(3875) Koleszterin a rosszfiú?

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

Az Ember, az átlagember nehezen tanul, de a dezinformációt sohase felejti el. Erre a legszembetűnőbb példa a koleszterin. A Semmelweis Egyetem két napon át ingyenes szívvizsgálatot, ha úgy tetszik, szűrést rendez. Mindezt a TV hírekből tudtam meg, ahol egy kardiológus elmondta, hogy azok jöjjenek, akik úgy érzik, hogy jelentős rizikó tényezőik vannak. Ezek például a dohányzás, magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin szint. – ÁCSI, már 16 éve tudható, hogy a koleszterin aztán nem, de a tény csak lassan, nagyon lassan terjed, talán, mert a koleszterincsökkentő sztatinok drágák, és hatalmas hasznot hoznak a gyógyszergyáraknak. Mi hát a valós helyzet.

Másfél évszázaddal ezelőtt az infarktus olyan ritka volt, mint a fehér holló (vagy majdnem). Ez a kép a múlt század elején kezdett megváltozni úgy, hogy évről évre egyre több eset fordult elő. Mára a helyzet az, hogy hazánkban minden második halál oka szív-érrendszeri betegség. Ráadásul minél fejlettebb volt egy ország, ez a folyamat annál korábban kezdődött el. Nem csoda, hogy Amerikában, közvetlenül a háború után egy hatalmas tanulmányt indítottak be, amit a világ „Farmingham Heart Study” néven ismer. Ebben nem csak sok tízezer embert vontak be, de több évtizeden át tartott, és azt hozták ki, hogy az első számú ellenség a koleszterin. Akkor most nézzük a valós tényeket!

– A sztatinok szedése (ami csökkenti a szérum koleszterin tartalmát) egy jottányit se csökkenti a mortalitást. Magyarul, ha szeded, ha nem, infarktusra az esélyed nem változik, csak havi 3000 forintot kidobsz az ablakon.

– Koleszterinben gazdag étrendnek (tudod, napi 12 tojás) nincs semmi káros hatása, hacsak nem vagy csirke, esetleg nyúl. U.i. Eredetileg ezzel a két állattal kísérleteztek, és meg is döglöttek. Csak hát mindkét állat főleg növényevő, fejlődésük folyamán nemigen találkozhattak koleszterinnel, ami az Emberre nem igaz. Ráadásul a kísérleti állatokat nem etették, hanem erőszakkal tömték. A „tudósok” pedig úgy gondolták, ha rossz a nyúlnak meg a csirkének, akkor rossz lehet az embernek is.

A több évtizeden át tartó téves felfogás alapját az a tény adta, hogy az infarktusban elhunytak boncolásánál kiderült, hogy az erek elzáródását okozó zsíros plakk főleg koleszterint tartalmaz. Csakhogy kiderült a koleszterin spontán nem rakódik le az érfalra. Valójában az érbelhártya oxidációs gyulladást szenved el, amit a szervezet szeretne kijavítani, de más nem áll a rendelkezésére, tehát koleszterint szállít oda. – Jó-jó, de miért van gyulladás, és miért nem volt 200 éve? Az én feltételezésem (és ezt sehol nem olvastam – még) az egész hátterében a transzzsírsav áll. Íme:

Transzzsírsav a természetben nem fordul elő, kizárólag emberi tevékenység hozza létre. Hogyan? Egyszerű, növényi olajat kell túlhevíteni, és máris megszületik a transzzsírsav. Miért csak növényi olajat? Azért mert az állati eredetű zsiradékban telített zsírsavak vannak, ami hevítésre se tudna átalakulni, éppen mert telített, nincs lehetőség arra, hogy a cisz konfiguráció átalakuljon transszá. Legfőbb transzzsírsav forrás a margarin, valamint növényi olajban történő sütés. Mivel 150 éve nem volt se margarin, se napraforgó olaj, a háziasszonyok sertészsírt, libazsírt, stb. használtak.

Mi következik ebből? Először is, hogy vissza kell térni az állati zsiradékok fogyasztásához, a margarinról le kell szokni, és zsírban kell sütni, nem olajban (lángos a strandon). Miért  csak most derült ez ki? Mert a margaringyártás hatalmas üzlet, pláne ha ráírják, hogy szívbarát (aminél nincs nagyobb hazugság a kereskedelemben).

Akkor hogyan lehet elkerülni az infarktust? Semmi transzzsírsav fogyasztás (lásd fenn) és antioxidánsok beépítése a táplálkozásba. Vagyis? E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, Q10-koenzim, Ω-3 zsírsav, flavonoidok, stb.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________

39 gondolat erről: „(3875) Koleszterin a rosszfiú?

  1. A fenti poszttal (sajnos) egyet kell hogy értsek. „Azzá leszel amit eszel…” tartja a mondás.A transzzsírsavak az egészség romboló építőjáték csak egyik kockáját jelentik. Az elmúlt évtizedekben tűntek fel egyre jobban az élelmiszer ipari adalékanyagok, (E jelzéssel de némely termékeknél inkább az E megnevezés nélkül kiírva az adalékanyag teljes nevét, találd ki hogy miért…)és bizonyos betegségek előfordulásai ezzel egy időben jelentősen emelkedni kezdtek. Szerinted van összefüggés? Nyilván egyéb környezeti tényezők is jelentősen hozzájárultak e megbetegedések számának növekedéséhez, (többek között levegő minőség, stressz, egyéb környezeti ártalmak, stb.) de az élelmiszerek szerepe is igen komoly ezen a területen. Hiszen enni mindennap kell…(már akinek egyáltalán van rá pénze…) Egyszer olvasd el figyelmesen a mindennap vásárolt élelmiszerek összetevőit, és számold meg hogy melyikben hány E jelzést találsz.

    http://mek.oszk.hu/01200/01215/html/

    És akkor még nem is beszéltünk a genetikailag módosított alapanyagokból készült élelmiszerek hatásairól.

    Nem véletlen az aggodalom amit gyermekeink jövőjével kapcsolatban is érzek például az élelmiszerek területén. Lásd írásaim, például az ezen oldalon Tibor ‘bá jóvoltából tavaly megjelenő Aratás című novellám.

  2. Én arra lennék kíváncsi, hogy ha az ember néhány év(tized)nyi fogyasztás után lemond a növényi olajban sütött élelmiszerekről, akkor várható-e az erek plakkosodásának csökkenése vagy visszahúzódása, tehát megfordítható-e ez a folyamat?

  3. 1:
    Ilyesmit kéretik máskor mellőzni: „Tibor ‘bá jóvoltából”

    2:
    Az lett volna az évszázad nagy találmánya, ha sikerült volna a plakkot oldani valamivel. Különböző sarlatánok jó pénzért kínálnak ilyet, de azok rászedések. Ha sikerül elérned, hogy az összkoleszterined egy harmadát HDL tegye ki. Ez a „jó” koleszterin, akkor az elszállítja a lerakódást – ha még nem meszesedett el. Érdemes kipróbálni, de ha mától nem viszel be semmi transzzsírsavat, akkor szerintem megúszod, hiszen élsz, további érbelhártya gyulladás nem várható. Persze nem árt, ha nyomod az antioxidánsokat és a Omega-3-at.

  4. Köszönet a posztért, rövid, de nagyon hasznos!

    2. Iszogass még rá galagonya virágos ágvég és/vagy fagyöngy teát is. Ez utóbbit lágyvizes hideg áztatással kell készíteni.

    Ezek a szív és érvédő gyógyteák mindenkinek javasoltak megelőzésként, karbantartásként is. Heti 2-4 csésze elegendő.
    Koleszterin problémákra pedig tyúkhúr, szinte minden kertben megtalálható.

  5. 4: A fehér fagyöngy /enyhén?/ mérgező, inkább sört igyál, ne fagyöngy teát… 🙂

  6. Hasznos, de kissé egyoldalú megközelítése az infarktus megelőzésének. Rengeteg más rizikófaktor is létezik közel ilyen súllyal. Elégtelen mozgás, aminek pótlását ma divatosan kardiomozgásnak, vagy edzésnek neveznek. Teljesen mindegy, de fontos.
    Fontos a szorongás mentes életvitel. Mindenki kerülje a tartós idegeskedést, düht, csalódottságot és az összes ilyen negatív érzést. Az érzésekre a test mindig reagál.
    Igen és fontos a taplálkozás is. Ez a 3 együttesen jelen kell legyen a rizikofaktor jelentős csökkenéséhez.
    Önmagában néhány szintetikus művitamin kevés.

  7. 6:
    Nem tudom ki miként értékeli a hozzászólásodat, én szatirikusnak találtam. Pont te írod ezt? „Fontos a szorongás mentes életvitel. Mindenki kerülje a tartós idegeskedést, düht, csalódottságot és az összes ilyen negatív érzést.” Ne írogasd, tarts be!

    Írjam azt az olvasóimnak, hogy ne szorongjanak, amikor hetek óta tudják, hogy 10 embert el fognak bocsátani az osztályról? Vagy írjam nekik azt, hogy hagyják abba a dohányzást, amikor úgy érzik az életben már nincs nekik semmi más örömük, vagy mondjam nekik azt, hogy ne legyenek 60 évesek, vagy ne legyen cukorbeteg? Ugyanis te ezeket hiányolod. Azt viszont mindenki, könnyedén be tudja tartani, hogy margarinról visszaáll a jó öreg vajra. A tripla szűz olívaolajról pedig a nagyanyáink sertészsírjához. Állítom, hogy aki így tesz kurva nagy valószínűséggel elkerüli az infarktust.

    Hadd áruljak el neked valamit, te kis korházkukac. 😀
    Éppen 10 éve volt tavasszal, hogy isémiát állapítottak meg nálam, és rögvest katéterezni akartak „és ha kell mindjárt betesznek egy sztent is”. Egymás után 6 kardiológusnál voltam, mind ezt akarta. Volt, aki azt mondta (némi fenyegetéssel a szavaiban) most lehet, hogy nem érez semmi, de ez bármely percben megváltozhat, 1-2 hónap és itt fog nekem könyörögni, hogy csináljunk valamit. Lelkiismeretlen szemét, pénzéhes banda. Visszaélnek azzal, hogy az átlagember semmit se ért az egészségügyhöz. . Tehát már 10 éve élek beavatkozás nélkül a csendes isémiámmal, nem szedek sztatinokat, leszarom a koleszterinemet, és egyáltalán nem izgulok, hogy mikor érkezik a kaszás, mert azt legtöbbször az orvosok hívják be az ajtón. 😀

  8. Köszönöm a posztot és a választ Tibor bá 🙂

  9. 7:

    Tibor bá most te is szatírikus voltál. Remélem, vagy nagyon megsértetted az olvasóidat, ha csak ennyit nézel ki belőlük.
    Akinek a dohányzás a legnagyobb öröme az életben, annak már olyan mindegy, hogy mit eszik, margarint vagy vajat.

    Aki pedig a mai világban a munkahely elvesztésétől szorong, annak nem irigylem az életét. Mást se csinál minden nap, csak szorong. Érdemes?

    Tibor bá, januárban abbahagytam a kávézást, pár hónapja nem dohányzom, mert már nem esik jól az sem, és senki ne mondja hogy 20 évnyi dohányzás után könnyebb abbahagyni, mint 40 év után, mert ennyi dohányzás után tökéletesen mindegy.

    Ezt mind nem tenném meg, ha komolyan venném minden posztod, minden mondatát. Szerintem Jani se ültetne fákat.

    Szóval a táplálkozási tanácsod biztosan segít valamit, de nem elégséges.

  10. 1: „Egyszer olvasd el figyelmesen a mindennap vásárolt élelmiszerek összetevőit, és számold meg hogy melyikben hány E jelzést találsz.”

    Aztán az mégis mire jó, hogy összeszámolja, ha azt se tudja valaki, hogy melyik E mit jelent?
    A C vitamintól, a karamelltől, a tannintól, meg a szódában lévő CO2-től is félni kell, csak azért mert ezeknek is van E száma?
    http://voyager.blog.hu/2013/08/26/78_kemofobia_az_egyre_terjedo_nepbetegseg

  11. 9:
    A kávézás nem kifejezetten káros, ha mértéktartó vagy. A dohányzásról a leszokás klassz és dicsérendő dolog. Gratulálok. De tudod, marhára utálom, amikor ugyanazt kell tizedszer leírnom. Az anekdota szerint Einstein azt mondta, ha tudnám, hogy holnap vége a világnak, ezt a kis diófát ma még elültetném. És én ezzel tökéletesen egyetértek
    A táplálkozási tanácsom sokkal többet ér, mint a kardiológusok által felírt napi 40 mg Atorvastatin. A többi rizikófaktort pedig mindenki ismeri. Azokra nem volt értelme felhívni a figyelmet. Az emberek a XIX században is dohányoztak, idegeskedtek, volt túlsúlyuk, és a többi, mégsem volt infarktus. Ami változott az a TRANSZZSÍRSAV, ami az előző századforduló találmánya és egyre nagyobb szerepet kapott a táplálkozásban. Ez az egésznek a kulcsa a többi csak rizsa.

  12. „Az anekdota szerint Einstein azt mondta, ha tudnám, hogy holnap vége a világnak, ezt a kis diófát ma még elültetném. És én ezzel tökéletesen egyetértek.”

    Dehogy ültetnél, mikor a mai fiatalokat is lebeszéled a gyerekvállalásról. Nem gondolod, hogy a kettő nagyon üti egymást?

    NEM CSAK a transzzsírsav változott, MINDEN változott, soha nem volt ennyi elhízott, és ennyi éhező sem, soha nem volt ennyi idegbeteg, és ne mond, hogy ilyen stresszben kellett élni.
    Épp te mondtad az előbb, hogy szorongani kell egy munkahely miatt.
    Igen sokaknak egy munkahely élet halál kérdés. Legalább is így fogják fel, és ezért szoronganak. Meg azért mert nem tudnak úgy élni, ahogy „kéne”, ahogy a TV mutatja…

    Eleve nem volt TV, Internet, ami szintén rizikófaktor.
    Helyette értelmes dolgokat csináltak. Mondjuk gyereket.

    Az én kardiológusom is megmondta, ha az emberek csak napi 10-20 percet szánnának a szívükre mozgással, akkor nagyságrendekkel jobban nézne ki a halálozási ráta.
    Neki hiszek, a térség egyik legjobb kardiológusa.

    Tibor bá nem a tanácsod hasznosságát vonom kétségbe, csak felhívom a figyelmet arra, hogy attól mert valaki vajat fog enni és zsírt, még ne dőljön hátra kényelmesen a fotelben. Az infarktus jó eséllyel történő elkerüléséhez más is kell.

  13. Három, vagy már négy éve, nem főzök mással, csak zsírral, s vajat eszek. A barátaim szörnyülködnek, mennyi zsiradékot viszek be a szervezetembe, közben meg nem értik, hogy, hogy nem hízok.
    Mert tésztát és édességet viszont minimálisat eszek.
    A stressztől nem tudom magam megóvni, hisz idegeskedek én is minden olyanért, mint mások, de bringával megyek minden hova,(Persze haza repülővel 🙂 ) s sokszor, mire odatekerek valahova, már meg is nyugszok. 🙂
    Aki nem fővárosunkban lakik, nyugodtan átnyergelhet, én is negyven felett kaptam rá, a hétvégén már fél óra alatt hátsó külső belső gumicserét is megcsináltam.

    Mindenki csak annyit változtasson az életén, amennyit jó kedvvel képes, mert annak nincs értelme, hogy még egy plusz stresszt akasszon magára.
    A dohányzásról is csak akkor lehet leszokni, ha tényleg úgy gondolja az ember. Akkor minden nehézség nélkül le lehet tenni, mert nem fog hiányozni. Ez agyban dől el.

  14. 14:
    Rég hallottunk rólad.
    A véleményemet beírtam a posztba. hatalmas pénzek forognak kockán. Telítetlen zsírsavak átalakításánál a transzzsírsav keletkezés elkerülhetetlen. A margarin elkerülése mellett természetesen feltételeztem a házi étkezést és a telítetlen olajak hevítésének az elkerülését. Nem házi készítés esetén a transzzsírsav elkerülhetetlen. Gondolj bele, hogy készítik a sült burgonyát. Reggeltől estig az a hatalmas tömegű forró étolaj a transzzsírsavnak a melegágya.

  15. Szomorú, hogy mennyire átment a köztudatba az, hogy a margarin egészséges. Ma egyébként már egyre többen értesülnek a margarinok ártalmas hatásairól, de sajnos ott tartunk, hogy az emberek nem is tudják mi a különbség vaj és margarin között. Ha nem önkiszolgáló boltban kérek vajat, biztos hogy első mozdulattal a margarinokat ajánlja. Nem egyszer volt már, hogy valaki hallotta a sok rosszat a margarinról, és akkor azt mondta, hogy te én F*órát használok, az ugye nem…

  16. 15:

    Valamikor tavasszal szó volt róla, hogy a chipsadó folytatásaként lesz valami a nővényi olaj alapú termékekre vonatkozóan, amelyben talán a transzzsírsav mennyisége túl nagy. Nem hallottál erről valamit, vagy történt ez ügyben egyáltalán valami?

  17. Semmi közöm hozzá, nem reklám!

    De ajánlani tudom a témában a Tökélete Egészség Diéta című könyvet. Online pedig: http://perfecthealthdiet.com/

    Általa ajánlott zsírok: Kókusz olaj, pálma olaj, vaj, kérődzők zsírja, sertészsír stb.

  18. 18:

    Igen, jelenleg ezek tűnnek egészséges zsiradékoknak, de az a helyzet, hogy nagyon el van maradva a tudomány a zsiradékok ismeretében. Nagyon keveset tudunk róluk, és jelen ismereteink szerint valóban ezek tűnnek egészségesnek, lehet hogy nem látunk valami tényezőt, amit később esetleg fogunk.
    Ha jóhiszemű akarok lenni, akkor lehet hogy így volt ez a margarinnal is…

  19. 19:

    Szerintem a margarin az olcsó, nagy tömegben előállított növényi olaj megjelenésével lett „törvényszerű következmény”, hogy valahogy el kellett adni a sok olajat, vagy még több bőrt lehúzni róla, az már mindegy, hogy milyen egészségügyi hatása van a társadalomra nézve.

  20. 20:

    Tudtommal Napoleon parancsára fejlesztették ki a margarin, amivel egyszerűsödik a seregek ellátása. Ez persze már nagyon régen volt, akkor szerintem még nem is terjedt el nagyon. A XX. század második felében terjedhetett el jobban. Ennek oka lehet, amit te írsz, vagy az alacsony költsége, stb.

  21. 18:
    A kókusz és a pálmaolaj a két leghaszontalanabb étolaj. 88 és 48 % telített zsírsavval, 8 és 44 % egyszresen telítetlen zsírsavval. Null Omega-3.

  22. 15.
    Rendszeresen olvasom a bejegyzéseidet, de manapság időm sincs nagyon hozzászólni, és bizonyos témákban kedvem sincs értelmetlenül csatázni, így nem kommentelek.
    Az álláspontodat értem, de az OÉTI adatai ezt nem támasztják alá.

  23. 23:
    A különböző étolajak összetevői nyilvános adatok. Mérd őket össze te! De ha nincs időd, akkor itt összefoglalom. A 4 adat egymás után: Linolsav (Omega-6), linolénsav (Omega-3), egyszeresen telítetlen zsírsavak, telített zsírsavak.

    Kedvezőek:
    Lenmag:15-54-22-9
    tökmag: 45-15-32-8
    szója: 42-11-32-15
    dió: 50-8-57-9
    repce: 26-8-57-9

    Még elfogadhatók:
    Floriol Trio (keverék):45-1,8-36-9
    napraforgó: 66-nulla-22-12
    kukorica:59-nulla-25-16
    olíva: 12-nulla-72-16

    Kifejezetten károsak:
    kókusz: 4-nulla-8-88
    pálma: 9-nulla-44-48

    A második érték (Omega-3) a lewgfontosabb.

  24. 24.
    Úgy látszik nem volt érthető… a margarin kapcsán írtam, szó nem volt olajról.

  25. Sajnálom, neme vettem észre a 15-öst.
    Semmi olyat nem írtam, ami ellenkezne az OÉTI-vel. Minden „vajas” süteménybe, ételbe olcsó margarint basznak bele. Ezen kívül egyazon olajban sütnek napokon át. Ezért kell otthon étkezni, és elkerülni a kész élelmiszerek vételét, beleértve a különböző édességeket is.A Margarinok transzzsírsav tartalma ma már nem magas, de minden nap eszed, míg például, puszedlit csak évente egyszer, vagy soha.

  26. 22:

    Tisztában vagyok vele. De az általam említett könyv pont hogy ezeket a zsírokat, azaz a telített, és egyszeresen telítetlen zsírokat preferálja a többszörösen telítetlen omega 6 és omega 3 helyett. Csak minimális mennyiséget kell ezekből (omega 6 és omega 3) fogyasztani a könyv szerzői szerint, pont ezért is lettek esszenciális zsírok, mivel igazából csak kis mennyiségben van szüksége rá a szervezetnek, amit zöldségből is tud fedezni az ember.

  27. Mondjuk, 150 évvel ezelőtt 30-35 év volt a születéskor várható élettartam. Az emberek nagyrészt fizikai munkát végeztek, nem volt elhízás. E két faktort is figyelembe illene venni. Nem azt mondom hogy nincs köze a transzzsíroknak az érbetegaégekhez, de nem lehet összehasonlítani a körtét a villanykörtével 😉

  28. Minato: ezt a 30-35 éve élettartamot honnét veszed? Nálunk 300 évre visszamenöleg, aki nem háborúban, vagy párbajban halt meg, az megérte a 85-öt. Volt aki azért halt meg 87 éves korában, mert ledobta a ló…

  29. 28 – Minató:
    Ez a 30-35 év légből kapott, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy az állati zsírok helyett növényi olajokra tért át a fejlett világ. A kétfajta zsírsav élettani hatása teljesen más. Ez a körte/villanykörte. Ez az oka a hátrányos jelenségnek, nem az elhízás és a mozgás szegénység. Ez bizonyított, de a profitéhség lehetetlenné teszi az ismeret terjesztést.

  30. 32. Minato
    A várható élettartam megtévesztő, mert beleszámít a csecsemőkori és gyerekkori halálozás is, ami régebben jelentősen nagyobb volt. (Egy öt gyerekes családból ritkán érte meg kettőnél több a felnőttkort.) Viszont aki sikeresen túlélte élete első 10-12 évét és nem kellett háborúba mennie, az számíthatott a hosszú öregkorra. Sokkal jobban mutatja a környezetben tapasztalható élettartamot a várható halálozás korcsoportonként, ami manapság úgy néz ki, hogy az első néhány évtizedben nulla körül stagnál, majd elkezd lassan növekedni és a görbe meredeksége 60-70 éves kor körül lesz igazán nagy. Régebben a görbe elején is volt egy nagyon jelentős kiugrás, de a vége nagyjából megfelelt a mainak.

  31. Az átlagéletkor számítás rendkívül félrevezető lehet. A csecsemő és gyermekhalandóság borzasztó mértékben leveri az átlagéletkort.
    A szív és más újkori betegségek bizony a táplálkozással függenek össze. Az állati zsírokhoz alkalmazkodott a szervezetünk. A növényi transz zsírok lassan ható mérgek. A rengeteg lisztes árú, péksütemények, a kovász helyett élesztővel készült kenyerek mind szénhidrátos glutén bombák. A szervezetnek lassan ható mérgek.
    Az érplakkot a táplálkozás normál módra vissza állításával, és kurkuma rendszeres, napi fogyasztásával el lehet tüntetni.
    Nyaki verőerem egyikében plakkot talált az ultrahang.
    Elkezdtem sztatin helyett a kurkumát fogyasztani.
    Egy év múlva nem találták a plakkot, pedig kértem az orvost, nagyon nézze meg, nehogy hanyagságból félrenézze. Akkor sem találta.
    Kurkuma nem drága, javaslom minden ételhez fogyasztani ami elbírja.

  32. Tibi bá,

    A minap a poszt hatására megvettem a „Szeretném, ha sokáig dobognál” c. könyvét, még nem értem a végére, de ha jól sejtem, a koleszterines témában abban leírtakat itt cáfolja? Tudom eltelt azóta sok év, azért kérdezem. Vagyis a lényeg, hogy a magas koleszterin szint nem gond, a transzzsír bevitelt kell megszüntetni, mert az okozza a plakkokat? Vagy ha megszüntetem a transzzsír bevitelt, akkor továbbra is gond a magas koleszterin?

  33. 36 – Magnum:
    A magas koleszterin nem gond. A tanszzsírsav halálos méreg. Semmiképpen nem szabad étolajban sült hala, krumplit, stb. enni. Omega-3 bevitel nagyon fontos. Ha nem eszel sok halat, akkor Omega-3 kapszulát kell bevenni.

  34. A használt étolaj szűrve, összegyűjtve bármely szívódízelbe jó üzemanyagnak – télen esetleg felesben keverve gázolajjal. A kétütemű dízel-generátorom nagyon szereti… minden rozsdát lemart róla, annyira savas…

  35. Szívemből szól ez a bejegyzés. 😉 Egyetek sok vajat, tojást, állati zsíradékot, májat, belsőséget, ne csak színhúst. Én sokáig vadásztam normális hentesre, ahol saját állományból vágnak, adalékanyag mentes kolbászuk, májasuk van. Inkább kevesebb, de minőségi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük