(3972) Szankciók

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Európa szankciókkal öngyilkosságot követ el

Írta: Ron Paul

 

89. útban a 90. felé

Egy svájci óriásplakát kering a közösségi médiában, amelyen egy telefonáló fiatal nőt ábrázol. A felirat így szól: „19 fok fölé fűti a szomszéd a lakást? Kérem, értesítsen minket.” Míg a svájci kormány hamisítványnak minősítette a plakátot, a svájci polgárok büntetése nagyon is valóságos, amiért fel merték melegíteni otthonukat. A svájci Blick szerint akár három év börtönt is kaphat, aki megszegi a 19 fokos fűtési határt!

Börtön büntetés otthona fűtésére? A „szabad” világban? Ez hogyan lehetséges 2022-ben, amikor Svájc és a Nyugat többi része a történelem legnagyobb gazdasági sikerét érte el, hogy az európai kontinensen olyan téllel nézünk szembe, mint valamikor a sötét középkorban?

Szankciók.

Míg a szankciókat régen a háború kevésbé pusztító alternatívájaként hirdették, a szankciók valójában háborús cselekmények. És amint azt az intervencióról és a háborúról tudjuk, az eredmény gyakran nem kívánt következmény, nem egyszer ellencsapás.

Az Oroszország elleni, Ukrajna év eleji inváziója miatt bevezetett európai szankciók valószínűleg jó példaként vonulnak be a történelembe arra, hogy a szankciók miként vezethetnek nem kívánt következményekhez. Miközben az Európai Unió politikusai meg akarták büntetni Oroszországot a gáz- és olajimport leállításával, megfeledkeztek arról, hogy Európa teljes mértékben függ az orosz energiaellátástól, és hogy az import leállítását csak maguk az európaiak szenvedhetik meg.

Az oroszok egyszerűen délre és keletre fordultak, és rengeteg új vevőre találtak Kínában, Indiában és másutt. Valójában, az orosz állami Gazprom energiavállalat arról számolt be, hogy nyeresége 100 százalékkal nőtt az idei év első felében.

Oroszország meggazdagodik, miközben az európaiak fagyos téllel és gazdasági összeomlással néznek szembe. Mindez, annak a tévhitnek köszönhető, hogy a szankciók költségmentes módja annak, hogy más országokat arra kényszerítsenek, hogy azt tegyék, amit szeretnének.

Mi történik, ha az emberek azt látják, hogy a kormány buta politikája az energiaszámlákat az egekbe löki, miközben a gazdaság leáll? Kétségbeesnek, és tiltakozásul az utcára vonulnak.

Ezen a hétvégén osztrákok ezrei vonultak az utcára a „szabadsággyűlésen”, hogy a szankciók megszüntetését és az év elején, megnyitás előtt álló Északi Áramlat II gázvezeték megnyitását követeljék. A múlt héten becslések szerint 100.000 cseh vonult Prága utcáira, hogy tiltakozzanak a NATO és az EU politikája ellen. Franciaországban a „sárga mellényesek” újra az utcákon tiltakoznak gazdaságuk tönkretétele ellen, Oroszország „legyőzésének” nevében Ukrajnában. Németországban, Szerbiában és másutt tiltakozások zajlanak.

Még a Washington Post is kénytelen volt elismerni, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók nem érik el a kívánt hatást. Egy tegnapi cikkében a lap aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a szankciók mindössze járulékos károkat okoznak Oroszországban, és potenciálisan akár azokat az országokat is károsíthatják, amelyek bevezetik őket. Egyesek még amiatt is aggódtak, hogy a Putyin elrettentésére és gyengítésére szánt szankciók végül felbátoríthatják és megerősíthetik őt.”

Mindez, előre megjósolható. A szankciók megölnek. Néha ártatlanokat ölnek meg a megsemmisítésre szánt országban, A megoldás, mint mindig, a be nem avatkozás. Nincsenek szankciók, nincsenek „színes forradalmak”, semmi beavatkozás.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

68 gondolat erről: „(3972) Szankciók

  1. A szankcók elősegítik, hogy a hidrogénüzemre való átállás ne Európában kezdődjön el először ill. azt megelőzően a műszaki felsőoktatásban, hanem a földgázban bővelkedő Oroszországban!

    (Itt a fatüzelésű sparheltre és a lovaskocsi műszaki színvonalra fogunk átállni és ennek okán néptömegek fognak rendszeresen tombolászni, mert pl. nem lesz lehetőségük naponta 5-6 órahosszáig játszani a számítógéppel…ezeknek a most még gyerekeknek megszűnt az egyéni jövő.)

  2. Persze, érthető hogy a szankciók fájnak, mindkét félnek fájnak (csak egy példa: ha nem lenne gond nekik, az Oroszok nem kötötték volna az északi áramlat újraindítását a szankciók feloldásához – hivatalosan). A szankciók egy „jelzés” hogy nem kéne.
    Azt kell megérteni, hogy az Orosz agresszióra a nyugati demokratikus politika nem akart, vagy tud agresszióval válaszolni – „nem a háborúk korát éljük” mondta az indiai miniszter – de kell rá reagálni, hisz nem lehet hagyni hogy kénye kedve szerint háborúzzon Oroszország , tehát ez logikus lépés volt. Katonai nézőpontból, a nyugati-Orosz közvetlen katonai konfliktust késleltetni kell, míg Oroszország gyengül, emberi és katonai, gazdasági erőforrásokat felőrli Ukrajnában, eközben a NATO felkészül, erősödik, teljes gőzzel beindítja a katonai iparát, új tagokkal bővül. Csak reménykedem hogy Putyin is látja, tudja ezt – a saját propagandagépezete mögül – és nem fog meggondolatlanul fejjel a falnak rohanni és lángba borítani a világot 🙁

  3. Érdekes, hogy az általános mozgósítással párhuzamosan kicserélnek néhány foglyot is. Szerintem Putyin nagyon befejezné már a háborút, egyszerre emeli a tétet, és próbál gesztusokat tenni. Persze lehet, hogy tévedek, de mindenképpen érdekes időzítés.

  4. Tüntetni lehet a végtelenségig, az is a diktatúra bevezetését segíti elő amíg a média hazugságain táplálkoznak az emberek. Tisztán látszott a legelején, hogy őrültség amit csinál európa, aki akkor egyetértett, tapsolt ennek, most hiába megy tüntetni. Mikor az egyik szavával tüntetni akar a másik szavával pedig putyinozik olyannal nincs amit kezdeni, továbbra is 100% ban beveszi ahogy elő van írva. Ki van találva rendesen, tudják már hányan fognak tüntetni azt is tudják hogyan fogják elfojtani, azt is hogy még milyen újabb hazugsággal fogják etetni a népet. Nem várok én megváltást semmilyen tüntetéstől míg a fejekben homály van. Majd ha netán szorul a helyzet, egy újabb váratlan világmegrengető dologgal el lesz terelve a figyelem, mert az ember a hírekre figyel ahelyett hogy gondolkozna.

  5. Re:2 Minato
    Ez szép és jó elképzelés, de földbe állt európai nehéz iparral nem fog a Krupp ágyúcsövet gyártani sem a Leopárd tanoknak, sem az amerikai Abramsokhoz, mert éppen gázhiány miatt leállítják a kohójukat, vagy nincs delej az elektrokohóba…
    Itt egyedül az US tud erősödni, és maxra tekerni a hadiipari komplexumot, ebből max ők profitálnak, és minő véletlen pont az a Rand jelentés lett pár hete megszellőztetve, ahol a szisztematikus EU-orosz kapcsolatok szétveréséről van szó.

    Lehet szurkolni az oroszoknak/ukránoknak, de aki így tesz, max a színházat véli valóságnak, avagy ennyi erővel gyűjthet pénzt is Izaura kiszabadításáért…
    Generális probléma az, hogy az „amerikai” mély állam érezvén a dominanciájának végét szépen minden versenytársat próbálja szétverni, és ebbe a játékba szépen belement a „cár” is, mert a színdarab úgy lett rendezve, hogy nem tudott más szerepet felvenni. Innen nézve a mély államot csak egy dolog veszélyezteti, ha az egyik főszereplő kilép a szerepből, és a rendezőt jól pofán veri, amire meg van minden esély, ezért is tekerték maxra a russzofóbiát.
    Oroszok részéről ezért is „különleges hadművelet” az ukrán, valójában amerikai proxy háború, mert a létüket veszélyezteti, ami más „létdimenzió”, mint ha csak uralkodni akarok mindenen.

  6. Sok személynek van más motivációja is, mint az eredmény.
    Van amit megteszünk akkor is, ha nem garantált az eredmény.
    Azért tesszük, mert lelkiismereti kötelességünknek érezzük, ellenállni a gonosznak.
    A cinikus realista gúnyosan kikacagja azt, akinek nemcsak érdekei, hanem elvei is vannak.
    Hogy te melyik vagy, az a te választásod.

  7. 6 – B.R.
    Gondolataidat két szinttel feljebb kell tekerni. Itt és most egy kicsit másról van szó, mint a te folyamatos moralizálásod. A tét az, hogy holnap reggel a 8 milliárd fel fog-e ébredni.

  8. Érdeklődéssel várom a két szintel feljebb tekert gondolkodású személyek, megoldási javaslatait.
    Mert hogy ők, meg fogják oldani, afelől nincsen kétségem.
    Eddig is megoldottak mindent, például a klimakatasztrófa problémát , a túlnépesedést és a környezetrombolást is.
    Felesleges moralizálás nélkül.

  9. 7. Tibor bá’
    Sokszor eszembe jut, amit írtál arról, hogyan gondolkodtak az emberek a közelgő háborúról a kitörés előtti napokban.
    A többség nem látta a jeleket ami a II. világháborúhoz vezetett.

    Annyival egészíteném ezt ki, hogy a többség egyenlőre fordítva ítéli meg hová vezet Ukrajna folyamatos felfegyverzése és a szankciók, helyeselve azokat.
    Nem húzok be a vízből a mentőcsónakba több fuldoklót, mint amennyit elbír a csónak.
    Barcelonai Remete, Ez a cinikus racionalita hozzáállás bizonyos helyzetekben életeket ment, míg a érzelmi megölhet mindenkit. Ez nem fekete vagy fehér. A racionálisan gondolkodók döntéseinek többsége is érzelmi alapú, viszont racionális gondolkodása segíti őket időben felismeri az érzelmi döntésben rejlő zsákutcát. A végsőkig érzelmi alapon döntők a halálba vihetik az embereket.

    „Eddig is megoldottak mindent, például a klimakatasztrófa problémát , a túlnépesedést és a környezetrombolást is.”

    Amiket felsoroltál, azok érzelmi okok miatt alakultak ki.
    Köszi a példákat.

  10. Míg a propagandában az megy, majd novemberben döntünk a szankciók visszavonásáról, addig „„Úgy döntöttünk, hogy amint lehet további büntetőintézkedéseket fogadunk el Oroszországgal szemben partnereinkkel együttműködve”. De kik azok a partnerek? Számítanak valamit még?
    Decemberben, januárban már bevetésre kerülhet a mozgósított haderő, az összesen kb. 500-550 ezres erő nagyjából azonos lesz a frontvonalon tartózkodó ukrán erőkkel. Az utóbbiaknak már nincs további tartalékja (sem emberanyagban, sem gazdaságilag), tehát csak „önkéntesekkel” lehetne majd kiegyensúlyozni az erőviszonyokat.
    Új fejleménynek tartom, hogy az oroszok már arról beszélnek, hogy az országuk elpusztítása a háború célja. Ez valóban így van, de ezt elismerve a (válasz)intézkedéseknek is ennek megfelelőnek kellene lennie.
    Míg a koreai háború idején hiába kérte a hadvezetés a nukleáris fegyverek bevetését Kína ellen, mivel nem Kína elpusztítása volt a háború célja, ezért Korea miatt nem vetették be. Most viszont nem Ukrajna megvédéséről van szó, a cél más. Egy esetleges béke (tűzszüneti) tárgyalások sem adnak sok reményt, mert a korábbi tapasztalatok alapján a bizalom már nulla.
    https://karpatinfo.net/2022/9/22/az-eu-ujabb-szankciok-elokesziteserol-allapodott-meg-oroszorszag-ellen-200066101

  11. 6.BR.
    „Azért tesszük, mert lelkiismereti kötelességünknek érezzük, ellenállni a gonosznak.”
    Az egyénnek lehetnek elvei, egy egész országnak realista érdekei vannak. Ha az előbbi kerül előtérbe, óhatatlanul kilóg a kettős mérce. Ne áltassuk magunkat, minden állam egy erőszakszervezet ami legtöbbször nem tartja be a szavát, és politikusait sem vezetheti annál magasabb ideológia, mint a nemzet állati tömegmorálja.
    A gazdasági válságok mindig kedveztek a pusztító elvek, ideológiák megjelenésében Európában. Nekünk ez hosszabb ideig tartott, már nem kérünk belőle.

  12. Ron Paul egy photoshop-olt plakátra ráugrott, és elfelejtette a Blick cikket is belinkelni, mert esetleg még valaki elolvashatta volna, hogy a börtönnel fenyegetés jelenleg nincs hatályban, csupán egy intézkedési tervezet része, amit energiaellátási vészhelyzet esetén léptetnének hatályba. És ha még magát a tervezetet is elővette volna nem csak a Blikk szalagcímből tájékozódna, akkor talán az is kiderült volna, hogy börtönnel csak az ellátásbiztonságot szándékosan és súlyosan veszélyeztető viselkedést tervezik fenyegetni.
    https://www.lakmusz.hu/elterjedt-hogy-svajcban-borton-jar-a-tulfutott-otthonokert-pedig-csak-veszhelyzetre-keszitenek-forgatokonyvet/

    Egy ilyen kamura alapozott felvezető után bizonyára megbízhatunk írása további részeinek megalapozottságában…

  13. Nem hiszem, hogy Európa teljesen hülye, vagy naiv lenne, biztos, hogy logikus döntés van a háttérben, még akkor is, ha ez a döntés hatalmas károkkal jár rövid távon.
    Egyrészt van egy sor ország, akik mindenképpen támogatják Ukrajnát: Lengyelország, baltiak, UK, USA. Ha az Unió semleges álláspontra is helyezkedik, ezek az országok ettől függetlenül továbbra is ott lesznek, és segítik Ukrajnát.
    Franciaország, és Németország nem is erőlteti meg nagyon magát, adnak is meg nem is, ígérnek is, meg nem is (főleg a németek.)
    Az oroszok már a háború kitörése előtt is tekergették a gázcsapot, kvázi zsarolták Európát, ha egy kicsit hidegebb lett volna a tél, és üres tározókkal fordul rá Európa a tél végére, sokkal enyhébb szankciók születtek volna, vagy egyáltalán nem is lettek volna. (És persze ha sikeres lett volna az orosz villámháború.)
    Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy kaptak az alkalmon, letörik az átlagfogyasztást minden téren, és felgyorsítják a drága energiaváltást.
    Vagy egyszerűen csak másképp gondolkoznak a világról, és más értékek mentén hozzák meg a döntéseiket.

  14. 9. Károly
    Sokféle példához lehet fordulni, nemcsak a mentőcsónakoshoz… Itt van például a covid-19. Sokkal könnyebb lett volna minden ország gazdaságának, ha óvakodnak a lezárásoktól, hagyhatták volna elhullni az öregeket, betegeket, mondván, hogy nehogy már miattuk kelljen áldozaokat hozni, sokkal fontosabb a gazdaság és a többség jóléte.
    Nem így történt, mert az emberek szolidárisak voltak a gyengébbekkel. Erre szintén van egy szép idézetem, bocsáttassék meg:
    „If we see ourselves as besieged victims who need to go into hiding, then we will cultivate fear and hoarding. If we see ourselves as a community working hard to protect the most vulnerable among us, then we will cultivate courage and helping.
    Mindset matters.” (Len Niehoff)

    Azaz: „Amennyiben ostromlott áldozatokként tekintünk magunkra, akiknek el kell rejtőzniük, csak a félelmet és az esztelen felhalmozást erősítjük. Amennyiben közösségként látjuk magunkat, amelyik keményen dolgozik azért, hogy a köztünk lévő legkiszolgáltatottabbakat megvédje, akkor a bátorságot és a segítést erősítjük.
    A gondolkodásmód sokat számít.”

    Azt aláírom, hogy itt egy atomháború kitörése forog kockán, de mit tegyen Európa? Hajtsa le a fejét, adja meg magát a bunkósbotot lóbáló, civileket is kíméletlenül legyilkoló agresszorral, vagy legyen szolidáris?

  15. 12 – Avatar:
    „Csak” vészhelyzeti forgatókönyv. Szerintem már az is nagy baj, ha valakinek egyáltalán eszébe jut mint lehetőség, vagy ha csak viccelődik vele. Hiába próbálod fehérre mosni a szerecsent (kedvenc időtöltésed) ez minden képen rémisztő.

  16. 2. Minato
    „Azt kell megérteni, hogy az Orosz agresszióra a nyugati demokratikus politika nem akart, vagy tud agresszióval válaszolni – “nem a háborúk korát éljük” mondta az indiai miniszter – de kell rá reagálni, hisz nem lehet hagyni hogy kénye kedve szerint háborúzzon Oroszország…”

    100%-ban egyetértek!
    DE:
    1. akkor ez legyen igaz az USA és csatlósaira is!
    2. Az USA és csatlósait is el kell számoltatni – hogy ne menjünk vissza az 50-es évekig, mert az úgymond a komcsik elleni harc kora volt – az elmúlt 30 év tetteivel.
    A lényeg, hogy ne legyen kettős mérce!

    „…nyugati-Orosz közvetlen katonai konfliktust késleltetni kell, míg Oroszország gyengül, emberi és katonai, gazdasági erőforrásokat felőrli Ukrajnában, eközben a NATO felkészül, erősödik, teljes gőzzel beindítja a katonai iparát, új tagokkal bővül.”

    Ad. 1.
    Drága és kevés nyersanyaggal és energiahordozóval Európa nem tud felkészülni az orosz elleni háborúra (és főleg neki kellene, mert az USA a mi farkincánkkal szeretné az orosz csalánt leverni).
    Ad. 2.
    Ha fel is tudna készülni, az három-négy évet venne igénybe, teljes társadalmi nyugalom mellett. De ez nem adatik meg, mert mivel a népnek le kellene adnia az életszínvonalának kb. felét, nagy megmozdulások várhatók EU-s szinten (jelzem már megkezdődtek, azzal is, hogy választások útján hajtják el a komprádor országvezetőket). Szóval a három négy év az, ha egyáltalán stabilizálni tudják a társadalmat, az lesz vagy öt-hét év. Ez alatt pedig az orosz régen megette Ukrajnát, szőröstől bőröstől.
    Ad. 3.
    Ha valamilyen csoda folytán három éven belül fel is állna az orosz ellen egy erős hadsereg, ami akár le is győzné őket hagyományos fegyverekkel, azonnal közbejön az oroszok nukleáris doktrínája, azaz, ha orosz földre lépne a NATO, azonnal el lennének párologtatva.

    Ha csak az USA addigra ki nem dolgoz valami hathatós ellenszert az orosz rakéták ellen.
    Mert, hogy a jelen USA elhárító rendszer szart sem ér egy tömeges nukleáris csapásra, az több mint biztos (mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor az oroszok február 24 után egy hétre teljes kapcsolatot megszüntették az USA-val, akik aztán pedig elkezdtek rimánkodni, hogy jó lenne végre beszélni egymással, nehogy félreértés miatt kirobbanjon az atomháború /nem is értem miért szartak be, ha annyira jó a híres pajzsuk/)!
    Az USA-nak kellett volna még vagy 3 év, hogy kb. 50%-os hatásfokkal működő elhárítás megvalósításához. Ebben az esetben akár eséllyel is indíthatott volna egy titkos megelőző csapást a muszka ellen. De ez a képessége még nincs meg. És Putyin ezt megszimatolva, nem adta meg a szükséges időt az amcsiknak.
    Most ott tartunk, hogy ha addig történik valami, az USA nagyon nem pattoghat önön pusztulásának következménye nélkül.

    Egyébként, ha elkerülte volna a figyelmed, a sorsdöntő háborúra (mert, hogy az lesz, az ne legyen vitás senkinek!) nem csak nyugat készül, hanem az orosz is. A különleges nácitlanító műveleti akciójának leple alatt annyit technikát hordott át a nyugati határára, hogy a NATO-nak tizede sincs még ott. És ezek már nem az 1960-70-es évek technikai eszközei. Gondold el ha 3 millió katona fogja hirtelen használatba venni ezeket az eszközöket, mit szól ehhez a genderkúrzuson edződött ajrópai ifjúság.

    Senkit se tévesszen meg az orosz mostani töketlenkedése. Mindent előre kidolgozott forgatókönyv szerinti menetrend alapján csinál. Azért ellentmondásos az egész művelet, mert csak részeket látunk, amik önmagukban logikátlanok, de ha a nagy egészhez illesztjük őket, akkor már ésszerű képet kapunk (a végén).
    Jelen idő szerint láthatóan belépett a második fázisba a részleges mozgósítással. Közben pedig folyamatosan edzi a lándzsa hegyét az ukrán tűzben (a katonák forgatásával, valamennyi támadó egységét harcedzett emberekkel tölti fel).
    A harmadik fázis a hadiállapot kihirdetésével és a teljes mozgósítás elrendelésével indul be, ami után kb. még fél év jelenlegihez hasonló „nyugalom” várható.
    Annyi biztos, hogy a látszat ellenére – véleményem szerint – egyelőre Putyin adott sakkot a nyugatnak.
    Kérdés mit lépnek rá a pókerhez szokott gondolkodású stratégák. Talán blöffölnek egyet! DE vajon elég lesz?

  17. 11.

    Egy országnak is lehetnek, vannak, érdekeit felűlíró elvi döntései, amik a békében vagy háborúban alkalmazott gyakorlatát jellemzik.
    Például a hadifoglyokkal, más fogvatartottakkal való bánásmód, avagy a halálbüntetés betiltása.
    Az ellenséggel is lehet a nemzetközi törvények betartásával és lehet barbár aljas gonoszsággal harcolni.
    Sokan inkább választják a halált, az ördögi lealjasodás helyett.
    Többek között attól ember az ember, hogy nemcsak érdekei, értékei is vannak.

  18. 14. elesz

    „Hajtsa le a fejét, adja meg magát a bunkósbotot lóbáló, civileket is kíméletlenül legyilkoló agresszorral, vagy legyen szolidáris?”

    Annyira bírom ezt a kettős mércét!
    A civilek legyilkolászásást (szisztematikus belövésekkel) pl. Donbaszban, miért nem kéred számon az ukránokon? Az ö cselekményük még súlyosabb, mert akkor lőttek be, amikor elvileg tűzszünet volt és megállapodás szerint még a nehézfegyvereket is belövési távolságon túlra kellett volna visszavonniuk. Ezzel szemben az orosz hadművelet során „gyilkol” civileket, ami valljuk be, sajnos a háború velejárója. Nem beszélve arról, hogy az USA mennyire nem törődött egy háború során a civil életekkel (lásd: Irak, Afganisztán)!

    Végezetül, ha szabad kérdezzem, a demokratikus nyugat csak azért nem ítélte el az ukránok városokat támadó ágyúzásait (2015 és 2022 között), mert az ukránok orosz civil gyilkolászása az jó célból történő gyilkolászás?

  19. 18.

    Senkinek a vétségét, mulasztását, bűnét nem kisebbíti az, hogy más is elkövette.
    Civilizációs elvek , tabuk , parancsolatok , értékek , lehet ezek mentén véleményt alkotni és cselekedni és lehet másképpen is.

  20. 16. – Bendegúz –
    „Senkit se tévesszen meg az orosz mostani töketlenkedése. Mindent előre kidolgozott forgatókönyv szerinti menetrend alapján csinál.”
    Minket nem tudnak megtéveszteni, mert tudjuk: Ők így szállnak le a bicikliről!

  21. Leegyszerűsítve egy klasszikus háborús helyzet. Ukrajna azzá vált amivé az Oroszok eredetileg szánták: puffer, ütközőzóna a Nyugat és Oroszország között. Most bizonyít. Mindenki nézze a saját szemszögéből. Oroszország nem szereti a „soft power”-t, a demokrácia is smafu, 500 éve önkényuralom van, a tekintélyelvűség a norma, a nyugati ideológiák, liberalizmus, kapitalizmus mind idegenek tőlük, így a saját szemszögéből nézve Putyin ezektől „fél”. Hisz a saját rezsimje, vezetősége ebben ellenérdekelt. A háború jogos a szemszögükből, az Orosz átlagember szemszögéből tragikus, de ott sosem volt tényező az átlagpolgár. A Nyugat szemszögéből a fent felsorolt Orosz értékrend elfogadhatatlan, így nem is érti miért támadta meg Ukrajnát. A nyugati értékrend, a tárasadalmi elvárások, a demokrácia megköveteli hogy az elnyomott, megtámadott kisebbséget minden áron támogatni kell. Emiatt nem fognak elapadni az Ukrán fegyverszállítmányok, mivel akkor a nyugati eszmék feladása lenne a tét.
    Két világrend, két világnézet ütközik.
    Ezért aki itt átlátná, nem kezdene el ezen ágálni, hogy ne szállítsunk fegyvert. A Magyar diktátor nem szállít, mivel neki az Orosz példakép – vagy be van fenyítve. A nyugat pedig nem fogja abbahagyni, ne legyenek kétségek. Az Orosz pedig bem engedheti meg magának a vereséget. Rossz világ lesz 🙁

  22. 21 – Minato:
    Örülök, ha kevesen is, de más is úgy látja a helyzetet, ahogy én. Nagyon rossz világ lesz, amit csak kevesen mernek elfogadni.

    🙁

  23. 18. Bendegúz

    „Ezzel szemben az orosz hadművelet során “gyilkol” civileket, ami valljuk be, sajnos a háború velejárója.”

    Még a csúsztatás mögött is feltárul a valóság.
    Pont az orosz hadművelet a baj. Ukrajna szuverenitását nemzetközi szerződések védik. Azok megsértésének következményei vannak.

    21. Minato

    „A nyugat pedig nem fogja abbahagyni, ne legyenek kétségek. Az Orosz pedig bem engedheti meg magának a vereséget. Rossz világ lesz ?”

    Én is tartok ettől, de azért már most látványos, hogy a valóság és az orosz propaganda között hatalmas szakadék kezd tátongani. Akkora, hogy egyre több gondolkodó ember jön rá, hogy „át van verve”. Mert hiába hanyatlik és rohad a Nyugat, az orosz önkényuralom – mivel képtelen az önreflexióra – jóval előbb falnak megy. És ezt Kína is látja. India is. A volt szovjet tagköztársaságok is.

  24. 21. Minato
    „A nyugati értékrend, a tárasadalmi elvárások, a demokrácia megköveteli hogy az elnyomott, megtámadott kisebbséget minden áron támogatni kell. ”
    Az orosz , magyar értékeléseddel egyetértek. Itt már csak az a kérdés, hogy aki a jelenlegi nyugati értékrenddel azonosul, bár jól látja az ellensége árnyékát , vajon a sajátját is látja ?
    Mert hát a 19 fokban másképp didereg egy 70 fölötti idős ember, aki az egész életét végigdolgozta, meg másképp az éppen preferált „kisebbségi” .

  25. „“Ezzel szemben az orosz hadművelet során “gyilkol” civileket, ami valljuk be, sajnos a háború velejárója.”

    Még a csúsztatás mögött is feltárul a valóság.
    Pont az orosz hadművelet a baj. Ukrajna szuverenitását nemzetközi szerződések védik. Azok megsértésének következményei vannak.”

    Visszakérdek.
    Szíria szuverénitását nem garantálják nemzetközi szerződések?
    Mert ha igen, akkor még megkérdezném tisztelettel, hogy az USA (és törökök) mi a francokat keres arrafelé. Kvázi megszállva az ország egy darabját?

    Tudom a választ. Azért ment be az USA, hogy bla, bla, bla…, továbbá megvédje az Aszad rezsim ellen lázadókat (azaz a védenceit, akik történetesen ISIS zászló alatt rohangálnak).
    Nem tekintve el a védendők „minőségétől” az orosznak sokkal több indokuk volt beavatkozni Ukrajnába, ahol saját nemzettársaikat öldösték az ukrán nácik, mint az USA-nak holmi nyugattól teljesen idegen kecskepásztorok érdekében.
    De még is megtette az USA is nemzetközi felhatalmazás nélkül!
    Nem gondolod, hogy a sorozatos rossz nyugati példa bátorítólag hathatott az oroszra is?

  26. 19. Barcelonai Remete
    „Senkinek a vétségét, mulasztását, bűnét nem kisebbíti az, hogy más is elkövette.
    Civilizációs elvek , tabuk , parancsolatok , értékek , lehet ezek mentén véleményt alkotni és cselekedni és lehet másképpen is.”

    Teljes mértékben egyetértek veled. Jó lenne ha a világ így működne.
    De nem így működik!
    A dzsungel törvénye van érvényben, jobb helyeken nyakon öntve egy kis demokrácia mázzal és népek akarata cukorszórással.

    Ebből kiindulva, jelen állás szerint a nyugatnak semmi erkölcsi alapja nincs ezen elveket számonkérni az oroszokon! Ezt az az állam vagy szövetség tehetné meg, aki nem zsiványkodta végig az elmúlt 500 évet a glóbusz népeinek kifosztása kapcsán!

    A mostani háború sem szól másról, mint a meglévő, de már omladozó globális hegemóniájuk fenntartásáról. Ti. ha az orosz vagyon az ölükbe esik, még száz évet garantált az elsőbbségük. Vagyis az ukrán háború kapcsán a lét a tét. Az orosznak is!

  27. „A dzsungel törvénye van érvényben, jobb helyeken nyakon öntve egy kis demokrácia mázzal és népek akarata cukorszórással.

    Ebből kiindulva, jelen állás szerint a nyugatnak semmi erkölcsi alapja nincs ezen elveket számonkérni az oroszokon!”

    Ha farkastörvények uralkodnak, akkor semmit nem érnek a morális szempontok. És mindenkinek mindenhez van joga.
    És nem csak az oroszoknak.

  28. ” Mi történik, ha az emberek azt látják, hogy a kormány buta politikája az energiaszámlákat az egekbe löki, miközben a gazdaság leáll? Kétségbeesnek, és tiltakozásul az utcára vonulnak.”

    A gazdasági válság romlásával, a nehézségek fokozódása mellett azonban a mindennapi élet folytatódik.
    Elkezdték hirdetni a préselést: Milyen az élet egy 7,5 négyzetméteres lakásban, New York-ban?

    Szép lassan el kell felejtenünk a kényelmes otthonokat, hiszen az úgynevezett klímaváltozás szerint ezek energiaigényesek, és az általuk hozott elszegényedés valószínűleg arra késztet, hogy máshol, szűkösebben éljünk.

    Elkezdődött tehát a reklám, hogy lényegében milyen egy dobozban élni…

    A lakás előnye a csodálatos elhelyezkedése, de sok a hátránya. A bérleti díj 650 dollár havonta.

    New Yorkban a bérleti díjak köztudottan drágák. A város egyik lakója azonban Manhattanben talált egy lakást, amelynek bérleti díja mindössze 650 dollár (650 euró). A probléma; Ez egy olyan lakás, ami inkább szekrénynek tűnik, hiszen 7,5 négyzetméterén még WC sem fér el.
    A bérlőnek csak egy mosdója van az otthonában, és az emeletén található zuhanyzót és WC-t az épület többi bérlőjével osztja meg.
    Ezen kívül nincs benne sütő, csak két tűzhely, egy kis hűtőszekrény, mint amilyeneket a szállodai szobákban találunk, és egy kis szekrény a tároláshoz.

    Az ágya a fő terület felett van, és nagyon közel van a mennyezethez.

    A bérlő a cipőjét a lakáson kívüli folyosón tartja, és ha otthonról kell dolgoznia, felmegy az épület teraszára.

    /https://www.youtube.com/watch?v=_T7Wpg7A_xw&t=190s/

  29. „“A nyugati értékrend, a társadalmi elvárások, a demokrácia megköveteli…”
    „A cinikus realista gúnyosan kikacagja azt, akinek nemcsak érdekei, hanem elvei is vannak.”
    „Az egyénnek lehetnek elvei, egy egész országnak realista érdekei vannak”
    3 találomra kiragadott mondat az eddigi hozzászólásokból.
    Blablablablablabla…12 éve ezen a blogon nem folyik más csak elvon fotelfilózás az egyébként jól megválasztott valós problémákról….
    Csakhogy most ÉBRESZTŐ! Ki kell szálnotk majd a fotelből, ha tetszik, ha nem, mert most már a bőrötökre megy a játék!! Ha majd a tél végére ti, vagy a szüleitek pénzügyileg becsődöltök a -hitel-rezsi-emelt árak-estetleg munkahely elvesztés- kilátástalansága folytán, nem fogtok ilyen nyugodtan elemezgetni.És itt beszéljünk végre a lényegről!
    Eljön a pillanat amikor bizony ki kell majd menni az utcára!
    András 4. -az egyedüli aki itt érzi mi fog következni..
    Csakhogy sajnos az egész el van b-va. Mert az utcai tiltakozások egész rendszere úgy van „kialakítva, hogy azzal még véletlenül se érjetek célt!” Amikor kimentek majd tünteni és lezárjátok pl. a Lánchidat, azzal csak egymással b-sztok ki.
    A kormány meg röhög a markába, mert ismét csak a pógárok közt nőtt a feszkó.
    Jól láttam itt Angliában, tavaly az „Insulate Britain” példáját, úgy akarták elérni a céljukat, hogy lezárták az utakat, autópályákat. A közvélemény, bár az ő érdekükben is folyt a demonstráció, úgy meggyűlölte őket, hogy le kellett állniuk, a kormány, meg elégedetten büntette meg a szervezőket…
    Az otthoni kormány egyetlen dologtól retteg, hogy az ő személyes tulajdonuk ellen fordul a népharag. Erre számos jel van. A rendőrök fizetés emelésétől, a legutóbbi Balatonalmádi összeröffenés szinte paranoid bebiztosításáig. Félnek. De szerencséjükre hiába, mert az eszetlen /vagy már ott is irányított?/ tömeg egyenlőre meg van győződve arról, hogy csak úgy érhet célt, ha a hozzá hasonlóaknak nehezíti meg a dolgát…
    Egy szó mint száz, ha eljön az időtök, vagy a megfelelő irányba mentek, vagy ki se menjetek…..

  30. 27 – Zee:
    Mi nemcsak ültünk a fotelban, de lélekben és fizikailag is felkészültünk arra, ha majd ti kimentek az utcára. 😀

  31. 27 Zee

    Te magad vezetted le, hogy az utcára kimenés nem megoldás. Hitelem nincs, alternatív fűtési, főzési stb. megoldásaim igen, meg valamennyi tartalék élelmiszer is, úgyhogy tovább elmélkedem a fotelben ülve, mit kell még megoldanom…

  32. 26. Keltafan
    „Ha farkastörvények uralkodnak, akkor semmit nem érnek a morális szempontok. És mindenkinek mindenhez van joga.
    És nem csak az oroszoknak.”

    Valaki nagy ember mondta volt egyszer (nem emlékszem a nevére), hogy a morálra és értékekre való hivatkozás a gyengék kifogása. Az erős elveszi ami neki kell, a gyenge hivatkozik a erkölcs rendjére, meg nemzetközi jogra. Pont mint Irak esetében. USA kreált egy hamis ürügyet, aztán megtette ami az érdekében állt. A gyengék egyik része hadováltak mindenféle nemzetközi jogról, a másik pedig dörgölődzött, hogy hátha neki is leesik valami. A magasztos elvek addig vannak érvényben egy adott helyzetben, amíg azok az erősebb érdekeit szolgálják. Tetszik, nem tetszik, ez a valóság.

    Kedves Tibor bá’
    Elveszett egy hozzászólásom. Kérlek szépen nézz utána, hogy miért nem ment át a „rendszeren”.

  33. 32. Bendegúz

    Én csak azt nem értem, hogy a Nyugat oldaláról van egy morális álláspont ebben a diskurzusban: Ukrajna egy szuverén állam, amit megtámadott egy másik, ami erkölcsileg nem helyes, és ennek nyomán alapvetően olyan politikai lépéseket (szankciók) foganatosít, amelyekkel jelzi, hogy büntetlenül ilyen háborút a XXI. században Európában nem lehet kirobbantani.

    Az oroszpárti narratíva viszont kettős:
    1. Cinikus — Ukrajnával szemben erősebb kutya… + amúgy se nagyon provokáljuk őket, mert akkor bevetik a taktikai atomot, és jajjajj…
    Amúgy ez egy orosz belügy, meg nem működnek a szankciók, Oroszországtól jön a gáz + olaj, legyünk velük jóban, ők az erősebbek — szóval a ruszkik mellé kell állni.

    2. Morális — a Nyugat aljas módon sarokba szorította Oroszországot, és Putyin önvédelemből indította a háborút. Most a szankciókkal az egész Nyugat a medvét „bánccsa”, meg vallási vezetőket szankcionál; ezért kell melléjük állni.

    Ez a két narratíva mint az inga leng egyszer ide, egyszer oda.
    Ki kéne találni, hogy akkor melyik okból kellene az oroszok mellé állni.

  34. 15: Nem értem mi a bajod… Hogy valaki gondol az ellátásbiztonságra?
    Már 2016 óta hatályban van jelen formájában az erre vonatkozó a törvény Svájcban, nem a most bevezetett szankciók miatt jutott eszükbe. És persze nem a magánlakásban 20 fokra állított termosztátért jár a 3 éves börtön.
    Lásd:
    https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/2017/308/en

  35. Amikor és ahol „farkastörvények uralkodnak” amikor és ahol „az erősebb kutya baszik” akkor és ott, regresszió történt a barbárságba.
    Talán egyetértünk abban, hogy a világ szerencsére nem így működik.
    Szerintem a jelenlévők egész életükben élvezték a civilizáció előnyeit.
    Nem kellett elszenvednünk , hogy barbárság van és mi vagyunk a gyengék.
    Ha úgy tetszik, akkor az elmúlt 7 000 év az írott civilizáció története, amely ugyan nem nélkülözi a barbárság időszakait, de ezek mégiscsak kivételesés, ritka helyzetek voltak.Persze fájdalmasak és emlékezetesek.

  36. Jövőnk
    Látom átállítottad a honlapod riasztás fokozatba.Mi a véleményed a jelenlegi helyzetről?

  37. Európa öngyilkossága (gazdasági értelemben) úgy tűnik még várat magára.

    Hatalmas a német munkaerőhiány.

    https://www.youtube.com/watch?v=WeGE1ROISFY

    Amit a cikked sugall pedig szutykos ruszki propaganda Tibor bá. Megint sikerült egy csúsztatásokkal és hazugságokkal teletűzdelt irományt közölni.

  38. 38 – Gyarmathy:
    A „szutykos ruszki propaganda” nem válasz. Cáfold meg a poszt állításait.

  39. „Oroszország meggazdagodik”

    Ha így van, akkor miért sivalkodik minden oroszpárti, hogy abba kéne hagyni a szankciókat?
    Miért köti ehhez a továbblépést Putyin?

  40. 39. Tibor bá,

    Már megtettem sokszor.
    „Oroszország meggazdagszik” Hazugság. Oroszország épp tönkremegy.

    ‘a gáz- és olajimport leállításával, megfeledkeztek arról, hogy Európa teljes mértékben függ az orosz energiaellátástól..”

    A gázimportot nem Európa állította le, hanem az oroszok zárták el a csapot és már elkezdték tavaly ősszel a gázzal való manipulációt és az európai gázárak drágítását.

    „Az oroszok egyszerűen délre és keletre fordultak, és rengeteg új vevőre találtak Kínában, Indiában és másutt.”

    Az Európából kieső forgalom csak töredékét tudják eladni Ázsiában és azt is nyomott áron. Kína és India gazdagszik az orosz energiaimporton és nem Oroszország.

    Folytassam még? Minek. Tudom, kár volt egyáltalán hozzászólnom, máskor jobban vigyázok, hogy egy bulshit írománynál ne pocsékoljam az időmet. 🙂

  41. „Putyin bejelentése után Németország felpörgeti Ukrajna támogatását”

    #https://www.portfolio.hu/global/20220922/putyin-bejelentese-utan-nemetorszag-felporgeti-ukrajna-tamogatasat-568527

    Az orosz dezertőröket pedig be fogja fogadni.
    Rengeteg munkahely üres Németországban, úgyhogy van hely bőven a normális emberek számára.

  42. 43. Tilinkó,

    „Borrell kiemelte, hogy a 27 uniós tagállam külügyminisztere a rendkívüli ülésen meghozta a politikai döntést az újabb szankciókról. Ez azért érdekes, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden még arról beszélt, hogy az EU-nak be kell fejeznie a nyolcadik szankciós csomag emlegetését. ”

    Szíjjártó és Orbán a magyar közvéleményt kábítják, a gazdasági bajok okaként Brüsszelt, a szakciókat okolva, magukról így elhárítva a felelősséget. De kéne az EU-s pénz is, így marad a kétkulacsos politika.

  43. „A rendőröket egy levélben tájékoztatták arról, hogy tilos lesz bekapcsolniuk a fűtést az épületben, a hideg ellen pedig a legjobban megfelelő öltözékkel védekezhetnek majd.

    A Zsaruellátó szervezet a Facebook-oldalán megosztott egy levelet, amiben a rendőröknek adnak utasításokat a hidegre vonatkozóan.

    Az üzenetben arról tájékoztatták a rendőröket, hogy „a Kapitányságvezető Úr által elmondottak alapján a fűtés beindítására csak és kizárólag az MRFK-ról (Megyei Rendőr-főkapitányság) érkező utasítás, engedély alapján kerülhet sor, önállóan nem lehet a fűtést elindítani az épületekben”.

    De a rendőrség a megoldást is megtalálta a hideg elleni védekezés problémájára, amit meg is osztott a rendőrökkel.

    „Az irodákba egyénileg behozott hősugárzók bekapcsolása és működtetése szintén nem engedélyezett. A hideg elleni védekezés a megfelelő öltözködési mód megválasztásával és a rendszeres munkaközi szünetekben végzett mozgással biztosítandó” – olvasható a levélben.”

    #https://www.atv.hu/belfold/20220922/tilos-lesz-a-rendoroknek-bekapcsolniuk-a-futest-telen-de-mozoghatnak-es-feloltozhetnek-hogy-ne-fazzanak

    Értitek ti ezt? 15 éves orosz gázszerződés, ezen felül 700 millió m3 gáz vásárlása és Lavrov barátsági érdemrend mellett mégis mi ez?

  44. Gáz az van és lenne is, de azt érzem avezetőnk valamiben megint mesterkedik. Télen, ha többszörösére emelkedik ismét a gáz ára, eladják alólunk jópénzért. Hát ezért kell spórolnunk.
    Azt nem hinném, hogy Putyin bármi fontosat elárulna a jövőre nézve Orbán Viktornak és előre felkészül.
    Így marad a NER etetésének szükségessége miatti gázeladás.

  45. 30. Tibor’bá
    A „felkészülési szakasz” úgy tűnik a végéhez közeledik, ha továbbra is ilyen irányba mennek a dolgok és nagy tömegeknek nem lesz más választása mint a tüntetés..
    Nem hiszem, hogy lenne értelme nekem is „kimenni”, mivel egy kis skóciai szigeten élek, itt csupán igazi birkákkal találkoznék.. 🙂
    31. Hargi
    Én nem azt mondtam, hogy a kimenés, tüntetés, nem megoldás, hanem azt, hogy az, jelenlegi formájában értelmetlen, mert nem közvetlenül azok ellen irányul akik a jelenlegi helyzet kialakulásáért felelősek.

  46. 45. Gyarmathy

    „Értitek ti ezt? 15 éves orosz gázszerződés, ezen felül 700 millió m3 gáz vásárlása és Lavrov barátsági érdemrend mellett mégis mi ez?”

    A szerződésünkben a gáz ára a holland gáztőzsdéhez van kötve. Hiába viselkedik a kormány Putyin lakájaként, ugyanannyiért kapják a gázt mint mindenki Európában. És hiába ellenzik a szankciókat, mert nem attól drága a gáz és a szankciók nélkül se lenne olcsóbb.

    Akkor lesz olcsóbb a gáz ha beindulnak a szerződések amiket Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal, Algériával, Kanadával, USA-val, Izraellel kötöttek Európában. És amikor csökkenni fog az ár akkor a Gazprom is elkezd majd többet küldeni, hogy a pénzénél legyen, az pedig még tovább csökkenti majd az árat.

    Hosszabb távon még jót is tesz ez az EU-nak mert a diverzifikáció az ellátás biztonságát is növeli és az árat is csökkenti. Ezért próbálják a putyinisták még most kihasználni az ideiglenes hiányt a szankciók visszavonására.

  47. 37.

    „Farkastörvények vannak”
    „Az erősebb kutya baszik”

    Én azt tapasztaltam, hogy az emberek egyfajta rend szerint élnek.
    Vannak törvények , azokat pedig a derékhad betartja.
    A közösségek védelmezik a saját érdekeiket, a részközösségeik és az egyének érdekeit.
    Intézményesített rend van.
    Persze mindez nem a svájci órák pontosságával és megbízhatóságával működik.
    Vannak visszásságok, túlkapások, igazságtalanságok, törvénytelenségek, korrupció és van bűnözés.
    De a jelen társadalmak mégsem káoszban élnek, hanem inkább rendben.
    A fizikai erő alig számít, a pénz sem minden.
    A farkastörvények a maffiákra érvényesek.
    Elpőfordul ,hogy a pénz, a hatalom, és a gonoszság szövettsége eléri célját, szipolyozza a gyengébbeket , de ez nem általános gyakorlat.
    A diktatúrák működését vizsgálva gyakrabban felleljük ezt az jelenséget.
    Sajnos Magyarország, már nem demokrácia.
    Tehát nálunk valóban többször érvényesülnek a farkastörvények mint normális jogállamokban.

  48. 48. Tilinkó,

    Egyetértek. Meg Károllyal is, amit a 46-ban írt.

    Korábban 2-3 hónapja is írtam már, hogy az oroszok nem sokáig fognak aratni a gázukkal és a gáz árának manipulálásával.
    Mostanában lehetünk a fordulóponton vagy már kicsit utána. Lassan egy hónapja áll a NS1 és a gáz ára mégis már inkább 200 euró alatt van általában, mint felette.

    Az oroszok gázának hiányát lassan a világ és európai piacok beárazzák és innen – ha néha kicsit vissza is drágul – már lefelé fog menni az ár.

  49. Magyarország nem látja értelmét egy új oroszellenes szankciócsomag hajszolásának. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter mondta szeptember 23.-án, miután találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

  50. Elovasva a hozzászólásokat az a benyomásom, hogy ez a gázjátszma még nagyon vissza fog ütni.
    Gyarmathynak és Tilinkónak is helytállóak a meglátásai-legalábbis saját meglátásaim szerint. (Jó pár előadást meghallgattam ezzel kapcsolatban is).

    Az én szomorú meggyőződésem már régóta az az -és ez megerősítve lett-, hogy mindképpen szopórollerre kerültünk.
    A magyar kormány maffiaállam az olasz maffiában jegyzett Pintérrel az élen.
    Ennek ellenére a legjobb kormányunk van a választékban, úgy, hogy valójában a pusztulást hordozza a szellemiségük.
    Ide a disznóólba azonban ez a hozzáállás lehet szükséges. Kár, hogy rövidtávú.

    A mai helyzetben már nem lehet demokrácia és amelyik állam hamarabb gyakorolja a puha diktatúrát annak több esélye van országát egyben tartani.

    Oroszország valóban bajban van, a szankciók előzetes -megítélésem ellenére- nagyot ütnek.
    A gázzsarolási kísérletek Óroszország részéről következmények csupán.
    Az EU. önmaga felszámolásának végső fázisába kezdett bele a szankciókkal. Kár keménykednie!

    Oroszországot nyomják bele a védekező szerepbe. Mivel ő is -a Barcelonai Remete (helyes) meglátása szerinti politikát folytatja, ezért az eszkaláció elkerülhetetlennek tűnik.

    Ugyanaz történik nagyban, mint kicsiben. Kénytelen vagy ugyanazokat az eszközöket használni, mivel verseny van.
    Ha szépelegsz, moralizálsz véged! Ez viszont az erőszak eszkalálásához vezet, ehhez nem kell jósnak lenni.
    Elnézve a híreket és a fejleményeket egy orosz megelőző csapás néz ki nekem.
    Nem NATO-, hanem orosz.

    Úgyhogy szurkolhatunk a gaz ruszkik ellen, de a részsikerek ellenükben a saját fejünkre hozza a bajt. A NATO-nak több esze lehetne és van is, de ez nem véletlen.
    Nem tudom, hogy színelőadás jelenetei hogyan vonhatják el a figyelmet ennyire a lényegről.

    Vagy ennyire kifogytunk az energiahordozókból-amit kétlek- vagy vmi nagyon csúnya mesterterv van itt előrehaladott folyamatban.
    Nem kell tavaszig várni. Ezen késő ősszel vagy télen, jövő év elején, vagy az ünnepekre időzítve készül a kavarás.

    Idáig sokszor Putyin egyenes, őszinte látszatú beszédei fogták vissza az agarakat.
    A meghülyülése(ha ez valós) értelemszerű.
    Még egyszer mondom, hogy nagyon logikus lenne egy megelőző csapás, de mivel ez senkinek sem az érdeke, lehet, hogy ezt a „meghülyült” embert eltávolítják egy puccs vagy inkább egy gyilkosság keretében.
    A nyugatimádóknak akkor jön el a vég. Álságos demokráciájuk szarkupaca a fejünkre fog dőlni.

    Azt kell mondjam, hogy Orbán jól táncol. Csak össze ne gabalyodjanak a lábai!
    Van egy indiai mondás: Többfele nem lehetsz hűséges. Dehát-ahogy mondtam-
    ez már egy diszónól. Kár, hogy az eu-s politikusoknak semmi józan eszük nincs, hiába szereplők a darabban, a koncepciót vagy nem értik vagy cinkosok.

    Már nincs jó oldal!!!!

  51. „Gázhiány esetén a Volkswagen áthelyezheti a termelését Németországból és Kelet-Európából…
    Az autógyártó cég szóvivője szerint a termelést Délnyugat- vagy Észak-Európába helyeznék át, ahol jobb hozzáférés biztosított a cseppfolyósított gázhoz.”
    https://ujszo.com/kozelet/gazhiany-eseten-leallithatja-a-termelest-a-volkswagen-szlovakiaban

    Kezdődik a kivonulás Németországból is? Drága dolog lesz az orosz gázról való teljes leválás.

  52. 54. Kakukk
    „Az autógyártó cég szóvivője szerint a termelést Délnyugat- vagy Észak-Európába helyeznék át, ahol jobb hozzáférés biztosított a cseppfolyósított gázhoz.”

    Háttt…!
    Nem tudom milyen pénzügyeseik vannak a cégnek, de valahogy két dologgal nem számolnak!
    1. Az É-Európai és DNy-Európai bérek sokkal magasabbak, mint itt nálunk.
    2. A cseppfolyós gáz kb. 3-5-ször többe kerül mint a csövön érkező.

    Ez a két tényező pedig jelentősen meg fogja drágítani a termékeik árát, ami azt jelenti, hogy nem lesznek versenyképesek a világpiacon. Főleg, úgy hogy a megroggyant EU-ban alig fognak tudni értékesíteni valamit. Szlovákia pedig még előttünk padlót fog fogni, lévén, hogy a motorgyártást elég nehéz lesz elvinni Győrből máshova (tekintettel a rengeteg magyar beszállítóra és jól képzett munkaerőre is!), szemben egy összeszerelő üzemmel.

  53. 51

    A cseppfolyós földgáz mindig drágább lesz mint ami vezetéken érkezik. Akárhány helyről is szállítják. Másrészt pedig ha továbbra is a tőzsdén dől el a gáz és az áram ára akkor nincs garancia arra ,hogy az árakat mesterségesen ne manipulálják ahogy ez már megtörtént a háború elött… .A zöld energia project mely az Unió energetikai függetlenedését szolgálta volna szép lassan elhalt „némi ” orosz , amerikai közös terv részeként. Jelenleg az Unió az aki vagy ami a legnagyobb bajban van energetikai szempontból nem az oroszok és pláne nem az amerikaiak a kínaiakról és többiékről nem is beszélve….Magyar helyzet pedig tragikomikus. Még….aztán marad nekünk tragédia része a végen.

  54. A földrész lakosságának nagy része még nincs teljesen tisztában azzal a hatalmas és példátlan energiaválsággal, amellyel Európa jelenleg szembesül ill. nem vesz most még tudomást róla, mert úgy gondolja, hogy őt mindez nem érinti.

    Litvániában is óriási gondok támadtak a szankciók miatt, felsorolva a legfontosabb ágazatokat:
    tejipar, vegyipar (ammónia), nitrogén és foszfát műtrágya, acélgyártás, csirkehús, tojás, autóipari alkatrészgyártás…

    forrás:
    Vidmantas Janulyavičius a litván iparosok szövetségének elnöke

  55. Az olaszországi választások fölényes nyertese a Georgia Meloni-kormány is szembe fog menni a sötétzöld EU-s gazdasági öngyilkossággal.
    Csak gratulálni tudok, hogy a támogató pénzek csökkentése és Ursula von der Leyen szankciós hozzáállása ellenére nemcsak Magyarország fog oldalszélben tovább hajózni.
    A fegyverszállítások folytatása kérdéses és így az új kormány a választók általi hosszú távú támogatása is nyitott marad.

  56. 59. János

    Ezek szerint te nem hallottad mit üzent Meloni Zelenszkijnek. Az új olasz kormány továbbra is támogatni fogja Ukrajnát és a szankciókat se vonják vissza amíg békén nem hagyják őket.

    Orbán is csak a száját jártatja a szankciókról meg konzultáltat, de közben meg fogja szavazni az újabb szankciókat is és megmagyarázza majd, hogy arról is a szankciópárti baloldal meg a brüsszeli bürokraták tehetnek.

  57. „A Wall Street Journal (WSJ) szerint a szankciók miatt, amelyek csak Európában zilálták szét az energiakereskedelmet, nem csupán Amerikába áramlik az uniós országok pénze, hanem Kínába is…
    Az ENN csak ezen az egy rakományon 110-130 millió dollár profitra tesz szert elemzői becslések szerint, amit természetesen a vevők, azaz az európaiak állnak…
    A gyümölcsöző üzletet az teszi lehetővé, hogy kínai cégek korábban hosszú távú – egyes esetekben 25 éves – vásárlási szerződéseket kötöttek amerikai partnerekkel…
    …hatalmas profitról van szó: a lap szerint az év első nyolc hónapjában csak az USA-ból 19 LNG-hajó dokkolt be Kínában, szemben az előző év azonos időszakában regisztrált 133-mal.”
    https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/10/a-neveto-sokadik-amerikai-gazt-ad-el-europanak-kina-hatalmas-profittal

    Csatlakozott a kifosztáshoz Kína is? Nem baj, megéri, mert jól kiszúrtunk az oroszokkal. 🙂

  58. 61,kakukk
    Valahogy nekem nem tünik életszerünek az, hogy Kina egy oly távoli forrásból szerezne be egy bizonyosfajta , eredendően drága üzemanyagot.Ha nem tévedek, az LNG drágább, mint a hagyományos légnemú, azonkivül oly távolról Kináig cipelni még drágább..háát.
    Továbbá, mi akadálya volna Kinának a szankciók mián az amúgy is felszabadult fölös gázmennyiséget az oroszoktól átvenni, most még akár valamivel olcsóbban, semmint a távoli Amerikából hozatni. Miért tenné ezt?
    A kinaiakat ismerve, ők nagyon jól tudják, hogy egyetlen előnyük jelenleg az termékeik olcsósága, ergo logikusan gondolva, nekik nagyon fontos az energiát, – és minden további nyersanyagot – a lehető legolcsóbban beszerezni.
    Ebből kifolyólag nehéz elfogadni az amerikai lap állitását. Ha mégis igaz, nekem bizony furcsa, nem látom a kereskedelmi logikát.

  59. 62:bálint:
    „Továbbá, mi akadálya volna Kinának a szankciók mián az amúgy is felszabadult fölös gázmennyiséget az oroszoktól átvenni”
    Infrastruktúra hiánya.
    Ahogyan Európa sem tudja pótolni a kieső Orosz gázt rövid időn belül (jórészt infrastruktúra hiány miatt), úgy az oroszok sem tudják eladni más irányba szintén a hiányzó infrastruktúra miatt.

  60. 62:bálint:
    „A kinaiakat ismerve, ők nagyon jól tudják, hogy egyetlen előnyük jelenleg az termékeik olcsósága,”
    A kínaiak hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag mindent le tudnak gyártani a megrendelt és kifizetett minőségben.

    „Ha mégis igaz, nekem bizony furcsa, nem látom a kereskedelmi logikát.”
    Röviden a logika annyi, hogy hosszútávú szerződéseik vannak, amiket busás haszonnal tovább tudnak adni az EU-nak, közben nekik a lekötött mennyiség rendelkezésükre áll olcsóbb (Orosz) forrásból. Dupla haszon.

  61. 62. Bálint
    Az LNG szerződést még Trump kényszerítette rájuk a kereskedelmi háborúk idején, most jól jártak vele. Valószínűleg hosszabb távon is, mert kapják az olcsó orosz gázt, ők meg drágán továbbadják az amerikait. Egyébként az orosz gázból is cseppfolyósítanak Kínában és megéri nekik ide szállítani, mert Európában hiány van belőle. De ezek a mennyiségek messze nem pótolják a kieső orosz gázt, ahol viszont ha hiány van és szükséges, akkor az ár másodlagos. Persze a következmény is egyértelmű.
    Egyébként ma már nem csak az olcsóság miatt van előnyük, hanem azért is, mert már másutt nincs gyártás, meg minőségi termékeik is vannak Az is igaz, hogy egyre több területen már piacvezetők, egyszerűen akkora mennyiségeket gyártanak, hogy a többieknek csak a résekbe való behatolás maradt a piacon.

  62. Ez már vicc. Ilyen az EU vezetése? Mindenkit megnyugtatunk, tudjuk kezelni a helyzetet, ahogy eddig is, hiszen „az EU ötmillió kálium-jódid tablettát tudott adományozni Ukrajnának a veszélyeztetett atomerőművek körüli lakosság ellátására”

    „Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e az EU polgári védelmi mechanizmusának beindítására az energiaválság miatt, azt mondta, hogy ez “nagyon is lehetséges”, és a bizottság már dolgozik is a műveletek előkészítésén, méghozzá két lehetséges “forgatókönyv” alapján.
    Az egyik lehetséges eset, hogy csak egy vagy néhány tagállamot érint egy kisebb esemény, például áramkimaradás. Ekkor a társállamok a bizottság közreműködésével láthatják el a segítségre szoruló országot áramtermelő berendezésekkel, ahogyan a természeti katasztrófák esetén.
    A másik lehetséges eset, hogy egyszerre sok ország kerül szorult helyzetbe, és így nem marad elég erő egymás megsegítésére. Ebben az esetben a bizottság a saját vészhelyzeti készleteinek mozgósításával képes lenne kielégíteni az igényeket – fejtette ki Janez Lenarcic.”
    Nagyon jó. Az az eset, ami szinte biztosan bekövetkezik, hogy azért nem lesz áram, mert nem lesz miből előállítani? Az nem érdekes, hiszen tudunk küldeni áramfejlesztőket, mint amikor a hóvihar miatt meghibásodott az elosztó hálózat. Semmi gond, hiszen tanultunk a covid helyzetből, most már időben fel tudunk készülni. Erre mondják azt, hogy teljesen hülye. Igaz, ő a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos, mi köze van az energia ellátó rendszer összeomlásához. De akkor meg minek beszél hülyeséget? Az energiaválságra hivatkozik, ami végülis ugyanaz a helyzet, mint amikor árvíz, vagy földrengés van. 🙂

    https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2022/10/04/unios-biztos-elofordulhat-aramkimaradas-az-eu-ban-telen/

  63. A mai napon a Plantise cég, vetőburgonya és más vetőmagok legnagyobb holland termelője ma – csütörtökön közölte, hogy bezárja kapuit a nagyon magas energiaköltségek miatt!

  64. „Október 5-én az OPEC-+ olajkartell tagállamai abban állapodtak meg, hogy 2023 decemberéig napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést. Mondanunk sem kell, hogy ennek a döntésnek a legfontosabb következménye a kínálat szűkölése, ergo, drágulás….
    Ami jóval fontosabb, hogy az OPEC döntése lényegében ellenszegülés a nyugati országok követelésének. Az elsődleges törésvonalak Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között húzódnak. A politikai üzenet pedig az, hogy az olajkartell elutasítja a Nyugat által egyoldalúan kiszabott árplafonok politikáját. A G7-es olajársapka megint egy fegyverként használt globális intézkedés egy olajtermelő ország ellen. Ha az OPEC hagyta volna ezt megtörténni, az precedenst teremtett volna, magában hordozva azt a veszélyt, hogy egy nap Szaúd-Arábia vagy mások is ársapka-szankcióval kerülnek szembe. Sőt, ha engednének a G7-ek döntésének, akkor maga az olajkartell létjogosultsága kérdőjeleződne meg, hiszen épp azért létezik, hogy elsősorban ez a szervezet befolyásolhassa csak a kereslet-kínálatot és így az árakat. Az ársapka pedig ezt a jogot vitatná el…
    Nincs tehát borítékolva az orosz olaj elleni árpsapka sikere. Sokkal fontosabb azonban, hogy politikai szempontból a Nyugat kapott egy pofont, bár arra ne számítsunk, hogy ez kijózanítóan hatott a nyugati döntéshozókra.”

    Vajon mikor ismerik fel, hogy már nincsenek abban a helyzetben, amiben korábban voltak? Vajon hány pofon kell még nekik? Ebben csak az baj, hogy mi faragunk rá.

    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/10/07/az-olajkartell-ujraosztja-a-lapokat-visszafele-sulhet-el-a-g7-ek-olajarsapkaja/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük