(3498) Szex

Tibor bá’ fordítása online

 

Szexualitás tudományosan: A szakértők elárulják, miért bántó a szerelem, hogyan hosszabbítja meg az életet a szex, és miért olyan fontos a csókolózás

2021 a 89. év

Kékkel szedet szöveg Tibor bá’ hozzászólása.

Orgazmus alatt oxitocin szabadul fel, aminek hatására megbízunk az idegenekben – de azt is jelenti, hogy borzasztóan érezzük magunkat, amikor egy kapcsolat megszakad.

A csókolózás megemeli az élvezet hormonok szintjét, aminek következtében élvezetesebb lesz a közösülés.

A szex védelmet nyújt szívbetegségekkel, elbutulással és csontritkulással szemben.

A szex még a látást is javítja a szem, nyak és a vállizmok elernyesztésével.

Mindegy minek nevezed, szex, közösülés, vagy szeretkezés, valamennyien tudjuk, mi történik az ágyban.De, miként változtatja meg a közösülés agyunkat és testünket? És miért olyan elviselhetetlen, amikor kirúgnak?Szeretkezés közben mindenféle hormon szabadul fel, amik beindítják az élvezetet, a boldogságot, és a kötődést – állítják a kutatók.A vérbőség vizsgálata feltárta, hogy a közösülés jót tesz az egészségünknek, megvéd a szívbetegségektől, és a csontritkulástól, valamint elkerülteti az elbutulást és javít a hangulaton. Az alábbiakban pontosan leírják, hogy hosszabbítja meg életünket a szex, és miért töri össze a szívünket az elutasítás.

Miért fájdalmas a szerelem?

Szeretkezés közben felszabadult hormon az oxitocin, amit ölelkezési hormonnak is neveznek. Ez a hormon csökkenti az ösztönös félelmet, és arra ösztönöz, hogy megbízzunk az emberekben – állítja Dr Arun Ghosh a Spire Liverpooli Kórház orvosa, akinek szakterülete az egészséges szexualitás. De ez a hormon mást is tesz: elősegíti a kötődés kialakulását, növeli az empátiát. A nők ebből a hormonból többet termelnek, de nem tudni, hogy miért. Ebből következik, hogy a nők szeretkezés után [nyilván az elsőről van szó] könnyebben adják fel bizalmatlanságukat, és esnek bele a partnerükbe. Az igazi probléma a következő: az emberi test nem tud különbséget tenni, hogy akivel szeretkezünk az egy gyors kaland, vagy pedig a házastársunk. Mindkét esetben szabadul fel oxiotocin. Vagyis segít összeláncolni a hitveseddel, de egyúttal szarul érzed magad, amikor egy gyors kapcsolat megszűnik.

Másfelől a férfiak ahelyett, hogy kapnának egy adag összeláncoló hormont, simán csak gyönyörben lesz részük. Ugyanis, amikor egy férfinek orgazmusa van dopamin (élvezet hormon) hormon szabadul fel, ami viszont függőséget okoz. Ez az oka annak, hogy oly sok férfi szenved szex függőségben.

A demencia (tudat romlás) távoltartása

Majd mindenki tudja, hogy az évek múltával az emberi agy hanyatlik. Állítólag naponta 7000 agysejt hal el 35 éves kor környékén, ami nem egy kellemes helyzet.

Jó hír az, hogy a rendszeres szeretkezés segíti az új agysejtek kialakulását – állítják a Princeton Egyetem tudósai. És úgy tűnik, hogy minél többet szexelsz, annál több agysejt születik. Állatokon végzett kísérletek szerint a szex a hippokampuszban segíti az agysejt növelést. Vagyis abban az agyrészben, amely a memóriáért és a tanulásért felelős.

Tény az, hogy a stressz és depresszió zsugorítja a hippokampuszt, de a fizikai munka és a szex ezt ellensúlyozza. Ezen túlmenően a szex megvédi az agysejteket a hanyatlástól. Vannak arra bizonyítékok, hogy a szexuálisan aktív idősebb emberek kisebb eséllyel esnek demenciába, különböző okok miatt.

Az agysejtek támogatása mellett a szex a nők agyát élesíti. Ennek oka a tesztoszteron szex hormon felfutása, ami komolyan kihat az agy működésére. [ha egy szőke nő nem akar lefeküdni, mond meg neki, hogy a dugástól okosabb lesz 😀 ]

A csókolózástól jobb lesz a közösülés

Az emberi ajkak teli vannak pakolva idegvégződésekkel, százszor több található ott az ujjhegyekhez viszonyítva. Ezért van az, hogy a csókolózás beindítja az agyat, ami olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amely csökkenti a feszültséget és javítja a hangulatot.

Dr Ghosh állítja, hogy közösülés előtti csókolózás javítja a szex minőségét. Ugyanis fokozza az élvezet hormont, és jobban érzékeled azt, ami később történik. Ez az oka annak, hogy a gyors numcsik kevésbé kielégítőek.

Nem maga a közösülés, hanem az orgazmus az, ami meggátolja, hogy a fájdalom érzet kifejezésre jusson – mondja Komisaruk professzor.

Állatkísérletek igazolták, hogy az orgazmus meggátolja, hogy a gerincvelőtől a fájdalom tovább jusson az agy felé.

Az agy szerepe

Számtalan kísérlet folyik annak felderítésére, mi történik fizikálisan?

A szakértők véleménye szerint sok ember esetében – főleg nőknél – az agynak kiemelt szerepe van az orgazmus elérésében.

Míg a férfiak agya közösülés közben a fizikai stimulálásra koncentrál, a nők esetében a vágykeltéshez szükséges a relaxálás (kikapcsolódás) és a szorongás mentesség.

Az CT letapogatás igazolja, hogy szeretkezés közben a női agy félelemért, szorongásért és emóciókért felelős része egyre inkább inaktív lesz egészen az orgazmusig, amikor ez az agytevékenység egyszerűen megszűnik.

Altató

Ha nem tudsz elaludni, okosabb közösülni, mint bevenni egy altatót.

A helyzet az, hogy kedvezőbb este szeretkezni, mint reggel, mert a test szex után pihenni akar, nem pedig felkelni és elmenni dolgozni.

Az esti szeretkezésnek van feszültség feloldó képessége. Férfiak esetében egy alapos orgazmus egyenértékű 2-3 mg Valium bevételével.

Ez az oka annak, hogy szeretkezés után a férfiak gyorsan elalszanak –[a nők bosszúságára 😀 ] vagyis a jelenségre van biológiai ok.

Védelem a szívbetegségek ellen

A közösülés megvéd az infarktussal szemben. A Belfasty Queen’s Egyetem tanulmánya szerint, aki hetente legalább három alkalommal közösül, annak szívinfarktus esélye a felére csökken.

Egy másik, izraeli tanulmány úgy találta, hogy azoknál a nőknél, akiknek hetente legalább két orgazmusa volt, 30 százalékkal csökkent az infarktus esélye, azokkal szemben, akiknek nem volt.

Dr Lisa Turner szex terapeuta véleménye: „van olyan elmélet, ami szerint orgazmus nélkül a nők depressziósabbak, ami összeköthető az infarktussal.

Szeretkezés közben felszabaduló endorfin semlegesíti a feszültség hormonokat, melyek kapcsolódnak az infarktushoz.

Na és a régi mondás, hogy a szex szívszélütést okozhat?  Ennek az esélye rendkívül kicsiny, az összes haláloknak nem teszi ki egy százalékát se. – Állítja Dr Graham Jackson a London Bridge Hospital Szexuális tanácsadó testület elnöke.

Azonban ha elmúltál 50, túlsúlyos vagy és gyenge szervezetű, akkor van esélyed szívbántalomra, pontosan úgy mintha hirtelen hatalmas fizikai terhelésnek tennéd ki magad.

[ennek nem fogsz örülni] A házasságon kívüli szeretkezés növeli az infarktus kockázatát – állítja Dr Jackson. Tény az, hogy a közösülés közben bekövetkező halál 75 százalékáért (ezen belül 90 százalék az idősebb férfiak aránya) a házasságon kívüli szex felel.

Csonterősítés

Amerikai kutatások felderítették, hogy a változó korban (menopauza) lévő nők közül azok, aki hetente legalább két alkalommal szeretkeznek, kétszer több ösztrogént termelnek azoknál, akik kiszálltak a szexből. Az ösztrogénnak csontvédő hatása is van, hiánya csontritkulást okoz. A gyakori közösülés fokozza az ösztrogéntermelést.

Termékenység

Dr Ghosh állítja, gyakran teszik fel neki a kérdést, hat-e ki a termékenységre a pénisz hosszúsága? Amire a válasz az, hogy NEM. De a gyakori közösülés fontos tényező. Minél gyakrabban szeretkezel, annál egészségesebb a spermád.

Védelem a rákkal szemben

A Nottingham University kutatói úgy találták, hogy azok az 50 feletti férfiak, akik rendszeresen szeretkeznek, sokkal kisebb kockázattal néznek szemben prosztata rák vonatkozásában. Ennek magyarázata Dr Ghosh szerint a prosztata rendszeres kiürítése.

Végül pedig használd, vagy elveszíted (use it or lose it)

Amit nem használunk, azt elveszítjük. A gyakori véráramlat megszűnése egy idő után a pénisz szöveteinek az elsorvadásához vezet.

Finn tanulmány szerint, azok a férfiak, akik heti egy szeretkezést se érnek el, kétszer nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki impotenciát, mint azok, akik hetente legalább egyszer szeretkeznek.

Van olyan állítás, hogy 65 felett leáll a szexuális élet. Ez hülyeség. Vannak olyanok, akik 80 felett Viagra-szerű drogokkal besegítenek. Nincs rá ok, hogy idős korban miért ne lehetne élvezni a szexet. Azt tapasztalták, hogy a rendszeres szeretkezés meghosszabbítja az életet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(3498) Szex

  1. Még ma is minden ellenkező hamis látszat dacára
    IGAZI TABU A SZEX !
    Nem illik beszélni róla.
    Annyira személyes, annyira bensőséges, annyira intim a téma.
    Olyan erős szégyenérzet és felelem veszi körül.
    Túlterhelt az erős vágyaktól a kisebbségi érzésektől a bűntudattól.
    Nem tanítják ,pedig sok sok emberre raferne.
    A pornó filmek hamis képet mutatnak erről a fontos és életminőség meghatározó témáról.
    Teveszmek vagy elfojtás áldozata sokan életében.

  2. Ha nincs mindennap szex, akkor a pisztoly prosztatás lesz.

  3. Re:2
    Taoisták évtizedeket élnek úgy, hogy a magot vissza tartják(elsőnek mechanikusan, utána tudatos izommunkával), miközben aktív szexuális életet élnek.
    Expertek még erősítik is az altájéki izomzatot, és 10kg-ot vígan felemelnek vele.
    Mondjuk a visszatartásnak egyszerű bioenergetikai okai vannak, de ez a nyugati szemléletben nem nagyon van jelen.
    Szóval lehet patronlövés nélkül is egészséges prosztatád.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük