2015-02-03 nap bejegyzései

(1567) Omnicide

Tibor bá’ online

 

~q191Új angol szó, illetve kifejezés született: planetary omnicide. Nem kell tőle megijedni, aki csak kapirgál angolul, annak is fog menni. A planéta magyarul bolygót jelent, ez alkalommal a Földről van szó. az „omni” szótő, egy előtag, jelentése: minden. Így az omnipotencia (nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal dughatsz) egyenlő a mindenhatósággal. A „cide” utótag pedig ölést, gyilkosságot jelent, például Homicide=emberölés. Az omnicide ezek szerint valami olyasmit jelent, hogy senki se marad életben, és hol? Hát a planétán. Akkor most megpróbálkozom a magyarítással: a földi élet teljes kipusztulása. Nem rossz mi? Pláne, ha kiírom a teljes mondatot. WarningPlanetary Omnicide between 2023 and 2031. Ezek szerint a földi élet kipusztulása 8 uszkve 16 éven belül bekövetkezik. Vegyük a középértéket, 12 év múlva. Normálisak ezek? Valamit biztos elnéztek. Nem rég még arról volt szó, hogy 2100 környékén elég meleg lesz, az óceánok szintje pedig 80 centit fog emelkedni, most pedig 2040-re 70 méteres vízszint emelkedés. És akkor mi van? Sajnos ez a múlté. Akkor kérjük a magyarázatot!

A szép csendes melegedésnek alaposan betette az ajtót egy pozitív visszacsatolás, mégpedig a metángáz felszabadulása. Minél melegebb van, annál több metán szabadul fel, minél több metán jut a légkörben, annál melegebb lesz. — Kezdjük azzal, hogy szerves anyagokból visszamaradt metán mindez ideig jégbe volt fagyva az Északi Jeges-tenger 300 méter mély alján, valamint a csekély mélységű Kelet Szibériai talapzaton, méghozzá olyan mennyiségben (konkrétan 1000 milliárd tonna szén), ami százszorosa annak, ami a Perm korszakban végbement tömeges kihalást előidézte. Ennek a mennyiségnek néhány százaléka is elég ahhoz, hogy a lékőrbe jutva a Földön minden jég elolvadjon, és tömeges kihalást következzen be, nem beszélve a 70 méteres tengerszínt emelkedésről.

És ez már elkezdődött. Az 1940-es évek óta a Golf-áramlat volumene mára megháromszorozódott, azon nyomás különbség miatt, ami az Észak Amerika felett lévő üvegházhatású gázokban gazdag légkör, valamint az Atlanti óceán feletti légkör között van. Az egyre több hőt szállító Golf-áramlat, illetve a hozzátartozó erős szél és hőenergia Nagy Britanniában és Nyugat Európában katasztrofális viharokat okozott a közelmúltban, és még nagyobbakat fog okozni a jövőben. Miközben az Északi-sarkhoz érkezve a tenger alatt a Golf-áramlat felmelegíti a metánhidrát réteget, ami felszabadulva igen jelentős légkör melegedést okoz, igen rövid idő alatt. Ugyanis a metán melegítő hatása legalább százszorosa a széndioxidénak.

~q147

Jelenleg az északi féltekét egyre több metánt tartalmazó légkör övezi, ami napi 1 km-es sebességgel terjed dél felé. Az egyre terjedő metánfelhő az atmoszféra alját sokkal gyorsabban melegíti, mint az széndioxid, és jelenleg ez okozza a szélsőségesen meleg időjárást Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

http://arctic-news.blogspot.hu/

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________