2024-02-20 nap bejegyzései

NATO tagság

Olasz külügyminiszter: Ukrajna tagsága veszélyt jelent a NATO-nak

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint “mindenki számára veszélyes”, és globális háborúhoz vezethet, ha Ukrajna NATO-tagságot kap, miközben konfliktusba keveredett Oroszországgal.

A szombati müncheni biztonsági konferencián felszólalva Tajani megismételte, hogy a NATO “azon dolgozik, hogy Ukrajna is tag lehessen”, de az elhamarkodott döntések helyett diszkréten kell cselekednie, hogy “előkészítse az utat e célok eléréséhez”.

 

 

“Őszintén szólva ez mindenki számára veszélyes, mert Oroszország ellen harcol, és egy teljes jogú NATO-tag számára ez a harmadik világháborút jelentené” – mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva Ukrajna lehetséges integrációjáról a blokkba.

“Szeretnénk támogatni önöket, de ezek a szabályok nagyon világosak – ha támadás történik egy NATO-tag ellen, akkor a NATO bevonása következik be, és ezzel óvatosnak kell lennünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy az USA vezette blokk és Kijev közötti együttműködés jelenlegi állapota “egyértelmű üzenetet küld Oroszországnak”.

A NATO először 2008-ban jelentette be, hogy Ukrajna csatlakozik. A nyugati támogatású 2014-es kijevi puccs után Ukrajna fokozta kapcsolatát a szövetséggel, és 2017-ben stratégiai célként rögzítette alkotmányában a tagságot. 2022 őszén hivatalosan is kérte a NATO-csatlakozást, miután négy korábbi régió elsöprő többséggel megszavazta, hogy Oroszország része legyen.

Egy tavalyi vilniusi csúcstalálkozón a NATO külügyminiszterei kijelentették, hogy Ukrajnának “további demokratikus és biztonsági ágazati reformokat” kell végrehajtania ahhoz, hogy csatlakozhasson a blokkhoz, és azt mondták, hogy a meghívást csak akkor terjesztik ki, “ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”.

Bár az ügyet várhatóan a jövő júliusi washingtoni csúcstalálkozón vitatják tovább, a Foreign Policy magazin a múlt hónapban arról számolt be, hogy Washington és Berlin ellenzi az ötletet, mert félnek a Moszkvával való teljes körű konfrontációtól.

Oroszország komoly biztonsági fenyegetésként tekint a NATO határai felé történő terjeszkedésére. Vlagyimir Putyin elnök azzal érvelt, hogy a nyugati hatalmak a Szovjetunió bukása után arra használták Ukrajnát, hogy Oroszországgal szembeállítsák. A Tucker Carlson amerikai újságírónak nemrégiben adott interjújában Putyin kolosszális politikai hibának nevezte a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos hozzáállását, rámutatva a NATO 2008-as ígéretére, miszerint felveszi az országot a szövetségbe, valamint a Nyugat által támogatott 2014-es kijevi puccsra.