technikai nehézsége. Marad tehát az esőerdőn keresztül vezetés.

A brazil és perui környezetvédők heves tiltakozása várható volt a környezet rombolás miatt, SOS Amazônia, A kiagyalók számára még az se volt nyomós érv, hogy vasút indigenous ember csoportok.természetes életkörülményeit is felforgatja.

A tervek elfogadására 2015 májusában került sor, amikor a kínai miniszterelnök Li Kegiang egyetértési szerződést írt alá a brazil elnökkel, Dilma Rousseff-el, és a perui elnökkel, Ollanta Humala-vel, akik azóta már nincsenek hivatalban. A munkálatok 2017-ben kezdődnek és 2025-re tervezik a befejezés 10 milliárd dolláros költség mellett.

Kína a vasút megépítésétől tonnánkénti 30 $ megtakarítást vár. Ehhez tegyük hozzá, hogy Kína évi 35 millió tonna szójababot importál Brazíliából. Viszont a két dél-amerikai ország a környezet rombolással drágán fizet érte. 2000 és 2010 között az Amazon esőerdejéből 240.000 km2 elveszett, amik két és fél magyar-országnyi. Itt szarvasmarhát tenyésztenek és gabonát termelnek. Ettől, vagy sem, mindenesetre tény, hogy 2005 és 2010 között súlyos szárazság volt. A száraz időszak egyre hosszabb lesz, az esős pedig egyre rövidebb.

Minden esetre az erdőirtás következtében több CO2 kerül a levegőbe, ami gyorsítja a felmelegedést. Egyes vélemények szerint az Amazon vidéke közel került a visszafordíthatatlansághoz (tipping point).

Nem elég, hogy a Föld lakhatatlanná válásához az 1,4 milliárd főt számláló Kína az iszonyatos szaporodásával jelentősen hozzájárul, ezen kívül minden mást is megtesz a baljós események felgyorsításáért.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________