(3428) Orbán kontra Rákosi

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Kezdem azzal, hogy már nagyon kevés olyan magyar él, aki felnőttként élt Rákosi alatt. Aki él, idős, és nagy valószínűséggel szellemileg már nem ép. Ezért, ami vélemény létezik (pl. Dajtás: köröm kitépés az Andrási 60-ban) az nem személyes élmény, hanem a papa vagy a nagypapa elbeszélése. A nagypapa pedig a Horthy feudálkapitalizmusban a kiváltságos osztályhoz tartozott, és Rákosi, vagy államosította (elkobozta) az üzletét, vendéglőjét, vagy „lesöpörte a padlását” mert a nagygazda nem szolgáltatott be annyit, amennyi elő volt írva számára. Az anyagilag veszítő rétegnek természetesen szubjektív véleménye van, és ezt nyomatékosan átadta utódainak. De, mi a valóság?

Rákosi hatalmát a megszálló orosz katonák biztosították, nem sokkal a háború befejezése után, amikor Magyarország elképzelhetetlen rossz helyzetben volt. Minden össze volt bombázva, ami nem, azt a szovjetek elvitték. Plusz, jelentős jóvátételt kellett fizetni az országnak. Újjá kellett mindent építeni, miközben, egy millió embert veszítettünk, akik nagy része munkáskéz volt. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy abszolút nyomor volt. A fizetések úgy voltak megállapítva, hogy 1) férj-feleségnek dolgozni kellett (ez a háború előtt nem így volt). 2) éppen, hogy meg tudtam élni belőle. Jellemzően, a bizományi áruházak hatalmas forgalmat bonyolítottak, mert sokan úgy kerülték el az éhezést, hogy eladták a ruháikat. Sokan pedig használt ruhát vettek, mert az olcsóbb volt. De még ilyen körülmények között se volt mindig, minden élelmiszer a boltokban. Természetesen jegyrendszer volt, vagyis meg volt szabva egy ember mennyi húst, stb. ehetett.

Rendfenntartás. Rákosinak teljesíteni kellett a szovjet elvárásokat. Hivatalosan építették a kommunizmust. Ebből kifolyólag a munkásság életszínvonala magasabb volt, mint az éhenhalás. Ehhez, viszont hozzátartozott a volt úri osztály megszokott életszínvonalának a csökkentése. Az érdekeltek körében ez – finoman szólva – nem nyert elismerést. Szervezkedtek. Ezt semmilyen rendszer nem nézi jó szemmel. Természetesen a Rákosi rendszer se. Ezek, megismerkedtek az ÁVH módszereivel. Viszont, aki nem tett keresztbe, az nyugodtan dolgozhatott, pihenhetett, szórakozhatott. A nagyon sovány fizetések mellett, a kultúra (könyvek, hanglemezek, színházak, hangversenyek, stb.), közlekedés, lakbér, szolgáltatások elképesztően olcsó volt. Nem voltak nagy fizetések, de munkanélküliség nem létezett. Hajléktalanságról, meg senki nem is hallott. Télen senki se hűlt ki, pláne nem fagyott meg.  Hogy, ezeket hogyan érték el? Nos, nem volt kellemes. A társadalom nagy hányada társbérletben élt, vagyis egy adott lakásban 2-3 család volt bezsúfolva, a szobák számtól függően. Én például havi 67 forintot fizettem két szobáért, ami a fizetés 1/30 része volt. És természetesen voltak munkásszállók. A munkáskézre szükség volt, ezért Nyugatra utazni csak komoly megkötésekkel lehetett. Voltak bizonyos szükséges intézkedések, amik kellemetlenek voltak, de aki nem vetette magát alá, annak komoly kellemetlensége lehetett belőle. Ilyen volt a parasztság kötelező beszolgáltatása. A békekölcsön jegyzés. Értelmes emberek részére kellemetlen volt az emelt szintű propaganda. Például a munkaversenyek, a kapitalizmus cikizése, a békeharc.

És akkor nézzük Orbán Magyarországát Kelet Európában. Brüsszelből elképesztő mennyiségű, vissza nem térítendő pénzt kap, amit Orbán ellop, és cserébe rabszolga törvénnyel kiárusítja a magyar munkavállalókat. A munkanélküliség megszüntetéséért nem tesz semmit. Minden rendelkezésére álló pénzeszközt szétoszt a saját oligarcháinak (beleértve a rokonságot is). Ez mellett: Tízezrek az utcán élnek, mint hajléktalanok. Százezrek munkanélküliek. Az átlag család lakhatására rámegy a fizetések fele/harmada. A kultúra/szórakozás profit alapon működik, vagyis rendkívül drága. Nyugatra utazni lehet, ha van hozzá jövedelem. Vagyis, több millió magyar nem utazik. Félig kötelező kötvényjegyzés nincs, de van helyette 30 éves devizahitelbe való beugratás, ami a kifosztásnak egy igen rafinált formája, állami segítség mellett. Az emelt szintű propaganda megmaradt, de nem a Népszabadságban jelenik meg, hanem az Orbán-hűséges TV csatornákban. A mezőgazdasági termelőnek nincs nyomott áru beszolgáltatása, helyette önköltség alatt tudja értékesíteni a termékét.

Már többször leírtam: Rákosinak demokratikus alkotmánya volt, amit nem tartott be. Orbán pontról pontra betartja az alkotmányát (alaptörvény), de azt állandóan változtatja pillanatnyi érdekének megfelelően. Nagy kérdés, melyik kedvezőbb a népnek?

Most nem jut eszembe, aki fel tud sorakoztatni negatív tényeket a létező szocializmusból, arra válaszolok. Pl. Recski tábor. Valóban a „rendszer ellenségeit” munkatáborokba zárták. Orbán csak büntető eljárást indít ellenük. Ezeket hamarosan a letarolt bíróságok el is fogják ítélni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

66 gondolat erről: „(3428) Orbán kontra Rákosi

  1. Egy tény eszembe jut. Alapvető tétel. Létrehoztak és futtattak egy olyan – innen nézve bukásra ítélt gazdasági rendszert, ami 40 év alatt csak meghozta a gyümölcsét.

  2. 1 – Palóc:
    A kapitalista gazdaság kenterben veri a tervgazdálkodást. Ez tény, mert a kapitalista gazdaság hajtómotorja a kapzsiság, és az ember alapvetően kapzsi. Viszont a tervgazdaságon ragyogóan lehet segíteni: mellék üzemággal, maszek kisiparral, gebinnel. Csak akarni kell, lásd Kína.

  3. Azt mondod aki „nem tett keresztbe, nyugodtan élhetett”
    Ez nem így volt. Pillanat alatt kerülhetett bárki eljárás alá, akinek a vagyonára szemet vetettek. Mi négyen laktunk egy szoba konyhás, fürdőszobás házban, államosították.
    Folyamatosan kellett a besúgóknak termelni az államellenes szervezkedőket.
    Nem is kellett szervezkedni, de elvitték a szerencsétlent, hogy a „tervszám” mekk legyen.
    A gazdaságban óriási károkat okoztak a hozzá nem értő, de pártemberek.
    Pillanatok alatt kialakult a veres arisztokrácia, a munkások nyakán élősködve.

    Orbánt illetően: semmi mást nem tesz mint folytatja a Kleptokrácia működtetését.
    A gazdaságban több jó intézkedést tettek.
    Miféle rabszolga törvényről beszélsz?
    280-300 órákat dolgoztunk a munkatársaimmal együtt, létszámhiányra hivatkozva. Hetvenes évektől kezdve.
    Munkanélküliség? Miféle munkanélküliség van? Miközben százezernyi vendégmunkást kell alkalmazni, mert az öntudatos magyar NEM AKAR DOLGOZNI.
    Családtag panaszkodik, mondom itt és itt felvesznek munkásokat. Neki az nem jó, mert rossz a szeme, mondom irány az orvos, csináltass szemüveget. De az 30.000 Ft. Mondom, egy hónapig nem dohányzol, kevesebbet piálsz..
    Azt nem lehet. Hát akkor dögölj éhen.
    Majd az ellenzék mártírrá avat.

  4. 3 – Bögözy:
    Hat lakószoba alatt nem államosítottak. Apám egy szobás házát kisajátították 1970-ben. Kapott 1.050.000 Ft kártérítést. A többi felvetéseddel már nem is érdemes foglalkozni.

  5. Tibi bá’

    Kicsit sokallom a 67 ft a 1/30 fizetést az ötvnes években… ami ugye így 2000. Édesapám a hetvenes keresett havi 900-1000et, mérnökként, állami alkalmazozként.

  6. A 80-as években, a munkahelyemen volt egy idős kollégám. Nyugdíjasként foglalkoztatták, mert régen még ő volt ott a főnök. Apró dolgokat javítgatott. Szerettem hozzá bejárni a műhelyébe, mert mert sokat mesélt a háború előtti időkről, pl. a kárpátaljai bevonulásnál kiépített hírközlésről. Ő mondta, hogy itt mindenki hazudik, ezt az is tudja, aki mondja, meg az is , aki hallgatja.
    Gyakran előfordult, hogy kiküldtek az akkori „elithez” valamit megjavítani, akkor a szervizhálózat még a Gelka volt, gyenge műszerezettséggel. Ilyenkor élveztem, hogy a feladatra koncentrálva minden betojás nélkül léptem fel, tudtam, hogy más úgysem csinálja meg helyettem, ráolvasástól nem javul meg. Látni kellett azokat a bizalmatlan, félő pofákat. Ki ez? Ki küldhette? Ki lehet a háta mögött? Ha, tudták volna, hogy senki … Néha, ha jött velem a főnököm is (pofaszemlére), ő majd összefosta magát a főelvtársaktól. Igaz, neki volt veszteni valója.
    A kollégámat, akinek középfokú végzettsége volt, beiskolázták pártiskolába, mert szükséges volt az iskolázottságának megfelelő politikai végzettség a munkaköre betöltéséhez. Igaz, utána „fehér” köpenyessé akarták tenni, de sikerült elintéznie, hogy „kék” maradhasson, mert az előnyösebb besorolás volt. Persze, volt aki kihasználta ezt a lehetőséget, építkezni akart, ezért bevállalta a három éves pártfőiskolát, így gyakorlatilag kapott három év fizetett szabadságot.
    Aki szakmailag gyenge volt, az pártvonalon stabilizálta magát. A főnökök fele ilyen volt. Ezt mindenki tudta, nem is vártak tőle semmit sem. A mienk például akkor, amikor megszólalt a vészcsengő, pont a másik irányba indult el, mint a hibát elhárítani szándékozó tömeg.
    A rendszer vége felé már a munkánk nagyobbik részét tetti ki a „főnöki fusi”. Nem volt szabad elfogadnunk semmit sem, a kompenzációt az intézmény és annak a vezetője kapta az elvtársaktól. Becsületére legyen mondva, nemcsak a saját céljaira használta fel, juttatott lefelé is. Persze, aki adta, az sem a sajátjából tette (pénzügyi részen jellemzően az év végén megmaradt pénzkeretek elosztásról volt szó).
    Az „elitben” nagy volt ott a szórás. Voltak, akik a magas pozíció ellenére is prolik maradtak. Például G. Sándor, aki főszakszervezetis volt. A feleségét a takarítónő is csak nagyságos asszonynak szólította a háta mögött. Valóban úgy nézett ki és viselkedett, mint egy piaci kofa. De a férje sem volt különb, a szakadt mackónagrágjában.
    Azután voltak az iskolázottak, a külföldön tanultak, akikből lett a mostani elit. Valójában ők csinálták a váltást, hiszen zavarta őket, hogy az összeharácsolt vagyont rejtegetni kellett, nem tudták élvezni. A privatizációkor jött el számunkra a kánaán. A kollégám mondta, hogy az apja panaszkodott, hogy már mindent értékesítettek, de a hozzá tartozó diősgyőri fegyvergyárat senki sem akarja megvenni. Azután megszünt kollégámnak lenni, New Yorkba költözött…

  7. Elképedve olvastam a mai bejegyzésedet. Olyan, mintha maga Rákosi pajtás rendelte
    volna meg tőled rendszere dicsőítését. Hemzseg a valótlanságtól!
    Csak azt áruld el, mikor világosodtál meg? Hiszen a könyvedben még úgy emlékszel
    vissza, hogy ott voltál a Rákosi szobor ledöntésénél, és mint 56-os felkelő a disszidálást
    választottad – és egészen Ausztráliáig menekültél a felelősségre vonás elől. Netán nem voltál kíváncsi az ÁVH módszereire?
    Arra is válaszolj légyszíves, hogy hazatérésed után hogyan úsztad meg a börtönt?

    Nem igaz, hogy 6 szoba alatt nem államosítottak! Akkor hogyan lehetett ennyi bérlakás
    a rendszerváltás után? Te a Rákosi rendszerben 2000 Ft-ot kerestél?? Vagy netán összemostad a Rákosi és Kádár rendszert? A parasztok
    nem önként mentek a téeszekbe, mert valóban mindenki a saját családjáért szeret
    dolgozni. Te is fel vagy háborodva, ha ingatlanadót kell fizetned, amiből a putrilakókat támogatja az önkormányzatod.
    Ha ennyire jó volt az a rendszer, akkor miért utálod Orbánt, akit állandóan Rákosihoz
    hasonlítanak? És főleg miért disszidáltál?

  8. Nem éltem a Rákosi korszakban. A Kádár rendszerből is a gulyáskommunizmust tapasztaltam. Pálfiéktól elvettek több pékséget, a rendszerváltás idején a legidősebb pék technikusnak lett tanittatva, hátha visszakapják…. Nem kapták vissza. Helyette kaptak kárpótlási jegyet…. Akkoriban (enyhébb kádár rendszer) Pálfiék és Kemenessy – ék rendelkeztek két nyaralóval. Egyik Balatonfüreden, másik Leányfalun. Ezen kívül ház az elnök utcában, Zuglóban, lakás a Budaörsi úton, saját építésű társasház később a rózsadombon. Svájci és német rokonság, minden évben egyszeri látogatással. Az elnök utcai ház előtt két autó állt, egy skoda és egy kispolszki. Pálfi Zsolt mindíg az adott lecserélendő autót kapta meg az apjától. Pálfi Gyula, a nagypapa, ügyvéd volt, a nagymama Kemenessy Katalin (kékvérű) matematikus. Akkori viszonylatban írt programokat a földtani intézetnek. Egyszer soron kívűl vezettek végig vele a földtani intézet tárlatán. Egyedül, egyetlen tárlatvezetővel.

    Szerintem, akkor is volt megoldás, hogy ne veszítsen el mindent egy felső réteghez tartozó család. Viszont ennek nyilván volt ára is.

  9. 6 – Indiánlány:
    1) „Hemzseg a valótlanságoktól.” Lennél szíves felsorakoztatni őket.
    2) „ott voltál a Rákosi szobor ledöntésénél,” Nem voltam ott, de a Sztálin szobornál igen, mint bámészkodó. És?
    3) „mint 56-os felkelő a disszidálást” valóban disszidáltam, de nem voltam 56-os felkelő.
    4) „Ausztráliáig menekültél a felelősségre vonás elől.” Nem menekültem, nem volt miért.
    5) ” Netán nem voltál kíváncsi az ÁVH módszereire?” Velem kapcsolatban a módszer kellemes volt. Engem fel tettek egy Budapestre induló vonatra.
    6) „hazatérésed után hogyan úsztad meg a börtönt?” 1962-ben általános amnesztiát hirdettek. Ilyesmit illene tudnod, ha már pimaszkodsz.
    7) „Nem igaz, hogy 6 szoba alatt nem államosítottak!” Családi házakról van szó. 3 emeletes bérházakat természetesen államosítottak.
    8) „Te a Rákosi rendszerben 2000 Ft-ot kerestél??” Rákosi alatt 860 Ft volt a fizetésem, amiből 80 Ft-ot levontak Békekölcsönre. Kádár alatt 2150 Ft-ot kerestem. De nem abból éltem, hanem a fordításaimból, ami ennek a tízszerese volt.
    9) „miért utálod Orbánt,” amiért a másik 5 millió utálja.
    10) „miért disszidáltál?” Mert nem adtak volna útlevelet. Én meg világot akartam látni.
    Most én kérdezek. Miért nem teszel fel értelmesebb kérdéseket?

  10. Re:Tibor bá’
    Lehet hogy nem éltem az 50-es években, de 56 sem tört volna ki, ha annyira jó lett volna minden…
    Mellesleg a körömtépés, és válogatott kínzások teljesen bevett módszere volt az akkori karhatalomnak, temérdek bizonyíték van rá, amire még rátett a kontraszelektált döntési mechanizmus, ami által egy disznónak 100 malacot kellett volna ellenie, vagy 10 tyúknak 1.000.000 tojást kellett volna tojnia egy évben…
    Lehet hogy a proletárnak látszólagos jólét volt, de ez mindennek a kárára történt, és maga a rendszer fenntarthatatlan volt ideológiailag, mind gazdaságilag is.

  11. 9 – dajtás:
    A poszt címe: Orbán kontra Rákosi. Vagyis szembe állítottam őket. Te pedig előálltál a szocialista rendszer erősen torzított kritikájával. A Horthy rendszer oligarchái alapos munkát végeztek. pl. a Köztársaság tér alatt titkos kínzókamrák vannak, ahol laposfogókkal tépik ki a körmöket. A forradalom alatt hatalmas gépekkel feltúrták a teret és nem találtak semmit. A 100 tyúk és egy millió tojás is ilyen. Az állami üzletek és a szabad piac ára között volt 200 % különbség. A paraszt természetesen a szabad piacon akart értékesíteni. Ezért előírtak bizonyos beszolgáltatási keretet. A háború után még a győztes Angliában is volt élelmiszer megszorítás. Ez teljesen reális volt. Az is normális, hogy a parasztság mindent megtett, hogy a terményéért többet kapjon, mint amit az állam felkínál. Az így „megrövidített” parasztok a sérelmeiket átadták fiaiknak, unokáiknak, akik most nyomják a szöveget, ahogy te is. Ha Horthy ügyesebben politizál, nem lett volna 44 után Magyarországon szükségállapot. Egy biztos. Magyarország a romokból felépült 3 év alatt. A felrobbantott Lánc-hidat 1948-ban újra építették, most pedig évek óta képtelenek az esedékes renovációt nyélbe ütni. Lehet, hogy a prolinak jó volt? A proli és a kis paraszt Magyarország népességének 90 százaléka, vagyis a nemzet gerince. Egy vezető államférfinek erre kell ügyelni, nem a 10 % kiváltságosokra.

  12. Egy kis elemi szociológia……
    Az emberek egy része minden társadalomban nyomorog.
    Akkor is igaz ez ,ha egy nigériai szívesen felcserélné a nyomorát egy osztrakeval.
    Talán a skandináv államok kivételek.
    A nyomorgok száma és a nyomor mértéke eltérő.
    A lakosság egy kissebb része minden országban arisztokrata aki luxuskorulmenyek között el.
    A luxusban elől száma és a luxus színvonala országonként különbözik.
    A derekad minden országban egy konkrét leginkább az átlagjövedelemmel jellemezhető
    életszínvonalon el.
    A három fent részletezett paraméter alapján nem lehet egzakt jóléti sorrendet felállítani az országok között.
    Mert százezrek nyomora nem átváltható tízezrek luxusára.
    Marad tehát a szubjektív véleményalkotás, ami mindig személyes élmények által deformált.
    Vannak tudományos kísérletek a társadalomak jólétének mérésére.
    Ezek az oktatás,az egészségügy ,az átlagos életkor ,a népesség iskolázottsága, utazási és kulturális szokásai , nyaralási szokásai,lakáskörülmények, bűnözési statisztika stb,alapjan próbálkozik ,rangsorolni összehasonlításokat tenni.
    Ez sem egzakt ,de talán tájékozódásra alkalmasabb módszer.
    A boldogság meg végképp kihullik a tudomány hálójából.

    A rákosi rendszer zord kozallapotaiert az elveszített II.Vilaghaboru volt a legfőbb ők.

  13. 3. Bögözy
    Nekem ez a „Négyen laktunk szoba konyhás fürdőszobád házban,
    államosították.” — ( valami nagyon sántít, családi háznak tűnik, )
    amiket viszont nem vettek el !!! — De a szubjektiv sértettséged
    a későbbiekből neked is kiderül. — Mi például hárman laktunk
    egy kétszoba öszkomfortos bombatalálat érte ház lakásába,
    Apám építtette újjá saját költségén, mégis elvették. — DE AZT IS
    TUDNI KELL, albérlőt tartottunk. ( ami akkoriban szemet szúrt.)
    DE NEM KERÜLTÜNK UTCÁRA, KAPTUNK HELYETTE KISSEBBET,
    és a helyünkre egy nagyobb létszámú még nálunk is szegényebb
    családot költöztettek. ( és ezt még mindig igazságosabbnak tartom
    annál ami most van. — Én is dolgoztam havi 300 órát, de csak
    saját akaratból, magam kerestem olyan munkahelyet ahol lehetett
    túlórázni, mer 210 órából nem lehetett lakást venni . Ennek ellenére
    munkahelyi kényszerből soha nem túlóráztam !!! — Ami az én
    érdekem azt megoldom én, a munkahely (munkaadó is oldja meg
    a saját gondját de ne az én károimra !!! Azt hiszem, te nagyon önös
    érdekből nézed a mai politikai rendszert.

  14. 7. Indiánlány. rosszul emlékszel, a Rákosi rendszerhez
    csak azok hasonlítják az orbánit, akik csak hallomásból
    ismerik a rákosiét. — Akik viszont éltek is benne, azok
    tudják mihez viszonyítani a mait. És nehogy azt hidd,
    hogy aki 56-ban disszidált az mind politia okok miatt
    menekült , egyszerűen a lehetőség meghozta a kedvet
    a világlátáshoz és a kíváncsiságot, hogy milyen lehet
    az a rohadt kapitalizmus, amelyik a Marsall segélyből
    építi ujjá európa nyugati felét. Miből gondolod, hogy
    volt ok arra, hogy Tibor bá’nak meg kellett úszni bármit.
    Hallok olyan érveket, hogy tiltották a vallást, nem
    lehetett templomba járni. EZEK MIND KITALÁCIÓK,
    mert a sógorom például párttitkár létére rendszeresen
    járt a feleségével a templomba és nem suttyomban,
    hanem nagymisékre, körmenetekre vés templomi
    esküvője volt minden retorzió nélkül !!! — Csak hát az
    emlékezetet némelyek hozzáigazitják az elvárásokhoz.
    Nekünk Tiborbá’val van némi alapunk a hasonlításra és
    TALÁN valamivel objektívebben nézzük a múltunkat.

  15. 10. Dajtás,
    Ha kabarétréfákra építed fel az érveidet, = HÁNY MALACOT
    FIALJON A DISZÓ ??? — NE TEDD !!! — Mert csak a korábbi
    és későbbi véleményeid hitelességét kérdőjelezed meg.

  16. Re:Tibor bá’
    Ne tegyünk már úgy, hogy nem volt kommunista terror, a kiragadott példáddal nem tudod negligálni a Rákosi rendszer szörnyűségeit.
    Az írásod egy szubjektív vélemény, ezzel szemben az emberek ezt is megélték:
    http://epa.oszk.hu/00400/00414/00019/pdf/172-192.pdf
    Forrás megjelölés is van benne, az írás nem fiktív anekdoták gyűjteménye.
    Lehet hogy az emberek jelentős része megúszta, de aki valamiért nem volt „szimpatikus”, az keményen a szívó ágra tudott kerülni a Rákosi(Rosenfeld) érában.

    Re:15
    A kabaré szerinted miért született?
    Azért, mert a rendszer groteszk volta szülte.
    A teljesen idióta túlteljesítési kényszer lázban égő pártkatonák képesek voltak ilyen okosságokra, nyilván a hulladékot gyártó sztahanovista mozgalmat se véletlenül találták ki. Ilyen volt ez a szép világ, még a kegyeltek se voltak örökké fent: https://hu.wikipedia.org/wiki/Muszka_Imre
    Ízlelgessük kicsit: „1950-ben – Horváth Edével megosztva – megkapta a Kossuth-díj arany fokozatát, az indoklás szerint „a gyorsvágás terén sztahanovista módszerekkel elért kiemelkedő eredményeiért”. 1953-ban a Szocialista Munka Hőse címmel jutalmazták” A rendszer fényesre kinyalt emberének az életútja a legérdekesebb: „1957 januárjában Jugoszláviába disszidált, majd Angliában kapott menedékjogot”

  17. 16 – dajtás:
    A kommunista terror egy politikai műszó. Ami volt állami szinten az belső hatalmi harc és nemzetközi küzdelem volt Sztálin parancsára. Az átlagos magyar állampolgárnak nem volt félnivalója, ha nem tartozott a Horthy rendszer kiváltságosai közé, és nem szervezkedett a rendszer ellen. Az írásom nem szubjektív vélemény, hanem pontos tényeket rögzít. Neked azt tudom írni, amit Indiánlánynak, sorakoztass fel konkrét tényeket.
    u.i. én megjártam Rákosi börtönét, amit magamnak köszönhetek.

  18. ” Mindszenty-per egyik vádlottja így emlékszik rabtársa megkínzására: „…gumibottal kiverték a fogait, öt ujjáról levették a körmét, két íróasztal közt egy rúdhoz kötve kezeit és lábait forgatták »papagájforgatással«, ahogy az ávósok nevezték.” Több kínzásfajta a test felszínének megbontásával járt: ezek közül a tépés olyan, keleti kínvallatóknak tulajdonított büntetési forma volt, melynek különösen fájdalmas változatát honosították meg az 1918–19-es polgárháború során a bolsevikok: gramofontűket nyomtak fehérorosz katonák körme alá, így egyetlen mozdulattal letéphetőkké váltak a körmök.
    http://epa.oszk.hu/00400/00414/00019/pdf/172-192.pdf 15. oldal

    Nem volt mindenki szerencsés ebben az érában…

    Forrásmegjelölés ott van, lehet mazsolázni belőle.

    Plusz ha annyira élhető lett volna a Rákosi éra, akkor nem tört volna ki az 56-os forradalom…

  19. Tibor bá! Régóta figyelem ezt a blogot és régóta csodálkozom, hogy hányan és hányféleképpen akarnak intellektuálisan föléd kerekedni. Számomra nem meglepő: ez még senkinek nem sikerült! A Rákosi korszakról: Magyarországnak 300 millió USD jóvátételt kellett fizetnie 6 év alatt. Ez az összeg az utolsó békeév GDP-jének kb. a kétszerese. 8 év alatt sikerült visszafizetni mindent úgy, hogy 2 évig eltartottuk a Vörös Hadsereget, újjáépítettük az összes hidat (az Erzsébet-híd kivételével), újjáépítettük a gyárakat (amit először a németek, azután a szovjetek szereltek le és vitték el). Ezek után 1954-ben elkezdtük építeni a 2-es metrót. Ezt mind szüleink és nagyszüleink tették. Ha a fanyalgók kiszámolják, hogy mennyi most a GDP kétszerese + az a pénz, amit az EU-tól kaptunk, akkor kiderülhet, hogy mennyit loptak ki a zsebünkből Orbánék!

  20. 18: Dajtás:
    Ez a te bajod…
    Elmondja két ember is a saját élettapasztalatait, de te jössz egy internetes forrással.
    És különben is, akkor jöjjön a Gyurcsány?! A legbölcsebbeknek ez kell eszükbe jusson a posztról… 🙂

    Nyilvánvaló, hogy egy Mindszentyt nem úgy kínoztak, mint az utca emberét.
    És az is nyilvánvaló, hogy minden hősnek jár egy kis körítés, ha már áldozatot hozott.

  21. 18 – dajtás:
    A katolikus egyház azzal, hogy a szószékről a rendszer ellen agitált, önmagát ellenségnek deklarálta. Az ellenséggel különbözőképpen bánnak. Rákosi így bánt. Az 56-os forradalom igazi oka nem az volt, amire te gondolsz, hanem a 10 éve tartó megszorítások, amit itt felettem olvashatsz Kacortól.

  22. 19 – Kacor:
    Köszönöm a felsorolást. Még meg lehetne toldani azzal, hogy a Vörös Hadsereg Moszkvában nyomott magyar Pengővel volt ellátva. Ha nem tudtak lopni, akkor megvették amit akartak. Ez volt a fő oka a Pengő hiper inflációjának. A forint bevezetése is nagyon sok áldozattal járt.

  23. Re: Csongor
    Ne haragudj Csongor, de ez hivatalos vallomásokból, és leltári anyagok forrásgyűjtéséből született, amit cáfolni nem úgy illik hogy „de te jössz egy internetes forrással”.
    Ha vitatni akarod az anyagot, akkor tessék cáfolni valamilyen történészi publikációval, de ép eszű történésztől ilyet nem fogsz találni, mert ez nettó történelem hamisítás lenne…

    Mielőtt kitalálod, hogy Tibor bá’-t hazugnak kiáltom, ez nem igaz, de a Rákosi éra aljasságát nem lehet a szőnyeg alá söpörni azzal, hogy de a „proletároknak” milyen jó volt. Ennek ára volt, mindennek és mindenkinek a kárára történt, és ahogy Tibor bá’ is írta(ezzel teljesen egyet értek), a minden téren való sanyargatás 56-ban csúcsosodott ki.

    Re:Tibor bá’
    Nem volt nehéz rendszerellenessé válni, mert a rendszer saját híveit is bedarálta szó szerint. A diktatúra egyik fő összetevője az extrém erőszakosság, amivel félelemben tartja a lakosságát, mert ezzel kondicionálják az engedelmességre az embereket.
    Jól ismert negatív pszichológiai módszer, ami magába kódolja a bukást is, mert az „idomított állat” azonnal megmarja a „gazdáját”, ha a gyöngeséget megérzi.
    Egyébként a narratívád kicsit analóg azzal, hogy a „nő hibája az, ha megerőszakolják”… Biztosan jó ez így?

  24. Re:19
    Csodálattal tisztelem eleim erejét és kitartását, hogy a háborús pusztítás után talpra tudták állítani az országot, de azt már nem tudom elfogadni, hogy ehhez egy Rákosi éra kellett volna…
    Ne értsd félre, a pattogásom nem a becsületes dolgos emberek munkája ellen szól, hanem az azt működtető gépezet emberei ellen, akiknek nincsen mentségük az elkövetett aljasságokra. Avagy az újjá építő emberek munkája nem tudja tisztára mosni a rendszer bűnösségét…

  25. Az Orbán rendszert összehasonlítani a Rákosi rendszerrel eleve abszurditás. Pláne ilyen sablonost nem olvastam még, és nem vártam volna Tőled Tíbor (bár nem kellene csodálkoznom, hiszen érthetetlen hozzáállásod, már egy ideje ismerem).
    Már az összehasonlítás is Orbán diktatúráját sugallja.
    Szomorú, hogy így megszépíted a kis kopasz Rákosi borzalmas idejét… A Rákosi rendszer egyik legnagyobb problémája – a nyakunkon ülő vörös hadsereg mellett – a szabadság hiánya volt: a lakóhelyén is mindenki retteghetett mikor viszi el egy éjjel a fekete autó… apámat el is vitte, de hálistennek pár nap múlva elengedték… Szegény pap nagybátyám sokkal rosszabbul járt 2×4 év börtönre ítélték, megjárta Recsket is, rengeteg kínozták az Andrási út 60-ban…
    Külföldi útról nem is álmodhattunk, valutánk se volt, no meg féltek, hogy nem jövünk vissza… Így aztán ha valamelyik sportválogatottunk nyugaton vívott meccset, tuti, hogy a csapat fele nem jött vissza… aki meg visszajött, azok közül volt néhány akit még ki is végeztek, hiába volt a magyar válogatott tagja…
    Nem tudom milyen hajléktalanokról beszélsz… ha volt is ilyen, nem mert sehol mutatkozni, hiszen „KMK” volt – Közveszélyes Munkakerülés. Olyan nem létezett, hogy valakinek nem volt – legalább fiktív – munkahelye.
    Orbán mindent ellop – ezt a hülyeséget szajkózza gyurcsánytól kezdve szabó timeán át jákob péterig a sötét ellenzék minden hangadója.
    Érdekes, hogy mégis minden épül, szépül szép hazánkban… (persze az ellenzék szerint az építkezések közben lehet a legjobban lopni… ) Minden angyalnak maga felé hajlik a keze. A rendszerváltás óta is mindegyik kormány a saját embereit jutatta állásokhoz. Nem mentes ez a kormány sem a korrupciótól, de ennek alapján nem lehet ítélkezni, mert lehet versenyezni, melyik mennyit lopott, és biztos vagyok benne, ha az ellenzéki moslék-koalíció győzne, még többet lopnának…
    (Az, hogy magyar nagytőkéseket is létrehoz és helyzetbe hoz a multikkal és a külföldi oligarchákkal szemben, teljen érthető. De azt valóban hibának tartom, hogy a saját családjának – apjának, vejének – is juttat munkát…)
    Már a régi rómaiak is tudták: „Panem et circenses” – kenyeret és cirkuszt a népnek… a cirkusz megvan, de valóban több kenyér kellene… De a gyerekem iskolájában láttam, ahogy otthagyták az ingyen tejet, sajtot, joghurtot, almát…
    A munkanélküliségről el vagy tájolódva: az elmúlt 10 évben beigazolódott volna Orbán megígért 1 millió munkahelye, ha a pandémia-válság nem jött volna közbe…
    és ilyen nemzeti érzelmű kormánya évtizedekig nem volt ennek az országnak!

  26. Kedves kritikusok!
    Nem vártam el, hogy elfogadjátok az írásomat. Úgy „illik” nyilatkozni a Rákosi korszakról, ahogy ti teszitek. Aki akar az írásomból tanulni az megteheti. Aki nem, az jöhet a bevett szöveggel. De… és erre rámutattam, a negatív történeteket azok adták tovább az utódoknak, akik a Rákosi rendszerben elveszítették a Horthy alatt elért kiváltságokat. A „szörnyűségek” megtörténtek, de nem az egyszerű állampolgárokkal, ha elfogadták a törvényeket, de ez a világtörténelemben mindig így volt.

  27. Hogy lehetne jó egy rendszer ami idióták agyszüleményeiből jön létre?

    Én csak a párhuzamokat látom, nem tehetek róla.

    A kapitalista rendszer közelebb áll az ember kapzsi alaptermészetéhez, ez van az orbáni rezsim alatt.
    A rákosi rezsim alatt igazságosabb rendszer volt az emberek nagy többségének, természetesen a kommunista eszme miatt.

    Azonban mivel nem volt összhangban az említett alaptermészettel így csődbe ment, hiába próbálták diktatórikusan leszabályozni.
    Ellenben a kapitalista rendszer végét a növekedés határai jelentik.
    Felélik mit fel lehet, aztán kipurcannak.

    A szocialista tervgazdaság elméletileg közelebb áll a hosszútávon frnntartható modellhez és az élhető emberi társadalmi berendezkedéshez.
    Azonban ennek kivitelezését szörnyen elrontotta ugyanaz az alaptermészet. Ahogy elrontotta a szabadság, egyenlőség, testvériség stb. eszméjét is.
    Talán az un. emberi alaptermészetről kéne először a vezetőknek kicsit többet megtudniuk ha valóban működő társadalmat szeretnének építeni. Ha azonban csak szövegelni meg ‘jól élni’ akarnak, akkor persze tökéletes.

    A Rákosi éra, mint ahogy az egész szocializmus látszólagos igazsága egy fugázi, egy átverés. Önmagukat csapták be az elvtársak. Mikor erre rájöttek a trendszerváltáskor, akkor meg bedobták a gyeplőt a lovak közé. Piac önszabályozó mechanizmusa meg hasonló baromságok. Nyilván növekszik az egyenlőtlenség.

    Számomra nem kérdés, hogy volt-e terror?
    Volt.
    Azonban idősebbek tapasztalatai -bármennyire is szubjektívak-nem elhanyagolhatóak, hiszen ők éltek akkor. Én elhiszem Tibor bá’nak, hogy a népesség döntő része ugyan kellemetlenül(a hiányzó javak miatt), de viszonylagos békességben, nyugalomban és lelkesen építette fel az országot egy jobb jövő reményében.
    Ugyanis a híresen önző és kapzsi emberi alaptermészet erre is képes, ha tudatilag felülírják az ösztönöket.

    Kár, hogy aztán a kommunista vezetők már csak manipulációra használták ezt, bár nyilván sokuk maga is hitt benne Sajnalatos, hogy pl. az oktatásban néhány jól hangzó sztahanovista rigmuson kívül semmi érdemleges nem volt a változást valóban előidéző tényezőkről.

    Ezért a maradj jó’katona’ és a sablonos embertípus unalmas , lélektelen demagógiája létrehozta azt a társadalmi felépítményt ahol a hűség háttérbe szorította a józan észt. Alkalmatlanokat tett döntő pozíciókba.
    A melós meg úgy lett a legjobb ember ha a szívlapáthoz is még hozzáhegesztett egy plusz darab vasat.?

  28. 28 – Balázs:
    A szocializmusban ösztönözték a tanulás, megbecsülték a tudást. Orbán el akarja hülyíteni a nemzetet. Irányítható hülyék kellenek neki. (Lenin: Utyity, utyity, utyity)

  29. 29.: Én értem Tibor bá’-t. Az Orbán rajongók azt az egyszerű tényt nem veszik észre, hogy a gazdasági sikereket nem lehet úgy értékelni, hogy nem lépek egyet hátra és nem nézem meg messzebbről. Kétségtelen, hogy az elmúlt tíz évben fejlődött az ország, de hogy ehhez köze lenne Orbánnak? Valóban köze van hozzá? Nézzetek körbe, minden környező ország ugyanazt a pályát futja mint mi, ez semmi több mint a konvergencia, a nyitott munkaerőpiac miatt a béreink igazodnak az EU-hoz. Ha Gyurcsány maradt volna, ugyanez lenne a helyzet, sőt, ha egy kitömött kakadu vezette volna az országot, akkor is, sőt, valószínűleg ez utóbbi lett volna a legjobb vezető a három említett közül. Orbán kormányzását mérjük mondjuk Román barátainkéhoz, és máris csúfos kudarcként lehet értékelni. A Román vásárlóerő már meghaladta a magyart! Nominálisan még kevesebbet keresnek, de az alacsonyabb árak, (pl. az áfa miatt) több mindent tudnak venni rajta, mint mi. Orbán amit csinál az hosszú távon garancia a leszakadásra. No nem látványosan, mert az eu felé mindig konvergálunk majd, de a többiek, azok akik nem kleptokráciát építenek, és nem értelmetlen és haszontalan pénznyelőkbe öntik a pénzt el fognak lépni mellettünk. Egyébként a szocialista és a mai modern „tudás alapú” Magyarországhoz csak annyit, hogy egy sor tudományterületen tapasztalom, hogy ha valóban jó szakkönyvet keresek, akkor 1980 előtt kell körülnézem. Ma nem születnek jó szakkönyvek, az újak innen-onnan összeollózott fércművek, meg sem közelítik minőségben és beletett munkában a 30-40 évvel születetteket, gyakorlatilag ponyvák, populáris és felszínt kapargató munkák, amik nem azért jöttek létre, mert az alkotóban összegyűlt, kikristályosodott x év tapasztalata, amit kiírt magából, hanem egyszerű anyagi motivációból, vagy felkérésre pusztán pénzért.

  30. 29: totoro:
    Sztem. nem lehet és nem is szabad pénzben, GDP-ben, ill. vásárlóerőben mérni.
    Abszolút nem érdekelnének a románok, szlovákok, és senki, aki elhúz mellettünk, ha olyan célok érdekében hoznék áldozatot, amelyeknek értelme és később bármilyen pozitív következménye lehet.
    Jelenleg egyetlen vitatható előny származik a nemzeti kormány tevékenységéből, a többi esetében erőteljesen kérdéses, hogy a „befektetések” megtérülnek -e? Ilyen a népesedés-politika, a fiatal és a nyugdíjas generáció szavazatvételi céllal történt, ill. történő kistaférungozása és ezáltal becsatornázása, a stadionépítések, a mindennapos testnevelésórák, stb. Egy esetben sincs értékelhető, ütős változás, ami azt igazolná, hogy ezáltal mindannyian jól fogunk járni. A kommunikáció mindvégig ezt sugallja, de a tapasztalatok és a tények nagyon mást mutatnak.
    Az egyetlen ütőkártya a migránskérdés vs. Brüsszel/Soros agysorvasztás, amihez a média minőségét kritikán alulivá tették, s ennek levét isszuk most is, s ki tudja még hányszor a jövőben.
    Nem lenne gondom az oligarchákkal sem, de nem így, hogy családi és baráti körből válogatott tökfejeket staférungoznak ki az adófizetők pénzéből, s mindezt oltári nagy képmutatás mellett… De erről már külön kifejtettem a véleményem, nem a maffiavezér a hibás, ha a nagy többség passzívan hallgat, s egy jeletős kisebbség pedig -mindegy miért-, de elfogadja a senki által nem igényelt játékszabályokat.

    Rákosi és Orbán rendszerében nincs konkrét párhuzam (megjegyzem, ezt a cikk nem is állította, s a cím is ezt erősíti). A két ember személyiségében keresendő a hasonlóság és a kapcsolat! Csak most nincs Moszkva, ahonnan erővel leszólnának, hogy ezt a …. basszátok ki onnan. Brüsszel ehhez harmatgyenge! Az USA képes lehet rá, de annyira sohasem leszünk mi fontosak…

  31. Re:29
    Ez a civilizáció hanyatlásának jele, napokban én is azon polemizáltam, hogy 40 éves műszereket használok, és ezeket tartom életben, mert javíthatóak, és műszakilag jobb színvonalúak, mint a javíthatatlan modern társai…

    Akad azért jó szakkönyv is, csak keresgélni kell, plusz vannak területek, amik nem léteztek 40 éve. Pl 40 éve kvázi nem létezett SiC félvezető, és az erre épülő kapcsolás technika, ahogy 40 éve sem tudtál programozni Arm alapú SoC-re, mert nem létezett ez az architektúra. Ma kb nulla szakkönyv van kvantumszámítógép programozásra, de 10 év múlva már kitermeli azt az értelmiségi réteget, aki képes lesz majd színvonalas szakkönyveket írni a területen.

  32. 31: Dajtás:
    Talán okoskönyvet diktálni… Mert írni, azt biztosan nem fognak.
    A jövő embereinek palántái biztosan állíthatom, nem tudnak sem írni, sem olvasni, sem számolni (maguktól biztosan nem!). Gondolkodni néhányan, de azok is hajlamosak inkább magukba szívni a kétes baromságokat.

    A kvantumszámítógép majd gyógyítja és fejleszti önmagát. Csak őrizni kell a főkapcsolóját, arra talán még lesz szellemi kapacitás… Levegőt venni, enni és tiszta vizet inni már nem valószínű. Az lenne igazán „frankó”, ha egyszerre lázadnának fel az emberek ellen a természet erői és a gépei. Megérdemelnénk.

  33. Re:32 Csongor
    Abban egyet értünk, hogy a mai kor silánysága ugyan úgy lecsapódik a diákságon is, de én ezt abban látom, hogy rendszerszintűen leépítették az oktatást(idehaza is), aminek ez lett a következménye. A mai korszellem bégető rabszolgát kíván, nem gondolkodni képes értelmiségit, de ahogy ez a kor is véget ér, szükségszerűen ennek a silányságnak is vége szakad egyszer.

  34. Nagyra értékelem a cikket, mert saját élményeken, és tudáson alapul. Ráadásul néhányan még meg is erösítették, szintén saját tapasztalat alapján. Ez mind nagyon fontos, mert ma már kevés a közvetlen tapasztalat, azt kell a tömegeknek elfogadniuk, ami a hivatalos verzió. És hát ahogy az egyszeri ember is megmondta: én már csak azt hiszem el, ami lesz…

    Azzal is egyetértek, hogy egy ember saját tapasztalata véges, és amit személyesen nem élt meg, az számára gyakran nem létezik, de mégis: a személyes tapasztalat az személyes tapasztalat. És ha nem is mindig a teljes igazság, akkor is az igazság legalább egy része, és mint ilyen, nagyon értékes.

  35. 34 – sleeper:
    Ez tipikus és jellemző: A kötvény jegyzés elvárt értéke általában a havi fizetés volt. Én 860 forintot kerestem, az elvárt jegyzés 800 Ft volt, 10 hónapon keresztül havi 80 forintot vontak le a fizetésemből, amiért kaptam, egy szép színesen nyomott papírt. Két hónapon át nem vontak le semmit. Két hónap után megint kellett jegyezni. (a kötvényeket évekkel később Kádár névértéken visszaváltotta, persze vásárló értéken csak töredéken) és kezdődött elölről a havi levonás. A jegyzés nem volt szigorúan véve kötelező, csak nagyon nem nézték jó szemmel. És lehettek apróbb szankciók. Jutalom elmaradása április 4-én, nyaralási beutaló nem megkapása, stb. Viszont ha valaki „lázított” ellene, na azt elvitték az ÁVH-sok. De ezt mindenki tudta, és csak a hülyék dumáltak ellene.
    Véleményem szerint, hogy most a készenlétisek nem visznek el senkit, annak az oka, hogy Orbán vidáman tud lopni mindenféle kritizálás ellenére. Rákosi nem lopott, ő csak a hatalmát féltette. Orbán a hatalmát nem félti, mert pénzzel mindenkit megvásárol. Rákosinak nem volt pénze, nem volt mit osztogatni, ő csak terrorral tudott hatalmon maradni. Terrort viszont a kisembereknél nem alkalmazott, mert azok nem voltak veszélyesek. Azok voltak veszélyesek, akik a Horthy rendszerben az uralkodó réteghez tartoztak. Bankárok, kereskedők, katonatisztek, nagy gazdák, arisztokraták. Na ezeknek oda kellett figyelni mit tesznek, mert figyelték őket. De, aki belenyugodott, hogy rendszerváltás történt, és csendben maradt, annak nem esett baja.

  36. Kérdés az, hogy ha te egy paraszt ember lettél volna, és elveszik a pár hold földedet kollektivizálás címszó alatt, akkor némán tűrted volna, vagy kinyitottad volna a szádat, hogy elveszik a család megélhetését?
    Ezeknek az embereknek jelentős része nem kulák volt, hanem paraszti kisgazdák, akik ha nem adták magukat könnyen, akkor segítettek rajtuk némi veréssel.
    http://jesz.ajk.elte.hu/kozma48.html

    Bizonyos fokig értem amúgy a nosztalgiádat, mert pont akkor voltál fiatal, de te pont abba a szerencsés konstellációban voltál, hogy csak egy „államosítással” úsztátok meg. Ezek nem elszigetelt esetek voltak, hanem rendszerszintű problémák, és sem nemesi származásúnak, sem Horthy kegyeltek nem kellett hozzá lenni, hogy rendszerellenessé váljál.

  37. 36 – dajtás:
    Rákosi alatt a paraszt még kaszával aratott. Már Horthy alatt is azt tanították (nekem is), hogy az apró termőfölddel rendelkező parasztoknak szövetkezetbe kell tömörülni (pl.: Hangya). Az csak természetes, hogy az új rendszer is ezt tartotta jónak a jövőre nézve. A parasztok ellenálltak, mert féltették az önállóságukat. A TSZ-esítés haladó és hatékonyság növelő volt. Az meg már a rendszer sajátja volt, hogy a meggyőzés szerves részévé vált az erőszakosság. Én voltam parasztok között 1943/44-ben.És voltam parasztok között 20 évvel később. Az előzőben lapostetűt kaptam, ahol pincében tárolták a felforralt tejet. Az utóbbiban hidroforról táplálták a kicsempézett fürdőszobát. jégszekrényben tartották a romlandó ételt, és kotyogóval főztek maguknak kávét. Ez a kényszerített TSZ-esítésnek volt köszönhető. És akkor nem említettem meg, a falú villamosítását, a mezőgazdasági gépállomások megteremtését. A melléküzemágak kifejlődését. Amikre a Horthy rendszer nem volt képes.

  38. Re:37 Tibor bá’
    Ahhoz hogy ezt a fejlődési ívet bejárjuk, nem kellett volna hozzá erőszakosan TSZ-be terelés és Rákosi. Tőlünk nyugatra ugyan ezt hasonlóan abszolválták, csak közben szabad választások voltak, és ismeretlen volt a szovjet sztálinista terror… 😉

    Fontos kiemelnem, hogy nem ördögtől való a szövetkezet, a fiatalabb földműves generáció már pontosan ugyan ezt csinálja ma, de akkor ez sztálinista tempó több kárt tett, mint hasznot. Továbbá nem eleink erőfeszítését nézem semmibe, ezt nagyon is megbecsülöm, de azt nem tudom elfogadni, hogy a fejlődéshez Rákos terror kellett volna, és a „fejlődés” bármilyen is nagy volt, nem tudja a korszak aljasságát negligálni.

  39. 37. Tibor bá’
    “ Ez a kényszerített TSZ-esítésnek volt köszönhető. És akkor nem említettem meg, a falú villamosítását, a mezőgazdasági gépállomások megteremtését. A melléküzemágak kifejlődését. Amikre a Horthy rendszer nem volt képes.”

    Kiváncsi lennék, milyen kinyilatkoztatást tenne Tibor bá’, ha a családja történetesen középbirtokos vagy nemesi származású lett volna!
    Vitéz nagybányai Horthy Miklós volt az utolsó magyarszívű és tettű államférfi. Az utána következő kommunista / zsidó söpredéket (Rákosi, Kádár) ne említsük vele egy lapon. Az elhazudott rendszerváltás utáni lopkodók és ország kiárusítók még a lába nyomába sem léphetnének bele.
    Magyarország lezüllését, a hatalomba 1945 után befurakodó, képzetlen, idegenszívű, buta, hitvány embereknek köszönhetjük.

  40. 38 & 39:
    Ti csak az anyagilag megrövidített felmenők szubjektív szövegeit ismétlitek. Nem vagyok hajlandó szélmalom harcot folytatni. Aki akar, az tanul tőlem. A többi nem érdekel. A vitát lezárom.

  41. Re: Tibor bá’
    Az éremnek kettő oldala van, te szerencsére a fényesebbik felét láttad…

  42. 41 – dajtás:
    Apám 1945-ben textil nagykereskedő volt,főleg vidéki szatócsokat szolgált ki Svájcból importált textilliákat (főleg puplint) Az orosz katonák 3 teherautónyi árut vittek el tőle, ami mai pénzben 100 milliókat érne. Ez lényegesen több mint néhány hold szaros föld az alföldön, meg egy padlás lesöprése. Ennek ellenére tárgyilagosan tisztán látok.

  43. A valaha és jelenleg létező szocializmusok a kapitalista rendszerek ellenségei.Az ellenseggel pedig nem szokás kesztyűs kézzel bánni.
    Az aktuálpolitika ellehetetleníti a szocializmusok reális értékelését.
    Volt gulág de voltak tagadhatatlan eredmények is.
    A szocializmus egy elbukott hősies kísérlet volt a kapitalizmus meghaladására.
    Manapság kommunista szitokszoval illetik és rugdossák mint a döglött oroszlánt.

  44. A rendszerváltás óta eltelt kb. 30 év. Össze kell vetni gondolatban, mennyit haladt az ország, mennyit fejlődött az életszínvonal stb. És hozzá lehet hasonlítani egy 30 éves szakaszt a szocialista érából.
    Reálisan nézve azt gondolom kevés embernek jön ki győztesnek a rendszerváltás óta eltelt idő.

  45. Re:44
    Lehetett volna pozitív is a pálya, lásd a balti államokat, vagy a finneket, cseheket, szlovéneket, de mivel nettó kutyába ment át a rendszerváltás kori „elitünk”, és átjátszották szinte a teljes állami vagyont a rózsa-dombi paktummal, ezért az elmúlt 30 év olyan volt az országnak, mintha vesztes háborúból kellett volna felállni…
    Megjegyzem a kádári enyhülés után fejlődött igazán minden, de akkor eleve egy hosszan tartó prosperáló gazdasági időszak volt mindenhol, ergo csak ott nem volt fejlődés, ahol sültbolondok vezették az országot.
    Az a narratíva, hogy Rákosi elvtársnak köszönhető a fejlődés, egy nagyon torz kép, sokkal inkább Kádár nevéhez köthető. Nem véletlenül ezt az érát sírják vissza, és nem Rákosit… Megjegyzem ugyan azzal az ember anyaggal indult el az NSZk, és az NDK is, és még lehetett nézni hova jutottak a szocializmussal, és demokratikusan. El lehet dönteni, hogy a Trabant, vagy a BMW jobb műszaki színvonalú autó…

    Re: Tibor bá’
    Emlékszem rá, hogy államosították a szatócsboltotokat. Édesapád gondolom mérlegelt, hogy vagy csöndben marad, és nem bántják, vagy pattog, és akkor jól megdolgozzák. Gyanítom nem állt ezek után sorba a pártkönyvért…
    Más ezt nem nyelte le, kaptak is az arcukra.

  46. „Az okos ember más kárán tanul. A hülye a sajátján. Az ostoba a sajátján sem.”

  47. Re:45
    Egyetértünk, lehetett volna. De nem úgy alakult. Prosperáló időszak azért akadt az utolsó 30 évben is, ahogy az olaj gondok is elindultak a szoci érában.
    Az elit elméletileg demokratikusan lett választva, a gyakorlatban meg láttuk hogy volt.
    Mostanság nem számítanak a „zemberek” csak a pénz és a hatalom, leépül az oktatás, az egészségügy, illetve áttolják a magán szektorba. Pártoktól függetlenül.
    Valójában már a nyolcvanas években elkezdődött ez a törekvés, az akkori technokrata értelmiség, fiatal pártelit már ebben látta a jövőt.

  48. Majd 70 év múlva jön egy Tibor bá rev 2.0, és elmagyarázza, milyen csodálatos volt az Orbán rendszer.

    Ha én diktátor lennék, ez egy lecke lenne: bármit meg lehet csinálni az emberekkel, mindig lesz, aki relativizálja a bűnöket.

  49. 49 – Radován:
    Nem relativizáltam, megmagyaráztam. Nem azt írtam hogy Recsk nem is volt olyan nagyon rossz. Azt írtam, hogy leszámoltak az ellenségeikkel. Megoldás? Ne légy az ellenségük. Papokat bebörtönöztek. Be bizony. De miért prédikáltak a a rendszer ellen?

  50. Én úgy vagyok vele, hogy az egyes emberek visszaemlékezései mindig csak szubjektív nézőpontok tudnak maradni, legyen az akár a rendszer melletti vagy elleni nézőpont.

    Pont azért van a történelemtudomány, hogy az adatokból és a szubjektív nézőpontokból leszűrje, hogy mi volt az objektív történelmi igazság.

    Az például, hogy csak azzal számoltak volna le, aki szervezkedett ellenük, nem igaz. Leszámoltak olyanokkal is, akikkel csak példát akartak statuálni, és rosszkor voltak rossz helyen. Az egyik ilyen unokájával jártam is úgy 15 éve, olvastam a könyvét is.

    Egyébként a „mikért prédikáltak a a rendszer ellen” kérdésre az is egy jó válasz, hogy fontosabb volt nekik az igazság, mint a testi épségük.

    Nehogy már egy olyan rendszert védjünk, ahol aki ki meri mondani, hogy szar a rendszer, azt megkínozzák, megölik!

  51. „De mikért prédikáltak a a rendszer ellen?” Ismerős pap nagyapját preventív jellegel tartóztatták le, hiszen lehet, hogy majd rosszat fog prédikálni. Csak 5 évet kapott, mert tényleg nem csinált semmit, a felesége el kellett váljon tőle, vagy elvették volna tőlük a gyerekeket, állami gondozásba.

    Apa azért iszik mert te sírsz.

  52. 52 – Jóska bácsi:
    Tehát egy ismerős pap mondta neked, azt, amit az ő apja mondott neki a nagyapjáról, aki nyilván azt mondta a feleségének, hogy ő nem csinált semmit. Én voltam Rákosi börtönében. Rengeteg rabbal beszéltem. Volt, aki 5 tojás beszolgáltatási elmaradásért 5 hónapot kapott. Vagyis senkit nem ítéltek el semmiért. Sokkal valószínűbb, hogy a nagypapa pap valami hülyeséget csinált, amit nem mert bevallani a saját családjának se, mert mi a fenének kellett neki ugrálni?

  53. „Sokkal valószínűbb, hogy a nagypapa pap valami hülyeséget csinált”

    Olyan is volt, azokat felakasztották. De te jó ketesztény lettél volna, mindnyájan bűnösök vagyunk 🙂

    Magyarországon a 2. világháború után a szovjet megszállás révén hatalomra jutó kommunista vezetők az egyházakat négy ötéves terv alatt akarták végleg felszámolni, a vallásos világnézetet pedig két emberöltő alatt akarták végleg kitörölni az emberek emlékezetéből. Ehhez a tervhez szinte minden eszközt felhasználtak. Államosították az egyházak földjeit, ingatlanait, ezzel és még jó néhány egyéb intézkedéssel anyagilag akarták ellehetetleníteni őket. Elvették iskoláikat, kórházaikat, egyéb intézményeiket. Az állami iskolákból kiszorították a hittanórákat. A vallásos egyesületeket betiltották. Feloszlatták a szerzetesrendeket. Koncepciós perek százait folytatták le a papok és a világi hívek ellen. Többeket halálra ítéltek vagy megkínoztak. A katolikus egyháznak minden negyedik papja és szerzetese börtönbe került.

  54. 54 – Jóska bácsi:
    Középiskolás voltam, amikor kijött a fakultatív hitoktatás. Az első szeptemberben kb. a diákok fele kérte a hittant. Év közben helyette elmentek focizni. A második szeptemberben senki nem kérte a hittant. A diákok maguktól elmaradtak. A rendszer vallásellenes volt, de nem akarta erőszakkal felszámolni. Hallottál a „béke papokról”? Szóval amit itt összehordtál az egyértelmű propaganda, teli elképesztő túlzásokkal.

  55. 55 „amit itt összehordtál az egyértelmű propaganda, teli elképesztő túlzásokkal.” – Reverse UNO card!

    Tényleg, mégis miből vagy olyan biztosan meggyőződve arról, a kollektív emlékezettel és a tudományos igénnyel írott történelemmel szemben, hogy a Rákosi rendszerben senkit nem vittek el ártatlanul?

  56. 55. „A második szeptemberben senki nem kérte a hittant. A diákok maguktól elmaradtak. ”

    A Nagy Imre kivégzésére elmentek, vagy inkább fociztak a diákok?

    Ezek szerint nem is végezték ki Nagy Imrét, gondolom.

  57. 56 – Ábel:
    Justismord mindig, mindenütt előfordulhat. De miért tették volna szándékosan? Mi haszon lett volna belőle? Olyan lehetett, hogy egy ÁVH tisztnek megtetszett egy lakás, ezért a bentlakó családot „kitelepítették”, hogy a lakás felszabaduljon. Aljas ok, de ok. Ok nélkül? Elfogadhatatlan. – Különben a kollektív emlékezetben én is benne vagyok, és nem vagyok megfertőzve a sérelmet elszenvedő nagypapa „visszaemlékezésével”. – Apám évekig bújtatta az egyik barátját, mert „kereste” a rendőrség. De ez a férfi 1942/45 között olyasmiket tett, amiért el akarták számoltatni. Anyai nagyapám B-listán volt (ha tudod, hogy az mi volt). Szóval benne voltam a sűrűjébe. Tudom miről beszélek.

    57 – Jóska bácsi:
    A kérdésed komolytalan. Azt a felekezeti iskolát, ahol bentlakó voltam a fordulatévében felszámolták a szerzeteseivel együtt. Én arról beszélek, amit személyesen átéltem. Ott voltam, nem hallásból vett információkat közlök másokkal.

  58. 58: „Justismord mindig, mindenütt előfordulhat. De miért tették volna szándékosan? Mi haszon lett volna belőle? ” – Ez egy komoly és lényeges kérdés. Mi középiskolában már tanultuk ezt történelemórán. Ez a totalitárius diktatúrák egyik általánosan jellemző módszere. Olyanokat is berántanak, akik tényleg nem szervezkedtek, nem tettek semmi kirívót. Célja a lakosság moráljának teljes megtörése, a félelemben tartás, hogy ne is merjen senki szervezkedni.

    Ugyanez ment Sztálin, Mao és Csau alatt is. Meg persze Hitler, Franko, stb.

  59. Én egyébként elismerem, hogy a Rákosi-rendszernek voltak vívmányai, voltak dolgok amiket tényleg jól csináltak, ellentétben az előtte fennálló és a mai rendszertől. Lehet, hogy pár dolgot ma is érdemes lenne visszahozni belőle.
    Például a teljes foglalkoztatás, az igazságtalan vagyoni és jövedelmi különbségek felszámolása, a nincstelenek lakáshoz és megélhetéshez juttatása.

    Csak azt gondolom, hogy mindez nem igazolja a terrort, amit a nép ellen alkalmaztak. És az sem igazolja, ha az áldozataik jórésze valóban szívből gyűlölte őket.

  60. 60 – Ábel:
    Hidd el nekem, hogy lár pur lár terror nem volt. Elég sok emberrel volt kapcsolatunk, sehonnan se értesültünk ilyesmiről. Persze, akinek volt vaj a fején, annak nem kegyelmezek. Csak tudod itt van elásva a kutya. Akinek „ellenséges” múltja volt, az ezt nem tartotta üldözendőnek (pl. horthysta katonatiszt), pedig a hatalom szerint ellenségnek számított. Ezek „szervezkedtek”. Nem csináltak mást csak összejártak, emlékeztek a dicső múltra, a „jobb napokra”. A hatalom számára ez veszélyes volt. Akinek volt „múltja”, de tudomásul vette, hogy az a világ elmúlt, azt békén hagyták. Elment egy gyárba portásnak (mert semmihez se értett) és csendesen éldegélhetett.

  61. 58 Tibor bá „Justismord mindig, mindenütt előfordulhat. De miért tették volna szándékosan? Mi haszon lett volna belőle?”

    Ezért illett volna a cikkben kihangsúlyoznod, hogy a te szubjektív véleményedet írod le a Rákosi rendszerről, így korrektebb lett volna szerintem.

  62. 62 – Radován:
    Ki az, aki úgy gondolja, hogy az ő véleménye szubjektív? Te például gondolnád? Ti valamennyien másoktól hallott vagy olvasott „tényekkel” támadtok engem, aki benne éltem nyakig: tanultam, dolgoztam, börtönben voltam, katona voltam. Mi kell még? Azért szubjektív a véleményem, mert nem fújom azt, amit ti innen-onnan felszedtetek. Közhelyeket nyomtok elgondolkodás nélkül. Egy drasztikus rendszerváltás volt. Azok, akik korábban fenn voltak és elnyomták azokat, akik hatalomra kerültek a váltásba nem nyugodtak bele, naná, hogy az új vezetés tartott tőlük. Aki ezt felfogta, és alkalmazkodott a helyzethez, az megúszta. Aki nem, annak vállalnia kellett a következményeket. Mutass nekem egyetlen egy olyan melóst, aki meghurcoltak és persze nem lázított! És ne feledkezz meg arról, hogy minden rendszer ragaszkodik a hatalomhoz, és nem hajlandó átengedni. Majd figyeld meg mit fog tenni Orbán 2022-ben.

  63. 64 – Radován:
    A kommunista felső vezetés hatalmi harcáról nem érdemes vitázni, mert ez 10 milliót egyáltalán nem érintette.

    Figyelj! Nem érdemes engem cikizni. Én tudom miről beszélek,aki akarja atanul tőlem, aki nem akarja az legyen boldog a fikciókkal.

  64. Azt hozzá kell tenni hogy az is más világ volt.Ha úgy nézzük nem éltünk soha jobban a világtörténelemben mint most.És viszonylag szabadon. Az hogy csökken az életszínvonal az globális jelenség.Pl amerikában a lakások 95%-a hitelre megy,férj,feleség dolgozik. De bárhol ez van a világban szinte,.Ezt a globalizáció hozta.Nekem is egyik rokonomnál befut a házaspárnál a havi 1,2 milla , de van olyan ismerősöm aki 30 eft nyugdíjat kap.Ez 40x-es különbség.Ilyen régen nem volt.Azért élünk szarabbul mert mindenbe sokalkatrész épül és azt le kell gyártani de az összkép a végén csak pl egy telefonvagy autó, (amibe lehet 10 ezer alkatrész van ) Tehát sok a felesleges munkafolyamat.De ha ez nem lenne tömegek lennénak munka nélkül.
    Egy kor sem volt jó akármit nézünk 100 vagy 200 évvel ezelőtt vagy 500 éve mindig volt valami háború vagy hülye korszellem.Ha túl jól élnénk akkor meg jómódunkban szaladna el velünk a ló.Lásd angolok akik nem tudják értékelni a jót mert beleszülettek és azt veszik alapnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük