(3453) Kontra antiszemitizmus

Tibor bá” vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Harminc éves voltam, amikor kaptunk egy 18 éves új munkatársnőt, de csak egy napra, mert munkába állás előtt mézes hetekre utazott. Amikor visszajött munka után kiderült, hogy egyfelé lakunk, így együtt villamosoztunk egy órát. Megtudtam, hogy szülei a háború előtt kimentek Izraelbe, ott született, ezért hívják Ráhelnek. A háború után visszajöttek. Azért ment férjhez, mert a szülei ragaszkodtak hozzá, de ő a férfit nem szereti. Oh, hát ez világos. Alig kellett rátépnem, napokon belül a szeretőm lett, heteken belül külön váltak és hónapokon belül el is váltak hivatalosan.

Amikor  kapcsolatunk eléggé nyilvánvalóvá vált, néhányan bizalmasan közölték velem, hogy Ráhel zsidó, ami kellően meglepett. Biztosítottam őket, most már kijelenthetem, hogy Ráhel összes testrésze pontosan megegyezik a keresztény nők testrészeivel. Ezt megsértődéssel fogadták, elvégre ők csak udvariasan figyelmeztettek.

Ráhel kellő időben eldöntötte, hogy bemutat a szüleinek. Felmentünk hozzájuk. Bemutatkozás után a mama megkérdezte, kérek-e kávét. Amikor a csészéket lerakta elém az asztalra, megkérdezte, hogy „az úr zsidó?” Kurtán válaszoltam, hogy nem. Meglepődtem, mert nem ehhez voltam szokva. A középoskola első osztályában az ismerkedés nem így folyt. Az egyik lány a másiknak elmesélte, hogy szüli napjára a Tel-avivi nagynénjétől mit kapott ajándékba. Erre két választ lehetett adni: 1) Hol van Tel-Aviv. 2) Az én apám húga Jeruzsálemben él.

Alig ittuk meg a kávénkat, a papa bejött a lányszobába és letett elém az asztalra egy vaskos könyvet, majd szó nélkül távozott. 15 perccel később a papa megint bejött és a könyvet felütötte, és megint szó nélkül távozott. A könyvben héber szöveg volt. Kicsit nézegettem, de nem tudtam mit csinálni vele. Ráhelnek se volt semmi ötlete. Na, ekkor a papa visszaviharzott és közölte „mi zsidók vagyunk”. Tudom – válaszoltam – és? De, erre már nem kaptam választ. Ráhel szólt, hogy menjünk. Többet a szülőkkel nem találkoztam.

Nem sokkal ezt követve. Ráhelt meghívták egy házibulira, ahová elvitt magával. Egy terézvárosi három szobás lakásban találtam magam 5-6 fiú és ugyanennyi lány társaságában. Egyértelműen én voltam a legidősebb. Táncoltunk, piáltunk, aztán valaki kitalálta, hogy barkochbázzunk. Na, kit más küldtek ki elsőnek, mint engem. Meg akarták fingatni a „vén” faszit. Néhány kérdés után kiderült, hogy híres emberre kell rájönnöm, aki már nem él, köze van a Szent Földhöz, de nem Ábrahám, nem Mózes. Aztán megtudtam, hogy a XX. század elején halt meg. Lövésem se volt. Ekkor az egyik lány türelmetlenségében bekiabálta a keresztnevét, Tivadar. Hát bassza meg, végem van. Na, ekkor elszabadult a pokol, zsidó létemre nem ismerem Herzl Tivadart. Szégyelljem magam. Végre Ráhel megszólalt, Tibor nem zsidó. Hirtelen hatalmas néma csend. Valaki halkan, de jól halhatóan megkérdezte Ráhelt, minek hozott el? Ráhel megfogta a kezem és szólt, na, gyere.

Engem nem zavart, hogy ő zsidó, őt nem zavarta, hogy én goj vagyok. Mindenki mást zavart, hogy együtt vagyunk.

Akit érdekel, a kapcsolatunk 5 évig tartott és úgy lett vége, hogy Ráhel kiment Bécsbe egy focimeccsre, ahol az izraeli követség segítségével nem Budapestre, hanem Izraelbe ment vissza. Én természetesen előre tudtam róla. Legközelebb 24 év múlva láttam egy rövid beszélgetésre, gondolom utoljára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3453) Kontra antiszemitizmus

  1. Tibor bátyám

    Jó kis történet!
    Apám nővére(egy zsidó pszichológushoz ment hozzá) és így a család is megtapasztalta ezt a fajta kontra antiszemitizmust.
    Ráadásul ott a női ág, és közös gyerekek(unokatestvéreim) okán fokozott volt a helyzet.
    Becsületükre legyen mondva, hogy azért nem tagadták ki őket, de nagynénémnek nem volt túl komfortos élete az ő árnyékukban.

    Nagyon nem szívesen keverednek. Talán ma már lazább a helyzet.

    Nekem is volt zsidó barátnőm, meg cigány is. Kicsit tüzesebbek talán??, de én úgy láttam, ők is emberből voltak.?

  2. Az elmeprogramozás következményét éltétek meg, millió ilyen eset van, de mind csak azt bizonyítja, hogy a döntő többség esetében még mai is működik. Sőt családi tragédiák tömege lett ezekből. Indiai és muszlim stb példákat is lehetne hozni. Sok olyan eset van, ahol csúnyább vége lett, mert a saját szülőapja nyírta ki – többnyire – a lányát. Izraeli esetről is tudok, ahol a lány muszlim volt.

    Ezen át kell esni az emberiségnek, csak kicsit tovább tart mint a covidon.
    Hogy utána mivel töltjük tele a még születő csemeték agyát? Az jó kérdés…

  3. Proligyerekként, nemigen volt téma mifelénk a zsidókérdés. talán csak annyit láttam, hogy a zsidógyerekek mind jótanulók volt.
    Most ügyfeleim kb. 20%-a zsidó. mivel az asszony második neve Eszter, valszeg sokan őt is valami zsidónak hiszik, és kézrő kézre adjákk mint Megbízhatót. Onnan tudom, hogy valaki zsidó, hogy pl. a Mazsihisznek adja az 1%-ot. 🙂 el nem hinnéd mennyien vannak, pedik egyik sem hord sábeszdeklit vag józsíros pajeszt.
    Egyszer mikor egy míting volt, és beálítottunk a gyerekkel, kicsit megáll a levegő. Én egy nagydarab szkínhednek nézek ki, a gyerek meg egy echte hitlerjúgend a kese fejével, világító kék szemekkel.
    Amúgy – ha befogadnak – főleg az idősebbek, nagyon segítőkészek. Mindeki ismer legalább két orvost, ami nem elhanyagolható szempont ezekben a covidos időkben.

  4. Zsidok és keresztények, büszkeség és alázat a kitűnő dán film fókuszában ami a netflixen megnézhető.
    ” A szerencsés ember ” a címe.

  5. És ilyenkor hol van a szivárványos zászló és a multikulti? A reklámokban, filmekben a vegyes párok, nocsak akkor ez van akiknek igen csak zavaró? Vagy van akiknek kötelező keveredni, másoknak meg eszükben sincs? Vagy akkor mi is van itt pontosan?

  6. Még legalább 12 egészséges évet Tibor bá’!

  7. Beidegződőtt elkülönülési hajlam, a sokévszázados gettóélet maradványa, ami valahogy belerögzödött a kollektiv etnitásba.Mellesleg érdekes módon ez szinte minden népcsoportnál megfigyelhető, a legjobb szintere New-York, azon belül a Second Avenue, ahol ir az irrel, olasz az olasszal, magyar a magyarral, zsidó a zsidóval, stb. A Jamaica Ave.-t, valamint Chinatown, és Harlemet meg sem emlitve.Ékes példája a hazug mantrának az amerikai olvasztótégelyről, a „one soul, one god, one nation ” utópiáról.
    Néplélek.

  8. Re: 4 Mosógépszerelő
    Megnéztem a filmet, nagyon tetszett! Köszönöm!

  9. Miért is vagyunk meglepődve azon, hogy ha egy nép a holokauszt borzalmasságai után összezár és igyekszik magát védeni? Aki nem tartozik közéjük az potenciális veszelyforrás és gyanakodnak rá. Sajnos a háború után Magyarországon nem csitult a zsidó ellenesség. Ez a kevés vegyes házasság illetve a túlélők gyermekeire nagy terhet rótt, mivel a szülők megtiltották nekik, hogy színt valljanak bárhol is. Társaságban jó képet kellett vágni hozzá amikor a társak szidták a zsidókat. Ma még rosszabb a helyzet mivel az antiszemitizmus államilag támogatott (Raffai, Bayer kitüntetése)

  10. Re:10
    Akkor már csak azt a kérdést kellene feltenni, hogy mire föl ez a nagy zsidógyűlölet. Mi az alapja, és miért van az, hogy az őslakosság így viszonyul a zsidósághoz szerte a világon(nem magyar unikum az antiszemitizmus).
    Megjegyzem amit írok nem antiszemitizmus, komolyan érdekelnének az okai.
    Ha ezt tisztáztuk, akkor erre lehet megfelelő választ adni(nem erőszakosat, ez a lemez lejárt már), és meg lehet oldani a problémát.

  11. 11 – dajtás:
    Ezt mindenki tudja, de nem téma. A sima irigység. Azt átlagos keresztény ifjú sörözni jár, míg az átlagos zsidó ifjú tanul. Aztán jobban érvényesül az életben, amit a söröző felnőttek utálnak. A zsidók értékelik a tudást. A nem zsidók gyűlölik a tudományokat. Hát ennyi.

  12. 11. : dajtás
    Olvasd el ezt a könyvet és megérted:
    MARSCHALKÓ LAJOS – Kik árulták el 1818-ban Magyarországot?
    Ez csak egy szűk szelete a témának, de a lényeg benne van.

  13. Tibor bá’
    Jól mondod, az antiszemitizmus alap oka, az irígység.
    Minden pogrom alapvetése, mi legyen a zsidóvagyonnal, mert a zsidó csak üres kézzel menekülhet, ha meg nem ölik.

  14. Holokauszt,keresztrefeszites ,körülmetélés,gazdag bankárok, Izrael apartheid gyakorlata.
    Csupa vonzó és pozitív fogalom.
    Továbbá a másság az ellenszenv egyik tipikus forrása.
    Igen az irigység is, persze ,vitathatatlan !⁸

  15. 13 Hanyistók

    Szerinted mi a lényeg? Szerintem nagyon nem az amit a javasolt „irodalom” sugall.

  16. Az emberek az őskorban törzsekben éltek.
    A törzsek nemritkán élet halál harcot folytattak egymás ellen.
    A modern ember is érdekközösségekben el és ezen érdekközösségek pusztító háborúkat folytatnak egymás ellen.
    Az érdekeit minden személyiség és minden közösség védelmezi.
    Ez a folyamat túlkapásokhoz is vezet.
    Maga a háború is egy túlkapás gyakran a győztes is óriási veszteségeket szenved.
    Ez jutott eszembe az antiszemitizmusrol de a rasszizmust és a ferfisovinizmust is ebben a jelensegkorben tálaljuk.
    Persze csak akkor ha valaki hajlandó követni a logikámat.
    Gyűlölet, visszaélés a fölénnyel, brutális embertelenségek, kegyetlenség, kirekesztés és előítéletek.

  17. 10 Dajtas

    A zsidó gyűlölet egy földrajzilag jól meghatarozható megmutatkozása az ember másság elleni genetikailag beépített ellenszenvének. Pl Mianmarban buddhista muszlim ellentét van. Indiában meg hindu muszlim. Ott ugyanis már gyakorlatilag nincsenek zsidók. A probléma viszont mégis jelen van. Szóval a magyar viszonyok valami sokkal ősibb forrásból táplálkoznak. Nem szabad leegyszerűsíteni a kérdést, mert az téves következtetésekre vezet.

  18. Kérdés hogy legitimáció e a genetikailag beépített másság elleni ellenszenv és a nyomában realizálódó atrocitások?

  19. 19 Mosógépszerelő

    Az nem kérdés, hogy a kisebbségek elleni tamadások nem legitimek (ebben a vonatkozásban ennek a szónak semmi értelme szerintem). A vallásnak tagadhatatlan szerepe van, bár ez nem elég magyarázat. Végül is az állatvilágban is találni hasonlót.

  20. Egy példa nem példa, de ma már talán nem ennyire éles a dolog:
    Ismerek egy önmagát zsidónak valló kis cég vezető srácot, (bár azt hiszem csak az egyik felmenője az) aki elvett egy oroszul beszélő muszlim kazah nőt. És nevelik a csík szemű zsidó nevet viselő gyerekeiket. Ész megáll.

  21. 10: „Miért is vagyunk meglepődve azon, hogy ha egy nép a holokauszt borzalmasságai után összezár és igyekszik magát védeni?” – A holokauszt után? Jó vicc! Mióta zsidó van a világon, azóta elkülönül. Még Izmaeltől, Ézsautól is, pedig ők is Ábrahám leszármazottai. Csak olvass egy kis ószövetséget, minden könyvében találsz példát arra, hogy a próféta ostorozza őket, amiért keverednek bárkivel is.

    És kiirtani se nyolcvan éve akarták őket először. Olvasd csak el Eszter könyvét!

  22. Baktigrisnak van igaza mert itt az etetön is verekednek a különbözö faju madarak..és világért sem ennének a széncinegék a verebekkel de a fekete rigókkal se! Egyedül a fekete varjak és dolmányos varjak esznek eggyütt de valahogy lehet hogy szinvakok és nem látják a különbséget vagy ua génfajta!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük