2020-12-29 nap bejegyzései

(3410) Új mutáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Fertőző és mutáns: Mit tudunk az új koronavírus törzsről – és kell-e idegeskedni miatta

Közvetlen karácsony előtt pattant ki a hír, hogy Angliában terjed egy új, az előzőnél 70 százalékkal virulensebb SARS-COV-2 vírus, amitől hisztérikusak lettek a különböző kormányok. Lezárták a határokat, Angliában maximális készültség fölé emelték a védekezést. Miközben kiderült, hogy az új törzs már több országban jelen van: Írország, Libanon, Japán, Németország, Dánia, Hollandia és Olaszország.

Honnan származik: Úgy gondolják, hogy Angliából, ahol már szeptemberben észlelték. Hogy miért pont karácsonyra időzítették a pánikot, csak a megváltó tudja a jászolban.Miben különbözik: Jobban fertőz, de lefolyása nem rosszabb. Ennek ellenére a média szenzációt csinált belőle. Sun: Lázálom karácsony előtt. Financial Times: A tudósok megrémültek a COVID mutáns miatt. Miközben a nagyobb fertőzésre utaló jelek elhanyagolhatók. Néhány szakértő egyenesen tagadja a gyorsabb terjedést. Olyan hírek is jártak, hogy gyermekek között jobban terjed, de hozzátették, hogy ezt még alaposan ki kellene vizsgálni.

Akkor pontosan mi van? Az eredeti vírustól eltérően Európába már eleve egy mutáns érkezett, ami aztán az egész világra elterjedt. De a spanyoloknál is lett egy új mutáns, ami mára Európában 7 százalékot tesz ki. Minden vírus mutál, rendszerint enyhébb forma felé. Ez egy normális folyamat.

Sok ezer COVID törzs létezik, ez az új törzs nem egy nagy dobás, de a politikusok imádják az új autoriterianizmust.

Pillanatnyilag semmi bizonyíték arra, hogy az új törzs halálosabb lenne a meglévőnél.

Védeni fog-e ellene a vakcina: Pillanatnyilag a szakértők egyetértenek abban, hogy igen. Azonban, ha a vírus tovább mutál, fennáll a veszélye annak, hogy megtanulja kikerülni azt a vakcinát, ami pillanatnyilag rendelkezésünkre áll.

Eddig a koronavírus nem elég gyorsan mutál ahhoz, hogy aggodalmat okozzon. Pfizer és Moderna tesztelik a vakcinájukat az új törzzsel kapcsolatban. A BioNT úgy nyilatkozott, hogy ha a vakcina nem hatásos az új törzsre, mindössze 6 hét kell ahhoz, hogy a gyártó adaptáljon.

Elméletileg a vírus folytathatja a mutálást, egy lépéssel mindig a vakcina gyártás előtt járva, ami miatt lehet aggódni. Jó hír viszont, hogy az immunitás legalább 8 hónapig kitart.

Ezzel párhuzamosan az angol kutatók kipróbálnak egy új gyógyszer koktélt, ami remények szerint bárkinél azonnal megállíthatja a fertőzés kialakulását, míg a vakcinának kell 4 hét ehhez, és nem mindenkinél hatásos.