2014-04-26 nap bejegyzései

(VM-222) Jobbra hajts (balra előzz)

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Balra hajts Pesten, az Erzsébet-híd lábánál
Balra hajts Pesten, az Erzsébet-híd lábánál

Bizonyára sokan nem tudjátok, hogy valamikor Magyarországon balra hajts volt a közúti rend, ahogy például napjainkban Nagy Britanniában. Ezt aztán egyik napról a másikra, Budapest 1941. november elején megváltoztatták, gyanítom azért, mert a németeknél jobbra hajts volt. A háború elég kellemetlen dolog, nem kell tetézni azzal, hogy a szövetségesek ellenkező közúti rendet alkalmaznak. Ráadásul az osztrákok, majd a csehek két évvel korábban már átálltak.

Természetesen az átállásra alaposan felkészültek – szellemileg. Anyagilag már kevésbé, elvégre a gépjárművek vezetőülése a jármű jobb oldalán volt, a biztonságosabb előzés végett. Aki már járt Angliában balos kormányú kocsival (vagyis, ami nálunk rendszeresítve van) az tudhatja, hogy milyen kellemetlen így előzni. A sínekhez kötött villamosnál, HÉV-nél nem volt sok probléma, legfeljebb a hurkokat kellett átalakítani, de a motorkocsikat nem. Nem volt ilyen kedvező a helyzet az autóbuszoknál. Jobb kormányos buszok még az ötvenes években is futottak, elvégre nem lehet őket csak úgy kidobni az ablakon. A kis földalatti – ami a felszíni forgalmat nem zavarta – évtizedekkel később is „fordítva” üzemelt (egészen pontosan 1973-ig). Ezt úgy lehetett érzékelni, hogy az Andrássy úton pont fordítva kellett lemenni az úttest alá, mint ahogy ez logikus lett volna. Viszont a gödöllői HÉV mind a mai napig fordítva jár.

Hogy az átállás miatt mennyivel nőttek a közúti balesetek száma, azt nem tudom, de nyilván kideríthető a google segítségével. Engem viszont derékba kapott a gépszíj. Az átállás időpontjában 8 éves voltam, és harmadik elemibe jártam, ahol 1000-ig tanultunk számolni, be kellett vágni az egyszeregyet (ez manapság szorzótábla) és a tanító néni belénk verte, hogy (egy) ha átmegyünk az útesten, akkor a legrövidebb utat válasszuk, azaz derékszögben szeljük át az utat, (kettő) mielőtt lelépünk a járdáról, először nézzünk jobbra, majd balra. Mire ezt betéve tudtuk, és fújtuk, mint a vízfolyás, az egészen el kellett felejteni, és trillázni az ellenkezőjét. Felnőtteknél még rosszabb volt a helyzet, mert ők megszokták, hogy először jobbra nézzenek, most meg emlékezniük kellett az ellenkezőjére.

A legnagyobb gond természetesen nem ez volt, mert mi volt ez az apró városi felfordulás a háborúhoz képest! Különben személyes tapasztalataim szerint viszonylag könnyen nem csak meg lehet szokni a balra hajts rendet, de lehet őket váltogatni. Mivel Ausztráliában is balra hajts van, ráadásul ott tanultam meg gépkocsit vezetni, amikor Angliában vagyok, egy másodperc alatt átprogramoz az agyam, csak persze a balos kormány eléggé zavaró.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________