2014-11-06 nap bejegyzései

(1503) Hitted volna?

Tibor bá’ online

 

~q190Soha nem volt a kutatások terén ekkora dömping, mint most. Sok ezer laborban, milliók kutatnak gyakorlatilag mindent. Az eredmények sokszor ellentmondanak egymásnak. Volt, amikor tilos volt tojást fogyasztani, aztán kiderült, hogy ehetünk annyit, amennyi belénk fér. Mindez arra volt jó, hogy a kutatási eredményeket igen óvatosan fogadjuk. Most is van egy ilyen, ráadásul az eredmény nem lehet érdeke egyetlen csoportnak se, így aztán a kutatók pártatlansága komolyan feltételezhető. Ráadásul a British Medical Journal hozta nyilvánosságra, ez pedig az egyik legmegbízhatóbb tudományos magazin. Az se kutya, hogy a kísérletet a svéd Uppsala University keblein belül Karl Michaelsson professzor végezte. És akkor az adatok: 106.000 embert vizsgáltak többnyire 20 éven át az étkezési szokásokkal kapcsolatban. Azt találták, hogy a tejfogyasztás hatása pont az ellenkezője annak, mint amit feltételeztek róla. Minél több tejet fogyaszt valaki annál nagyobb az esélye, hogy csontritkulásos csonttörést szenved, mert növeli az oxidációs gyulladások esetét. Miközben a sajt és joghurt fogyasztása – mint tejtermékek – ilyen hátránnyal nem jár. Viszont….

Viszont a kutatók közölték azt is, hogy az eredmény pusztán statisztikai, ezért nem lehet rá mérget venni. Például elképzelhető, hogy valakinek csontritkulása volt, és ezért jelentősen több tejet ivott, mint egyébként ivott volna. tehát nem a tej okozta a csontritkulást, hanem a csontritkulás miatt ivott több tejet.

Különben más is kiderült (statisztikailag) a nagyobb mennyiségű tejet fogyasztók mortalitása megnőtt. Aki sok tejet ivott, az hamarabb hunyt el. Ezt azért illene egy kicsit komolyabban venni, mert állatkísérletek szerint D-laktózzal etetett egerek gyorsabban öregedtek felgyorsult öregedés . Ráadásul gyanú merült fel, hogy a tejfehérje, a kazein elősegítheti az emlőrákot . Én szóltam!

______________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________