(3958) Hőhullámok

Tibor bá’ fordítása online

Egy villogó vörös zászló”: A Bulletin of the Atomic Scientists pokoli közeljövőt jósol a kontinentális Európának

89. útban a 90. felé

Az antropomorf éghajlatváltozásból eredő hatások sokasága halmozódott fel Európában 2022-ben: rekordot döntögető hőség, történelmi szárazság és hatalmas erdőtüzek, pusztítást okozva az egész kontinensen.

Hétfőn a The Bulletin of the Atomic Scientists – amely feltalálta a Doomsday Clockot – figyelmeztetést közölt arról, hogy mi vár Európára a közeljövőben.

A probléma óriási, ahogy Alexandre Tuel és A. B. Eltahir szerzők kifejtették: Európa nagy részét hatalmas aszály sújtja, amely 500 évben legfeljebb egyszer fordul elő, és amely pusztítást végzett a természetes ökoszisztémákban, a növényekben és a gazdaság számos ágazatában.

A víz felhasználást számos országban szigorúan korlátozták. Franciaországban több mint 100 városba kellett kamionnal szállítani az ivóvizet. Számos európai folyó rekord alacsony vízszintet ért el, ami jelentős hatással van a növénytermesztésre és az energiatermelésre, valamint a folyami hajózásra.

Az olaszországi Pó folyó, amelynek medencéje az ország mezőgazdasági termelésének 40 százalékát adja, jelentősen zsugorodott, ami veszélyezteti a rizstermést. A franciaországi Loire folyón helyenként gyalogosan is át lelhetett kelni, míg a Rajna olyan alacsonnyá vált, hogy a hajózást erősen csökkenteni kellett, ami fontos ellátási problémákat okozott Svájcban és Németországban.

A folyók magas hőmérséklete arra kényszerítette az erőműveket, hogy csökkentsék a termelést, és az oxigénszintet is csökkent, ami veszélyezteti a halpopulációkat.

A tározókban tárolt víz mennyisége különösen alacsony Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban, ami csökkenti a vízienergia-termelést.

A főbb termények hozama legalább 10-20 százalékkal csökkenhet a csapadékhiány és a vízkorlátozás miatt, miközben hamarosan előfordulhat az állatállomány leselejtezése, mivel a gazdálkodók máris csökkenteni kénytelenek a téli élelmiszerkészleteiket.

A folyók vízszintjének csökkenése a partok közelében sós víz behatolást is eredményezett, ami tovább veszélyezteti a mezőgazdasági termelést. A szárazság és a magas hőmérséklet kombinációja ideális hőmérsékletet teremtett az erdőtüzek számára. Augusztus 27-ig 740 000 hektárt égettek fel a lángok az Európai Unióban, ami körülbelül háromszorosa az év ezen időszakában mért átlagnak. Spanyolországot, Portugáliát, Romániát és Franciaországot különösen súlyosan érintették.

A nyári hőhullámok Európában egyre gyakoribbak, és intenzívebbek, és sokkal erőteljesebb, mint azonos szélességi körökön. Hőhullám volt 2003-ban, 2010-ben, 2015-ben, 2018-ban, 2019-ben és most 2022-ben. A hőhullámos nyarak listája rohamosan hosszabbodik, és úgy tűnik, hogy a kontinens szó szerint „forrópont” lesz. Az éghajlatváltozást okolják ezért a közelmúltbeli tendenciáért, de mi teszi Európát, különösen annak déli felét az éghajlatváltozás „forrópontjává”?

A Föld légkörében bekövetkezett változások – amelyeket a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező üvegházhatású gázok, például szén-dioxid és metán felhalmozódó koncentrációja okoz – megzavarták a Földközi tengert – folytatta Tuel és Eltahir. Kiemelték, hogy a csapadékban és a terméshozamban már számszerűsíthető csökkenés tapasztalható, különösen az alacsonyan fekvő területeken, amelyek öntözése a gleccserek olvadásától függ.

„Nyár elején az Ibériai-félszigeten, Marokkóban és Algériában 1000  évben egyszer előforduló szárazság sújtotta” – hangsúlyozta Tuel és Eltahir, hozzátéve, hogy „a helyzet különösen súlyos volt, mivel a vízből már eleve hiány volt, három csapadékszegény  év után.

Az enyhe és száraz tél a hegyek hótakarójának erős csökkenéséhez is vezetett, amelyre a nagy folyók, például a Rajna és a Pó nyáron támaszkodnak.”

Tuel és Eltahir professzor kijózanító jóslattal fejezték be: „A 2022-es európai hőhullámok kivételes nagyságrendűek és időtartamúak voltak, és nagyon valószínűtlenek lettek volna az ember okozta klímaváltozás nélkül. Mindazonáltal a további felmelegedés elkerülhetetlen mindaddig, amíg az üvegházhatású gázok koncentrációja tovább emelkedik.

Kevesebb mint néhány évtizeden belül, a 2022-es nyár megszokottá válhat” – zárta gondolatait Tuel és Eltahir. „Hogy Európa, a bolygó egyik legfejlettebb régiója, már most is küzd, hogy ellenálljon a mai szélsőséges nyári éghajlatnak. Itt az ideje, hogy alkalmazkodjunk az éghajlatváltozáshoz az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(3958) Hőhullámok

  1. Blue Ocean Event 2022?
    „Tehát nézzük meg még egyszer, hogy a fenti 4,912 millió km²-ből mennyi tekinthető tengeri jégnek, az NSIDC tengeri jégkoncentrációt tartalmazó térképének segítségével.
    Az alábbi, a NASA térképére rajzolt durván vázlatos körvonal azt jelzi, hogy 2022. szeptember 6-án csak körülbelül 991 ezer km² koncentrált tengeri jég maradhatott (a betét az NSIDC tengeri jégkoncentrációját mutatja aznap).
    ………
    Összefoglalva, attól függően, hogy mi számít tengeri jégnek, már most is megtapasztalhatunk egy Kék-óceán eseményt. A Blue Ocean Event egy hatalmas fordulópont átlépését jelenti, amely további fordulópontok átlépését eredményezi, amint az a Blue Ocean Event oldalon található .”
    https://arctic–news-blogspot-com.translate.goog/2022/09/blue-ocean-event-2022.html?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
    Eredeti angol:
    http://arctic-news.blogspot.com/2022/09/blue-ocean-event-2022.html

    Blue Ocean Event
    https://arctic-news.blogspot.com/p/blue-ocean-event.html
    https://arctic–news-blogspot-com.translate.goog/p/blue-ocean-event.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

  2. Öt-tíz éven belül robbanhat az Antarktisz ketyegő jégbombája
    „A szakértők attól tartanak, hogy a fentebb leírt sors vár a Thwaites-gleccserre is. Ha pedig ez bekövetkezne, az valóban a civilizációnkat fenyegető katasztrófa lenne, mert a többméteres vízszintemelkedés már nemcsak olyan tengerparti városokat fenyegetne, mint Miami, Hamburg vagy Hongkong, hanem a tengerektől, óceánoktól messzebb fekvő lakott területeket is.”
    https://index.hu/kulfold/2021/12/14/antarktisz-thwaites-gleccser-tengerszint-olvadas/

    Gyors olvadásnak indulhat az Ítéletnapi-gleccser
    „Az antarktiszi Thwaites-gleccser a CNN cikke szerint a globális felmelegedés hatására a következő években gyors olvadásnak indulhat. A gleccsert a tudósok „ítéletnapi glecsernek” nevezték el, mert nagy az esély arra, hogy a gleccser egyszer összeomlik, ami több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.”
    *https://telex.hu/tudomany/2022/09/06/iteletnapi-gleccser-thwaites-olvadas-tengerszint-emelkedes

    ‘Doomsday glacier,’ which could raise sea level by several feet, is holding on ‘by its fingernails,’ scientists say
    „The Thwaites Glacier, located in West Antarctica, is one of the widest on Earth and is larger than the state of Florida. But it’s just a faction of the West Antarctic ice sheet, which holds enough ice to raise sea level by up to 16 feet, according to NASA. ”
    *https://edition.cnn.com/2022/09/05/world/thwaites-doomsday-glacier-sea-level-climate/index.html

  3. Megnyugtató lenne számomra, ha a tudósok elfogadható választ adnának arra, hogy miért van az 500 évi periodicitás. Miért voltak száraz és forró ciklusok az ipari forradalom előtt és igen alacsony széndioxid kibocsátás mellett?
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az emberiségnek nincs felelőssége a globális felmelegedésben.

  4. 3 – Kacor

    Szerintem vagy annyira intelligens, hogy ismerd a ciklikusság fogalmát. Gondolom, hogy igazából a fenti kérdésed csak költői volt.

    A Nap működésében vannak rövid-, közép- és hosszútávú ciklusok. Csak a mérhetetlen emberi hübrisz mondhatja azt, hogy az emberi tevékenység ezeket felülírja. Vagy bármely kozmikus konstelláció hatását, ami a Földet érinti.

    Az pedig igaz, amit az utolsó mondatban írtál, természetesen az emberiségnek van felelőssége, méghozzá nem is kicsi. Például a biodiverzitás tönkretételében, de ez csak egy példa a sok közül.

  5. Meg kell érteni, és tudomásul kell enni, hogy az emberi élet fenntartása nem kompatibilis a Föld élőflórájának a fenntartásával. Az összeomlás akkor kezdődött el, amikor az ember a vadászásból/gyűjtögetésből átállt a mezőgazdálkodásra. Butaság magunkat okolni a jelenlegi helyzetért. Mi erre voltunk predesztinálva. A világmindenségben egyszer mindennek eljön a vége. Semmi se tart örökké.

  6. 5: ma sem lenne ekkora probléma, ha a világ vezetői nem hagyták volna, hogy több legyen 500 millió – 1 milliárd embernél. Ez volt a legnagyobb bűn a kapitalizmus mellett.

  7. 4. – Zsolt –
    Igazából nem költőinek szántam a kérdést, de abban biztos voltam, hogy ezen a fórumon nem fogjuk megfejteni, hogy miért vannak a földünknek ilyen kilengései. És azt sem gondoltam, hogy csak az emberi tevékenység eredménye a globális fölmelegedés. Inkább azt vetettem fel, hogy a tudósok foglalkozhatnának a ciklikusság okaival a múltban, amikor még csak pár százezer/millió ember élt a bolygón. Ha jól emlékszem, minden egyes nap legalább nyolc faj hal ki a földön és ez valószínűleg mindig is így volt.

  8. 6 – Camelia:
    Mégis, hogy kellett volna csinálni? Kínában törvényt hoztak, hogy csak egy gyertek lehet. Nem vált be, mert mindenki fiút nemzett. 20 évvel később 100 ezer számra fiatal nők nem találtak férjet. Indiában tranzisztoros rádiót adtak annak a férfinek, aki magtalanította magát. De nem a férfi szül. Maradt untig elég nemzőképes férfi. Te hogy intézkedtél volna?

  9. 8. Tibor bá’

    Úgy kellett volna csinálni, hogy megértettik az emberekkel, hogy nem állatok.
    Ha meg állatok vagyunk, akkor meg ne rinyáljunk már, hogy kipusztulunk!
    Az állatoknak nincs halálfélelmük.

    Ha vagyunk annyira értelmesek, hogy felfogjuk a saját végünket, meg, hogy születésszabályozás fogalma meg egyéb nyalankságok stb. akkor ment volna
    még az tovább is,
    minimum vezetői szinten.

    Ilyen kényszerítéssel, meg ilyen jellegű megvásárlással(pl.detektoros rádió)nem lehet felülírni egy ‘b@szásvágy’ nevű ösztöntörekvést, meg hogy kölyköket akarnak.

    Ha meg ennyire primitívek vagyunk, akkor meg a megfelelő kordában tartással, ahogy én is meg tudom akadályozni, hogy a bakkecske idő előtt meghágja a nőstényt.
    Kellett a sok rabszolga, aztán meg kinőtték magukat, de ész nem lett hozzá.
    Vastagon szándékosság van a folyamatok mögött.
    Most majd jön a visszavágása a
    burjánzásnak.

    Nehéz pont annyira hülyének tartani az emberiséget amennyire szükséges.
    Ez a következménye.

  10. „Az antropomorf éghajlatváltozásból eredő hatások sokasága halmozódott fel Európában 2022-ben: rekordot döntögető hőség, történelmi szárazság és hatalmas erdőtüzek, pusztítást okozva az egész kontinensen.”

    Harmadik napja – szünet nélkül, folyamatosan – a szintiszta csodálatos kék egünkön, felségjelek és rádioadok nélküli, ezüstszinü repülőgépek nagy magasságbol sakkozva permeteznek minket, a „javunkért”.

    Αυτή είναι η πραγματική ανθρωπόμορφη κλιματική αλλαγή!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük