2014-12-26 nap bejegyzései

(1539) Nem túlzottan szeplőtlen fogantatás

Tibor bá’ online

 

~q162Az eredetileg kitalált szeplőtlen fogantatás és annak terméke az idő múlásával egyre inkább csodálatossá vált, amit i.u. I. évszázad vége felé Lukács és Márk vetett papírra. Ez, vagyis a gyermek Jézus születése, a Nyugati Civilizáció legnagyobb lelki kincsévé vált, ami úgy kezdődött, hogy a fiatal zsidó szűznek, Máriának megjelent Gábriel arkangyal, aki közölte vele, hogy a Szent Lélek meg fogja szállni, ami után életet fog adni egy isteni gyermeknek.

„És monda néki az angyal: Ne félj Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél.  És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az õ nevét JÉZUSNAK.  Ez nagy lészen, és a Magasságos Fiának hivattatik; és néki adja az Úr Isten a Dávidnak, az õ atyjának, királyi székét;  És uralkodik a Jákób házán mindörökké; és az õ királyságának vége nem lészen! Mondá pedig Mária az angyalnak: Mi módon lesz ez, holott én férfiat nem ismerek? És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Lélek száll te reád és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért a mi születik is szentnek hivatik, Isten Fának.” (Lukács 1-30/35)

Ez a történet évszázadokon át lenyűgözte a keresztény Európát annak ellenére, hogy ez a történet az Újszövetségben soha többé, sehol se jelenik meg, sehol se utalnak rá. Jézusról egy szót se írnak egészen 12 éves koráig. Úgy tűnik, hogy erről a csodálatos tényről a szülők tökéletesen megfeledkeztek. Amikor Jézus 12 éves, a szent család átköltözik Jeruzsálembe, ahol a gyermek Jézus három napra eltűnik a szülők szeme elől, és akkor:

És meglátván őt, elcsodálkozának, és monda néki az ő anyja: Fiam, miért cselekedted ezt velünk? Ímé atyád és én nagy bánattal kerestünk téged. Ő pedig monda nékik: Mi dolog, hogy engem kerestetek? Avagy nem tudjátok-é, hogy nékem azokban kell foglalatosnak lennem, a melyek az én Atyámnak dolgai? De ők nem érték e beszédet, a mit ő nékik szóla.” (Lukács 2-48/50)

Két evangélista (Lukács és Máté) is leírja az angyal által bejelentett természetellenes eseményt, ami után a szereplők úgy tesznek, mintha semmi se történt volna. Vagyis, Jézus bejelenti, hogy a templomban az atya dolgaival foglalkozott, amit József és Mária nem értenek. Az angyali üzenetet és József besegítése nélküli gyermek világra jövetelét tökéletesen elfelejtik. Ebből levezethetjük, hogy a szeplőtlen fogantatás elég gyengén van beépítve a Bibliába, ami elgondolkoztató. Lényegében élő példája a sincretism, vagyis egyeztetésnek, amire akkor kerül sor, amikor vallások összeadódnak különböző kultúrák egymásmellé kerülésekor.

Karácsony, vagyis Jézus születése nyilvánvalóan akkor került be az Újszövetségbe, amikor a többi rész már rég a helyén volt. Ezért nincs rá sehol utalás. Jézus halála után 60-70 évvel Lukács egyszerűen kitalálta a történetet, hiszen ő Jézus halálakor még meg se születhetett.

Pál levele a Galátziabeliekhez nagy valószínűséggel i.u. 49-55 között íródhatott, vagyis fél évszázaddal korábban, mint Lukács és Máté evangéliuma. És egy árva szót se ír a szeplőtelenségről. Mindössze azt írja, hogy „Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát, a ki asszonytól lett, a ki törvény alatt lett.” (Pál apostol a galátziabeliekehez írt levele 4-4) Pál apostol egy másik levelében ezt írta: „Pál, Jézus Krisztusnak szolgálja, elhívott apostol, elválasztva Isten evangéliumának hirdetésére. Melyet eleve megígért az ő prófétái által a szentírásokban, Az ő Fia felől, a ki Dávid magvából lett test szerint.” (Pál apostolnak a rómabeliekhez írt levele 1-1/3) Na, most, Dávid magva ugyebár a Zsidó Dávid király spermája, ami végső fokon József világrajöveteléért felelős. Ezek szerint a Szent Lélek helyett József volt az, aki Jézust nemzette.

Akkor miről van szó? Az én megfigyeléseim szerint az Emberi hinni akarás kihasználásával a vallás különösen jó eszköz arra, hogy egyesek, bármely történelmi korban, biztosítsák maguknak az erőfeszítés mentes kellemes életet, amit a kommunisták „kizsákmányolásnak” neveztek. Ez igaz a Hit gyülekezetére, de igaz volt Saul/Pál féle vallásalapítókra is. Egy új vallást azonban nem kell az abszolút alapokról kezdeni, elég, ha változtatnak egy meglévőn, ahogy ezt ma a törpe egyházak teszik.

Végül is mi történhetett? Az ókori görög és római mitológiában mindennapi volt, hogy istenek halandó nőkkel pároztak és adtak életet híres embereknek, félisteneknek. Lukács és Máté egyszerűen ezt a tényt használták fel, és találták ki a szeplőtlen fogantatást.

Ezen a tortán már csak hab, hogy Jézus nem december 25-én született, hanem hónapokkal korábban, amire bizonyítékok egyike, hogy a decemberi hidegben a pásztorok birkái téli akolban vannak. Akkor mégis miért a december 25? Mert ez a téli napforduló dátuma, amit a pogány vallások megünnepeltek, és amit ily módon átvettek.

Ezek a tények, és ez az igazság, de ez egy cseppet se von le abból, hogy a keresztény kultúrában felnőtt emberek, vagyis én, te és ők, ne ragaszkodnánk hozzá a bennünk kialakult, hozzá kötődő érzelmek miatt.

________________________________________________________
________________________________________________________
______________________________