(3700) Összemérés

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orosz S-400 rakétaelhárító rendszer összemérése az amerikai Patriot rakétaelhárító rendszerrel.

Az S-400 elhárító rendszer: az amerikai Védelmi Minisztérium szerint az (NATO kód szerint SA-21) orosz közép és hosszú távú, repülőgép elhárító rakéta rendszert úgy építették ki, hogy az alkalmas legyen mind légi, mind pedig űrből érkező támadás elhárítására.

A Patriot légelhárító rendszer: védelmet biztosít irányító és ipari központok, légi és tengeri bázisok részére levegőből érkező támadások ellen.

Hadrendbe állítás:

S-400 – 2007

Patriot – 1982.

A védelmi rendszerhez tartozékai:

S-400 – maximum 8 légelhárító rakétarendszer, melyek mindegyikéhez max. 12 kilövő tartozik. Egy irányító központ, radar központ, antennatorony, repülőgép elhárító irányított rakéták. Karbantartáshoz szükséges műszaki háttér biztosító egység.

Patriot – Radar állomás, tüzelést irányító központ, energiaellátó rendszer. Kommunikációs egység, műszaki berendezés, kommunikációs álcázás. Kilövő egység, és repülőgép elhárító irányított rakéták.

Karakterisztikák:

S-400                                              Patrion

Célpont megsemmisítési távolsága:

>250 km                                         160 km

Ballisztikus rakéta megsemmisítési tartomány:

60 km                                              <45 km

Célpont megsemmisítési magassága:

Max.: 27 km                                   max.:24 km

Min.: 10 méter                               min.: 60 méter

Radar észlelés távolsága:

600 km                                           >150 km

Telepítési idő:

5 perc                                             30 perc

A célpont maximális sebessége, amikor még megsemmisíthető:

4800 m/s                                        2200 m/s

A rendszer reakció ideje:

10 másodperc                              15 másodperc

Az elhárító rakéta kilövési szöge:

91°                                                  38 °

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(3700) Összemérés

  1. Nem lehetséges, hogy az amerikaiak is fejlesztették a Patriotukat az elmúlt 40 évben, csak ezt nem kürtölték világgá? A valóságos számok esetleg sokkal jobbak a hivatalosaknál. Vagy ennyire hülyék lennének, hogy csupaszon hagyják a seggüket?

  2. Kellett vagy 30év az ruszkiknak hogy az USÁkoknál egy kicsit jobbat csináljanak. Ez a lemaradást akarja szemléltetni, vagy azt hogy végre nekik is sikerült? Szvsz ha újat újjal hasonlítanánk, akkor az S400-at a izraeli vaskupolácal kéne, nem?

  3. Javaslom a HTKA oldalait, ott igen részletes és kimerítő ismeretanyag van ezekről a fegyverrendszerekről.
    Jelenleg a MIM-104 Patriot PAC-3 a legmodernebb Patriot rakétarendszer, ahol a PAC-1 és-2 rakétával ellentétben már kinetikus energiával (ütközéssel) semmisít meg célpontokat. Tehát az első kérdésre a válasz: természetesen az amerikaiak is fejlesztették a Patriot rendszereket, ezért van jelen idő szerint PAC-3.

    Az eredeti Patriot rendszer, amit az Öböl-háborúban is láthattunk, az az 1980-as évek amerikai fejlesztése, 1985-ben állt szolgálatba, az ezzel nagyjából egyidős és hasonló paraméterekkel rendelkező szovjet (orosz) rendszer a korai SZ-300, amelyből az első verziókat már 1979-ben szolgálatba állították. Nem, nincs 30 év…

    A jelenlegi SZ-400 rendszer főbb paramétereiben felülmúlják a legújabb fejlesztésű Patriot rendszereket, Oroszországon kívül már India és Törökország vásárolt is belőlük, Kína pedig nagyon szeretne, vagy már talán vett is, ezt nem tudom.

    Ugyanakkor már nem az SZ-400 a csúcs, Oroszország megkezdte az SZ-500 Prometheus-rendszer szolgálatba állítását, már megérkezett az SZ-350 Vityaz rendszer is, illetve a minap jelentették be a legújabb fejlesztést, az SZ-550 rendszert, de erről még csak találgatások vannak, senki semmi konkrétat nem tud.

    Össze lehet hasonlítani az SZ-400-at az izraeli Vaskupola rendszerrel is, de értelme nem sok. Az SZ-400 egy nagy hatótávolságú, nagy magasságú, korlátozott rakétavédelmi képességekkel is rendelkező, kiemelt légi célpontok elfogására kihegyezett nehézsúlyú „versenyző”, az izraeli Iron Dome viszont egy kis hatótávolságú és az SZ-400-hoz képest alacsony magasságon érkező légi célok elleni rendszer. Két külön kategória.
    Ha már egyéb csúcskategóriás nyugati rendszereket akarunk összehasonlítani az orosz rendszerekkel, akkor már inkább SM-1,-2,-3 vagy THAAD-rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük