(3874) Összeomlás

Tibor bá’ fordítása online

Az összeomlás lehetséges előjelei (printeld ki és tedd el)

 


89. Útban a 90. felé

Forradalmak nem születnek meg egyetlen éjszaka alatt, hosszas agonizálás után érik meg rá a helyzet. Tartsd tehát nyitva a füled és a szemed a bekövetkezés jeleire, mint például:

– Nagyobb városokban nyugtalanság lép fel a civil lakosság körében.

– A politikusok és a média szemérmetlenül hazudnak a legnyilvánvalóbb fejleményekkel kapcsolatban is.

– Bevezetik a közösségi oldalak, mint például Twitter, Facebook, cenzúráját. Elsőre ez nem teljesen világos, de amikor a szájtok teljesen bedugulnak, a figyelmeztetés egyértelmű (olyan kifogásokat alkalmaznak, mint például pedofil képek terjesztése).

– A rezsimet nem kritizáló hagyományos média betiltása.

– Politikai ellenzéki személyek letartóztatása. (Tunéziában az ellenzéki párt vezetőit letartoztatták, börtönbe zárták, majd a börtön leégett).

– Kritikus időkben széles kőrben terjednek a rémhírek. Légy nyugodt és alaposan fontold meg, mi legyen a helyes értékelés és megfelelő döntés kialakítása.

– A hazád és politikai vezetőinek a neve soha nem tapasztalt gyakorisággal jelenik meg a világhálón.

– Külföldön élő barátok és rokonok felveszik veled a kapcsolatot, hogy „mi újság van nálatok?”

 

Önvédelem

1) Erőszakos nemi közösülés

– Ne provokálj. Ami egy normálisan működő társadalomban elmegy, a törvénytelen időkben komoly bajba keverhet.

– Legyen rajtad karikagyűrű még akkor is ha nem vagy férjnél.

Ha már elkapott a gépszíj:

– Ne engedd, hogy elvigyen magával, kapaszkodj, amibe tudsz.

– Kiabálj, de ne „SEGÍTSÉG” hanem „TŰZ VAN!” Erre az emberek jobban odafigyelnek.

– Gondolkozz, mérd fel a helyzetet, spórolj az energiáddal.

– Ha leszorítanak, ne tiltakozz, várd a lehetőséget, hogy kiszabadulj.

– Ha harc mellett döntesz, akkor célozd be a szemet, torkot, vagy a heréket.

– Ha minden kötél szakad próbálj visszataszító lenni. Ha félelmedben rád jön a székelés, az a legjobb elhárítás, a vizelés se rossz, az ujjad ha ledugod a torkodba, hányd le a támadót.

A legjobb védekezés, a megelőzés.

– Zavaros időkben ne menj egyedül ki az utcára.

– Légy nem kívánatos, de ne tűnj tehetetlennek.

– Olyan ruhát hordj, ami lehetőleg mindent eltakar, nehéz lehúzni, de téged nem akadályoz a mozgásban, kerítés átmászásban. Nadrág legyen rajtad derékszíjjal. Ne vegyél fel szoknyát. Kényelmes cipő legyen rajtad, amiben könnyen tudsz futni. Ne hagyd el a nyílt területet, és ne szigetelődj el a többiektől. Új ismerősökben ne bízzál meg.

2) Rablás

Általánosságban, ha nem akar megölni, vagy  erőszakoskodni veled, tehát ha csak valamit el akar rabolni tőled, a legjobb megoldás odaadni, amit akar. Ezzel azonnal elmúlik a rád fogott fegyvertől származó veszély, kevesebb idő lesz, ami alatt megölhetnek, megsebesíthetnek, vagy a helyzet eldurvulhat. A legjobb védekezés a megelőzés. Te vagy a házad ne legyen kívánatos célpontja a rablónak.

– Ne dicsekedj az élelmiszer tartalékoddal, pénzeddel, vagy bármi más értékes dologgal.

– ismeretlenekben ne bízzál meg.

– értékeidet több helyre rejtsd el. Ha valaki megfenyeget, akkor az egyik helyről át tudod adni az értékeid egy részét, de még mindig fog maradni a tartalékaidból

3) Zavargások

Légy felkészült. Ha olyan helyre kell menned, ahol zavargások várhatók, és az utazást nem tudod elkerülni, akkor a következő óvintézkedéseket tedd meg. Öltözködj úgy, hogy minél kevesebb bőr látszódjon ki a ruha alól. Hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, kényelmes cipő és még mielőtt bármi történne gondold át merre menekülhetsz és hol húzhatod meg magad. Vigyél magaddal kis címletű pénzt, hogy jegyet tudj váltani, erőszakos „kéregetőt” ki tudj elégíteni, vagy ellenőrző pontnál lefizesd az ellenőrt. Az összes pénzedet ne tedd egy helyre. Tegyél a cipődbe, alsónadrágodba, biztosító tűvel erősítsd ruhád béléséhez, stb.

Maradj nyugodt. Zavargások szélsőséges indulatokat korbácsolnak fel. Ha meg akarod úszni, akkor győzd le az indulataidat. Adrenalin szinted fel fog szökni, de azért próbálj racionálisan gondolkodni, és keresd a biztonságos kiutat.

Ne tartozz egyik oldalhoz se. Ha zavargásokba keveredsz, ne áll egyik oldalhoz se. Próbálj pártatlannak látszani, miközben lassan és óvatosan próbálj kikerülni a tömegből. Ha lehet menj közel a falhoz vagy más védelmet  nyújtó tárgyhoz.

Vigyázz, hogy ne érjen tömegoszlató vegyi anyag A rendőrség bevethet különböző tömegoszlató vegyi anyagot (pl. könnygázt). Ezek veszélyesek lehetnek. Fájdalmat, légzési zavart, vakságot okozhatnak. Semmiképpen ne kerülj a zavargás első sorába.

Ne keveredj a tömegbe. Minél tovább vagy a tömegben annál nagyobb az esély arra, hogy meghalsz vagy komoly sebesülés ér. A legtöbb esetben a jó megoldás a tömeg lassú elhagyása. Ha futsz, felfigyelnek rád. Legjobb ha kisétálsz. A tömegtől különállóan tartózkodni veszélyes. Mozogj együtt a tömeggel, amíg nem látsz lehetőséget, hogy hirtelen kiválj biztonságosan belőle. Így nem leszel feltűnő és javulnak az esélyeid, hogy életben maradj, ha lövöldözésre kerülne sor.

Tömegmozgás. Mint a vízáramlásnál, a tömeg közepe gyorsabban halad, mint a széle. Ha középen találod magad, akkor lassan iparkodj a szélére húzódni, de ne kísérelj meg más irányba haladni. A kijutáshoz türelem és idő kell. Eszedbe ne jusson ellenkező irányba menni, még akkor se, ha beindul a tolongás.

Tolongásba kerültél. Próbálj az áramlási iránnyal 45 fokos szöget bezárva a tolongás széle felé haladni. Semmi körülmények között nem szabad elesned.

Elkerülendő: Főutak, terek és más nagy forgalmú helyek, ahol nagy valószínűséggel lázongók vonulhatnak. Ha lehet haladj kis utcákban és kerüld el a tömeget.

Éjszakai utazás. Ha mindenképpen éjszaka kell utaznod, akkor válassz holdmentes, vagy felhős éjszakát. Ne menj nagy, nyitott, vagy jól kivilágított helyekre.

Tömegközlekedés. Ne végy igénybe tömegközlekedési eszközöket. Ezek vagy nem működnek, vagy csak szabálytalanul. Ha sikerülne felszállnod egy vonatra, vagy autóbuszra, azokat a lázongók megállíthatják. Metró állomások, aluljárók rendkívül veszélyes helyek, mert nehéz kiszabadulni belőlük, és zártságukból kifolyólag a könnygáz sokkal kellemetlenebb, mint a szabadban.

Ne állítsd le a gépkocsidat. Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy felkelési helyszínről gépkocsival menekülhetsz el, vezess gyors tempóban, semmi körülmények között ne állj le addig, amíg el nem éred a célodat, vagy egy biztonságos helyet. A tömeget kerüld meg, ha nem lehetséges, akkor mérsékelt sebességgel haladj árt rajtuk. Ha óvatosan vezetsz és kürtölsz közben, nagy valószínűséggel utat engednek. Az ablakok legyenek felhúzva, az ajtók pedig bezárva. Ha rendőr kordon felé  vezetsz, a rendőrök feltételezhetik, hogy ellenséges a szándékod. A rendőrség ki van képezve önvédelemre, vagyis lelőhetnek, ha azt feltételezik, hogy támadó szándékkal közeledsz. Lassan vezess és várd meg, amíg intenek, hogy mehetsz. A tüntetőknél is óvatosan kell eljárnod, agresszív tolakodásod, nyilvánvaló türelmetlenkedésed a gépkocsid megrongálását eredményezheti.

 

Mit tehetsz, ha nyakig benne találod magad

Könnygáz

– Nézd meg, merről fúj a szél és iparkodj szél ellen haladni.

– Tudd meg, hogy merre tart a tömeg.

– Soha ne vegyél részt tüntetésben védőmaszk nélkül, még a leggyengébb papírmaszk is jobb, mint a semmi.

– Viselj műanyagból készült ruházatot (nejlon, akril, poliészter) amin a könnygáz nem tud letelepedni.

– Könnygázzal fertőzött ruhára önts ecetet, ami semlegesíti.

– ha lehetséges vigyél magaddal élettani sóoldatot, vagy semleges szemcseppeket. Ezekkel kimoshatod a szemed, ha szükséges. Ha csak tiszta víz áll a rendelkezésedre, akkor nagyon alaposan mosd ki azzal a szemeidet, de más testrészeidet is, ami kapcsolatba került a könnygázzal.

Tibor bá személyes tapasztalata: Gázpisztoly kipróbálása után a földről felszedtem a kilőtt hüvelyt és a szemétbe dobtam. Fél órával később vizeltem, ami után az érzékeny bőr a péniszemen felhólyagosodott és úgy csípett, hogy belezöldültem. Csak percekkel később jöttem rá, hogy mi történhetett. A könnygáz nem vicc!

 

Gumilövedék

– Gumilövedék ellen rögtönzött pajzzsal is lehet védekezni, pl. szemetes vödrök fedele.

– A gumilövedék és gumibotok erejét nagymértékben fel lehet fogni sport sisakokkal.

– Ha semmi védelem nem áll rendelkezésedre, akkor PVC dobozzal vagy hasonló műanyag tárggyal védd a mellkasodat és az ágyékodat.

– Ne legyen rajtad semmi olyan, ami akadályoz a gyors mozgásban. A nehéz ruházattal ellátott rohamrendőrség ellen legnagyobb előnyöd a gyors mozgás.

– A rohamrendőrök nehéz maszkot viselnek, ezek ellen a legjobb védekezés, ha festékszóróval beszórod a maszk ablakát, te pedig könnyen elfutsz.

 

Éles töltény

– A szorongatott kormány utolsó fegyvere az éles töltény használata. Amikor egy rezsim ehhez nyúl, végnapjait éli.

– Normál körülmények között nem gyilkolni akarnak vele, csak sebesüléssel harcképtelenné tenni a lázadót. Ezt nem emberszereteti megfontolásból teszik. Ha 100 emberből egyet megölnek, akkor 99-ből kiváltják a bosszút, ami szárnyakat ad nekik. Ha csak megsebesül, akkor az legalább húszat leköt a százból, és a sebesült üvöltözése elriasztja a másik nyolcvanat.

– Sebesülés esetén jelölj ki 2-3 embert, hogy kivigyék a  veszélyzónából.

– A sebesülthöz beszélni kell. Meg kell neki mondani, hogy nem hagyják magára és hamarosan el lesz látva a sebesülése. Semmi körülmények között nem szabad olyasmit tenni, amitől pánikba eshet: sopánkodni, sírni, kiabálni, stb. Ezzel el lehet kerülni az ellenfél nem kívánt figyelem felkeltését, és megmarad a többiek lelkesedése. A sebesült figyelmes ellátása a többiek harci kedvét fokozza.

– Ha az éleslőszert gyilkolásra vetik be, AZONNAL HAGY EL A HELYSZÍNT.

– Visszavonuláskor állandóan haladj fedezékben, gépkocsik mögött, kapualjakban, kerítés mögött.

További biztonsági ötletek

– Legyen betervezve egy találkozó hely, menekülési útvonal, helyi térkép beszerzése. Betájoláshoz ne feledd, hogy a műhold antennák délre néznek.

– Maradj nyugodt, és ne felejts el inni, enni, és aludni. Ezekről az ember megfeledkezik, de a szervezeted jelez. Ne harcolj a jelzés ellen.

– Tanuld meg az alacsony vércukor, kimerültség, kiszáradás (dehidrálódás) és hőguta jeleit, és mit lehet tenni ellene.

– Segíts a sebesülten, akár tiltakozása ellenére. Kis sebesülés komollyá válhat segítség nélkül megtett rövid út megtétele után.

– Ne használj gépkocsi, csak ha NAGYON biztos vagy magadban és kitűnően vezetsz, és jól ismered az adott gépkocsit. Amire semmi szükséged az egy lapos kerék.

– Ha gyalogolnod kell, ne cipelj magaddal felesleges holmit, csak azt, amire nagy szükséged van. Nagy csomagok cipelése miatt lemaradsz a többiektől és menekülés esetén nem vagy képes gyorsan haladni.

– Ha olyan helyen tartózkodsz, vagy haladsz át, amit nem ismersz, használj térképet, vagy kérdezd meg a helyieket a helyes útvonalról (de óvatosan).

– Puskaropogást, utcai zajt ne menj kivizsgálni puszta kíváncsiságból. Menj az ellenkező irányba. Ha információt akarsz szerezni, inkább kérdezősködj másoktól.

– Segíts azokon, akiken tudsz, de ne veszélyeztesd önmagad.

– Leld fel és gyűjts össze tűzoltó készülékeket és pokrócokat. Tanuld meg a kezelést.

– Barikádokba ne bízz, mint golyók elleni védelem. Erre csak homokzsákok alkalmasak, amiket érdemes előre elkészíteni, ha zavaros időknek nézel elébe.

– Ha nem tudod elkerülni a harcot, akkor ne nyílt terepen, hanem épületekben állj ki, ahol a lőfegyvernek jóval kisebb az esélye.

– Lőfegyverrel rendelkezőkkel ne próbálj felvenni harcot. Maradj nyugodtan, kerüld a hirtelen mozgásokat, kivéve ha bizonyos vagy gyilkos szándékában.

– Szükség esetén a fejed védelme a legfontosabb (még egy lábas is több, mint semmi).

– Védd a szemed, ha nincs megfelelő szemvédőd, egy napszemüveg is több a semminél.

– textil zsebkendővel jól lehet védeni az orrot és a szájat.

– Ne légy hős. Két ember kétségbeesett megmentésének az eredménye három halott.

– Legyen nálad tartalék zokni. Nedves zokniban hamar kifejlődik a lábfeltörés, vízhólyag.

– Győződj meg róla, hogy a mobil telefonod fel van töltve.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

79 gondolat erről: „(3874) Összeomlás

  1. Szerintem az összeomlás jelei a következők a teljesség igénye nélkül:
    -a gépjárműforgalom drasztikusan visszaesik
    – a boltok parkolóiban az autók száma megcsappan (nem lesz sokaknak pénz elutazni a tescoba 10-10 km-t)
    -az újságokból eltűnnek az álláshirdetések (mint 2008-ban) leépítés esetén esélytelen munkát találni
    -dohnányboltok előtt bandázó cigányok és félelemérzettel jössz ki (ilyen már régóta nincs , de ha a maunkahelyek megszűnnek újra előjöhet)
    -megszaporodó lopások/betörések ( régen nagyon jellemző volt amikor a helyi újságunkban írták a betöréseket, az utóbbi pár évben ez eltűnt ez is nem tudom mi miatt talán amiatt hogy van munka bőven és a cigányok is elmennek dolgozni illetve minden be van kamerázva,facebook stb… így már egy lopás,lebukás óriási égéssel jár az elkövető számára)
    -drasztikus kft és bt megszűnések (pl, nem kell csarnokot építeni , sok vállalkozó már zárhat is be)

    Hogy ez mikor áll elő újra? Nem lehet megjósolni sem mert mindennek az alapja a munka,munkahelyek tök mindegy hogy háború van meg mi van.Jelenleg orrba szájba mindenhol álláshirdetés van.Az mindegy hogy milyen drágaság van de ha van munka pörög a gazdaság.
    Ha nem lesz munka beáll az egész .Hogy előjön e ilyen állapot tényleg nem tudni, mert a mai ember vágyvezérlet fogyasztói társadalomban él és ez pörgeti a fogyasztást.
    Talán valaki meg tudja mondani a nagyjábóli mikort? Szuperszámítógép ki tudja számolni?
    Ha az árak drasztikusan emelkedni fognak akkor földbe áll majd a fogyasztás. (élelem,lakhatás,rezsi, közlekedés)De még azt látni hogy az átlagember azt mondja hogy nekem kell az az új telefon, bejárati ajtó,ruha, autó, színes fisz fasz és meg is veszem addig nem lesz összeomás legfeljebb a természet kárára.
    Szóval kérdés hogy hány évünk van még eddig? Lehet még 10-20 év is van de lehet hogy hamarosan változások lesznekés átfordulunk.Megmondani Drábik János , Bogár László meg hasonlók sem tudják.

  2. 1. andrew

    Már elindult az összeomlás.
    Egy viszonylag magas rangú állami szférában(nav) dolgozó ismerősöm szerint a jellenlegi helyzet legoptimistább kifutása szerint is a kis- és a középvállalkozások 60-80 %-a 2 éven belül tönkremegy.
    Bár az ő prognózisa semmivel nem megalapozottabb mint Drábiké vagy Bogáré.

    A rendszerváltozás prognózisának pontossága nem haladhatja meg a jóslatot kijelentő személy rendszerismereti tudását.
    Ez alapszinten azt jelenti, hogy pl. egy közgazdász prognózisában is projektál, vagyis jövőképét automatikusan gondolkodása determinálja. Feljebbi szinteken meg már a hagyományos logika is kuka.

    A baj azért látszik most egyre többeknek mert már a rendszer ismert tartományait kezdi borogatni.

    A rendszer amelyben élünk nagyon bonyolult, sokszorosan túlmutat a mai gondolkodáson.
    Most olyan helyzetben vagyunk, mintha kb. az ovisok a maguk szintjén szeretnék megoldani, hogy az óvodában kapjanak kakaóscsigát reggelire, de nem ismerik és főleg nem értik az önkormányzat, a közétkeztetés, költségvetés stb. fogalmakat. Így eszik amit kapnak, legfeljebb megjegyzik, hogy szeretik a kakaóscsigát.

    Ebben a teremtési ciklusban az emberiség egy akaratos óvodás, nem több. Csak elszenvedői vagyunk önnön létezésünkből fakadó megértőképességünk korlátainak.

    Jelenlegi -általam is tudott-ismeretek szerint a világ(,hogy egész pontos legyek) ez év októberében fog úgy megváltozni ahogy te gondolod, de nem úgy és azon folyamatok mentén ahogy gondolod. Úgy még évek is kelhetnének, míg az elszegényedés megütné az egész emberiséget fenyegető globális szintet. Szétszakadnának a nemzetállamok, vagy egy világháborúban esne szét.

    A vicces, hogy ezt a kozmikus bajt, katasztrófát is mi, emberek okozzuk.

  3. 2 – Balázs és mindenki!

    „A vicces, hogy ezt a kozmikus bajt, katasztrófát is mi, emberek okozzuk.”

    Az igaz, hogy ezt a bajt az emberek maguk okozzák, sajnos a kritikus tömeg mozgása a meghatározó. Nem, ez egy kicsit sem vicces.

    Viszont ebben a tekintetben, Balázs, van egy fontos kérdés: „Az ültetvény magától növekszik?” Vagy inkább „gondos kertészek” figyelnek oda rá?

    Én nem hiszek abban, hogy az ember eleve így van programozva, hogy egy embergyerek arra hivatott, hogy annak a tömegnek a része legyen felnőtt korára, aki ezt a katasztrófát okozza! A rendszer van úgy kitalálva, hogy elnyomja azt a genetikai potenciált, ami jó értelemben adott egy kis emberkének, aki nem eleve romlott, hanem meg van rontva!
    Ha az ember változást akar és egy igazán jobb jövőt, a harc pontosan itt kezdődik! Ezért a gyerekekre nagyon figyeljen mindenki oda, ők a jövő; ha valaki a halhatatlanságban hisz, akkor ők maguk a halhatatlanság!
    Mindenki hozzátehet ilyen értelemben valamit a jobb jövőhöz. Első lépésnek nem rossz ötlet, ha kiveszitek a mobilt a gyerek, unoka kezéből és könyvre cserélitek!

  4. 2 – Balász

    „A rendszer amelyben élünk nagyon bonyolult, sokszorosan túlmutat a mai gondolkodáson.”

    Csak egy mondatodat idéztem most, de folytathattam volna akár az egész bekezdéseddel is.
    Nem tudom, hogy ki vagy, csak annyit látok, hogy vagy tanulmányoztál olyan dolgokat, amik viszont magyar nyelven egyáltalán nem hozzáférhetőek vagy – és ez az én tippem – valamit a meglevő tudásodon felül is ösztönösen megérzel, ami viszont sok okból kifolyólag rendkívül nagy tiszteletet ébreszt bennem.

    A gyereknek neve is van, amire az idézett egy mondatodban célzol; ezt „bonyolult szociális szuperrendszereknek” nevezik bizonyos emberek.
    Amelyek annyira bonyolultak lettek a mai világban, hogy azok, akik elképzelhetetlenül hosszú ideje irányították őket, a kétségbeesés szélére kerültek; a gyeplő lassan, de biztosan csúszik ki a kezükből. Már írtam korábban egy posztban erről, most röviden csak annyit: ennek maga az idő a logikus oka. Amely jelenleg ellenük dolgozik.
    Mindenféle civilizációs „restart” gondolata ebből a kétségbeesésükből fakad. A hülyébbeknek persze a beteges istenkomplexusukból és hatalomvágyukból, de ők azok, akik kevésbé számítanak; ha úgy adódik, egy pillanat alatt söprik el őket azok, akik átlátják a helyzet komolyságát és tényleg használják az eszüket és a tudásukat.

    A jó hír az, hogy van alternatív megoldás is. Ennek alapfeltétele az, hogy az emberek nagy többségének a tudatában következik be alapvető értékrendszeri változás. A rossz hír meg az, hogy a feltétele annak, hogy ez változás a fejekben megtörténhessen, az emberek túlnyomó többségének nagyon mélyre kell kerülni, a gödör legaljára. Akkor jöhet el a remény és az új alapokon álló felemelkedés. Ez egyszerű dialektika.

    Summa summárum: a hullámvasúton így is, úgy is már rajta vagyunk, a szíjakat szorosra kötni, mert nagyon nehéz menet lesz mindenképpen! Sajnos, túl sokan lesznek azok, akik menet közben majd kizuhannak…

  5. Re:3
    ” Első lépésnek nem rossz ötlet, ha kiveszitek a mobilt a gyerek, unoka kezéből és könyvre cserélitek!”
    Nagyon nagyon igaz!
    Fiamon látom milyen volt a tablet korszak előtt, közben, és után.
    Jó pár éve le lett szoktatva, húga már soha sem volt rajta, és látom a differenciát, különösen ha más hasonló korú gyerekkel nézem össze.
    Pl a fiamról egyik pillanat kép, hogy a cseresznye fa hegyében gubbasztva eszi a feketére érett cseresznyét, amit már csak a rigó ér el, és nem a telefont b.szkurálja az árnyékban, vagy tetőtől talpig saras a nagy játéktól, és slaggal kell lecsapatni, mert olyan szutykos.Nem keseregni kell a régmúlt gyerekkorunkon, mert ilyen is lehet egy mai gyerek gyerekkora, csak rajtunk múlik…

    Nem véletlenül támadják a kis gyerekeket pl az LMBTQ propagandával, mert kritika nélkül befogadnak mindent, ami később kijön rajtuk, de akkor már késő lesz.
    Ritka aljas egy húzás, ki is nyílik a bicska a zsebemben, ha erről van szó.

  6. 2. Balázs
    Meglátjuk mi lesz októberre.Az áremelkedés jelenleg is folytatódik , hetente emelkedik az élelmiszer és egyéb termékek ára.Így nem tudni még mikor és hol lesz a vége.Őszig az emelkedés biztos, de még lehet utána is kitart.Szerintem nagymértékben függ az összeomlás vagy gazdasági lassulás kimenetele hogy mennyire szállnak el az árak év végéig.
    Persze az is számít majd hogy külföldön is beindulnak e ezek a folyamatok vagy még van tartalék…..
    Jó beszédei vannak a Drábiknak és Bogárnak meg ezeknek de minden héten annyi hallgatnivaló anyagot gyártanak a youtube-ra hogy nincs idő végighallgatni.Ráadásul már ők is sokszor a nézettségszámra mennek.

  7. Régóta van tapasztalat birodalmak végső leépüléséről… Azok írták le ezt, akik átélték ezt (Sumer, Egyiptom, Babilon… ), és megtapasztalták hogy az emberi társadalmakban lehet helyettesíteni a valóságot hazugságokkal a végső szakaszban is – egy ideig, de azután game over. Ebben az eszkalációs leépülési szakaszban a társadalmat még fenntartók ennyit bírnak ki a kiterjedő járványokkal, háborúkkal és rablókkal meg a kincstári optimizmussal. Kb eddig tarthat… „Ideig, időkig és félidőig” egy év, két év, félév=42 holdhónap. Dán 11,36
    Ennek semmi köze technológiai különbségekhez, se ezoteriához, simán tapasztalati szociológia a köbön. No meg perszre kellően kódolt csomagolás…

    2020 januártól véve ez inkább sacc per kábé 2023 közepe.

    De majd meglátjuk.

  8. Re3: igen, a saját gyerek értelmes nevelése kulcskérdés (és a szülő felelőssége!), inkább erre költsön mindenki, mint évente új mobilra, sielésre vagy tengerparti nyaralásra.
    Re7: Vaszil, én a mostani nyugat/USA esetében a római birodalom utolsó szakaszával látok párhuzamot (devianciák, beszivárgó barbárok, sikertelen hódítások).

  9. 8 SzJ
    Ezt elolvassa az ember, és utána tényleg már csak a túlvilágban, a féreglyukakban, vagy a szíriusziakban reménykedhet… 🙂

  10. Még annyit lehet hozzátenni, hogy ez :

    „Irányított összeomlás”

    Nem spontán folyamatok eredménye, az utolsó száz év már a képünkbe üvölt, ez a fickó is jól összeszedte:
    @https://youtu.be/dwcWUs3vh80

    De tudjuk, ember tervez…

  11. 7. Vaszil
    „2020 januártól véve ez inkább sacc per kábé 2023 közepe. ”

    Jesteśmy w drugim etapie zmian – Wizja live 09 06 2022
    A változások második szakaszában járunk – Látomások élőben 2022.06.09

    Nem akarok komor próféta lenni, nem az én hibám, hogy folyton nem túl kellemes dolgokat jósolok. De ahogy néhány éve mondtam, nagyon nehéz három és fél évünk lesz. Már eltelt két és fél év, egy év van hátra, és ez az év okozza a világ legnagyobb kárát. A világban napról napra feszültség csak fokozódni fog, amíg nem valósul meg minden, amit elterveztek.
    Jó lesz ezek után?
    Összetett probléma…
    És ki hajtja végre ezt a válságot?
    Ez egy kevésbé nehéz kérdés, de nem tudok rá válaszolni. Mindenesetre most válaszolj.
    Krzysztof, ha jól értem, mit lát, ki hozza ezt a globális káoszt?
    Ismétlem: nehéz itt válaszolnom erre a kérdésre, komoly problémáim lehetnek ezzel a csatornával, ezért nem kívánok erről vitázni.
    Ahogy korábban mondtam, a világ számára fontos pénzügyi struktúra összeomlik, ami teljes tőzsdei sokkot okoz a világban. Ez az összeomlás egy nagyon súlyos globális pénzügyi válság kezdete lesz, amely teljesen megváltoztatja a világ pénzügyi szabályait.
    Ez nem is a 2008-as válság megismétlődése lesz, hanem, ahogy mondani szoktuk, annak folytatása, de egy új körben. A 2008-as válság nem ment sehova – csak egy ideig eltemették nyomtatott pénzekkel. Ezt követően az emberek egy ideig dolgoztak, azt képzelve, hogy a válság megállt. De ez nem így van – a szunnyadó, vadonatúj bankjegyekkel borított vulkán újra ki fog törni.
    A jelenlegi gazdaság teljes összeomlásával lesz dolgunk, ahol szinte egyetlen üzlet sem marad fenn. Csak globális cégek és konzorciumok maradnak, néhány nagyszerű pénzintézet. Mindent tudnak, és jól felkészültek a jövőre. De te és én nem leszünk.
    Ha ez idő alatt próbálok gondolni valamire, egy 10-12 éves fiú képe jelenik meg a szemem előtt. Egy gazdálkodóval bolyong a földeken, és több órán keresztül dolgozik neki, csak egy marék édességért. És ennek nagyon örül, mert a szegénység uralkodik mindenhol a világon, ahogy az 1920-as években is.
    Erdőkben élünk, kunyhokban alszunk és fácánokra vadászunk, mint a kezdetleges időkben?
    Nem, nem fog odáig jutni. Annyira elszegényedünk, hogy kizárólag a legalapvetőbb szükségleteink kielégítésére fogunk élni és dolgozni.
    Krzysztof, maga nem unta meg ezeket a látomásokat?
    Fogalma sincs – fáradt, és hogyan. Most például napok óta látok valamiféle éjszakai felkelést, fával rohanó embereket és körülöttük égő épületeket látok. De nem Lengyelországban lesz, sőt, valahol nem is nagyon közel hozzánk.
    Mikor lesz ennek az egésznek vége?
    Már mondtam: nem tudom a projekt befejezési dátumát. A gazdaság számára azonban a legproblémásabb időszak augusztus végén kezdődik, és 2023 februárjáig tart.
    Krzysztof, mi van az új pestissel?
    Ősszel jön a pestis. Most mindenki a majomhimlőről beszél, de amit eddig látok, az nem sok. Elmondhatom, hogy kezdetben főleg a gyerekek lesznek betegek – lesz valami érthetetlen az orvostudományban, amitől hányni fognak.
    Ezután néhány új expressz tesztet vezetnek be, de először az orvosok megvizsgálják az ember nyelvét és bőrét. Ezenkívül a nyálkahártyák veresége több fiatalt érint. Erős pánik lesz. Szó lesz a bakteriológiai fegyverekről, és megszületik a gyanú, hogy keletről érkeztek.
    Krzysztof, mesélj a háborúról! Izrael háborút indít a Közel-Keleten? Mi lesz Ukrajnában?
    Ahogy korábban is mondtam, a világ úgy él, mint egy háború puskaporhordója, amely bármikor felrobbanhat. De ezt a katonai fenyegetést folyamatosan elnyomják, és becslésem szerint még 1,5-2,5 hónapig mindenki le tudja törni.
    Ukrajnával mindennek jól kell mennie júliusban/augusztusban. Lesz valami pozitív is abban az értelemben, hogy a konfliktust befagyasztjuk. Ukrajna nem lesz teljes nyertes ebben a döntésben, de ettől függetlenül óvatos sikernek számít. Izrael pedig természetesen konfrontációra számít, hiszen olyan feszült körülötte a helyzet, hogy valahogy soha nem fog megoldódni és soha nem lesz vége.
    Jézus visszatér a Földre? Látod az Antikrisztus eljövetelét?
    Ha Jézus visszajönne, arra a következtetésre jutna, hogy az emberek erkölcsileg és lelkileg keveset változtak, nagyon csalódott lenne. És az Antikrisztus témájában – olvasd el a Bibliát, ő itt volt a kezdetektől. Ki kísértette meg Jézust a sivatagban, felajánlotta, hogy imádja őt, és az egész földnek ígérte ezt?
    Krzysztof, a Föld pokol!
    Igen, ebben van valami. A Paradicsom biztosan nem nézhet ki olyan csúnyának és ijesztőnek.

  12. 9 – Sz.J.
    Nem hiszem el, hogy egy tonna beton előállítása közben 1 tonna CO2 keletkezik.

  13. Re:14
    Meg kell nézni a mészkő égetés reakció egyenletét, és az kiinduló és végtermékek molsúlyát, de vannak pontos adatok a cement gyártásáról is.
    (Elég energia igényes a cement gyártás, nem véletlen égetnek szemetet is közben, mert tisztán földgázzal nagyon drága lenne cement)

  14. 14.Tibor bá: tonna cementről volt szó a szövegben, nem betonról. Ennek utána lehet nézni. De ha ebben volna is tévedés, nem hiszem, hogy ez lenne benne a legfontosabb és akár ignorálni lehetne a cikket.

  15. 16 – Csont:
    A cikk jó, de van benne néhány meredek állítás. Illetve, meredeken előadott állítás.

  16. Én pl. sebtiben ezt találtam: „globálisan minden egyes tonna előállított cement 830 kg szén-dioxid kibocsátásával jár együtt”
    Ez már nem nagy különbség. Sajnos fele a technológia energia igényén kívül az alapanyagból kiváló „melléktermék „

  17. 5.dajtás
    emelem kalapomat elötted amiatt, hogy gyermekeidet sikerült kivonni a digitális idörabló kütyük végtelenül káros, a gyermekkorukat elrabló kihatása alól. Egy nagy probléma van viszont , ha nem használják a mobilt, akkor elmaradnak az ott található kis barátoktól, hiszen manapság minden iskolában kialakult az iskolai kapcsolatfenntartás mobiltelefonos módija, már osztályokra lebontva. Ezek a mai gyerekek már csak a mobilokon keresztül érintkeznek, dumálnak egymással, akkor is ha közel laknak egymáshoz.Apró-cseprő kis ügyeuket beszélik meg rajta keresztül, a mai kapcsolatok legtöbbje ott megy végbe, akkor a mobil nélküli gyerek ugyszólván ki van zárva.
    És ez a nagy probléma, főleg a gyerekekkel, a végtelen, totális digitális függöség.

  18. Re:19
    Ez az állítás igaz lenne, de mivel az osztálytársai sem mobiloznak, ezért kénytelenek megbeszélni az ügyes bajos dolgaikat az almafán, vagy a pajta tetején… 😉

  19. 7. Vaszil,

    A Dániel 11:36-ban nem találok ilyen kifejezéseket. Megnéztem a szövegkörnyezetet (előtte és utána szereplő szöveget) és ott sincsenek.

    De ha már ezt a fejezetet említetted, elolvastam.

    A vég idején a déli király küzdeni kezd vele, az északi király pedig forgószélként tör rá szekerekkel, lovasokkal és sok hajóval. Betör az országokba, és végigsöpör rajtuk, mint egy árvíz.
    …újra meg újra kinyújtja kezét az országok ellen…De hírek jönnek keletről és északról, amelyek felkavarják, és nagy haraggal előretör, hogy sokakat megsemmisítsen és elpusztítson…utoléri a vég, és nem lesz, aki segítsen rajta.” 11: 40 – 45.
    A 12: 1 pedig így szól:
    „Abban az időben feláll Mihály, a nagy fejedelem, aki a népedért áll. És olyan nyomorúságos idő lesz, amilyen még nem volt, mióta nemzet létezik. Abban az időben a néped megmenekül, mindenki, aki be van írva a könyvbe.”

  20. Nagy a baj már a fejekben… 🙂
    Mikor egyébként normális gondolkodású emberek is komolyan elkezdenek hinni mindenféle misztikus jóslatokban, próféciákban, álmokban.
    Én elhiszem, hogy a helyzet annyira bonyolult, átláthatatlan, hogy saját jövőbeli sorsunk befolyásolására hagyományos úton igen kevés eszköz maradt, ezért az elme kétségbeesetten keres kapaszkodókat, ha máshol nem, akkor a misztikumban.
    De ez önbecsapás, sehová sem vezet…

  21. 23 – hubab
    „De ez önbecsapás, sehová sem vezet…”
    Jaj, dehogynem. nyugalomhoz az utolsó pillanatig, amit önbecsapással nem lehet elkerülni.

  22. 23. hubab
    „Nagy a baj már a fejekben… ?
    Mikor egyébként normális gondolkodású emberek is komolyan elkezdenek hinni mindenféle misztikus jóslatokban, próféciákban, álmokban.”

    Amikor a „hirtelen halálesetek” jelensége egyre növekszik és ahelyet, hogy ezeket az incidenseket feljegyeznék és részletesen elemeznék, Ők újjabb millios nagyságokban koronavírus elleni vakcinákat rendelnek.
    Ősszel kötelező negyedik, ötödik, hatodik és hetedik óltást jósólnak.

    Bizony, bizony hubab, nagy baj van már egyesek fejében!

  23. 192. Gyarmathy
    ” Litvánia függetlenségének visszavonását fontolgatja Moszkva. ..
    Mit szólnak ehhez az orosz fanok? Gondolom ez is jogos követelés lesz.”

    Vajon kiért szól a harang?

    Ukrajna után:
    – Az Égei-tenger következik?
    – Közel Kelet?
    – Távol Kelet?

    „A világpolitikában zajló kaotikus események, gazdasági válságok és háborúk hátterében egyes vélekedések szerint egy maroknyi hatalmasságból álló láthatatlan csoport, az illuminátusok aknamunkája érhető tetten. Az 1776-ban alapított és alig másfél évtizedet megélt illuminátus rendről néhány összeesküvés-elmélet úgy véli, hogy ténylegesen meg sem szűnt, és a világkormány létrehozásán ügyködik a nagypolitika kulisszái mögött.

    Ugyanazt állította két egykori hírszerző is
    A modern kori felfogás szerint az illuminátusok olyan zárt, a világ néhány leggazdagabb és óriási befolyással rendelkező családja által alkotott informális csoport, amelynek legfőbb célja az Új Világrend (New World Order) létrehozása, és saját hatalmuk globálissá tétele. ”

    Az Új Világrend és a megtervezett káosz ördögi szövetsége

    „https://www.origo.hu/tudomany/20151115-illuminatusok-illuminatus-rend-szabadkomuvesseg-osszeeskuves-elmelet-uj-vilagrend.html”

  24. 84.L.S.
    „Tisztelt Bendegúz
    Ez az érv a Pfizer vakcinákat kisérő doumentációra emlékeztet.
    Hányan olvasták el a több ezer oldalas irást mielőtt beoltották magukat?”

    „Α Dokumentumkutató Önkéntesek, egy csoport 3000 magasan akkreditált orvosból, RN-ből, biostatistákból, csalások nyomozóiból, labororvosokból és kutatókból álló csapat – amint azt Ön is tudja – folyamatban lévő jelentéseket hozott nyilvánosságra, hogy elmondja a világnak, mi az az 55. 000 belső dokumentum amit az FDA – Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság – 75 évre szóló titoktartást kért a bíróságtól.

    A belső próba-vizsgálatok során több mint 42 000 mellékhatás volt, és több mint 1200 ember halt meg. Az elhunytak közül négyen az injekció beadásának napján haltak meg.

    A Pfizer belső dokumentumaiban feljegyzett mellékhatások hatalmas oszlopok az ízületi fájdalmakról, izomfájdalmakról (myalgia), neurológiai hatások tömegéről, mint például sclerosis multiplex, Guillain Barre és Bell bénulás, stroke, véralvadási pikkelyek esetleges kiújulása, stroke, vérzés és sokféle típusu membránszakadások az emberi testben.

    A mellékhatások, amelyekről a Pfizer és az FDA tudott, de Őn nem tudott, az a hólyagok, kiütések, övsömör és különféle herpesz állapotok (valójában egy sor hólyagos állapot, amelyek furcsa módon előre jelzik a majomhimlő tüneteit).

    Az Önkéntesek, Amy Kelly programvezető kiváló vezetésével megerősítették, hogy folyamatban van egy népirtás, amely akár szándékos lehet, vagy nem.

    … a vizsgálatok során körülbelül 270 nő esett teherbe. Több mint 230 ilyen terhesség története valahogy elveszett, A 36 terhes nő közül azonban, akiknek eredményeit követték, 28 elveszítette gyermekét.

    Az önkéntesek azt találták, hogy egy csecsemő meghalt szoptatás után egy beoltott szoptató anyától, és megállapították, hogy májgyulladása van.
    Sok csecsemő, akit beoltott anyák szoptattak, izgatottságot, gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket és rosszullétet tapasztaltak, és vigasztalhatatlanok voltak.

    Hecht asszony három országból – Kanadából, Skóciából és jelenleg Izraelből – gyűjtött össze tanulmányokat, amelyek kimutatták, hogy a csecsemők aránytalanul nagyobb számban halnak meg 2021-ben és azt követően a fokozottan beoltott országokban, és az újszülöttek aránytalanul nagyobb számban halnak meg ha oltott anyjuk van a be nem oltott anyákkal ellentétben.

    A kanadai Ontarióban 86 baba halt meg 2021-ben, szemben a négy-öt évvel ezelőtti adatokkal. Ez olyan súlyos csecsemőhalál volt, hogy egy bátor képviselő a parlament elé vitte a kérdést.

    Izraelben, a Haifai RamBam Kórházban 34%-kal több volt a vetélés és a halvaszületés a beoltott nőknél, mint a be nem oltott nőknél.

    Tudván, ahogy most is tudom, hogy a Pfizer és az FDA tudta, hogy a csecsemők meghalnak, és az anyatej elszíneződik azáltal, hogy egyszerűen megnézték saját belső nyilvántartásaikat.

    Tudván, úgy mint én, hogy senkit sem figyelmeztettek arra, hogy hagyják abba, amit csinálnak, és hogy a mai napig a Pfizer, az FDA és más „közegészségügyi” démoni szervezetek egyre több terhes nő beoltására törekednek.

    Most, hogy rákényszerítik azokra a nőkre Afrikában és más alacsonyabb jövedelmű országokban, akik nem keresik az MRNS-oltást, a Pfizer vezérigazgatója, Bourla szerint a múlt héten a WEF-en, és annak tudatában, hogy a Pfizer szorgalmazza, és akár megkaphatja az USA EUA-ját is öt éves korig – Arra kell következtetnem, hogy a gonoszság olyan szakadékát nézzük, amelyet 1945 óta nem látott a világ.

    A Pfizer emberellenesei, akik a WEF-nek beszélnek, tudják, hogy az FDA-ban ezek az emberellenes lények tudatosan a csodálatos női testet veszik célba, amely képes megfoganni, teherbe esni, szülni és életet táplálni.

    Az emberi magzat környezetét célozzák meg, az egyik legszentebb helyet a földön, ha nem a legszentebbet. És ők tudják.

    „https:/naomiwolf.substack.com/p/dear-friends-sorry-to-announce-a?s=r”/

    L.S.! A tűzzel jászol.

  25. 24 Tibor bá’
    „nyugalomhoz az utolsó pillanatig, amit önbecsapással nem lehet elkerülni. ”
    Van benne igazság, ahogy az is igaz, hogy a hívő ember bizonyos értelemben jobban jár, mint a hitetlen, még akkor is, ha a materialistáknak van igaza, és a tudat megszűnik a halál pillanatában.
    Mert a hívő eszmélete utolsó pillanatáig meg lesz győződve róla, hogy ez nem a vég, hanem valami új, nagyszerű kezdete.
    Ha nem is volt igaza, akkor erről ő már nem fog tudni, és így életét pozitív bizonyossággal élte végig, és soha nem fog szembesülni tévedésével.
    De számomra fontosabbak a bizonyítható tényekből levonható következtetések, mint egy ilyenfajta haszonelvű megközelítés… 🙂

  26. Re:28
    Putnoki Tibor Hubab… 😉
    Elég jó kiindulási alap, rajta keresztül eljuthatsz a tudományos munkákig is.

  27. Tibor bá’
    „L.S.! A tűzzel játszol.”

    Tisztelt Tibor bá’
    Komolyan?
    Egy gyújtogató piromániákust látsz bennem?

  28. 30 – L.S.
    Mániád valóban van, de nem tűz, hanem oltás ellenesség. Kár lenne összetűzni velem a bajuszodat. Lépd át a témát.

  29. 31.Tibor bá’
    ” Mániád valóban van, de nem tűz, hanem oltás ellenesség.”

    Tisztelt Tibor bá’
    Elgondolkodtató, hogy az ember élete alkonyán sem meri a porázt elhagyni.

    S a kérdés: miért van a cirkuszi elefánt egy pici karóhoz kötve, és vajon miért nem rántja ki a lábát a karóval együtt? Mi tartja ott? A válasz egyszerű: egészen kicsi kora óta egy ilyen karóhoz kötve él. Akkoriban bizonyára megpróbálta kiszabadítani magát, de hiába erőlködött, hozzá képest erős volt a karó. Azután beletörődött.

    Így élünk mi is száz meg száz karóhoz kötve, amelyek korlátozzák szabadságunkat. De sokszor ezek csak lelki béklyók, meg sem próbáljuk elszakítani őket, mert nem hisszük el, hogy képesek vagyunk rá. Következésképpen ezt a »nem tudom, és soha nem is fogom tudni« hozzáállást kell megváltoztatnunk. Az egyedüli módja, hogy megtudd, sikerül-e megtenned, ha megint megpróbálod – de most szívvel-lélekkel.

    https://olvassbele.com/2013/01/05/a-lelancolt-elefant-jorge-bucay-eletmesek/

  30. 26. L.S.
    ” Vajon kiért szól a harang?

    Ukrajna után:
    – Az Égei-tenger következik?
    – Közel Kelet?
    – Távol Kelet?”

    A Kínai elnök rendelete a Tajvani „különleges katonai műveletről” – Az Egyesült Államokat fenyegető veszélyek (vid)
    Kína: „Minden áron harcolni fogunk”

    A Kínai elnök rendelete a Tajvani „különleges katonai műveletről” – Az Egyesült Államokat fenyegető veszélyek (vid)
    Kína: „Minden áron harcolni fogunk”

    Hszi Csin-ping kínai elnök aláírta azt a rendeletet, amely azonnal hatályba lép, és biztosítja a jogalapot a kínai fegyveres erők külföldön végrehajtott „különleges katonai műveleteihez”.

    Ezek a katonai műveletek Peking szerint nem tartoznak a „háború” fogalmába.
    A kínai-tajvani háborút „különleges katonai műveletnek” fogják hívni!
    A katonai hadműveletekről szóló rendelet szerdán lép hatályba.
    A kínai védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Kína „nem fog habozni háborút indítani”, ha Tajvan kikiáltja függetlenségét.

    /https://warnews247.gr/ektakto-ora-miden-diatagma-proedrou-kinas-gia-eidiki-stratiotiki-epicheirisi-stin-taivan-apeiles-pros-ipa-vinteo/

  31. Talán két napos hír, hogy megpróbálták felrobbantani a Barátság kőolaj vezetéket. Ha sikerült volna (vagy sikerülni fog legközelebb), az milyen hatással lenne az ország üzemanyag ellátására?

    Most meg ez:
    „Tűz volt a Mol százhalombattai finomítójában, leállt egy üzem”

    A cikkből kiderül, hogy akár két hétig is eltarthat, mire újraindul és ez akár 8 000 tonna olaj napi feldolgozás csökkenést jelenthet (a 21 000 tonnából), azaz több, mint egyharmada kieshet a termelésnek.
    Ha a MOL eddig sem tudta teljesíteni a rendeléseket, akkor mi lesz ezután?

    #https://www.portfolio.hu/uzlet/20220614/tuz-volt-a-mol-szazhalombattai-finomitojaban-leallt-egy-uzem-550663

    Egyébként micsoda véletlen. Az osztrák finomító nem tud szállítani, most meg az egyetlen magyarországi finomító kapacitása is alaposan visszaesik? 🙂
    Remélem bevásároltatok. Időben szóltam. 🙂

  32. 34. Gyarmathy
    Látom sok a bajod az itthonmaradottakkal!
    Örülsz ugye, hogy a sok haragosodnak nehéz lesz?

    Majd a tartalékokat hordják a kutakhoz, míg a műszakiak helyrehozzák a desztilláló üzemet.

  33. 34 – Gyarmathy

    Te egyébként kinek drukkoltál tegnap este?

    Teljesen off-topic, elnézést érte, de muszáj!
    NAGY GRATULÁCIÓ FIÚK! NAGYON SZÉP VOLT! HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

    Anglia – Magyarország: 0 – 4 !!!

  34. 34. Gyarmathy
    Akkor nekünk is azt kell tenni, mint a ÖMV-nek? A tartalékból sajnos nem tudunk szállítani az ukránoknak?
    Mostanában sok a műszaki probléma, a Siemens sem tudta időben megjavítani a kompresszorokat, emiatt felére csökkent az ÉA1 gázvezeték kapacitása.

  35. 34 – Gyarmathy:
    Ha nem lennél, szegényebb lenne ez a blog. Hiánypótló vagy. Se kormány, se ellenzék párti nem drukkol az ország érdeke ellen. Te külhonból bepótlod ezt a hiányt. Jut eszembe, idejében szólok. Fagyassz le néhány kiló csirkehúst. Terjed nálatok a madár influenza.

  36. Mindenesetre érdekes hogy épp most volt a finomítóban baleset.Én gyanakszom olyanra is hogy gondolom a mol már valószínű megneszelte hogy marad az árstop ami nem tetszik neki ezért csinált egy ilyen balesetet.De az is lehet hogy nem így van.
    Így tudja mondani hogy nem tud eleget szállítani, habár a tartalékokból simán tud mert 2 hetes javítás csak.
    Ha felrobbantanák a kőolajvezetéket én mint laikus azt mondom nem lenne világvége.Ha csak a csövet robbantják szét akkor odamegy egy hegesztőbrigád és behegeszt egy új csődarabot oszt kész (leegyzerűssítve) Ha olyan terminált robbantonak fel amibe megy a sok cső, meg gondolom vannak benne nyomásfokozó szivattyúk is az már nehezeb ügy de nem hiszem hogy nem javítható lenne rövid időn belül.
    Maximum az lenne a gázabb ha tucatnyi helyen felrobbantanák és nem engednének oda senkit javítani 😀

    Más:
    Youtuben hallgatva egy két videót egyre többen mondják hogy az 1929-es válsághoz hasonló jön.
    Mondjuk az egyik ausztriai ingatlanokat árul a másik meg ingatlan tanfolyamot tart így azon is gondolkodtam hogy persze hogy ezt mondják mert így az egyik több ausztriai ingatlant tud eladni a másiknak meg többen mennek a tanfolyamára (mert persze pénzért majd az ő tanfolyamán mondja meg a tutit).Amúgy meg honnan a francból tudnák hogy olyan válság lesz mint 1929-ben? Mindiegyik azt mondja hogy 2008-ban a szőnyeg alá lett söpörve minden és most majd kibukuk.De hol vannak
    érvekkel levezetve? Lehet egy amcsi a honlapján csak szófosásból írta ezt hogy 2008-ban a szőnyeg alá lett söpörve minden mondatot és közben átvette a fél világezt a mondatot.De valós érvekkel senki nem tudja alátámasztani hanem csak jól hangzik így a mondat.
    Persze az is lehet hogy valóban olyan válság lesz mint 1929-ben nem mondom hogy kizárt.De a mai társadalmi berendezkedéssel ez nem olyan lefolyású lenne mint 1929-ben,hanem az emberek egymást ölnék meg élelemért.
    Ráadásul ha ilyen lenne nem tudna visszaépülni pl. az autóipar meg ilyenek sem mert nem az lenne az emberek első dolga hogy autót vegyenek.
    Az EU már teszteli a 4 napos munkahetet nem tudom hogy ez heti 40 óra munka vagy 32.Lehet készül az eu egy válságra.

  37. 34.Gyarmathy
    „Egyébként micsoda véletlen.”

    Talán olyan véletlen mint a „Vörös Iszap” esete.
    Nálunk azt csiripelték akkor a verebek, hogy amikor a Nagy Kölcsönzők, Hazátokba érkeztek tátot szájjal maradtak mivel a nagygazda inkább Dél Afrikába utazott focit nézni.
    Erre jött aztán a „micsoda véletlen” amelynek az ára magánerőböl elviselhetetlen volt.
    Igy kényszeritették Reá és a népére a kölcsönt.

  38. Tervek vannak izraeli gázszállításról Európába,
    Ursula von der Leyen megkörnyékezés alatt.

    Kushner sokat nyüzsög újabban Szaúd-Arábiában , Izraelnek.

  39. Az oroszok 167 millió m3 per nap-ról 67-re csökkentették a gázszállítást az Északi áramlat 1-en és ha jól veszem ki, akkor a Jamal-on már egy ideje teljesen áll a szállítás.

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220615/elszalltak-a-gazarak-europaban-miutan-meg-durvabban-vagjak-az-oroszok-a-nemet-gazszallitast-550869

    Nem kell gázembargó sem, maguktól leállnak az oroszok a szállítással?

  40. A Jamalon már régóta fordított irány van, a lengyelek azon kapják az orosz gázt, igaz, nem közvetlenül, hanem a németeken keresztül. Úgy már nem büdös..
    Elég furcsa és jellemzi is a helyzetet, hogy a megfojtandó oroszok, akiknek létkérdés lenne, hogy a gázukért pénzhez jussanak, kihasználják a németek hülyeségét, hogy nem képesek megszervezni egy javítást. Még rá is tesznek, leállítanak egy karbantartásra megért másikat.
    Míg a szankciózók, akiknek nem kell az orosz gáz, ezt nagy hangon kiabálják is, sopánkodnak, hogy nem szállít a gonosz Putyin, tönkre akarja tenni őket. Közben meg nem akarják megnyitni az új vezetéket.
    Most akkor kell a gáz, vagy nem? Ha nem, akkor örüljenek, hogy nem jön. Ha meg kellene, akkor egyszerűen hülyék.

  41. 43.
    Vagy az oroszok kisded játéka folyik tovább.

    Pár napig csökkentik a mennyiséget, felverik az árat, aztán mehet a szállítás tovább.

    Mert idáig nagyjából ez volt a műsor.

  42. 41, ötlet
    …”Tervek vannak izraeli gázszállításról Európába,
    Ursula von der Leyen megkörnyékezés alatt”….
    Feledd el, lépjél túl a hirecskén, mintha sohasem jelent volna meg. Annyi az alapja, hogy megkérdezte, ha esetleg Izrael hajlandó volna talán gázt szállitani az EU. számára, a válasz diplomatikus kibuvó, semmitmondó, ” a dolog megbeszélés tárgyáva tehető” akármi volt izraeli részről.
    Mikor ilyesmit válaszolnak neked diplomata nyelven, ez annyi , mint felejtsd el egyszerü magyarsággal.
    Több oka van annak, hogy nem lesz belőle semmi:
    1. A gázmezök a tengeren vannak, interkontinális csövezeték épitése legalább 5-6 év, eszméletlen pénzekben mérve ! mennyi lenne egy köbméter gáz, mire Európába ér?
    2, Izrael nemzeti energetikai vésztartalékként tekinti a gázmezőket, abból nem ad el, legalábbis nem nagyobb mennyiséget.Egy valamelyes mennyiséget kap Jordánia, illetve Egyiptom, olcsón, ezt afféle goodwill, jószómszédi gesztus alapján.Röviddel a mezők feltárása nyomán Törökország azonnal ugrott volna ugy egyik vevőként, ugy is mint boldog tranzit-elosztó, de miután megkapták a diplomatikus kitérő választ, a két ország közötti kapcsolatok történelmi mélypontra zuhantak, alig most kezd kissé visszarügyezni.
    3, Utolsósorban, de nagyon fontosként: Oroszország itt van, közvetlen szomszédságunkban, számunkra rendkivül fontos a velük való kooperáció, nagyon, de nagyon kell vigyázzunk, nehogy mégegyszer a tyúkszemükre lépjünk, mint nemrég, mert csúnya vége lehet.Putyin nem az az ember, akivel kétszer elkövetheted ugyanazt az ostobaságot. Putyin okos, türelmes ember, most szépen várja a nyár elteltét, és biztos, hogy mosolyogva nézi azaz orosz energiahordozók elleni európai kakaskodást és várja epedve az őszt, de méginkább a telet!
    Nos, mit gondolsz, mit szólna , de méginkább mit csinálna ez az ember, ha országom gázt szállitana az ellene oly durván viselkedő Európának, Putyin stratégiája ellenében?
    Gondolkodni is kell, sőt, életbevágó!

  43. Oké,így legyen nem vertem rá nagy habot,vezetékük sincs,Ursula beszólása meg a díj már bepróbálkozás,és a gépezet beindulhat az összetartozás jegyében.
    A kontinentális talapzat sincs deklarálva.

    De a Kushner kavarás a befőttekkel zavaró.

  44. Más

    Jól tájékozott vagy.

    Poklonszkaja volt krími főügyész édivel mi történt?

    Felmentette Putyin legutóbbi pozíciójából,állítólag ellenezte az ukrán háborút,de többen Putyin utódjaként is szóba hozták,lényeg,hogy február óta ” más pozícióban ” dolgozik.
    Hogy mibe,orosz rejtély most.

    Ha nagyon off,elnézést.

  45. 45. Bálint,

    A gázszállításokkal való játszadozást Putyin őméltósága már tavaly elkezdte.

    Európának meg kell tanulni szükség esetén az orosz energiahordozók nélkül élni, ami persze nem egyszerű, hiszen a mostani függőség évtizedek alatt alakult ki.
    De persze minek ez a nagy hűhó, Európa meg a Nyugat minek szankciózgat? Oda kéne dobni a 40 milliós Ukrajnát Oroszország kénye kedvének, aztán vígan üzletelgetni tovább Putyin cáreviccsel.

    Nézzünk egy kicsit keletre.
    Tavaly decemberi hír:
    „Izrael a Nyugat keményebb fellépését várja Iránnal szemben”
    #https://hu.euronews.com/2021/12/28/izrael-a-nyugat-kemenyebb-fellepeset-varja-irannal-szemben

    „A zsidó állam a teheráni iszlamista vezetés nukleáris fenyegetéseinek első számú célpontja. Legutóbb napokkal karácsony előtt lőtt ki az iráni Forradalmi Gárda ballisztikus és cirkálórakétákat az Öbölben tartott hadgyakorlat során. ”

    Nocsak? Nem kellene Iránt szankciózgatni, hadd dobja szabadon a piacra az olaját, meg van ott gáz is bőven. Szépen letörné az árakat, ha az iráni olaj és gáz akadálytalanul kerülne a világpiacra.
    És ha ennek az az ára, hogy Irán atomfegyvert gyárt és a reguláris haderejét is megnöveli és majd ennek birtokában szent háborút hírdet és benyeli vagy letörli Izraelt a térképről, hát akkor így jártatok, lényeg az olcsó energiahordozó, nemde?

  46. 48,Gyarmathy
    …”A gázszállításokkal való játszadozást Putyin őméltósága már tavaly elkezdte…” Már ne haragudj, erről nem tudok. Miért és mikor kezdte?
    Tovább idézlek: „Európának meg kell tanulni szükség esetén az orosz energiahordozók nélkül élni, ami persze nem egyszerű, hiszen a mostani függőség évtizedek alatt alakult ki…”
    Gyarmathy, fáztál valaha is életedben, de amúgy istenigazából?
    Láttál akár egyszer is bejáratát vasláncokkal lezárt , sötét, elhagyatott benzinkutat? Meg kel majd tanulnod, Európával eggyütt mindezeket a közelgő tél alkalmával, addig is ismételd el sokszor a fenti médiasulykolt Európai politikus-szlogent, de ne feledd-ŐK, a néphülyitők nem fognak fázni.
    Tovább: ne vonj párhuzamot a két ország közötti ellenségeskedésre, más okok, más helyzetek vannak köztünk és az irániak között.
    Sem az oroszok, sem az irániak nem törnek meg SEMMI szankcióktól, tudod-e miért?
    Mindkettőnek van nagy mennyiségben egyike a világ legfontosabbjából: OLAJ!

  47. 48. Gyarmathy
    Tökéletes szereptévesztés. Nagy-Britannia nem találja a helyét, azt hiszi nagyhatalom, pedig már csak egy középhatalom. Európa gazdasági ereje egyre csökken, lassan a gyengülő USA játékszerévé válik. Az amúgy is versenyképtelen gazdaságát a szankciók a padlóra küldik. Még mindig abban a hiszemben vannak, hogy a világ a Nyugatból áll. Nem, ma már Ázsia a meghatározó. Ők csak röhögnek a Nyugat hülyeségén és jól vannak. Nekik nem kell félniük a következő téltől, lesz az iparuknak is elegendő energiahordozó, nem kell a leállásokkal számolniuk. Az ő gépeiknek nem kell kikerülnie Oroszországot, átrepülhetnek fölötte. Ráadásul kaptak most ajándékba egy nagy piacot is, ahonnan a Nyugat kivonult.
    Akiknek problémájuk van, az Nyugat. Egy olyan terület, ami mindenből behozatalra szorul, ehhez megvan a kiépített infrastruktúrája, a természetes kapcsolata. Ezeket mind felrúgva meg akarja rendszabályozni azt, aki nincs a Nyugatra szorulva, mert neki van az, ami a Nyugatnak nincs és ezt bárhol értékesítheti. A Nyugat a könnyűipari termelését áthelyezte Kínába, a nehézipart meg Indiába. Ha szeretné sem tudná már ezt visszacsinálni, már semmije sincs hozzá. Akkor most mivel akarja megzsarolni az oroszokat? Nem ad nekik pénzügyi szolgáltatást? A nyugati fajtának már vége, egy lufi. A még létező hightech pedig kerülő úton beszerezhető, akinek van pénze, az hozzájut.
    Most kapkod és próbálna energiahordozókat szerezni. Katarból, Nigériából, Izraelből, képes bárhol gazsulálni egy ígéretért. Persze, kaphattok, de az nem úgy megy hogy…
    Aki nem tudja, hogy mik a lehetőségei és olyanba fog, ami számára lehetetlen, az csak erőlködni tud. Annak meg általában be…rás a vége.
    Az egésznek az lesz az eredménye, hogy felgyorsítja a hanyatlási folyamatot. Az erkölcsi mellett a gazdasági is begyorsul, onnan már nem lesz visszatérés. A termelő kapitalizmus már Ázsiában működik, Európa mivel tudná már onnan elhozni a hasznot, hogy tovább tudjon élősködni?
    Ehhez a Nyugathoz kellene felzárkóznunk? Ugyan miért? Hogy velük együtt bukjunk? A süllyedő hajóról jobb minnél távolabbra menni, főképp akkor, ha ilyen jó kormányosaik vannak.

  48. 50.kakukk
    …”A süllyedő hajóról jobb minnél távolabbra menni, főképp akkor, ha ilyen jó kormányosaik vannak…”
    Azonnal elhagyni a hajót, azon szent pillanatban, mikor kiderül, hogy csak idő kérdése a pusztulása!Ha túl későn pucolsz el, az örvény visszasziv!

  49. 48.Gyarmathy
    Még valami kis adalék, mintegy kiegészitve 50,kakukk nagyon helyesen látó beirását:mire alapozza a nyugat a nagykegénykedését az oroszokkal szemben?Sajna, mára Európa egy elszegényedő, lepusztulófélben leledző kontinens lett, miből gonfoltok megélni?
    Az autóiparotokból, amit amúgy is már évtizedek óta marcangol a japán, a koreai, illetve mostanában már a kinai autóipar is? Preciziós müszeriparotokat Japán veri magasról, a kinai is igyekszik, idő kérdése. Az elektronikát abszolút kegyeletből sem emlitem. Textilipar, béke poraira.
    Ami Európának maradt, az a gyógyszeripar, ezt senki egyelőre Kinából nem fogja megvásárolni, és valamelyes High-tech, de messze-messze az izraeliek mögött.
    Akkor tulajdonképpen hogy is gondolod kihúzni, átvészelni a közelgő telet? Mivel fütesz és mivel uyazol majd? Van egy tanmese a tücsökről és a hangyáról, és felkészültség tekintetében a téli inséges időkre az orosz a hangya, úgy bizony!

  50. 49-52.

    Mennyit hallottam a rothadó Nyugat közelgő bukásáról fiatal éveim alatt, aztán mégis a Szovjet birodalom bukott meg.

    No meg úgy hallom, hogy Kína gyarmatának sem épp leányálom lenni. Mert gondolom ő lenne a kelet elsősorban.

    A közelgő telet meg majd meglátjuk. Ígérem beszámolok majd a leláncolt sötét benzinkutakról, ha lesznek ilyenek.

  51. Re:54
    De rájuk lehet bízni egy disznóólat, prímán össze tudják szarni. 🙂

  52. 54. Sz.V.P
    Jó az összefoglaló, ehhez még kellene egy hasonló az EU helyzetéről (meg a főbb Ázsiai államokéról, az USA is jó lenne).
    Ennek a Nyugat által indított gazdasági háborúnak (a kinyilvánított) célja az lett volna, hogy Oroszországot tönkre tegye, kivonuljon Ukrajnából és elvegye a kedvét a további érdekérvényesítéstől. Ezt látjuk, mennyire sikerült. (Az oroszok elérik a céljukat, az EU meggyengül, a fő kinyírandó Kína pedig le tudja vonni a tanulságokat és felkészülhet).
    Ilyenkor kellene levonni a következtetéseket és stratégiát váltani. Helyette viszont tovább erőltetik, ezzel még pusztítva önmagukat (mikorra fogy el a tartalék?). Igazából a szankciók hatása Nyugaton majd csak ezután fejti ki igazán a hatását.
    (Érdekes, hogy az orosz olaj ára nem sokat emelkedett, míg a Brent hatalmasat. Árat nem az oroszok emeltek, hanem a jól működő nyerészkedők. A világon nem lett kevesebb olaj, az oroszok exportja sem változott lényegesen, mégis elszálltak az árak.)
    Az alábbi cikkben jól összefoglalják a pénzügyi háború jelenlegi állását.
    https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220614_vegso_csatahoz_kozelit_a_globalis_penzugyi_haboru_a_nyugati_penzek_elbuknak_a_keletiek_talpon_maradnak_es_megmentik_a_vilagot

  53. Könnygáz és tömeg:
    2000 táján a királynő szülinapján Amszterdamban voltam barátaimmal, amikor is nagy utcabál az egész város. Éjfél után az utcán mászkálva egy idő után egyre több ember jött szembe, azután mindenki, ráadásul sietve. Amikor hirtelen taknyunk-nyálunk összefolyt, mi is megfordultunk, és a tömeggel a vasútállomás felé sodródtunk, de már messziről látni lehetett a vasútállomás előtti térre beívelő gázgránátokat, így inkább letértünk egy mellékutcába. Ezután a város kevésbé frekventált részeire mentünk, ahol nem volt balhé. Másnap gyűjtöttünk infókat, nem biztos, hogy helyesek voltak, de azok alapján a WC-k száma nem volt elég, emiatt alakult ki akkora torlódás, hogy oszlatni kezdtek a belvárosban. A tömeg jelentős része a vasútállomásra menekült, ahol állítólag 700.000 ember akart felszállni egy vonatra, így ott is oszlatni kezdtek a rendőrök.

    Szívesen tartok blogtalálkozót Budaörsön, sőt rendszeres találkozási lehetőséget biztosítok ezentúl. Beszélgetős klubot tervezek, ahol a ránk váró kihívásokat kibeszéljük, együttműködések alakulhatnak ki, meg közösségek. Az étterem csak júliusban nyit, de premier előtti találkozót szívesen tartok. Ha valakit pultos-felszolgáló állás érdekel hosszú távra, jó környezetben, szóljon. Idővel szeretném a felszolgált ételt minél inkább közvetlenül a termelőktől származó alapanyagokból megoldani, így potenciális beszállítók jelentkezését is várom.

  54. 58. Zsolt
    ” Ez az írás sok “miértre” ad választ.”

    Igy igaz sok kérdésre ad választ.
    Érdemes volt elolvasni.
    Köszi Zsolt.

  55. 58 – Zsolt:
    Nem fogadom el a controlled-demolition-t. Szerintem a globális gazdaság szépen fel lett fejlesztve, most a finoman hangolt gépezetbe bedobtak egy villás kulcsot. Az összeomlás megy magától. Olvasd el a hozzászólókat, hogyan bontakozik ki a krízis. A pontosan összehangolt lánc szétszakad.

    A FED-nek nem lehet célja az összeomlás. Nekik a $ tartalék valuta szerep fenntartása a logikus cél. Van annál kellemesebb, mint zöld fecnikért vásárolni valós javakat?

  56. „A FED-nek nem lehet célja az összeomlás. Nekik a $ tartalék valuta szerep fenntartása a logikus cél. Van annál kellemesebb, mint zöld fecnikért vásárolni valós javakat?”

    Azt a kérdést most hagyjuk, hogy a FED tulajdonosai magasról tesznek arra, hogy mi lesz az Egyesült Államokkal, mint országgal és a több százmilliós lakosával. A FED sosem volt és sosem lesz egy jótékonysági intézmény.

    A kérdésedre válaszolva pedig azt mondom, hogy naná, hogy van! Maga a digitális fizetőeszköz eleve sokkal nagyobb hatalmat jelent az emberek, független vállalkozások felett, ezt gondolom, hogy mindenki, aki egy kicsit is gondolkodik, az belátja. Nem engedelmeskedsz?! Enter, ki vagy nyírva anyagilag! A papírfecnis kisebb bulit a sokkal nagyobb digipénzes bulira cserélik le, nem is kérdés, hogy ezt (is) nagyon szeretnék!

    Sok mindenre még rá lehet tenni azt a bizonyos mocskos kezeket ám, Tibor bá´! Nemcsak az édesvízkészleteket lehet privatizálni, a termőföldeket, erdőket stb. Magának a közszféra szolgáltatásait is, sőt, akár sok milliárd mozgásszabadságát is privatizálni lehet! Ez nem a sor vége, ez csak a példák rövid sorának a vége. Megnézted a rövid, hivatalos WEF-es videóklippet, amit pár napja feltettem valahova ide? Valahogy úgy kezdődik, hogy „2030-ra semmit sem fogsz birtokolni és boldog leszel”!

    Ha valami teljesen újat akarsz felépíteni, a régit először le rombold le földig!
    Ezek az istenkomplexusos szociopaták úgy gondolkoznak, amit egy normális ember fel nem tételezne, hogy komolyan gondolják azt, amit elterveznek. Az egyik ilyen mániájuk például az antropológiai elkülönülés, tehát lennének ők, meg a többiek az emberiségen belül. El lehet képzelni, hogy milyen tulajdonságokat szánnak maguknak és milyeneket a „maradéknak”! És itt nem a vagyonbeli különbségekre gondolok első sorban. Persze, ez csak az egyik ötlet a sok közül, de nyugodt lehetsz abban, hogy az ilyesmik rendkívüli mértékben foglalkoztatja a fantáziájukat! Az irodalomban vagy a filmművészetben vannak művek, ahol körüljárták például ezt a kérdést is, az ilyesmi nem kerülte el a figyelmüket, az teljesen biztos!

    A nyúl ürege sokkal mélyebb, mint azt az emberek döntő többsége gondolná!
    Az úgynevezett elit háborút folytat az emberiség ellen. Ezt elég nehéz nem észrevenni! Egyébként ez nem tegnap kezdődött el.

    Utolsó megjegyzés: egyébként a FED-től sokkal fontosabb a BIS. Ezek együttműködnek, de ha valamiért nézetkülönbség alakulna ki közöttük, a második a sorban fogja megmondani a tutit.

  57. 61. Zsolt
    Nem is rejtik véka alá, hogy mit terveznek.
    El kell olvasni Klaus Schwab „Great Reset” című könyvét, abban minden benne van. És ez az egyén, nem is egy akárki, illetve mindent lehet rá mondani, csak azt, hogy nincs befolyása a globális folyamatokra, ha nem más az által, hogy évente megrendezi a Világgazdasági Fórumot, ahová nem akárkik járnak.
    Kiegészítőként el lehet olvasni a tanácsadója Yuval Noah Harari könyvét, aminek címe 21 lecke a 21 századra.
    Az emberek olyan fokon el vannak altatva, hogy ami sérti a komfortzónájukat, az automatice elutasítják. DE, hogy még a magukat okosnak való személyek is, hát ez már több mint ijesztő!

  58. 61. Zsolt,

    ezt a sok konteós agymenést honnan szeded?

    A digitális fizetőeszköz az micsoda? Az összes bankszámlán lévő pénz az, nem?

    Van néhány gonosz bácsi, aki annyira okos, hogy leuralja az egész világot és azt csinál, úgy irányít, azt vezet be, amit csak akar (?).

    „Nemcsak az édesvízkészleteket lehet privatizálni, a termőföldeket, erdőket stb. Magának a közszféra szolgáltatásait is, sőt, akár sok milliárd mozgásszabadságát is privatizálni lehet!”

    Ezek inkább Putler bácsira, Orbánra, a kínai hatalomra és hasonló rendszerekre igazak.

  59. 63 – Gyarmathy

    „ezt a sok konteós agymenést honnan szeded?”

    A „The Conspiracy Theory”-ból, a „Daily Conteo” színes vasárnapi számaiból és Gulyás Gergely sajtótájékoztatóiról. Ja igen, ritkán még a „Blondie” női magazinból is.

    (Az orosz híreket az „Icskériai Hóbagoly”-ból veszem át.).

  60. 61 – Zsolt:
    Én nem fogadom el az összeesküvés elméleteket. A sok szar, ami az emberiségre vár, nem egy csoport kitalációja. A 8 milliárd ember önző törekvésének eredménye.

  61. 65. Tibor bá’

    Biztos vagy benne, hogy elmélet az a sok összeesküvés? Nem inkább gyakorlat? Vagy szerinted minden történés a véletlen műve? Ha nem véletlen, akkor mégis kell legyen, aki irányítja, megtervezi, kivitelezi? Vagy mégis csupán véletlenek sorozata, egybeesése?

  62. 67. Ez esetben valami mesterséges intelligencia irányítja? Az un. piaci önszabályozás 1971 óta egy mítosz. Addig még volt a tőzsdei ügyletek mögött reálgazdaság, ma már nincs. Illetve csak fedősztorinak. Szimpla spekuláció az egész világgazdaság, karöltve a devizaárfolyamokkal és sok minden mással. Csak egy eklatáns példa: vajon milyen gazdasági mutató legitimálja a dollár teljesen indokolatlan ilyen mértékű erősödését? Te magad is megírtad, hogy értéktelen papírfecni.

  63. 65 – Tibor bá´

    Abban nem értek veled egyet, hogy az ember eleve romlott teremtmény és végeredményében „máshogy nem is történhetett volna” a fejlődése, a civilizációs zsákutcába jutása.
    Egy csecsemő, amikor megszületik, nem romlott.

    Mindig is voltak olyanok, akik „terelgették a nyájat”. Kitűzték azokat a sarokpontokat, amelyeknek a mibenlétét még megkérdőjelezni sem lehet(ett), mert annyira adottnak vette, fogadta és fogadja el az emberek döntő többsége. Játszadoztak a fogalmakkal, azok igazi és hamis jelentésével és ezzel rendkívül stabil alapot adtak a saját hatalmuknak, a többit elintézni már a munka könnyebb része volt. Az iskola (is) mindig, minden korban „segítséggel” volt ez ügyben, mára ez már túlságosan is messzire jutott, ez egyébként összefügg a megnőtt emberi lélekszámmal.

    Az egy nagy marhaság, hogy az igazi hatalmuk 2013-ban kezdődött el a FED megalapításával. Ezek az „alapító atyák” is csak másodhegedűsök voltak akkor és a legtöbbjük leszármazottja még ma is az. Igaz, hogy némelyek közülük ezt a tényt nehezen viseli, ebből is adódnak extra bajok. Ez szintén, sajnos, milliók életébe kerül.

    Az igaz a mondandódban, hogy jelenleg nem egy csoport fújja a passzátszelet.

    Csak kérdezek líraira vette az ábrát, csupa szép költői kérdést tett fel feljebb.

    Szóval, lezárva mondandómat a különbség nézeteink között csak annyi, hogy én szerintem az emberiségben több van, csak a helyes útra kell ráterelni és utána már önnön maga is képes lesz szárnyalni, abszolút pozitívan értve. A gondolkodásban van szükség paradigmaváltásra, ha ez nem történik meg, akkor az emberiség tényleg nem fog labdába rúgni. De meg fog történni, csak sajnálatosan ez nem holnap lesz.

  64. 68 – csak kérdezek:
    A dollár ereje abban van, hogy milliárdok elfogadják (egyenlőre).

    69 – Zsolt:
    Az én felfogásom szerint az „emberi természetet” a mai formájává az evolúció alakította ki. Egyetlen szóval elintézve. ÖNZÉS. A 8 milliárdból minden egyes ember (egymástól függetlenül) azt tesz, ami a céljának a legjobban megfelel. Az indiai koldus úgy szedi a szemetet, a Wall st-is spekuláns azt a részvényt veszi meg, a Shell vezér igazgatója kilobbizza a fúrás engedélyt Alaszkában. A Pentagon végzi a katonai beavatkozást stb. stb. Ezeknek eredője az irány, ami felél tart az emberi sors. Persze bizonyos csoportok döntenek a számukra lehetséges intézkedések végrehajtása mellett. Amiből annyi valósulhat meg, amennyi erejük van, de ez nem befolyásolja az egyedek önző törekvéseit, aminek eredője az emberiség sorsa. Ennek ragyogó példáját láthatod most Ukrajnába. Ami ott folyik az totálisan irracionális, de valakinek (vagy valakiknek) önző érdekét szolgálja és van elég hatalma, hogy végre is hajtassa.

  65. 70.
    „Ennek ragyogó példáját láthatod most Ukrajnába. Ami ott folyik az totálisan irracionális, de valakinek (vagy valakiknek) önző érdekét szolgálja és van elég hatalma, hogy végre is hajtassa.”
    Tökéletes definíció a kisebb csoport irányítja a Világot problematikára. 🙂

  66. 71 Csak kérdezek
    Csak azt felejted ki a képletből, hogy az anyagi javak elosztásának egyetlen megkérdőjelezhetetlen alapja van, ez pedig a hatalom, az érdekérvényesítési potenciál, amiből mindenkinek oszt valamennyit a sors, amivel aztán élete során jobban-rosszabbul gazdálkodik, növeli azt, vagy elkótyavetyéli.
    Az átlagember is arra törekszik, hogy megtalálja azt az életstratégiát, amivel magasabb szinten részesülhet a társadalom, a gazdaság által létrehozott javakból, és esze ágában sincs azt mérlegelni, hogy ez a többlet jólét arányos-e a javak létrehozásáért befektetett munkával.
    Nyilván úgy fogja értékelni, hogy az elért eredmény az ő szorgalmának, eszének, találékonyságának a gyümölcse, tehát megérdemli.
    Ez az ember napi szintű taposómalma, amiben mindig akadnak érdekszövetségesei és ellenfelei is, hiszen a pozíciókért állandó harc folyik, ahogy Tibor bá’ írta, még a koldusok között is.
    Ebben a harcban vannak vérmesebb, és szolidabb egyedek, de az alap mindenkiben azonos, de mindenki a maga szintjén egyszerre áldozata és haszonélvezője ennek a folyamatnak.
    Bárkikre cserélnéd le a legnagyobb hatalommal rendelkező csoportot, ezen logika mentén ugyanerre az útra térnének.
    Ha a világ csupa altruistából állna, akkor meg mindenki békésen nyomorogna, igaz, az fenntartható lenne… 🙂

  67. 72.
    Világos, de ez az ördögi kör, illetve mások vélt, vagy valós bűnei felment valakit, vagy valamely csoportot a felelősség alól? Értem én, hogy nincs értelme ezen rágódni, de a probléma ettől még létezik. Ezen a szinten végtére is mi a hímtag rossz oldalán állunk, nem igaz? 🙂

  68. 3874-osszeomlas
    74. Valaki

    Ez megy most Dr. Dim. Antoniou szerint!

    „Az igazságot azonban nem lehet gúzsba kötni akármit is tesznek.
    Nem fogják tudni véghezvinni…és azok, akik együttműködtek ebben a globális bűncselekményben az a sorsuk lesz amit megérdemelnek.”

    Dr. Dim. Antoniou

  69. 2022.08.31.-én elvesztettem a biztonságérzetemet a lakóhelyemen az aszálytól sújtott erdő közvetlen szomszédságában:
    kb. 2 hét leforgása alatt két szomszédos nyaralóházat gyújtottak fel a kora hajnali órákban, hogy nyom ne maradjon. Még a bekészített /vagy régebben elhagyott/ Molotov-palackot is megtaláltuk a szomszédaimmal az erdőben, igaz – kifolyt üzemanyaggal.

    (Ha az erdő meggyullad, akkor a Vay Ádám Kiképző Bázisba is belenyaldosnának a lángok?)

    Ez már apokalipszisnek számít?

    A déli határról hazarendelt rendőrök az egész országra elosztva … azt jelenti, hogy 1-2 éjszakai járőr jut a városok melletti külterületekre?

    És még el se kezdődött a recesszió…

  70. 76 János, ez durva! Mire gondolsz, minek a nyomait próbálják gyújtogatással eltüntetni?
    Lassan ott tartunk, hogy minden tisztességes állampolgárnál kéne legyen fegyver, hogy ezeket a hordákat meg lehessen fékezni.

    65 Tibor bá, a 19. századi, 20. század eleji szabadkőműves iratok közül sok mára levéltárban elérhető, kutatható. Ezek egyértelműen bizonyítják, hogy összesküvések vannak, és ezek érdemben tudják befolyásolni a világtörténelem folyását.
    „Nem hinni az összeesküvésben” éppoly butaság, mint nem hinni az elektromágnességben.

    Az egy más kérdés, hogy nem érdemes minden összeesküvéselméletet azonnal és kritikátlanul beszopni. Vannak egészen hülyeségek, és vannak olyanok, amiknek a magja igaz, csak a titkosszolgálatok szándékosan hozzákevertek egy rakás blőd hülyeséget, hogy az egészet hiteltelenítsék. Na, ezeket a magvakat kiválogatni egyszeri polgárként komoly kihívás.

  71. Re:76 János
    Bizonyos tekintetben végidők vannak, és sok ember ezt úgy vezeti le, hogy átcsap szélsőségek irányába, ami által ön és társadalomra veszélyes magatartást vesz fel.
    Szimplán bolondoknak is lehetne titulálni, de van köztük szándékos diverzáns tevékenység is szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük