2016-05-09 nap bejegyzései

(1882) A CO2 lemaradás

Tibor bá’ online

~p001A klímaszkeptikusok leghatásosabb fegyvere a légbuborékok analízise, ami szerint, a jégkorszakok közötti felmelegedést a CO2 koncentráció kábé 800 év késéssel követett. Hogy okozhatja a CO2 a globális felmelegedést – teszik fel a kérdést – ha a koncentrációjának a növekedése a felmelegedés mögött kullog? A témát kevésbé ismerők körében a kérdés valóban meghökkentő, de nem megválaszolhatatlan. Soha, egyetlen klímakutató se állította, hogy a CO2 okozza a jégkorszakok megszűnését. „Mindössze” azt állítják, hogy a CO2-nek, mint üvegházhatású gáznak, a koncentráció növekedése a globális hőmérséklet növekedését okozza. A különbség óriási.

A kutya az albedóban, a Föld fényvisszaverő képességében van elásva. A Nap kisugárzó energiáját nagyjából állandóértékűnek tekinthetjük. Ha tehát a Föld „szabályosan” viselkedne, akkor a felszíni hőmérséklete mindörökké állandó értéken maradna. De a Föld ezt a szívességet nem teszi meg nekünk. Itt jön be a képbe a jó öreg Milankovitch, aki felhívta a figyelmünket a Föld Napkörüli pályájának 3 geometriai elemére. Ezek közül a legfontosabb a Föld forgástengelyének a dőlésszöge, ami 40.000 éves ciklusban 22,1 és 24,5 fok között változik (jelenleg 23,5 °). A dőlésszög növekedése azt jelenti, hogy a sarkokra a nyári időszakban több fény érkezik. Igen ám, de a sarkokon hó van, ami majd minden fényt visszaver. Ennek ellenére a 24,5 fokos dőléskor kevés jég el fog olvadni, ami miatt egy kicsivel kevesebb fényt fog a sarki hó visszaverni, egy picivel melegebb lesz a Föld. Következő évben megint egy kicsivel kevesebb lesz a jég és egy kicsivel több fényt fog elnyelni a sokkal sötétebb tenger (ezt hívják pozitív visszacsatolásnak). Ez kábé 800 év alatt olyan tenger felmelegedést okoz a sarkok körül, ami elkezdi a feloldott CO2-t kibocsátani. Ekkor indul be igazán a felmelegedés, mert most már a CO2 koncentrációnövekedés is besegít a melegedésbe, ami különben kábé 5000 évet vesz igénybe.

Most viszont az ember az egészet a feje tetejére állította. Elkezdte égetni a százmillió évek alatt összegyűlt fossziliákat és 250 éven át nyomta a CO2-t a légkörbe. Tehát nem az északi, hideg tengerekben oldott CO2 szabadult fel (most már az is), hanem mi, emberek állítottuk elő égetéssel.

Egy figyelmeztetés. A fentiekben leírtak kifejezetten az én teóriám. Hivatalosan a melegedés beindulásának a pontos oka ismeretlen. Az is az én teóriám, hogy a 280 ppm egy stabil klímaállapot volt, ami elhagyva nincs értelme izgulni, hogy mikor érjük el a tipping pontot, mert szerintem a 280 volt a tipping pont. Ezt elhagyva a melegedés öntörvényűvé vált és senki nem tudja megmondani, hogy hol lesz a következő egyensúlyi állapot. Ilyen szempontból nézve önbecsapás azt hinni, hogy bárminemű megszorítással a melegedés megállítható +2°C emelkedésnél, vagy akárhol. A visszacsatolások: albedo, permafroszt, gleccserek, óceánok, stb. már megállíthatatlanok. A globális felmelegedés ott áll meg, ahol akar.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________