(3207) Tüdőgyulladás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Nagy kérdés, amikor valaki belehal a SARS CoV-2 fertőzésbe az alvó Klaminia Pneumonia lehet-e a felelős.

A kérdést két orvos tette fel: Dr Jaideep Dogra Jaipur-ban és Dr Luvdeep Dogra Osmania University.

A Covid-19 páciensek 85 százalékának influenzaszerű betegséghez tartozó szimptómái vannak, 10-15 százalékuk azonban hirtelen fuldokolni kezd és rohannak velük a sürgősségire. Valószínűleg ez utóbbi csoportba tartozó pácienseknél a szunnyadó Klaminia Pneumonia baktériumok aktiválódnak, amikor a Covid-19 semlegesíti az immunrendszert. Ez a fertőző baktérium hajlamos trombózis előállítására az artériákban (koagulopátia).

COVID-19 járványban 38 elhuny betegen boncolást hajtottak végre két olasz kórházban. 86 százalékuknál (38-ból 33-nál) keskeny tüdő artériák el voltak dugulva (trombózis).

Hogy a páciensek 10-15 százalékánál miért lép föl hirtelen légzési zavar az egyelőre megoldatlan talány. Érdekes jelenség még, hogy ezeknél a betegeknél a nagy nyomással bevezetett oxigén rontja az állapotukat, míg az egyszerű, nem invazív oxigénadás jobb eredménnyel jár.

A tüdőgyulladás ellen alkalmazott Azitromicin a COVID-19 pácienseknél pozitív eredménnyel jár, de nem a vírus ellen hat, hanem megakadályozhatja a Klamidia Pneumonia kifejlődését.

A koronavírus fertőzés korai szakaszában alkalmazott, megfelelő dózisú Azitromicin csökkentheti a halálozási rátát. A két orvos hipotézisüket el akarják küldeni amerikai Intézményekbe, hogy feltevésüket igazolhassák.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(3207) Tüdőgyulladás?

  1. Biokémikus professzor ismerősöm:

    „Néhány krónikus fertőzést előidéző vírus, például az emberi 1-es típusú immundeficiencia vírus (HIV-1) és Kaposi-szarkómával társuló herpesvírus (KSHV), gátolja az antigén prezentációt az immunrendszer felé lefékezve az MHC-I megjelenését a fertőzött sejtek felszínén és így a fertőzött sejt elkerüli, hogy azt az immunrendszer felfedezze.

    Mindezt figyelembe véve, a SARS-CoV-2 rendelkezik a krónikus fertőzést okozó vírusok bizonyos tulajdonságaival, és ennek alapján feltételezhetjük, hogy bizonyos SARS-CoV-2 vírusfehérjék befolyásolhatják az antigénprezentációt és kivonják a vírust az immunrendszer általi „megfigyelés” alól.

    És ez nem megnyugtató! Mert ezzel a lélegeztető készülékeknek kb. annyi a jelentősége, mint az érvágásnak.”

    Szóval vannak itt még megoldandó problémák.

  2. verebes b zola – nálad a pont!
    Akkor legyen „pillanatnyilag” 😀

    Ugyanakkor – a népetimológiának*** köszönhetõen megváltozott és ma leginkább egyenlõre alakban él. Küzdeni ellene felesleges, visszaszorítani nem érdemes, nincs oka a kiírtásának.

    *** Etymologisches Wörtelbuch des Ungarischen (1734-böl) „zuerst” – azaz „elsönek, elõször, kezdetben” – jelentésben értelmezte. Ebböl kiindulva az egyelõre is helytelen.

    A változás is törvényszerü megújulása nyelvünknek.

    ….
    A virussal kapcsolatban – a kezdetektõl maximálisan egyetértek Tibor bá’ hozzáállásával: Teljesen mindegy mi történik a világban, egy dolgot tehetünk. Feleslegesen ne tegyük ki magunkat a fertõzés lehetõségének. „Aki idõt nyer, életet nyer.” Remélem.

  3. 3 Koczka Zoltán

    Bingó!
    …és még van itt más is. Valami „forró kása”.

  4. A kórokozó neve Chlamydia pneumoniae (ha magyarul mondom ki: klamídia pneumónié, de ezt így leírva még sehol nem láttam. Az általa okozott betegség a Chlamydia pneumónia. A mikrobiológusok szeretik időnként megváltoztatni a nomenklatúrát, újabb tudományos neve Chlamydophila pneumoniae.
    Obligát intracelluláris kórokozó, azaz a szaporodása csak egy sejt belsejében megy végbe.
    Változatos a megjelenése: tünetmentesség, enyhe tünetek, tüdőgyulladás, felső légúti fertőzések, meningitis, szívizomgyulladás, krónikussá váló betegség, ízületi gyulladás stb.

    http://www.cdc.gov/pneumonia/atypical/cpneumoniae/about/symptoms.html

    Valamikor régebben, másokhoz hasonlóan, írtam én is, hogy keresni kellene a koronavírus mellett még valami más tényezőt (tényezőket) is… Talán ez lehet (az egyik?)

    Persze ha tilos minden boncolás, és a betegeket elhajtják orvosi vizsgálat és laborvizsgálatok nélkül, akkor elég nehéz lesz megtalálni.

  5. Félig offtopik, de jól illusztrálja a kvázi tünetmentes átvészelés utóhatásait:

    https://www.tagesspiegel.de/wissen/junge-sportlerin-kaempft-mit-virus-folgen-im-liegen-hatte-ich-manchmal-das-gefuehl-ich-ersticke/25861740.html?utm_source=pocket-newtab-global-de-DE

    Életerős, fiatal, napi szinten keményen sportoló egyének szenvednek gyakorlatilag maradandó légzésnehézségben és az ehhez köthető leépülésben. Milyen klassz lenne ilyen feltélek mellet a nyájimmunitásra gyúrni, ugye okosok? Szóval Curixot lesz szíves semmi nemű hatalom és szerv korlátozni, mer’ nehogymá’…

  6. 7 – vasgyuszi:
    Ez a koronavírus nem teszi lehetővé a nyájimmunitást. Ok: a meggyógyult betegekben, és a beoltott egyedekben nem marad vissza elégséges antitest ahhoz, hogy megakadályozzon egy fertőzést. A nyájimmunitás egy álom, amiből fel kellene ébredni.

  7. vasgyuszi

    Ezzel a Spiegel cikkel most mit szeretnél bizonyítani? Hogy 100.000-böl egynél ilyen lefolyása van a vírusnak?
    Amúgy a cikkböl ki sem derül, hogy tulajdonképpen mi baja van a csajnak. Mitől van neki Atemnot-ja mikor minden lelete negatív. Tüdő röntgen se mutat semmit.
    Ja hogy valoszinüleg asztma gyógyszereket szed….. arra már nem tér ki senki.

    Amúgy látsz te bármi szükségét nyájimmunitásnak? Nézzél ki nyogadtan a bejárati ajton, ha esetleg 2 honapja a szobádban ücsörögsz, a világ nem harap, visszatért a régi kerékvágásba nagyjábol minden. Nyájimmunitás nélkül.

  8. Most tök komolyan kérdeznék valamit, de az azonnali rögtönítélő bírósággal járna és falhoz állítással, meg sortűzzel.

    Nyájimmunitás. Olyan van a náthánál? Tudjátok a nátha, amit nagyrészt – télen – rhinovírus okoz, meg koronavírusok – négy, de azok egész évben -, meg adenovírus, meg parainfluenza és ritkán még influenza. Tudjátok, a nátha, amit bármikor újra és újra el lehet kapni és ami ellen nincs és soha nem is lesz védőoltás.

    A F1-ben ez olyan 4-5 körös hátrány és teljesen komolytalanná válás kategóriája.
    Ti tényleg még mindig pörögtök ezen?! 😀

    Jöhet a sortűz, amire a delikvens ugyebár nem válaszol, csak összecsuklik.

    És az utolsó szó jogán: Curix hozzáállása az egyetlen pozitívum itt.

  9. 11 Tibor bá’ ugye tudod, hogy a blogod fáklya a sötétségben. Hiánypótló. Rengeteget lehet itt tanulni Tőled és sok hozzászólótól. (Ha zárt lenne, még inkább.)
    Tévedni emberi dolog, azt beismerni pedig nem szégyen. (Természetesen a rendkívüli jogrend miatti korlátozás adott és damoklészi kardként lebeg feletted és minden egyes hozzászóló felett.) Most lyukra futottatok, ami azért sajnálatos, mert ezt a rengeteg energiát, amit erre elpazaroltok, ha másra fordítanátok, sokkal több haszna lenne.

    A kérdésedre nem fogok durcáskodni. 🙂
    A Te házad a Te várad; jogos. De válaszolok, egyrészt nagyon nem mindegy, hogy letüsszent a gyerek az ovis kórságával (nátha) vagy össze vagyok vele zárva egy álló napon keresztül egy autóban, ahol percenként köhög, tüsszög, beszél. Ahogy az sem mindegy, hogy stressz alá vagyok-e helyezve, s ezzel az immunrendszerem lenyomva, vagy stressz mentes vagyok. Ahogy végkép nem mindegy, mimet mivel kezelik.
    Szóval, meghalni sokmindentől meghalhatok.

    Mélyebben nem mennék bele, tekintettel az korlátozott véleményszabadságra.

    De egyébként tényleg tátott szájjal csodálkozom, hogy árnyékra vetődtél, és a többiek is. Az jól látszik, hogy Curix némethonban – kicsit más jogi keretek miatt – olyan információkhoz jut, amihez sokan nem.

    Mellesleg a SARS-CoV-II nem semmlegesíti az immunrendszert, de az immunszupresszívák annál inkább. Az meg protokoll. Ördögi kör ez ám, plusz a distressz miatti csökkent immunrendszer.

  10. OFF
    @7 vasgyuszi: A „feltélek mellet” az tulajdonképpen „feltételek mellett” akart lenni, csak kicsúsztam a módosítási időkeretből. Ilyen, amikor akasztják a hóhért 😉

    ON
    @12 Jövőnk
    Az nem úgy volt, hogy már jóideje visszament Magyarországra? Mintha felsejlene valami ilyesmi az itteni olvasmányaimból. Sokáig osztotta az észt / hintette az igét a toleráns német közegről, aztán sokáig nem szólalt itt meg, majd egy idő után, mintegy mellékesen megjegyezve, közlést nyert a hazaköltözésének ténye. Ha nem jól emlékszem, majd az érintett helyesbít.

  11. A vírus köszöni jól van. Lásd DélKorea..

  12. Re: 2 n/a
    Ez ám a dupla csavar!
    Nem lesz oltás, valóban, azért nem, mert nincs értelme.
    Megoldás nem az oltás, persze ha a big pharma zsebét akarjuk még jobban megtömni, akkor hajrá.
    Lehet nyugodtan a rettegés vonaton tovább ülni, de egyre fogynak az utasok, és aki még sem szállt le róla, az valahogy nehezen ismeri be, hogy rossz jegyet vett, ami inkább rossz jegyet vetettek meg vele szituáció…

  13. 6. Delp

    „A kórokozó neve Chlamydia pneumoniae (ha magyarul mondom ki: klamídia pneumónié, de ezt így leírva még sehol nem láttam. Az általa okozott betegség a Chlamydia pneumónia.”

    A kórokozó neve görög eredetü: χλαμυδια πνευμονια
    Angolul : chlamydia pneumoniae
    A chlamydia baktériumfertőzés. A chlamydia könnyen kezelhető. A baktériumokkal szembeni kezelése az antibiotikumok.
    Olaszország orvosai: A WHO (Egészségügyi Világszervezet) átverte az embereket, és nagy veszélybe sodorta őket. Az olasz orvosok boncolásokat végeznek a covid19 vírus áldozatain, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet szigorú körlevele ellenzi a boncolásokat.

    World Health Organization = Egészségügyi Világszervezet.

    “Számomra ez egy vörös vászon!
    És mit nem tett az elmúlt 20 évben… Könyveket írtak róla!
    Az államok kormányaitól eltérően a WHO különleges státusszal rendelkezik. Az államok kormányai kötelesek az alkotmányuktól minden tevékenységük helyességét igazolni.
    A WHO-nak nincs olyan alkotmánya, amelyet tiszteletben kell tartani. Mindent megtehet anélkül, hogy bármiféle baja legyen.
    Most vagy a jövőben ez rossz helyzetekhez és mindenhatósághoz vezet, és ez a mindenhatóság félelmetes, mert a kormányok hisznek abban, amit a WHO mond.”

    Németországi professzor „lerombolja” Lockdown-t: Az intézkedések veszélyesek, nem a korona vírus.
    Interjú Sucharit Bhakdi a mikrobiológia és epidemiológia németországi professzorával.

  14. 10. 12. Jövőnk.
    Le a kalappal!!!
    Vagy ahogyan te szoktad mondani, állva taps !

  15. 12: Jövőnk:
    Kezdjük ezzel:
    https://www.maszol.ro/index.php/hatter/122844-artatlan-korokozo-a-koronavirus-a-vilag-eddigi-legpusztitobb-jarvanyaihoz-kepest
    Nézd meg a dátumot! Pedig akkor még jól beszartunk, mi?

    Most jöhet ez:
    https://tinyurl.com/y8ng3c8q
    Megúsztuk, de azért nem úgy, ahogy itt páran gondoljátok…

    Most beszaratják az Afrikában élő embereket is? De minek?
    Vagy ott van a Zoltán átal említett Dél-Korea… Ki hinne már ennek a sok irányított fake hírnek? Nem is értem…
    https://index.hu/kulfold/2020/05/06/koronavirus_afrika_jarvany_fake_news_ehezes_gazdasag_munkanelkuliseg_egyiptom_del-afrika/

    Mitől tartanak? Hiszen ez a nátha a mi adataink alapján cseppet sem veszélyes?!
    Megyek is strandolni holnap, mint ők:
    https://index.hu/kulfold/2020/05/30/zsufolt_medences_bulit_tartottak_kit_erdekel_a_virus_jelszoval_legalabb_egy_ember_mar_fertozott_volt/

    Szóval ez lesz a ti oldalatok:
    https://tinyurl.com/y8xh8xwv
    Itt kedvetekre játszadozhattok! 🙂

    Mi meg maradunk Tiborbánál… Amíg ti csak a kibertérben szórakoztok, tényleg nem lehet baj belőle!

    Nekem nagy tanulság volt, hogy mennyire igaz az a mondás, miszerint „hülyéknek áll a szerencse” (fortune favours fools). Reméljük, hogy ez a jövőben is így marad!

  16. Itt folyamatosan megy a vita a covid védekezésről, nem védekezésről. Pedig itt is elhangzott már nagyon rég, hogy meg lehetne osztani a társadalmat a védendőkre, akik védelméért minden lehetőt megteszünk, és a gazdaságot működtetőkre. Ez is fékezné valamelyest a gazdaságot, de nem tragikusan. Ha nem fékezné eléggé a járványt, akkor lehetne nagyobb korlátozás.

    Egyébként a termelő üzemek nem is voltak korlátozva, még egy fecni igazolás sem kellett arról, hogy valaki dolgozni megy éppen az utcán vagy hova. Ha egy üzem a kínai alkatrészek hiánya miatt nem tudott dolgozni, az nem korlátozó intézkedések miatt volt, hanem, mert nem küldték a cuccot. De ha bementem egy csavarboltba, vagy tüzéptelepre, pont úgy tömve volt iparosokkal, mint máskor. A „kijárási korlátozások” alatt éppen olyan autó és gyalogosforgalmat tapasztaltam, mint máskor, de lehet, városunkban eddig is állt az élet, így nem történt változás.

    Persze esküvői boldogságkaput valószínüleg kevesebbet adtak el és sajnálom azokat az embereket is akiknek nincs annyi tartalékuk, hogy néhány hónapig egy alacsonyabb költségszinten el tudják ketyegtetni az életüket. De ez nem is normális és nem is a járvány miatt és alatt alakult ki. Főleg ha nincs is járvány. 🙂

  17. Curix többször hangoztatta, hogy egy kialakuló gazdasági világválság tömegeket a nyomorba lökhet vissza, az eddig is nyomorgókat egyenesen az éhhalálba. Így a válság nagyobb gyilkos lehet, mint ez a járvány. Ezért az egyetlen megoldás, pörgetni a gazdaságot bármi áron. Kevesebb emberhalál árán is.

    Azért azt érdemes végiggondolni, hogy az ember, mint faj, ugyanazt teszi, mint bármely élőlény eddig a Földön: a rendelkezésére álló erőforrásokat igyekszik minél gyorsabban, hatékonyabban felhasználni, ami szaporodási előnyt jelent a konkurensekkel szemben. Csak most minden agyarnál és karomnál jobb szerszáma van a sikerhez: az intelligencia. Így a leggyorsabban tud az erőforrások végére érni. Minél sikeresebben pörgetjük a gazdaságot, annál gyorsabban. A szaporodási előny meg is van. Szaporodásunkat pedig sajnos ugyanaz szabályozza, mint utcánkban a kóbor macskákét, azaz az erőforrásokat túlszaporodó létszám éhen döglik.
    Tehát minél sikeresebb a gazdaság, annál előbb, annál nagyobb létszám fog kilógni az erőforrások takarója alól. Vagy rosszul gondolom?

    Attól tartok Curix óhaja annyi lehet: „Csak ne most, ne az én életem legyen kicsit kényelmetlenebb! Majd valamikor utána lehet akármekkora a dögvész.”
    Curix, ne vedd személyes bántásnak, valószinüleg legtöbben így gondoljuk.

  18. Csont

    fél évvel ezelőtt még kevesen panaszkodtak, hogy ejj ez a fránya konjunktúra, a francba hogy már megint feljebb mentek a fizetések, már megint könnyebb hitelt felvenni….
    Hallottál ilyen panaszt? Ugye nem. Én sem.
    Akkor meg ne legyünk képmutatóak. A konjunktúrából mindenki profitált, te is kedves Csont, és azért teheted azt most meg, hogy bespájzolva, székedben hátradőlve nagy okosságokat írhatsz a számítógépeden, de ezt most te se vedd személyes bántásnak, ok? 🙂

    Amúgy ha kissit is nyitott szemmel járnátok és nem csak a szobátokban rettegnétek, akkor láthatnátok, hogy az elbocsájtások elindultak. Csak itt 50 km-en belül hirtelen több száz megszűnő munkahelyről tudok.
    Kedves Csont. Nekik is mond el milyen szar dolog a gazdaságot pörgetni…..

  19. Tibor bá’-nak köszönhetően, tényleg egy érdekes és tanulságos blogot olvashatunk napról napra. Sajnos a fősodratú megmondó emberek sok háttérben meghúzódó ember kedvét veszik el a megnyilatkozástól, többek között az ilyen kinyilatkoztatásokkal : “ Rengeteget lehet itt tanulni Tőled és sok hozzászólótól. (Ha zárt lenne, még inkább.)”
    Meggyőződésem, hogy az igazán hasznos és “érdekes” hozzászólásokat sokan ezért tartják meg maguknak. Sok nagyágyú marad így a háttérben. Néha sikerül elcsípnem egy-egy kommentjüket, de inkább ők is olvasó üzemmódban maradnak a fent említettek miatt. Az én mottóm inkább ez : Több szem többet lát!
    Ui. Én még Kedves Lóránd kommentjeiben is találtam számomra! érthető és tanulságos részeket! 🙂

  20. Jovonk

    kösz az egyetértő szavakat, de azt gondolom kiszállok én is.
    Már csak ismételni tudnám magam és annak semmi értelmét nem látom.
    Tibor bá engem is ilyen kis hasznos állatkának tart, aki elég sok hsz-t tud generálni.
    Igazából kicsit belefáradtam.
    Majd viszi ezt a vonalat egy másik hasznos állatka 🙂

  21. 25 Curix

    „Majd viszi ezt a vonalat egy másik hasznos állatka ?”
    Haha

    Délvidéken, Romániában és Mo.-on is nő az új esetek száma.
    Ez már nem Haha

  22. 21. Curix: Amikor én azt írtam, ne vedd személyes bántásnak, azért nem tettem utána szmájlit, mert nem gúnynak szántam. Hanem azért írtam, mert nem vagy egyedüli aki úgy gondolja, a prosperáló gazdaság mindent megold. De valóban van benne olyan „biztató dícséret” is, hogy „nem vagy te rosszabb a tömeg szürke masszájánál”.

    Az nem baj, hogy tovább igyekszel látni a „maradj otthon”-nál, csak ne állj meg ott, hogy ha van jó fizetésem, akkor már minden OK. Mert szerintem ez hosszabb távon nem oldja meg világunk fentebb leírt problémáját. Sőt rövid távon sem. Mert bár Németországból nem látszik és Magyarországról sem, de az a kép amin egy legyektől lepett, csonttá fogyott fiatal nő bambán bámul maga elé miközben ölében tartogatja szintén csonttá fogyott, két napja éhen halt gyermekét, na az a kép nem a jövőben készült, hanem valamikor a múltban, amikor valahol éppen jól működött a gazdaság.

    Mindegy, hogy mikor és mi indítja a pofont, valamikor úgy is csattanni fog és tömeges lesz. És hogy miért nem mondtam ezt fél éve, meg előtte, meg utána?
    Mert látom, hogy legtöbbeket ugyanúgy nem érdekel, mint téged.

    Már több mint negyven éve voltam középiskolás, amióta így látom, hogy az evolúció ennyire képes, az Intelligens Tervező 🙂 pedig meg van elégedve.
    Most még megkérdezheted, miért élek és miért ebben a világban?

  23. Curix: Még valami. Te rendszeresen sértően igyekszel gúnyolódni azokon, aki bármennyire is védekezni merészelnének. Ez így szűklátókörűség. Csak az én példámat nézzük: én évtizedek óta otthon vagyok maradva, mert nagyobb örömömet lelem benne, ha magam kreatívan a létrehozok valamit, mint hogy egy idegen gép fogaskereke legyek. A külvilággal való kapcsolatom a „korlátozások” óta és alatt is annyi, mint előtte: amennyire szükségem van. Egyébként szívesen vagyok itthon, mert háza(i)m és környezete olyan, ahova sokan nyaralni szeretnének menni. Nekem ez a munkahelyem.

    Viszont nálunk négy generáció él együtt. Ha a közel nyolcvan éves anyámat egy kis esélyű fertőzéstől is szeretném védeni, akkor komolyan gondolod, hogy tőled kell engedélyt kérnem, egy kézfertőtlenítéshez vagy hogy zárt térben, emberek között felvegyek egy aeroszolokat javarészt kiszűrő maszkot arra néhány percre?

  24. Egy kis morzsa ide:

    Mostanában hallottam, hogy az éttermek sanyarú helyzetükben igyekeznek az ételkiszállítás fele. Valakik megkértek, hogy ajánljak városunkban egy tíz fős vasárnapi ebédhez és pizzavacsorához egy kiszállító éttermet. Néhány megkérdezett nem vállalta, vasárnap nem dolgoznak. Végül az egyik nekem ajánlott, bejött pizzát és más ételeket is szállítanak ki, hétvégén is. Aztán a megrendelővel közvetlen megbeszéléskor az ebédet mégis lemondták, csak az esti pizzát vállalták.

    Tényleg nehéz újra felpörgetni a gazdaságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük